Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post Reply
olympus76

#1326 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by olympus76 »

ime_kojeg_nema wrote:
Black swan wrote: niti će žrtvama biti lakše niti će presuda išta promijeniti u budućnosti
Ja i članovi moje porodice smo prošli zlostavljanja i konc-logore fašističke paradržavice Herceg-Bosne. Dakle kao žrtva ti mogu reći da mi je lakše zbog haške presude.
Dokaz da je pravda dostizna,da makar malo ublazi bol
sredoje

#1327 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

dede merdzane wrote:
sredoje wrote:
Nije sokantno - rat u BiH je bio bosanski lonac. Misljenje o ocuvanju BiH je mijenjala i medjunarodna zajednica.

Hrvatska je imala svo pravo zastiti sebe.
Čuo sam da Sefer nije htio da stane u Kardeljevu, kaže ima vikendicu u Rovinju, a onda i Trst nije daleko. Ostalo mu u glavi ono "Trst je naš!". :lol:

Ma da... fora ono u stilu "veseli Bosanac"...

A i ja isto... :-)
sredoje

#1328 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

RED SKY wrote:
sredoje wrote:
Inače, postoji i nadopuna tog svjedočenja - da su ta trojica Vinkovčana u biti bila na "proputovanju" prema Livnu i da su se išli kurčit domaćim momcima.
Kako mi je ovo promaklo.Pa da,to sami mislio.Ili su bili kuhari ili su bili na ''proputovanjima''.Jamačno su bili na nekoj ekskurziji,malo se napili i došli u Mostar :-D Bježi,noste đavo,samo me nasmijavaš a ja mislio ti ozbiljan čojek.
Pade mi na pamet.Evo ja npr. pošao u Beč,i nako iz zajebancije svratim do neke udane žene u Zagrebu recimo.I uhvati nas njezin čovjek.A ja njemu-ja sam bio na proputovanju,sasvim slučajno sam tu.Nemoj se ljutiti :-D

Vrlo jednostavno - odgovoran si ti a ne tvoji mama i tata koji ti dali pare da ideš u Beč.
Tex Willer

#1329 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Tex Willer »

Sredoje nam pise ljubi ga majka :
Nije sokantno - rat u BiH je bio bosanski lonac. Misljenje o ocuvanju BiH je mijenjala i medjunarodna zajednica.
Hrvatska je imala svo pravo zastiti sebe.
8) :roll: :-) 8-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kako se to brani Hrvatska u Gornjem Vakufu , i Ahmicima de to objasni glupim Bosancima :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Volio bi vidjeti kako ti glava izgleda nego dobiti loto :evil: :evil: :evil: Licis li na Sranju Tudjmana ili na onog iz BL Emil Vlajki :cry: :twisted:
Tex Willer

#1330 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Tex Willer »

Ja sam procitao na HTV vijestima da je Hag rekao da je Stari Most bio legitiman vojni cilj :-) :-) :-) Pa me zanima je li bas, ili se HTV -u omaklo :-D
BHCluster

#1331 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by BHCluster »

Tex Willer wrote:Ja sam procitao na HTV vijestima da je Hag rekao da je Stari Most bio legitiman vojni cilj :-) :-) :-) Pa me zanima je li bas, ili se HTV -u omaklo :-D
Jeste legitiman vojni cilj tako su rekli uz izuzece jednog sudije, ali vazno je da su presudili da ga je HVO srusio.
RED SKY

#1332 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by RED SKY »

piše: Boris Pavelić | BIRN | Počitelj

Maslina raste na ulazu u Počitelj, sićušnu, pola tisućljeća staru otomansku čaršiju u jugozapadnoj Hercegovini.

Njezini srebrnasti listovi trepere u kasnoproljetnom sumraku, osvježavajući bjelinu obnovljenih kamenih zidova gradića.

Mladu je maslinu vrtlar posadio nedavno, pa se ona ne sjeća užasa jučerašnjice.

Jer jučer, bijeli zidovi Počitelja bili su karbonizirane, spaljene ruševine.

Godine 1993, vojnici HVO-a, uvjereni da brane svetost kršćanske Hrvatske, uništili su u Počitelju Bijelu džamiju, spalili hamam, opustošili sahat-kulu, i zapalili cijeli grad.

Kada su završili, na ulazu spaljenoga grada postavljen je nabrzinu sklepani drveni križ.

A Počitelj je bio samo kamenčić u mozaiku etničkog čišćenja koje su provele vlasti Herceg-Bosne.

Stolac, stari otomanski grad, također je uništen.

Staro otomansko srce Mostara mjesecima je granatirano, uništeno, spaljeno, a njegovi stanovnici prepušteni gladi i žeđi.

Stari Most, prvorazredni spomenik kulture, srušen u Neretvu.

Oko 20.000 bošnjačkih muškaraca zatvoreno je u logore, a njihove žene, djeca i stari rođaci otjerani s "hrvatske zemlje".

U siječnju 1993, vojnici HVO-a oko Gornjeg Vakufa odrezali su uho Hasanu Behli i gazili mu po rani.

Šesnaestogodišnja djevojka silovana je u Mostaru 1993, a 17-godišnja Sanida Kaplan iz Stoca rafalom je ubijena u srpnju iste godine.

Prije nekoliko dana, ti su zločini kažnjeni.

No mari li tko?

Retorički, da. Nijedan Hrvat ne negira užase počinjene protiv muslimana u BiH u hrvatsko-bošnjačkome ratu 1993. i 1994.

Ali nijedan Hrvat nije ni odgovorio na ključno pitanje: suočiti se s tim zločinima, što bi to uistinu značilo?

Umjesto toga, aktiviran je cijeli spektar zaobilaženja: od poricanja i govora mržnje, preko historiografskih argumenata, do slijeganja ramenima.

"Hrvatska je činila greške u Bosni, ali je bila i partner i saveznik", rekao je, na primjer, hrvatski premijer Zoran Milanovic.

Greške?!

"Mislio sam na žrtve dok sam slušao presudu", kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

To trivijalno spominjanje žrtava bilo je i vrhunac hrvatskoga samopreispitivanja o zločinima Herceg-Bosne.

Drukčiji su glasovi bili mnogo glasniji.

I Hrvati su patili, uzviknuo je jedan.

Hrvatska je naoružavala Bošnjake, podsjetio je drugi.

Hrvatska je brinula za bošnjačke izbjeglice, doviknuo je treći.

Hrvati osuđeni, Srbi oslobođeni, čulo se iz gomile.

Svaka od tih tvrdnji mogla bi sadržavati zrnce istine, jer da - rat u Bosni bio je paradoks i kontradikcija.

Da, Hrvati su, primjerice, istodobno zlostavljali i štititi Osmana Eminovića.

Taj stolački Bošnjak bio je zatočenik logora HVO-a od travnja 1993. do ožujka 1994. u južnoj Hercegovini, ali njegova supruga i dvoje djece istodobno su živjeli zaštićeni na hrvatskoj obali.

Eminović sada istodobno proklinje svoje hrvatske stražare i hvali hrvatske čuvare koji su mu čuvali obitelj.

Da, rat je bio kompliciran i katkad težak za razumijevanje.

Ali to ne mijenja ništa.

Krivica je neporeciva. Naša krivnja. Hrvatska krivnja.

Zločini su dodatno zakomplicirali stvari - nisu oni posljedica zbrke. Naši su zločini kaos učinili još kaotičnijim; obrnuto ne vrijedi.

Sve je moralo biti dručije. Ali nije.

Kaznena je krivica kažnjena u Haagu. Politička nije.

A mogla je biti, još davno. Mudre nacije ne bi čekale da im Haag ili međunarodna zajednica govore što im je učiniti.

Mudre bi nacije same obeštetile žrtve, pomogle da se obnove vjerski hramovi te povijesni i kulturni spomenici, učinile bi sve da obnove povjerenje i dobrosusjedstvo.

Mi nismo. Samo smo dali pola milijuna eura za obnovu Starog mosta u Mostaru. Sitna pomoć za monstruoznu štetu.

I nastavili smo tvrditi da su Hrvatima u Bosni uskraćena prava.

Ali jesmo li, nakon svih tih zločina, imali pravo očekivati išta bolje?

Nije li to pitanje moralne krivnje?

I nismo li imali obvezu ispitati krivnju ne samo, i prije svega, prema Bošnjacima, nego i prema bosanskim Hrvatima?

Nisu li i oni naše žrtve?

A što s metafizičkom krivnjom? Možemo li i zamisliti njezine razmjere?

Ponor krivnje leži pred ovom nacijom.

Točno, leži on i pred drugima - ali što je s našom odgovornošću?

"Metafizička krivica je pomanjkanje apsolutne solidarnosti sa čovjekom kao čovjekom", napisao je njemački filozof Karl Jaspers u svome tankom, ali povijesnome moralnom istraživanju "Pitanje krivnje", objavljenom neposredno poslije Drugoga svjetskog rata.

"Ako se zločin dogodio i ako sam ja tome prisustvovao i preživio, dok je netko drugi ubijen, u sebi čujem glas koji mi govori da je to što još uvijek živim moja krivica", napisao je Jaspers.

Njih su, dakle, ubijali, mučili i protjerivali - a mi stajali, gledali i ne činili ništa, čak ako se i nismo slagali.

I sada, maslina raste na ulazu u Počitelj.

Ista je kao i tolike druge posađene nedavno u susjednoj Hrvatskoj: mlada, čvrsta, blistavozelena, puna skrivene mudrosti i ponosa.

Ali nešto je razlikuje od maslina u Hrvatskoj: nema drevnih prijateljica da joj pripovijedaju priče iz davnina.

Mi, Hrvati, naše oružje, naše nasilje, naša ideologija, zauvijek smo uništili stare hercegovačke masline - i nitko ih više ne može povratiti.

Ali mi smo cool, ne?
vee-jay

#1333 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by vee-jay »

sad ce ti onaj momak doci i reci "hajd' dokazi"...

:zid:
славянин

#1334 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by славянин »

BHCluster wrote:
Tex Willer wrote:Ja sam procitao na HTV vijestima da je Hag rekao da je Stari Most bio legitiman vojni cilj :-) :-) :-) Pa me zanima je li bas, ili se HTV -u omaklo :-D
Jeste legitiman vojni cilj tako su rekli uz izuzece jednog sudije, ali vazno je da su presudili da ga je HVO srusio.
Koristen je za prebacivanje vojnika AR BIH sa jedne na drugu obalu Neretve = legitiman voljni cilj.
cindrlimindrli

#1335 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by cindrlimindrli »

славянин wrote:
BHCluster wrote:
Koristen je za prebacivanje vojnika AR BIH sa jedne na drugu obalu Neretve = legitiman voljni cilj.
S tobom se ne bi slozili ni najveci zlikovci koji su ga mogli srusiti, a nisu. Nije bio legitiman vojni cilj Pavelicu, Hitleru,
pa ni onom ludaku Perisicu...al' tebi jeste. Mos' misliti kakav si ti ljudski otpad kad ni do najgorih nisi dobacio.
славянин

#1336 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by славянин »

S tobom se ne bi slozili ni najveci zlikovci koji su ga mogli srusiti, a nisu. Nije bio legitiman vojni cilj Pavelicu, Hitleru,
pa ni onom ludaku Perisicu...al' tebi jeste. Mos' misliti kakav si ti ljudski otpad kad ni do najgorih nisi dobacio.
De ti malo dodji sebi.U ratovima su se rusi sve sto moze koristiti neprijatelju - mislis da je prelijepi stari most jedini primjer toga ? Pa neki dan srusise Djamiju staru hiljadu godina u Siriji i niko se ne okrenu dvaput ...
Pavelicu nije bio voljni cilj jer je kontrolisao izmedju ostalog i cijeli Mostar,Hitler vjerovatno nije u zivotu cuo za Mostar a Perisic je porusio mostove koje je stigao a sa obzirom da JNA ili VRS nije imala sansu da zauzme Mostar nije ni bilo potreba za bilo kakvim rusenjem mostova.
Sa druge strane taj most je bio jedina komunikacija izmedju lijeve i desne strane (desna obala 90% HVO) i preko tog mosta je prelazila vojska.
Rat ne poznaje spomenike a vojnu strategiju ne interesuje ljepota mostova.
Bosna_ponosna

#1337 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Bosna_ponosna »

славянин wrote:
Rat ne poznaje spomenike a vojnu strategiju ne interesuje ljepota mostova.
Ni životi civila isto tako, izgleda, znači to po tebi nije zločin? Podsjetit ću te da su neki na Haškom sudu već osuđeni zbog destrukcije historijskih spomenika, toliko o tome ko šta ne poznaje. Pravila i običaji suvremenog ratovanja itekako poznaju kategorije spomenika i objekata od kulturne i historijske vrijednosti.
Most po objektivnim kriterijima jest bio legitimna meta, međutim i ja i ti znamo da su oni koji su ga rušili itekako imali na umu da ruše "turski most", zato su se dan poslije u Širokom okretali prasci na ražnju, a uostalom čuješ i na samoj snimci šteketanje automatskog oružja odmah nakon pada Mosta u vodu - po svemu sudeći u zrak i u znak proslave - ne zvuči baš kao hladnokrvan čin destrukcije legitimnog vojnog cilja s namjerom da se spriječi nadiranje neprijateljske vojske.
No najbitnije jest da su oborene idiotske teze o ekslopzivu i podvali ARBiH i slične Praljkove gadarije - vrlo jednostavno, logično i profesionalno. A međunarodno sudstvo bi trebalo revidirati neke definicije - je li historijski spomenik legitiman kao meta i onda kad ga koristi vojska koja se brani (prinuđena je situacijom), a ruši ga vojska koja napada?
hercegovac_pravi

#1338 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by hercegovac_pravi »

sredoje wrote:
hercegovac_pravi wrote:
sredoje wrote:
Ja neču ništa dokaziuvati nego se sudu mora dokazati da su ta trojica vinkovčana nekoga konkretnog ubili (nečija rodbina) ili da su nešto srušili...

A šta su radili - pa već smo zaključili da se HV nije micao cijelo vrijeme rata iz Popova polja i Livna. Na kraju krajeva Hrvatska je i oslobođena iz pravca BiH (sa Dinare). Šta su radili - pročitao sam drugo svjedočenje da su ta trojica ustvari išli iz Popova prema Livnu pa "navratili".

Da li je istina - nemam pojma?

Ali to je samo ratna anegdota - za sud moraš dokazati da je HV vojnik ubio tog i tog i da su tu izjave svjedoka. Pa ako sud uvaži - onda je to to.
To što ste vi zaključili okači mačku o rep. Očigledno je da vam zaključivanje nije nimalo jaka strana.
Vijeće je većinom glasova, utvrdilo da je sukob između HVO-a i ABiH tokom ovog razdoblja bio međunarodni sukob. Naime, iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno sa pripadnicima HVO-a protiv ABiH, a da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske Zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
A evo i linka da ne bi bilo zabune:
http://icty.org/x/cases/prlic/tjug/bcs/ ... ry_bcs.pdf

Dakle u presudi jasno stoji da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad snagama koje su ubijale i nanosile štetu. Nema se šta više dokazivati. Već je sve dokazano. Na Hrvatskoj je da pokuša dokazati svoju nevinost. Razlika je ogromna.

E sada da se osvrnem na onu tvoju prijašnju budaleštinu o HV-u koja nije micala iz Popova:

CITIRAM iz stenograma Franje Tuđmana (dokazni materijal u Hagu);
Dana 22. oktobra 1993.
Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru odbrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se odbrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)“
O samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko:
„Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je tačno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (...) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (...)“
Odgovarajući na pitanje Franje Tuđmana o imenu komandanta Pete brigade koja je sa vinkovačkog ratišta premještena u Gornji Vakuf, Janko Bobetko svjedoči o nepobitnom dokazu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu i Gornji Vakuf:
„Bio je Kapular (...) Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema (...) Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično (...) Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i tačno ka liniji fronta (...) To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se (...) Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (...) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar.
I šta ćemo sad? :D
Dovoljno je pozvati 100 svjedoka iz 5. brigade i pitat ih jesu li bili tamo gdje se tvrdi.

Bio je jedan momak na forum.hr koji je bio posebno kritican do Hercegovaca i Tudjmana. Rekao je da ih nikad nije bilo vise od 20 i da im je duznost bila kao servisno osoblje.
Jeste dovoljno je ali za forumsko naprdivanje. Vidiš sinko, sudski procesi ne funkcionišu na takav način. Zar ne misliš da ispadaš pomalo glup da pokušavaš dokazati nešto što advokati i branioci (koji su "uzgredbudirečeno" plaćeni milionima eura) nisu uspjeli dokazati? Ti si genije nema druge.. :-)

A bio je i jedan koji ih je slao na Gornji Vakuf i svoje razgovore i naredbe uredno bilježio. E vidiš taj se zvao Franjo Tuđman i svi traskripti tih razgovora su korištetni u Haškom procesu protiv hrvatskog vojno-političkog vrha. Jedan od tih transkripta je i ovaj koji sam ti ja uredno postavio i pokazao ti da ili namjerno lažeš ili nemaš pojma o čemu govoriš. Sam izaberi šta ti je draže. Svi znamo kako se to završilo (da podsjetim preko 110 godina robije). A ti lijepo tog sa foruma pod ruku pa pravac Haag. Siguran sam da svi oni skupocjeni advokati nemaju pojma o čemu su pričali i da će jedva dočekati jednog eksperta tvog kalibra da ih malo
pruči. :-)

Ja fakat ne kontam da ne vidite da ispadate smiješni. Toliko ste do sada kontradikcija napisali da zaista ne čudi što su one hajvane neki dan osudili na preko 110 godina robije. Katastrofa koliko ste neozbiljni sugovornici i diskutanti.
hercegovac_pravi

#1339 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

sredoje wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Granić ocjenjuje kako bi jedna od posljedica mogla biti mogućnost da svaki Bošnjak kojem je u BiH nanesena materijalna ili neka druga šteta tuži Hrvatsku i dobije odštetu. - Kakve bi mogle biti dalekosežne posljedice na međunarodni položaj države, bolje je i ne pomišljati – zaključio je Granić..
Slobodna Dalmacija
Otkrivaš toplu vodu. Pa i Nobilo je rekao da nije nemoguće. Samo treba dokazati direktnu vezu.

Osim toga već smo zaključili da je HV cijelo vrijeme bila u BiH (Popovo, Livno, Posavina). Već je spomenuto i da je Hrvatska oslobođena prodorom iz BiH. S obzirom da je bila napadana iz BiH - članak 51 povelje UN joj daje za pravo.
Otkrivaš toplu vodu. Pa i Nobilo je rekao da nije nemoguće. Samo treba dokazati direktnu vezu.
Ništa ja nisam otkrio. Naime, Haški tribunal je to već učinio u moje ime. E sad što se tebi presuda ne sviđa, slobodan si da se žališ upravi za vodovod.
Osim toga već smo zaključili da je HV cijelo vrijeme bila u BiH (Popovo, Livno, Posavina).
Ne, to uopšte nije tačno. Zaključili smo da ti ili namjerno lažeš ili nemaš pojma o čemu pričaš. Da podsjetim na činjenice, zabilježene u transkriptima Franje Tuđmana:
Dana 22. oktobra 1993.
Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru odbrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se odbrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa

O samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko:
Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika
Dakle očigledno je da smo zaključili ono što sam već pomenuo.
Već je spomenuto i da je Hrvatska oslobođena prodorom iz BiH. S obzirom da je bila napadana iz BiH - članak 51 povelje UN joj daje za pravo.
Hrvatska je oslobođena sa prostora BiH, slažem se. Međutim kakve to veze ima sa udruženim zločinačkim poduhvatom na čelu sa Hrvatskom? Da ti skratim, nikakve veze to nema sa UZP-om i agresijom Hrvatske. Ako ne vjeruješ meni, pitaj Haški tribunal..ufff već jesi i oni su ti dali jasan i nedvomislen odgovor i u njemu jasno stoji sljedeće:
Vijeće je većinom glasova, utvrdilo da je sukob između HVO-a i ABiH tokom ovog razdoblja bio međunarodni sukob. Naime, iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno sa pripadnicima HVO-a protiv ABiH, a da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske Zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Dakle, činjenice te rasturaju u potpunosti.
Last edited by hercegovac_pravi on 06/06/2013 01:05, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#1340 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

sredoje wrote:
hercegovac_pravi wrote: Čak šta više BiH izbjeglice su bile siguran izvor prihoda tadašnjoj ustaškoj bulumenti.

Pored smisla za politiku, humor sad si otkrio i svoj ekonomski talent.

Za sve zemlje koje imaju ekonomskih problema, iz jedne male zemlje na brdovitom Balkanu ekonomski stručnjak je izdao preporuku prema kojoj trebaju uvesti izbjeglice jer će time popraviti svoj BDP :mrgreen:
Pored gluposti koje valjaš i nasmijavaš forumsku publiku sad si otkrio i svoj dar za laganje (vidi predhodne psotove).

Tu priču o nekavom Hrvatskom izdržavanju Bošnjačkih izbjeglica morete komotno okačit mačku o rep. Brojeve na sunce a prestani sa djetinjarijama rekla mi " ujna Mara" ili "jedan forumaš".
I gdje ja pominjem druge zemlje? Opet lupaš idiotarije. :run:
hercegovac_pravi

#1341 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

sredoje wrote:
Dr. Sakib Softić, zastupnik BiH u procesu pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Haagu, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju kaže kako Bosna i Hercegovina ne može pokrenuti postupak protiv Republike Hrvatske nakon presude u slučaju “Prlić i ostali”, u kojoj je konstatirano da je bivši vrh Hrvatske na čelu s preminulim predsjednikom Franjom Tuđmanom sudjelovao u “udruženom zločinačkom pothvatu” i međunarodnom oružanom sukobu.

- Udruženi zločinački pothvat je ipak oblik individualne kaznene odgovornosti. Kad se jedna grupa osoba dogovori i napravi plan da počini određena kaznena djela, svaka od njih odgovora za kazneno djelo koje proistekne iz tog zločinačkog plana, kao da ga je sama počinila. Znači, radi se o obliku individualne odgovornosti, a ne kolektivne kaznene odgovornosti. Tiče se osoba koje su optužene da čine taj udruženi zločinački pothvat i nikoga izvan toga - naglasio je Softić.

http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tab ... fault.aspx

Pored spomenutog Hrvatska se moze pozvati i clanak 51 Povelje UN-a da se Hrvatska branila jer se sa teritorija BiH Hrvatsku napadalo.

Pitanje je samo da li je Hrvatska prekoracila nuznu obranu a u tom slucaju BiH svakako ne idu u prilog izjave pojedinih bošnjačkih ratnih vođa da idu "osloboditi Ploce".
Ma hajde bježi :lol:
Otkud onda ovo

I shvati konačno da se tužbe neće podnosti na osnovu UZP-a, već na osnovu dokazane odgovornosti Republike Hrvatske za rušenja Gornjeg Vakufa, Travnika, Mostara, Stoca itdd za pretrpljene duševen i tjelesne patnje logoraša u Dretelju, Heliodromu, Vojnom..itd...Sve logori koje je Republika hRvatska direktno kontrolisala jer je (pazi sada :mrgreen: ) vršila opštu kontrolu nad HVO-om i tzv "herceg-bosnom"....
No dobro, ti imaš svoje mišljenje a ja svoje. Moje je mišljenje zasnovano na neoborivim dokazima poputa presuda Haškog tribunala a tvoje na " što je baki milo u snu joj se snilo"...Ali nastavi ti glupiranje o "napadima iz BiH" i "osolbađanju Hrvatske"..itd..itd..A kad si već kod te povelje UN-a, ja bih je doooobro pročitao prije već što bih je pomenuo u ovakvoj vrsti diskusije... :roll:
hercegovac_pravi

#1342 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

sredoje wrote:
Tex Willer wrote:Sredoje napisa :
Dovoljno je pozvati 100 svjedoka iz 5. brigade i pitat ih jesu li bili tamo gdje se tvrdi.

Bio je jedan momak na forum.hr koji je bio posebno kritican do Hercegovaca i Tudjmana. Rekao je da ih nikad nije bilo vise od 20 i da im je duznost bila kao servisno osoblje.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Forumasa , ali onog kriticnog za krunskog svjedoka :lol: :lol: :lol: A tek da pitamo vojnike iz hr ,, da li ste bili tamo gdje ste bili ,, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dobrodošao u moj filter...

A gle :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: koliko ja mogu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: staviti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: smajlija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa šta će drugo već ti se smijati nakon ovakve gluposti koju si izvalio? Ti sinko ne razumiješ da sam ja jedan od strpljivijih forumaša koji u tebi vidi nadu da ćeš nekad nešto i naučiti. ovi drugi se odmah pođu šprdat na tvoj račun i prosipat te ko vreću riže.
sredoje

#1343 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

hercegovac_pravi wrote: Jeste dovoljno je ali za forumsko naprdivanje. Vidiš sinko, sudski procesi ne funkcionišu na takav način. Zar ne misliš da ispadaš pomalo glup da pokušavaš dokazati nešto što advokati i branioci (koji su "uzgredbudirečeno" plaćeni milionima eura) nisu uspjeli dokazati? Ti si genije nema druge.. :-)

A bio je i jedan koji ih je slao na Gornji Vakuf i svoje razgovore i naredbe uredno bilježio. E vidiš taj se zvao Franjo Tuđman i svi traskripti tih razgovora su korištetni u Haškom procesu protiv hrvatskog vojno-političkog vrha. Jedan od tih transkripta je i ovaj koji sam ti ja uredno postavio i pokazao ti da ili namjerno lažeš ili nemaš pojma o čemu govoriš. Sam izaberi šta ti je draže. Svi znamo kako se to završilo (da podsjetim preko 110 godina robije). A ti lijepo tog sa foruma pod ruku pa pravac Haag. Siguran sam da svi oni skupocjeni advokati nemaju pojma o čemu su pričali i da će jedva dočekati jednog eksperta tvog kalibra da ih malo

Ja fakat ne kontam da ne vidite da ispadate smiješni. Toliko ste do sada kontradikcija napisali da zaista ne čudi što su one hajvane neki dan osudili na preko 110 godina robije. Katastrofa koliko ste neozbiljni sugovornici i diskutanti.

Već smo pričali o tome tako da je ovo tvoje mlaćenje prazne slame. Uporno ponavljate jedan te iste tekst. Vjerojatno ni vama nije jasan pa želite da vam po principu hrkljuža uđe u glavu.

Spala "agresija" na navodnu trojicu Vinkovčana, citate iz kuhinje obavještajnih agencija i novinarske članke po principu "mi se uvijek branimo a oni napadaju"...

Dosadno... daj nešto novo, daj svjedočenja ljudi kojima je netko iz HV-a srušio kuću, ubio nekoga?
sredoje

#1344 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

hercegovac_pravi wrote: Pa šta će drugo već ti se smijati nakon ovakve gluposti koju si izvalio? Ti sinko ne razumiješ da sam ja jedan od strpljivijih forumaša koji u tebi vidi nadu da ćeš nekad nešto i naučiti. ovi drugi se odmah pođu šprdat na tvoj račun i prosipat te ko vreću riže.

Ja priznajem da sam jedan od nestrpljivijih i da si ti vrlo blizu filtera. Neda mi se bas gledati tvoje kreveljenje.
sredoje

#1345 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

hercegovac_pravi wrote: I shvati konačno da se tužbe neće podnosti na osnovu UZP-a, već na osnovu dokazane odgovornosti Republike Hrvatske za rušenja Gornjeg Vakufa, Travnika, Mostara, Stoca itdd za pretrpljene duševen i tjelesne patnje logoraša u Dretelju, Heliodromu, Vojnom..itd...Sve logori koje je Republika hRvatska direktno kontrolisala jer je (pazi sada :mrgreen: ) vršila opštu kontrolu nad HVO-om i tzv "herceg-bosnom"....
No dobro, ti imaš svoje mišljenje a ja svoje. Moje je mišljenje zasnovano na neoborivim dokazima poputa presuda Haškog tribunala a tvoje na " što je baki milo u snu joj se snilo"...Ali nastavi ti glupiranje o "napadima iz BiH" i "osolbađanju Hrvatske"..itd..itd..A kad si već kod te povelje UN-a, ja bih je doooobro pročitao prije već što bih je pomenuo u ovakvoj vrsti diskusije... :roll:

Vidim da se mistificira pojam UZP.

UZP je "narodski receno" - urota tj. udruzivanje kako bi se pocinilo kazneno djelo.

Ma neda mi se vise o tome mlatit praznu slamu, shvatio sam sta pokusavate reci - agresija je "dokazana" sa tri vinkovcana iz anegdote za koju nije uvrdjeno ni da li je istinita, jednim citatom i tvrdnjama politickih neistomisljenika o "efektivnoj kontroli".

Po meni je to blentavljenje ali ne oduzimam vam pravo na vlastito misljenje. Agresija je za mene otvoreni frontalni napad i masivni pokreti vojske na drugi teritorij.

Ovo tu je nekakva "nategnuta" agresija.
sredoje

#1346 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

sredoje wrote:
hercegovac_pravi wrote: I shvati konačno da se tužbe neće podnosti na osnovu UZP-a, već na osnovu dokazane odgovornosti Republike Hrvatske za rušenja Gornjeg Vakufa, Travnika, Mostara, Stoca itdd za pretrpljene duševen i tjelesne patnje logoraša u Dretelju, Heliodromu, Vojnom..itd...Sve logori koje je Republika hRvatska direktno kontrolisala jer je (pazi sada :mrgreen: ) vršila opštu kontrolu nad HVO-om i tzv "herceg-bosnom"....

Vidim da se mistificira pojam UZP.

UZP je "narodski receno" - urota tj. udruzivanje kako bi se pocinilo kazneno djelo.

Ma neda mi se vise o tome mlatit praznu slamu, shvatio sam sta pokusavate reci - agresija je "dokazana" sa tri vinkovcana iz anegdote za koju nije uvrdjeno ni da li je istinita, jednim citatom i tvrdnjama politickih neistomisljenika o "efektivnoj kontroli".

Po meni je to blentavljenje ali ne oduzimam vam pravo na vlastito misljenje. Agresija je za mene otvoreni frontalni napad i masivni pokreti vojske na drugi teritorij.

Ovo tu je nekakva "nategnuta" agresija.

A inace pazite kad (ako?) budete na moru da previse ne gnjavite domacine pricama o "agresiji" - mogli bi negdje "fasovati degeneka"... :lol:
dede merdzane

#1347 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by dede merdzane »

sredoje wrote:
A inace pazite kad (ako?) budete na moru da previse ne gnjavite domacine pricama o "agresiji" - mogli bi negdje "fasovati degeneka"... :lol:
Hajde ti lagano u filter djecace sa svojim prijetnjama.
sredoje

#1348 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

dede merdzane wrote:
sredoje wrote:
Hajde ti lagano u filter djecace sa svojim prijetnjama.

Nestao smisao za humor? Pa gdje je nestao "veseli Bosanac"?
sredoje

#1349 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

Šta mislite da li gospodin koji govori "Who is you" podržava teoriju o Hagresiji?

hercegovac_pravi

#1350 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

sredoje wrote:
hercegovac_pravi wrote: Jeste dovoljno je ali za forumsko naprdivanje. Vidiš sinko, sudski procesi ne funkcionišu na takav način. Zar ne misliš da ispadaš pomalo glup da pokušavaš dokazati nešto što advokati i branioci (koji su "uzgredbudirečeno" plaćeni milionima eura) nisu uspjeli dokazati? Ti si genije nema druge.. :-)

Već smo pričali o tome tako da je ovo tvoje mlaćenje prazne slame. Uporno ponavljate jedan te iste tekst. Vjerojatno ni vama nije jasan pa želite da vam po principu hrkljuža uđe u glavu.

Spala "agresija" na navodnu trojicu Vinkovčana, citate iz kuhinje obavještajnih agencija i novinarske članke po principu "mi se uvijek branimo a oni napadaju"...

Dosadno... daj nešto novo, daj svjedočenja ljudi kojima je netko iz HV-a srušio kuću, ubio nekoga?

Ne sinko, nije. Mlaćenje prazne slame su upravo tvoji postovi koji veze nemaju sa činjeničnim stanjem. A nama je jasno itekako. Jedino nije jasno vama, koji pored TRANSKRIPTA Franje Tuđmana i dalje bale o istoj gluposti.
Evo još jednom. Znam da ti smeta ali šta ću ti ja.
Dana 22. oktobra 1993.
Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru odbrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se odbrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)“
Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika.
Dakle o kojoj "trojici Vinkovčana se radi? A vidi šta kaže Bobetko:
CITIRAM
Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika.
Zajeba te Bobetko :mrgreen:
Nikakva "obavještajna kuhinja". Znam da vam je teško razumjeti ali bar probaj. Radi se od TRANSKRIPTIMA Franje Tuđmana. Kontaš? To ti je ono kad neko vodi razgovor i snima sam sebe.
Znam da ti je dosadno jer i meni bi bilo da me neko konstanto poklapa neoborivim činjenicama
Šta će mi išta novo? ovo je sasvim dovoljno, čak i previše:

Post Reply