Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Lozac

#1326 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

Reglan wrote:Zovem bioenergy kazu nista prije 40 dana :-) :-) :-) :-) :-) :-)
SAd ne znam gdje i sta da uzmem :roll: :roll: :roll: :roll:
Je li neko ovaj uzimao http://www.olx.ba/artikal/21711094/drve ... -svud-bih/

Ima li ko kakvu preporuku :)
Ja sam ljetos kupio 5t od Euroimpex-a Zavidovići, 250KM sa prevozom do Doboja, dobio ga 1 dan nakon narudžbe i za sada je odličan. Koristim ga evo 15-tak dana i danas sam tek našao u peći vrlo malo šljake. Zadovoljan sam. Peć Thermoflux Pelling 25kW.
adoadop

#1327 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Vidim ovo ponovo krenulo. Svaka čast i pozdrav svima.
Kod komšije thermoflux 25 javio grešku alarm 4 , pa čeka servisera.
Šta vi koristite kao alternativu dok ne dodje serviser i šta u slučaju nestanka struje?
Na šta treba obratiti pažnju da se ne bi desio zastoj ( npr. Kad se mijenja grijač) Itd...
Tyke

#1328 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Tyke »

Ja cu jos ovu zimu pregurati sa ugljem, a na proljece odmah idem kupiti pec na pelet a postojecu prodati, tad cu vas malo ispeglati radi preporuke, malo i temu tabiriti. Predlagali su mi ljudi da samo kupim dodatak za pelet na postojecu pec, ali mi je manja kotlovnica pa bi bilo pretrpano, a necu to.

Planirao sam na proljece dovesti nekog strucnjaka, pretpostavljam da firme koje prodaju peci na pelet imaju strucan kadar da mi dodje kuci, pogleda kvadraturu i sta sve treba pa mi sam preporuci pec koja nece biti preslaba ili bespotrebno prejaka ili ja moram otprilike uzeti jacinu peci po svom izboru/misljenju?
U 2 razlicite kuce gdje sam uvodio centralno grijanje, uvijek otac kupi bespotrebno jaku pec cije kapacitete i ne iskoristi do kraja, radijatori se uzare pa ih pola po kuci zavrnem, zato razmisljam - zasto davati bespotrebno vise para na npr. kotao od 35kw, ako ce mi 25kw biti sasvim dovoljno za prizemlje i sprat kuce, od nekih 180 kvadrata ukupno (otprilike je ta kvadratura) + kombinovani bojler na spratu.
Kataklinger

#1329 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Moje pitanje iznad niko ne odgovori niti komentarisa...dadoh 5000KM za Kovan Ekoline pec od 20kW a gledam ljudi placaju Termoflux pec od 35kW po cijeni 3500KM. Ima li neko strucan da odgovori, da li se uopste isplati uzimat Kovanove peci iz Ekoline serije ?
Ili je to izgleda samo over-brendirana firma...
sabanss

#1330 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Kataklinger wrote:Moje pitanje iznad niko ne odgovori niti komentarisa...dadoh 5000KM za Kovan Ekoline pec od 20kW a gledam ljudi placaju Termoflux pec od 35kW po cijeni 3500KM. Ima li neko strucan da odgovori, da li se uopste isplati uzimat Kovanove peci iz Ekoline serije ?
Pa morali bi imati obje peci da usporedimo... Ja evo vec petu sezonu guram sa Thermofluxom bez kvarova. Meni se isplatio ali eto da ne ureknem :D
kerbos

#1331 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kerbos »

pozzz

buduci da nisam nasao odgovarajucu temu postavit cu ovdje pitanje
mnogi dostavljaci uglja ne zele da idu na vaganje da se tacno zna koliko su ti dovukli cumura
nego im moras vjerovati na casnu pionirsku da su ti dovukli npr 5t i da im platis 5t

prvo, kako ste to rijesavali sa dostavljacem dok ste lozili ugalj i
drugo, da li se okvirno moze izracunati masa uglja ako nam je poznata specificna tezina uglja (trazio sam po netu ali nisam moga naci tacnu vrijednost) i volumen odnosno prostor koji taj ugalj zauzme kad ga istovari.
hvala
rovac13

#1332 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kataklinger wrote:Moje pitanje iznad niko ne odgovori niti komentarisa...dadoh 5000KM za Kovan Ekoline pec od 20kW a gledam ljudi placaju Termoflux pec od 35kW po cijeni 3500KM. Ima li neko strucan da odgovori, da li se uopste isplati uzimat Kovanove peci iz Ekoline serije ?
-cuo sam da kovan najmanje trosi (to sam najvise cuo od njih) prijatelji i rodjaci koji ju imaju ne vidim da manje trose,sve je to tu negdje
-termoflux imamo od 2008.g. nema kvarova jos nikad ne ureklo se
-imam rodjaka koji radi u kovanu,kaze imali su puno intervencija na kotlovima,navodno grijaci hoce crkavat
-za razliku grijac na termoflux jos nikad nije zamijenjen,jos uvijek je onaj iz tvornice

Primijetio sam da ovi moji koji imaju kovan kazu da ako par dana ne ocistis loziste da vatra vise nece gorit ima sljake.....sljaka nebi trebala bit do kotla nego vise do peleta...........ali ne kontam u nasem termoflux kotlu ja nikad nisam vidio sljake........osim toga kotao je znao radit i po 20 dana da se ne otvori loziste......jest da tada bude sve prepuno pepela..........najcesce se cisti u nekih 7-10 dana bez ikakvih problema.

To da li je stvarno neki bolji trebalo bi uporedit na licu mjesta testirat..........obicno je svima bas onaj njegov najbolji :D
isx

#1333 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Imate li probleme sa zujanjem radijatora? Kako ih rijesiti? Obicno kad termoglave zatvore pojedine radijatore iz ovih najblizih kotlu imam glasno zujanje? Pumpa radi na max. Mozda je do nje?

Sent from my iPhone using Tapatalk
sabanss

#1334 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

isx wrote:Imate li probleme sa zujanjem radijatora? Kako ih rijesiti? Obicno kad termoglave zatvore pojedine radijatore iz ovih najblizih kotlu imam glasno zujanje? Pumpa radi na max. Mozda je do nje?

Mislis na "zubor" neodzracenih radijatora ili pravo zujanje?
isx

#1335 kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Ne zubor, svi radijatori su odlicno odzraceni, govorim o konstantnom zujanju (kao komarac, izuzetno iritirajuce) onih najblizih kotlu.

sabanss

#1336 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Nemam iskustva, zanimljivo... Ostali?
rovac13

#1337 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Cini mi se da sam nekad kod mojih roditelja primijetio neki blagi zvuk .......vise kao šum......kad termoglava zeli da zatvori dotok vode.....ono kad je na granici.......to je bilo nesto jedva primijetno.......ali zvukovi su moja profesionalna deformacija......drugi to vjerovatno nebi ni primijetili koliko je malo.

Njima sam pumpu vode postavio na najslabije.

Pretpostavljam da negdje imas kombinovani bojler kroz koji kruzi voda..........u slucaju kad bi sve termoglave odjednom zaustavile protok u radijatore.......jer pitam se sta bi se desilo kad bi sve termoglave zajedno zaustavile......a pumpa tjera :D
LED

#1338 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LED »

isx wrote:Ne zubor, svi radijatori su odlicno odzraceni, govorim o konstantnom zujanju (kao komarac, izuzetno iritirajuce) onih najblizih kotlu.

Zujanje je od cirkulacuone pumpe. Najčešće "zuje" pumpe marke "Wilo" :D

Smanji joj brzinu na minimalnu koja zadovoljava potrebe grijanog prostora. Cirkulaciona pumpa ne mora nuzno raditi na max brzini.
isx

#1339 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Stavio sam pumpu na minimum i zujanje se smanjilo. Sad kako da znam moze li da ostane na min?

LED

#1340 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LED »

Ako svi radijatori dobijaju toplu vodu i nesmetano griju, circ pumpa moze ostati na minimumu.
shlauf

#1341 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Jeli iko koristio pelet od Drvosječe i iskustva sa istim ???
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1342 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitar sa Kariba »

shlauf wrote:Jeli iko koristio pelet od Drvosječe i iskustva sa istim ???
Ako su po ovoj cijeni sa web-a od 315KM tona!? :-) Sumnjam......
KID

#1343 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by KID »

isx wrote:Stavio sam pumpu na minimum i zujanje se smanjilo. Sad kako da znam moze li da ostane na min?

dok sam imao stare ventile nije bilo nikakvog šištanja u radijatorima... :izet:

sunce ti žareno .. :D kako si pumpu stavio na minimum...
zar pumpa ne radi samo na jednoj brzini...??? meni se pumpa pali na 50 stepeni...

to zujanje je do termoglava... i do odvrtanja i zavrtanja istih na radijatorima...
jer termoglave regulišu temperaturu i iglica u termuglavi zatvori skroz dotok vruće vode kad se ugrije na zadanu temperaturu...
Meni isto šište termoglave... jer u nekim prostorijama nisu odvrnute na MAX ...
negdje gdje nema potrebe da puno grijem prostoriju... ostavim radijator na 3 ili 4...
na to moraš da se navikneš....
isx

#1344 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

3 brzine na pumpi, kad je na maksimumu pumpa i svi radijatori na glavama otvoreni na 6, nema sustanja. Kad pojedine glave spustim na 3-4, nastane sustanje. Onda brzinu pumpe stavim na prvu brzinu (minimum) nema sustanja.

KID

#1345 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by KID »

isx wrote:3 brzine na pumpi, kad je na maksimumu pumpa i svi radijatori na glavama otvoreni na 6, nema sustanja. Kad pojedine glave spustim na 3-4, nastane sustanje. Onda brzinu pumpe stavim na prvu brzinu (minimum) nema sustanja.

svašta... nisam znao da pumpe imaju brzinu... :?
KID

#1346 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by KID »

ja uzeo samo zbog Severine :izet:
Image
Kataklinger

#1347 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Pozdrav,

Kao što sam već pisao, imam Kovan Ekoline 20kW peć na pelet i u zadnjue vrijeme sam primijetio da mi gornji sprat slabo grije, i da u radijatorima na gornjem spratu nema dovoljno vode. Jer kad ih prozračim na ventil sa strane, nakon zraka ne izlazi voda. Dok na donjem spratu nakon prozračivanja, uredno počne bacat mlaz vode. Pumpa kod peći je stavljena na max, tj na nivo 3 tako da nije do toga. Da li se vremenom treba dopunjavati negdje u sistem voda? Ako treba, kako to da uradim ili da ipak zovem i čekam servisera iz Kovana?
rovac13

#1348 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Moralo bi se dopunit vode tako da pritisak na hladnoj vodi bude negdje 1.6 - 1.8 bar.........tako da kad se ugrije ne prelazi npr preko 2 bar.......tako je kod nas i nema nikakvih problema
Filter

#1349 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Kataklinger wrote:Pozdrav,

Kao što sam već pisao, imam Kovan Ekoline 20kW peć na pelet i u zadnjue vrijeme sam primijetio da mi gornji sprat slabo grije, i da u radijatorima na gornjem spratu nema dovoljno vode. Jer kad ih prozračim na ventil sa strane, nakon zraka ne izlazi voda. Dok na donjem spratu nakon prozračivanja, uredno počne bacat mlaz vode. Pumpa kod peći je stavljena na max, tj na nivo 3 tako da nije do toga. Da li se vremenom treba dopunjavati negdje u sistem voda? Ako treba, kako to da uradim ili da ipak zovem i čekam servisera iz Kovana?

fali ti vode u sistemu.
imas li manometar negdje montiran? kao sto @rovac rece, pritisak bi treba biti imedju 1.6-1.8 bara i kad otpipis na radijatoru, mora voda izlaziti.
kako je prvi put voda ubacena u sistem?
Kataklinger

#1350 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Ne znam, nisam bio tu kad je grijanje pusteno u rad. Provjerit cu pritisak vode kad ugasim kotao.
Post Reply