Malo je reci da sam se uzasnula kad sam videla ove slike!
Nemam reci! Staro jezgro grada, uredjeno pre par godina, ponovo se prekopava zbog NOVOG objekta!
Jadno li izgleda ova soni bunar star ...koliko ono rece nacelnik Imamovic?
Definitivno...kompas je izgubio zauvek!
Urbicid usred Tuzle: Ko je dozvolio skrnavljenje Sonog trga?
objavljeno: 09. 03. 2010
Urbicid koji aktuelna vlast vrši u centru Tuzle, nastavljen je izgradnjom poslovnog, i u svakom slučaju nepotrebnog objekta na Sonom trgu, nazvanog “Kreativna industrija”!?
Investitor je izvjesni biznismen iz Srebrenika Senadin Ćosić, dok građevinske radove ne mareći puno za kulturno-povijesnu jezgru grada, obavlja srebrenička firma “Salamović” d.o.o., po arhitektonskim rješenjima firme “Atlant”, plac plaćen 220.000 maraka. Početak izgradnje je uslijedio 3. marta, a završetak se očekuje 4. decembra ove godine, piše na tabli postavljenoj na staklenoj plohi koja natkriva soni bunar kojim se prije stotinu i kusur godina crpila slanica i pravila so.
Sudeći po maketi objekta, objavljenoj na pojedinim tuzlanskim portalima bliskim Općini Tuzla, “Kreativna industrija” će nesumnjivo nagrditi krajolik, degradirati gradsko središte, po gababritima nadvisiti okolne stare zgrade, neke gurnuti u sjenu, a Soni trg pretvoriti u “izlog” dvije ružne zgrade – ove i sojeničkog muzeja (!), za koje niko pametan neće moći reći da su slijed tradicije i očuvanja stare gradske jezgre.
Arhitekti u Tuzli se snebivaju, stari Tuzlaci s antipatijama komentarišu najnoviji graditeljski “pothvat” usred grada, dok građani na svoj način komentiraju bezobrazluk gradskih urbanista i vijećnika:
- Za ovo je neko mlatnuo dobru lov u džep i briga ga što se grad nagrđuje! – rekla je starija Tuzlanka, nadvirujući se u iskopine budućih temelja “kreativne industrije”, objekta za koji nije sigurno da je dobio saglasnost vlasnika okolnih zgrada, pogotovo zbog blizine budućeg objekta. dakako, vjerujemo da ih niko za mišljenje i dozvolu nije ni pitao…
Projektant koji je zamolio da mu ne spominjemo ime, rekao je kako je konsterniran odlukom da se u ovom dijelu grada dozvoli izgradnja objekta sumnjive arhitektonske vrijednosti, zgrade u staklu, koja ni po čemu ne doprinosi očuvanju tradicionalnih vrijednosti objekata kakvi odavno postoje u staroj jezgri grada.
Kada je onomad u Soni trg svojevremeno uloženo milion maraka, gašenjem tadašnjeg parkinga, načelnik i svita oko njega tvrdili su da je Tuzla dobila lijep trg i da će on biti mjesto organizovanja muzičkih, kulturnih i drugih događaja, u kome centralno mjesto ima soni bunar još iz austro-ugarskog doba pronađen u dubini tla. Bunar je stavljen pod stakla, postavljene su i svjetiljke, da se vidi i noću, postavljena su diskretna svjetla i na tlo duž cijelog trga, ali su sada bageri dio trga razrovali sve do – temelja bunara!?
Očito je u Tuzli ponestalo prostora za izgradnju, pa su se placevi počeli prodavati i na gradskim trgovima. Dakako, čelnici grada uvjeravat će građane kako je sve odlučeno po zakonu, ali neće objasniti kako je moguće da se urbanističkim planom predvidi degradiranje gradske jezgre u ime podizanja imena rogobatnog naziva “kreativna industrija”.
Zar smo toliko slijepi, da ne vidimo kako se gradsko zemljište degradira, kako nas preplavljuju poluprazni tržni centri, kako nestaju parkovi na kojima niču zgradurine, kako nam javna komunalna preduzeća postaju praonice novca, i kako nas aktuelna vlast farba da ne trebamo gledati svojim, nego tudjim, njihovim očima.
- Zapanjen sam i ne znam šta da mislim i radim. Ja ću svoj objekt prodati i time ću riješiti problem što mi ova nova zgrada zaklanja vidik i sunce. Ali, ko će građanima Tuzle objasniti ko je, zašto i u ime čega dozvolio da se u najljepšem dijelu starog grada diže zgrada koja se mogla podići bilo gdje drugo, a da ne uništava bosanski duh stare ćaršije. Veoma sam razočaran i žalostan – izjavio je vlasnik jednog od objekata u neposrednoj blizini buduće “kreaturne industrije”, koja niče skoro usred Sonog trga. (ri, tl, nč)
(tuzlalive.ba)
Pogledajte jos slika:
http://tuzlalive.ba/portal/2010/05/urbi ... onog-trga/
http://tuzlalive.ba/portal/2010/06/urbi ... as-vegasa/