Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#1326 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Nije kriva vjeronauka, ja u srednjoj školi im'o iz vjeronauke peticu pa opet normalan isp'o :lol:
Pa što odma' ne reče, narode pa sad je sve jasno, :lol:
Great Cornholio

#1327 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Nije kriva vjeronauka, ja u srednjoj školi im'o iz vjeronauke peticu pa opet normalan isp'o :lol:
Pa što odma' ne reče, narode pa sad je sve jasno, :lol:
Nije ba to ozbiljno bilo, jer da jest ne bi svi iz vjeronauke petice imali :lol:

Možda zato nisam postao musliman, a ime mi takvo :-?
harač

#1328 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

Great Cornholio wrote:Pa da sad to ponovo učini, jer mnogo ljudi zaslužuje da ih nestane sa lica Zemlje i tako olakša život onima koji se trude da ne naude ni sebi a ni drugima, onda bi dežurni dušebrižnici rekli " Što ih pobi, što ih ne popravi kad je svemoguć".

Elem, nije se rodio ko je narodu ugodio.
sve po kratkom postupku; može mu se :D
odr0n

#1329 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: Uzeo si u obzir samo primjer efikasnosti prirode, ali ne i kriminalni nemoralan način na koji se dolazi do te efikasnosti, da jedni preko smrti drugih opstaju, to je greška u preljepom harmonijskom sistemu.

Da moliš onog koji i sam griješi pri svom stvaranju i određivanju :lol: Krivio ti sebe ili boga isto ti je, on je stvorio takve surove, pogrešne/nemoralne sisteme, kriviš sebe kriviš ujedno i njeg.
Jes' vidio, pa ti i dalje vjeruj da se to sve tako slučajno posložilo :P :D Ljudi nisu životinje, koliko ti to puta moram ponavljati, ljudi mogu ubijati iz zabave, a ne zbog potrebe, vidio si što oni "ljubitelji" životinja, lovci, čine, ubiju vuka, a kasnije jedu jagnje, ne griješe, znaju da vuk nije ukusan ko jagnje.

Ne, mi smo Božija stvorenja, nismo mi Bog, ne možeš stavljati znak jednakosti između nas i Boga, ne možeš Boga kriviti za gijehe koje činiš sam, to bi bilo isto ko kad ti roditelj obezbjedi sve što ti treba za učenje, a ti kažeš, ma nema ništa od učenja bolje lopte igrat, tam' su pare, niko se nije od škole obogatio, pa kasnije kad ne uspiješ u fudbalu počneš se opijati i drogirati, kriviti sve ostale,zato što bez diplome ne možeš naći neki bolje plaćem posao, a iz poniženja ti je da radiš neki posao za koji ti ne treba škola i koji je slabo plaćen.
E GC kad bi ti znao da svaki čin bilo kojeg živog bića ima biološki temelj, biologija je čovjekov source code. ;-)

Ti kažeš čovjek nije životinja, ja ipak ne da smo životinje, nego najveće životinje/predatori ikada! :evil: Ubijanje iz zabave ne postoji, ima svoju potrebu, u pitanju je iskazivanje nadmoćnosti ili nad tom vrstom koja se ubija ili među vlastitom vrstom, također teritorijalna kontrola da ne dođe do razmnožavanja vrste koja bi (na)škodila našoj i našim resursima tj. jagnjetini koju ćemo mi da smažemo, a ne oni, tipična životinjska bitka za hranu i teritoriju.

"mi smo Božija stvorenja, nismo mi Bog" - na to sam i mislio, ako ti kriviš sebe što si pogriješio u saobraćajnog nesreći, ti ujedno kriviš božje stvorenje / kreaciju koju je on konstruisao tako nemoćnu, nesavršenu gdje su greške sastavni dio kao i mogućnost da ne dođe do istih uz limitiranost, zbog čega smo ograničeni i ne možemo biti perfektni i ne pogriješiti, što ne može biti naša krivica nego onoga ko je takav sistem stvorio.
Great Cornholio

#1330 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

harač wrote:
Great Cornholio wrote:Pa da sad to ponovo učini, jer mnogo ljudi zaslužuje da ih nestane sa lica Zemlje i tako olakša život onima koji se trude da ne naude ni sebi a ni drugima, onda bi dežurni dušebrižnici rekli " Što ih pobi, što ih ne popravi kad je svemoguć".

Ne sve, već one koji se ne mogu popraviti, a zbog kojih ispaštaju nevini.

Sad će neko reći, a ona naredba " Ne ubij", zar to i Njega ne obavezuje.

Ali, on je Bog, za Njega ne važe isti zakoni koji važe za nas, moramo to imati na umu, ne smijemo se uzoholiti pa pomisliti " ako to Bog može onda možemo i mi".
Great Cornholio

#1331 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Pričaćemo još, od mene za danas toliko .

Pozz svima, i hvala što ste me motivisali da pišem i uživam u tome :)
fatamorgana

#1332 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:

Sad će neko reći, a ona naredba " Ne ubij",
E sad će neko reći: Omar Hajjam ( po sjećanju)

" Kad je sami tvorac određiv'o sastav ljudi, zašto ga onda na raspad osudi?
Ako je sastav dobar što ga treba rastavljati, a ako nije e ko za to da se kudi?"

;-)
amebr

#1333 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by amebr »

http://www.youtube.com/watch?v=Gy8Fn0RGT8o
˝Islam ne posmatra pokajanje kao običnu stvar čije je postojanje i izostanak na istom stepenu. Pokajanje čini sam čovjek i radi svoje lične koristi. Najprječe je da se pobrine za sebe. Ako sebi želi dobro pokajat će se, a ako želi nešto mimo toga onda nek radi šta hoće.

Islam podstiče i budi u čovjeku želju za pokajanjem. Nareðuje mu da požuri s tewbom i ostavljanjem grijeha prije nego doðe Dan u kojem griješnik neće moći ostvariti ono što želi, dan u kojem neće moći nadoknaditi ono što je propustio. Toga dana će se kajati zbog učinjenih grijeha, teško će mu biti zbog stanja u kojem se nalazi i svega što ga je prošlo.

Islam od osobe koja je učinila grijeh traži samo da ga odmah napusti, osjeti grižnju savjesti zbog učinjenog, čvrsto odluči da se neće vratiti tom grijehu, te zatraži oprosta od Allaha dž.š. za sve što je uradio.˝ Kaže Allah dž.š.:

''Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naći će da Allah prašta i da je milostiv.'' (En-Nisa, 110)

Bilježi imam Ahmed da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: ''Otkup za učinjeni grijeh je kajanje.''
harač

#1334 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

Great Cornholio wrote:
harač wrote:

Sad će neko reći, a ona naredba " Ne ubij", zar to i Njega ne obavezuje.

Ali, on je Bog, za Njega ne važe isti zakoni koji važe za nas, moramo to imati na umu, ne smijemo se uzoholiti pa pomisliti " ako to Bog može onda možemo i mi".
pa zato i kažem "može mu se"; može mu naumpasti da je neko kriv - i on će time biti kriv, i bit će uništen po kratkom postupku, slagao se ja s tim ili ne. njemu može nadoći da su kannanska i druga plemena judeje, uključujući i djecu (i kuće i životinje?!), toliko izopačena da ih samo genocid može iskupiti, slagao se ja da je genocid nad djecom, ili bezobzirno uništavanje životinja zlo ili ne. najveći broj krščanskih apologa je poput tebe, oni - što se kaže - bite the bullet, te tvrde da je sve to moralno zato što je sve što bog čini moralno. on kad naredi izraelćanima da počine genocid nad kanaanskim plemenima, to je dovoljno da genocid bude moralan; kad naredi abrahamu da zakolje svoje dijete, to je ponovo dovoljno da taj akt bude moralan itd. drugim riječima, može mu se

naravno, da boga ima s tim bi se - na oko - apsurdima čovjek morao pomiriti, te prihvatiti da živi u univerzumu psihopate. ali ako ga nema, onda tu osobinu mora prenijeti na one koji propagiraju njegove "vrline"
Great Cornholio

#1335 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

harač wrote:
pa zato i kažem "može mu se"; može mu naumpasti da je neko kriv - i on će time biti kriv, i bit će uništen po kratkom postupku, slagao se ja s tim ili ne. njemu može nadoći da su kannanska i druga plemena judeje, uključujući i djecu (i kuće i životinje?!), toliko izopačena da ih samo genocid može iskupiti, slagao se ja da je genocid nad djecom, ili bezobzirno uništavanje životinja zlo ili ne. najveći broj krščanskih apologa je poput tebe, oni - što se kaže - bite the bullet, te tvrde da je sve to moralno zato što je sve što bog čini moralno. on kad naredi izraelćanima da počine genocid nad kanaanskim plemenima, to je dovoljno da genocid bude moralan; kad naredi abrahamu da zakolje svoje dijete, to je ponovo dovoljno da taj akt bude moralan itd. drugim riječima, može mu se

naravno, da boga ima s tim bi se - na oko - apsurdima čovjek morao pomiriti, te prihvatiti da živi u univerzumu psihopate. ali ako ga nema, onda tu osobinu mora prenijeti na one koji propagiraju njegove "vrline"
Ako čovjek krene sa predrasudama u interpretaciju Biblijskih tekstvova, ako Boga zamišlja kao nekog lošeg, kao tiranina, kao nekog ko ljudima ne želi dobro, kao sadistu, onda će doći do zaključka do kakvog si ti došao.

Hvala Bogu, što sam ja na početku svog ozbiljnijeg razmišljanja o sebi, svijetu, Bogu "pronašao" učitelja koji nije imao predrasuda, pa je zbog toga Biblijski teskt mogao interpretirati objektivno:

-Evo šta From, ateista, kaže o tom "genocidu" kojeg je , prema tebi, ili prema autoritetu kojeg uvažavaš kao relevantnog za tumačenje biblijskih tekstova, Bog naredio:

-Svatko tko čita hebrejsku Bibliju mora biti impresioniran činjenicom da, iako ona ne sadrži gotovo ništa od teologije, njezin glavni predmet predstavlja borba protiv idolatrije.
Deset zapovijedi, jezgro biblijskog zakona, koje počinju objavom: »Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.« (Izl. 20:2) (Bog je bog oslobođenja), kao prvu navode zapovijed o zabrani idolatrije: »Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom; ne klanjaj im se niti im služi.« (Izl.20:3—6).

Borba protiv idolatrije je glavna tema koja se provlači kroz Stari zavjet, od Petoknjižja do Izaije i Jeremije. Okrutna
borba između plemena koja su živjela u Kanaanu, kao i mnogi obredni zakoni, mogu se razumjeti jedino kao da su proizašli iz želje da se narod zaštiti od kontaminacije idolatrijskim štovanjem. U Prorocima, tema anti-idolatrije nije ništa nevažnija, ali umjesto zapovijedi da se iskorijene svi obožavatelji idola, izražava se nada da će se svi narodi odreći idolatrije i ujediniti se u zajedničkoj negaciji.

Što je idolatrija? Što je idol? Zašto je Biblija tako dosljedna u pokušaju da iskorijeni svaki trag idolatrije? Kakva je razlika između Boga i idola?

Razlika se ne sastoji samo u tome da postoji jedan Bog, a mnogo idola. Uistinu, kada bi ljudi štovali samo jednog idola, a ne mnoge, to bi još uvijek bio samo idol, a ne Bog. U stvari, kako često je štovanje Boga bilo ništa drugo do obožavanje idola prerušenog u lik biblijskog Boga?
Shvaćanje o tome što je idol započinje razumijevanjem onoga što Bog nije. Bog, kao najviši cilj i vrijednost, nije čovjek, stanje, institucija, priroda, moć, svojina, seksualna snaga, ili neki artefakt koji su načinile ljudske ruke. Izjave: »Volim Boga«, »Slijedim Boga«, »Želim postati nalik Bogu«, prvenstveno znači: »Ne volim, ne slijedim, ne želim oponašati idole.«

A ovo je iz moje glave 8-)

I mene je dugo vremena mučilo to "sadističko" ponašanje po pitanju Njegove naredbe Abrahamu ( u Islamu Ibrahimu), da žrtvuje svog sina i tako pokaže potpunu odanost Bogu, i ne suprotstavljanje Božijim naređenjima, pa kad su ona i nerazumna.
Iako je to učinio na brutalan način, nekad je nešto jedino moguće na takav način riješiti, ja vjerujem da smisao te Biblijske priče nije da Boga pokaže kao nekog "bosa" japanske mafijaške organizacije ( jakuze), koji traži da njegovi sljedbenici sami sebi otsijeku prst kako bi dokazali potpunu odanost mafijaškoj organizaciji) već da Abrahama riješi svake sumnje da mu Bog želi nauditi,da Bog od njega želi da se ponaša nerazumno, Bog je na taj način htio Abrahama da "testira" i istovremeno i "izliječi", htio je da ga uvjeri da mu Bog neće učiniti ništa loše, da mu može vjerovati na riječ, a obećao mu je da ga neće snaći nikakvo zlo ako mu bude bezrezervno vjerovao, i činio ono što mu On kaže.

Sad ćeš ti reći da sam ja samo još jedan od hrišćanskih apologeta kojima je samo stalo da opravdaju Božije "loše" postupke, ali ja nemam razloga da to budem, ne pripadam niti jednoj religijskoj zajednici pa da imam neke koristi što "branim" nekog od njihovih bogova.

Abraham je doživio katarzu, kad mu je Bog u trenutku kad je htio da zakolje vlastitog sina, poslao po anđelu jagnje, tad se u njemu desila velika promjena,strah se pretvorio u radost, idol se pretvorio u Boga, taj emocionalni šok doveo je velike promjene u njegovom biću, prestao je da na Boga gleda kao na idola, prestao je da vjeruje da Bog od nas traži da ga "potkupljujemo" prinošenjem žrtava.

Eto, ja "opravda" Boga, meni je ovo "opravdanje" smirilo, a vi interpretirajte kao vi mislite da treba, jer možda ja griješim, nisam ja Bog pa da ne griješim :)
cartman

#1336 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by cartman »

Great Cornholio ja mislim da ti, na jedan fin nacin trollas :D
Great Cornholio

#1337 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

cartman wrote:Great Cornholio ja mislim da ti, na jedan fin nacin trollas :D
Nikad to nisam činio, a evo blizu 7000 postova napisah, jesam mijenjao stavove , kad sam došao na forum drugačije sam pisao, zato što sam tad bio ljut na Boga.
dustaban

#1338 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by dustaban »

Great Cornholio wrote: I mene je dugo vremena mučilo to "sadističko" ponašanje po pitanju Njegove naredbe Abrahamu ( u Islamu Ibrahimu), da žrtvuje svog sina i tako pokaže potpunu odanost Bogu...
Ovu epizodu sa Abrahamom (Ibrahimom) smatram najodvratnijim slucajem SKRIVENE KAMERE!

Taman covjek krenuo da zakolje vlastito dijete, a onda iskace Reziser sa jagnjetom i veli - Sjajno, sjajno, sjajno Abrahame! Ovo je bila skrivena kamera, ostavi dijete, zakolji janje instead!!!!

Bem ti taku zajebanciju!
Sta da si ti to dijete koje je otac zamalo zaklo?!

KAKVA VJERA i KAKAV BOG moze nekoga nagovoriti da zakolje dijete?! Kakav je to covjek koji je to spreman uciniti zarad SVOJE GUZICE?!

UH !
:x

Ponovicu:
- zar nije najveca moralna patnja vjerovati u OVAKVOG Boga (zajebanta)?!
odnosno:
- zar moze biti grijeh NEVJEROVATI da je Bog ovakav?!
cartman

#1339 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by cartman »

ja samo ne shvatam zasto kad ateisti ili oni koji jednostavno ne vjeruju u boga iz svetih knjiga, pokusaju definisat boga, vjernici kazu kako je to nemoguce, kako je to neka visa dimenzija, kako smo mi nista naspram njega, kako ljudski um ne moze shvatit tu velicinu, ali zato svaki vjernik zna tacno sta je bog i ima odgovor za svaki njegov postupak, a ako nema onda se vracamo na to da ga ne mozemo shvatit
Great Cornholio

#1340 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

dustaban wrote:
Great Cornholio wrote: I mene je dugo vremena mučilo to "sadističko" ponašanje po pitanju Njegove naredbe Abrahamu ( u Islamu Ibrahimu), da žrtvuje svog sina i tako pokaže potpunu odanost Bogu...
Ovu epizodu sa Abrahamom (Ibrahimom) smatram najodvratnijim slucajem SKRIVENE KAMERE!

Taman covjek krenuo da zakolje vlastito dijete, a onda iskace Reziser sa jagnjetom i veli - Sjajno, sjajno, sjajno Abrahame! Ovo je bila skrivena kamera, ostavi dijete, zakolji janje instead!!!!

Bem ti taku zajebanciju!
Sta da si ti to dijete koje je otac zamalo zaklo?!

KAKVA VJERA i KAKAV BOG moze nekoga nagovoriti da zakolje dijete?! Kakav je to covjek koji je to spreman uciniti zarad SVOJE GUZICE?!

UH !
:x

Ponovicu:
- zar nije najveca moralna patnja vjerovati u OVAKVOG Boga (zajebanta)?!
odnosno:
- zar moze biti grijeh NEVJEROVATI da je Bog ovakav?!
Ovako sam se i ja osjećao i pisao prije par godina.

Dijete nije bilo svjesno šta mu se sprema, zato to za njega nije bila trauma, a Abraham nije bio spreman da u potpunosti odbaci idole kojima su se klanjali njegovi preci, nije bio spreman da Boga prihvati kao nekog ko ne želi žrtvu,ko ne želi da ga se potkupljuje i kome se treba sliepo pokoravati zbog straha od kazne, pa se Bog poslužio lukavstvom, koje je dovelo do toga da Abraham sam uvidi da je besmisleno slijediti nerazumne upute, pa čak i kad ih Bog izriče.

Bog ga je namjerno doveo u stanje u kojem je mogao da uvidi sav besmisao pokoravanju idolima, besmisao žrvovanja djece 'bogovima', besmisao doživljavanja Boga kao idola.

Pa eto, ako ćemo pošteno, rijetko se ko mijenja dok ga neki belaj ne zadesi, dok se ne suoči sa posljedicama svog lošeg postupanja, dok se ne čovjek ne suoći sa strahom koji ima strah neće nestati, Psihologija dokazala.

Abraham se plašio Boga, vjerovanje u idole, u koje su vjerovali njegovi preci proizvelo je taj strah, i iako je ovaj božiji postupak bio brutalan, jedino to je moglo biti efikasno u prekidanju svake veze sa idolatrijom predaka i početkom vjerovanja u Boga koji od nas traži samo jednu "žrtvu", traži da mu vjerujemo i da ga smatramo nekim ko nam želi dobro, a zauzvrat ne traži ništa, nikakvu žrtvu.
Great Cornholio

#1341 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

cartman wrote:ja samo ne shvatam zasto kad ateisti ili oni koji jednostavno ne vjeruju u boga iz svetih knjiga, pokusaju definisat boga, vjernici kazu kako je to nemoguce, kako je to neka visa dimenzija, kako smo mi nista naspram njega, kako ljudski um ne moze shvatit tu velicinu, ali zato svaki vjernik zna tacno sta je bog i ima odgovor za svaki njegov postupak, a ako nema onda se vracamo na to da ga ne mozemo shvatit
Eto ja sam vjernik, i ne smeta mi kad ljudi koji ne vjeruju da je Bog nadahnuo ljude da napišu Svete spise, pokušavaju da definišu Boga kako Ga oni vide, meni je to uvijek interesantno, jer smatram da ateisti nekad čak i dublje doživljavaju Boga, zato što ga se uopšte ne plaše, zato što ih nije strah da ga kritikuju i da se s njim nadmudruju.

Pa eto uzmi Froma npr., čovjek je bio ateista a Boga iz svetih spisa nije doživljavao kako tiranina, sadistu, čovjekomrsca, već sve suprotno od toga.
cartman

#1342 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by cartman »

cisto sumnjam da sam negdje napisao da boga vidim kao sadistu, tiranina, etc. , uopce me ne tangiraju price iz Svetih knjiga, ja nemam debatu sa bogom (posto je to nemoguce) vec sa vjernicima koji vjeruju u vec pomenute knjige.
cinjenica je da se u religijama o kojim govorimo sve vrti oko dvije stvari, ljubav i strah.
sa jedne strane imas boga koji te neizvjesno voli, ali ako ne pratis njegova pravila popuslic si. to dvoje ne ide skupa. religije (kao i svi oblici ekstremizma) su sredstvo za programiranje i lakse vladanje nad masama, gdje se od malena agresivno uci da se moras pokoriti visem autoritetu od sebe. u teoriji, taj visi autoritet je samo jedno tj bog (u religijama), ali u praksi to programiranje se duboko odrazuje na psihu tako da ljudi postanu poslusni i lako pokolebljivi, a uvijek se nadje neko ko ce to stanje transa iskoristit za svoje dobro.. u ime neceg viseg ili nekog viseg od nas
Great Cornholio

#1343 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

cartman wrote:cisto sumnjam da sam negdje napisao da boga vidim kao sadistu, tiranina, etc. , uopce me ne tangiraju price iz Svetih knjiga, ja nemam debatu sa bogom (posto je to nemoguce) vec sa vjernicima koji vjeruju u vec pomenute knjige.
cinjenica je da se u religijama o kojim govorimo sve vrti oko dvije stvari, ljubav i strah.
sa jedne strane imas boga koji te neizvjesno voli, ali ako ne pratis njegova pravila popuslic si. to dvoje ne ide skupa. religije (kao i svi oblici ekstremizma) su sredstvo za programiranje i lakse vladanje nad masama, gdje se od malena agresivno uci da se moras pokoriti visem autoritetu od sebe. u teoriji, taj visi autoritet je samo jedno tj bog (u religijama), ali u praksi to programiranje se duboko odrazuje na psihu tako da ljudi postanu poslusni i lako pokolebljivi, a uvijek se nadje neko ko ce to stanje transa iskoristit za svoje dobro.. u ime neceg viseg ili nekog viseg od nas
Ja u Bogu vidim prijatelja, nekog ko će me razumjeti i pružiti podršku, dati savjet kad mi treba za nešto dobro a što ne mogu sam, ali i nekoga ko će me i kritikovati, uskratiti podršku kad vidi da radim nešto protiv sebe,pod dejstvom iluzije da je to što činim dobro za mene.

Činjenica je da ima onih koji od Boga žele samo podršku, ili stalno strahuju od kritike, i to je negativna posljedica "programiranja" o kome govoriš, posljedica negativnog djelovanja ovozemaljskih bogova, idola na čije štetno dejstvo nas je Bog davno upozorio.
harač

#1344 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

Great Cornholio wrote:Evo šta From, ateista, kaže o tom "genocidu"
o frommu je svojevremeno N. Chomsky kazao: "I liked Fromm's attitudes but thought his work was pretty superficial", što je vidljivo i iz ovih pokušaja apologije koji su stvarno dječiji. frommovo "opravdanje" božanskog genocida, koje je tebi naročito uvjerljivo, svodi se na sljedeće:

1. idolatrija je loša;
2. idolatriju treba spriječiti;
3. genocid je jedini način sprečavanja idolatrije;
C: bog je bio opravdan u korištenju genocida da spriječi idolatriju

naravno, lako je vidjeti površnost frommove "analize". jasno je da nije opravdano mišljenje da je genocid nad djecom i bebama (u relevantnom dijelu biblije se kaže da treba pobiti dojenčad), kao i bezobzirno uništenje životinja (naređuje ubijanja svih životinja i uništenje svih građevinskih objekata - zanimljivo je primijetiti da ni nacisti nisu bili ovakve psihopate, jer su ubijali samo ljude, a ostalo krali), [jedini] način da se spriječi ta idolatrija ukoliko je stvarno to tako zlo. možda taj bog misli da ta djeca nose neki idolatrijski gen, te ih je potrebno poklati na vrijeme jer kad odrastu vratit će se paganskim vjerovanjima. naravno, budući da ih je on navodno stvorio, on je kriv za taj gen, tako da je uništenje djece s tim genom još imbecilnije.

čak, šta više, površni fromm kasnije navodi primjer iz "proroka" koji dokazuje upravo suprotno: protiv idolatrije se može boriti i bez da se naredi genocid nad djecom. ipak bog takve genocide naređuje (treba zapamtiti da se ovdje radi o istrebljenju više plemena, ne samo jednom). drugim riječima, fromm ne nudi nikakvo opravdanje. istovremeno, ono je tebi u potpunosti uvjerljivo...

tvoje opravdanje božijeg sadizma prema abrahamu je, kao što i sam sugerišeš da će biti moj komentar, smiješno, a naročito ako imamo u vidu da ti, haman, nemaš konja u ovoj trci, te nemaš naročitog razloga da braniš tog boga. upravo zbog ovog posljednjeg, činjenica da ti možeš to (sebi) opravdati, više govori o tebi, nego o tom bogu. objašnjenje je previše loše da bi se čak i analiziralo (ako te to zanima preporučio bih ti kierkegaarda i komentatore). ipak, par komentara:

1. abraham već zna da bog postoji; bog priča s njim, "ukazuje" mu se, te se ovdje ne radi o otklanjanju sumnje u postojanje boga;
2. da bi bog - koji je stvorio abrahama i ukazao mu se, naređivao mu stvari, a ovaj izvršavao - da bi još iskušavao njegovu lojalnost (jer ono prije haman nije dovoljno), odlučuje da ga "testira" i "izliječi" (od čega?), tako što će mu narediti da zakolje svoje dijete;
3. bogu nije dovoljno da abraham to kognitivno prihvati, već čeka da se ovaj spakuje, da krene na dug put, da svoje dijete sveže uz kamen, da uzme nož i prisene mu grlu (treba zamisliti užasnutog oca i još prestravljenijeg djeteta kojem se otac približava s nožem sasvim spreman da ga zakolje i tu pusti da iskrvari ko krme); bog se tek u posljednjem trenutku javlja - nakon što su i otac, i još bitnije sin kojeg niko ne spominje (!?), već istraumirani i obilježeni do kraja života - i nudi milost: dijete ipak ne moraš zaklati.
4. abraham je doživio "katarzu" (?!), ali nije jasno kakvu (usput, jel mu i dijete doživilo kakvu katarzu). već je znao da bog postoji, tako da mu to nije bilo potrebno. sad, haman, osjeća zahvalnost i pored toga što ga bog nije spasio od nekog trećeg, već od sebe samog: a) zakolji svoje dijete; b) hej, nemoj, šalio sam se; c) sad mi budi još zahvalniji i pokorniji. ponovo govorimo o modus operandiju na kojeg je, nerazmišljajući, ukazao i fromm. ako je bog htio da spriječi žrtvovanja, zašto to nije naredio? ponovo, ovdje govorimo o fikciji boga za kojeg se zna (a ne samo pretpostavlja da postoji), boga koji je već uništavao civilizacije koje ga nisu slušale. za očekivati je da kada takav bog nešto naredi, to se čini (što upravo dokazuje i abraham). ali ne, bog želi da to učini slikovitim, ne razmišljajući o mukama koje čini usput. kada je zabranjivao ubijanje, što nije učinio nešto slično; ili preljubuu - zar ne bi bila divna parabola oca kojemu je naređenu da siluje svoju kćerku, samo da bi bio spriječen u posljednjem trenutku (doživio bi katarzu, bio izliječen, a zabrana bi bila slikovitija).
Great Cornholio wrote:Eto, ja "opravda" Boga, meni je ovo "opravdanje" smirilo
drago mi je za tebe, ali istovremeno i tužno
Last edited by harač on 17/01/2013 15:42, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#1345 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

E pa, ja više vjerujem Frommu nego Chomskom, i njegovo viđenje "biblijskog" Boga mi je prihvatljivije.
harač

#1346 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

imajući u vidu analizu površnog frommog mišljenja ne vidim šta tu ima biti uvjerljivo, ili si ti izrazito lakomislena osoba. do sada nisam naišao ni na jedno uvjerljivo opravdanje, ali postoje bolja i gora. ovo je najinfantilnije
Great Cornholio

#1347 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

harač wrote:imajući u vidu analizu površnog frommog mišljenja ne vidim šta tu ima biti uvjerljivo, ili si ti izrazito lakomislena osoba. do sada nisam naišao ni na jedno uvjerljivo opravdanje, ali postoje bolja i gora. ovo je najinfantilnije
Za tebe nije, za mene jeste, za mene je Fromovo "opravdanje" najuvjerljivije, jer ipak je On za razliku od Chomskog bolji poznavalac ljudske duše, proučavao ju je čitav svoj vijek, i zna bolje od njega šta toj duši treba, kakav joj Bog treba, i takvog Boga je našao u biblijskim tekstovima.

Ova istina ne odgovara mnogima, pa zato Fromm nije danas popularan među " objektivnim" naučnim krugovima.
harač

#1348 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

Great Cornholio wrote:
harač wrote:imajući u vidu analizu površnog frommog mišljenja ne vidim šta tu ima biti uvjerljivo, ili si ti izrazito lakomislena osoba. do sada nisam naišao ni na jedno uvjerljivo opravdanje, ali postoje bolja i gora. ovo je najinfantilnije
Za tebe nije, za mene jeste, za mene je Fromovo "opravdanje" najuvjerljivije, jer ipak je On za razliku od Chomskog bolji poznavalac ljudske duše, proučavao ju je čitav svoj vijek, i zna bolje od njega šta toj duši treba, kakav joj Bog treba, i takvog Boga je našao u biblijskim tekstovima.

Ova istina ne odgovara mnogima, pa zato Fromm nije danas popularan među " objektivnim" naučnim krugovima.
mani se demagogije. naveo si njegovo opravdanje, ukazao sam ti zašto je infantilno; nisi ponudio ni jedan protivan razlog ili ukazao na manjkavost u analizi. to "opravdanje" očito nije uvjerljivo čak ni vjernicima, jer imaju bolja opravdanja. činjenica da je i tako loše opravdanje tebi sasvim uvjerljivo je zabrinjavajuće, ali ukazuje na način rasuđivanja večine vjernika
Great Cornholio

#1349 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

harač wrote:

mani se demagogije. naveo si njegovo opravdanje, ukazao sam ti zašto je infantilno - koji dio tog opravdanja je tebi uvjerljiv?!. to "opravdanje" očito nije uvjerljivo čak ni vjernicima, jer imaju bolja opravdanja. činjenica da je i tako loše opravdanje tebi sasvim uvjerljivo je zabrinjavajuće, ali ukazuje na način rasuđivanja večine vjernika
Citiraću Isusa : " Ti kaza".

Ne zamjeri, ali moram ići, pozz :)
harač

#1350 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

z bogom
Post Reply