Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#1326 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

zforumas wrote:
drugi profil wrote:
zdruzdjo wrote: sad i razumijem ruske vozace i pomamu za kamerama u autu.
DA ti pravo kazem ja bih to uveo kao obaveznu opremu u autu. Iskljucivo radi dokumentovanja prekrsaja, udesa i sl.
Stanes. Dobar dan kontrola zapisa. Utakne stik, presnimi tvoju voznju i poslije je pregleda. Ti dobijes kuci izvjestaj. Pohvalu ili kaznu.
Memorija da se moze samo citati a ne brisati. Automatsko brisanje nakon npr. 10 dana. To uopste ne bi skupo bilo.
I obavezno po jednu cokoladu i foliju, pa da mozemo umotavati dok oni to skidaju na stik
Kako god. Mozes se rugati, ali ce na kraju to i biti. Za deset godina, vise ili manje, crna kutija ce ti biti i u vozilima.
zforumas

#1327 Re: mobilni radari tj kamere

Post by zforumas »

drugi profil wrote:
Kako god. Mozes se rugati, ali ce na kraju to i biti. Za deset godina, vise ili manje, crna kutija ce ti biti i u vozilima.
Ma ne rugam se uopce. Za 10 godina je nesto drugo, mada je i to pitanje. Pa ABS je recimo u SAD-u obavezan za nova vozila tek od 2013. godine koliko se sjecam.

Nije to tako jednostavno kao sto izgleda, postoji mnogo zakonskih prepreka. Postavlja se pitanje zastite privatnosti, opremljenosti policije i td. Kameru u tvom privatnom autu tesko da ti iko moze nametnuti.
drug_profi

#1328 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

zforumas wrote:
drugi profil wrote:
Ma ne rugam se uopce. Za 10 godina je nesto drugo, mada je i to pitanje. Pa ABS je recimo u SAD-u obavezan za nova vozila tek od 2013. godine koliko se sjecam.

Nije to tako jednostavno kao sto izgleda, postoji mnogo zakonskih prepreka. Postavlja se pitanje zastite privatnosti, opremljenosti policije i td. Kameru u tvom privatnom autu tesko da ti iko moze nametnuti.
Sve je stvar zakona. Ako zakonodavac odluci da je interes bezbjednosti na cesti, brze rjesavanje slucajeva, prevencija teskih udesa veci i znacajniji od privatnosti pojedinca (uostalom, ako ti treba napisati na volan "pazi snima se" nek se napise), onda ce lako to propisati. naravno to ce se prvo desiti u zemljama proizvođača poznatih marki. Ugradjivace ih u krovne nosace, neces ih moci izvaditi bez servisa, biljezice tvoju gps lokaciju, brzinu, vrijeme. Imace AI dovoljnu da prepoznaje saobracajne znakove, itd. Sve to je i ovog casa tehnoloski moguce i nije skupo.
Pozitivna strana je sto se u stvari pojeftinjuje sve: od osiguranja, utvrdjivanja krivice, sudskih procesa, a sigurnost saobracaja raste.
Jedina nuspojava je konstatan pad izdatih prekrsajnih naloga i punjenja trezora od istih.
zforumas

#1329 Re: mobilni radari tj kamere

Post by zforumas »

drugi profil wrote: Sve je stvar zakona. Ako zakonodavac odluci da je interes bezbjednosti na cesti, brze rjesavanje slucajeva, prevencija teskih udesa veci i znacajniji od privatnosti pojedinca (uostalom, ako ti treba napisati na volan "pazi snima se" nek se napise), onda ce lako to propisati. naravno to ce se prvo desiti u zemljama proizvođača poznatih marki. Ugradjivace ih u krovne nosace, neces ih moci izvaditi bez servisa, biljezice tvoju gps lokaciju, brzinu, vrijeme. Imace AI dovoljnu da prepoznaje saobracajne znakove, itd. Sve to je i ovog casa tehnoloski moguce i nije skupo.
Pozitivna strana je sto se u stvari pojeftinjuje sve: od osiguranja, utvrdjivanja krivice, sudskih procesa, a sigurnost saobracaja raste.
Jedina nuspojava je konstatan pad izdatih prekrsajnih naloga i punjenja trezora od istih.
Detekcija znakova vec postoji, cak i u Skodi koju trenutno vozim, to nije problem. Problem je cisto snimanje, video zapis. Video zapis tesko da ce ikada moci proci pod opravdanjem "vece bezbjednosti saobracaja". Prije ce proci autonomna voznja gdje AI u odredjenim situacijama preuzima kontrolu nad samim vozilom. "Cisti video" je jedna stvar, senzori su nesto sasvim drugo.
drug_profi

#1330 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

zforumas wrote:
drugi profil wrote: Sve je stvar zakona. Ako zakonodavac odluci da je interes bezbjednosti na cesti, brze rjesavanje slucajeva, prevencija teskih udesa veci i znacajniji od privatnosti pojedinca (uostalom, ako ti treba napisati na volan "pazi snima se" nek se napise), onda ce lako to propisati. naravno to ce se prvo desiti u zemljama proizvođača poznatih marki. Ugradjivace ih u krovne nosace, neces ih moci izvaditi bez servisa, biljezice tvoju gps lokaciju, brzinu, vrijeme. Imace AI dovoljnu da prepoznaje saobracajne znakove, itd. Sve to je i ovog casa tehnoloski moguce i nije skupo.
Detekcija znakova vec postoji, cak i u Skodi koju trenutno vozim, to nije problem. Problem je cisto snimanje, video zapis. Video zapis tesko da ce ikada moci proci pod opravdanjem "vece bezbjednosti saobracaja". Prije ce proci autonomna voznja gdje AI u odredjenim situacijama preuzima kontrolu nad samim vozilom. "Cisti video" je jedna stvar, senzori su nesto sasvim drugo.
Svejedno kako će se doći do toga da se čini zapis o ponašanju u vožnji. Na kraju nećeš moći voziti kako hoćeš, nadajući se da to niko nije vidio. Po meni video zapis nije sporan ako se zakonom definise kao validan dokaz, ili obaveza vozaca da ga stavi na raspoalganje u slucaju udesa i sl. Takodjer ne vidim zasto ti to krsi privatnost ako ces ga dati sluzbenom licu koji sa njim postupa po određenoj proceduri. Tvoj problem je ako vozilo koristis za nesto sto ne bi smjeo, narocito ako znas da se snima. Ista stvar je sa kamerama na ulicama. Krsi li privatnost ta kamera? Da, ali ti si na javnom prostoru pa si sam sebe izlozio. Isto ti je u vozilu, vozis se javnim cestama. Kamera snima ispred i iza auta, a ne snima da li ti za to vrijeme ceses jaja, kopas nos ili lizes sladoled...
zforumas

#1331 Re: mobilni radari tj kamere

Post by zforumas »

drugi profil wrote:
Svejedno kako će se doći do toga da se čini zapis o ponašanju u vožnji. Na kraju nećeš moći voziti kako hoćeš, nadajući se da to niko nije vidio. Po meni video zapis nije sporan ako se zakonom definise kao validan dokaz, ili obaveza vozaca da ga stavi na raspoalganje u slucaju udesa i sl. Takodjer ne vidim zasto ti to krsi privatnost ako ces ga dati sluzbenom licu koji sa njim postupa po određenoj proceduri. Tvoj problem je ako vozilo koristis za nesto sto ne bi smjeo, narocito ako znas da se snima. Ista stvar je sa kamerama na ulicama. Krsi li privatnost ta kamera? Da, ali ti si na javnom prostoru pa si sam sebe izlozio. Isto ti je u vozilu, vozis se javnim cestama. Kamera snima ispred i iza auta, a ne snima da li ti za to vrijeme ceses jaja, kopas nos ili lizes sladoled...
Idem ja sa autom i u svoje dvoriste, u svoju garazu, mozda ga vozim po svome privatnom putu koji ne zelim da se snima, mozda guzim na haubi, mozda idem u kurvaluke sa zenom policijskog komandira i sl. Sluzbeno lice neka koristi vec postojece kamere pa neka mi salju opomene. To sto ti navodis je cisti napad na slobodu kretanja i privatnost (iako je vec to naruseno ali to bi bilo malo previse).

A ta sluzbena lica su pravo diskretna, how yes no. Zuti portali bi bili puni snimaka, a o kojekakvim "specijaliziranim" forumima da i ne pricam.
drug_profi

#1332 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

zforumas wrote:
drugi profil wrote:
Idem ja sa autom i u svoje dvoriste, u svoju garazu, mozda ga vozim po svome privatnom putu koji ne zelim da se snima, mozda guzim na haubi, mozda idem u kurvaluke sa zenom policijskog komandira i sl. Sluzbeno lice neka koristi vec postojece kamere pa neka mi salju opomene. To sto ti navodis je cisti napad na slobodu kretanja i privatnost (iako je vec to naruseno ali to bi bilo malo previse).

A ta sluzbena lica su pravo diskretna, how yes no. Zuti portali bi bili puni snimaka, a o kojekakvim "specijaliziranim" forumima da i ne pricam.
Dobro, ti govoris iz perspektive ove vukojebine. To naravno nikad nece doci iz ovakve kvazidrzave, vec ce doci iz uredjenih pravnih sistema. Sve sto bi procurilo u javnost u takvim zemljama bi podlijegalo velikim odstetama. Cak ti ne bi trebao ni advokat.
Ako ces guziti na haubi sa upaljenim motorom a znas da se snima, onda si pravio home video. Ako vozis privatnom cestom i dvoristem, jedino ako uzgajas nesto sto se ne smije uzgajati, imas problem, a sve ostalo se vec sasvim jasno vidi na googletu...
Ali zacatasmo temu bezveze. Ti si vidim veliki liberal i pobornik svih mogucioh prava.
Ja licno mislim da su najveca ljudska prava, pored osnovnog prava na zivot, pravo na dom, pravo na posao, pravo na jednakost pred zakonom (pravdu) i pravo na lijecenje.
Spreman sam odreci se dijela drugih prava da svi u drustvu imaju zagarantovano ova nabrojana.
Slazemo se da se ne slazemo, pa da ne idemo dalje.
zforumas

#1333 Re: mobilni radari tj kamere

Post by zforumas »

Buraz vise videa "procuri" u bijelom svijetu nego u "vukojebini"... Govorim iz perspektive bilo kojeg normalnog covjeka. I btw. ne zivim u "vukojebini", zivim u jednom tom pravnom sistemu koju pominjes.
Bukvalan si previse, pokusaj malo sire razmisljati.
Ne radi se tu o tebi i o meni, radi se o milionima drugih ljudi. Senzori da, video ne. Ti i ja smo nebitni, niko nas nece ni pitati za to, a oni koji ce se pitati imaju mnogo vise za sakriti od tebe i mene.
holowey

#1334 Re: mobilni radari tj kamere

Post by holowey »

prilikom registracije, ako nemas kameru osiguranje te dodje dvije milje, ako imas kameru, osiguranje je stoja... yebat privatnost, toga sam se odrekao pojavom smartfona...
zdruzdjo

#1335 Re: mobilni radari tj kamere

Post by zdruzdjo »

holowey wrote:prilikom registracije, ako nemas kameru osiguranje te dodje dvije milje, ako imas kameru, osiguranje je stoja... yebat privatnost, toga sam se odrekao pojavom smartfona...
Zamisli dodjes u osiguranje i ponude ti tu opciju.
Hladno bi pristao. I ja i jos hiljade drugih.
Jednom mjesecno dodjes oni ti skinu video klipove. Zaposlis vojsku mladih policajaca koji su na biroima da sjede i gledaju snimke i pisu kazne. Ekonomski bi se isplatilo za pola godine. Uredili bi se vozaci samo tako. Ne znas snima li te onaj iza ili ne snima. I nema drkanja.
Kako bi svi "lepo" vozili.
broi01

#1336 Re: mobilni radari tj kamere

Post by broi01 »

Slo Burner wrote:MOj komsija je cesto dobivao kazne za parkiranje i jednom dobije kaznu za radar kod Zenice u isto vrijeme kad i kaznu za parking u Gracanici i ispostavio se da je zigu istu treba kao i ovaj miliocioner u Gracanici i ovaj mu pisao kazne nako ofrlje
To je ono sto je meni sumnjivo samo pise mjesto i datum. Kontam to oni uzmu kad im fali prekaja (na mjestu gdje su postavili radar) od onih sto su prije prekoracivali brzinu.
Zato nisam htjeo da repliciram i komentarisem glupi komentar od @drugi profil, jer ocigledno da nije svjestan u kakvoj drzvi zivi.
condy

#1337 Re: mobilni radari tj kamere

Post by condy »

Kako to dokazati ?! Jeli to utvrdjeno da su kazne ofrlje pisane ili taj misli da mu je neko namjerno napisao kaznu? Policajac zbog takvi stvari bi ostao bez posla...sad ne znam bas da bi neko toliko rizikova al sve je moguce pa i greske ali namjerno bas :roll:
kakavdanakneiskustvu

#1338 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kakavdanakneiskustvu »

condy wrote:Kako to dokazati ?! Jeli to utvrdjeno da su kazne ofrlje pisane ili taj misli da mu je neko namjerno napisao kaznu? Policajac zbog takvi stvari bi ostao bez posla...sad ne znam bas da bi neko toliko rizikova al sve je moguce pa i greske ali namjerno bas :roll:

samo bi budala to radila,pisala takve kazne zbog trebe
Kataklinger

#1339 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Kataklinger »

Provjerih registar kazni i nađoše mi neku za prekoračenje brzine od prije 4 mjeseca. Hajd što sad moram platit 100% iznos nego moram i kamatu jer nije na vrijeme plaćeno. Nikad nisam dobio obavještenje o prekršaju na kućnu adresu. Kome da jebem mater?
Maraschino

#1340 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Maraschino »

Jesu li zatezne kamate velike za neplacene kazne?

Doslo mi pismo(u ruke) kada je istekao rok za placanje pola kazne. Posle toga proslo je jos dva mjeseca a ja jos nisam platio tu kaznu(40KM).
Auto je na osobi koja nema ni vozacku. Gje mogu tu osobu naci(u kom registru) odnosno, kada i gdje joj mogu praviti probleme?
kakavdanakneiskustvu

#1341 Re: mobilni radari tj kamere

Kataklinger wrote:Provjerih registar kazni i nađoše mi neku za prekoračenje brzine od prije 4 mjeseca. Hajd što sad moram platit 100% iznos nego moram i kamatu jer nije na vrijeme plaćeno. Nikad nisam dobio obavještenje o prekršaju na kućnu adresu. Kome da jebem mater?

možda poštaru koji ti je morao ostaviti žutu ceduljicu ako te dva puta nije nasao na adresi
kakavdanakneiskustvu

#1342 Re: mobilni radari tj kamere

Maraschino wrote:Jesu li zatezne kamate velike za neplacene kazne?

Doslo mi pismo(u ruke) kada je istekao rok za placanje pola kazne. Posle toga proslo je jos dva mjeseca a ja jos nisam platio tu kaznu(40KM).
Auto je na osobi koja nema ni vozacku. Gje mogu tu osobu naci(u kom registru) odnosno, kada i gdje joj mogu praviti probleme?

20 km

mislis kako joj policija moze praviti probleme?
svilenjak

#1343 Re: mobilni radari tj kamere

Post by svilenjak »

Maraschino wrote:Jesu li zatezne kamate velike za neplacene kazne?

Pošto je sve uvezano sa IDEEa-om (nekadašnji CIPS) teoretski joj mogu joj praviti probleme prilikom izdavanja ili produženja lične karte, pasoša.... mada mislim da još nisu počeli sa ovom praksom iako su tehnički preduslovi stečeni
kakavdanakneiskustvu

#1344 Re: mobilni radari tj kamere

lična karata i pasoš se mogu dobiti a da osoba ima neplaćenih kazni,vozačka ne,registrovati auto ne
condy

#1345 Re: mobilni radari tj kamere

Post by condy »

Kataklinger wrote:Provjerih registar kazni i nađoše mi neku za prekoračenje brzine od prije 4 mjeseca. Hajd što sad moram platit 100% iznos nego moram i kamatu jer nije na vrijeme plaćeno. Nikad nisam dobio obavještenje o prekršaju na kućnu adresu. Kome da jebem mater?
Napiši policiji da nisi nikad primio obavijest i prekršajni nalog, pa da vidiš šta će odgovoriti.

Jesi mijenjao u to vrijeme adresu stanovanja, da nije otišlo na drugu adresu :wink:
kakavdanakneiskustvu

#1346 Re: mobilni radari tj kamere

condy wrote:
Napiši policiji da nisi nikad primio obavijest i prekršajni nalog, pa da vidiš šta će odgovoriti.

Jesi mijenjao u to vrijeme adresu stanovanja, da nije otišlo na drugu adresu :wink:

u policiju koja mu je slala prek. nalog se ili morala vratiti koverta koju su mu slali ili potpisana doistavnica koju je neko potpisao
milann1971

#1347 Re: mobilni radari tj kamere

Post by milann1971 »

da li je koristio viber grupe "radar", ja koristim i jako mi je koristila...javlja raja dojave gdje je koji radar..problem je jedini sto je grupa ogranicena na 250 ljudi...ali se prave nove grupe...odlicna stvar...naravno, prije svega po naseljima pogotovo vozite kako treba :izet: :izet: :izet:
elmirčo

#1348 Re: mobilni radari tj kamere

Post by elmirčo »

milann1971 wrote:da li je koristio viber grupe "radar", ja koristim i jako mi je koristila...javlja raja dojave gdje je koji radar..problem je jedini sto je grupa ogranicena na 250 ljudi...ali se prave nove grupe...odlicna stvar...naravno, prije svega po naseljima pogotovo vozite kako treba :izet: :izet: :izet:

ja sam bio u toj grupi i napustio, a evo i zasto.

npr. idem iz tuzle za orasje, napise neko patrola/radar/tronozac u ormanici, i ja po gasu smatrajuci da nema patrole do ormanice, kad ono u tinji patrola, dobar dan -dobar dan, vozacku i saobracajnu molim. ono kao patrola je za 20 km, i smatras da je nema ranije. to je prva stvar, druga -konstantne poruke koje smorise i non stop moras provjeravati viber, citati i tako dalje sto te dodatno ometa i moze samo belaja napravit.

grupa mi je bila top prvih par dana, cak je i pomogla kao sto kazes, ali eto, 100 ljudi 100 cudi sto se kaze :D ovako, gledam koliko mogu da vozim po propisu, kad ne mogu malo dam oduska sebi pa opet :D
Kataklinger

#1349 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Kataklinger »

kakavdanakneiskustvu wrote:
condy wrote:

u policiju koja mu je slala prek. nalog se ili morala vratiti koverta koju su mu slali ili potpisana doistavnica koju je neko potpisao

Iz registra kazni imam samo podatak o datumu i policijskoj stanici koja je registrovala prekršaj a to je PS Centar. Gdje se oni nalaze? Otići ću s ovim rekordom iz registra direktno kod njih da tražim dokaz o prekršaju, tj. da mi objasne u čemu je bio problem i da tražim dokaz da su mi to dostavili na adresu. Na kraju krajeva, bilo bi ok da u registru ima i opis prekršaja a ne ovako :/
kakavdanakneiskustvu

#1350 Re: mobilni radari tj kamere

Kataklinger wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
condy wrote:Provjerih registar kazni i nađoše mi neku za prekoračenje brzine od prije 4 mjeseca. Hajd što sad moram platit 100% iznos nego moram i kamatu jer nije na vrijeme plaćeno. Nikad nisam dobio obavještenje o prekršaju na kućnu adresu. Kome da jebem mater?

Iz registra kazni imam samo podatak o datumu i policijskoj stanici koja je registrovala prekršaj a to je PS Centar. Gdje se oni nalaze? Otići ću s ovim rekordom iz registra direktno kod njih da tražim dokaz o prekršaju, tj. da mi objasne u čemu je bio problem i da tražim dokaz da su mi to dostavili na adresu. Na kraju krajeva, bilo bi ok da u registru ima i opis prekršaja a ne ovako :/[/quote]

policijska stanica tog naziva,ps centar,postoji u sarajevu,zenici i tuzli
Post Reply