Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
visokijablan

#1326 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by visokijablan »

UDBA i KOS uz razne druge na prvom mjestu Britanske obavještajne službe su naj plodnije tlo našle upravo u BIH,žalosno je što mnogi još i danas vjeruju u njihove gluposti,a krucijalna je ona o dogovoru Hrvata i Srba o podjeli.
Bošnjaci u tome prednjače ili oni između njih koji su naivno i do zadnjeg časa povjerovali u Miloševićeve dobre namjere,no i među Hrvatima pogotovo onima u zapadnoj Hercegovini ima dosta takvih.
Radi se o čistoj propagandi,a ako pogledamo tko je propagira,vidjet ćemo na obje strane uglavnom oficire bivše JNA i propagandnu mašineriju stvorenu od ljudi iz takve kuhinje.
Prema tome uzroke rata između Bošnjaka i Hrvata koji ni jednima niti drugima nije donio ništa dobroga treba tražiti upravo tu,a mnoge koji u takve gluposti o dogovorenoj podjeli vjeruju ili ih propagiraju može se naći u kartonima tih starih obavještajnih krugova.
smasma

#1327 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

Brigada Tomislav wrote:
smasma wrote: ne pada mi na pamet da se raspravljam oko ove gluposti, al moram ti rec da vi nikad niste ni blizu dosli brani jablanica, a ne da ste poduzeli neke akcije izvlacenja lesa (jer ga nije bilo naravno)jer nasa linija je bila brana jablanica. ako znas ovaj tunel gdje je, ovo se nalazi prije brane. vi ovaj tunel ste mogli gledat samo sa slatine majana i rajana. a do njega niste dosli hvala bogu. evo slika kad su sukobi prestali.

Vidiš i meni je to bilo čudno da su naši mogli doć do brane i izvuć tijelo kad ste vi bili na brani.

Ali ima jedna caka. To je iz vašeg izvora. Jel vidiš izvor. i to nije jedino mjesto s vaše strane napisano gdje sam tako nešto slično pročitao.

To je biva trebao biti dokaz da HV napada Jablanicu
a jel ti mislis da nije napaadao ? osim hv bilo je i stranih plaćenika, engleza, francuza, britanaca.
Paul F.

#1328 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Brigada Tomislav wrote:
Paul F. wrote: Ima i druga logika. Stavi se u poziciju srpskog čelnika. Oni smatraju da je rat Armije i HVOa veliko srpsko postignuće. Taj rat treba da što duže traje i da na kraju VRS ušeta gdje joj je ćeif. Dakle VRS pomaže slabije, HVO u srednjoj bosni i Armiju u Hercegovini.
Pa što će im to postignuće ako su se ionako dogovorili sa Hrvatima još u Karađorđevu na podijele Bih. Šta su morali čekat da se Armija i HVO zarate pa eto da oni ušićare. Po vašoj priči, dogovor o podjeli BiH je postignut prije rata, pa mene čudi što onda Srbi i Hrvati nisu zajedno napali Bih 92-ge kad su se već dogovorili i kad ste bili najslabiji. To nalaže elementarna logika. Srbi sa svoje strane Hrvati sa svoje i teško da bi se vi obranili. Mislim dogovorit se a onda međusobno ratovat prilično je glupo. Iscrpljivat se 92-ge u borbama dok se vi oporavite i naoružate. A onda opet i ta 93-ća, ako je granica dogovorena na Neretvi, Nama desna obala njima lijeva što i tada nisu napali vas kad ste bili u teškoj situaciji . Ne da nisu napali nego vas još pomažu. To meni nikakve logike nema.

Inače se slažem da je njima odgovarao rat HVO-Armija..kako i ne bi. Normalno da im je odgovarao. Ali na ova pitanja gore još mi nitko s vaše strane nije suvislo odgovorio
Postavio sam ti gore emisiju o padu Posavine. Nadam se da si ju detaljno pregledao. Činjenica jeste da je taj pad bio unaprijed dogovoren kao i da su tisuće ljudi unatoč tome poginule bez veze. Ni tu nema te tvoje jednostavne logike ali je činjenica da su se te stvari desile. Mislim da je načelni sporazum napravljen ali niko ne vjeruje nikome pa se ide "mic po mic" imajući u vidu stanje kako na terenu tako i u međunarodnoj zajednici. Da je Hrvatska odmah na početku otvoreno napala Bosnu, morala je to prethodno medijski pripremiti da hrvati znaju zašto. U tom slučaju Bosna možda ne bi ni tražila nezavisnost nego deal sa srbima. Ili u suprotnom, ko zna, svi hrvati bi išli u HOS. Dakle, ne možeš, kao naprimjer forumski stručnjaci na fudbalskim temama, jednostavno postavljati igrače kao balvane ne vodeći računa o ljudskom faktoru.
Činjenica jeste da je mjesecima prije tog tvog grmljenja na jadnog Petkovića, naše snabdijevanje prekinuto. Tada je od naših medija traženo da ne govore o tome ne bi li se to "izgladilo". Iz treće ruke sam čuo da je tada Mati Bobanu uplaćen milion da pusti samo jedan konvoj. Poznajem lično starijeg čovjeka koji se prije prvih sukoba sa HVO vraćao iz njemačke sa hirurške operacije. U hercegovini su zaustavili autobus, uzeli mu novac i lijekove. Nakon toga je radio teške fizičke poslove i na kraju ga pustili. Što se tiče dogovorene granice na Neretvi, pogledaj izjavu Mate Bobana u dokumentarcu Smrt Jugoslavije.
Pošto voliš logiku, meni je logički najnejasniji ovaj cjelokupan rat na našim prostorima. Ratujemo za nezavisnost a onda svi trčimo u istu državu, Europu. Ne kao jaka i ugledna Jugoslavija, nego male razvaljene i barbarske banana države.
Last edited by Paul F. on 08/02/2015 09:37, edited 1 time in total.
Brigada Tomislav

#1329 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Brigada Tomislav »

Paul F. wrote: Postavio sam ti gore emisiju o padu Posavine. Nadam se da si ju detaljno pregledao. Činjenica jeste da je taj pad bio unaprijed dogovoren kao i da su tisuće ljudi unatoč tome poginule bez veze. Ni tu nema te tvoje jednostavne logike ali je činjenica da su se te stvari desile. Mislim da je načelni sporazum napravljen ali niko ne vjeruje nikome pa se ide "mic po mic" imajući u vidu stanje kako na terenu tako i u međunarodnoj zajednici. Da je Hrvatska odmah na početku otvoreno napala Bosnu, morala je to prethodno medijski pripremiti da hrvati znaju zašto. U tom slučaju Bosna možda ne bi ni tražila nezavisnost nego deal sa srbima. Ili u suprotnom, ko zna, svi hrvati bi išli u HOS. Dakle, ne možeš, kao naprimjer forumski stručnjaci na fudbalskim temama, jednostavno postavljati igrače kao balvane ne vodeći računa o ljudskom faktoru.
Činjenica jeste da je mjesecima prije tog tvog grmljenja na jadnog Petkovića, naše snabdijevanje prekinuto. Tada je od naših medija traženo da ne govore o tome ne bi li se to "izgladilo". Iz treće ruke sam čuo da je tada Mati Bobanu uplaćen milion da pusti samo jedan konvoj. Poznajem lično starijeg čovjeka koji se prije prvih sukoba sa HVO vraćao iz njemačke sa hirurške operacije. U hercegovini su zaustavili autobus, uzeli mu novac i lijekove. Nakon toga je radio teške fizičke poslove i na kraju ga pustili. Što se tiče dogovorene granice na Neretvi, pogledaj izjavu Mate Bobana u dokumentarcu Smrt Jugoslavije.
Meni lično je logički najnejasniji ova cjelokupan rat na našim prostorima. Ratujemo za nezavisnost a onda svi trčimo u istu državu, Europu. Ne kao jaka i ugledna Jugoslavija, nego male razvaljene i barbarske banana države.

A jebate teorija. :zrikav:

takvih ti ja mogu složit barem deset. da je Hrvatska napala 92-ge BiH onda bi se vi okrenuli Srbima s kojim smo mi inače namjeravali podijeliti BiH :zrikav:.

E onda mi ne bi ni napadali :zrikav:

Šta me briga za jednu emisiju. Latinica je objektivna do moga. Bolje pričaj kako su prodane Istočna Bosna i Srebrenica i kako je Alija govorio onom načelniku općine..nudi mi Clinton da Srbi uđu u Srebrenicu pobiju 5 000 muslimana i bit će intervencija.

Na kraju su pobili i više onih mučenika koje ste cijeli rat prepustili Srbima bez da mrdnete prstom da im pomognete dok ste jurišali po Srednjoj Bosni i tamo dobijali nazive herojskih brigada. Što "junački" odred El Mujahid nije jurnuo da Srebrenicu deblokira kad im je svejedno i žele što prije postat šehidi nego su jurcali po Srednjoj Bosni po ono par hrvatskih sela i enklavica. Što sandžaklija Sefer nije jurnuo na svoje Srbe nego na Hrvate. Što nije organizirao akciju Srebrenica 93 ili istočna Bosna 93 nego Neretva 93.

Sefer je najveća lažovčina i najveća hulja i najveći pokvarenjak. On galami Petkoviću i predbacuje pobijenih 200 000 muslimana Hrvatima koje su do tada pobili njegovi Srbi. Netko mu logično odgovara, pa jesmo mi za to krivi.

Pazi hulje koja je to pokvarenost. On galami na Hrvate za pobijenih 200 000 ljudi i to Hrvatima koji su te ljude spašavali i Hrvatsku krivi u koju su se protjerani i izbjegli od četničkog noža spasavali u stotinama tisuća. Za to moraš bit hulja i čovjek bez truna obraza.

Super ga je Juka Prazina pročito. Nitko nije bolje u par rečenica opisao njegovu politiku.

- To je ona sandžačka linija. Drži ga Ganić, Mahmutćehajić. On je tako ukopan na tom mjestu. Ta sandžačka linija, po meni, traži rezervnu državu. Zna se da Sandžak u Srbiji kad-tad pada. Znači, njima sada odgovara jedino ovdje, da sebi u Bosni i Hercegovini naprave rezervnu državu gdje bi sve položaje popunili svojim ljudima, a već su ih dobro popunili. U Predsjedništvu, u Vladi, u općinama... svagdje guraju svoje ljude. Još malo im se otima policija. Kažem malo, jer su već počeli i tamo gurati svoje ljude. Još malo im fali pa da to bude kraj priče. Oni su sve obitelji povukli u Sarajevo, stanove i radnje pouzimali, anarhija živa. Po meni, ako im se dozvoli da oni nastave tako, bit će rata između Hrvata i Muslimana. Četnici će promatrati, pa će se na kraju i oni uključiti i to će onda biti do istrebljenja. To ti je ta igra, "zakuhavanje" Sefera između Muslimana i Hrvata. Da što više "zakuha", da se to istrijebi, da olakša svojim prijateljima četnicima posao...!
Last edited by Brigada Tomislav on 08/02/2015 09:47, edited 3 times in total.
Brigada Tomislav

#1330 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

smasma wrote: a jel ti mislis da nije napaadao ? osim hv bilo je i stranih plaćenika, engleza, francuza, britanaca.

Jel ja mislim. Pa jel ovo kviz pa da pogađamo sa DA ili NE.

Ja sam bio tamo i nemam što "mislit". U tom kraju HV-ea nije bilo. Samo u vašoj mašti kao i na puno drugih mjesta. gdje su vam se pričinjavale silne brigade HV-eaa u stvarnosti nikad u isto vrijeme nije bilo više od jačine jedne brigade. U ratu s vama. Jedino gdje se HV jače angažirala bila je Posavina, Hercegovina 92-ge i zapadna Bosna 95-te. Sve u ratu sa Srbima.

U ratu sa vama nikad nije bilo više od 1500 vojnika HV-a. I to najviše pri kraju rata kod G.Vakufa /Uskoplja i nešto u Mostaru. U Srednju Bosnu ni fizički nisu mogli doći. gdje je to još bio HV. Na kojem ratištu.?

Na potezu Rama-Jablanica nigdje HV-ea nije bilo osim par momaka iz bojne Zrinski na početku rata. Par ljudi i to je sve.

Tu je bila naša brigada i brigada HVO iz Jajca.

Bokševica. Samo HVO. Rama -Jablanica. Samo HVO.

HV je tu bio samo u vašoj mašti. A vi i mašta možete svašta.

je imali smo vod stranaca "Viking" u brigadi. 20-30-tak ljudi. I što s tim. Imali ste ih i vi.

odred El Mujahid neću ni spominjat. Jel to agresija Jemena, Irana, Saudijske Arabije, Afganistana, Sudana, Egipta, Libije, Alžira..itd itd..na BiH.

A da ne spominjem sandžaklije. Jesu to stranci. Državljani Srbijei Crne Gore. Što oni imaju raditi u Jablanici i po čemu oni imaju više prava od Hrvata iz Vinkovaca da budu tu. Po tvojoj logici stvari, stranci i jedni i drugi.

Sefer- sandžaklija

Zuka-sandžaklija

Bojadžić ( zamjenik Zukin)- sandžaklija

Buza ( zapovjednik prozorskog bataljona)-sandžaklija

Suljević-sandžaklija

Cikotić ( zapovjednik OG Zapad)- sandžaklija

Sve vam komandanti sandže. Srbijanci.

Znači s naše točke gledišta, vodeći se vašom logikom na Hrvate tog kraja agresiju je izvršila Srbija i Crna Gora njezini državljani iz Sandžaka
Paul F.

#1331 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Brigada Tomislav wrote:
Paul F. wrote: Postavio sam ti gore emisiju o padu Posavine. Nadam se da si ju detaljno pregledao. Činjenica jeste da je taj pad bio unaprijed dogovoren kao i da su tisuće ljudi unatoč tome poginule bez veze. Ni tu nema te tvoje jednostavne logike ali je činjenica da su se te stvari desile. Mislim da je načelni sporazum napravljen ali niko ne vjeruje nikome pa se ide "mic po mic" imajući u vidu stanje kako na terenu tako i u međunarodnoj zajednici. Da je Hrvatska odmah na početku otvoreno napala Bosnu, morala je to prethodno medijski pripremiti da hrvati znaju zašto. U tom slučaju Bosna možda ne bi ni tražila nezavisnost nego deal sa srbima. Ili u suprotnom, ko zna, svi hrvati bi išli u HOS. Dakle, ne možeš, kao naprimjer forumski stručnjaci na fudbalskim temama, jednostavno postavljati igrače kao balvane ne vodeći računa o ljudskom faktoru.
Meni lično je logički najnejasniji ova cjelokupan rat na našim prostorima. Ratujemo za nezavisnost a onda svi trčimo u istu državu, Europu. Ne kao jaka i ugledna Jugoslavija, nego male razvaljene i barbarske banana države.

A jebate teorija. :zrikav:

takvih ti ja mogu složit barem deset. da je Hrvatska napala 92-gre BiH onda bi se vi okrenuli Srbima s kojim smo inače namjeravali podijeliti BiH :zrikav:.

E onda mi ne bi ni napadali :zrikav:

Šta me briga za jednu emisiju. Latinica je objektivna do moga. Bolje pričaj kako su prodane Istočna Bosna i Srebrenica i kako je Alija govorio onom načelniku općine..nudi mi Clinton da Srbi uđu u Srebrenicu pobiju 5 000 muslimana i bit će intervencija.

Na kraju su pobili i više onih mučenika koje ste cijeli rat prepustili Srbima bez da mrdnete prstom da im pomognete dok ste jurišali po Srednjoj Bosni i tamo dobijali nazive herojskih brigada. Što "junački" odred El Mujahid nije jurnuo da Srebrenicu deblokira kad im je svejedno i žele što prije postat šehidi nego su jurcali po Srednjoj Bosni po ono par hrvatskih sela i enklavica. Što sandžaklija Sefer nije jurnuo na svoje Srbe nego na Hrvate. Što nije organizirao akciju Srebrenica 93 ili istočna Bosna 93 nego Neretva 93.

Sefer je najveća lažovčina i najveća hulja i najveći pokvarenjak. On galami Petkoviću i predbacuje pobijenih 200 000 muslimana Hrvatima koje su do tada pobili njegovi Srbi. Netko mu logično odgovara, pa jesmo mi za to krivi.

Pazi hulje koja je to pokvarenost. On galami na Hrvate za pobijenih 200 000 ljudi i to Hrvatima koji su te ljude spašavali i Hrvatsku krivi u koju su se protjerani i izbjegli od četničkog noža spasavali u stotinama tisuća. Za to moraš bit hulja i čovjek bez truna obraza.
Bože dragi. Ti nemaš pojma ni o čemu. Ti nemaš pojma šta je agumentovana rasprava. Ti misliš da smo mi ovdje da se glupo prepucavamo.
Latinica u toj emisiji ima goste koji nisu bez veze. Srebrenica nema direktne veze sa ovom temom ukoliko ne objasniš zašto. Zašto Neretva 93 a ne Srebrenica 93 ? E to je osnovna logika. Prvo obezbijediti logistiku a onda ostalo. I nećemo više.
Brigada Tomislav

#1332 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Dobro ja nemam pojma o ničemu al vi ne znate odgovoriti na nijedno logično pitanje.

inače za one koji govore kako je nakon borbi u Mostaru između HVO- i Armije u Splitu bio dan žalosti..4 splitska nikad nije sudjelovala kao postrojba u ratu HVO-Armija..tu je monografija brigade a od 400 i neke stranice ima spisak svih poginulih s mjestom pogibije. Samo sam trojicu našao kojima je mjesto pogibije kad je bio rat HVo-Armija

http://www.4brigada-zng.hr/monografija
smasma

#1333 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

Brigada Tomislav wrote:
smasma wrote: a jel ti mislis da nije napaadao ? osim hv bilo je i stranih plaćenika, engleza, francuza, britanaca.

Jel ja mislim. Pa jel ovo kviz pa da pogađamo sa DA ili NE.

Ja sam bio tamo i nemam što "mislit". U tom kraju HV-ea nije bilo. Samo u vašoj mašti kao i na puno drugih mjesta. gdje su vam se pričinjavale silne brigade HV-eaa u stvarnosti nikad u isto vrijeme nije bilo više od jačine jedne brigade. U ratu s vama. Jedino gdje se HV jače angažirala bila je Posavina, Hercegovina 92-ge i zapadna Bosna 95-te. Sve u ratu sa Srbima.

U ratu sa vama nikad nije bilo više od 1500 vojnika HV-a. I to najviše pri kraju rata kod G.Vakufa /Uskoplja i nešto u Mostaru. U Srednju Bosnu ni fizički nisu mogli doći. gdje je to još bio HV. Na kojem ratištu.?

Na potezu Rama-Jablanica nigdje HV-ea nije bilo osim par momaka iz bojne Zrinski na početku rata. Par ljudi i to je sve.

Tu je bila naša brigada i brigada HVO iz Jajca.

Bokševica. Samo HVO. Rama -Jablanica. Samo HVO.

HV je tu bio samo u vašoj mašti. A vi i mašta možete svašta.

je imali smo vod stranaca "Viking" u brigadi. 20-30-tak ljudi. I što s tim. Imali ste ih i vi.

odred El Mujahid neću ni spominjat. Jel to agresija Jemena, Irana, Saudijske Arabije, Afganistana, Sudana, Egipta, Libije, Alžira..itd itd..na BiH.

A da ne spominjem sandžaklije. Jesu to stranci. Državljani Srbijei Crne Gore. Što oni imaju raditi u Jablanici i po čemu oni imaju više prava od Hrvata iz Vinkovaca da budu tu. Po tvojoj logici stvari, stranci i jedni i drugi.

Sefer- sandžaklija

Zuka-sandžaklija

Bojadžić ( zamjenik Zukin)- sandžaklija

Buza ( zapovjednik prozorskog bataljona)-sandžaklija

Suljević-sandžaklija

Cikotić ( zapovjednik OG Zapad)- sandžaklija

Sve vam komandanti sandže. Srbijanci.

Znači s naše točke gledišta, vodeći se vašom logikom na Hrvate tog kraja agresiju je izvršila Srbija i Crna Gora njezini državljani iz Sandžaka
fino sam te pito, a nesto si mi plaho nervozan. a odakle je bojna zrinski ? iz čapljine sigurno.
sandzaklije nisu regularna jedinica vojske srbije.
mudzahedine ste vi pustili, tuđmanu prigovaraj zbog toga, on ih je pustio preko vasih teritorija, nisam ja.
bokševica nije bilo hv ? :D
svakako da je izvrsila agresiju, to je opste poznata cinjenica. potvrđeno tuđmanovim transkriptom.
Paul F.

#1334 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Brigada Tomislav wrote:Dobro ja nemam pojma o ničemu al vi ne znate odgovoriti na nijedno logično pitanje.
Dobio si ti odgovore samo nećeš da ih čuješ. Ne priznaješ izjave Prkačina, Begića i ostalih u emisiji o posavini. Ne priznaješ izjavu Mate Bobana o dogovorenoj granici na Neretvi. Ne priznaješ Mesićeve izjave. Ne priznaješ da Sefer grmi na Petkovića zato jer je naše snabdijevanje već mjesecima prekinuto. Ne priznaješ presudu hrvatskoj šestorki za udruženi zločinački poduhvat. Ali zato priznaješ izjave polupismenog kriminalca.
Evo i logično pitanje za tebe. Kako je nastala presuda za udruženi zločinački poduhvat ?
smasma

#1335 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

Paul F. wrote:
Brigada Tomislav wrote:Dobro ja nemam pojma o ničemu al vi ne znate odgovoriti na nijedno logično pitanje.
Dobio si ti odgovore samo nećeš da ih čuješ. Ne priznaješ izjave Prkačina, Begića i ostalih u emisiji o posavini. Ne priznaješ izjavu Mate Bobana o dogovorenoj granici na Neretvi. Ne priznaješ Mesićeve izjave. Ne priznaješ presudu hrvatskoj šestorki za udruženi zločinački poduhvat. Ali zato priznaješ izjave polupismenog kriminalca.
Evo i logično pitanje za tebe. Kako je nastala presuda za udruženi zločinački poduhvat ?
Veoma bitno naglasiti na čelu sa franjom tuđmanom.
Brigada Tomislav

#1336 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

smasma wrote: fino sam te pito, a nesto si mi plaho nervozan. a odakle je bojna zrinski ? iz čapljine sigurno.
sandzaklije nisu regularna jedinica vojske srbije.
mudzahedine ste vi pustili, tuđmanu prigovaraj zbog toga, on ih je pustio preko vasih teritorija, nisam ja.
bokševica nije bilo hv ? :D
svakako da je izvrsila agresiju, to je opste poznata cinjenica. potvrđeno tuđmanovim transkriptom.
Koji HV je bio na Bokševici. Koje brigade. koja postrojba.?

Par ljudi iz bojne Zrinski bilo na potezu Rama-Jablanica i to je sve. To je ta agresija. Pa veću smo mi agresiju trpili od srpskih državljana iz Sandžaka, Eno gore sam samo zapovjednike poborojio a gdje su vojnici. Što bi veće pravo imao neki sandžaklija da se bori oko Jablanice i Prozora od Hrvata iz Hrvatske.

Borili ste se protiv nepotpune brigade HV-ea i nikad više od 1000-1500 ljudi maksimum u istom trenutku i od toga stvorili mit. Postali ste isti mitomani ko Srbi. Možda je to vama teško prihvatiti ali borili ste se protiv HVO-ea. Ono sitno vojske iz Hrvatske ni taktički a kamoli strateški nije moglo ništa promjenit. Veći smo imali problem sa sandžaklijama državljanima Srbije i koljačkim jebivjetrima od Afganisatana do Alžira pa toliko ne kukamo. Onih koljača koje ste vi tako lijepo primili i inkorporirali u Armiju i s kojima Alija ovako lijepo ćaska.

Što se tiče agresije pa ja sam već rekao..da mene napadne Srbija je ne bi sigurno bježao u Valjevo ili Požarevac. A vi ste bježali u Hrvatsku. U vrijeme najžešćeg rata HVo-Armija i dalje ste bili po jadranskim hotelima i kampovima a čak je i Alija svoju kćer spremio na Brač u Hrvatsku. Zemlju mu Hrvatska napada a on kćer spremio u tu istu Hrvatsku. Na Brač. To nije zapamćeno u povijesti ratovanja.
Last edited by Brigada Tomislav on 09/02/2015 09:17, edited 5 times in total.
Brigada Tomislav

#1337 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Paul F. wrote:
Dobio si ti odgovore samo nećeš da ih čuješ. Ne priznaješ izjave Prkačina, Begića i ostalih u emisiji o posavini. Ne priznaješ izjavu Mate Bobana o dogovorenoj granici na Neretvi. Ne priznaješ Mesićeve izjave. Ne priznaješ da Sefer grmi na Petkovića zato jer je naše snabdijevanje već mjesecima prekinuto. Ne priznaješ presudu hrvatskoj šestorki za udruženi zločinački poduhvat. Ali zato priznaješ izjave polupismenog kriminalca.

Nikakav ja odgovor nisam dobio. I ako te zanima Posavina imaš temu o njoj.

Polupismenog kriminalca. Pa taj vam je kriminalac bio heroj dok je branio Sarajevo. Čim je izišao iz Armije nije više bio heroj nego kriminalac.

Nisam vam ja kriv što su vam brigade vodili kriminalci . Koga je Sefer izvukao iz Sarajeva za operaciju Neretva 93.

Djelove 9-te i 10-te brdske brigade.

Tko zapovjeda tim brigadama. Mušan Topalović-Caco i Ramiz Delalić-Ćelo. Ćelo 9-om a Caco 10-om. Kriminalci vam zapovjedaju cijelim brigadama.

Sefer doveo kriminalce da dođe do Neuma, eto ti komandanta, poštenjačine. Kakvi komandanti brigada takav im i glavni komandant

A onog četvrtog, onog drugog Ćelu ste sahranili tik uz Aliju. Onog što ste ga ubili u ratu A na dženazi vidi šta je ljudi

Image

Kriminalcu?'

Sefer galami jer je takav. Pokvaren i hulja. Zna da je spremio rat kontra Hrvata i da nema nijedan argument osim galame. Zna da je sve pokrenuto i želi galamom prikriti namjere. On pruža pet ruku ne jednu. Ma pruža on pet brigada a ne jednu prema HVo-u Figurativno rečeno pet, sprema on njih puno više.

Kao Hrvati maltretiraju pripadnike ABiH na punktovima u Srednjoj Bosni, bahate se ovo ono a samo zapovjednici HVO-a ginu na tim punktovima.
Pobila Armija zapovjednika HVO-ea Zenica Živka Totića i cijelu mu pratnju. 20. listopada 1992. godine kada su na kontrolnom punktu Armije BiH ispred Medrese u Travniku, pripadnici Armije BiH pucali na zaustavljeno vozilo HVO-a. Ubili su Ivicu Stojaka, zapovjednika travničke brigade HVO-a, a teško ranili Zvonku Gašu, načelnika HVO-a. Puščanu vatru otvorio je major Semir Terzić, zapovjednik 7. bošnjačke brigade, a s njim su pucali i ostali njegovi vojnici. 20-tog listopada 1992-ge ej. Kojeg je to vašeg zapovjednika ubio HVO na punktu prije sukoba.

Spremali ste rat s Hrvatima, ubijali hrvatske zapovjednike a u isto vrijeme tražite da vam Hrvatska i Hrvati sve daju. I oružje. I da vam izbjeglice primaju i da vas naoružavaju ko da smo zadnji idioti na svijetu.

Na ta pitanja ti NEMAŠ odgovore niti itko od vas. Samo znate galamit agresija agresija i sebe autosugestijom uvjeravat u vlastite mitove koje ste proizveli.

Granica na Neretvi dogovorena a vas Srbi pomažu. Što nisu udarili po vama ako je granica na Neretvi. Veću šansu nisu imali. Nego granatiraju HVO, Nekad za pare a nekad džabe. Pa to ne bi zadnji idioti naprvavili ako je granica tu dogovorena.

Na ta pitanja ti NEMAŠ odgovor niti itko od vas.

Presuda šestorki je nepravomoćna. Tako su i Srbi slavili kad je Gotovina nepravomoćno osuđen a poslije je bilo dreke kad je oslobođen.
Last edited by Brigada Tomislav on 09/02/2015 09:24, edited 5 times in total.
Brigada Tomislav

#1338 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

smasma wrote: Veoma bitno naglasiti na čelu sa franjom tuđmanom.
Onog Franje Tuđmana kojeg Alija dolazi moliti da malo pojača napade na Srbe 95-te jer ga razbijena srpska vojska opet dotjerala skoro do Bihaća.

Onog Franje Tuđmana u čiju je zemlju Alija poslao svoju kćer.

Onog Franje Tuđmana koji vam je spasio stotine tisuća izbjeglica ispod četničkog noža.

Predsjednika one Hrvatske preko koje ste sve dobili svaku pomoć i naoružanje.

I krivi smo samo zato jer nismo do kraja legli i rekli..evo braćo znamo da ste izgubili teritorij od Srba, trebate životnog prostora pa evo nam naš a nas pobijte i protjerajte a i dalje se naoružavajte preko Hrvatske, i dalje se sklanjajte u Hrvatsku. Neka Hrvatska i Hrvati budu vaše dežurne budale.
PM72

#1339 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by PM72 »

Tebe kao da je Ivica Rajić nagovorio da se registruješ na Klix-u.
lugarin

#1340 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by lugarin »

PM72 wrote:Tebe kao da je Ivica Rajić nagovorio da se registruješ na Klix-u.
:D
I što je još gore, on stvarno vjeruje u ovo što priča.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1341 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Chmoljo »

jebeno je kada forumske priče pokušavaš ugurati u vlastito ratno iskustvo. ako je takvo iskustvo uopšte i postojalo.

mislim vaziti o tome kako su Armiji bili potrebni mudžahedini... :lol: svaki čovjek, čak i sa upitnim koeficijentom inteligencije zna da ako Armija i u čemu nije oskudijevala, to je bilo ljudstvo. ostaje onda pitanje koji će nam te bradate spodobe sa upitnim umijećem ratovanja (vidljivo ovih dana na bliskom Istoku), i to na takvoj vrsti terena koji su mogli vidjeti samo u enciklopedijama. pod uslovom da su znali čitati uopšte.

ili ova priča o kriminalcima-komandantima. :D da smo mi imali Rojsa, deblokirali bi Sarajevo u maju, šta ćeš...

kako je Hercegovina hajrovala od humanitarne, vidi se danas po "privrednim gigantima", koji su nikli usljed dramatične akumulacije kapitala. :oops:
Brigada Tomislav

#1342 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Chmoljo wrote:jebeno je kada forumske priče pokušavaš ugurati u vlastito ratno iskustvo. ako je takvo iskustvo uopšte i postojalo.

mislim vaziti o tome kako su Armiji bili potrebni mudžahedini.
.. :lol: svaki čovjek, čak i sa upitnim koeficijentom inteligencije zna da ako Armija i u čemu nije oskudijevala, to je bilo ljudstvo. ostaje onda pitanje koji će nam te bradate spodobe sa upitnim umijećem ratovanja (vidljivo ovih dana na bliskom Istoku), i to na takvoj vrsti terena koji su mogli vidjeti samo u enciklopedijama. pod uslovom da su znali čitati uopšte.

ili ova priča o kriminalcima-komandantima. :D da smo mi imali Rojsa, deblokirali bi Sarajevo u maju, šta ćeš...

kako je Hercegovina hajrovala od humanitarne, vidi se danas po "privrednim gigantima", koji su nikli usljed dramatične akumulacije kapitala. :oops:

Pa što ih niste potjerali kad vam nisu trebali.
pedeset

#1343 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by pedeset »

Spominjati "šestorku" i Gotovinu u istoj rečenici nije baš logično, ali ako to kaže naš Tomislav iz pozadinskog odbora onda to dobija sasvim drugo značenje. Čovjek je bio "junačina". :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Brigada Tomislav

#1344 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

lugarin wrote:
PM72 wrote:Tebe kao da je Ivica Rajić nagovorio da se registruješ na Klix-u.
:D
I što je još gore, on stvarno vjeruje u ovo što priča.

Kako neću kad me vi izdemantiraste. Nije bilo tako nego vako.

Nisu Caco, Ćelo1 i Ćelo2 nisu bili komandanti brigada itd itd..sve si to izmislio sve sve sve..i naoružavanje preko Hrvatske, lažeš da su izbjeglice po jadranskim hotelima diljem Hrvatske, lažeš da Alijina kćerka usred našeg rata bila na Braču i ubojstva hrvatskih zapovjednika po punktovima prije sukoba..sve si izmisilio..to se ništa nije desilo.

:nene:

A Sefer pruža pet ruku ne jednu. A u svakoj naredba za napad na HVO.
Last edited by Brigada Tomislav on 09/02/2015 10:03, edited 1 time in total.
Brigada Tomislav

#1345 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

pedeset wrote:Spominjati "šestorku" i Gotovinu u istoj rečenici nije baš logično, ali ako to kaže naš Tomislav iz pozadinskog odbora onda to dobija sasvim drugo značenje. Čovjek je bio "junačina". :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Što ne bi bilo logično. Uostalom usporedba je bila na relaciji nepravomoćna-pravomoćna presuda a ne osoba. Kužiš.

Vi i Srbi imate slične mitove, sličnu maštu ko da ste preko indigo papira prevučeni. Zar nije Gotovina dio agresorske HV.?

Nije. Dobro. Ili ipak je.

boldano.. :lol:
Chmoljo

#1346 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Chmoljo »

Brigada Tomislav wrote:
kuda? kako?

mislim, koja budala bi se upuštala u sukobe u pozadini kada ti škripi na sve strane. čak ni Alija nije bio toliko glup. jedino je gluplja tvrdnja da je Armija izazvala sukob sa HVO u trenutku kada je jedini slobodan izlaz preko teritorije koju drži taj isti HVO.

i to oružje, koje tako slatko nabijaš na nos, nije davala Hrvatska. nego je samo propuštala, i to pod pritiscima. kako rekoh, dobar dio toga je zadržan. i oružja i humanitarne, pa zato imamo Hercegovinu punu firmi. tek tako. od dijasporskog novca... kako da ne.
Brigada Tomislav

#1347 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Chmoljo wrote:
Brigada Tomislav wrote:
kuda? kako?

mislim, koja budala bi se upuštala u sukobe u pozadini kada ti škripi na sve strane. čak ni Alija nije bio toliko glup. jedino je gluplja tvrdnja da je Armija izazvala sukob sa HVO u trenutku kada je jedini slobodan izlaz preko teritorije koju drži taj isti HVO.

i to oružje, koje tako slatko nabijaš na nos, nije davala Hrvatska. nego je samo propuštala, i to pod pritiscima. kako rekoh, dobar dio toga je zadržan. i oružja i humanitarne, pa zato imamo Hercegovinu punu firmi. tek tako. od dijasporskog novca... kako da ne.

Onuda kuda su i došli. Na granicu s Hrvatskom pa nogom u dupe. Eto vam ih nazad. Nećete ih vi nama podvaljivati Hrvati. Došli su prije našeg međusobnog rata. Nisu valjda dolazili usred rata. Tada nije ništa dolazilo rekoste pa nisu valjda ni oni.

To koliko ima logike i što ima logike, ja sam tražio logične odgovore na pitanja pa ih nisam dobio. Kako to da ako je granica na Neretvi Srbi gađaju Hrvate a vas pomažu a dogovorili granicu na Neretvi s tim istim Hrvatima koje gađaju. Ne postoji suradnja Srba i Hrvata u Hercegovini barem, nije zabilježena ako je već u Srednjoj Bosni. Ali zato postoji suradnja vas i Srba u Hercegovini. A mi se s njima dogovorili. Jeben dogovor. Dva poluretarda se ne bi tako dogovorili.

I nitko da pojasni. Prelazi se na treći ešalon humora i fore o pozadincima i izmišljenom ratnom putu. :lol:

Kad nemaš što reć onda se ide na tu varijantu
Tigar1

#1348 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Tigar1 »

Otkud oficir iz Hrvatske zarobljen na Vranici? Onaj isti što je na bugojanskom radiu pričao 93-e? BrigadeTomislav?

Iskrcali se helikopterima k'o Arnold i ekipa u Predatoru... vjerovatno ih producent zaboravio vratiti?!

Glupa ti je priča da smo se sklanjali u Hrvatsku, djecu i žene a sa istima ratovali, dok su izbjeglice odlazile u lijepu tvoju 92-e ni spomena o međusobnom sukobu između Bošnjaka i Hrvata nije bilo.

To što je kasnije krenulo usljed megalomanskih zamisli vaših vođa nije bilo do Bošnjaka, kao što spomenuh ranije HVO se u većinskim bošnjačkim gradovima ponašao kao seoski lola kome bogat amidža kupi dobar traktor, niko mu nije ravan, napao drugog momka i popio dobre batine.

Žali Bože svih nevinih žrtava.
pedeset

#1349 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by pedeset »

Chmoljo je sve objasnio, a ako je istina da ste nas opskrbljivali oružjem zašto ste tražili razoružavanje iste te Armije BIH?
Pravo nelogično zar ne?
Chmoljo

#1350 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Chmoljo »

koliko vidim samo se ti kreveljiš ovdje.

i kako izvesti to sa mudžosima? privući ih kamionima u kojima ima eksploziva (to im je neki fetiš koliko sam shvatio) i tako ih odvesti pred liniju fronta, otpustiti ručnu i pustiti prema hrvatskoj granici? ko onaj frulaš sa pacovima... ako se ti zajebavaš, mogu i ja.

lokalni dogovori ne mijenjaju dogovore na višim nivoima. to što su se lokalni komandanti bogatili na račun tih lokalnih dogovora, ne mijenja činjenicu o Karađorđevu, ili dogovorima Karadžića i Bobana. da znaš kao što ne znaš, za određenu svotu para mogao si izaći iz opkoljenog Sarajeva. tvojom logikom upitali bi se, pa kako kada je grad bio u obruču? jesi li čuo za slučaj Boška i Admire? oni se tek probudili pa nisu znali kuda idu kada su pokošeni na Vrbanji? ili je možda bio u pitanju tal koji se završio loše? da je prošao dobro, nikad ne bi čuo za njih dvoje. bili bi jedni u nizu.

to što je ispaljeno nekoliko plotuna na HVO sa srpske strane ne mijenja činjenicu da je u BiH bila izuzetno dobra saradnja HVO-a i VRS-a, sve do Vašingtona, kada su Ameri ljubazno zamolili Franceka sa nosačem u Jadranu, da pristupi sporazumu. ako laže Granić, lažem i ja.

da ta saradnja nije umišljena, vidi se i danas u djelovanju HDZ-a i SNSD-a u razgrađivanju svega što liči na državu. u tom cilju i jeste bila saradnja i HVO-a i VRS-a, odnosno političkih lidera bh Hrvata i bh Srba od devedesetih pa do današnjeg dana - ili ogromna autonomija sa mogućnošću otcjepljenja ili potpuno odvojena zasebna teritorija - država. kontinuitet koji traje do današnjeg dana.
Post Reply