Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dope_Man

#13226 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Nazalost nece, zbog takvih ce stvari ostati i narednih 50 godina iste ovdje. Zbog takvih ljudi kao ja odluce da odu sto prije.
escobar__

#13227 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Porazna je činjenica da 23 godine nakon rata Bosna i Hercegovina ima cca. 200 kilometara autoceste, nedovršen A-1 (tzv. koridor Vc), nemodernizovane magistralne ceste, loše i neasfaltirane regionalne ceste i jedan sveopšti cirkus u saobraćaju uopšte.
Hajvan

#13228 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

drndalo wrote:Ovako bi petlja Zvirovici morala izgledati da bi se sva "gladna usta" koja pokupovase grunt da ga prodaju Autocestama namirila i bila zadovoljna:

Image

:lol: , odlicno.
archi_a

#13229 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

escobar__ wrote:Porazna je činjenica da 23 godine nakon rata Bosna i Hercegovina ima cca. 200 kilometara autoceste, nedovršen A-1 (tzv. koridor Vc), nemodernizovane magistralne ceste, loše i neasfaltirane regionalne ceste i jedan sveopšti cirkus u saobraćaju uopšte.
Porazna je činjenica kako su ljudi zaboravili na šta je izgledala Bosna i Hercegovina prije 20-tak godina. Svaki grad, gradić, selo, uzrovano, izraketirano, izgranatirano, izrafalano, popaljeno... Ni jedna fabrika čitava, ni jedna fasada nepogođena, nijedan krov kompletan, ni jedna kuća bez razbijenih stakala, ceste od kratera granata. A sve usljed agresije na državu. Nakon drugog svjetskog rata, iako je po urbicidu i destrukciji bio blaži za područje Bosne i Hercegovine, ljudi su dvadeset godina nakon završetka rata još uvijek stajali u redu sa bonovima za hranu, za hljeb.
Da je samo bilo napraviti autoput, ehhhh. Ide sporo, za nas presporo, ali ako realno pogledamo, dosta je izmjenjena slika početnog stanja nakon agresije. Samo to nama nije dovoljno brzo. Ja sam davno poravnio i rekao da je moja generacija shebana i da ostaje samo nada da će naša djeca, koja stasavaju u omladinu, punoljetne djevojke i momke, možda dočekati rahatluk i boljitak. Kad tako postavimo stvari, bude nekako lakše. Ili to, ili da čovjek poludi. I u pravu si što se ljutiš, niko ti to ne smije oduzeti. LP
drndalo

#13230 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

archi_a wrote:
escobar__ wrote:Porazna je činjenica da 23 godine nakon rata Bosna i Hercegovina ima cca. 200 kilometara autoceste, nedovršen A-1 (tzv. koridor Vc), nemodernizovane magistralne ceste, loše i neasfaltirane regionalne ceste i jedan sveopšti cirkus u saobraćaju uopšte.
Porazna je činjenica kako su ljudi zaboravili na šta je izgledala Bosna i Hercegovina prije 20-tak godina. Svaki grad, gradić, selo, uzrovano, izraketirano, izgranatirano, izrafalano, popaljeno... Ni jedna fabrika čitava, ni jedna fasada nepogođena, nijedan krov kompletan, ni jedna kuća bez razbijenih stakala, ceste od kratera granata. A sve usljed agresije na državu. Nakon drugog svjetskog rata, iako je po urbicidu i destrukciji bio blaži za područje Bosne i Hercegovine, ljudi su dvadeset godina nakon završetka rata još uvijek stajali u redu sa bonovima za hranu, za hljeb.
Da je samo bilo napraviti autoput, ehhhh. Ide sporo, za nas presporo, ali ako realno pogledamo, dosta je izmjenjena slika početnog stanja nakon agresije. Samo to nama nije dovoljno brzo. Ja sam davno poravnio i rekao da je moja generacija shebana i da ostaje samo nada da će naša djeca, koja stasavaju u omladinu, punoljetne djevojke i momke, možda dočekati rahatluk i boljitak. Kad tako postavimo stvari, bude nekako lakše. Ili to, ili da čovjek poludi. I u pravu si što se ljutiš, niko ti to ne smije oduzeti. LP
U pravu si, ali...

KOLIKO MILIJARDI nam je stiglo za obnovu zahvaljujuci tome sto smo stalno bili na CNN ? I koliko toga je upotrebljeno realno za namjenu, a koliko je ukradeno ?
Nivelacija

#13231 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Te donirane milijarde su u Sarajevu u obliku SCC, planskih naselja itd, to se vise ni ne krije..

Evo sada imaju i novci obezbjedjeni pa se opet nista ne gradi osim 10-tak kilometara.
archi_a

#13232 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

drndalo wrote:
archi_a wrote:
U pravu si, ali...

KOLIKO MILIJARDI nam je stiglo za obnovu zahvaljujuci tome sto smo stalno bili na CNN ? I koliko toga je upotrebljeno realno za namjenu, a koliko je ukradeno ?
Ne znamo ni ti, ni ja. A nadati se da će neko izaći sa čvrstim dokazima kojima će moći procesuirati neke, u budućnosti. Do tada je sve rekla kazala, nažalost.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#13233 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Naša posla. I za 50 godina ići će priča, znate li vi da je BIH izašla iz rata prije 75 godina?
Logovan

#13234 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Logovan »

un1ted wrote:Naša posla. I za 50 godina ići će priča, znate li vi da je BIH izašla iz rata prije 75 godina?
Baš glupa priča. :-)
O'zone
Globalni moderator

#13235 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by O'zone »

Banned user for reason “”
» strucnjak99

Politika ima svoj podforum, historija također
So What!

#13236 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Nivelacija wrote:Te donirane milijarde su u Sarajevu u obliku SCC, planskih naselja itd, to se vise ni ne krije..

Evo sada imaju i novci obezbjedjeni pa se opet nista ne gradi osim 10-tak kilometara.
Joj šta čovjek izjavi i ostane živ ...
un1ted wrote:Naša posla. I za 50 godina ići će priča, znate li vi da je BIH izašla iz rata prije 75 godina?
Ne bi trebalo, ali od rata nije prošlo ni 25 godina, nije to neki aman dug period, donacije su tu bile da te vrate na nulu, a ne da ideš u plus.

Napredak postoji, ali moralo je i može bolje, to je bez daljnjeg. Samo narod koji teži ka boljem, i nikada nije u potpunost zadovoljan, može ostvariti napredak.

Ipak poželjno je biti i malo realan i zapamtiti BiH prije deset godina i BiH sada, s tim da ponovo ide naglašavanje na prvu rečenicu.
Dope_Man

#13237 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Realno, da je postojala dobronamjerna politika mi bi sa donacijama otisli u daleki plus u onosu na ono sto smo bili 90te. Istini za volju tad sam bio beba, ali sam pokusao iz objektivnih (koliko je to ovdje moguce) izvora procitati historiju i shvatiti gdje smo bili tada. Ali toga nije bilo, i eto, tu smo gdje smo. A definitivno nismo na dobrom mjestu racunajuci koliko je vremena proslo i u kakvom periodu zivimo (EU fondovi, nema hladnog rata itd..).

Dakle opravdanje za nasu trenutnu situaciju, a koju AP samo dobro ilustriraju, ne postoji. Radi se presporo i premalo u svakoj sferi.
drug_profi

#13238 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Mi smo nakon uvođenja PDV-a imali sufucit u budzetu na kraju godine, samo da znate.
Onda su skontali da se taj suficit moze potrositi da se pojaca sigurna izborna baza kroz zaposljavanja na budzet i povecanja plata istim.
Umjesto da se prebacilo na projekte, penzije, rasterecenje plata itd....
Zamislite da su npr. smanjili opterecenje na plate time sto bi smanjili obavezno ZZO, uveli dobrovoljno dopunsko ZZO, lovu od suficite prebacili u fondove za prelazni period. Danas bi imali uredjeno zdravstvo, privatne klinike sa kompletnim dijapazonom usluga, Dodatne polise dobrovoljnog ZZO i svi bi placali isto kao danas, samo bi se imali gdje lijeciti.
Ili ceste. Za ovih 10 godina po 100 miliona suficita npr. imali bi bar jos 60-70 kilometara gotovo, bez zaduzivanja.

Ali jok... da podsjetim BH premijer je bio mr. Terzić
Last edited by drug_profi on 11/10/2018 19:04, edited 1 time in total.
Hajvan

#13239 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

drug_profi wrote:Mi smo nakon uvođenja PDV-a imali sufucit u budzetu na kraju godine, samo da znate.
Onda su skontali da se taj suficit moze potrositi da se pojaca sigurna izborna baza kroz zaposljavanja na budzet i povecanja plata istim.
:thumbup:
drndalo

#13240 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

drug_profi wrote:Mi smo nakon uvođenja PDV-a imali sufucit u budzetu na kraju godine, samo da znate.
Zamislite da su npr. smanjili opterecenje na plate time sto bi smanjili obavezno ZZO, uveli dobrovoljno dopunsko ZZO, lovu od suficite prebacili u fondove za prelazni period. Danas bi imali uredjeno zdravstvo, privatne klinike sa kompletnim dijapazonom usluga, Dodatne polise dobrovoljnog ZZO i svi bi placali isto kao danas, samo bi se imali gdje lijeciti.
Ili ceste. Za ovih 10 godina po 100 miliona suficita npr. imali bi bar jos 60-70 kilometara gotovo, bez zaduzivanja.

Ali jok... da podsjetim BH premijer je bio mr. Terzić
Sasvim slucajno, isti dodje u Autoceste da ono vodi u sretniju buducnost... :stolica:
insaneinthebrain

#13241 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by insaneinthebrain »

Ocekujem da SDA izgradi u naredne 4 godine jos ovoliko autoputa kao u prosle 4. Ako ne i duplo vise :izet: :oops: :zzzz:
drug_profi

#13242 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

insaneinthebrain wrote:Ocekujem da SDA izgradi u naredne 4 godine jos ovoliko autoputa kao u prosle 4. Ako ne i duplo vise :izet: :oops: :zzzz:
Bice i troduplo. 3 puta nula jednako je tri nule.
So What!

#13243 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Ne slutite ćafiri. :mrgreen:
Haris.ba

#13244 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Ne preostaje ništa drugo nego moliti Dodika da nam posudi one Kineze. :D
drug_profi

#13245 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:Ne preostaje ništa drugo nego moliti Dodika da nam posudi one Kineze. :D
Dodo je posebna priča. On ima dva mandata da odradi i poslije je pitanje kakve su mu namjere. U penziju neće. Mislim da planira za taj period da svoju guberniju učini nezavisnom državom i to bez rata, iscrpljivanjem druge strane, dok i oni ne požele da ga se konačno riješe pa kako god.
Mali off topic.
Dope_Man

#13246 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

drug_profi wrote:
Haris.ba wrote:Ne preostaje ništa drugo nego moliti Dodika da nam posudi one Kineze. :D
Dodo je posebna priča. On ima dva mandata da odradi i poslije je pitanje kakve su mu namjere. U penziju neće. Mislim da planira za taj period da svoju guberniju učini nezavisnom državom i to bez rata, iscrpljivanjem druge strane, dok i oni ne požele da ga se konačno riješe pa kako god.
Mali off topic.
To je vrlo vjerovatno.
Brisbane

#13247 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Brisbane »

Sefik i SDA nije obecala niti metra autoputa, tako da ce prebaciti normu i iznenaditi nas sa par km, tamo nekad pred izbore 2022. :D
drndalo

#13248 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Brisbane wrote:Sefik i SDA nije obecala niti metra autoputa, tako da ce prebaciti normu i iznenaditi nas sa par km, tamo nekad pred izbore 2022. :D
Da, s obzirom da su obecali 0, da puste i 1 metar, to ce biti prebacaj norme od beskonacno... :mrgreen:
detroit-mercy

#13249 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

drug_profi wrote:
insaneinthebrain wrote:Ocekujem da SDA izgradi u naredne 4 godine jos ovoliko autoputa kao u prosle 4. Ako ne i duplo vise :izet: :oops: :zzzz:
Bice i troduplo. 3 puta nula jednako je tri nule.
Jos ako uzmu Tornjaka u koaliciju, imat ce po sest traka sa svake strane :mrgreen:
Ono ko kad ulzis u LA :mrgreen:
Gray

#13250 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

MMM1977 wrote:Jučer sam se provozao komplet dionicom, stvarno extra. Od Doboja do BL čas posla.

Uključio sam tempomat na 160 u Doboju i isključio pred BL. Toliko o strašnim krivinama.

I ja sam išao prije dva dana, doduše tempomat mi je bio na 150 :D

Iz Sarajeva (Novi Grad) sam do centra Banja Luke stigao za 2:55, normalnom vožnjom.
Post Reply