Sirija

Locked
Challenger__

#13226 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Krushna mrva wrote: ajde, kad si se tako razigrao sam s fudbalom kod svog gola, ponovo procitaj inicijalni post na koji si se osvrnuo pa mi reci je li upravo i spomenuta "neaktuelnost" u njemu. Kad se vec pravis leptirast.
Aman, čovječe...
Sam pricas o naznakama neke vrste WW3 u Siriji u smislu da se bas ovdje naziru obrisi nove preraspodjele moci. U americkoj geostrateskoj doktrini smatralo se da ce glavni battlefield biti u Ukrajini, o tome se uiz vise usta moglo cuti i u vise intervjua.
- to što su nešto "smatrali", to su izgubili. Ono što su izgubili DAVNO, više nije i ne može biti nikakav ulog. Danas se ne bore za davno izgubljenu Ukrajinu, nego za Kusajr i primat u Jordanu.

Laku noć.
Krushna mrva

#13227 Re: Sirija

Post by Krushna mrva »

em11r wrote:) **be mi se za bliskim istokom, **be mi se za sirijom, **be mi se za sitima ... nista od toga me ne brine ... ali ono sto me brine je Bosna, i ucesnici ove teme (osim par njih koji su tu samo da balansiraju Klavikulu i Challengera a nemaju nekih dzihadskih interesa) i gomila zla i smrti koje svakodnevno iz njihovih usta (tipki) se prevale preko ovog foruma. Brine me sto ce me sutra zato sto hocu popit pivo nekad, ce me proglasiti nevjernikom i skratit za glavu, brine me sto kad nestane Sirije, Irana, Jordana, ovog onog od obijesti i zelje za ispravljanjem njima krivovjernih dignut ce mac na nas ostale koji ne djelimo njihovo misljenje.

Sta rade ti autoriteti kada velika vecina ljudi koji se poistovjecuju sa onima koji sebe zovu pravovjerni (selefije, vehabije kako god svi su ljudi) ima veoma veoma agresivne stavove i niciji stav nije "naucit cu te da grijesis pa ces i ti otvoriti oci" nego "skratit cu te za glavu i ko u GTA dobit poene za dzenet"

oTo mene brine ...
Ali eto nekako sad da spomenes da je Ceric do prije koju godinu govorio kako vehabije ne postoje, podsticao budale, a i danas ih podstice na ovaj ili onaj nacin,.....raja bi graknuli da ga brane. Velika vecina, I ko je tu onda onda lud. Sto kazu, narod ima vlast kakvu zasluzuje pa i Suljo Bakir i Zlaja jesu nasa mjera, i s njima cemo do kraja mescini
Krushna mrva

#13228 Re: Sirija

Post by Krushna mrva »

Challenger__ wrote: Laku noć.
Hajd ln
Klavikula

#13229 Re: Sirija

Post by Klavikula »

slike iz Alepa
LINK

#13230 Re: Sirija

Post by prometheus »

Krushna mrva wrote: Hah! vidjecemo i njemacku komparativnu prednost sad kad kriticna masa planete, oko 50 % ili vise, razvije masovnu proizvodnju.
Bufferi sa osvajanjem trzista istocne Evrope, rasta Kine koji je vec usporen, smanjivanjem efektivne kupovne moci Nijemaca (poznat pod eufemizmom "podizanje konkurentnosti")....prolaze i jednokratni su.
Da li ce zapad dozvoliti da dodje do te konkurencije, odnosno da li ce pasivno posmatrati vlastito propadanje ili ce izvuci nekog jokera iz rukava? I jos jedno pitanje ako moze: zasto konkretno Ukrajina kao borbeno polje? Mislim, nismo u polovici XX st., moglo bi se ratovati na vise lokacija, iz distance, dzojstikom iz staba... :roll:

Za boldirano sjajno zapazanje :thumbup:
Krushna mrva

#13231 Re: Sirija

Post by Krushna mrva »

prometheus wrote:
Krushna mrva wrote: Hah! vidjecemo i njemacku komparativnu prednost sad kad kriticna masa planete, oko 50 % ili vise, razvije masovnu proizvodnju.
Bufferi sa osvajanjem trzista istocne Evrope, rasta Kine koji je vec usporen, smanjivanjem efektivne kupovne moci Nijemaca (poznat pod eufemizmom "podizanje konkurentnosti")....prolaze i jednokratni su.
Da li ce zapad dozvoliti da dodje do te konkurencije, odnosno da li ce pasivno posmatrati vlastito propadanje ili ce izvuci nekog jokera iz rukava? I jos jedno pitanje ako moze: zasto konkretno Ukrajina kao borbeno polje? Mislim, nismo u polovici XX st., moglo bi se ratovati na vise lokacija, iz distance, dzojstikom iz staba... :roll:

Za boldirano sjajno zapazanje :thumbup:
hoces jos jedno zapazanje? mehanicki priliv stanovnistva sa juga (povecanje apsolutne moci brojem stanovnika i isisavanjem supstance od drugih) cije repov ei mi pocinjemo osjecati preko "medicinskih radnika koji se traze u Njemackoj". I to ti je buffer, a plus i mac s dvije ostrice, jer su Nijemci nepopravljivi amateri za melting pot, najblaze receno

Sto se tice jokera ne mozemo znati, ali sve mi se cini da su im ovo ti jokeri....evo vidis da ubrzano traze nove jokere u Siriji :)
prometheus

#13232 Re: Sirija

Post by prometheus »

Cijela ova globalizacija, predvodjena kapitalom i kaoticna ne moze nista dobro donijeti. Do sada je zapad handrio po drugima, danas se izjednacava ili obrce proces, sutra cemo se vjerovatno tuci oko zemlje i vode...

Nego upitah te za Ukrajinu a tek sad vidim Chalengerov odgovor. Ako Brzezinski kaze onda je vjerovatno tako, mada sam totalno neuk u vojnim strategijama. Blizu ta Ukrajina...
jeza u ledja

#13233 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

prometheus wrote:Jezu, demagogija nije uvreda, ali ti istom vrijedjas inteligenciju, ne niciju specificno, vec inteligenciju generalno kao pojam.

Nisam klon, vec neko ko je pratio tvoje komentare i proamericke demagoge. Gadi mi se jer se radi o ljudskim zivotima, gadi se meni a ne tebi, tebi se gadi sve sto nema nebodere i slobodno pokazivanje sisa na ulici. Ne gadi se tebi situacija stradanja nevinih, jer tad bi prestao neumorno braniti ilegalne invazije, finansiranje opozicije i terorizma, kradje i eksploatacije veceg dijela svijeta, vojnoj sveprisutnosti, antivrline i toksicnu hranu koju tvoji idoli demokratskim misilima i dolarskom ublehom sire po svijetu.

Svi koji nisu sposobni sabrati 2 i 2 a laju ko najopasniji kerovi zasluzuju jednak tretman. Za neke tvoje intervencije, politicki korektne moram priznati, da se vrijedjanje shvata iz poente a ne forme davno bi te ljudi spustili na zemlju. A za one koji kuzimo tu spiku, tipa "Assad koristi naselje" od rulje koja preventivno razara regione, ili tipa "u Siriji nema demokratije" a izbori kod kuce namjesteni (prema osudi) i izrezirani, mi kontamo tu politicki korektnu demagogiju.

Demokratija, sloboda, ljubav i ljepota, a sa strane MMF, CIA, vojne baze i saveznici, Hollywood i Bruce Willis. I takav sklop krene govoriti o Ahmadinedzadu, Chavezu, Castru, Gadafiju i sada Assadu. PROCITANI!
Napisao si mi da baljezgam, da sam jadnik, da lazem i da sam dobro istreniran americkim glupostima.
To su za svakoga uvrede. Dajes nekakve opise o meni, a zvanicno si novi kolacic na forumu, tako da ne vjerujem da nisi ranije bio registrovan.

Gluposti o sisama, mekdonaldsu, americkoj demokraciji i slicnim floskulama nisu moj nivo. Ti ako tako shvatas ono sto se pise onda nisi vrijedan iole ozbiljnijeg razgovora. Svijet je malo komplikovaniji od takvih ispraznih fraza.
jeza u ledja

#13234 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

muhafuca wrote:
USA UK i Fra vec odavno zvanicno salju "non-lethal" pomoc (pancirke niight-vision opremu , uniforme i slicno)

nezvanicno salju i oruzje
nezvanicno ovdje znaci "odbijamo priznati" - jer ne postoji legalni okvir pa se tu otvori stari dobri "we deny everything"
nesto kao Izrael i nuklearno oruzje (zvanicno ga nemaju)

Sto se tice Saudije i Katara uglavnom vladajuca elita se bakce oko toga - narod (vecina) prezauzet igranjem playstationa , driftanjem po autoputevima , prezderavanjem po restoranima , obilascima mall-ova i slicnim mnogo bitnijim stvarima od trenutnog stanja u kojem se Arapski i generalno muslimanski svijet nalazi
Znamo da ne salju zvanicno, ali ja nisam cuo ni nezvanicne price ni o cemu konkretnom, osim mozda kakvih obavjestajaca.
U vezi Saudije i Katara, nisi mi brate nista konkretno rekao. Znamo sve to i mi, htio sam saznati nesto konkretnije.
jeza u ledja

#13235 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

NoWayOut wrote:....
Fino se ti ispisa, napisao si dosta stvari s kojim se slazem, ali ja sam fakat trazio malo fokusiraniji odgovor bas u vezi tih izvora snabdijevanja oruzjem. Mislio sam da neko zna malo vise detalja o tome. Gdje je onaj momak anoniman ili tako nesto?
sumirprimus

#13236 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

pazi ovo utrkuju se ko je prije sa myšitija skinuo/postavijo post, znači utrkuju se ,ima i kartona :lol:

kako rece jedan od istmisljenika, maksimalni eksperti,pazi postoje maksimalni eksperti za geostrategiju,analizu i bla bla,i to bez trunke ironije :lol:

il sto rece onaj brat rus ukrajinac sta je vec Vaše prevashodenstvo kako ono :lol: :evil:
sumirprimus

#13237 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

jeza u ledja wrote:
Fino se ti ispisa, napisao si dosta stvari s kojim se slazem, ali ja sam fakat trazio malo fokusiraniji odgovor bas u vezi tih izvora snabdijevanja oruzjem. Mislio sam da neko zna malo vise detalja o tome. Gdje je onaj momak anoniman ili tako nesto?
glavni izvor im je kad ulete u kakvu bazu skladiste a ono puno do vrha... :D
neke stvarke su se mogle na klipovima vidjeti,a da su zanimljive,gdje mozes vidjet da ima cijevi koje nisu bile u arsenalu saa,tipa one belgijke fs2000,a ona se pojavila jos u libijskom ratu i kod hamasa...
tako da ima vjerovatno svega pomalo... blizina iraka,jordana,turske,porozne granice,ima tusvega pomalo...
Herr Flick

#13238 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad potvrđuje da je zemlja dobila prvu pošiljku sa S300 protuzračnog raketnog obrambenog sustava te da će iduća pošiljka stići uskoro
http://www.presstv.ir/detail/2013/05/30 ... -shipment/

:)
madner

#13239 Re: Sirija

Post by madner »

sumirprimus wrote:
jeza u ledja wrote:
glavni izvor im je kad ulete u kakvu bazu skladiste a ono puno do vrha... :D
neke stvarke su se mogle na klipovima vidjeti,a da su zanimljive,gdje mozes vidjet da ima cijevi koje nisu bile u arsenalu saa,tipa one belgijke fs2000,a ona se pojavila jos u libijskom ratu i kod hamasa...
tako da ima vjerovatno svega pomalo... blizina iraka,jordana,turske,porozne granice,ima tusvega pomalo...
To je sve sica i potpuno nebitno u velikom planu. Imao najbolju ili najgoru pusku, nece ti pomoc kada onaj drugi ima artiljeriju i avijaciju.
prometheus

#13240 Re: Sirija

Post by prometheus »

jeza u ledja wrote: Napisao si mi da baljezgam, da sam jadnik, da lazem i da sam dobro istreniran americkim glupostima.
To su za svakoga uvrede. Dajes nekakve opise o meni, a zvanicno si novi kolacic na forumu, tako da ne vjerujem da nisi ranije bio registrovan.

Gluposti o sisama, mekdonaldsu, americkoj demokraciji i slicnim floskulama nisu moj nivo. Ti ako tako shvatas ono sto se pise onda nisi vrijedan iole ozbiljnijeg razgovora. Svijet je malo komplikovaniji od takvih ispraznih fraza.
Svega ti nemoj plakati, niti sam te toliko izvrijedjao, niti si tako osjetljiv, a da si pazljiv s rijecima i nisi bas.

Floskule nisu na tvom nivou, shvatam jer si ti formirao svoj "nivo" o svijetu putem velikih i malih ekrana, mozda i nesto stiva ali obavezno da je iz "provjerene i vjerodostojne" ekipe. Znam, neistomisljenici smo youtube i zeitgeist ucenjaci, nikad knjige procitali a kamoli jedan citav Obamin govor preslusali...

Svijet je komplikovan za onog sto tako zeli da ga posmatra. Ekonomija jest komplikovana, iako je ista bazirana na nerealnim faktorima. Vanjska politika i odnosi mogu biti komplikovani. Nejednako bogatstvo i sistem koji stiti jaceg a ubija slabijeg moze biti komplikovano za shvatiti, mada nije bas rijec o kvantnoj fizici.

Ali kad zatreba nafte i prodaje oruzja, pokrene se citava serija komplikovanih mehanizama, krenuvsi od propagandne masinerije, za destabiliziranje regiona i eventualne invazije, i jos sve to uz nijemo posmatranje UNa i pasivno odobrenje "demokratskog" svijeta. Ovo je do neba komplikovano za shvatiti. Ako se ne radi o zlikovcima u ovcijoj kozi, a po tebi ne, onda mora da u Iraku postoje WMD i dan danas. Stotine hiljada poginulih a broj se povecava iz dana u dan. Sve zahvaljujuci tim komplikovanim faktorima, pocevsi od medijskog bombardovanja gdje je islam poistovjecen s terorizmom, a svrsivsi kompletnu LAZ nagradjivanjem Bush dinastije (dje je razlika od Assad, Hussein ili Gadafi familija?), crveni tepisi i medalje, a citavu porodicu bi trebalo, za sve pocinjene zlocine sirom planete, kao Romanove rijesiti. Jok, ne samo sto ce sada opaliti blokbasterima da nauce ljude historiju, nego je i citava vojska branilaca tih vrlina, kako obicnih huligana koji dalje od pivo-sise-felge ne vide, ili pseudo kulturnih obrazovnih likova koji to strucno znaju odbraniti.

Da si makar co'ek sto se kaze, dosad bi se malo poklopio i bolje razmislio prije nego krenes braniti neodbranjivo. Grijesis u koracima a smatras se MWP...
sumirprimus

#13241 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

madner wrote:
To je sve sica i potpuno nebitno u velikom planu. Imao najbolju ili najgoru pusku, nece ti pomoc kada onaj drugi ima artiljeriju i avijaciju.
Naravno i u potpunosti se slazem s tobom,više sam išao na tu vezu,pojavile su se u libiji i hamasu :D
hocu reci dobrovoljci ih vjerovatno ponjeli sa soboom... :D
Ono sto ovima trea ko suho zlato su pv lanseri...a to im zapad ne daje zbog nesredjenih odnosa izmedju njih,raznoraznih nusri i ostalih x faktora... :D
sumirprimus

#13242 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

pazi ovog Đe je razlika izmedju bush dinastije i ovih ostalih? :lol: :lol: :lol:
šo bi reko drug borat,difrensiz ar vest... :D
karakterno tu i tamo,al sustinski u 8 godina maksimuma po jedinki... :D
prometheus

#13243 Re: Sirija

Post by prometheus »

sumirprimus wrote:pazi ovog Đe je razlika izmedju bush dinastije i ovih ostalih?
Pazi ovo: da si imalo upucen, da si ikada cuo za pojmove antropologija, sociologija, malo Platona, malo Frojda itd, znao bi da si sam sebi smijesan. Al evo da ti ipak pokusam objasniti: jel tebi razlika u diktaturi i demokratiji pa su zato neuporedivi? Preispitaj se. Kasnije trebas shvatiti da nemas ni moralno ni legitimno pravo suditi bilo kakvom drustvu, posebno ako govorimo o razlikama u kulturi, mentalitetu ili uredjenju, jer koliko se tebi "primitivna" plemena ili drzave gade, isto toliko si i ti gadan njima. Medjutim niko ne bi trebao biti vrhovni autoritet da ocrta koje je dobro uredjenje a koje ne.

Ali tu je superiorna rasa pseudodemokrata da pokaze svijetu sta je civilizacija i kako treba da se zivi.

Nisi svjestan koliko si stiva propustio za toliko nakucanih godina...
udrch

#13244 Re: Sirija

Post by udrch »

joj kad sad dođe dobra tehnika, pa kad poćeraju ove assadove krvnike..
tolino

#13245 Re: Sirija

Post by tolino »

Herr Flick wrote:
Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad potvrđuje da je zemlja dobila prvu pošiljku sa S300 protuzračnog raketnog obrambenog sustava te da će iduća pošiljka stići uskoro
http://www.presstv.ir/detail/2013/05/30 ... -shipment/

:)

super, sad će moći obarati izraelske avione a ne dopustiti da im bombarduju baze i radarske stanice kad god im se proćejfi..

poprilično sam siguran da više nijedan izraelski napad neće proći nekažnjeno... :zzzz:

nego dosta zejebancije...malo ozbiljno o temi....mislim da Asad škevće kao pseto, reži, laje i grebe ovako na odluku USA o skidanju embarga revolucionarima, pa sad malo ko biva da i on kaže ''i mi konja za trku imademo'' :lol:

ako su i dobili te famozne S300, zar im nije u interesu da se za to ne sazna sve dok ne budu u prilici da ih upotrijebe :-)
ili se Asad ku...či kitom koje nema u gaćama ili (ako su stvarno i dobili S300) je glup ko i njegovi generali ...trećeg nema..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13246 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

iako
1.administrator/moderator ima pravo pobrisati svaki sadržaj objavljen na forumu, bez najave i objašnjenja;

2.administratori/moderatori nisu dužni objašnjavati zašto je neka tema obrisana ili cenzurisana od strane moderatora ili administratora;
da vam pojasnim - jednostavno sam lijen, i mrsko mi vas je banovati... vas, jedno, pet-šest sigurnih, i još par kandidata. zato sam pobrisao... nešto sitno... jedno 7-8 strana. :stidljiv:

imate

:vozdra:
IstinaBolna

#13247 Re: Sirija

Post by IstinaBolna »

Ti si... Debil retardirani :) Izvinjavam se, inače na vrijeđam, ali ovaj put moram ovako reagovati. Pozdrav puppet-i.
bogoljub

#13248 Re: Sirija

Post by bogoljub »

Zahvaljujem moderatoru i molim ga da pravovremeno reagira radi uspostave kulturne i argumentovane rasprave na ovoj temi. Hvala još jednom. Pozivam takođe i forumaše da se okane svega onoga što će spuštati i odvoditi raspravu u krivom smijeru!? HVALA!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13249 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

IstinaBolna wrote:
Ti si... Debil retardirani :) Izvinjavam se, inače na vrijeđam, ali ovaj put moram ovako reagovati. Pozdrav puppet-i.
moguće. ali sam i admin. :D

:vozdra:
Challenger__

#13250 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

bogoljub wrote:Zahvaljujem moderatoru i molim ga da pravovremeno reagira radi uspostave kulturne i argumentovane rasprave na ovoj temi. Hvala još jednom. Pozivam takođe i forumaše da se okane svega onoga što će spuštati i odvoditi raspravu u krivom smijeru!? HVALA!
:thumbup:

Da dodam:da se ignorišu provokacije i off topici. Samo ignore i prijaviti komentar.

Kako stoje tzv. "rebelsi" neka svjedoče riječi "The military chief Free Syrian Army Gen Salim Idriss"
Image

"We are dying, we are suffering, many, many people are now waiting to be killed"
BBC

- LINK
Locked