IRAN

Post Reply
ioannes

#13226 Re: IRAN

Post by ioannes »

dobojlija81 wrote:
insomnia78

salik79
Salik nije puno ni napisao za malo više od 4 god.

a gledaj francoisa....40 hiljadarki naštanco.
pljuni me u lice ako među tim postovima nađeš 20 kvalitenih
General War

#13227 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote:I drugi ih kopiraju, sto ce reci - dobra propaganda:

:mastakazes:
Em sto nema veze s vojskom vec i privatni projekt...odlicno poredjenje :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#13228 Re: IRAN

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

salik79 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
salik79 wrote:I drugi ih kopiraju, sto ce reci - dobra propaganda:

Salik, uz dužno poštovanje, ali razlika između ovog iranskog i ovog što si ti stavio je ogromna. Iranski "koncept" ne može ni letiti dok ovo je pravi konceptualni potpuno funkcionalan avion. Znaš da poštujem Iran i Iranski narod ali treba reći stvari kakve jesu. Iran naravno ima pravo kao i svi ostali upotrebljavati propgandu za svoje interese. :thumbup:
Poenta je da i ovaj nije poletio, nista vise.
Pa dobro jedino to ali ovo dvoje se ne može porediti. Bitna razlika koju možda propuštaš da vidiš je da je ovo što si ti postavio funkcionalan avion za razliku od iranskog koncepta. ;-)
Krokodajl

#13229 Re: IRAN

Post by Krokodajl »

Interesantno kako u svoj ovoj šaradi svako vuče na svoju stranu, al ubjedljivo su mi najsmješniji monarhisti iz Amerike koji misle da Iranci žele opet Šaha i elitističko društvo.

Iranu su potrebne korijenite promjene, i vlada pod Ruhanijem je krenula dobrim putem, ali eto, dio Iranaca ne misli tako i smatraju da to ide presporo ili da ide u pogrešnom smjeru.

Žao mi je, unatoč pomirljivim tonovima i od strane predsjednika Ruhanija a i od političkih predstavnika Iranske opozicije u dijaspori da gledamo slike nasilja na ulicama Irana, evidentno je da postoje oni kojima je interes da ovo preraste u sukob, a za to nema razloga.

Ako i u jednoj državi u tom dijelu svijeta postoji mogućnost da se razgovorom postignu promjene, i ako i u jednoj državi vladajuća elita sluša puls naroda onda je to u Iranu.

Nažalost kao i u mnogim drugim društvima tog dijela svijeta, sile zla će zajahati na leđa naroda i ovde će iskoristiti namjanju priliku kao što smo vidjeli samo da uzjašu, ako ovi protesti ne dobiju kritičnu masu, a mislim da unatoč i medijskim izvještajima i svemu neće (a i ako dobiju opet će veliki dio ljudi usmjeriti gnjev na socijalne probleme) ipak i na one koji izađu zapad bude zajahao, pa nek izdrže, imat će "prijatelje Irana".

Žalosno, ali očekivano već par godina.

Ipak, ja vjerujem u snagu Iranskog naroda koji je i mnogo puta do sada u teškim trenucima stavio Džameh i Kešvar na prvo mjesto.
Odluka o bilo čemu u Iranu će biti odluka Iranskog naroda, nek im je sa srećom i da što manje krvi poteče.
salik79

#13230 Re: IRAN

Post by salik79 »

salik79 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Salik, uz dužno poštovanje, ali razlika između ovog iranskog i ovog što si ti stavio je ogromna. Iranski "koncept" ne može ni letiti dok ovo je pravi konceptualni potpuno funkcionalan avion. Znaš da poštujem Iran i Iranski narod ali treba reći stvari kakve jesu. Iran naravno ima pravo kao i svi ostali upotrebljavati propgandu za svoje interese. :thumbup:
Poenta je da i ovaj nije poletio, nista vise.
Pa dobro jedino to ali ovo dvoje se ne može porediti. Bitna razlika koju možda propuštaš da vidiš je da je ovo što si ti postavio funkcionalan avion za razliku od iranskog koncepta. ;-)
Po cemu znamo da je funkcionalan?
General War

#13231 Re: IRAN

Post by General War »

General War wrote: Ma nerma sanse da on to proizvede i bez sankcija...svako ko imalo se razuije u aeronautiku zna da je ono fake na kvadrat jos kad je staticki prikazivan.
Peta generacija podrazumjeva mnogo vise od futuristickog izgleda.
Naravno da je fake, isto kada bi SOKO Mostar napravio konceptualni fighter ali znamo da SOKO Mostar nema kapaciteta ni točak takvog aviona napraviti kamo li čitav funkcionalan avion. Po meni Iran u narednih 20 godina može ovladati određenim tehnologijama za proizvodnju nekog solidnog fightera alči sada ni pod razno.
To da, Iran ima uspjesnih projekata. Nema veze za SOKO, jednostavno zemlje ti ne daju transfer komponenti ako hoces sta uvoziti...eto kad spominjes soko, znas li da JNA nije mogla dobiti licencu R&R motora sa dodatnim sagorjevanjem sto bi ga napravilo nadzvucnim i tonu jos prednosti..vec su dali oslabljeni da se moze proizvoditi u Ex Yu?
zmaj aviona (skoro) svako moze proizvesti ali elektronika i stealth performanse su samo dostupne americi da moze sve ukomponovati.
Challenger__

#13232 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

General War wrote:zmaj aviona (skoro) svako moze proizvesti ali elektronika i stealth performanse su samo dostupne americi da moze sve ukomponovati.
Hajd ne lupaj živ bio.
ioannes

#13233 Re: IRAN

Post by ioannes »

di je onaj Seawolf da nam taj gordijski čvor razpetlja
Challenger__

#13234 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

ioannes wrote:di je onaj Seawolf da nam taj gordijski čvor razpetlja
Najjači je Džafer (aka Jefferson) "ekspert" sa pozivom na iskustvo poljskih i kineskih pilota.

:lol: :lol: :lol:
sekerbay

#13235 Re: IRAN

Post by sekerbay »

Inače, dugo sam pratio ovog Latoura, jer smatram da je bio među rijetkim neovisnim zurnalistima.
Ta njegova iskrenost mu je otvarala vrata, pa je bez problema putovao gdje god je htio, nebitno radilo se o iranu, talibanima ili komunističkim diktatorima.
Baš u ovom videu je spomenuo i iransku ekonomiju...
Kao što reče, iran nije Eldorado, ali je daleko od neke siromašne zemlje čiji stanovnici gladuju i nemaju šta obući. Iako su bili i jesu pod strašnim sankcijama, uspjeli su da se izbore sa onim, kako ih on naziva, sirotinjskim četvrtima(elendsviertel) koje im je ostavio gospodin i demokrata šah reza.
Dakle, iako je ekonomska situacija daleko od idealne, treba biti iskren i kazati da je bolja nego u većini evropskih zemalja.
Ako to znamo, i ako imamo podatke o tome ko stoji iza tih demonstracija i napada, ostaje da zaključimo zašto.

OK, ima istine u tome ako kažemo da ti američki globalisti zijevaju za tim ogromnim tržištem i resursima, ali to nije jedini razlog.
Da jeste, davno bi se dogovorili.
Problem je u toj iranskoj doktrini koja kaže da će uraditi sve kako bi oborili cionisticki režim.
Taman da se iran odrekne svog raketnog i atomskog programa, jevrejski lobisti bi pritiskali ameriku da napada Iran.
Čvrsto sam ubijeđen da bi iranski političari bili rado viđeni gosti širom svijeta, a iranske mule bi držale predavanja u mekanskom haremu, samo da se odreknu tog cilja.
Škobo Habu

#13236 Re: IRAN

Post by Škobo Habu »

salik79 wrote:

Kao sto rekoh, vecina njegovih govora je snimana i dokumentovana. Ne zelim uopce raspravljati o necemu sto je neko, negdje, napisao u cilju doskreditacije Islamske revolucije i licnoati Imama Homeinija. Postoje Imamove knjige, koje su falsifikovane (na isti nacin na koji se danas falsifikuju, prilikom prijevoda na arapski, knjige o Aliji Izetbegovicu) o cemu sam imao opsirnu raspravu s jednim forumasem, a i kolega teVsija, predocavajuci mu originalne prijevode na engleski i originale na perzijskomn...Kao sto rekoh, mogao bih ja raspredati i o ovome gore, ali bez argumentovanih dokaza uopce ne zelim ulaziti u raspravu.
Kakve diskreditacije? O čemu pričaš?

Da su svi ajatolahovi govori i intervjuui iz perioda egzila u Francuskoj čista podvala?
To su njegove riječi, i o tome postoji gomila tonski zapisa.

Čovjek je u to doba pričao ono što je mislio da zapadnjacima odgovara, dok je, u suštini, imao posve drugačije namjere kada dođe na vlast.
To se tako i potvrdilo.
I iranski marksisti, koji su u to doba bili uz ajatolaha, kao krajnja ljevica, davala je podršku njegovim političkim ambicijama, a na kraju su završili kao neprijetelji Islama.
Ajatolah je sve svoje ideološke neprijatelje, jednostavno, prevesl'o, iako su mu u jednom trenutku bili saveznici.

Riječ je o tipičnoj borbi za prevlast jedne ideje nad drugim, i to je to. Nisam siguran koliko to ima veze sa profanim, jer od smrti Poslanika među muslimanima vlada borba za njegovo nasljeđe, kako ovo zemljsko, tako i ono nebesko.
salik79

#13237 Re: IRAN

Post by salik79 »

Škobo Habu wrote:
salik79 wrote:

Kao sto rekoh, vecina njegovih govora je snimana i dokumentovana. Ne zelim uopce raspravljati o necemu sto je neko, negdje, napisao u cilju doskreditacije Islamske revolucije i licnoati Imama Homeinija. Postoje Imamove knjige, koje su falsifikovane (na isti nacin na koji se danas falsifikuju, prilikom prijevoda na arapski, knjige o Aliji Izetbegovicu) o cemu sam imao opsirnu raspravu s jednim forumasem, a i kolega teVsija, predocavajuci mu originalne prijevode na engleski i originale na perzijskomn...Kao sto rekoh, mogao bih ja raspredati i o ovome gore, ali bez argumentovanih dokaza uopce ne zelim ulaziti u raspravu.
Kakve diskreditacije? O čemu pričaš?

Da su svi ajatolahovi govori i intervjuui iz perioda egzila u Francuskoj čista podvala?
To su njegove riječi, i o tome postoji gomila tonski zapisa.

Čovjek je u to doba pričao ono što je mislio da zapadnjacima odgovara, dok je, u suštini, imao posve drugačije namjere kada dođe na vlast.
To se tako i potvrdilo.
I iranski marksisti, koji su u to doba bili uz ajatolaha, kao krajnja ljevica, davala je podršku njegovim političkim ambicijama, a na kraju su završili kao neprijetelji Islama.
Ajatolah je sve svoje ideološke neprijatelje, jednostavno, prevesl'o, iako su mu u jednom trenutku bili saveznici.

Riječ je o tipičnoj borbi za prevlast jedne ideje nad drugim, i to je to. Nisam siguran koliko to ima veze sa profanim, jer od smrti Poslanika među muslimanima vlada borba za njegovo nasljeđe, kako ovo zemljsko, tako i ono nebesko.
Pa upravo sam ti trazio tonski zapis! Daj nam tonski zapis, da preslusamo, uporedimo i komentarisemo. Onako bih i ja mogao napraviti stranicu, ubaciti "citate" i navesti da su to izjave @skobo habu.

Peter Scholl Latour je licno poznavao Imama i prije i poslije revolucije. Da mu je imao ista prigovoriti, prigovorio bi, sasvim sigurno, jer je bio bez dlake na jeziku. Ne, izjavio je i nakon 30 godina isto sto je rekao i 30 godina ranije, uz dodatno pojasnjenje.
aratet

#13238 Re: IRAN

Post by aratet »

salik79 wrote:

Sta bi, sah mat?! :oops:
Sta te konkretno zanima?
Meni izrael ne spada ni blizu medju najdraze zemlje (neke stvari su mi drage tamo, neke nisu), a pogotovo ne medju zemlje u kojima bih zivio. Ti se hvalis kako bi volio zivjeti u Iranu. :lol:

Izrael jeste mozda najbolja zemlja za zivot na Bliskom Istoku, ali se ne moze porediti sa Evropskim zemljama, u nekim stvarima moze, ali u globalu nikako.
Ukoliko budem morao napustati BiH (jos ne planiram, ali ako budem morao, sve vise mi se gadi opsti kriminal i unistavanje buducnosti, najgore mi pada sto se malo gdje moze navece izaci) volio bih da to bude Njemacka, pa i sjevernije (skandinavske zemlje). Super mi je klima tamo, bolja nego ovdje, a u Izraelu je katastrofalna.
Ne volim vrucine nikako, hladnocu mogu da trpim.
salik79

#13239 Re: IRAN

Post by salik79 »

aratet wrote:
salik79 wrote:

Sta te konkretno zanima?
Meni izrael ne spada ni blizu medju najdraze zemlje (neke stvari su mi drage tamo, neke nisu), a pogotovo ne medju zemlje u kojima bih zivio. Ti se hvalis kako bi volio zivjeti u Iranu. :lol:

Izrael jeste mozda najbolja zemlja za zivot na Bliskom Istoku, ali se ne moze porediti sa Evropskim zemljama, u nekim stvarima moze, ali u globalu nikako.
Ukoliko budem morao napustati BiH (jos ne planiram, ali ako budem morao, sve vise mi se gadi opsti kriminal i unistavanje buducnosti, najgore mi pada sto se malo gdje moze navece izaci) volio bih da to bude Njemacka, pa i sjevernije (skandinavske zemlje). Super mi je klima tamo, bolja nego ovdje, a u Izraelu je katastrofalna.
Govorili smo o kritici Izraela, a ne gdje bi ti isao, ako bi isao...Da, ja sam rekao, ako bih negdje selio, to su Iran, Njemacka i Austrija. Eventualno, sta bi prevagnulo za potonje je jezicka barijera - na zalost, ne znam farsi.
aratet

#13240 Re: IRAN

Post by aratet »

salik79 wrote:
aratet wrote:
salik79 wrote:

Sta te konkretno zanima?

Govorili smo o kritici Izraela, a ne gdje bi ti isao, ako bi isao...Da, ja sam rekao, ako bih negdje selio, to su Iran, Njemacka i Austrija. Eventualno, sta bi prevagnulo za potonje je jezicka barijera - na zalost, ne znam farsi.
Ne znam sta te konkretno zanima, vec sam pisao na temi o izraelu da su Britanci tu pogrijesili sto nisu ostavili neke dijelove za sebe koji ce biti granice izmedju Palestine i Izraela.
Pitanje Jeruzalema je trebalo biti rijeseno tako sto ce zapadni dio biti glavni grad Izraela, istocni dio glavni grad Palestine, a neki skakljivi dijelovi bi bili izuzeti iz tog deala i bili bi pod kontrolom UN-a, ako bi to bilo moguce uraditi.
Danas smatram da takve stvari nisu moguce uraditi jer su se uslovi promijenili i trenutno nemam rjesenje, mozda je jedino rjesenje da Zapadna Obala bude zasebna drzava (da se sruse izraelska naselja tamo, ili bar ona koja nisu uz granicu), za Pojas Gaze nemam pojma sta bih rekao, cisto sumnjam da sami mogu uspjeti.

Netanyahua smatram debilom.
aratet

#13241 Re: IRAN

Post by aratet »

salik79 wrote:
aratet wrote:
salik79 wrote:

Sta te konkretno zanima?

Ne znam sta te konkretno zanima, vec sam pisao na temi o izraelu da su Britanci tu pogrijesili sto nisu ostavili neke dijelove za sebe koji ce biti granice izmedju Palestine i Izraela.
Pitanje Jeruzalema je trebalo biti rijeseno tako sto ce zapadni dio biti glavni grad Izraela, istocni dio glavni grad Palestine, a neki skakljivi dijelovi bi bili izuzeti iz tog deala i bili bi pod kontrolom UN-a, ako bi to bilo moguce uraditi.
Danas smatram da takve stvari nisu moguce uraditi jer su se uslovi promijenili i trenutno nemam rjesenje, mozda je jedino rjesenje da Zapadna Obala bude zasebna drzava (da se sruse izraelska naselja tamo, ili bar ona koja nisu uz granicu), za Pojas Gaze nemam pojma sta bih rekao, cisto sumnjam da sami mogu uspjeti.

Netanyahua smatram debilom.
jao_situacije

#13242 Re: IRAN

Post by jao_situacije »

Challenger__ wrote:
General War wrote:zmaj aviona (skoro) svako moze proizvesti ali elektronika i stealth performanse su samo dostupne americi da moze sve ukomponovati.
Hajd ne lupaj živ bio.
neki dan čitam da bez japana amerika ne bi imala stelt
vlakna i premaze za raptor im prave japanci i patentiraju svako malo nove materijale i drže monopol nad tim materijalima (ne znam jel i f35 koristi japanske materijale)
baš sam se iznenadio kad sam to pročitao

ako se ne varam jedna od ključnih kompanija je nippon materials (ili tako nešto se zove)
prekucali ljudi materijale
Challenger__

#13243 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Nikako da se otmem utisku da smo iz prvog čina ("Zidine Damaska") drame prebačeni u drugi čin ("Capital Jerusalem") trilogije savremenog "Rata zvijezda".

Vidjećemo gdje će biti "Povratak Džedaja".

Do tada i za sada ova iranska dešavanja su definitivno najzanimljiviji "event" drugog dijela trilogije.
Challenger__

#13245 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:Nikako da se otmem utisku da smo iz prvog čina ("Zidine Damaska") drame prebačeni u drugi čin ("Capital Jerusalem") trilogije savremenog "Rata zvijezda".

Do tada i za sada ova iranska dešavanja su definitivno najzanimljiviji "event" drugog dijela trilogije.

EDIT: Za još zanimljivija dešavanja u ovom drugom dijelu "Imperije" koja "uzvraća udarac" mislim da će biti dešavanja oko Ukrajine i tenzije na prostoru Elade i Male Azije, odnosno Grčke i Turske.

Ako Iran znatno oslabi, GARANTUJEM da će se Turska vratiti u svoj stari (Zio-USA) klub a onda ulazimo na teren velike drame.
jao_situacije

#13246 Re: IRAN

Post by jao_situacije »

General War wrote:
Mora im se priznati dobar pokušaj propagande sa ovim "stealth fighterom". :mrgreen:
Propaganda prema kome? :D
Ma ovo je fake avion, mislim da je ovo više neka vizija, neki koncept da pokažu kako bi to trebalo izgledati u nekoj budućnosti. Propaganda prema svima onima koji žele zlo Iranu, prije svega Amerika i Izrael. Nema šanse da Iran pod sankcijama proizvede pravi stealth fighter 5 generacije kao što je prikazano u ovom konceptu. U nekoj budućnosti sve je moguće.
ne treba im avion da sami razviju, u konačnici će uzeti od rusa neki suhoj
oni rade pametno i slušao sam neke njihove generale vezano za to
oni da imaju 200 modernih aviona to im ne bi pomoglo protiv amerike, zato su razvijali rakete i štancaju ih ko ludi
mogli bi oni kad bi ulupali milijarde razviti neki svoj avion ali pitanje je šta onda, sa raketama imaju veće benefite na osnovu uloženih sredstava
zbog razvoja raketnog programa mnogi projekti čekaju novac, jednostavno garda i rakete imaju prednost u budžetu i to se neće mijenjati tek tako

tako je bilo i sa pvo dok nisu vidjeli da neće dobiti s300 od rusa i da su libiju napali, onda su 2011 odvojili sredstva za onaj bavar i napravili svoj sistem (pitanje je kakav je sistem i koliko je dobar, ali činjenica je da su ga napravili)
nemaju oni dovoljno para da financiraju sve projekte

nego kad smo već kod aviona
The Trump administration is weighing a strategy that could stop Boeing and Airbus from selling hundreds of passenger planes to Iranian airlines.

The Wall Street Journal reported Friday that while options have not yet been presented to President Trump, they are expected to include prohibiting the sales, imposing restrictions that could stop any aircraft deliveries or slowing down the approval process.

Boeing and Airbus have agreed to sell nearly 300 planes to Iranian airlines. Those sales were allowed under the 2015 Iran nuclear deal, pending approval from the Treasury Department's Office of Foreign Assets Control.
kiligonzales

#13247 Re: IRAN

Post by kiligonzales »

Imaš tovar godina sankcije s ciljem da te oslabe i onda bum potpišeš iz ničega bečki sporazum o saradnji sa največim silama svijeta, ukidanje sankcija i iranske ustupke po pitanju razvoja vlastitog nuklearnog programa, a oni ti obečaju bolju ekonomsku i vojnu saradnju, te usisavanje milijardi u Iran.

Nešto slično se dogodilo i Gadafiju i Libiji, on je iz ničega postigao sporazum sa Bušom i Blerom vezano za gašenje vlastitog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija. Poslje znamo šta se Gadafiju desilo? Dali će se iste stvari desiti u Iranu vidječemo...

Ono što je interesantno u pogledu vanjske politike Irana, šiiti su se u Iraku pokazali odličnim saveznicima Amerikanaca, u Afganistanu iako ih je malo također pokazali su im se haverima, već u Siriji su otvoreno stali uz Asada, nasuprot želja Amera, u Libanu sa Hezbollahom, svako malo čačkaju Izrael, a bogme i u Jemenu čačkaju situaciju, što Saudi koriste za ravnanje istog bombama i iživljavanje. Možda bi najbolji komentar bio "ko s đavolom tikve sati od glavu mu se odbiju".

Nije ni onaj Kim toliko lud, zna on poso... :D
Challenger__

#13248 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

- Sada premotavam film i sjećam se zakulisnih ali ipak dostupnih (ruskih) rasprava oko dostave protivvazdušnih sistema (S-300) Iranu. Oni koji su tome oponirali su argumentovali sa problematičnom, upitnom dugoročnom opstojnošću aktuelne vlasti u Teheranu. Priča o sankcijama Iranu kao prepreka isporuci je, naravno, bila mazanje očiju zapadnim "partnerima". Ova dešavanja su me podsjetila na te rasprave čiji su se tragovi, tu i tamo, mogli zapaziti. A onda je došlo do intenzivnih kontakata predstavnika iranske i ruske armije. Ti kontakti su ubijedili rusku stranu da je pozicija Irana i iranske armije neupitna i suštinski nepromjjenjiva, BEZ OBZIRA NA DRŽAVNO UREĐENJE, bez obzira na date i buduće okolnosti, bez obzira na mijene vremena.

Onda je došlo do isporuke sistema i stvaranja dubljih veza dvije armije.

Ovakva kriza kao mogućnost je anticipirana na ruskoj adresi.
Last edited by Challenger__ on 02/01/2018 15:28, edited 1 time in total.
kiligonzales

#13249 Re: IRAN

Post by kiligonzales »

Challenger__ wrote:
Challenger__ wrote:Nikako da se otmem utisku da smo iz prvog čina ("Zidine Damaska") drame prebačeni u drugi čin ("Capital Jerusalem") trilogije savremenog "Rata zvijezda".

EDIT: Za još zanimljivija dešavanja u ovom drugom dijelu "Imperije" koja "uzvraća udarac" mislim da će biti dešavanja oko Ukrajine i tenzije na prostoru Elade i Male Azije, odnosno Grčke i Turske.

Ako Iran znatno oslabi, GARANTUJEM da će se Turska vratiti u svoj stari (Zio-USA) klub a onda ulazimo na teren velike drame.
Nece Turska nigdje, ona svakako kupuje vrijeme da sebe ucini jacom. U NATO-u je svakako jedna od najacih clanica i iz njega joj nije pametno pobjeci, a s Rusima su komsije, pa bas zbog toga i nije pametno gurati im prst u oko jer se to direktno odrazava na ekonomsku, pa i vojnu saradnju te dvije zemlje, zato je zajednicko marsiranje u pogledu smirivanja prilika na Bliskom Istoku bolje po njih same, nego prepustanje istih americkoj samovolji.
Challenger__

#13250 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

kiligonzales wrote:Nece Turska nigdje, ona svakako kupuje vrijeme da sebe ucini jacom. U NATO-u je svakako jedna od najacih clanica i iz njega joj nije pametno pobjeci, a s Rusima su komsije, pa bas zbog toga i nije pametno gurati im prst u oko jer se to direktno odrazava na ekonomsku, pa i vojnu saradnju te dvije zemlje, zato je zajednicko marsiranje u pogledu smirivanja prilika na Bliskom Istoku bolje po njih same, nego prepustanje istih americkoj samovolji.
Sve je to načelno tako, ALI. Dovođenje u pitanje postojećih granica na BI baca novu geometriju pred sto i same Ankare i još bitnije, postoji moćan blok izvan Turske koji je želi usmjeriti u sasvim drugom pravcu.

EDIT: I u samoj Turskoj (konkretno, krug oko Davutoglua).
Post Reply