Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#13226 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

MorningStar wrote: 20/08/2020 12:52
Concord wrote: 20/08/2020 12:37
MorningStar wrote: 20/08/2020 11:20 Znaci atmosferski pritisak je proljece,ljeto,jesen isti a zimi drugaciji.Kada je zrak manje vlaznosti a kada vece ? Zimi ili ljeti ? Kako nastaje vjetar nema ga zimi a ljeti ima ono zimi ne puse kalendarski tempiran ?
Elementarno gradivo ne razumijes.
Ovakvi mentalni kapaciteti na drugoj temi raspravljaju postoji li Bog ili ne :lol: :lol: :lol:
Pa de pojasni o veliki poznavaoce, forum je da ucimo evo. Ima li prosjek atmosferskog pritiska-mijenja li se iz dana u dan.Je li zimi zrak manjeg ili veceg procenta vlaznosti u prosjeku i tako ... de malo da naucimo ? Jel sta zablokirala zgrada institucija bih, mozda unisovi tornjevi , alipasino kako to sjece desno lijevo. Slabo razumijem pa trazim da mi netko od eksperata kao laiku objasni odakle to zrak "struji" gdje ide,zasto i sta mu smeta sad odjednom.
Ne razumijes. U pravu si. Ne bi trebao ni da komentarises.
Nije to materija koja se da objasniti u pet recenica, ali naprimjer mogao bi malo citati.
Evo nisam ni ja ekspert, ali da pokusam pojasniti.

https://meteor.geol.iastate.edu/classes ... valley.pdf
https://www.mountwashington.org/researc ... lleys.aspx

Objasnjena pojava nocnog povjetarca koji ventilira doline.

Za taj efekt je potreban uslov da u dolini nije gusci i tezi zrak od onog koji dolazi ili ako jeste, onda da ima gdje da otice.
Zimi u Sarajevu imas zavjesu smoga koja sprijecava zagrijavanje tla, te tako cini vazduh u samoj kotlini tezim i guscim od onog koji silazi sa planine. na taj nacin se zaustavlja ventilacija nizih slojeva.
Korito miljacke bi trebalo biti prirodan drainage jer ako voda negdje otice, trebao bi i gusti zrak. Ako oko korita poredas dovoljno prepreka koje ce usporavati protok, on ce biti nedovoljan za regularnu ventilaciju.
Evo ovo je najprostije sto sam mogao da objasnim, a tebe pozivam da se prvo educiras o problemu pa da onda zauzimas tako agresivan stav na jednoj strani.
thekupus

#13227 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Ma lažu japanci, šta oni znaju, u tokyu nema zgrade više of 4 sprata. Lažu iz ljubomore, vidjeli tibru i sarsjebo Tower, i rekli ne može Sarajevo biti ovako razvijeno, hajmo ih slagati. To je valjda očito. Mrze Bošnjake.
ZyzzSar

#13228 Re: Sarajevo Construction

Post by ZyzzSar »

drug_profi wrote: 20/08/2020 21:25
Ovakvi mentalni kapaciteti na drugoj temi raspravljaju postoji li Bog ili ne :lol: :lol: :lol:
Pa de pojasni o veliki poznavaoce, forum je da ucimo evo. Ima li prosjek atmosferskog pritiska-mijenja li se iz dana u dan.Je li zimi zrak manjeg ili veceg procenta vlaznosti u prosjeku i tako ... de malo da naucimo ? Jel sta zablokirala zgrada institucija bih, mozda unisovi tornjevi , alipasino kako to sjece desno lijevo. Slabo razumijem pa trazim da mi netko od eksperata kao laiku objasni odakle to zrak "struji" gdje ide,zasto i sta mu smeta sad odjednom.
Nije to materija koja se da objasniti u pet recenica, ali naprimjer mogao bi malo citati.

Za taj efekt je potreban uslov da u dolini nije gusci i tezi zrak od onog koji dolazi ili ako jeste, onda da ima gdje da otice.
Zimi u Sarajevu imas zavjesu smoga koja sprijecava zagrijavanje tla, te tako cini vazduh u samoj kotlini tezim i guscim od onog koji silazi sa planine. na taj nacin se zaustavlja ventilacija nizih slojeva.
Korito miljacke bi trebalo biti prirodan drainage jer ako voda negdje otice, trebao bi i gusti zrak. Ako oko korita poredas dovoljno prepreka koje ce usporavati protok, on ce biti nedovoljan za regularnu ventilaciju.
Evo ovo je najprostije sto sam mogao da objasnim, a tebe pozivam da se prvo educiras o problemu pa da onda zauzimas tako agresivan stav na jednoj strani.
pola ovog sto si napisao nema smisla, tako da i ti ne treba da komentarises
ni ja nisam strucnjak, ali neke stvari o vjetru znam i ucio sam kao elektroinzenjer, tako da mozes i ti potraziti neke pojmove kao sto su uzrok nastanka vjetra, utjecaj reljefa na vjetar(Sarajevo=kotlina), efekat tunela vjetra
prepreke normalno da utjecu na vjetar, ali ne u smislu da ga sprecavaju, nego u smislu da se javljaju turbulencije, promjene u brzini, a zrak ce uvijek strujati sa mjesta sa visim atmosferskim pritiskom prema mjestu sa manjim atmosferskim pritiskom
ne postoji nijedan vjetar koji ce uspjeti ocistiti silne pm2.5 i pm10 cestice koje nastaju iz privatnih lozista(prizemni nivo znaci) 24/7 zimi bez ikakvih filtera naravno, primarno iz uglja i peleta lose kvalitete, postoji znacajna razlika u kvaliteti uglja iz banovica, i uglja iz kaknja, i uglja nepoznatog porijekla
i gdje bi ti da vjetar otpuše takve čestice?
upitaj se zasto na svakoj termoelektrani(cak i kod nas) postoje viestruki filteri, nedavno(2010) je na TE Kakanj vrsena ugradnja i modernizacija filtera koja je znacajno smanjila zagadjenje, a isto tako upitaj se zasto je dimnjak TE Kakanj visok 300 metara
drug_profi

#13229 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

ZyzzSar wrote: 20/08/2020 22:01 pola ovog sto si napisao nema smisla, tako da i ti ne treba da komentarises
ni ja nisam strucnjak, ali neke stvari o vjetru znam i ucio sam kao elektroinzenjer, tako da mozes i ti potraziti neke pojmove kao sto su uzrok nastanka vjetra, utjecaj reljefa na vjetar(Sarajevo=kotlina), efekat tunela vjetra
prepreke normalno da utjecu na vjetar, ali ne u smislu da ga sprecavaju, nego u smislu da se javljaju turbulencije, promjene u brzini, a zrak ce uvijek strujati sa mjesta sa visim atmosferskim pritiskom prema mjestu sa manjim atmosferskim pritiskom
ne postoji nijedan vjetar koji ce uspjeti ocistiti silne pm2.5 i pm10 cestice koje nastaju iz privatnih lozista(prizemni nivo znaci) 24/7 zimi bez ikakvih filtera naravno, primarno iz uglja i peleta lose kvalitete, postoji znacajna razlika u kvaliteti uglja iz banovica, i uglja iz kaknja, i uglja nepoznatog porijekla
upitaj se zasto na svakoj termoelektrani(cak i kod nas) postoje viestruki filteri, nedavno(2010) je na TE Kakanj vrsena ugradnja i modernizacija filtera koja je znacajno smanjila zagadjenje, a isto tako upitaj se zasto je dimnjak TE Kakanj visok 300 metara
Koja tačno polovica inženjeru? Hajmo da ne lupamo.
Nisam ni rekao da će noćni povjetarac očistiti zrak, već da ovakva gradnja usporava ventilaciju, te čini stanje još težim.
ZyzzSar

#13230 Re: Sarajevo Construction

Post by ZyzzSar »

drug_profi wrote: 20/08/2020 22:06
ZyzzSar wrote: 20/08/2020 22:01 pola ovog sto si napisao nema smisla, tako da i ti ne treba da komentarises
Koja tačno polovica inženjeru? Hajmo da ne lupamo.
Nisam ni rekao da će noćni povjetarac očistiti zrak, već da ovakva gradnja usporava ventilaciju, te čini stanje još težim.
ovo je tacno
ali postavljas pitanje sta je uzrok, i rjesavas problem od uzroka
sve silne prepreke/gradnja je deseti dio ukupnog problema
drug_profi

#13231 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

ZyzzSar wrote: 20/08/2020 22:09 Zimi u Sarajevu imas zavjesu smoga koja sprijecava zagrijavanje tla, te tako cini vazduh u samoj kotlini tezim i guscim od onog koji silazi sa planine. na taj nacin se zaustavlja ventilacija nizih slojeva.
ovo je tacno
Ako pogledaš unazad, ja sam komentarisao samo tvrdnju da gradnja visokih objekata uz korito (ne)usporava ventilaciju.
Nisam se doticao izvora zagađenja jer je taj izvor valjda svima jasan. Nije sa Marsa ni sa Pala dosao smog.
Tema na kojoj pricamo je Sarajevo Construction.
ZyzzSar

#13232 Re: Sarajevo Construction

Post by ZyzzSar »

drug_profi wrote: 20/08/2020 22:14
ZyzzSar wrote: 20/08/2020 22:09 Zimi u Sarajevu imas zavjesu smoga koja sprijecava zagrijavanje tla, te tako cini vazduh u samoj kotlini tezim i guscim od onog koji silazi sa planine. na taj nacin se zaustavlja ventilacija nizih slojeva.
ovo je tacno
Ako pogledaš unazad, ja sam komentarisao samo tvrdnju da gradnja visokih objekata uz korito (ne)usporava ventilaciju.
Nisam se doticao izvora zagađenja jer je taj izvor valjda svima jasan. Nije sa Marsa ni sa Pala dosao smog.
Tema na kojoj pricamo je Sarajevo Construction.
oke, nismo se onda razumijeli :D
MorningStar

#13233 Re: Sarajevo Construction

Post by MorningStar »

drug_profi wrote: 20/08/2020 21:25

Cek otice zrak znaci koritom bosne prema ilijasu i zenici pa ode za Doboj ? Evo pokusavam da se educiram:

Evo sta pise na powerpoint prezentaciji koju si predstavio:
•Note: Valley warming/cooling is proportional to its shape.
A u drugoj je prikazana kotlina recimo tipa ove Sarajevske i vidi:
Image

Sto je agresivan nastup ? Sto mi nije jasno kako nemamo zagadjenja nikako u toku toplijih/normalnih mjeseci a zimi ne vidis 20 metara od smoga ? A pitao sam odakle bi trebalo to strujanje zraka da ide i gdje ? Cisto da razumijem gdje da se ne prave visoke te zgrade, da moze da odstruji eto valjda prema Ilijasu (koji je zagadjen kao i Sarajevo zimi a nekada i gore ) ?
drug_profi

#13234 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Prezentacija je tebi informacija kako se stvaraju vazdusne struje u kotlini.
Poenta je da zrak nema gdje da otice brzo jer je sve kotlina bez izlaza odavde do Vranduka. Zimi je tlo u kotlini hladno, a zrak gusci. Na planinama okolo je zrak zimi za koji stepen topliji ako nema vjetra i taj nece sicu u dolinu i pritisnuti gusti hladni zrak da se pokrene.
Nije valjda da nikad nisi u decembru ili januaru izasao na planinu i shvatio da je toplije nego u gradu? Izuzev dana kada i na planinama puse, ali onda malo puhne i nama dole....

Zato dajte nebodera da usporimo sto vise.
MorningStar

#13235 Re: Sarajevo Construction

Post by MorningStar »

drug_profi wrote: 20/08/2020 22:39 Prezentacija je tebi informacija kako se stvaraju vazdusne struje u kotlini.
Poenta je da zrak nema gdje da otice brzo jer je sve kotlina bez izlaza odavde do Vranduka. Zimi je tlo u kotlini hladno, a zrak gusci. Na planinama okolo je zrak zimi za koji stepen topliji ako nema vjetra i taj nece sicu u dolinu i pritisnuti gusti hladni zrak da se pokrene.
Nije valjda da nikad nisi u decembru ili januaru izasao na planinu i shvatio da je toplije nego u gradu? Izuzev dana kada i na planinama puse, ali onda malo puhne i nama dole....

Zato dajte nebodera da usporimo sto vise.
Temperaturna inverzija, zato partizanima amputirase prste posle igmana jel ? :D

Nego ok kotlina do vranduka i onda kroz vranduk pa dalje - sta onda blokira ilidzu,hrasnicu,hadzice pa se guse jednako preko zime ?
Image

Ako se smije pitati ?
drug_profi

#13236 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja ne znam sta ti pokusavas dokazati? Da gradnja nebodera na ventilacijskim koridorima ne usporava ventilaciju? Kako? Navođenjem primjera Hadzica bez nebodera koji ima zagađen zrak.
Hadzici se ventiliraju prema Sarajevskoj kotlini, guse se u svom cumuru i drvima kao i svi mi. Opet, situacija u Hadzicima je daleko bolja nego na Pofalicima, Skenderiji, Otoci... jer se Hadzici ipak ventiliraju nekako prilivom hladnijeg zraka.

A Prva proleterska je marsirala 2 dana po snijegu prije nego su mokri i promrzli poceli uspon na Igman u jednoj od najhladnijih noci koje su zabiljezene.
500 boraca je izvrsilo mars, a 40 ih je izgubilo udove radi smrzavanja.
Usput su poderali par domobranskih i ustaskih posada, ali nebitno, oni su to radili kao hobi svakako.
MorningStar

#13237 Re: Sarajevo Construction

Post by MorningStar »

drug_profi wrote: 20/08/2020 23:02 Ja ne znam sta ti pokusavas dokazati? Da gradnja nebodera na ventilacijskim koridorima ne usporava ventilaciju? Kako? Navođenjem primjera Hadzica bez nebodera koji ima zagađen zrak.
Hadzici se ventiliraju prema Sarajevskoj kotlini, guse se u svom cumuru i drvima kao i svi mi. Opet, situacija u Hadzicima je daleko bolja nego na Pofalicima, Skenderiji, Otoci... jer se Hadzici ipak ventiliraju nekako prilivom hladnijeg zraka.

A Prva proleterska je marsirala 2 dana po snijegu prije nego su mokri i promrzli poceli uspon na Igman u jednoj od najhladnijih noci koje su zabiljezene.
500 boraca je izvrsilo mars, a 40 ih je izgubilo udove radi smrzavanja.
Usput su poderali par domobranskih i ustaskih posada, ali nebitno, oni su to radili kao hobi svakako.
Nista ja ne pokusavam dokazati nego pokusavam da vidim sta je to i kako dokazao da neboderi a ne lozenje opanaka stvara najveci problem oko zagadjenja zraka u sarajevu (sarajevskoj kotlini)

citat:
"PM10 na stanicama Ilijaš i Ilidža je preko 400 miligrama u metru kubnom, a na Otoci je preko 300. Na stanici Bembaša su koncentracije PM10 u opadanju
Kako je moguce da na Ilidzi je zagadjenje u toku zime i Ilijasu a ne na malti ili skenderiji kad vec zgrade blokiraju "ventilaciju" :?:

A to sto se tice marsiranja to ti je samo navod iz jedne knjige koja je napisana o Igmanskom marsu, u kojoj je navedeno da je ruta koju su izabrali namjerno isla kroz kanjone i sto nizom nadmorskom visinom - kako bi se makar malo "kroz toplije" proslo medjutim zbog ne racunanja na faktor temperaturne inverzije upravo tom rutom je najniza temperatura bila - naravno i pored toga sama zima na igmanu je uzrokovala ta smrzavanja ali kao sto rekoh knjiga navodi da je to jedan od razloga. Elem da ne duzim ja sam crveni jednako ali ne volim da se razbacujem "deranjem neprijatelja usput" jer mislim da bas to i nije islo tako usput.

:D
cyber1921

#13238 Re: Sarajevo Construction

Post by cyber1921 »

Zna li se koje ce radnje biti u bingu?
drug_profi

#13239 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Islo je usput, U Rajlovcu na aerodromu su natjerali cijelu posadu na bijeg. Svjedok domobran je tvrdio da je bilo 2000 partizana koji su se samo srucili sa brda na njemacki aerodrom...
A u stvari nisu nego su samo pokusali da ga zaobidju... ali u strahu su velike oci. :mrgreen:

Nego oko zagadjenja. Ne znam da li se razumijemo. Zgrade ne zagađuju. Zgrade samo usporavaju ventiliranje i to je fakt.
Uzrok zagađenja je nešto drugo.
Recimo Mercedesov servis u Ugorskom je dugo lozio staro ulje u kotlovnici. To je Hirosima tamo bila zimi. 1000 puta se stanovnici zalili, dok jednom nije naletio neki "težak" inspektor. Ni tamo nema nebodera, ali je hava bila gora nego na Pofalicima.

I u vezi sa tim, bila je neka studija koja je mjerila cestice u Vogosci i ustanovilo se cak da pod nekakvim okolnostima dolazi cak i zagadjen zrak iz TE Kakanj.
Zao mi je sto se ne mogu sad sjetiti vise, da pokusam da nadjem na netu, ali je bilo interesantno, pa i za ovu pricu.

Ono sto hocu reci je da mi ne znamo nista, a naklapamo jel smeta ili ne smeta. Struka je rekla da smeta i ja cu da prihvatim to.
nosara

#13240 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Nema tu nista sto je tesko skontati. Kotlina, magla, smrad, pogodan vazdusni tlak i eto zagadjenja.

Ivan je problem, nekada davno radjena je studija o tome i bilo je prijedloga da se Ivan skrati za glavu ili kroz planinu da se prokopaju ventilirani tuneli, koji bi odvodili kontinentalni, a upuhivali submediteranski zrak. Sovjeti rekli moze, ali je skupo.

Samo skontajte dokle je, geografski, zimi podnosljivo i sve ce vam se kazati.

Visoke zgrade odmazu jer blokiraju unutarkotlinsku cirkulaciju, koja je nedostatna, ali daj sta das. To su ti koridori o kojima ova nova studija govori.
Mea_parvitas

#13241 Re: Sarajevo Construction

Post by Mea_parvitas »

Zgrade uticu mozda 0.2% na cirkulaciju zraka. Nismo na Menhetnu, nego imamo 5 visokih zgrada u gradu. Sad da se sruse sve zgrade iznad 5 spratova, opet bi isti k. bio ako toliko hiljada i hiljada kuca iznad Sarajeva lozi sve zivo sto ima u kuci, kad toliki broj auta cirkulise, itd.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13242 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

onda gas svima, cijene unormaliti i to je to... zabraniš individualna ložišta na čvrsto gorivo (bilo koje) u gradu sarajevo

mada opet ima i tu zvrčka, od svih instalacija, jedino se gas ne može priključiti na bespravan objekat :lol:

magični krug

naftu su skoro svi izbacili, samo rijetki imaju kao rezervu
95% kotlovnica u gradu su gasne
peleta ima dosta i to se uglavnom šrot loži od peleta
uglja takođe

mislim da žele da riješe problem, riješili bi za mjesec dana nakon gasifikacije, a gas je došao u svaki ćošak kantona sarajevo...

Žalosno je da gas ima u pola FBiH a da stoji neiskorišteno... Travnik - Novi Travnik - Vitez, zjapi prazno, napunili ga inertnim plinom, ne koristi se nikako... i onda odakle zagađenje, šta da rOOdimo...
high_volume

#13243 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

Mea_parvitas wrote: 21/08/2020 08:05 Zgrade uticu mozda 0.2% na cirkulaciju zraka. Nismo na Menhetnu, nego imamo 5 visokih zgrada u gradu. Sad da se sruse sve zgrade iznad 5 spratova, opet bi isti k. bio ako toliko hiljada i hiljada kuca iznad Sarajeva lozi sve zivo sto ima u kuci, kad toliki broj auta cirkulise, itd.
:thumbup:

Upravo tako. Neshvatljiva je naivnost ljudi koji vjeruju da objekti visine 50-tak metara mogu biti prepreka strujanju zraka sarajevsko kotlinom. Pa i da su takvi objekti izgrađeni u nizu, da su spojeni u obliku zida iste visine, pa i visočiji, ne bi uspjeli spriječiti zrak da svojom širinom pređe preko i da prođe dalje. Mnogima je fizika i logika nepoznat školski predmet :-)
Haris.ba

#13244 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

A odakle onolika zagađenost u Banja Luci? :run:
high_volume

#13245 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

Haris.ba wrote: 21/08/2020 08:36 A odakle onolika zagađenost u Banja Luci? :run:
U nekoliko zadnjih godina, zrak u Mostaru, zimi, često je zagađen ugljenim česticama, a sve je otvoreno i nema nijedne visoke zgrade koja bi, po "analizama" sarajevskih "stručnjaka" spriječavala strujanje zraka.
nosara

#13246 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

medjed/bukva/bosanac

Ljudi plate strancima izradu studije, ljudi naprave procjenu, puca im kurac za Bosnom i Sarajevom i zgradama, objektivno urade analizu i onda bosanac kae ma jebo ba to 0,2%. :lol:
high_volume

#13247 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

nosara wrote: 21/08/2020 08:49 medjed/bukva/bosanac

Ljudi plate strancima izradu studije, ljudi naprave procjenu, puca im kurac za Bosnom i Sarajevom i zgradama, objektivno urade analizu i onda bosanac kae ma jebo ba to 0,2%. :lol:
medjed/bukva/bosanac

Ljudi misle da je sve što je stranac da je "s neba"....

Zaboravili smo platiti strancima da nam izrade studiju gdje bi zagađeni zrak odnio vjetar, da ga u tome ne spriječavaju visoke zgrade po Sarajevu. Negdje kroz Bjelašnicu, Hojtu, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju.... preko Ozrena, garant :D
Last edited by high_volume on 21/08/2020 08:55, edited 1 time in total.
nosara

#13248 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Image

Malo vire visoke zgrade. Ima nekog prostora izmedju.

Ovo dole sto je jedno na drugom, kurko. Have ni za lijeka.

Nema veze. 0,2%.
Last edited by nosara on 21/08/2020 08:56, edited 1 time in total.
Haris.ba

#13249 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

nosara wrote: 21/08/2020 08:49 medjed/bukva/bosanac

Studiju u kojoj kažu da zgrade MOGU uticati na zagađenje? Mogao sam im to i ja besplatno napisati. :D

To isto ko da smo platili studiju da li jedenje mesa može uticati na holesterol.
saale

#13250 Re: Sarajevo Construction

Post by saale »

Ventilcioni koridori :lol: :lol: :lol:
Post Reply