Sirija vol. 2

Locked
Čitalac

#132101 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Inače, američki izaslanik za Siriju Jeffrey pred senatorima upravo pojašnjava situaciju na severu zemlje.

https://www.foreign.senate.gov/hearings ... ria-102219
Nadzornik

#132102 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Predsjednik Putin i predsjednik Erdogan odlicno se zabavljaju.

Image
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#132103 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Izbjegavam provladina glasila ali mislim da u ovom slučaju može biti od koristi:

Po tačkama, sumarno:

- Kurdish forces to withdraw;
- Syrian army to be deployed to the border;
- Joint Russia-Turkey patrols along the borde;
- Captive ISIS militants must be contained;
- Revitalizing 1998 Adana Accord;
- US stance on Syria too ‘fluid & contradictory’ to listen to (smijeh);
- Damascus is on board

:arrow: LINK
Ljuci

#132104 Re: Sirija vol. 2

Post by Ljuci »

Crnogorci su tata mata za politiku. Oni samo spavaju i ljencare a kad trebaju glasat svi glasaju za Mila. :)
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#132105 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Imao sam relativno skoro priliku da čitam nove publikacije o menadžmentu i zapazio sam vrlo zanimljivu stvar. Pojedini autori naglašavaju značaj empatije u savremenom upravljanju.

Gledajući ove fotografije upravo mislim na te paragrafe: Za razliku od Amerikanaca i njihove sasvim prevaziđene arogancije, Rusi danas demonstriraju taj upravljački kvalitet na međunarodnoj areni.

Nije ni čudo što su na BI preuzeli inicijativu.
Nadzornik

#132106 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Predsjednik Sjedinjenih Drzava Donald Trump odobrio je pomoc u iznosu od 4,5 miliona dolara za pomoc volonterskoj
organizaciji White Helmets u Siriji.

Bravo Donalde,upravo ste donirali taj novac Al-Nusri.... :-?

Breaking: US President Donald Trump has approved $4.5 million worth of aid to assist volunteer organisation, the WhiteHelmets, in Syria.
Bravo Donald, you just donated this money to Al-Nusra.
Ljuci

#132107 Re: Sirija vol. 2

Post by Ljuci »

Challenger_ wrote:Imao sam relativno skoro priliku da čitam nove publikacije o menadžmentu i zapazio sam vrlo zanimljivu stvar. Pojedini autori naglašavaju značaj empatije u savremenom upravljanju.

Gledajući ove fotografije upravo mislim na te paragrafe: Za razliku od Amerikanaca i njihove sasvim prevaziđene arogancije, Rusi danas demonstriraju taj upravljački kvalitet na međunarodnoj areni: empatiju.

Nije ni čudo što su na BI i šire preuzeli inicijativu.
Amerika je nestabilna zemlja. Trump je polarizovao americko drustvo a Putin je dominantan u Rusiji pa zato kad ti je stabilna drzava lako je upravljati svjetskom politkom.
Čitalac

#132108 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Ambasador Jeffrey ne smatra da je dogovor Ankare i Moskve dobar po Tursku jer, kako kaže, "Rusija neće održati obećanje". Po njegovom mišljenju, Turska je samo "poremetila sever Sirije, podrila borbu protiv Isila i dovela na scenu rusku i sirijsku vojsku". Jeffrey priznaje da ga Trump nije konsultovao prilikom odluke o povlačenju američkih trupa sa severa Sirije.
Kaligrafija

#132109 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligrafija »

Kikibombona wrote:
Challenger_ wrote:
The 51st State wrote:Ne vjerujem da je zvancino, ypg se i po postojecem aranzmanu nije odrekao svoje autonomnosti, trenutno ruse i rezim koriste kao prosti stit bez naznaka o transferu vojne moci ili civilne uprave, sporazumj je real politican ali jos uvijek je teren dovoojno klizav da stvari krenu po back up planovima participanata, eufimistiski receno sa daljnjim radovima na terenu.
Njihovi diplomatski bliskoistočni izvori koje pratim tvrde da stvari "idu u dobrom smjeru", ma šta god to značilo, a mislim da znači da je oko toga postignut konsenzus više strana, unutarsirijskih i vansirijskih.
Postoje indicije da ce se Amerika, Njemacka i druge zapadne sile ugurati u tzv. sigurnosnu zonu 10 kilometara u dubinu.

Lindzi Grem je upravo rekao da je razgovarao sa Trampom, Pompeom i Pensom o tome.

...

Amerika ostaje vazan faktor u Siriji jer kontrolise autoput Damsk - Bagdad i naftu&plin.
Haj objasni logiku toga, zasto bi se Amerika gurala, kako ti kazes, u taj pojas na granici, kad su oni vec tamo bili i otisli, da ih nije neko otjerao!? Amerika da je htjela mogla je nakrcat vojnika na granici sa Turskom i Erdogan nebi smjeo prdnuti...! I to bi se i desilo i razvlacila bi se pamet jos godinama, da je bilo ko drugi na vlasti umjesto Trumpa...! On igra svoju igru, koju samo on zna... A i to je pitanje...!?! :lol:
Nadzornik

#132110 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Erdogan: Sa Rusijom smo potpisali istorijski dokument o zavrsetku rata u Siriji.
Rat je zavrsen i zivot se vraca u normalu... :?

Erdogan .. We signed a document of history with Russia on ending the war on Syria.
The war is over and life will return to normal.
sarajevoxxxx

#132111 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Erdogan: Istekao je rok od 120 sati, Amerika nije ispunila svoje obećanje
Ljuci

#132112 Re: Sirija vol. 2

Post by Ljuci »

Turska je izasla heroj u ovom mucnom ratu. Drago mi je sto se rat privodi kraju i sto ce prestati ubijanje. SAD je dozivio drugi Vijetnam a to poraz.
Ljuci

#132113 Re: Sirija vol. 2

Post by Ljuci »

sarajevoxxxx wrote:Erdogan: Istekao je rok od 120 sati, Amerika nije ispunila svoje obećanje
Kako je SAD bijesan ne bi me cudilo kad bi istjerali Tursku iz NATOa. :)
Kikibombona

#132114 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

exliberal-ex wrote:A jel ti mislis da ce to tako da traje dovjeka.
Nista nije dovijeka pa ni tzv. Sirija.

Ta drzava je sklepana nedavno, od strane Britanaca i Francuza, te je sada totalno sjebana. Uz sva neprijateljstva koja su sklonjena pod tepih, srusenu zemlju i unistene generacije, ne vidim nikakvu sansu za napredak.

BI je kao Evropa do 2SR. Nakon svakog rata spremali su se uslovi za novi rat.
Kikibombona

#132115 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kaligrafija wrote:Haj objasni logiku toga, zasto bi se Amerika gurala, kako ti kazes, u taj pojas na granici, kad su oni vec tamo bili i otisli, da ih nije neko otjerao!? Amerika da je htjela mogla je nakrcat vojnika na granici sa Turskom i Erdogan nebi smjeo prdnuti...! I to bi se i desilo i razvlacila bi se pamet jos godinama, da je bilo ko drugi na vlasti umjesto Trumpa...! On igra svoju igru, koju samo on zna... A i to je pitanje...!?! :lol:
To je odluka jednog covjeka - Trampa. Vrlo moguce da je odluka vezana za milionske poslove koje Tramp ima u Stambolu. Njegov najblizi saveznik Dzeferi, covjek zaduzen za Siriju, kaze da nije imao pojma da ce Tramp narediti povlacenje. Nikog zivog nije obavjestio.

...

364 clana Kongresa su osudila americko povlacenje a svega 60 je podrzalo.

...

Lindzi Grem je najavio da se pregovara o slanju medjunarodnih trupa u tzv. 'sigurnosnu zonu'. O tome je razgovarao sa Pensom i Pompeom.

E sad, niko ne zna sta Tramp moze uraditi, covjek koji uvodi carine Nijemcima i Francuzima. :roll:
muhafuca

#132116 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Ljuci wrote:
muhafuca wrote:
Ljuci wrote:Bosanski muslimani trebaju biti tihi i podrzavati Bakira ma kakav da je on u politici. Oni samo trebaju sutiti i klanjati i cekati da dodje mozda neko bolji od njega a ne baviti se anarhizmom i glupim psovkama na takve ljude koji su na visokoj poziciji i smatraju se liderima Bosnjaka.
trebamo onda i Dodika podrzavati - jer i on je vlast a ne trebaju muslimani protiv vlasti se dizati koliko sam te skontao,

vec durati i deverati - jel tako?

Dodik je legalno izabrana vlast u BiH - znaci sta on kaze - zajedno sa ostalom dvojicom - treba postovati.

dobar si ti meni pravo.
BiH je sastavljena od triju konstitutivna naroda i kad sam mislio na podrzavanje mislio sam na podrzavanje bosnjackih lidera. Kad BiH bude gradjanska drzava tada cemo podrzavati i biti poslusni svakom vladaru pa makar on bio Dodik. Muslimanu je naredjeno da bude poslusan svom vladaru i da klanja i suti. Sutnja je najbolja.
BiH je jedna drzava i ima troclano predsjednistvo koje je cini legalnu i legitimnu vlast cijele BiH.

BiH nije federalna drzava pa da bosnjaci imaju svoju vlast hrvati svoju a srbi svoju.

niti smo plemenska zajednica pa da savez plemena odlucuje.

Vlast je troclana - ako Bosnjaci moraju durati i deverati i postovati vlast kakva god da je (po tvojoj logici)

onda Bosnjaci jednako moraju postovati i uvazavati i Dodika i to u istoj mjeri koliko i Bakira.

btw - interesantna ti ona formulacija iz drugog tvog posta od danas

"evo imam i ja bradu pa ne mora znaciti da sam vehabija"

a ne

"evo imam i ja bradu pa nisam vehabija"
Last edited by muhafuca on 22/10/2019 22:38, edited 1 time in total.
muhafuca

#132117 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

navodni dogovor danasnji

Image
Ljuci

#132118 Re: Sirija vol. 2

Post by Ljuci »

Istina je da BiH nije federalna drzava ali je jos gore od toga. Znas li da je BiH po dejtonskom sporazumu podijeljena na entitete i na kantone i da entiteti imaju vece ovlasti od federalnog uredjenja. Cak se jedan entitet naziva po jednonacionalnoj osnovi a to je Republika Srpska. BiH je podijeljena na konstitutvnost pa zato se u predsjednistvu biraju clanovi iz sva tri naroda tako da ne vidim da je vlast gradjanska. Srbi biraju svoje a logicno je da Bosnjaci biraju svoje. Kad u BiH ne bude vise entiteta onda moze biti predsjednik BiH i Dodik a muslimani ce to podrzati i biti poslusni Dodiku i klanjat ce i sutjeti.
muhafuca

#132119 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Ljuci wrote:Istina je da BiH nije federalna drzava ali je jos gore od toga. Znas li da je BiH po dejtonskom sporazumu podijeljena na entitete i na kantone i da entiteti imaju vece ovlasti od federalnog uredjenja. Cak se jedan entitet naziva po jednonacionalnoj osnovi a to je Republika Srpska. BiH je podijeljena na konstitutvnost pa zato se u predsjednistvu biraju clanovi iz sva tri naroda tako da ne vidim da je vlast gradjanska. Srbi biraju svoje a logicno je da Bosnjaci biraju svoje. Kad u BiH ne bude vise entiteta onda moze biti predsjednik BiH i Dodik a muslimani ce to podrzati i biti poslusni Dodiku i klanjat ce i sutjeti.
mani pusti spinovanje.

muslimani trebaju postovati vlast durati i deverati (po tvojoj logici)

vrhovna vlast BiH je zvanicno troclano predsjednistvo

dakle muslimani trbaju postovati i uvazavati sve tri clana predsjednistva tj Bakira Dodika i Komsica

sve ostalo ti je suplja.

Bio je i halifat podjeljen na provincije i druge nize upravne jedinice (u vrijeme Poslanika i Ashaba) pa se nije govorilo

kad bude ovo i ono, nego se postovala vrhovna vlast - kakva god da je, jel tako.

E ova kod nas je takva kakva je - al je vrhovna - pa molim postovati - ako se drzis vlastite logike.
sarajevoxxxx

#132120 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

U jednoj od prvih akcija protiv Isila SDF je imao oko 200 poginulih. Ukupno 12 hiljada poginulih i 20 hiljada ranjenih.

Nasjeli na priču o terorizmu i teroristima Isila, zauzimali arapska naselja, i ušli u rat koji je napravljen da ih što više pogine i da ih se što više protjera ili raseli.
Ljuci

#132121 Re: Sirija vol. 2

Post by Ljuci »

Zna se u Halifatu ko je vladar. Vladar je jedan covjek a ne dvojica ili trojica. Predsjednistvo BiH je zasnovano na nacionalnoj osnovi ili nacionalnom kljucu. Nisam nepismen pa da ne znam koju muku ima Bosna. Bosnjacima je bolje da se okrenu svojim liderima i da ne sanjaju da zive u cjelovitoj drzavi. BiH nije cjelovita drzava sve dok su na celu trojica, predstavnici konstitutivnih naroda. Zna se kakva je gradjanska drzava. Gradjanska drzava ima jednog predsjednika pa onda slijedi premijer itd. Kosovo ima jednog predsjednika pa neki Srbi su lojalni njemu. Molim te nemoj sannjati da zivis u gradjanskoj drzavi kad to Bosna nije. Bosna je slozena drzava i mozda je to i bolje sad za sad dok se Bosnjaci ne opamete i ne pocnu postivati svoje lidere.
muhafuca

#132122 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

sarajevoxxxx wrote:U jednoj od prvih akcija protiv Isila SDF je imao oko 200 poginulih. Ukupno 12 hiljada poginulih i 20 hiljada ranjenih.

Nasjeli na priču o terorizmu i teroristima Isila, zauzimali arapska naselja, i ušli u rat koji je napravljen da ih što više pogine i da ih se što više protjera ili raseli.
Nasjeli na priču o terorizmu i teroristima Isila,

?

kako mislis nasjeli na pricu?

Sta je IS bio?

Oslobodilacki pokret?

Borci za ljudska prava i slobode?
sarajevoxxxx

#132123 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ljuci wrote:Zna se u Halifatu ko je vladar. Vladar je jedan covjek a ne dvojica ili trojica. Predsjednistvo BiH je zasnovano na nacionalnoj osnovi ili nacionalnom kljucu. Nisam nepismen pa da ne znam koju muku ima Bosna. Bosnjacima je bolje da se okrenu svojim liderima i da ne sanjaju da zive u cjelovitoj drzavi. BiH nije cjelovita drzava sve dok su na celu trojica, predstavnici konstitutivnih naroda. Zna se kakva je gradjanska drzava. Gradjanska drzava ima jednog predsjednika pa onda slijedi premijer itd. Kosovo ima jednog predsjednika pa neki Srbi su lojalni njemu. Molim te nemoj sannjati da zivis u gradjanskoj drzavi kad to Bosna nije. Bosna je slozena drzava i mozda je to i bolje sad za sad dok se Bosnjaci ne opamete i ne pocnu postivati svoje lidere.
Halifa odnosno halifat, nigdje nije spomenuto ni u Kur’anu ni u sunnetu. Državno ili društveno uređenje muslimana je stvar idžtihada, odnosno slobodnog izbora ili mogućnosti koje imaš u određenom vremenu i mjestu.

Prva islamska država ili hilafet rezultat je idžtihada, poenta je u pravednosti a ne u imenu.
Čitalac

#132124 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Bez nekog ozbiljnog sporazuma sa Washingtonom, sudbina SDF-a nije baš ružičasta. Budžet Pentagona za narednu godinu predviđa da se za SDF izdvoji 550 miliona dolara, ali sa poslednjim zbivanjima nije baš sigurno da će tako i biti.
Washington je prošle godine pokrenuo program Syrian Border Security Force (BSF) s ciljem stvaranja formacije od 30 hiljada ljudi koja će biti zadužena za osiguranje granice prema Turskoj, Iraku i području pod kontrolom vladinih snaga. U te svrhe, za narednu godinu planirano je 250 miliona dolara.
muhafuca

#132125 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Ljuci wrote:Zna se u Halifatu ko je vladar. Vladar je jedan covjek a ne dvojica ili trojica. Predsjednistvo BiH je zasnovano na nacionalnoj osnovi ili nacionalnom kljucu. Nisam nepismen pa da ne znam koju muku ima Bosna. Bosnjacima je bolje da se okrenu svojim liderima i da ne sanjaju da zive u cjelovitoj drzavi. BiH nije cjelovita drzava sve dok su na celu trojica, predstavnici konstitutivnih naroda. Zna se kakva je gradjanska drzava. Gradjanska drzava ima jednog predsjednika pa onda slijedi premijer itd. Kosovo ima jednog predsjednika pa neki Srbi su lojalni njemu. Molim te nemoj sannjati da zivis u gradjanskoj drzavi kad to Bosna nije. Bosna je slozena drzava i mozda je to i bolje sad za sad dok se Bosnjaci ne opamete i ne pocnu postivati svoje lidere.

znaci ne priznajes vrhovnu vlast zemlje onakva kakva

tolko o deveru i duranju i postivanju vlasti kakva god da je

kao i spomenuti Dodik uostalom - samo da se upise da ste na slicnim talasima
Locked