Sarajevo je postalo nerealno skupo, ali nekretnine se rasprodaju i dalje.
Sve bi to bilo uredu, da ne postoji nijedno ubanizovano padinsko naselje u Sarajevu, ali nakon Vraca, Kosevskog Brda, Ciglana, Breke i ovih starijih dijelova poput Mejtasa ili Bjelava, jasno je da su ovi dijelovi grada nepovratno unisteni i to za sljedecih 100 godina.mistek wrote: ↑14/08/2020 12:35
80% ovog sa slike napravljeno je prije rataI ovo danas izgleda fantastično kako je izgledalo tada
![]()
Mogli su se ovi padinski dijelovi i dovesti u red u neka doba, ali kako vrijeme odmiče, sve je teže. I po meni to nije ni strašan problem, jer je uglavnom vezan direktno za ljude koji tu žive, pa ako njima ne smeta, što bi nekome ko ne zalazi tamo. Evo, primjera radi, ja sam u Boljakov ušao 2 puta u zadnjih 20 godina![]()
Sarajevo da je ravno, ova naselja bi bila udaljena, formirala bi se kao predgradja i ne bi se toliko vidjela, no medjutim zbog brda koja okruzuju grad, nemoguce je ne gledati ih, pa makar ne zalazio niko nikad tamo.
Stranci bi mozda pomislili da se radi o favelama, no medjutim po izgledu kuca, jasno je da tu zivi neka srednja klasa, jer u BiH, favela sirotinja ne postoji.
U svakom slucaju, masovno naseljavanje padinskih dijelova grada je nesto sto dokazuje da su Sarajevo svi pomalo unistili svojim sitnim interesima, kao i ovi na vlasti sto su dopustili svakavu gradnju, tako i ovi veliki investitori a la Brajkovic ili Pramenkovic i na kraju ponajvise ovi sto ova brda naselise.
Ja vec vidim naslove, kada izbije prvi jaci pozar u Tibri ili kad neko dobro kliziste ponese nekoliko kuca niz brdo u Buca ili Boljakovom Potoku.