Da ode pajdo Schmidt, sumnjam da bi imao zamjenu. Ako bi i imao zamjenu, to ne bi bili likovi poput Petricsha ili Ashdowna.
Onda bi stvarno imali dvije mogućnosti. Mirno prihvatanje Ustava R BiH od strane Srba i Hrvata što mi se ne čini realnim ili nemirno razdruživanje.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/38 ... a_ode.html
Politolog Hadžidedić smatra da svaki građanski protest protiv Schmidtovih poteza mora da polazi od pretpostavke da je njega nužno smijeniti, te da to treba da bude protest upućen PIC-u (Upravnom odboru Vijeća za provođenje Mirovnog sporazuma o BiH) koji treba da shvati da je vrijeme da Schmidt ode.
Jedine dvije mogućnosti
“Važno je što više ljudi da se pojavi i da građani shvate da je otpor moguć. Jednostavno za nekoga ko krši mirovni sporazum nema mjesta u ovoj zemlji. Osnovna stvar je da se ne protestira protiv Schmidtovih poteza nego da se traži njegova smjena. Schmidt naprosto više nema mjesta u ovoj zemlji. On mora da ode ukoliko će se Dejtonski sporazum uopće održati na snazi. Ako on više ne važi i ako se Schmidt ponaša tako kako se ponaša onda pogotovo nema mjesta za visokog predstavnika koji je dio Dejtonskog sporazuma. Potpuno je besmisleno da on otvoreno krši sporazum koji je on sam uspostavio tu kao visoki predstavnik. Pravno je besmisleno to što se radi”, stava je naš sagovornik.
U svakom slučaju Schmidt mora da ode. Svaki građanski protest protiv njegovih poteza mora da polazi od pretpostavke da je njega nužno smijeniti. To treba da bude protest upućen PIC-u koji treba da shvati da je vrijeme da Schmidt ode. U protivnom, ako će djelovati protiv Dejtonskog sporazuma onda hajmo razvaliti Dejtonski sporazum, pa se vratiti na Ustav Republike Bosne i Hercegovine. To su jedine dvije mogućnosti. Ili da Schmidt ode i sve njegove odluke budu poništene, ili da se potpuno napusti Dejtonski ustav i Dejtonski mirovni sporazum i da se vratimo na Ustav Republike BiH. Vidjeli smo da se politika prava uopšte ne drži, a mi kao građani bismo morali pozivati politiku, pa i onu svjetsku, da se drži pravnih principa”, zaključio je Hadžidedić.