Međutim, neko drugi osjeti kada sluša Acu. U sjećanju mi titra slika prijatelja iz gimnazije koji bi, tokom časa, nabacio slušalice, navio turbofolk sa dna kace, i gubio se u nekoj blaženoj nirvani. Za njegove uši, to je bila pjesma melaića.arzuhal wrote:Postoje hadisi koji govore o zabrani muzičkih instrumenata i muzici, a ja to gledam (nije to samo moje vlastito stajalište) kroz ono što napisah gore o el-Kindiju. Poslanik je odvajao umjetničko djelo od umjetnika, tako i ja radim. Ponekad kada čujem neku kompoziciju osjećam da je ona samo prošla kroz kompozitora kao kroz medij, došla je Odnekud. Onako kao to Edo Karamazov kaže: Ovaj akord je uvijek bio tu, ja sam ga samo ponovio...Bloo wrote:Kako mozes pretjerati sa muzikom svega ti?
Nego zabrani sve sto usrecuje.ljude... jah
To, obrnuto, nikad ne osjetim kada slušam Acu Lukasa, samo se ubijem vlahovom i premlatim ćuku...
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- ExNihilo
#13201 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- shmizlica
#13202 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
čuj ti arzo, nemaš ti šta gledat na to, ako je zapisano, drž se ti toga bukvalno.....štaš ti tu gledat nešto 
- Bloo
- Globalna šefica
#13203 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
U srednjoj muzičkoj u Sarajevu, bilo nam je zabranjeno da u pauzama izvodimo bilo šta sa repertoara turbo folkashmizlica wrote:pa kažem ti ne da čovjek djetetu u muzičku.....valjda bah i mocart loše utiču na razvoj
- zforumas
#13204 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa kad kaze pusti Semsu pa da izginemo...i ode sve u 3 persuna.Bloo wrote:Kako mozes pretjerati sa muzikom svega ti?
Eto to je...zene ostaju bez muzeva, djeca bez oceva, majke bez sinova, ljubavnice bez novog iPhonea i td.
- Bloo
- Globalna šefica
#13205 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Samo punk i metal ljude spašava...zforumas wrote:Pa kad kaze pusti Semsu pa da izginemo...i ode sve u 3 persuna.Bloo wrote:Kako mozes pretjerati sa muzikom svega ti?
Eto to je...zene ostaju bez muzeva, djeca bez oceva, majke bez sinova, ljubavnice bez novog iPhonea i td.
- arzuhal
#13206 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa Džunejd je dao meni tako fascinantan odgovor kada su ga pitali "zašto miran čovjek odgovori na muziku", rekao je da to podsjeti čovjeka na blaženstvo koje je, u sferama Ezela, preplavilo duše potomaka Ademovih kada su čuli pitanje "Nisam li Ja vaš Gospodar?"...Rumi je rekao da bi se "nebesa srušila kada bi bila otkrivena tajna muzike"...ExNihilo wrote:Međutim, neko drugi osjeti kada sluša Acu. U sjećanju mi titra slika prijatelja iz gimnazije koji bi, tokom časa, nabacio slušalice, navio turbofolk sa dna kace, i gubio se u nekoj blaženoj nirvani. Za njegove uši, to je bila pjesma melaića.
Ritam je meni nešto zanimljivo, na ritam odgovaraju mala djeca, ljuljaju se, na ritam odgovaraju životinje, u ritmu se povija priroda, svemir pulsira, zikr se čini u ritmu...Ima tu mnogo toga što oduševljava, u doslovnom smislu...
- arzuhal
#13207 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
To su neke vehabije...Bloo wrote:U srednjoj muzičkoj u Sarajevu, bilo nam je zabranjeno da u pauzama izvodimo bilo šta sa repertoara turbo folkashmizlica wrote:pa kažem ti ne da čovjek djetetu u muzičku.....valjda bah i mocart loše utiču na razvojAko te čuju slučajno profesori, bude haos neviđenih razmjera ...a ne želiš da se profa solfeđa dernja na tebe falsetom...
- ExNihilo
#13208 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
I što je onda Poslanik zabranio, ako je tako?arzuhal wrote:Pa Džunejd je dao meni tako fascinantan odgovor kada su ga pitali "zašto miran čovjek odgovori na muziku", rekao je da to podsjeti čovjeka na blaženstvo koje je, u sferama Ezela, preplavilo duše potomaka Ademovih kada su čuli pitanje "Nisam li Ja vaš Gospodar?"...Rumi je rekao da bi se "nebesa srušila kada bi bila otkrivena tajna muzike"...ExNihilo wrote:Međutim, neko drugi osjeti kada sluša Acu. U sjećanju mi titra slika prijatelja iz gimnazije koji bi, tokom časa, nabacio slušalice, navio turbofolk sa dna kace, i gubio se u nekoj blaženoj nirvani. Za njegove uši, to je bila pjesma melaića.
Ritam je meni nešto zanimljivo, na ritam odgovaraju mala djeca, ljuljaju se, na ritam odgovaraju životinje, u ritmu se povija priroda, svemir pulsira, zikr se čini u ritmu...Ima tu mnogo toga što oduševljava, u doslovnom smislu...
- zforumas
#13209 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kad sam ono birvaktile bio metalika i narkoman, ljudi djecu skrivali, hodze subhanali a popovi se krstili kad me vide.Bloo wrote:Samo punk i metal ljude spašava...zforumas wrote:Pa kad kaze pusti Semsu pa da izginemo...i ode sve u 3 persuna.Bloo wrote:Kako mozes pretjerati sa muzikom svega ti?
Osisah se i postadoh fin, sve dok ne sjednu u auto sa mnom
- Bloo
- Globalna šefica
#13210 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Jah....arzuhal wrote:To su neke vehabije...Bloo wrote:U srednjoj muzičkoj u Sarajevu, bilo nam je zabranjeno da u pauzama izvodimo bilo šta sa repertoara turbo folkashmizlica wrote:pa kažem ti ne da čovjek djetetu u muzičku.....valjda bah i mocart loše utiču na razvojAko te čuju slučajno profesori, bude haos neviđenih razmjera ...a ne želiš da se profa solfeđa dernja na tebe falsetom...
I dalje tvrdim da ako se neko poziva na svete knjige/propise/et cetera, i brani djeci da idu u muzicku je nesto pogresno skontao.
Ne samo muzicko obrazovanje, vec i druge grane umjetnosti...
Možemo li simplificirano posmatrati tu situaciju...i muzika je od bozanstva...mozes je koristiti da slavis to bozanstvo
- arzuhal
#13211 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nisam ja forumaš koji iz rukava sipa sve odgovore, to druge pitaj...ExNihilo wrote:I što je onda Poslanik zabranio, ako je tako?
- arzuhal
#13212 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Jah...Bloo wrote: Jah....
I dalje tvrdim da ako se neko poziva na svete knjige/propise/et cetera, i brani djeci da idu u muzicku je nesto pogresno skontao.
Ne samo muzicko obrazovanje, vec i druge grane umjetnosti...
Možemo li simplificirano posmatrati tu situaciju...i muzika je od bozanstva...mozes je koristiti da slavis to bozanstvo
Slažem se
- ExNihilo
#13213 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ti si forumski muftija.arzuhal wrote:Nisam ja forumaš koji iz rukava sipa sve odgovore, to druge pitaj...ExNihilo wrote:I što je onda Poslanik zabranio, ako je tako?
- shmizlica
#13214 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
vidim ja da mi je čekati smrletov odgovor 
- Bloo
- Globalna šefica
- arzuhal
#13216 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
shmizlica wrote:vidim ja da mi je čekati smrletov odgovor

- HardcoreMX
#13217 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ejs kakva haikuBloo wrote:HaikuHardcoreMX wrote:pa nista ti se ovo ne rimuje...Bloo wrote: Ima.i pive.
Ja skinula carape.
Bujrum.
ja konto da slozis neku repliku
- Bloo
- Globalna šefica
#13218 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
biće rimaHardcoreMX wrote: ejs kakva haiku
ja konto da slozis neku repliku
kada dođe plima..
- Bloo
- Globalna šefica
#13219 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nemoj kojim slučajem guglati, ja se zapetljah u neke himyarske i jemenske dijalekte i tumačenja izraza za amusement...shmizlica wrote:vidim ja da mi je čekati smrletov odgovor
- shmizlica
- HardcoreMX
#13221 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
i prodje zimaBloo wrote: biće rima
kada dođe plima..
prerano da skidas carape
kontam da ne rostiljas cevape?!...
- zagortenej
#13222 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Zvaničan stav islamske zajednice:

PITANJE:
Esselamu alejkum!
Interesuje me vaš stav o slušanju muzike?
Unaprijed hvala!
ODGOVOR:
Propis ovisi o osobi koja sluša muziku i o vrsti muzike koja se svira.
Slušanje muzike koja podstiče na agresivnost, nasilje, grijeh, koja raspiruje niske strasti, pretjerano, beskorisno troši vrijeme i općenito negativno utiče na slušaoca je zabranjeno. Ako je slušanje muzike, koja djeluje relaksirajuće i smirujuće na slušaoca, u granicama normalnoga, smatramo ga dozvoljenim, dok je u ostalim slučajevima pokuđeno, uzimajući u obzir i javni (ne)moral i ponašanje muzičara. Prisustvovanje koncertima prve i treće vrste muzike smatramo šerijatski zabranjenim.
Sve u svemu, možemo reći da u slušanju muzike nema hajra te je bolje, iz preventivnih razloga, izbjegavati ga.
- arzuhal
- ExNihilo
#13224 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Još samo da su rekli koje tijelo je nadležno za klasificiranje muzike kao ove ili one. Evo, primjera radi, na mene najbrutalnije forme metala djeluju smirujuće, pa sam malo zbunjen gospodine sudija.
- Bloo
- Globalna šefica
#13225 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ja čim pustim Prsten Nibelunga poželim da zadavim nekog bankara...