Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark sastali sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Draganom Čovićem.
...
Predsjedavajući Predsjedništva Čović obavezao se na razgovor o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.
Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-
155_mm
#13151 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
a i covicu je dato do znanja da su vremena popustanja prosla.

-
oakville
#13152 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Slabo ti podhebavanje. Ako nema konstitutivnosti ne-Hrvata u ZHk, ni ne-Bošnjaka u BPK, onda ga neće biti ni na jednom nivou. Nema više asimetrije. Tj. ono što se naziva "preglasavanje" je princip koji vlada svugdje. I nema potrebe ni mijenjati Ustav jer se to može izvesti i s postojećim.Hafis wrote:Nisi skontao podjebavanje.oakville wrote:Nigdje nema konstitutivnosti Hrvata u BPK, ni na mapi.Hafis wrote:Mislim, ako ćemo već pričati o glupostima, ja bih također upitao što je s konstitutivnošću Hrvata u Podrinjskom kntonu, gdje su Bošnjaci većina?
Lik se raspričao o uposlenim Bošnjacima u ZHŽ i njihovoj konstitutivnosti , pa velim da ga još malo zabrinem i s uposlenim Hrvatima u PK i njihovoj konstitutivnosti.
-
155_mm
#13153 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
interesantno da najvece zelje za promjenom ovog trenutnog stanja dolazi od strane hrvatske ili srpske politike. oni kao neki pobjednici zadnjeg rata. barem se tako sami nazivaju. cak i ona prica o 23% se sve rijedje cuje.
kako li ce bit tek 2027 a o 2037 ne smijem ni misliti.

kako li ce bit tek 2027 a o 2037 ne smijem ni misliti.
-
Novak20
#13154 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
De ba, malo se uhavizaj. Ima puno ljepše i aktuelnije literature za čitanje, a imaju i predavanja za one što ne čitaju.pemanapemani wrote:Pročitaj transkripte sa sjednica Hrvatske vlade, Ureda predsjednika, raznih komisija i ostalih pi.ki materina u periodu 1991.-1999.Novak20 wrote:
Ja patetike.
Nije BiH Hrvatima ništa obećano osim onog što je potpisano u Dejtonu prije 22 godine i na šta su pristali kao što su pristale druge dvije etnije. Ako traže da se radi očuvanja potpisanog u Dejtonu i svoje konstitutivnosti omogući izbor hrvatskih predstavnika u vlasti, u čemu je problem ? Hrvati su svjesni da bi gubitkom konstitutivnosti bili još brže otjerani rahat patnjom, pravnom nesigurnošću i ikebanama u vlasti izabranim od strane Bošnjaka. Ne traži se treći entitet nego pravo da biraju svoje pretstavnike i zajedno sa drugim, ravnopravno učestvuju u neophodnim izmjenama Ustava.
Onaj ko to ne dozvoljava, tjera Hrvate na okupljanje pod jednu kapu. Ne radi odlaska nego opstanka u zemlji koja je na žalost mnogih i njihova.
Omladina napušta ovu zemlju u potrazi za boljim standardom, normalnim životom i pravnom državom. Svim onim što BiH vlast ne može i neće da pruži. Ono što se godinama dešava Hrvatima sa putovnicom, uveliko je uzelo maha i kod drugih bez putovnice tako da nema mjesta radovanju dok najperspektivniji odlaze. Pametna djeca, neće da čekaju sadaku do tridesetpete ni da rade za šest stoja za gazde koje ne znaju šta će od sile.
Vjera, kultura, geni....besmislice su ali ih koristi politika da ne pitamo zašto nema posla, vode, čestite plate, pravne sigurnosti.........
I šta ti, Boga ti, znaš o odgoju djece ?
Pročitaj šta je pisao fra Drago Bojić i zbog čega je smjenjen sa mjesta glavnog urednika Svjetla riječi.
Pročitaj feljton fra Ivana Šarčevića koji je nedavno pisao za prometej.ba.
Pročitaj šta je pisao Ivan Lovrenović i radove pokojnog Dubravka Lovrenovića.
Mogao bih nabrajati do sutra. Tu se vidi sva lepeza obećanja, humanog preseljenja naroda, mržnje prema drugima i najvažnije - iskonske mržnje prema Bosni i svemu što ona predstavlja. Tuđman i uzp-eovci oko njega su smatrali kako Bosna nema nikakvu povjesnu utemeljenost i da je kolonijalna tvorevina koju treba satrati za vijeke vjekova.
Kako je moja porodica iz Sarajeva 1996. dobila ponudu da seli u Korenicu ili Ličko Petrovo selo. Pokojnom starom garantovali direktorsko mjesto u državnoj službi, ako je sve patetika i izmišljanje?
Kako nam je 1996. lokalni HDZ mešetar rekao da nema mjesta za Hrvate u Sarajevu i da trebamo seliti u Hrvatsku, ako je sve patetika?
U principu, više razmišljam o budućnosti nego o prošlosti pa me interesuje rasplet događaja u kojima su glavni učesnici SDA/SDP, HDZ/HNS, SDS/SNSD čobani i njihova stada. Čisto da se agonija rahat patnje prekine pa da krenemo kako treba.
Tvog starog su zvali 1996. HDZ-ovci, nije otišao, ok. Mene i moje su 1993. zvali iz općinskog IVZ da im oslobodimo imanje. Nismo otišli, pa šta. Svako nek' ide gdje mu je bolje. Bude li se opet ratovalo, nadam se da će proči bez mene.
Jbm se za mrtvog krivoustog, nanio je Bosni i BiH Hrvatima veliku štetu ali njegovo nedjelo nije opravdanje za političko marginaliziranje jednog konstitutivnog naroda. BiH je zaokružena u ovim granicama i to svi priznaju. Do čobana ali i do ovaca je hoće li gledati svoju ili tuđu livadu.
-
Hafis
#13155 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Da, ali i u KS, USK, PK, SBŽ, HNŽ, HBŽ i dr. je također graDŽanski princip - je'an čo'ek, jedan glas.oakville wrote:Koliko vidim, GraDŽanštinu u BiH zastupaju samo hrvatske i srpske stranke i nemaju ništa protiv graDŽanskih principa tamo gdje im je narod u većini. U ZHK je na djelu GraDŽanski princip, jedan čovjek jedan glas, vjerskih obilježja je više nego u Vatikanu, u RSu svaka druga škola ime krsnu slavu i tako. S takvim ponašanjem, gubi se pravo kritikovati bilo koga.Hafis wrote:Ne brani Hafis nacionalističku vlast, ali ova teme je ipak samo odraz svojevrsne antihrvatske histerije u medijima, koja je posebice više nego očigledna u zadnjem vremenu.Henry Chinaski wrote:Hajde što Hafis kritikuje nedostatke na bošnjačkoj strani ali diskredituje ga to što brani hdz poteze i nacionalističku vlast koji nas sve jebu u zdrav mozak.
Bot, par excellence...
Normalno, kada netko prema tebi djeluje s pozicije svog nacionalizma, inekad poprilično otvoreno, a nekad uvijeno u već pomalo ofucanu oblandu graDŽanštine, sasvim je prirodno da se i ti moraš braniti s određenom dozom nacionalizma. A usput im ga i malo šuknuti ispod pasa.
Opet ću naglasiti: pristojniji sam i umjereniji od svih ovih beznačajnih prašinara na ovoj temi, a njih je brat bratu 85% koji se ovdje javljaju.
Što se tiče nepotrebnog isticanja vjerskih obilježja...ma daj...sve su to ista govna, i tamo i ovamo.
-
BAK-eV
#13156 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
U KS nije tako, a u gradskom vijecu Sarajeva isto nije tako!Hafis wrote: Da, ali i u KS, USK, PK, SBŽ, HNŽ, HBŽ i dr. je također graDŽanski princip - je'an čo'ek, jedan glas.
Što se tiče nepotrebnog isticanja vjerskih obilježja...ma daj...sve su to ista govna, i tamo i ovamo.
Nema vjerskih obiljezja Bosnjaka po cukama, bolnicama i skolama.
Ne izmisljaj!
-
Novak20
#13157 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
'Ajde bre.155_mm wrote:kolaga novak20 tvoja zabrinutost za saveznike i njohov polozaj u BiH je potpuno razumljiv.
ali ovo sto danas imamo je uprvo taj dejton i na to se je prstalo u dejtonu. ako neko zeli da mjenja dejton, nije ni to problem. ima se sta mjenjati i sa bosnjacke strane. kao na primjer zastita konstitutivnosti svih u mostaru.
p.s. mislim da te saveznici nece izdati. ma gdje bi to covic.
Neka Dejton mijenjaju politički nasljednici onih koji su ga zakuhali i ostavili nama u amanet da se patimo. Dabogda mira ne našli tamo gdje su otišli.
Za konstitutivnost svih etnija u BiH se slažem ali u društvu gdje građanska parnica traje decenijama, dabogda da dočekamo pravdu.
Last edited by Novak20 on 19/09/2017 17:42, edited 1 time in total.
- seln
#13158 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ako ti je blizina jedini argument, onda je zbilja slab...Novak20 wrote:seln wrote:Ka'e Novak20
pa ondak pocme.... jer Hrrrvatsku mi moju objesise...Novak20 wrote:
Ja patetike.
Misli, lafinati o patetici drugih, pa vec u sljedecem pasusu odvaliti se od patetike... pravo rvacki.
Nije BiH Hrvatima ništa obećano osim onog što je potpisano u Dejtonu prije 22 godine i na šta su pristali kao što su pristale druge dvije etnije. Ako traže da se radi očuvanja potpisanog u Dejtonu i svoje konstitutivnosti omogući izbor hrvatskih predstavnika u vlasti, u čemu je problem ? Hrvati su svjesni da bi gubitkom konstitutivnosti bili još brže otjerani rahat patnjom, pravnom nesigurnošću i ikebanama u vlasti izabranim od strane Bošnjaka. Ne traži se treći entitet nego pravo da biraju svoje pretstavnike i zajedno sa drugim, ravnopravno učestvuju u neophodnim izmjenama Ustava.
Onaj ko to ne dozvoljava, tjera Hrvate na okupljanje pod jednu kapu. Ne radi odlaska nego opstanka u zemlji koja je na žalost mnogih i njihova.
Gdje sam spomenuo Hrvatsku, a ovo što sam napisao je istina. Ne vidim nikakve patetike. Valjda ja odavde bolje vidim nego ti šta se radi.
valjda moja tetka (godiste 1937.) bolje vidi od tebe: hem na licu mjesta, hem je duze zivjela.
- BHCluster
#13159 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Nije opravdanje jeste posljedica.Novak20 wrote: Jbm se za mrtvog krivoustog, nanio je Bosni i BiH Hrvatima veliku štetu ali njegovo nedjelo nije opravdanje za političko marginaliziranje jednog konstitutivnog naroda. BiH je zaokružena u ovim granicama i to svi priznaju. Do čobana ali i do ovaca je hoće li gledati svoju ili tuđu livadu.
- seln
#13160 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Marginaliziranje?Novak20 wrote:
Jbm se za mrtvog krivoustog, nanio je Bosni i BiH Hrvatima veliku štetu ali njegovo nedjelo nije opravdanje za političko marginaliziranje jednog konstitutivnog naroda. BiH je zaokružena u ovim granicama i to svi priznaju. Do čobana ali i do ovaca je hoće li gledati svoju ili tuđu livadu.
Tebi je situacija, u kojoj jedna narod, koji cini 12% (realno) populacije i ima 33% vlasti - marginaliziranje tog naroda?
-
Novak20
#13161 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
seln wrote:Ako ti je blizina jedini argument, onda je zbilja slab...Novak20 wrote:
Gdje sam spomenuo Hrvatsku, a ovo što sam napisao je istina. Ne vidim nikakve patetike. Valjda ja odavde bolje vidim nego ti šta se radi.
valjda moja tetka (godiste 1937.) bolje vidi od tebe: hem na licu mjesta, hem je duze zivjela.
Ako je tetka živa, pozdravi je i sjeti se da priložiš koju stoju.
-
Hafis
#13162 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Nemoj da ti lijepim grbove pojedinih gradova.BAK-eV wrote:U KS nije tako, a u gradskom vijecu Sarajeva isto nije tako!Hafis wrote: Da, ali i u KS, USK, PK, SBŽ, HNŽ, HBŽ i dr. je također graDŽanski princip - je'an čo'ek, jedan glas.
Ne izmisljaj!
Nego, pusti šuplju o vjerskim obilježjima, ne prolazi ti ta, znamo se. Ovo: šta u KS nije tako? Ne kontam?
- seln
#13163 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Nema potrebe, ima djecu u inostranstvu.Novak20 wrote:seln wrote:Ako ti je blizina jedini argument, onda je zbilja slab...Novak20 wrote:
valjda moja tetka (godiste 1937.) bolje vidi od tebe: hem na licu mjesta, hem je duze zivjela.![]()
![]()
-
Hafis
#13164 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Jašta će. Može joj samo iz dijaspore neku borbenu patriJotsku naručiti preko TV AlfaNovak20 wrote:seln wrote:Ako ti je blizina jedini argument, onda je zbilja slab...Novak20 wrote:
valjda moja tetka (godiste 1937.) bolje vidi od tebe: hem na licu mjesta, hem je duze zivjela.![]()
![]()
- seln
#13165 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Jebemmumater, daj se dogovori sam sa sobom...Hafis wrote:Nemoj da ti lijepim grbove pojedinih gradova.BAK-eV wrote:U KS nije tako, a u gradskom vijecu Sarajeva isto nije tako!Hafis wrote: Da, ali i u KS, USK, PK, SBŽ, HNŽ, HBŽ i dr. je također graDŽanski princip - je'an čo'ek, jedan glas.
Ne izmisljaj!
ako idemo na multi kulti - tebi lazna graDZanstina... ako stavimo stare istorijske i vjerske simbole - tebi nacionalizam.
Daj prvo skini onaj plus sa Huma, pa se onda javljaj.
- seln
#13166 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Spomeni jos jednom moju porodicu u bilo kojem kontekstu i dozivjeces da budem banovan, jer cu ti se sjetiti i devetog koljena.Hafis wrote:Jašta će. Može joj samo iz dijaspore neku borbenu patriJotsku naručiti preko TV AlfaNovak20 wrote:seln wrote: Ako ti je blizina jedini argument, onda je zbilja slab...
![]()
seln has spoken.
-
Novak20
#13167 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Jbg. Ne govorim o sadašnjem stanju odnosa HDZ i SDA, nego o političkom marginaliziranju BiH Hrvata do momenta kada će bošnjačka politika uz ikebane da izmjeni Ustav na štetu Hrvata.seln wrote:Marginaliziranje?Novak20 wrote:
Tebi je situacija, u kojoj jedna narod, koji cini 12% (realno) populacije i ima 33% vlasti - marginaliziranje tog naroda?
Ako Hrvati ne obezbijede izmjene Izbornog zakona na način da im Bošnjaci ne biraju predstavnike u Domu naroda za par godina tih 12 % neće imati ni 1% vlasti. A i taj 1% ala Ž.K. je -1%.
-
oakville
#13168 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Je li Franjo Tuđman kriv i za hrvatsku samoupravu? Ko je to napravio?Novak20 wrote: Jbm se za mrtvog krivoustog, nanio je Bosni i BiH Hrvatima veliku štetu ali njegovo nedjelo nije opravdanje za političko marginaliziranje jednog konstitutivnog naroda. BiH je zaokružena u ovim granicama i to svi priznaju. Do čobana ali i do ovaca je hoće li gledati svoju ili tuđu livadu.
Nikakvu štetu Tuđman nije napravio Hrvatima u BIH (to "Bih Hrvati" ne postoji), već je činio ono što je značajna većina Hrvata iz Hercegovina od njega tražila. I dobili su što su tražili.
-
oakville
#13169 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
De polijepi grbove pojedinih gradova da vidimo o čemu govoriš. U međuvremenu reci nam nešto o krstovima u školama u ZHK, a onda nam nađi primjere gdje djeca u javnim školama u Sarajevu sjede u učionici dok na zidu stoji Kuran.Hafis wrote:Nemoj da ti lijepim grbove pojedinih gradova.BAK-eV wrote:U KS nije tako, a u gradskom vijecu Sarajeva isto nije tako!Hafis wrote: Da, ali i u KS, USK, PK, SBŽ, HNŽ, HBŽ i dr. je također graDŽanski princip - je'an čo'ek, jedan glas.
Ne izmisljaj!
Nego, pusti šuplju o vjerskim obilježjima, ne prolazi ti ta, znamo se. Ovo: šta u KS nije tako? Ne kontam?
-
Hafis
#13170 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Jok, eto su grbovi pravo graDŽanski.BAK-eV wrote: Nema vjerskih obiljezja Bosnjaka po cukama, bolnicama i skolama.
Ne izmisljaj!
Nije mi jasno, da nisu čuli za neku drugu boju osim zelene.

-
Novak20
#13171 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ehhh, posljedica, posljedice....od Kulina bana do našijeh dana, ne trpe ih silne tranzicijske gazde, političari i dijaspora. Samo mi, ubogi ljudi.BHCluster wrote:Nije opravdanje jeste posljedica.Novak20 wrote: Jbm se za mrtvog krivoustog, nanio je Bosni i BiH Hrvatima veliku štetu ali njegovo nedjelo nije opravdanje za političko marginaliziranje jednog konstitutivnog naroda. BiH je zaokružena u ovim granicama i to svi priznaju. Do čobana ali i do ovaca je hoće li gledati svoju ili tuđu livadu.
-
oakville
#13172 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Rasplakao si me, ubogi jadni ljudi.Novak20 wrote:Ehhh, posljedica, posljedice....od Kulina bana do našijeh dana, ne trpe ih silne tranzicijske gazde, političari i dijaspora. Samo mi, ubogi ljudi.BHCluster wrote:Nije opravdanje jeste posljedica.Novak20 wrote: Jbm se za mrtvog krivoustog, nanio je Bosni i BiH Hrvatima veliku štetu ali njegovo nedjelo nije opravdanje za političko marginaliziranje jednog konstitutivnog naroda. BiH je zaokružena u ovim granicama i to svi priznaju. Do čobana ali i do ovaca je hoće li gledati svoju ili tuđu livadu.
- spreca
#13173 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
kakva je ono cifra na grbu Kalesije?Hafis wrote:Jok, eto su grbovi pravo graDŽanski.BAK-eV wrote: Nema vjerskih obiljezja Bosnjaka po cukama, bolnicama i skolama.
Ne izmisljaj!
-
oakville
#13174 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ne mogu baš zabraniti zelenu boju radi tvojih asocijativnih bolova, ali bogami mi se ovi grbovi gore ne sviđaju, polumjesec očigledno asocira na Islam, jel tako? Imamo dvije opcije - ili ćemo mijenjati sve te grbove i usaglašavati po konstitutivnosti, ili ćemo ići principom "neka većina odluči šta joj se dopada." Koliko vidim princip koji HDZ forsira je da većina odlučuje - i taj princip izgleda je zavladao svuda.Hafis wrote:Jok, eto su grbovi pravo graDŽanski.BAK-eV wrote: Nema vjerskih obiljezja Bosnjaka po cukama, bolnicama i skolama.
Ne izmisljaj!
Što se onda HDZ buni kad drugi prihvate principe koje oni promoviraju?
- Lincoln-Burrows
#13175 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Jesul ono na grbovima i munare?oakville wrote:
Ne mogu baš zabraniti zelenu boju radi tvojih asocijativnih bolova, ali bogami mi se ovi grbovi gore ne sviđaju, polumjesec očigledno asocira na Islam, jel tako?