Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
ime_kojeg_nema

#13151 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ime_kojeg_nema »

draganbl wrote:
plain vanilla wrote:
Pedja Kojovic wrote:Neocekivano..

SVETLANA CENIC

“Sve je moguće izmeriti, a onim što se izmeri, time se upravlja”, jedan je od slogana firme McKinsey. Možda zato tako dugo nismo imali popis stanovništva, na primer. Valja upravljati onim što popišeš, a manipulacija je najlakša u sferi nagađanja i pretpostavki. Ili, zašto nam rezultati statistike variraju u zavisnosti je li MMF tu ili ne. Prvo popis. Rasprave o tome ko će se kako izjašnjavati, ko će na kraju biti većina, a ko manjina. Ko će upravljati, na primer, Bosancima i Hercegovcima? Nijedna stranka, osim možda Naše stranke, nema više prava da preuzme upravljanje tom grupom, odnosno one građanske odrekle su se tog prava onog momenta kad su prihvatile funkcije po nacionalnom ključu, a one druge, nacionalne, pozivanjem na nacionalnu autentičnost odavno su obeležile svoj atar. Jer, za sada je Naša stranka jedina koja predlaže kandidata iz reda “ostalih” na mesto gradonačelnika najvećeg grada, čime je i jedina koja je izašla iz okvira sadašnje ustavne konstitutivnosti."
ovo stvarno postaje smijesno...
u cemu je razlika ako kandidujete nekoga i na sav glas vicete- ON JE BOSNJAK/SRBIN /HRVAT
ili ako kandidujete nekoga i vicete- ON JE NEBOSNJAK/NESRBIN/NEHRVAT! :-)

ispade on sad bolji covjek jer nije BHS...sto je strasno isto koliko bi bilo da ste predlozili nekoga samo jer je BHS, i to isticali u svakoj prilici

umjesto da ste iz svoje stranke izabrali nekoga, nebitno koje nacionalnosti i rekli-ovo je nas kandidat
vi potvrdjujete da ste toliko minorni da niste u stanju naci kandidata za obicnog gradonacelnika, nego nafatali podobnog Jevreja koji ce kao goditi svima PRIJE SVEGA jer nije BHS

:-)
Slažem se sa vanilom.
Odluka da se kandiduje neko iz reda "Ostalih" ima odredjenu politicku tezinu/vrijednost u situaciji kada je ta kategorija ustavno diskriminisana. Treba imati na umu da mi koji ne pripadamo BHS trolistu u ovoj zemlji nismo ravnopravni i zbog toga ovakve odluke jesu bitne za nas. Jednostavno, bitno je biti "Ostali".
Skijaš

#13152 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

ime_kojeg_nema wrote:Odluka da se kandiduje neko iz reda "Ostalih" ima odredjenu politicku tezinu/vrijednost u situaciji kada je ta kategorija ustavno diskriminisana. Treba imati na umu da mi koji ne pripadamo BHS trolistu u ovoj zemlji nismo ravnopravni i zbog toga ovakve odluke jesu bitne za nas. Jednostavno, bitno je biti "Ostali".
:thumbup: da nema institucionalne diskriminacije prema "Ostalim", pa OK, ne bi bilo potrebe za nekim dokazivanjem. Ali ta je diskriminacija sudski dokazana i Naša Stranka je napravila odličan potez.
glockov kolac

#13153 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by glockov kolac »

A što niste kandidirali Sejdića? I on je "ostali"...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#13154 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

ali nije FGR
Banksy

#13155 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

JoseMujica wrote: ... ali nije FGR
tačno tako ...
edit: a i slabo im može valjat' ...
ime_kojeg_nema

#13156 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ime_kojeg_nema »

U Srbiji postoji raznovrsnija ponuda Ostalih :-)

Popis stanovništva u Srbiji dao je zanimljive rezultate. Osim uobičajenih vrsta i nacionalnosti, ondje sveukupno živi 5.312 Štrumpfova, Indijanaca, jedija, vampira, teletubbiesa, vilenjaka i drugih.
Jedija je najviše, 640, dok se Marsovcem i Marsovkom osjeća 268 građana Srbije. Nekoliko njih izjasnilo se kao magarci, vampiri, telettubbiesi, prinčevi i princeze te zmajevi.
miki.ba

#13157 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by miki.ba »

Lud i ponosan wrote: Prati covjek 500 i nesto strana NS-a, a "tusi" ga... I jos se registrovao da to napise. :lol: :lol:

Jednom sam rekao, a evo opet cu... Samo jedan Pedja vrijedi vise od kompletne SDA stranke, sve sa njihovim satelitima. ;)
Ako bude NS+SDA koalicija, vrijedili ona skim si takav si?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#13158 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

ime_kojeg_nema wrote:
draganbl wrote:
plain vanilla wrote:
ovo stvarno postaje smijesno...
u cemu je razlika ako kandidujete nekoga i na sav glas vicete- ON JE BOSNJAK/SRBIN /HRVAT
ili ako kandidujete nekoga i vicete- ON JE NEBOSNJAK/NESRBIN/NEHRVAT! :-)

ispade on sad bolji covjek jer nije BHS...sto je strasno isto koliko bi bilo da ste predlozili nekoga samo jer je BHS, i to isticali u svakoj prilici

umjesto da ste iz svoje stranke izabrali nekoga, nebitno koje nacionalnosti i rekli-ovo je nas kandidat
vi potvrdjujete da ste toliko minorni da niste u stanju naci kandidata za obicnog gradonacelnika, nego nafatali podobnog Jevreja koji ce kao goditi svima PRIJE SVEGA jer nije BHS

:-)
Slažem se sa vanilom.
Odluka da se kandiduje neko iz reda "Ostalih" ima odredjenu politicku tezinu/vrijednost u situaciji kada je ta kategorija ustavno diskriminisana. Treba imati na umu da mi koji ne pripadamo BHS trolistu u ovoj zemlji nismo ravnopravni i zbog toga ovakve odluke jesu bitne za nas. Jednostavno, bitno je biti "Ostali".
nacionalizmom protiv nacionalizma? bas lijepo

i vjeruj, nije bitno biti Ostali
kao sto nije bitno biti ni BHS
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#13159 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Kontinuitet i dosljednost...to je najbitnije. :D

A) Zasto ste pred "koalicijom" i podrskom SDP- SBB...to sve govori o vama.
B) Zasto ste pred "koalicijom" i podrskom SDA-SDU...to sve govori o vama.
C) Zasto ste , OPET, suzdrzani...to sve govori o vama.

I naravno, sve isti nikovi (sem par frisko registrovanih, ali koji redovno temu prate), koji po potrebi biraju opciju/kritiku/etiketiranje i diskretitaciju pod A, B ili C. :lol:

Cast izuzetcima koji direktno i konkretno ucestvuju u diskusiji, sa konzistentnosti licnih i politickih stavova,a ne cisto odabira A, B ili C opcija da bi nekoga (konkretno Pedju, nekoga iz NS ili NS) diskreditovali.

Dajte ljudi malo ozbiljosti :D
direstraits0078

#13160 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by direstraits0078 »

Pedja...

Ovo sto sam napisao nije moj stav, to su cinjenice: konkretan odgovor na pitanja nisam dobio. Jer konkretan odgovor trazi puno vise od pukog piskaranja po blogovima i forumima.

Politicki nisam aktivan, niti imam namjeru da postanem kod trenutnog stanja stvari. Rjesenja koja funkcionisu u uredjenim sredinama (tvoja aluzija na EU) i koja nisu primjenjiva u BiH iz vec poznatih razloga (svekolike razudjenosti sistema i nedosljednosti politickih subjekata) su samo jos jedno u nizu 'izmisljanja tople vode', kojima se tvoja stranka bavi u pokusaju da privuce glasace. Ne bih da ulazim u pricu sta bi se desilo da vasa stranka postane bitan politicki faktor.

'Principijelnost' u primjeni tudjih rjesenja iz uredjenih sredina u bosanskoj realnosti gdje bi 'principijelnim sredjivanjem situacije' neminovno doslo do puca i ponovnog 'desavanja naroda' je vec davno pokusan i odbacen model. Ta, niste prvi koji o tome pricaju i busaju se u grudi rijecima: MI ZNAMO, MI MOZEMO, MI HOCEMO, MI SMIJEMO!

Lijepo to zvuci iz sigurnosti poslanickih i inih zaklona, ali sta kad narod iz istih tih institucija koje se misle 'poprijeko urediti' ostane bez egzistencije i izadje na ulice? Bez zaklona i rezervnog polozaja, spreman na razracunavanje s onima koji su ih bacili iz lazne egzistencije i kreditnih zaduzenja u surovu kapitalisticku realnost?

Znam da ima onih koji potajno prizeljkuju i racunaju na takav scenario. Nije bas da se davno desilo (i jos uvijek se desava) nekoliko uspjesnih prica 'demokratizacije i osvjestenja' koje se provedose na slican nacin. Pojedini akteri jos uvijek ne shvataju kako su iz udobnog stana i dobro placenog posla tresnuli na golu kaldrmu. A nije da im se nije obecavalo sve i svja.

Ovo je mozda na fonu one price o boljoj statistickoj analizi (ili rezultatima popisa koji pojedine stranke i njihove sluzbe zasigurno rade) uz pomoc koje bi se eventualno moglo dokuciti gdje je granica pucanja do koje se moze ici. To vasa stranka nema, bar sudeci po ovim nemustim prijelozima da se na ovakav nacin udje u cistku u drzavnim preduzecima koja izmedju ostalog cine i 'siru glasacku bazu' etabliranih politickih stranaka.

Kazes da spajas nemoguce u svom politickom opredjeljenju, kazes da imas osjecaj i za socijalno i za go-gettere koji se vode maksimom da samo sposobni opstaju. Zapitaj se dvaput sta bi se desilo sa jednom Bosnom i Hercegovinom u kojoj sposobni (a nepodobni) nemaju sansu u sudaru s manje sposobnima (ali dobro obavjestenim i pozicioniranim) igracima politickog establismenta.

Jer, ne bi valjalo da se vasa stranka pretvori u fantoma slobode koji ce da odvede sljedbenike ravno do dna, samo da bi dokazao da se moze i drugacije.

Politicki establisment u BiH je davno apsolvirao da se od straha dobro zivi. Kad to uspijete promijeniti, na konju ste.
miki.ba

#13161 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by miki.ba »

Lud i ponosan wrote: Od koalicije nema nista, pratis li ti sta se pise na ovoj temi, ili ne?
Nije koalicija nego dogovor o raspodjeli fotelja?
Area_51

#13162 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Area_51 »

Lud i ponosan wrote:
miki.ba wrote:
Lud i ponosan wrote: Prati covjek 500 i nesto strana NS-a, a "tusi" ga... I jos se registrovao da to napise. :lol: :lol:

Jednom sam rekao, a evo opet cu... Samo jedan Pedja vrijedi vise od kompletne SDA stranke, sve sa njihovim satelitima. ;)
Ako bude NS+SDA koalicija, vrijedili ona skim si takav si?
Od koalicije nema nista, pratis li ti sta se pise na ovoj temi, ili ne?
Kakva koalicija, samo se radi o jednokratnom, odgranicenom dogovoru sa SDA o tome koliko kome pripada fotelja.
Isto ovo sam prigovarao SDP, sad se ispostavalaj da te vi iz Nase stranke jos gori. Vi ciljano idete na fotelje, dok principijelnost ne postoji.
pemanapemani

#13163 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

Jednom sam rekao, a evo opet cu... Samo jedan Pedja vrijedi vise od kompletne SDA stranke, sve sa njihovim satelitima. ;)[/quote]
Ako bude NS+SDA koalicija, vrijedili ona skim si takav si?[/quote]
Od koalicije nema nista, pratis li ti sta se pise na ovoj temi, ili ne?[/quote]

Kakva koalicija, samo se radi o jednokratnom, odgranicenom dogovoru sa SDA o tome koliko kome pripada fotelja.
Isto ovo sam prigovarao SDP, sad se ispostavalaj da te vi iz Nase stranke jos gori. Vi ciljano idete na fotelje, dok principijelnost ne postoji.[/quote]

Živimo li u paralelnom svemiru? Trenutačno, neko gori od SDP-a? Nakon milion peripetija, Nerminovog brata, "jednoglasnog" glasanja za Ramiza, epopeje o Desnici, zatvorenih listi, VSTV-a, itd., neko ima gori i od SDP-a? Naravno, treba izuzeti SDA, oni su van svake kategorije.

Pregovarali su sa SDP-SBB blokom. Ovi su predlagali ljude za gradonačelničko mjesto, a da ih nisu ni pitali da li pristaju na ponuđeno, totalni zajeb.

Koalicija, ma kako je neko želio drugačije prikazati, sa SDA bi bila totalni promašaj. Do izbora je ostalo manje od dvije godine. Čemu koalicija sa SDA? Kakvi presudni trenutci i bakraći.
Jednostavno, sistem ne valja. Treba ga srušiti i sjebati kako god, a ne ulaziti u neku saradnju pravdajući je epohalnom neminovnošću, i to sa SDA, totalno bezveze.

NS fura taj neki "treći put". Zašto uništiti temelje zbog nekoliko fotelja? Znam, fotelje su super, donose moć, čovjek umisli da je mali bog na određenom nivou...
Misliti dugoročno. Treći put i koalicija sa SDA i današnjim SDP-om ne idu zajedno, to je fakt.
Control panel

#13164 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Control panel »

nemojte napadati kulturnu elitu iz NS-a. moraju se nekome prikloniti. oni su isuvise mali da bi bili znacajan faktor kod pregovaranja. njihova je pozicija, iz njihovog ugla gledano, da oni sve kontrolisu, kako je neko rekao imaju kontrolni paket. sa tim kontolnim paketom od par vijecnika hoce da imaju vise izvsrnih funkcija nego zakonodavnih isto kao sto BPS odnosno backovic u Skupstini KS ima jednog poslanika a pripalo mu dva ministarstva :shock:

moze ovo neko tumaciti kako hoce ali je ovo ocit primjer kako je SDA sve ucinila i bila vise nego darezljiva da skloni SDP iz vlasti.
isto tako ce biti darezljiva prema principijelnim lihvarima iz NS-a.
Co0l

#13165 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Co0l »

Jebes stranku koju SDA moze izbacit iz vlasti.
valter.ba

#13166 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by valter.ba »

Pedja Kojovic wrote:valter.ba

Nisam.
Procitao sam skoro cijeli transkript prethodne sjednice.
Sta vi predlazete, zaista me zanima?

p.k.
Pedja sta pise u transkriptu? Moralo bi biti zapisano ono sto sam vidjeo svojim ocima i cuo svojim usima, sve ono sto je TVSA direktno pustila u eter bez cenzure. Kao sto svi znamo poslanici su se JAVNO MEDJUSOBNO OPTUZIVALI ZA KORUPCIJU!!! E sada ako me pitas sta ti konkretno mozes uraditi, moram reci da malo karikiras jer znas to bolje od mene. Dakle kada vec tuzilastvo NECE samoinicijativno da se mjesa u svoj posao poslanicka je DUZNOST da ih pozovete da ispitaju detaljno ukljucene subjekte i naravno da ih PROCESUIRAJU po zasluzi. Ako me pitas zasto bas ti reci cu ti i to. Smatram da ste jedini u ovom krininalnom okruzenju iskreni i posteni! Vi morate biti vox populi i dici svoj glas u nase ime. Dugujete to i sebi i nama! Ako poslanici postavljaju trivijalna pitanja tipa ko ce odgovarati sto se pokvarila 14-ka pa su gradjani morali pjesaciti do Podhrastova stvarno ne shvatam da ste mogli izignorisati rak ranu drustva, ni vidjeli ni culi. Kada gradjani vide strah u vasim postupcima isti se multiplicira i vraca kao bumerang cuvenom uzrecicom "suti i trpi ima i gore". Do kada vise¿

Ne kontam ovu famu koja se stvara na ovom forumu vezano za pregovore. Borite se za "fotelje" jer kako bez tih fotelja realizovati ideje, sigurno ne iz posljednjeg reda poslanickih klupa. Zato borite se!

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Pedja Kojovic

#13167 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Mi mozda jesmo "mali", ali je ocigledno da su nasi glasovi dovoljno vazni da bi i jedan i drugi blok pregovarali s nama.
"Fotelje" zbog kojih smo i osnovali stranku a ne NGO su sredstvo preko kojeg zelimo ostvariti svoja predizborna obecanja i imati kontrolu nad odlukama. Kandidiranje gospodina Fincija je principijelna stvar i mi od tog prijedloga necemo odustati, nego cemo uciniti sve da se dovedemo u poziciju da to mozemo uraditi.
Sve pokusaje da dogovori oko izbora rukovodstva opstinskih i gradskog vijeca sadrze i najmanje indicije programskih koalicija smo odmah na pocetku otvoreno odbacili.
Napadi iz jednog ili drugog bloka, medijska manipulacija i pritisci na pojedine clanove stranke nece uticati na nasu odluku. Odluka ce biti bazirana na podrsci nasem prijedlogu za gradonacelnika, ostvarivanju nasih ciljeva(rukovodeca mjesta u vijecima) i nasoj ulozi inicijatora gradjanske koalicije za 2014.

p.k.
valter.ba

#13168 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by valter.ba »

I da, zaboravio sam se odrediti po pitanju Fincija. Dobar je Jakob ali Stjepan je jedan:grin:. Ne moramo se u svemu slaaagati(za razliku od slagati):mrgreen:.
Pozzz

Pedja Kojovic

#13169 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

valter.ba

Ja cu, kako je odluceno, postaviti to pitanje na sljedecoj sjednici Skupstine.
Citanje transkripta i razgovor(neformalni) sa advokatima me,...razocarao.
Optuzbe su apstraktne, pitanje imuniteta, itd.
Moj utisak, a nadam se da sam u krivu, je da mi mozemo ovo pitanje postaviti kao politicko pitanje ali
u ovom momentu nemamo pravnog osnova da mi pokrenemo tuzbu.
Ako neko misli da grijesim i ima prijedlog ja sam vise nego spreman da se sastanem i uradim sve sto je u mojoj moci da
s price predjemo na djela.
Iskreno, cijela situacija je vrlo frustrirajuca.
(Kao kad pustis masovnog ubicu jer mu pri hapsenju nisu procitana "miranda" prava)

U svakom slucaju.
Mene bi daleko vise zadovoljila barem jedna podignuta optuznica nego svo tapsanje po ramenu koje cu dobiti kada postavim to pitanje.

p.k.
pemanapemani

#13170 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

Control panel wrote:nemojte napadati kulturnu elitu iz NS-a. moraju se nekome prikloniti. oni su isuvise mali da bi bili znacajan faktor kod pregovaranja. njihova je pozicija, iz njihovog ugla gledano, da oni sve kontrolisu, kako je neko rekao imaju kontrolni paket. sa tim kontolnim paketom od par vijecnika hoce da imaju vise izvsrnih funkcija nego zakonodavnih isto kao sto BPS odnosno backovic u Skupstini KS ima jednog poslanika a pripalo mu dva ministarstva :shock:

moze ovo neko tumaciti kako hoce ali je ovo ocit primjer kako je SDA sve ucinila i bila vise nego darezljiva da skloni SDP iz vlasti.
isto tako ce biti darezljiva prema principijelnim lihvarima iz NS-a.

Misliš na BPS u Tuzlanskom kantonu? Kažu, neminovnost trenutka i niko nema pravo da bude "suzdržan". Zato su ušli u koaliciju sa SDP-om u TK i SDA u KS. Ništa neobično, striktno po receptu tzv. socijaldemokrata.

Jebi ga, tako je kako je. SDP neće da koalira sa "strančicama".

Mislim, kako će "eminentni eksperti" dati mjesta tamo nekim marginalcima. Opeklo se sa Alijansom i dokazalo da ne ide sa "malim" strankama. Bolje koalirati sa "legalnim i legitimnim čuvarima vitalnih nacionalnih interesa i onima kojima je entitet važniji od porodičnog života".

Da se razumijemo, SDP je otvorio sezonu koaliranja. Poslije njihovih izleta svaka koalicija predstavlja "neminovnost, zbog situacije u državi".
Pedja Kojovic

#13171 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

valter.ba

Naravno.
Ne treba nase insistiranje na FInciju posmatrati kao napad ili nipodastavanje Kljuica.
Mi jednostavno smatramo da je, barem za nas, Finci bolji kandidat za tu funkciju u ovom trenutku.

p.k.
valter.ba

#13172 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by valter.ba »

Pedja Kojovic wrote:valter.ba

Ja cu, kako je odluceno, postaviti to pitanje na sljedecoj sjednici Skupstine.
Citanje transkripta i razgovor(neformalni) sa advokatima me,...razocarao.
Optuzbe su apstraktne, pitanje imuniteta, itd.
Moj utisak, a nadam se da sam u krivu, je da mi mozemo ovo pitanje postaviti kao politicko pitanje ali
u ovom momentu nemamo pravnog osnova da mi pokrenemo tuzbu.
Ako neko misli da grijesim i ima prijedlog ja sam vise nego spreman da se sastanem i uradim sve sto je u mojoj moci da
s price predjemo na djela.
Iskreno, cijela situacija je vrlo frustrirajuca.
(Kao kad pustis masovnog ubicu jer mu pri hapsenju nisu procitana "miranda" prava)

U svakom slucaju.
Mene bi daleko vise zadovoljila barem jedna podignuta optuznica nego svo tapsanje po ramenu koje cu dobiti kada postavim to pitanje.

p.k.
Pedja zahvaljujem se na vise nego iskrenom odgovoru! Znam iz (na neki nacin) licnog iskustva da je korupcija jedno od krivicnih djela koja je najteze dokazati. Ipak moramo krenuti u borbu protiv zla,barem pokusajmo. Vjerujem da cemo u jednom trenutku dosegnuti kriticnu masu i natjerati ljude ciji je to posao da razmisljaju kako dokazati a ne da se mi na forumu bavimo njihovom strukom. Nikako mi nije jasno zasto je teret dokazivanja na tuziocu a sa druge strane imamo ljude koji se enormno bogate a nemaju nikakve dokaze o porijeklu imovine. Uh, postajem opsiran a ne zelim to biti...:grin:. Pedja hvala jos jednom:mrgreen:

ime_kojeg_nema

#13173 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ime_kojeg_nema »

plain vanilla wrote:nacionalizmom protiv nacionalizma? bas lijepo

"Ostali" nisu nacionalna kategorija i to nikako ne moze biti nacionalizam. Bas me zanima kako si do toga dosla.
Vjeruj ti meni, bitno je biti "Ostali" u politickom smislu. Na isti nacin kao sto je bitno biti Palestinac na Bliskom istoku, Indijanac u Chiapasu, Jevrej u Njemackoj tokom Drugog svjetskog rata, crnac u Juznoafrickoj Republici za vrijeme aparthejda, bosanski musliman u prvoj polovini devedestih godina u BiH... Bitno je biti na strani ugrozenih, diskriminisanih i potlacenih uvijek i svuda. Neka pitanja se jednostavno namecu kao moralni imperativ i traze svoju politicku profilaciju i ostricu. Kada "Ostali" budu ravnopravni u bh. društvu mene to pitanje više jednostavno neće zanimati.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#13174 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

ime_kojeg_nema wrote:
plain vanilla wrote:nacionalizmom protiv nacionalizma? bas lijepo

"Ostali" nisu nacionalna kategorija i to nikako ne moze biti nacionalizam. Bas me zanima kako si do toga dosla.
Vjeruj ti meni, bitno je biti "Ostali" u politickom smislu. Na isti nacin kao sto je bitno biti Palestinac na Bliskom istoku, Indijanac u Chiapasu, Jevrej u Njemackoj tokom Drugog svjetskog rata, crnac u Juznoafrickoj Republici za vrijeme aparthejda, bosanski musliman u prvoj polovini devedestih godina u BiH... Bitno je biti na strani ugrozenih, diskriminisanih i potlacenih uvijek i svuda. Neka pitanja se jednostavno namecu kao moralni imperativ i traze svoju politicku profilaciju i ostricu. Kada "Ostali" budu ravnopravni u bh. društvu mene to pitanje više jednostavno neće zanimati.
ugrozenija sam ja od Fincija, to je sigurno, pa cu sacekati neku stranku koja ce se boriti za mene bez obzira sto nisam Ostala
Challenger__

#13175 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Mislim da Vanila govori o sljedećem: postoji negativna, ali i pozitivna diskiminacija.Pojednostavljeno, prvo je kada se manjina diskriminiše u odnosu na većinu, a negativna kada se manjina favorizuje u odnosu na većinu.

Međutim, i jedno i drugo je diskriminacija.
Locked