Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ZoomZoomKiwi
#13151 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa da, gram po gram 
-
Throttle
-
citroen xm
#13153 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
To ako su kupci ziheraši ne znači da treba sve da stane i ne znači da je nečiji trud za popišati. Meni kao ljubitelju automobila je drago da postoje neke inovacije u auto industriji i da neko stvarno ima petlju da malo skrene sa ustaljenog kolosijeka.
Kao što se kroz moje postove da primjetiti, ja ni u jednom momentu nisam poredio Mazdine skaj X motore sa turbacima nekih drugih proizvođača niti govorio šta je bolje i šta treba kupovati. Samo kažem da cijenim Mazdu zbog svega toga, respektujem i da je bezveze oseravate, a neke druge dižete u nebo.
I ne može prodaja biti glavna i osnovni pokazatelj kvaliteta proizvoda. Glavna u smislu profita i gledano sa pozicije menadžera jeste svakako.
Na kraju, nisam ja gurnuo u priču Golfa i prodaju. Zna se da je evropa tradicionalno naklonjena kompaktima i VW-u, da Golf tu najbolje prolazi i da je tržište za kompakte veliko. Na drugim velikim tržištima ga nema, a kupci preferiraju neka druga auta što će opet reći da ne možeš pričati o tome šta kupci generalno vole i da je neko ubo jer od 3 velika kontinenta imaš 3 skupine kupaca koje imaju apsolutno suprotna viđenja automobila i različite potrebe za istim.
Kao što se kroz moje postove da primjetiti, ja ni u jednom momentu nisam poredio Mazdine skaj X motore sa turbacima nekih drugih proizvođača niti govorio šta je bolje i šta treba kupovati. Samo kažem da cijenim Mazdu zbog svega toga, respektujem i da je bezveze oseravate, a neke druge dižete u nebo.
I ne može prodaja biti glavna i osnovni pokazatelj kvaliteta proizvoda. Glavna u smislu profita i gledano sa pozicije menadžera jeste svakako.
Na kraju, nisam ja gurnuo u priču Golfa i prodaju. Zna se da je evropa tradicionalno naklonjena kompaktima i VW-u, da Golf tu najbolje prolazi i da je tržište za kompakte veliko. Na drugim velikim tržištima ga nema, a kupci preferiraju neka druga auta što će opet reći da ne možeš pričati o tome šta kupci generalno vole i da je neko ubo jer od 3 velika kontinenta imaš 3 skupine kupaca koje imaju apsolutno suprotna viđenja automobila i različite potrebe za istim.
- ZoomZoomKiwi
-
Throttle
#13155 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
E svasta
Gledam tablu, sta je reko ovo, 3000 na 150 za benzinca kad mi naumpade da si pisao da je dci i da ima 300k
Gledam tablu, sta je reko ovo, 3000 na 150 za benzinca kad mi naumpade da si pisao da je dci i da ima 300k
- Haris.ba
#13156 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jesi siguran da je samo do preferencija kupaca? A, da nije do npr.poreske poltike. Zamisli da se isto oporezuje u Evropi kubikaza 1.0 i 4.0. I zamisli da u Evropi nema tolikih poreza na gorivo.citroen xm wrote: ↑26/10/2022 14:19
Ili zamisli da u Evropi ima dobro nastimana poreska politika za japanske kai automobile. Imao bi poplavu takvih auta u Evropi.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
-
artur morgan
#13158 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kazaljka za obrtaje, kome to treba 
- ZoomZoomKiwi
#13159 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
More, samo ne mere dugo

Doduše ovo je bilo prije 30000km, moguće da je u međuvremenu umro koji konj
Ih, još da nemam poprečne krovne nosače gdje bi mi kraj bio
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#13160 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ih,..može ova do 7000 hiljada linearno da vuče.....
Ima sat od benzinjare..
Ima sat od benzinjare..
- ZoomZoomKiwi
#13161 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma fali mu šesta, išao bi i 200 
-
citroen xm
#13162 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Naravno da bi bilo, ali ja pričam o USA tržištu gdje Golf nije prošao, ni VW uopšteno, ali zato kosooki deru. A ista porezna politika se odnosi na jedne i na druge.Haris.ba wrote: ↑26/10/2022 14:28
Jesi siguran da je samo do preferencija kupaca? A, da nije do npr.poreske poltike. Zamisli da se isto oporezuje u Evropi kubikaza 1.0 i 4.0. I zamisli da u Evropi nema tolikih poreza na gorivo.
Ili zamisli da u Evropi ima dobro nastimana poreska politika za japanske kai automobile. Imao bi poplavu takvih auta u Evropi.
- Haris.ba
#13163 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa nije samo do poreske politike. Ima i carinska politika.citroen xm wrote: ↑26/10/2022 14:49Naravno da bi bilo, ali ja pričam o USA tržištu gdje Golf nije prošao, ni VW uopšteno, ali zato kosooki deru. A ista porezna politika se odnosi na jedne i na druge.Haris.ba wrote: ↑26/10/2022 14:28
Jesi siguran da je samo do preferencija kupaca? A, da nije do npr.poreske poltike. Zamisli da se isto oporezuje u Evropi kubikaza 1.0 i 4.0. I zamisli da u Evropi nema tolikih poreza na gorivo.
Amerika sa Japanom ima bilateralni trgovacki ugovor, sa EU toga nema.
Gledano u historiju, skroz drugaciji pristup trzistu Amerike je imao Japan nego Zapadne evropske zemlje.
A golf je auto prvenstveno napravljenomu skladu sa evropskim standardima. Zato tamo gdje su standardi drugaciji i ne uspjeva.
Pogledaj strukturu kakva auta prodaju Japanci u Americi i u samom Japanu.
-
artur morgan
#13164 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Historijski gledano Japan tradicionalno ima vrlo razvijene ekonomske veze sa SAD-om, vise nego EU ili bilo koja drzava iz EU. Iluzorno je to porediti
Dobro se podsjetit, da je SAD bio nametnuo Japanu sankcije i izolaciju prije II sv. rata i da je Japan najvise zbog toga i napao SAD.
Dobro se podsjetit, da je SAD bio nametnuo Japanu sankcije i izolaciju prije II sv. rata i da je Japan najvise zbog toga i napao SAD.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#13165 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
niz brdo se zaletio 
- ZoomZoomKiwi
#13166 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa realno zbog USA su i nastali Lexus i Inifniti. Mazda je probala sa Amati, ali su pretjerali sa ɛ̃fini, Eunos i Autozam kod kuće, da više nisu znali gdje udaraju, i na kraju sve ugasili 
Btw. jedno vrijeme su ɛ̃fini saloni prodavali Citroene u Japanu (XM i Xantiu) @citroen xm
Btw. jedno vrijeme su ɛ̃fini saloni prodavali Citroene u Japanu (XM i Xantiu) @citroen xm
- ElRe
#13167 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Bile su i (luksuzne) Mazde Xedox 6 i 9. A i standardne Mazde 626
-
citroen xm
#13168 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Xedos 9 sam viđao do nedavno skoro svaki dan. Za to vrijeme perverzija od dizajna, ostalo ne znam.
Mislim da XM i Xantia zvaničnim kanalima nisu kročili na tlo USA. Koliko ja znam, zadnji model je bio CX s2. Ostavljam mogućnost greške.
Mislim da XM i Xantia zvaničnim kanalima nisu kročili na tlo USA. Koliko ja znam, zadnji model je bio CX s2. Ostavljam mogućnost greške.
- ZoomZoomKiwi
#13169 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne znam za USA, napisao sam da su ih anfini saloni prodavali u Japanucitroen xm wrote: ↑26/10/2022 15:30 Xedos 9 sam viđao do nedavno skoro svaki dan. Za to vrijeme perverzija od dizajna, ostalo ne znam.
Mislim da XM i Xantia zvaničnim kanalima nisu kročili na tlo USA. Koliko ja znam, zadnji model je bio CX s2. Ostavljam mogućnost greške.![]()
- canvra888
#13170 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kratka digresijca;
Malo mi je dvostrukoaršinski pričati o nepouzdanosti niskokubikažnih TSIjevaca (iako o tome nije ni bila riječ), a s druge strane pričati u superlativu o Mazdinim rotarijevcima, a ti motori su poznati i dokazani kao nepouzdani. Izgleda da nepouzdanost vrijedi samo u jednom pravcu
I ljudi moji, kakav Skyactiv kao potencijalna budućnost... Rekoh da poštujem Mazdu zbog ostavljanja opcije da kupci i dalje mogu kupovati NA motore, ali u svijetu kada se downsizing i radi zbog eko normi i manjih ispušnih gasova, kojom logikom to Skyactiv/NA motori imaju šanse za opstanak ako ne kroz postojanje iole neke zvučnije kubikaže? I kako onda da taj pravac/tehnologija opstane uz već ionako inferiornije performanse, a uz imperativ da se kubici ne smanjuju još dodatno? Pa u Kaliforniji zabrana prodavanja SUS motora od 2035. a mi govorimo o nekim NA motorima kao potencijalnoj budućnosti. To ni u potencijalu ne ide.
Malo mi je dvostrukoaršinski pričati o nepouzdanosti niskokubikažnih TSIjevaca (iako o tome nije ni bila riječ), a s druge strane pričati u superlativu o Mazdinim rotarijevcima, a ti motori su poznati i dokazani kao nepouzdani. Izgleda da nepouzdanost vrijedi samo u jednom pravcu
I ljudi moji, kakav Skyactiv kao potencijalna budućnost... Rekoh da poštujem Mazdu zbog ostavljanja opcije da kupci i dalje mogu kupovati NA motore, ali u svijetu kada se downsizing i radi zbog eko normi i manjih ispušnih gasova, kojom logikom to Skyactiv/NA motori imaju šanse za opstanak ako ne kroz postojanje iole neke zvučnije kubikaže? I kako onda da taj pravac/tehnologija opstane uz već ionako inferiornije performanse, a uz imperativ da se kubici ne smanjuju još dodatno? Pa u Kaliforniji zabrana prodavanja SUS motora od 2035. a mi govorimo o nekim NA motorima kao potencijalnoj budućnosti. To ni u potencijalu ne ide.
-
citroen xm
-
citroen xm
#13172 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Takođe mala opaska.canvra888 wrote: ↑26/10/2022 15:42 Kratka digresijca;
Malo mi je dvostrukoaršinski pričati o nepouzdanosti niskokubikažnih TSIjevaca (iako o tome nije ni bila riječ), a s druge strane pričati u superlativu o Mazdinim rotarijevcima, a ti motori su poznati i dokazani kao nepouzdani. Izgleda da nepouzdanost vrijedi samo u jednom pravcu![]()
Ja nisam pričao o pouzdanosti jednih i drugih, mada teoretski manje dijelova znači bolju pouzdanost.
Što se tiče malih motora, ovih nasviranih 1.0, to je u teoriji i ekološki čistije i ekonomičnije, ali praksa i ne pokazuje baš tačnost teorije.
Kalifornija... Ostaje 13 godina da se vidi šta će biti, imaš sada dosta bombastičnih izjava koje nisu baš realno ostvarive. Vidjećemo šta će biti sa razvojem baterija, proizvodnjom energije, razvojem infrastrukture... U suštini od svih zvaničnika koji su progovorili bar riječ o el. autima najrealniji je bio direktor Stelantisa, Tavarez, a on dolazi direktno iz automobilskog svijeta i kompetentniji je da priča na tu temo od kojekakvih birokrata.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#13173 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
de sad malo i o wankelucanvra888 wrote: ↑26/10/2022 15:42 Kratka digresijca;
Malo mi je dvostrukoaršinski pričati o nepouzdanosti niskokubikažnih TSIjevaca (iako o tome nije ni bila riječ), a s druge strane pričati u superlativu o Mazdinim rotarijevcima, a ti motori su poznati i dokazani kao nepouzdani. Izgleda da nepouzdanost vrijedi samo u jednom pravcu![]()
ja cu ti reci, debili sipaju u njih sintetiku umjesto mineralnog ulja koje mora da gori, jer mu je takav princip rada, ne samo u leshevima zvano mazda nego i ostalim wankelima...druga stvar, kupi se rx8 od 240ks i vozi ko 1.5 dci na 1500 obrtaja, sto opet zbog principa rada wankela istom neodgovara.
i cemu poredjenje wankela sa L3 i L4
mene zalibo, u firmi bivsoj se raspao 1.4tfsi u a3, karinare od motora, bolji je reno najosnovniji benzinac nego to govno...
naravno kad se gura politicki da se zabrani, sta su radili skoro 100 godina kad su odobravali olovni benzin(zagadjena zemlja govnetom za 1000god), kao nekog je sad briga za zdravlje i ekologiju
ako neces atmosferu, ima opel turbo ili honda turbo, ovo tsi
ne znam kakvi su noviji 1.5
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#13174 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
danima na ovoj temi jedino sto se cita je dizanje mazde u nebo a oseravanje svega drugog. realnocitroen xm wrote: ↑26/10/2022 14:19 Samo kažem da cijenim Mazdu zbog svega toga, respektujem i da je bezveze oseravate, a neke druge dižete u nebo.
-
citroen xm
#13175 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa pretjerivanje je sa obje strane. Jbt, niko realan.