Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tec

#13126 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Nivelacija wrote:Ukoliko nakon izbora ne uklone pokemona Terzica, tj ako se zadrzi jos 1-2 godine niko ziv poslje njega ne izvuce iz blata Autoceste Federacije :-x
Problem nije terzić nego sda i hdz ali očigledno to njihovim biračima ne smeta.
tec

#13127 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Vitezanin wrote:Mapa izgrađenih autoputeva u BiH pokazuje jasno koliko su nam oba entiteta za k..... i ništa više. Hoćemo li pocrkati svi prije nego uspiju jug i sjever zemlje spojiti??
:thumbup: :thumbup:

upravo, ne znaju obični kredit dignuti i uraditi...

zamisli da moraju nešto zarađenim parama iz budžeta napraviti.. :)
Ne nego ima €650 miliona kredita (od 2012 do 2017) odobrenih a sad i potpisanih koji nisu u stanju pokrenuti jer na sve moguće načine probaju ukrasti a banke im odbijaju to odobriti.
cadburry

#13128 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cadburry »

doktor78 wrote:
So What! wrote:I napokon imamo preko 200 kilometara autoputa ...

:serbo:

Image
Koja je ovo dionica u Hercegovini navodno u izgradnji?
Mislim da se odnosi na dionicu Počitelj - Buna. Ali to nije tačno. Izabran je izvođač radova, ali radovi nsiu počeli jer idioti nisu obezbijedili građevinsku dozvolu.
muzicar_iz_parka

#13129 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by muzicar_iz_parka »

Dok Tuzla dobije autoput počeće ljudi da se teleportuju.
Stvarno žalosno da se najmnogoljudnija regija tako zapostavlja.
cadburry

#13130 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cadburry »

So What! wrote:I napokon imamo preko 200 kilometara autoputa ...

:serbo:

Image
A dje su hiljade kilometara koje nam je babuka Erdogan obecao? Bakir Izetbegovic je rekao da ce izgradnja auputa Sarajevo - Beograd poceti krajem ove godine, pa treba i to ucrtati.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/I ... ine/462756
Nivelacija

#13131 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

muzicar_iz_parka wrote:Dok Tuzla dobije autoput počeće ljudi da se teleportuju.
Stvarno žalosno da se najmnogoljudnija regija tako zapostavlja.
Najmnogoljudnija regija u BIH je Srednja Bosna i vec ima autoput Sarajevo- Zenica..

Svakako da i taj kraj SI Bosne(TK) zasluzuje autoput ili brzu cestu ali gotovo sigurno ga nece dobiti u iducih 10 godina.

Zalosno jest ali tako je kako je, pitanje je hoce li i Vc dobaciti iza Zepca za 10-tak godina..
Naslovnica

#13132 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

tec wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:
Vitezanin wrote:Mapa izgrađenih autoputeva u BiH pokazuje jasno koliko su nam oba entiteta za k..... i ništa više. Hoćemo li pocrkati svi prije nego uspiju jug i sjever zemlje spojiti??
:thumbup: :thumbup:

upravo, ne znaju obični kredit dignuti i uraditi...

zamisli da moraju nešto zarađenim parama iz budžeta napraviti.. :)
Ne nego ima €650 miliona kredita (od 2012 do 2017) odobrenih a sad i potpisanih koji nisu u stanju pokrenuti jer na sve moguće načine probaju ukrasti a banke im odbijaju to odobriti.
:thumbup:
doktor78

#13133 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

cadburry wrote: Mislim da se odnosi na dionicu Počitelj - Buna. Ali to nije tačno. Izabran je izvođač radova, ali radovi nsiu počeli jer idioti nisu obezbijedili građevinsku dozvolu.
Zato i pitam, jer koliko znam, dole se već godinama ništa ne gradi, samo se obaraju tenderi
So What!

#13134 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote:P podigli su po tri kredita za svaku dionicu. Za svaki slucaj da ne zafali.
Nisu to krediti kod komercijalnih banaka, već kod europskih institucija, te nekih drugih fondova i banaka namjenjenim za razvoj.

Dakle to je više neko pomaganje u razvoju, sa finim grejs periodom i kamatom od 1-2%.

Za neke projekte određena institucija ne odobri puni iznos, pa odobri druga.

Kod nekih je slučaj da smo dobili grant (bespovratni kredit) za jedan dio i potreban nam je kredit za ostatak izgradnje.

Dakle, podižu se dva-tri kredita kako bi se završila finansijska konstrukcija određene dionice.

I do sada smo tako finansirali izgradnju autoputeva, a ti krediti se otplaćuju bez ikakvih problema.
So What!

#13135 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Preko 70 posto radova na mostu Svilaj završeno
Image

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa BiH, na čelu sa sekretarom Igorom Pejićem, danas je održala sastanak na radilištu mosta Svilaj na kojem su, osim izvođača Hering, bh. i hrvatskog nadzornog tijela IG i COG, učestvovali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, predvođeni državnim sekretarom Tomislavom Mihotićem, te članovi HAC-a Zagreb, predvođeni izvršnim direktorom Miodragom Furdinom.

Na sastanku je predstavljeno stanje izvedenih i planiranih radova, okončane, trenutne i planirane situacije realizacije dinamičkog i finansijskog plana.

Kompletna čelična konstrukcija mosta je isporučena na radilište. Većina čeličnih mikrosegmenata varenjem je objedinjena na makroelemente. Stupišta S4, S5 i S6 sa bh. strane su u potpunosti završena za montažu čeličnih elemenata. Sa hrvatske strane, stupišta S1 i S2 su u potpunosti završena, dok je stupište S3 pri završnoj fazi i za 10 dana će biti završeno za montažu.

Dolazak 600 t dizalice očekuje se za 15 dana, dok će radovi dizanja elemenata na stupove početi za 5-7 dana od dana prispijeća dizalice na radilište, s obzirom na vrijeme potrebno za njezinu montažu.

Ukupna realizacija radova na današnji dan je 71,35%.

Sekretar Pejić je izrazio zadovoljstvo dinamikom realiziranih radova, očekujući nastavak aktivnosti u cilju konačnog završetka planiranog za 28. 5. 2019. godine.
Image

Image

Image

Image

Image
Radio Sarajevo
drug_profi

#13136 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

So What! wrote:
drug_profi wrote:P podigli su po tri kredita za svaku dionicu. Za svaki slucaj da ne zafali.
Nisu to krediti kod komercijalnih banaka, već kod europskih institucija, te nekih drugih fondova i banaka namjenjenim za razvoj.

Dakle to je više neko pomaganje u razvoju, sa finim grejs periodom i kamatom od 1-2%.

Kod nekih je slučaj da smo dobili grant (bespovratni kredit) za jedan dio i potreban nam je kredit za ostatak izgradnje.

Dakle, podižu se dva-tri kredita kako bi se završila finansijska konstrukcija određene dionice.

I do sada smo tako finansirali izgradnju autoputeva, a ti krediti se otplaćuju bez ikakvih problema.
Ma jasno je meni to sve.
Samo je problem što se ništa ne gradi, a krediti se uzimaju. A kleptomanima dati pare da ih čuvaju, nije pametno.
Naslovnica

#13137 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote:
So What! wrote:

Ma jasno je meni to sve.
Samo je problem što se ništa ne gradi, a krediti se uzimaju. A kleptomanima dati pare da ih čuvaju, nije pametno.
Pare se daju samo po izvršenom poslu (mjesečno), ništa unaprijed.
:wink:
Max_Bunker

#13138 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

https://www.nezavisne.com/ekonomija/pri ... avi/501005

Raspisan tender za most na Savi kod Gradiške. Start radova bi trebao biti na proljeće, rok za izgradnju 30 mjeseci.
Nek' nam je sa srećom :)
boshniak

#13139 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by boshniak »

Ja ovo ne mogu da skontam nikako gradi se 4-5km autoputa u hercegovini pa 4-5km gore negdje u posavini, pa 4-5 km oko zenice pa par km oko Tarčina ništa u komadu da se uradi, taman kad dođe da se spoje neke dionice ono što je prvo urađeno već će bit za rekonstrukciju od stajanja i nekorištenja
Dope_Man

#13140 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

cadburry wrote:
A dje su hiljade kilometara koje nam je babuka Erdogan obecao? Bakir Izetbegovic je rekao da ce izgradnja auputa Sarajevo - Beograd poceti krajem ove godine, pa treba i to ucrtati.

Niko normalan nije popusio ovu pricu.
MMM1977

#13141 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by MMM1977 »

Jučer sam se provozao komplet dionicom, stvarno extra. Od Doboja do BL čas posla.

Uključio sam tempomat na 160 u Doboju i isključio pred BL. Toliko o strašnim krivinama.
cadburry

#13142 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cadburry »

Dope_Man wrote:
cadburry wrote:

Niko normalan nije popusio ovu pricu.
Normalni su nazalost manjina u ovoj drzavi.
drndalo

#13143 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

tec wrote:
Nivelacija wrote:Ukoliko nakon izbora ne uklone pokemona Terzica, tj ako se zadrzi jos 1-2 godine niko ziv poslje njega ne izvuce iz blata Autoceste Federacije :-x
Problem nije terzić nego sda i hdz ali očigledno to njihovim biračima ne smeta.
A navedeni nije istaknuti clan iste ???
MMM1977 wrote:Jučer sam se provozao komplet dionicom, stvarno extra. Od Doboja do BL čas posla.

Uključio sam tempomat na 160 u Doboju i isključio pred BL. Toliko o strašnim krivinama.
Ubico besprizorni...!
drug_profi

#13144 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Terzić je SBB.
drndalo

#13145 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

drug_profi wrote:Terzić je SBB.
Sve je to isto bre...!

Vala stvarno ne pratim te transfere kako spada... :cry:
drug_profi

#13146 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ne mogu vjerovati da je samo do Terzića. Ima tu sigruno još kočničara na ključnim mjestima. Ako ništa, znam kako ova balijska pamet funkcioniše. Neće dopustiti da nešto prođe kraj njega, nebitno koliko je važno i korisno drugima, a da on nema lične koristi. Pa onda se blokira dok se ne namiri.
drndalo

#13147 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Ma naravno da nije samo do njega, ali kako je dio te hobotnice vec dugi niz decenija, on im je bas onako ogledni primjer...
shake69

#13148 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

muzicar_iz_parka wrote:
shake69 wrote:Mislim da je Laktashenko ili neko njegov ovih dana rekao mrtav hladan kako vec sada AP u toj njegovoj guberniji bez problema otplacuje kredit od putarine!? Pa hebote u CRO stenju i pokusavaju mnoge dionice utrpati nekome iz bijelog svijeta a toliko ljudi imaju u tranzitu i kao turiste a eto oni kao pune ceste imaju i zaradjuju bruku love!
Znam da je predizborna laza ali zar ce mu fakat neko povjerovati pored prazne ceste? :lol:
Akcize i ostali nameti. Mislim da Miletu ide 40% od ukupnog kolača.
Znam to, drzava je garant svakog kreditnog aranzmana s medjunarodnom zajednicom i nije bitno kako ce namaknuti ta sredstva iz budzeta ili akcizama ili putarinom, ili ovo dvoje posljednje zajedno sto je najpozeljnije, ali govorimo o rentabilnosti. Zapravo Laktashenkovi kazu kako se putarinom kredit vec super uspjesno otplacuje. :? Cega ba!? Od sarenih predizbornih obecanja?
drndalo

#13149 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Aj cuj, kad politicar trazi glas, i decko pi***p od djevojke, svasta se prevali preko usta... :mrgreen:

I kad Zeljka opravdava post-festum svoja USA putovanja... :evil:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13150 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

shake69 wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
shake69 wrote:Mislim da je Laktashenko ili neko njegov ovih dana rekao mrtav hladan kako vec sada AP u toj njegovoj guberniji bez problema otplacuje kredit od putarine!? Pa hebote u CRO stenju i pokusavaju mnoge dionice utrpati nekome iz bijelog svijeta a toliko ljudi imaju u tranzitu i kao turiste a eto oni kao pune ceste imaju i zaradjuju bruku love!
Znam da je predizborna laza ali zar ce mu fakat neko povjerovati pored prazne ceste? :lol:
Akcize i ostali nameti. Mislim da Miletu ide 40% od ukupnog kolača.
Znam to, drzava je garant svakog kreditnog aranzmana s medjunarodnom zajednicom i nije bitno kako ce namaknuti ta sredstva iz budzeta ili akcizama ili putarinom, ili ovo dvoje posljednje zajedno sto je najpozeljnije, ali govorimo o rentabilnosti. Zapravo Laktashenkovi kazu kako se putarinom kredit vec super uspjesno otplacuje. :? Cega ba!? Od sarenih predizbornih obecanja?
pa iz budžeta se i vraća, autoceste u BiH mogu pokriti održavanje od naplate cestarine

pisao sam ovdje hrvati do kraja augusta preko 2 milijarde kuna naplatili od cestarine, a dosta bi to opalo da postoji autocesta kroz BiH jer je značajno kraće

zato polahko, ipak zahtjevni su to projekti bla bla bla :lol:
Post Reply