Gojeni H wrote:
Ponovicu, Izrael je zemlja sa aparthejdskim rezimom u kojem palestinski zivot ne vrijedi pisljivog boba.
Izrael zbog podrske SAD-a NIKADA nece dozvoliti formiranje funkcionalne palestinske drzave, taman kad bi se sav ostali svijet na glavu nasadio.
Sve ostalo je trla baba lan ...
Jebo drzavu, nastaju i nestaju, ima puno bitnijih stvari u zivotu od patriotizma, to mi u BiH najbolje znamo.
Funkcionalna palestinska drzava naravno nece nikada postojati, to su cinjenice, razlog za to je sto su teritorijalno rasjeceni Pojas Gaze i Zapadna obala.
Zapadna obala bi i nekako mogla biti drzava kad bi se makla izraelska naselja odozda, ali pojas Gaze nebi mogao nikako sam prezivljavati, teritorij je premali, bez pomoci ostatka Sviejeta bi uslijedila katastrofa na tom podrucju.
Kada su u pitanju izraelska naselja na Zapadnoj obali, ta naselja jedina imaju razvijenu industriju tamo i dosta doprinose poboljsanju standarda palestinaca na tom podrucju, kad bi se Zapadna obala kojim slucajem "osamostalila" i kad bi se prekinula svaka povezanost sa Izraelom, to podrucje bi postalo mnogo nerazvijenije nego sada.
Sto se mene licno tice, meni su ovdje britanci pogrijesili, zajedno sa UN-om, trebali su ostaviti neke dijelove ovog podrucja u sklopu Ujedinjenog kraljevstva, nesto kao Akrotiri i Dekelija na Kipru. Ti Akrotiri bi bili na neki nacin granicne zone izmedju palestinaca i izraelaca, jedino tako bi bilo moguce imati dvije drzave na tom podrucju.