Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#13101 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Sad umjesto haraču, treba pisati slovo za Hawkinga...
arzuhal

#13102 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

harač wrote:da, da, much appreciated. nakon posljednjeg okrsaja sa klerofasizmom i njihovim ideoloskim jaranima, koji me bas nako osinuo psihicki, nisam siguran da vjerujem u die ewige wiederkunft, al vidzet cemo... kako je i ono prvo jedna obicna literarna konstrukcija, tako je i povratak ovdje neki vid mazohizma (ali onog u phantom thread :D)
Što nisi odmah rek'o da si u literarnoj sekciji i da voliš da konstruišeš...Kada bi sad neko bio voljan, kao ispriku, da ti pronađe i neki odgovarajući vid sadizma... :mrgreen:
harač

#13103 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

ExNihilo wrote:Niče je preveden i naše jezike, prijatelju.
more bit. nikad mi nije bio pretjerano uvjerljiv (nedavno sam se natjerao da mu dam jos jednu sansu, pa se upisa na kurs na edx-u), ali da je bio neprevazidjen stilista tog jezika nepobitna je cinjenica koju valja priznati. nesto a la onom o kur-anu i arapskom, barem na sentimentalnoj ravni
Bloo wrote:Sad umjesto haraču, treba pisati slovo za Hawkinga...
prica o ovim eulogijama podsjeti me na interview u kojem je h. bloom (vec je tad bio teska gerijatrija), rekao da uvijek pred spavanje izrecituje onaj pocetak iz Like Decorations in a Nigger Cemetery, da je nakon toga lakse umrijeti. upravo ta slika nesalomljivosti i antinihilizma uvijek mi je zracila iz hawkinga, valjda iz ocitih razloga okolnosti u kojima je zivio. zbog toga je stevensov gubbinal, kao savrsena kritika scientizma, neprimjenjiv na hawkinga (i na dawkinsa), koji su pored svoje nevjere uvijek uvidjali "to nesto"
Bloo
Globalna šefica

#13104 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:
prica o ovim eulogijama podsjeti me na interview u kojem je h. bloom (vec je tad bio teska gerijatrija), rekao da uvijek pred spavanje izrecituje onaj pocetak iz Like Decorations in a Nigger Cemetery, da je nakon toga lakse umrijeti. upravo ta slika nesalomljivosti i antinihilizma uvijek mi je zracila iz hawkinga, valjda iz ocitih razloga okolnosti u kojima je zivio. zbog toga je stevensov gubbinal, kao savrsena kritika scientizma, neprimjenjiv na hawkinga (i na dawkinsa), koji su pored svoje nevjere uvijek uvidjali "to nesto"
Uzeti ću si slobodu da se osvrnem na Stevensa i epistemologiju i Hawkinga, čim uhvatim vremena danas od frke.

Till then...

For the listener, who listens in the snow,
And, nothing himself, beholds
Nothing that is not there and the nothing that is.
harač

#13105 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

jel ko prati ove komentare na clanak o smrti - haman 400 komada... vise mrznje nego kad pisu o jevrejima ili homoseksualcima :lol: (iako bi covjek ocekivao da merhametli bosnjo barem u mrznji bude egalitarian)

p.s. vidim da su pokusali razblaziti nekakvim clankom o izjavama protiv opsade, al ne pomaze :bih:
Bloo
Globalna šefica

#13106 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:jel ko prati ove komentare na clanak o smrti - haman 400 komada... vise mrznje nego kad pisu o jevrejima ili homoseksualcima :lol: (iako bi covjek ocekivao da merhametli bosnjo barem u mrznji bude egalitarian)

p.s. vidim da su pokusali razblaziti nekakvim clankom o izjavama protiv opsade, al ne pomaze :bih:
Ne mogu to da citam...
Lakse mi je nekad zazmiriti.

To je kao da Smrcak umre i ja se nasladujem što će se sjebati kad skonta da nema nista poslije...
Hakiz

#13107 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:To je kao da Smrcak umre i ja se nasladujem što će se sjebati kad skonta da nema nista poslije...
Ovo je cinično do boli.
arzuhal

#13108 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Za pakao meni je prva i najsnažnija asocijacija - zaborav.
Smrcak15

#13109 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:Za pakao meni je prva i najsnažnija asocijacija - zaborav.
zaborav cega???
arzuhal

#13110 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
arzuhal wrote:Za pakao meni je prva i najsnažnija asocijacija - zaborav.
zaborav cega???
Svega...Zaborav čovjeka sebe, Boga, zaborav Božiji čovjeka...To je Pakao.
ExNihilo

#13111 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Možda je ovaj podforum pakao, a Smrčkove slikovnice naša kazna.
arzuhal

#13112 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:Možda je ovaj podforum pakao, a Smrčkove slikovnice naša kazna.
To je baška, Omer, rahimehullahu te'ala, je odgovorio rubaijom:

Gdje je pak'o s kojim svećenik nas straši,
a gdje je raj na kojem se blaži,
kad upitah Pira s omjehom mi reče:
"I jedno i drugo ti u sebi traži!"

:mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#13113 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smatram da poslije nema ništa i da je to dobro jer napokon prestaneš da misliš....Um proizvodi patnju.

A ako ima neka verzija "pakla", to bi bilo kao u onoj epizodi Dylana Doga - Igra sa smrću - lik pokuša da prevari smrt tokom šahovske partije i ona ga kazni ne sa ništavilom i zaboravom(što se i nadao) niti povratkom u život, već ga ostavi samog i svjesnog u nepreglednom bijelom ništavilu...sa svim sjećanjima...
John Cleese

#13114 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:
Gdje je pak'o s kojim svećenik nas straši,
a gdje je raj na kojem se blaži,
kad upitah Pira s omjehom mi reče:
"I jedno i drugo ti u sebi traži!"

:mrgreen:
"I umri, da spases vErovanje cisto, da si kad god stao pred istinom golom i da u zivotu nisi jedno isto
jednom zvao srecom, a drugi put bolom." :|
Ramzess Veliki

#13115 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

Bloo wrote:Smatram da poslije nema ništa i da je to dobro jer napokon prestaneš da misliš....Um proizvodi patnju.

A ako ima neka verzija "pakla", to bi bilo kao u onoj epizodi Dylana Doga - Igra sa smrću - lik pokuša da prevari smrt tokom šahovske partije i ona ga kazni ne sa ništavilom bez sjećanja (što se i nadao) niti povratkom u život, već ga ostavi samog i svjesnog u nepreglednom bijelom ništavilu...sa svim sjećanjima...
Da ... grozno ... zamisli da te neko ostavi tako u vjecnosti sa tvojim mislima i sjecanjima ... :shock:
arzuhal

#13116 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

:lol:
ExNihilo

#13117 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Image

:D
ExNihilo

#13118 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Štae :D
ExNihilo

#13119 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Ljudi moji, ništa mi ne znamo. Ništa.
shmizlica

#13120 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

pa ne moramo se onda ni lagati da znamo :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#13121 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Svi postovi koji se iole dotiču diskusije ateizam versus religija, ljubezno deložirani na temu sa istim nazivom
Bloo
Globalna šefica

#13122 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote: prica o ovim eulogijama podsjeti me na interview u kojem je h. bloom (vec je tad bio teska gerijatrija), rekao da uvijek pred spavanje izrecituje onaj pocetak iz Like Decorations in a Nigger Cemetery, da je nakon toga lakse umrijeti. upravo ta slika nesalomljivosti i antinihilizma uvijek mi je zracila iz hawkinga, valjda iz ocitih razloga okolnosti u kojima je zivio. zbog toga je stevensov gubbinal, kao savrsena kritika scientizma, neprimjenjiv na hawkinga (i na dawkinsa), koji su pored svoje nevjere uvijek uvidjali "to nesto"
Krenuh pisati dugi traktat i skontah da sam se izgubila u moru teozofije i epistemologije..
Mada je interesantna pretpostavka odakle je izveo samu riječ.
Da, njegova nesalomljivost me podsjeti na jedan drugi line..
But the wise man avenges by building his city in snow.....
MaD_ProfessoR

#13123 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MaD_ProfessoR »

triconja wrote:E raje u zadnje vrijeme (citav zivot) me zanima ljudska 'siha i zanima me vijedi li citat npr. junga i slicne zajebante?

Pozdrav.

To bi trebala biti lektira ako te interesuje ljudska priroda. Potom bih ti preporučio James Frazera i njegovo kapitalno djelo Zlatna grana, kao i Joseph Campbellovog junaka sa 1000 lica.
triconja

#13124 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

MaD_ProfessoR wrote:
triconja wrote:E raje u zadnje vrijeme (citav zivot) me zanima ljudska 'siha i zanima me vijedi li citat npr. junga i slicne zajebante?

Pozdrav.

To bi trebala biti lektira ako te interesuje ljudska priroda. Potom bih ti preporučio James Frazera i njegovo kapitalno djelo Zlatna grana, kao i Joseph Campbellovog junaka sa 1000 lica.
Vidjecu, citam pomalo jer sam trenutno zauzet, kad se obaveze umanje onda cu citat.
broj dva

#13125 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Bloo wrote:Smatram da poslije nema ništa i da je to dobro jer napokon prestaneš da misliš....Um proizvodi patnju.

A ako ima neka verzija "pakla", to bi bilo kao u onoj epizodi Dylana Doga - Igra sa smrću - lik pokuša da prevari smrt tokom šahovske partije i ona ga kazni ne sa ništavilom i zaboravom(što se i nadao) niti povratkom u život, već ga ostavi samog i svjesnog u nepreglednom bijelom ništavilu...sa svim sjećanjima...
--
Zato ja igram šaha svaki dan, pripremam se za konačni obračun. Samo da dobijem bjele figure i krenem sa e4...
Post Reply