Sirija vol. 2

Locked
salik79

#130876 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

dječak sa šibicama wrote:Prvo naprave babarogu ISIL kao sto su i Al Qaidu, onda kofol oni uniste ISIL iako su Obumbini emisari kmecali kako "ISIL nece biti moguce unistiti ni za stotinu godina", oni kao pomognu Kurdima i oni kao uniste ISIL, a onda kad izgube rat u Siriji i Trump uradi sto je i obecao, povlaci se iz unaprijed izgubljene Obumbine igre, onda idu kritike na Trumpa da se malo usicari.

Tra-gi-ko-me-di-ja
Sve je to i kiki davno sam zakljucio, a opet, kasnije, svrsava/o na njih.
Kikibombona wrote:Al da nije Amerike i prijatelja ne bi bilo ni ISILa. ISIL je naoruzan od strane Amerike i saveznika. Imali su podrsku u borbi protiv Asada dok se nisu okomili na druge pobunjenike i pozeljeli biti glavni. Kurdima za vrijeme razvoja ISILa Amerika i ekipa ni dinara nisu dali.

Pojednostavljeno..... To je kao da ja posaljem placenog ubicu na vas, izroka vas po nogama i ja dodjem u posljednji cas i spasim vas sigurne smrti. I vi mi onda budete zahvalni jer sam vam spasio zivote.

Kurdi nisu budale. Upravo ovako i oni vide situaciju, ali su opet osudjeni na americku podrsku iako ih malo opale po glavi, pa ih poslije miluju..... Jebeni su to igraci. Sve sto rade je dugorocna strategija, za daleku buducnost.....
@mba

#130877 Re: Sirija vol. 2

Post by @mba »

Ljuci wrote:Arapi moraju shvatiti da arapski nacionalizam nije realan i da se trebaju sto vise uzdati u islamsku povezanost.

to beduini arapski nikad nece shvatiti, dzahilija way of life!
von_admir

#130878 Re: Sirija vol. 2

Post by von_admir »

UK , France zabrinuti po obicaju :-) :-) u medjuvremenu drzace se za rucice :D
#Breaking| #UK PM #Johnson’s spokesman says PM and #Macron expressed deep concerns at #Turkish incursion in #Syria and agreed to stay in close contact
@mba

#130879 Re: Sirija vol. 2

Post by @mba »

Novak20 wrote:Dobar intervju.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/prv ... 23833.aspx
Istaknuo je i moralni dug koji SAD ima prema kurdskim borcima u Siriji te nemoralnost Trumpove odluke da ih napusti.

"Sirijski Kurdi su bili glavna kopnena snaga protiv Islamske države. Istina je da smo mi intervenirali kako bismo im pomogli 2014. kad je ISIS napadao grad Kobane i čak ušao u grad, ali jednom kad su izgurali ISIS iz kurdskih područja, onda je SAD potaknuo Kurde da nastave borbu u arapskim područjima, koja nisu bila od interesa Kurdima. Ali na zahtjev Amerikanaca, išli su i borili se u Raki, u Deir ez-Zoru, u Baguzu, pobijedili su ISIS. Imali su preko 11 tisuća poginulih. Da se SAD morao boriti protiv ISIS-a sam, vjerojatno bi imao tisuće mrtvih vojnika. Umjesto toga, imao je pet", nastavlja Galbraith.
"Onda je Trumpov specijalni izaslanik Jeffrey ispregovarao dogovor s Turskom i Kurdima, u kojem bi Kurdi povukli svoje teško oružje iz zone, 20 kilometara od turske granice, i uništili svoje fortifikacije duž granice. Zauzvrat, Turci ne bi napali i provodile bi se zajedničke tursko-američke patrole uz granicu. A ja sam baš bio u sjeveroistočnoj Siriji prije dva tjedna, vidio sam kako su napunili svoje rovove u sklopu dogovora s Turcima. Jednom kad su uništili svoju obranu, Turcima je postalo lakše izvršiti invaziju, a Trump je onda dao dopuštenje za invaziju. To je izdaja. Nema saveznika kojeg Trump ne bi izdao. Nema granica Trumpovoj izdaji", zaključuje Galbraith, koji je još od osamdesetih zagovornik prava Kurda, kada je pomogao razotkriti masakr kemijskim oružjem koji je iračka vojska na zapovijed Sadama Huseina počinila nad iračkim Kurdima.
Neovisno o američkom vodstvu, odnosno nedostatku istog pod Trumpom, pitanje je koje je realistično i etično rješenje za kurdsko pitanje koje opterećuje regiju već stotinjak godina. Kurdi su, podsjetimo, najveći narod bez domovine na svijetu.

"Odgovor je drukčiji za svaku od zemalja u kojoj Kurdi žive. Turska je živjela uz de facto neovisnu državu u sjevernom Iraku od 1991. Ima odlične odnose s kurdskom vladom. U Iraku je zato rješenje neovisnost. Irački Kurdistan funkcionira kao neovisna država i treba ga i priznati kao takvu. 92,7% glasača glasalo je za neovisnost na referendumu u Kurdistanu 2017. Stoga se to treba dogoditi i dogodit će se. U Siriji Kurdi ne traže neovisnost, ali žele očuvati elemente revolucije: rodnu jednakost, samoupravljanje, uključivanje svih lokalnih zajednica, Araba, kršćana, zaštita okoliša. Istina je da neki od sirijsko-kurdskih kadrova imaju veze s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), ali oni su bili usredotočeni na borbu protiv ISIS-a i na revoluciju koju su stvorili u Siriji", odgovara Galbraith.

"U Turskoj ne traže neovisnost, traže kurdska prava, pravo na samoupravljanje, na korištenje kurdskog jezika itd. A u Iranu je na snazi vrlo brutalna represija, tako da ne mogu govoriti o tome. Da sumiram, rješenje je neovisnost za Kurde u Iraku, autonomija za Kurde u Siriji i demokracija i puna prava za Kurde u Turskoj kao dio mirovnog procesa", kazao nam je Galbraith.

koliko je meni poznato da kurdi u TR koriste svoj jezik u skolama kao sto se bosanski uci naprimjer na kosovu ili makedoniji kao dodatni predmet/jezik za onog ko hoce, stim da kurdi u TR imaju i svoj kanal na kurdskom jeziku TRTkurdi

ne smije se zaboraviti da kurdi u opste ne govore isto jezik!
salik79

#130880 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

@mba wrote:
Novak20 wrote:Dobar intervju.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/prv ... 23833.aspx
Istaknuo je i moralni dug koji SAD ima prema kurdskim borcima u Siriji te nemoralnost Trumpove odluke da ih napusti.

"Sirijski Kurdi su bili glavna kopnena snaga protiv Islamske države. Istina je da smo mi intervenirali kako bismo im pomogli 2014. kad je ISIS napadao grad Kobane i čak ušao u grad, ali jednom kad su izgurali ISIS iz kurdskih područja, onda je SAD potaknuo Kurde da nastave borbu u arapskim područjima, koja nisu bila od interesa Kurdima. Ali na zahtjev Amerikanaca, išli su i borili se u Raki, u Deir ez-Zoru, u Baguzu, pobijedili su ISIS. Imali su preko 11 tisuća poginulih. Da se SAD morao boriti protiv ISIS-a sam, vjerojatno bi imao tisuće mrtvih vojnika. Umjesto toga, imao je pet", nastavlja Galbraith.
"Onda je Trumpov specijalni izaslanik Jeffrey ispregovarao dogovor s Turskom i Kurdima, u kojem bi Kurdi povukli svoje teško oružje iz zone, 20 kilometara od turske granice, i uništili svoje fortifikacije duž granice. Zauzvrat, Turci ne bi napali i provodile bi se zajedničke tursko-američke patrole uz granicu. A ja sam baš bio u sjeveroistočnoj Siriji prije dva tjedna, vidio sam kako su napunili svoje rovove u sklopu dogovora s Turcima. Jednom kad su uništili svoju obranu, Turcima je postalo lakše izvršiti invaziju, a Trump je onda dao dopuštenje za invaziju. To je izdaja. Nema saveznika kojeg Trump ne bi izdao. Nema granica Trumpovoj izdaji", zaključuje Galbraith, koji je još od osamdesetih zagovornik prava Kurda, kada je pomogao razotkriti masakr kemijskim oružjem koji je iračka vojska na zapovijed Sadama Huseina počinila nad iračkim Kurdima.
Neovisno o američkom vodstvu, odnosno nedostatku istog pod Trumpom, pitanje je koje je realistično i etično rješenje za kurdsko pitanje koje opterećuje regiju već stotinjak godina. Kurdi su, podsjetimo, najveći narod bez domovine na svijetu.

"Odgovor je drukčiji za svaku od zemalja u kojoj Kurdi žive. Turska je živjela uz de facto neovisnu državu u sjevernom Iraku od 1991. Ima odlične odnose s kurdskom vladom. U Iraku je zato rješenje neovisnost. Irački Kurdistan funkcionira kao neovisna država i treba ga i priznati kao takvu. 92,7% glasača glasalo je za neovisnost na referendumu u Kurdistanu 2017. Stoga se to treba dogoditi i dogodit će se. U Siriji Kurdi ne traže neovisnost, ali žele očuvati elemente revolucije: rodnu jednakost, samoupravljanje, uključivanje svih lokalnih zajednica, Araba, kršćana, zaštita okoliša. Istina je da neki od sirijsko-kurdskih kadrova imaju veze s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), ali oni su bili usredotočeni na borbu protiv ISIS-a i na revoluciju koju su stvorili u Siriji", odgovara Galbraith.

"U Turskoj ne traže neovisnost, traže kurdska prava, pravo na samoupravljanje, na korištenje kurdskog jezika itd. A u Iranu je na snazi vrlo brutalna represija, tako da ne mogu govoriti o tome. Da sumiram, rješenje je neovisnost za Kurde u Iraku, autonomija za Kurde u Siriji i demokracija i puna prava za Kurde u Turskoj kao dio mirovnog procesa", kazao nam je Galbraith.

koliko je meni poznato da kurdi u TR koriste svoj jezik u skolama kao sto se bosanski uci naprimjer na kosovu ili makedoniji kao dodatni predmet/jezik za onog ko hoce, stim da kurdi u TR imaju i svoj kanal na kurdskom jeziku TRTkurdi

ne smije se zaboraviti da kurdi u opste ne govore isto jezik!
Ne vjeruj Petru Stosicu, alias Dzihadi Petru ni kada ti napise da je mlijeko bijelo. U hrvatskoj se raja sprda na sami pomen tog lika.

Dzihadi Petar je, inace, hrvatska kopija Juliana Röpkea, alias Jihadi Juliana.
Nadzornik

#130881 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Volkswagen neće graditi fabriku u Turskoj, a Erdogan već naredio da se voze njihova vozila.... :shock:

Njemački proizvođač automobila Volkswagen poništio je odluku o izgradnji nove fabrike u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji, prenijeli su njemački mediji.

A Erdogan naredio da se sva sluzbena auta zamjene pasatima... :D

Image

https://www.klix.ba/biznis/volkswagen-n ... /191015052
von_admir

#130882 Re: Sirija vol. 2

Post by von_admir »

Navodno kruze informacije, vidjecemo jel istina uskoro.
#Turkey defense minister Hulusi Akar announces:

"We will talk with the #Assad GOVERNMENT."
Takodje SAA sprema se udari na HTS
Syrian army reinforcements have arrived at the frontlines north of Khan Shaykhun and north of Tamanaa amid reports that the Syrian army is preparing to launch an offensive against #HTS in the area.
Last edited by von_admir on 15/10/2019 12:47, edited 1 time in total.
Nadzornik

#130883 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Bodkin wrote:Koja je razlika izmedju onoga sto turska radi u siriji i onoga sto je rusija radila u ukrajini?

Razlike nema,Rusi su popili sankcije a Turska ocekuje sankcije.

Rusima sankcije ne mogu pera odbiti ali ce Tursku zaviti u crno.
ioannes

#130884 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

Bodkin wrote:Koja je razlika izmedju onoga sto turska radi u siriji i onoga sto je rusija radila u ukrajini?
jel Putin naredio vojsci ruske federacije da napadne Ukrajinu ili položaje unutar ukraijine?
MUNAFIK

#130885 Re: Sirija vol. 2

Post by MUNAFIK »

Nadzornik wrote:

Razlike nema,Rusi su popili sankcije a Turska ocekuje sankcije.

Rusima sankcije ne mogu pera odbiti ali ce Tursku zaviti u crno.
Cuj koja je razlika...

Kako to Bogati nema razlike, znaci Turska GRANICI sa Sirijom u kojoj se vise i ne zna ko sa kim ratuje i koje sve zemlje nemaju svoju vojsku tamo i Turska godinama prima i kontroliš izbjeglice, milione izbjeglica i uz to teroristicke grupe goje godinama ubijaju turske civile i napadaju vojne i policijske službenike napravili svoja uporišta baš tu uz granicu u Siriji i odatle još više prijete Turskoj... I sad u svom tom višegodišnjem ratu kada je Turska krenula da zaštiti svoje granice onda je to isto kao i Rusija i Ukraina....
dječak sa šibicama

#130886 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

ioannes wrote:
jel Putin naredio vojsci ruske federacije da napadne Ukrajinu ili položaje unutar ukraijine?
Nije, ali uzeli su Krim, na stranu opravdanost jer Krim nikada nije ni bio ukrajinski do `56 ali uzeli su dio Ukrajine.

Ono u Donbasu je karina, pobuna lokalnih potpomognuti iz Rusije, da je tu ruska vojska upala usetali bi se do Kijeva za dva dana.
espn

#130887 Re: Sirija vol. 2

Post by espn »

Volkswagen neće graditi fabriku u Turskoj, a Erdogan već naredio da se voze njihova vozila

Nadzornik

#130888 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

espn wrote:Volkswagen neće graditi fabriku u Turskoj, a Erdogan već naredio da se voze njihova vozila

Stara vijest,ja vec prije mjesec dana objavio... :D
dječak sa šibicama

#130889 Re: Sirija vol. 2

salik79 wrote:
Sve je to i kiki davno sam zakljucio, a opet, kasnije, svrsava/o na njih.
Kikibombona wrote:Al da nije Amerike i prijatelja ne bi bilo ni ISILa. ISIL je naoruzan od strane Amerike i saveznika. Imali su podrsku u borbi protiv Asada dok se nisu okomili na druge pobunjenike i pozeljeli biti glavni. Kurdima za vrijeme razvoja ISILa Amerika i ekipa ni dinara nisu dali.

Pojednostavljeno..... To je kao da ja posaljem placenog ubicu na vas, izroka vas po nogama i ja dodjem u posljednji cas i spasim vas sigurne smrti. I vi mi onda budete zahvalni jer sam vam spasio zivote.

Kurdi nisu budale. Upravo ovako i oni vide situaciju, ali su opet osudjeni na americku podrsku iako ih malo opale po glavi, pa ih poslije miluju..... Jebeni su to igraci. Sve sto rade je dugorocna strategija, za daleku buducnost.....
dobro da je i to zakljucio, nije on glup decko samo se u geopolitiku razumije ko mara u krivi k ili kako se vec kaze.

Nije naucio recimo osnovnu lekciju, da je historija povijesti uciteljica zivota.

A i nije jedini koji ne razumije da ne postoje toliko zajebani igraci da im niko nista ne moze. Niti je bilo, niti ce biti. Pa da se vratimo na istoriju, kakva su sve carstva propadala, a u svoje vrijeme su izgledala neunistiva.

ISIL nije pao sa neba, ali ljudima je lakse vjerovati da su se oni eto odnekud pojavili nekakav Bagdadi nekakvi koljaci, ko ce razmisljati o pocecima i uzrocima i igrama u sjeni. Samo pogledas CNN i BBC i oni ti "sve objasne", zlocinacki rezim ubija djecu bojnim otrovima #prayforBana :(
Bodkin

#130890 Re: Sirija vol. 2

Post by Bodkin »

ioannes wrote:
Koja je razlika zivota ti?
aerodinamika

#130891 Re: Sirija vol. 2

Post by aerodinamika »

espn wrote:Volkswagen neće graditi fabriku u Turskoj, a Erdogan već naredio da se voze njihova vozila

jel iko cita dalje od naslova?
ne kazu da nece gradit
"Upravni odbor koncerna je odložio odluku o novom pogonu. Pratimo aktuelnu situaciju veoma obazrivo i sa velikom zabrinutošću gledamo na aktuelni razvoj”, rečeno je.
znaci kad se situacija smiri za par dana nastavljamo gdje smo stali, fabrika ide punim kapacitetom, uostalom turska uskoro krece sa proizvodnjom vlastitog automobila, cak i da se potpuno povuku nema nikakve tragedije
dječak sa šibicama

#130892 Re: Sirija vol. 2

Image

trenutni razmjestaj snaga, sa tim da je u pitanju pustinja ili pustahija pa te na cesti moze presresti ko stigne
Bodkin

#130893 Re: Sirija vol. 2

Post by Bodkin »

aerodinamika wrote:

ne kazu da nece gradit
"Upravni odbor koncerna je odložio odluku o novom pogonu. Pratimo aktuelnu situaciju veoma obazrivo i sa velikom zabrinutošću gledamo na aktuelni razvoj”, rečeno je.
znaci kad se situacija smiri za par dana nastavljamo gdje smo stali, fabrika ide punim kapacitetom, uostalom turska uskoro krece sa proizvodnjom vlastitog automobila, cak i da se potpuno povuku nema nikakve tragedije
:lol: jasta. Nema zime. Prave svoje auto. Svi ce kupovati turska auta. Ili jos bolje, unutrasnja potrosnja je kao kineska pa su sami sebi dovoljni
Nadzornik

#130894 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Sirija je za mnoge kao Tutankamanovo proklestvo,ni jedna strana zemlja koja je ucestvovala u ovoj tragediji i usla u Siriju
se nece izvuci bez posljedica,neka vise,neka manje ali ce sve osjetiti bijes nevino stradalih dusa.
emmir1

#130895 Re: Sirija vol. 2

Post by emmir1 »

Ima li izvještaja sa terena, kako ide etničko čišćenje Turcima?
emmir1

#130896 Re: Sirija vol. 2

Post by emmir1 »

Nema razlike.

Hitler je ovako radio, Putin, Slobo Miloševic i evo Erdogan
Kikibombona

#130897 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

emmir1 wrote:Ima li izvještaja sa terena, kako ide etničko čišćenje Turcima?
YPG u potpunosti oslobodio Serekanije od turko-vehabija. :thumbup: Vec treci dan napreduju u gradu i danas je konacno potpuno oslobodjen.

...

Opetja i 51 su prije 5 dana napisali da su turko-vehabijske nakaze zauzele Serakanije/Ras al-Ajn. To je dokaz kakvi su Turci lazovi.

...

Inace, komadant odbrane Serekanije je Kurd koji je do 2015. bio oficir IDF-a i onda dao otkaz i dosao pomoci bracu u Siriji. :thumbup:

Ugl, Turci su zauzeli qrac, nula bodova, par sela sa 10 kuca u sirijskoj pustinji, na granici sa Turskom. Opet su vehabijske prikaze izginule uzalud.
salik79

#130898 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

emmir1 wrote:Ima li izvještaja sa terena, kako ide etničko čišćenje Turcima?
Pobise sve sto mrda, cak i Kentuckyju:

aerodinamika

#130899 Re: Sirija vol. 2

Post by aerodinamika »

Bodkin wrote:
aerodinamika wrote:

ne kazu da nece gradit
:lol: jasta. Nema zime. Prave svoje auto. Svi ce kupovati turska auta. Ili jos bolje, unutrasnja potrosnja je kao kineska pa su sami sebi dovoljni
nece se turski automobil prodavati samo u turskoj, vec sirom bliskog istoka, iran (koji zbog sankcija ima vozni park na nivou jedne Kube), arapski svijet, i druge zemlje u razvoju, veliki dijelovi balkana itd
https://www.dailysabah.com/automotive/2 ... c-interest
Turkey's domestic car draws huge public interest
Although the first prototype is yet to be debuted this year and the mass production is to begin in 2022, hundreds of Turkish citizens have already expressed desire to purchase the first domestically produced car...
hundreds of our citizens are already expressing their desire to make a prepayment and be one of the first to purchase the vehicle," said Gürcan Karakaş, the CEO of Turkey's Automobile Joint Venture Group (TOGG), formed by the five largest Turkish industrialists that will develop the country's first domestically manufactured automobile.
von_admir

#130900 Re: Sirija vol. 2

Post by von_admir »

Opasan je taj Zuti :D
By announcing withdrawal of U.S. troops from Syria, an end to the Bush-Obama policy of perennial wars, and referencing Eisenhower’s “military-industrial complex” warning, Trump kicked over the entire chessboard of post-war British geopolitics.
Locked