Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dope_Man

#13076 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

strucnjak99 wrote:kvaka je što ti miješaš žabe i babe
niko ne govori da se neće vozit, i dobro je da se gradi, pogotovo ovaj pravac, jer ako bude jeftinija putarina niko neće ići na HR
Ovdje grijesis, upravo o tome i jeste diskusija. Ljudi govore da nece ni pod razno tim putem da se voze iskljucivo zbog politike nekog debila od politicara iz RSa- I OK, ne moraju. Ali ne moraju vala ni upadati svaki dan na temu da naglase da ne nece. Ja znam da ce moj sljedeci put u Zagreb, Austriju ili bilo gdje drugo biti Sa-Doboj-Gradiska i onda dalje kako god se cesta zvala i kakve god zastave vjesao neko pored jer je to AP u drzavi Bosni i Hercegovini ciji sam jos uvijek gradjanin i vozanjem po njemu ostavljam pare u toj drzavi umjesto u Republici Hrvatskoj.

Svi se mi slazemo ovdje da je ime debilno, da se radi o obicnom zapisavanju teritorije i politickim provokacijama krkana iz Laktasa, ali je razlika u tome da li se voziti njime ili ne. Neki nece.. ne moraju, nek kruze vise, nabijaju kilometrazu, gube vrijeme, trose gorivo.. mi ostali cemo iskoristiti mogucnost da vozimo po boljoj cesti.
Last edited by Dope_Man on 03/10/2018 10:29, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#13077 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Rješenje svih problema je ignorisati gluposti,.. Taj 9. januar je bio nevažan i tek mu je Bake dao značaj. Slučajno ili namjerno,.. ko će ga znati.
Ponašaš se kao da je zemlja cijelovita i jedinstvena, bez ikakve galame i svađe,.. i samo tako može doći do odumiranja unutrašnjih granica i podjela.
archi_a

#13078 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Vrlo je važan i vrlo je važno da se dokaže i da ostane zabilježeno da je ono što je tog dana odlučeno a kasnije sprovedeno u djelo, presuđeno na međunarodnim sudovima. Zbog toga i jeste loš naziv autoputa koji šalje poruku svim onim nasretnicima koji su na vlastitim leđima i gubitkom najmilijih osjetili sve "zaključke" koji su na toj neustavnoj srpskoj skupštini doneseni! :oops:
Na kraju, sud je svoje rekao! Ako nećete poštovati sudske odluke, šta vam drugo preostaje.
Možda to ne znači ništa danas, možda mi možemo ignorisati, ali vašoj unučadi to u budućnosti može predstavljati problem. Historija se ne može i ne smije revidirati.
Last edited by archi_a on 03/10/2018 10:05, edited 1 time in total.
strucnjak99

#13079 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by strucnjak99 »

pa idenjem i kroz HR na isto dođe, opet u kasu HDZ koji će indirektno potpomagat drugu sirovinu Ćovića, HDZ tuđmanove prohrvatske separatiste, plus plaćat ćeš skuplje, plus, od plaćanja autoputem Banja Luka - Doboj - Bos. Gradiška bar od PDV-a će pare ići u državnu kasu BH
strucnjak99

#13080 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by strucnjak99 »

kakaljin wrote:
Sve ima u zakonu, samo kazes vidimo se na sudu jer policajac nije postupio po propisima zakona.

M-17 je magistralni put i tu je dozvoljeno voziti 80 na sat osim ako znakom nije napisano, a taj znak vrijedi 400 metara ili do prve raskrsnice, nije obaveza vozaca da vodi racuna jesu li znakovi pravilno postavljeni vec je to duznost onih koji odrzavaju put i policije da obavjeste ove koji odrzavaju put da se znak postavi jer je to po zakonu.

Mene je radara snimio u Binjezevu na 63 i dosla mi kazna, ja se zalio jer stoji znak 60 i kazna mi ponistena, oni stavili radar da snima sve preko 50 jer se bio promjenio znak ali nisu promjenili znakove.

Svaki policajac koji me nepravilno zaustavi, odmah kazem da me je nepravilno zaustavio i ako napise kaznu kazem da se vidimo na sudu.

A ako je sve po pravilima i ja sam napravio prekrsaj onda sutim i snosim posljedice.
ček, ček ovo mnogi ne znaju
znači, ako debili nisu postavili znak prestanka ograničenja poslije raskrnice, uglavnom 50 km/h, a uglavnom nisu, "podrazumjeva" se po difoltu da nastupa "staro" ograničenje od 80 km/h
imaš li šta "crno na bijelo"
koji je članak zakona, tačka ta i ta :D
drug_profi

#13081 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pravilnik o saobraćajnim znakovima
Član 27.
Obaveza postavljanja znaka
(1) Знакови изричитих наредби морају се поновно поставити након сваког укрштања,
односно спајања са другим путем ако изричита наредба важи и послије таквог укрштања,
односно спајања.
(2) Изричита наредба изражена знаком забране и ограничења или знаком обавезе
постављеним на улазу у насеље на истом стубу на којем је постављен и знак за
обиљежавање насељеног мјеста вриједи на подручју цијелог насеља ако на појединим
путевима или дијеловима пута у насељу није другим саобраћајним знаком изражена друга
наредба.
(3) Став (2) овог члана се односи и на путне објекте (тунели, мостови и сл.).
Ne mogu da nađem latinični tekst koji može da se copy/paste. Uglavnom ovo je pravilnik za BiH
(„Službeni glasnik BiH“, broj 16/07)
strucnjak99

#13082 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by strucnjak99 »

reko, baš zato što debili vrlo rijetko postavljaju znak o PRESTANKU ograničenja 50 km/h iza raskrnice ili naseljenog mjesta
da li se po difoltu "podrazumjeva" da onda počinje da važi samo po sebi ograničenje od 80 km/h
drug_profi

#13083 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

strucnjak99 wrote:reko, baš zato što debili vrlo rijetko postavljaju znak o PRESTANKU ograničenja 50 km/h iza raskrnice ili naseljenog mjesta
da li se po difoltu "podrazumjeva" da onda počinje da važi samo po sebi ograničenje od 80 km/h
Pa eto jasan je pravilnik.
Maraschino

#13084 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

Niste mu ni prase odnijeli na otvor.
Naravno da bi PDV ostao i nama.
Better Man

#13085 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

drug_profi wrote:
strucnjak99 wrote:reko, baš zato što debili vrlo rijetko postavljaju znak o PRESTANKU ograničenja 50 km/h iza raskrnice ili naseljenog mjesta
Pa eto jasan je pravilnik.
Ono što sam ja vidio na dionici Sarajevo - Mostar i obratno, a odnosi se na saobraćajne znakove je ograničenje od 70 km i niže. Nakon prestanka tog nižeg ograničenja bi opet vidio znak 70 km ograničenje. Ako je već tako kako kažete 80 km ograničenje, onda bi valjda trebalo na početku dionice da bude saobraćajni znak na kojem piše 80 km ograničenje.
drug_profi

#13086 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

De mi bogati reci koji dio ti nije jasan?
So What!

#13087 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Otvorena posljednja dionica autoputa Banja Luka – Doboj
Image
Autoput “9. januar” Banja Luka – Doboj u dužini od 72 kilometara danas je u potpunosti pušten u saobraćaj svečanim otvaranjem dionice od mjesta Drugovići do Prnjavora u dužini od 25 kilometara, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvođači radova bili du domaća kompanija Integral inženjering i Granit Skoplje, a ukupna vrijednost izgradnje cijelog autoputa koštala je 402 miliona eura.

Svečanom otvaranju osim predstavnika lokalnih i entitetske vlasti prisustvovao je Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije u svojstvu izaslanika predsjednike Srbije.

Image

Milorad Dodik, predsjednik RS-a je rekao da do 2007. godine ovaj autoput nije bio ni ideja, jer je tek tada odlučeno da se gradi mreža autoputeva u RS-a, kao razvojni, ekonomski, socijalni, integrativni projekat.

“Drago mi je što pripadam generaciji ljudi koji su osmislili, donijeli odluku i izgradili ovaj autoput i što sada generacije mogu da ga koriste”, rekao je Dodik i dodao da vjeruje da je investicija od 400 miliona eura kreditnih sredstava opravdana.

Izrazio je zadovoljstvo jer su savladane prirodne prepreke na ovoj trasi, ali i mentalne, jer je bilo sumnji u ovaj projekat.

Image

“Ovo je put nacionalne integracije, jer ćemo u narednih šest godina izgraditi auto-put od Doboja do Drine, odnosno Srbije”, kazao je Dodik.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS-a najavio je izgradnju autoputa prema Prijedoru i raspisivanje tendera u narednih pet dana za izgradnju mosta preko Save u Gradišci.
Fokus
So What!

#13088 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
studiorum_tuzlaensis

#13089 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

@betterman
Mene samo zanima kako si ti položio vozački ispit a usput veze nemaš o ZOOBSu. Čudimo se onda saobraćajkama... :-? Evo da ponoviš:

Ograničenje na autoputu u BiH je 130 km/h, osim ako nije drugačije znakom određeno.
Ograničenje na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila je 100km/h, osim ako nije drugačije znakom određeno.
Ograničenje na magistralnom putu u BiH je 80 km/h, osim ako nije drugačije znakom određeno.
Ograničenje na regionalnom putu u BiH je 60km/h, osim ako nije drugačije znakom određeno.
Ograničenje u naseljenom mjestu u BiH je 50 km/h, osim ako nije drugačije znakom određeno.

Poslije raskrsnice koja je naznačena semaforom ili horizontalnom/vertikalnom signalizacijom na putu, prestaje da vrijedi ograničenje, i logično onda ograničenje nakon raskrsnice je uvjetovano klasom ceste, osim ako nije drugačiej znakom određeno.
So What!

#13090 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

tec

#13091 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

So What! wrote:
Nestrpljivo čekam da čujem o tim strašnim krivinama od 40 na sat. 8) :thumbup:
So What!

#13092 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

I napokon imamo preko 200 kilometara autoputa ...

:serbo:

Image
sinuhe

#13093 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sinuhe »

Dok se govorilo o VC autoputu jos pocetkom vijeka taj auto-put nije bio u planu. :-?
So What!

#13094 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

tec wrote:Nestrpljivo čekam da čujem o tim strašnim krivinama od 40 na sat. 8) :thumbup:
Dobro si me podsjetio. :thumbup:

Idemo stručnjaci, gdje su krivine? :D
Dope_Man

#13095 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Kako je dobro kad se moze uradit update ove mape.. jest da ide jednom u 3-4 godine, al hajd :lol:
Nivelacija

#13096 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Ukoliko nakon izbora ne uklone pokemona Terzica, tj ako se zadrzi jos 1-2 godine niko ziv poslje njega ne izvuce iz blata Autoceste Federacije :-x
Maraschino

#13097 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

Image

:thumbup:

ljepota
boshniak

#13098 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by boshniak »

I šta kažu FBiH zapadna njemacka za RS
moa

#13099 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by moa »

Maraschino wrote:Image

:thumbup:

ljepota
valjda ce u narednih 18 godina doci do Doboja...3x :)
Last edited by moa on 03/10/2018 16:23, edited 2 times in total.
alibaba_i_30_godina

#13100 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by alibaba_i_30_godina »

Mene stid svega ovoga, uključujući silno hvaljenje oko ovih jadnih 200 km. :sad: :run:
Post Reply