Skoro dijelimo iste stavove o palestinskom pitanju no meni je to sporedno pitanje kao i stav gospodina Fincija o tom pitanju. Kao sto mozes primijetiti da velikoj vecini na forumu to nije nimalo sporedno pitanje i na Fincijevom odredjenju o Gazi polaze se i "patriotski test" NS-a...Pedja Kojovic wrote:Nasa se politicka ideologija ne zasniva, kao sto kazete, na tvrdnji da su BiH gradjani homogena skupina sa istim politickim interesima. Dapace. BiH gradjani, odnosno, politicki subjekti koji ih predstavljaju, u proteklih 20 godina nisu u stanju postici koncenzus o fundamentalnim, rekao bih, predpolitickim pitanjima, kao sto je priznavanje drzave u kojoj zivimo i u kojoj se ti isti politicki subjekti bore za vlast.volta dzontra wrote:Za P.K
Ja te ne bih peglao s Gazom. Vise me interesira pritisak dijela "BH gradjana" na drugi dio "BH gradjana" da se bezuvjetno osude Izreal. Je li dopusteno biti "BH gradjanin" a imati drukciji stav o Gazi od vecine ili se ne izjasnjavati o Gazi. Ako se ne izjasnjavas o Gazi jesi li automatski postao "anamo oni", fasista, neprijatelj jedinstvene Bosne.
Ovo me interesira jer se vasa politicka ideologija zasniva da su BH gradjani homogena skupina koja ima iste politicke interese.
Generalno, postojanje pitanja oko kojih je drustvo podjeljeno je osnov za postojanje visestranackog sistema, izbora, itd.
Sto se tice Gaza&Finci...
S obzirom na nasu nedavnu istoriju, a posebno za gradjane Sarajeva, prirodno je da dogadjanja u Gazi, Libiji, Siriji, itd, izazivaju snaznu emotivnu reakciju jer nas podsjecaju na strahote koje smo i sami prosli. Ali.
Jedan od ideoloskih stubova Nase stranke je premisa da ni jedan pojedinac nije odgovoran ZA zlocine koje je pocinio etnicki, vjerski, itd. kolektiv kome pripada.(Mi smo svi odgovorni PRED posljedicama tog zlocina - ali da ne komplikujem sada). Upravo zbog toga mi recimo nikada nismo zahtijevali da se IZ BiH ili predstavnici bosnjackih stranaka izjasne o, recimo, ubijanju djevojcica koje zele da idu u skolu, itd.
Covjek cija je porodica, zbog svoje etnicke/vjerske pripadnosti, dekretom protjerana iz Spanije, covjek koji je rodjen u italijanskom koncetracionom logoru i po izlasku se, umjesto u ponudjeni Izrael, vraca u Sarajevo iz kojeg su porodicno deportovani sasvim sigurno - kada bi dobio priliku da o tome razgovora, a ne bude priupitan u prolazu - sasvim sigurno ima sta da kaze o ljudima koji se nalaze u slicnoj situaciji.(Nadam se da ce imati tu priliku)
Za mene licno, pravo Izraela na postojanje u granicama koje su odredjene odlukom UN-a i bezbjednost su neupitni, kao sto je, kazem barem za mene licno, okupacija i ponasanje okupatora prema neizraelcima na teritorijama koje su zauzeli ratovima nakon osnivanja drzave apsolutno neprihvatljivo. (Da sada ne pricam o aparthejdu, o rasistickim zakonima koji vladaju u samom Izraelu i cija su posljedica da gradjani Izraela koji nisu Jevreji ne mogu posjedovati zemlju i da im se licne karte i tablice na automobilima razlikuju od onih koje imaju njihovi "zemljaci",itd..)
Radio sam, kao novinar u Palestini i imam nekoliko prijatelja i mislim da relativno dobro znam svakodnevne uzase i ponizenja kojima su Palestinci podvrgnuti od strane izraelske drzave.
p.k.
Prema vasim ustavnim principima vecina "BH gradjana" u moje i Fincijevo ime bi mogla donijeti deklaraciju o podrsku Hamasu.