samo kraš, ono malo pakovanje u kartonskoj kutiji po 100gr.dobar osjecaj wrote:Imam pitanje za one koji prave kolace na nasim prostorima. Koji kakao prah najcesce koristite a koji je dokazano najkvalitetniji u vasim kolacima? Djeluje malo bitno ali u zadnje vrijeme sam bacila nekoliko pakovanja ovih nekih novih proizvodjaca jer je bio uzasnog okusa, nije davao nikakvu boju kolacima i vise me podjecao na otrov nego na sastojak za kolace.
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- DaffyDuck
#13076 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
- cLo
#13077 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
jes' ovaj je najbolji, od onih koje sam ja probala i jedini praviDaffyDuck wrote:samo kraš, ono malo pakovanje u kartonskoj kutiji po 100gr.dobar osjecaj wrote:Imam pitanje za one koji prave kolace na nasim prostorima. Koji kakao prah najcesce koristite a koji je dokazano najkvalitetniji u vasim kolacima? Djeluje malo bitno ali u zadnje vrijeme sam bacila nekoliko pakovanja ovih nekih novih proizvodjaca jer je bio uzasnog okusa, nije davao nikakvu boju kolacima i vise me podjecao na otrov nego na sastojak za kolace.

- ćiribiribela
#13078 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Kandit, meni najbolji. Dobra im je i cokalada za kuhanje i cokolada u prahu.
- Ramzess Veliki
#13079 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvala svima na trudu, mnogo ste mi pomogli svojim receptima.
Ponovo počinjem kuhati jer mi se kćerkica vratila sa odmora a ispao sam iz fazona, ostao bez ideja.
Tačnije hranio sam se u burekdžinicama, grilovima, uvalim se nekome nenajavljeno u goste u vrijeme ručka i otimam sendviče u Vilsonovom - dok sam bio samac.
Sad moram kuhati.
Ne ide da curici dajem oteti sendvič ...
Ponovo počinjem kuhati jer mi se kćerkica vratila sa odmora a ispao sam iz fazona, ostao bez ideja.
Tačnije hranio sam se u burekdžinicama, grilovima, uvalim se nekome nenajavljeno u goste u vrijeme ručka i otimam sendviče u Vilsonovom - dok sam bio samac.
Sad moram kuhati.
Ne ide da curici dajem oteti sendvič ...
- Euridika
- Globalna šefica
- ćiribiribela
#13081 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
nekakva kokos torta

- Irm@
#13082 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Krofne iz pecnice..
recept je vec ranije postavljen na temi a ja sam ga malo prilagodila jer sam imala kalupe..sve u svemu preukusne

recept je vec ranije postavljen na temi a ja sam ga malo prilagodila jer sam imala kalupe..sve u svemu preukusne

- ryan
- sadie_forever
#13084 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
kako vi pravite kljukusu
- Euridika
- Globalna šefica
#13085 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Evo ja ću ti probati dati svoj neki recept, ali se unaprijed izvinjavam što će neki omjeri biti 'približni', jer je to kod mene uvijek odokativno...sadie_forever wrote:kako vi pravite kljukusu
Količine su za 3-4 osobe (zavisno od apetita, jel...
Sastojci:
350-400 g krompira
1 srednja glavica luka
50 g brašna
2 jaja
100 g sira (po želji, ja preferiram mladi sir)
100 - 200 g pavlake (zavisno od gustoće smjese)
1 kašičica soli (ako se koristi slani sir, smanjiti malo količinu soli)
1/4 kašičice bibera
ulje/puter
Preliv:
2 dl jogurta
1 češanj bijelog luka
Priprema:
Krompir i luk izrendati na srednje rende. Dodati brašno, sir, jaja i začine, te promiješati. Postepeno dodavati pavlaku i miješati dok se ne postigne srednja gustina (ni rijetko ni gusto, da 'prelijeva'
Ispečenu kljukušu (po želji) preliti smjesom jogurta i sitno nasjeckanog ili narendanog bijelog luka, i vratiti kljukušu 5 minuta u rernu da se zapeče. Alternativno, servirati kljukušu s jogurtom kao prilogom.
Eto to bi bilo to. Sad kad se pošteno raspisah, mogla bih i ja danas spremiti kljukušu za ručak (a planirala sam nešto drugo). Hvala na ideji.
- VenomousV
#13086 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Prvi put cujem da neko u kljukusu stavlja mladi sir i pavlaku
Za preljev je super mix jogurta i pavlake sa malo bijelog luka...
Iz kojeg si kraja? Mozda je to neki standardan nacin pripreme za taj dio lijepe nase =)
Za preljev je super mix jogurta i pavlake sa malo bijelog luka...
Iz kojeg si kraja? Mozda je to neki standardan nacin pripreme za taj dio lijepe nase =)
- Euridika
- Globalna šefica
#13087 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma imam raznih korijena (Hercegovina, Krajina, Crna Gora)...
, inače sam rođena u Sarajevu.
A što se tiče sira i pavlake, nisu obavezni, ali sam skontala da mi daju bolju aromu kljukuši. I nisam jedina koja tako pravi (možeš vidjeti i recepte na Coolinarici). I, inače, uvijek s našim jelima možeš malo eksperimentisati... može se npr. dodati i domaći kajmak (što je možda i najbolja varijanta), s tim da ja tu najviše volim hercegovački kajmak, koji se pravi od kuhanog mlijeka, ali njega je teško naći u Sarajevu...
Za preliv se slažem, ako voliš gušći, obavezno dodati i malo pavlake...
A što se tiče sira i pavlake, nisu obavezni, ali sam skontala da mi daju bolju aromu kljukuši. I nisam jedina koja tako pravi (možeš vidjeti i recepte na Coolinarici). I, inače, uvijek s našim jelima možeš malo eksperimentisati... može se npr. dodati i domaći kajmak (što je možda i najbolja varijanta), s tim da ja tu najviše volim hercegovački kajmak, koji se pravi od kuhanog mlijeka, ali njega je teško naći u Sarajevu...
- ćiribiribela
#13088 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Kod mene se jede slatko u nenormalnim kolicinama
danas krofne (nisu one iz rerne) 

Jucer neki bezveze kolac od sastojaka sto sam imala u kuci

A kljukusa: odokativno brasna, malo soli, skroz malo praska za pecivo, 1-2 jaja, malo bibera, mlijeko i 2-3 krompira (izrezati na male kockice). Izmijesati i peci. Kad bude gotova mi to "isčopkamo" kasikom i zalijemo otopljenim maslacem i miljekom (ili vrhnjem za kuhanje) i pospemo sirom.
To je na Krajiski nacin (jedini pravi nacin
)

Jucer neki bezveze kolac od sastojaka sto sam imala u kuci

A kljukusa: odokativno brasna, malo soli, skroz malo praska za pecivo, 1-2 jaja, malo bibera, mlijeko i 2-3 krompira (izrezati na male kockice). Izmijesati i peci. Kad bude gotova mi to "isčopkamo" kasikom i zalijemo otopljenim maslacem i miljekom (ili vrhnjem za kuhanje) i pospemo sirom.
- Euridika
- Globalna šefica
#13089 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Može, može... prihvatamo i ovaj način...ćiribiribela wrote:To je na Krajiski nacin (jedini pravi nacin)
A ne bi nam loše došlo ni ovo slatko...
- VenomousV
#13090 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Euridika wrote:Ma imam raznih korijena (Hercegovina, Krajina, Crna Gora)..., inače sam rođena u Sarajevu.
Cim ide sir i pavlaka meni to automatski postaje uljevak a ne kljukusa
Moj recepAt je slican ciribiribelinom... koju mrzim... jer je stavila krofne... maj fejvrit...
- Euridika
- Globalna šefica
#13091 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Kad to već spomenu, pojam kljukuše strašno varira po raznim krajevima BiH. U Centralnoj Bosni je on uglavnom vezan za pečeno tijesto u kojem preovladava krompir, dok je brašno tu samo da poveže ostale sastojke. Strogo gledano, ovo mnogo više odgovara pojmu uljevaka. S druge strane, iz Ciribiribelinog i tvog recepta ispade da je tu brašno više zastupljeno, a krompira se samo malo doda. A npr. u Hercegovini, u kljukušu uopće ne ide krompir, već se samo ispeče pogača koja se zalije masnoćom i prelivom od jogurta, pavlake i bijelog luka.VenomousV wrote:Cim ide sir i pavlaka meni to automatski postaje uljevak a ne kljukusa
- VenomousV
#13092 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Euridika wrote:Kad to već spomenu, pojam kljukuše strašno varira po raznim krajevima BiH. U Centralnoj Bosni je on uglavnom vezan za pečeno tijesto u kojem preovladava krompir, dok je brašno tu samo da poveže ostale sastojke. Strogo gledano, ovo mnogo više odgovara pojmu uljevaka. S druge strane, iz Ciribiribelinog i tvog recepta ispade da je tu brašno više zastupljeno, a krompira se samo malo doda. A npr. u Hercegovini, u kljukušu uopće ne ide krompir, već se samo ispeče pogača koja se zalije masnoćom i prelivom od jogurta, pavlake i bijelog luka.VenomousV wrote:Cim ide sir i pavlaka meni to automatski postaje uljevak a ne kljukusa
Ma u Sarajevu da udjes u tri kuce dobila bi tri razlicite verzije kljukuse
- vazi
#13093 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
varijacije na temusadie_forever wrote:kako vi pravite kljukusu
kljukusa se moze praviti na ovaj nacin (ima i drugih nacina, naravno)
zamijesiti tijesto od brasna, jedno jaje, pola kukuruznog pola obicnog brasna ja stavim malo praska za pecivo d arazabere, zamijesiti sve slatkim ili kiselim mlijekom, svejedno, ispeci, isjeci na zalogaje tj izlomiti pa preliti smjesom od kiselog mlijeka, vrhnja i bijelog luka.
lezibaka
krompira ko za krompirace, luk crveni isto tako, jaje, so biber, malo brasna, tek da poveze prethodne sastojke, malo ulja, sve u podmazan pleh i u pekaru. Kad je peceno zaliti zaljevom ko pitu ali puno puno manje, tek malo orositi inace rizik d abude meckavo...Ja ovo ispecem na tanko u pekari , malo deblje nego palacinke i nikako ne zalijevam, prste polizemo
potkriza
napraviti tvrdu pogacu sa sodom bikarbonom, brasno voda i nsita drugo. Ostaviti d aprenoci.
Skuhati suhog mesa s dosta crvenog luka, iskrizati pogacu i preliti bujonom od mesa, poredati meso po vrhu i fino sepocastiti.
druga varijanta : zamijesiti tijesto ko za pitu, razvuci jufke velicine tepsije , znaci budu deblje, slagati ih u tepsiju (pet jufki ja obicno u tepsiju od dvije jufke...) izmedju svake jufke premazati uljem ili puterom, po zelji. Ispeci, zatim iscoptiti i preliti onim bujonom. Ovo bude pre pred dobro
ja sam hercegovka i kod nas se ta potkriza pravi s piletinom i pilecim bujonom, sto bi rekli icija (c s kvacicom )
slicno ovom receptu
http://www.coolinarika.com/recept/pita- ... usno-jelo/
- vazi
#13094 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
odlican recept, mi smo ga malo izmijenili, prasu smo "zamijenili" glavicom luka, nismo stavljali ni sampinjone, preukusno je, muz kaze u zivotu nije jeo ukusnije povrce
mozda je tajna i u zacinima koje smo dodali mimo recepta, malo djumbira, malo kurkume i onog sosa pesto (bosiok u maslinovom ulju)
http://www.recepti.com/kuvar/glavna-jel ... sa-povrcem

mozda je tajna i u zacinima koje smo dodali mimo recepta, malo djumbira, malo kurkume i onog sosa pesto (bosiok u maslinovom ulju)
http://www.recepti.com/kuvar/glavna-jel ... sa-povrcem

- vazi
#13095 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
desert ovaj kolac s jabukama, napravila ga sinoc ima jos malo pri dnu tepsije, odlican je
http://tortekolaci.com/kolaci/kolac-sa- ... okoladom-2
http://tortekolaci.com/kolaci/kolac-sa- ... okoladom-2
- Sephora
#13096 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvala volim puno povrće, tako da je ono glavni sastojak u mojim pripremama .. (Osim doručaka naravnodobar osjecaj wrote:@Sephora
Svidjaju mi se sta kuhas. Koristis savrseno puno povrca. Krem supa izgleda predivno.
@ vazi ... Djeluju vrlo uksno ..,
- Sephora
#13097 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Moj ručak je bio tart od tikvica, paradajza, i ovčjeg sira, na lisnatom tijestu ..

- DaffyDuck
#13098 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
@sephora, ovo izgleda jako ukusno. Moze recept, rado bih pokusala napraviti 
- Sephora
#13099 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Vrlo jednostavna priprema..DaffyDuck wrote:@sephora, ovo izgleda jako ukusno. Moze recept, rado bih pokusala napraviti
-
2 paradajza,
-1 tikvica..
- ovciji sir, oko 200gr (mozes i rendani Emmental i sa mozzarellom)
Isjeces na tanke kriske mladu tikvicu,posolis, poredas, po siru, zatim isjeces paradajz, kojeg isto posolila zacinis, ako imas svjezeg bosiljka, thyma,polijes tankim mlazom maslinovim uljem, papospes ostatkom sira..i stavis u zagrijanu rernu na 180° oko 30ak min !
E ako neces lisnato tjesto mozes koristiti i ovo, idelano za sve vrste tarta..(slane/slatke)
- 300gr brasna
- 150 g maslaca omekslaog na sobnoj temperaturi
- 1/2 kk solio
- 3 sk secera ( za slatku koru)
- 8 cl mlake vode
Za ovakvu pripremu tijesta, maslac treba izvaditi iz frizidera min.3h prije pripreme, jer ne treba da bude pretvrd,a ni istopljen, za ovu pripremu tijesta..Kad zamjesis tijesto, zamotas ga u najlon i ostavis da odstoji 1/2h u frizidzru..nakon sto odmorilo, mozes ga upotrebiti..
Prijatno!
- DaffyDuck
#13100 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvala punoo!!Sephora wrote:Vrlo jednostavna priprema..DaffyDuck wrote:@sephora, ovo izgleda jako ukusno. Moze recept, rado bih pokusala napraviti
-
2 paradajza,
-1 tikvica..
- ovciji sir, oko 200gr (mozes i rendani Emmental i sa mozzarellom)
Isjeces na tanke kriske mladu tikvicu,posolis, poredas, po siru, zatim isjeces paradajz, kojeg isto posolila zacinis, ako imas svjezeg bosiljka, thyma,polijes tankim mlazom maslinovim uljem, papospes ostatkom sira..i stavis u zagrijanu rernu na 180° oko 30ak min !
E ako neces lisnato tjesto mozes koristiti i ovo, idelano za sve vrste tarta..(slane/slatke)
- 300gr brasna
- 150 g maslaca omekslaog na sobnoj temperaturi
- 1/2 kk solio
- 3 sk secera ( za slatku koru)
- 8 cl mlake vode
Za ovakvu pripremu tijesta, maslac treba izvaditi iz frizidera min.3h prije pripreme, jer ne treba da bude pretvrd,a ni istopljen, za ovu pripremu tijesta..Kad zamjesis tijesto, zamotas ga u najlon i ostavis da odstoji 1/2h u frizidzru..nakon sto odmorilo, mozes ga upotrebiti..
Prijatno!
Nisam izdrzala pa sam nesto improvizovala prije nego sto si mi napisala recept. Uglavnom pretjerala sam sa sirom