Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#13051 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sad mi je lakse kad znam da nisam jedini koji ima isto iskustvo. 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#13052 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava intensa hp se ponasa vise nego dobro, u ovim kišnim uslovima, bolje od save s3+
- Optimist
#13053 Re: Dolazi zima - zimske gume
Isto smo i mi zakljucili, da se na kisnom danu bolje ponasa ljetna nego zimska guma. 
-
530i
#13054 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pogotovo zimska guma koja ima 4 mm ili blizu šare...ona je završila karijeru.
-
L u c i f e r
#13055 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovo da su ljeti bolje ljetne gume nego zimske
Nema sanse
Ne vjerujem
Nema sanse
Ne vjerujem
- konektovan
#13056 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne pravi se lud, prica je o ponasanju guma na trenutnim temperaturama, koje nisu bas ljetne,....L u c i f e r wrote:Ovo da su ljeti bolje ljetne gume nego zimske
Nema sanse
Ne vjerujem
- amar1994
#13057 Re: Dolazi zima - zimske gume
samo M+S bajo moj 
-
L u c i f e r
#13058 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ijukonektovan wrote:Ne pravi se lud, prica je o ponasanju guma na trenutnim temperaturama, koje nisu bas ljetne,....L u c i f e r wrote:Ovo da su ljeti bolje ljetne gume nego zimske
Nema sanse
Ne vjerujem
Kakva grubost i nekultura
Boze me sacuvaj i sakloni
-
Mason
#13059 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da podjelim iskustvo, Hankook Winter Cept 2, druga sezona. Presle 6k u prvoj, 6k u drugoj.
Neutralno, malo su mi slabije na kocenju bile i samom kretanju vs prijasnjih guma koje sam vozio, GY, Dunlop i Bridgstone.
Nije bilo neugodnih iznenadjenja, ocekujem da se prava vrijednost pokaze sljedece sezone, iako malo se pralzi na njima.
Neutralno, malo su mi slabije na kocenju bile i samom kretanju vs prijasnjih guma koje sam vozio, GY, Dunlop i Bridgstone.
Nije bilo neugodnih iznenadjenja, ocekujem da se prava vrijednost pokaze sljedece sezone, iako malo se pralzi na njima.
- konektovan
#13060 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kolega se zali na winter cept 2, nakon dvije sezone i predjenih nesto malo vise od 15 000 km, vec su na 5 mm i uredno komadici otpadaju sa gaznog sloja. On kaze da je dobra guma, u smislu performansi na mokrom, i na snijegu, ali ga je razocarala trajnost. 195/65 15 su dimenzije..
- semirsar
#13061 Re: Dolazi zima - zimske gume
te dimenzije sam vozio na passatu i grdno zazalio za parama, jbt sava je za njih SAVA, nikad stat' ako moras naglo kociti, jos ako si na semaforu iza nekog ko lupi po kocnici vec na prvi treptaj zelenog... ma vile su me pronosale u vise navrata, a uopste nisam divljak kojem se vazdi negdi zuri. Isto pri polascima, hrpa lampica se popali dok ne ufati normalno za podlogu, imam ja kila, nije da nejmam, ali ipak nijesam toliko tezak na pedali od gasa. 
- Bakir1
#13062 Re: Dolazi zima - zimske gume
ima zato deyton, nit se stara nit se hara, malo je tvrd fabricki 
-
Throttle
#13063 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod roditelja bile te Dayton, doduše ljetne, na Astri, imale šare, ne znam za godište, padne prva kiša ne možeš uzbrdo maknut 
- Bakir1
#13064 Re: Dolazi zima - zimske gume
kupim ja neku dvicinu, na njoj deyton, znaci sare ko u prici, 8 mm, bile nazad, prva kisa mislio blokira mi rucna
kasnije su na e30 bile svrisishodne, vrtio se ko sa sperom
kasnije su na e30 bile svrisishodne, vrtio se ko sa sperom
-
Throttle
#13065 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma i roditelji su to pobacali, drže na kočenju pristojno, al kad je krenut na usponu vrti vazdan, nekad krene nekad ne
Još karavan Astra a 1,7 dti pod haubom, huda se slomi s onim gumama
Još karavan Astra a 1,7 dti pod haubom, huda se slomi s onim gumama
-
Mason
#13066 Re: Dolazi zima - zimske gume
Identicna dimenzija, nisam primjetio da otpadaju komadic, ali moguce je. Komad sam placao malo ispod 90km, tako da ima i razlika u cijeni, a sto se tice mokrog i snijega i meni je bio ok, zadovoljniji na suhoj zimi. Hankok ventus prime 3 koji imam ljetni je odlican, tako sam se odlucio za zimski Hankok, plus forum i cijena. Eto nadam se da sam nekome pomogao sa iskustvima., sasvim dobra vrijednsot za novac barem dosada.konektovan wrote:Kolega se zali na winter cept 2, nakon dvije sezone i predjenih nesto malo vise od 15 000 km, vec su na 5 mm i uredno komadici otpadaju sa gaznog sloja. On kaze da je dobra guma, u smislu performansi na mokrom, i na snijegu, ali ga je razocarala trajnost. 195/65 15 su dimenzije..
- hopi
#13067 Re: Dolazi zima - zimske gume
e evo po meni možda najbolje zimske gume
gudjer ultragrip 7+, dimenzija 195 65 r15
kao što se vidi sa dota, ovo im je bila "tek" 9 zima, kupljene 2011 friške, nove sve 4 gume. Bio sam malo skeptičan, ali i ove zime su su super pokazale, po snijegu uzbrdo nizbrdo sve ok, kočenje, po mokrom itd. Ove gume su na hajmo reći rezervnom autu, koji se manje vozi, a pogotovo zimi prelazi jako malo km, i naravno vožene su isključivo zimi.
Sve 4 su otprilike na 6mm, mekane još uvijek pod prstom, šara pravilno potrošena, nema listanja ili deranja nijedne gume, nema bubrega i sl. Kako su montirane na ove čelične nisu više ni skidane gume.
Iako su gume prešle malo km, i pažene, ali opet dobar rezultat.

gudjer ultragrip 7+, dimenzija 195 65 r15
kao što se vidi sa dota, ovo im je bila "tek" 9 zima, kupljene 2011 friške, nove sve 4 gume. Bio sam malo skeptičan, ali i ove zime su su super pokazale, po snijegu uzbrdo nizbrdo sve ok, kočenje, po mokrom itd. Ove gume su na hajmo reći rezervnom autu, koji se manje vozi, a pogotovo zimi prelazi jako malo km, i naravno vožene su isključivo zimi.
Sve 4 su otprilike na 6mm, mekane još uvijek pod prstom, šara pravilno potrošena, nema listanja ili deranja nijedne gume, nema bubrega i sl. Kako su montirane na ove čelične nisu više ni skidane gume.
Iako su gume prešle malo km, i pažene, ali opet dobar rezultat.

-
530i
#13068 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moguće je kad se guma pregrije, da li od vožnje ljeti ili agresivno.Mason wrote:Identicna dimenzija, nisam primjetio da otpadaju komadic, ali moguce je.konektovan wrote:Kolega se zali na winter cept 2, nakon dvije sezone i predjenih nesto malo vise od 15 000 km, vec su na 5 mm i uredno komadici otpadaju sa gaznog sloja. On kaze da je dobra guma, u smislu performansi na mokrom, i na snijegu, ali ga je razocarala trajnost. 195/65 15 su dimenzije..
-
Me_again
#13069 Re: Dolazi zima - zimske gume
Identicna zimska dimenzija, takodjer, oko 30.000 km iskljucivo na pogonskoj osovini, od toga oko 4000 km po EU autoputevima na 20 stepeni (zakacilo meMason wrote:Identicna dimenzija, nisam primjetio da otpadaju komadic, ali moguce je. Komad sam placao malo ispod 90km, tako da ima i razlika u cijeni, a sto se tice mokrog i snijega i meni je bio ok, zadovoljniji na suhoj zimi. Hankok ventus prime 3 koji imam ljetni je odlican, tako sam se odlucio za zimski Hankok, plus forum i cijena. Eto nadam se da sam nekome pomogao sa iskustvima., sasvim dobra vrijednsot za novac barem dosada.konektovan wrote:Kolega se zali na winter cept 2, nakon dvije sezone i predjenih nesto malo vise od 15 000 km, vec su na 5 mm i uredno komadici otpadaju sa gaznog sloja. On kaze da je dobra guma, u smislu performansi na mokrom, i na snijegu, ali ga je razocarala trajnost. 195/65 15 su dimenzije..
Sara je gotova, skoro 4 mm ali nema apsolutno nikakvih deformacija tipa listanja ni bubrega. Uvijek bila solidna u svim uslovima. I "do jucer" vrlo dobra na suhom pi mokrom (dok nisam stavio ljetne). Tip sam vozaca koji brze vozi kroz krivine ali nikada ne silujem kocnicu.
Na drugom autu ista guma, manja dimenzija, koristi se Ha ljeti Ha zimi, takva namjena auta. Nemam primjedbi izuzev vrlo prihvatljivog manjeg pada performansi nakon ljeta.
Meni je to guma izbor broj jedan ako gledamo odnos ulozenog i dobijenog.
- Warashii
#13070 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da, desavale su se reklamacije na Hankook W452 - WINTER I*CEPT RS2 upravo iz ovog gore navedenog razloga.Me_again wrote:Identicna zimska dimenzija, takodjer, oko 30.000 km iskljucivo na pogonskoj osovini, od toga oko 4000 km po EU autoputevima na 20 stepeni (zakacilo meMason wrote:Identicna dimenzija, nisam primjetio da otpadaju komadic, ali moguce je. Komad sam placao malo ispod 90km, tako da ima i razlika u cijeni, a sto se tice mokrog i snijega i meni je bio ok, zadovoljniji na suhoj zimi. Hankok ventus prime 3 koji imam ljetni je odlican, tako sam se odlucio za zimski Hankok, plus forum i cijena. Eto nadam se da sam nekome pomogao sa iskustvima., sasvim dobra vrijednsot za novac barem dosada.konektovan wrote:Kolega se zali na winter cept 2, nakon dvije sezone i predjenih nesto malo vise od 15 000 km, vec su na 5 mm i uredno komadici otpadaju sa gaznog sloja. On kaze da je dobra guma, u smislu performansi na mokrom, i na snijegu, ali ga je razocarala trajnost. 195/65 15 su dimenzije..).
Sara je gotova, skoro 4 mm ali nema apsolutno nikakvih deformacija tipa listanja ni bubrega. Uvijek bila solidna u svim uslovima. I "do jucer" vrlo dobra na suhom pi mokrom (dok nisam stavio ljetne). Tip sam vozaca koji brze vozi kroz krivine ali nikada ne silujem kocnicu.
Na drugom autu ista guma, manja dimenzija, koristi se Ha ljeti Ha zimi, takva namjena auta. Nemam primjedbi izuzev vrlo prihvatljivog manjeg pada performansi nakon ljeta.
Meni je to guma izbor broj jedan ako gledamo odnos ulozenog i dobijenog.
Najcesci razlog je bio da je guma vozena ljeti, jbga ljeto/zima
- holowey
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#13072 Re: Dolazi zima - zimske gume
Treba ga spojiti sa Muhom 
- Optimus09
#13073 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imaju li gume "rok trajanja"
Sare su dobre,ali su koristene konstantno oko 5 godina
- Industrialyzer
#13074 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jesu li vozene ljeti ili samo zimi? Ko je proizvodjac? Koliko su presle km? Mada sam u svakom slucaju 99% siguran da su one jos prije godinu-dvije bile spremne za promjenu, osim ako nisu neke michelin, one dugo traju stvarnoOptimus09 wrote:Imaju li gume "rok trajanja"![]()
-
530i
#13075 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zimske gume obično popuste kad dođu na 4mm ili manje šare.
Ako nisu oštećenja tipa ispucale ili otpadaju djelići i nemaju pad performansi možeš ih još voziti...Ako si ih vozio i ljeti i zimi, završe one karijeru nakon jedne maksimalno dvije ljetne sezone.
Ako nisu oštećenja tipa ispucale ili otpadaju djelići i nemaju pad performansi možeš ih još voziti...Ako si ih vozio i ljeti i zimi, završe one karijeru nakon jedne maksimalno dvije ljetne sezone.