Sto posto je ta pruga u lošem stanju, pričao mi je drug koji je veliki entuzijast. Rađena je rekonstrukcija pruge do Mostara, a samo taj dio nije, i u lošem je stanju. To samo znači da tim putem voz ne može ići 100+ km na sat, kao na ostatku.
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- thekupus
#13051 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
kakaljin
#13052 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ti ocekujes da voz ide 100+ km/h od Glavne stanice preko Alipasinog mosta do Ilidže!!!!!!
- thekupus
#13053 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Mate_Miso_Kovac
#13054 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
"Više od godinu dana u našoj zemlji kompanija Generale Costruzioni Ferroviarie S.p.A. (GCF) radi na obnovi pruge na dionici Sarajevo – Bradina i rekonstrukciji željezničkog tunela Ivan u ukupnoj dužini 39 km.
Na ovom izuzetno kompleksnom projektu od proljeća 2015. godine radi kombinovani tim italijanskih i bosanskohercegovačkih stručnjaka koji imaju za cilj u pogon pustiti obnovljenu prugu koja će osigurati brži, sigurniji i udobniji prevoz putnika i robe." - 06.06.2016.
Pruga je obnovljena...
Na ovom izuzetno kompleksnom projektu od proljeća 2015. godine radi kombinovani tim italijanskih i bosanskohercegovačkih stručnjaka koji imaju za cilj u pogon pustiti obnovljenu prugu koja će osigurati brži, sigurniji i udobniji prevoz putnika i robe." - 06.06.2016.
Pruga je obnovljena...
-
kakaljin
#13055 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa napisao si da ne moze ici 100+ km/h
PA onda znaci da je pruga u normama koje zadovoljavaju sve sto treba za prolazak voza tim putem
- thekupus
#13056 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To što može ići dovoljnom brzinom za potrebe ove linije ne znači da je pruga u dobrom stanju. Dovoljna dozvoljena brzina nije jedino što se zahtjeva od pruge da bi mogli tvrditi da je u "normama koje zadovoljavaju sve što treba za prolazak voza".
-
kakaljin
#13057 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Molim da mi obrazlozis strucno sta nije uredu sa prugom
Hvala
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#13058 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Obnovljena pruga 100% znam da nisam mogao izlaziti na te radove nemam onaj ispit za zeljeznicara
To je IOG radio sa ovim gore navedenim, a koliko se sjecam bila je i neka ceska firma
To je IOG radio sa ovim gore navedenim, a koliko se sjecam bila je i neka ceska firma
-
Concord
#13059 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja samo znam da Talgo kad krene iz Sarajeva za Mostar, od Zeljeznicke Stanice se mrcvari mizernom brzinom (30-40-50km/h) i spojevi sa sine na sinu pucketaju kao ludi sve dok ne prodje Ilidzu, tek malo ubrza pored brze ceste do Hadzica.
-
Naslovnica
#13060 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovo sa vozom bi moglo valjati, ali isključivo za stanovnike Hadžića i Blažuja, i to ako putuju direktno na glavnu ŽŠ, i kada putuju obrnuto.

- thekupus
#13061 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Evo cijele rute od 4:52 pa nadalje:
https://youtu.be/0mzpaS9BRsY?t=291
Vidi se i stanje svih stanica.
-
kB27
#13062 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Hvala za ovo!thekupus wrote: ↑30/06/2021 17:58 Evo cijele rute od 4:52 pa nadalje:
Tek ovako kako treba vidis sta mi zapravo imamo, a ne koristimo. Zamisli da za 12 minuta stignes sa Ilidze na Zeljeznicku stanicu....
- Haris.ba
#13063 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vidim, slomiše se praveći stanice i pristupne putove. Ko da je Prokop potrebno napraviti.
Pa zavisi šta bude na kraju. Možda bude i više vozova, možda i više opcija. Nek krenu sada, pa vide gdje se može šta uraditi. Tipa treba li možda i stanica negdje na Stupu. Pa olakšaš putovanje Stupu, Doglodima, Dobroševićima....Naslovnica wrote: ↑30/06/2021 17:56 Ovo sa vozom bi moglo valjati, ali isključivo za stanovnike Hadžića i Blažuja, i to ako putuju direktno na glavnu ŽŠ, i kada putuju obrnuto.
![]()
Možda šta uraditi i za Osjek. To su rejoni koje ova željeznica treba aktivirati.
Kad već šteka izgradnja prve transferzale, nek se kanton dogovori sa Federacijom da prebace te pare za izgradnju pruge u Sarajevu (potez kroz Vogošću i porez Rajlovac - Dobroševići - Blažuj), plus i rješavanje pružnih prelaza.
-
Gray
#13064 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Realno ovo bi trebao da ide voz dva puta u sat vremena kada je špica a kasnije svakih sat vremena i trebao bi da ide do Zenice.
Znam da se uslovi ne mogu porediti, ali dobar primjer jer Oresnudstag u Danskoj i švedskoj, koji počinje na sjeveroistoku Danske, pa ide kroz Kopenhagen, malme i do geteborga (naravno uz stajanja između) - i ide kada je špica svakih 20 minuta (s tim da neki idu kraće, ne idu skroz do geteborga nego čini mi se do helsingborga).
Pored toga ima i lokalni samo švedski voz koji vozi malme helsingborg čini mi se tako da za kraće relacije (npr malme Lund) nikada ne čekate više od 10ak minuta, kada god došli na stanicu
Znam da se uslovi ne mogu porediti, ali dobar primjer jer Oresnudstag u Danskoj i švedskoj, koji počinje na sjeveroistoku Danske, pa ide kroz Kopenhagen, malme i do geteborga (naravno uz stajanja između) - i ide kada je špica svakih 20 minuta (s tim da neki idu kraće, ne idu skroz do geteborga nego čini mi se do helsingborga).
Pored toga ima i lokalni samo švedski voz koji vozi malme helsingborg čini mi se tako da za kraće relacije (npr malme Lund) nikada ne čekate više od 10ak minuta, kada god došli na stanicu
-
mahalik
#13065 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa pruga od Hadžića do Sarajeva nije obnkvljena još nema adekvatne pruzne prelaze.
Drugo, šta nekom znaci stanica Alipasin most kada nije gotova IX transverzsla i da bi došli bilo gdje moraju se vraćati kilometar na Otoku odnosno Gras.
Drugo, šta nekom znaci stanica Alipasin most kada nije gotova IX transverzsla i da bi došli bilo gdje moraju se vraćati kilometar na Otoku odnosno Gras.
-
Naslovnica
#13066 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vidjećemo. Volio bih biti optimističan, ali, nažalost, nemam nekog velikog uporišta.Haris.ba wrote: ↑30/06/2021 18:42Vidim, slomiše se praveći stanice i pristupne putove. Ko da je Prokop potrebno napraviti.
Pa zavisi šta bude na kraju. Možda bude i više vozova, možda i više opcija. Nek krenu sada, pa vide gdje se može šta uraditi. Tipa treba li možda i stanica negdje na Stupu. Pa olakšaš putovanje Stupu, Doglodima, Dobroševićima....Naslovnica wrote: ↑30/06/2021 17:56 Ovo sa vozom bi moglo valjati, ali isključivo za stanovnike Hadžića i Blažuja, i to ako putuju direktno na glavnu ŽŠ, i kada putuju obrnuto.
![]()
Možda šta uraditi i za Osjek. To su rejoni koje ova željeznica treba aktivirati.
Kad već šteka izgradnja prve transferzale, nek se kanton dogovori sa Federacijom da prebace te pare za izgradnju pruge u Sarajevu (potez kroz Vogošću i porez Rajlovac - Dobroševići - Blažuj), plus i rješavanje pružnih prelaza.
Da li je urađena neka studija vezano za ovu ideju, ili se ide na ho-ruk?
Kažem jope, Hadžići i Blažuj OK, sve ostalo nije nikako na ruku da bi zamijenilo dosadašnji gradski prevoz. Bar za sada.
Doglodi, Dobroševići? Nova pruga?
Drug moj, dvije godine nisu i stanju napraviti jebeno tramvajsko stajalište. Ne zanosite se bezze.
Vladajuće bulumente u KS (bivše, sadašnje, buduće) su naprosto nesposobne da urade nešto takvog obima. Jednostavno je previše nesposobnih ljudi na pozicijama, previše politike i iscjepkanih nadležnosti, previše nestručnih kadrova postavljenih po partijskim zadacima, previše para da bi se pošteno radilo.
Ja sam pesimista da će ovo zaživjeti kako treba u skorijoj budućnosti, daj bože da se varam.
-
mahalik
#13067 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mislim da će ovo biti mi htjeli ZFBIH nisu eto mi nismo krivi oni su.
- twonk
#13068 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Malo glupo pitanje, ali gdje bi se okreto u Hadzicima voz?
- Hajvan
#13069 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ovaj grad nema vise vremena za pesimizam i za necinjenje krupnih pomaka -jos juce.
ovaj grad danas ima manje stanovnika nego prosle godine
ovaj grad propada
ukoliko ne dodje do znacajnog pomaka ipromjene paradigme- pisi propalo do kraja ove dekade.
ovaj grad danas ima manje stanovnika nego prosle godine
ovaj grad propada
ukoliko ne dodje do znacajnog pomaka ipromjene paradigme- pisi propalo do kraja ove dekade.
-
mahalik
#13070 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vidiš da promjena nema i da ih neće biti
-
kakaljin
-
Naslovnica
#13072 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Šta znači "piši propalo"?
Ovaj pamflet koji si izrekao u prvoj rečenici gledam već 20 i kusur godina, prije svakih izbora se smiješe sa bilborda i govore isto što i ti. A grad tone sve dublje i dublje, sam sebe uništava.
Živim skoro čitav moj život ovdje, i odgovorno tvrdim da je u ovom gradu bilo ljepše i sigurnije za živjeti 1996 nego što je danas.
Većina onih koji su nečemu vrijedili su umrli, ostarili ili digli sidro. Mislim da je svijeta otišlo iz Sarajeva nakon rata nego u periodu rata. A došli neki novi. Bujrum.
Sarajevo se odavno kroji po mjeri novopečenih skorojevića, političkih kriminalnih elita i novonaseljenog stanovništva ruralnog i kabadahijskog mentaliteta. Čast izuzetcima.
Svako ko očekuje da će sa ovakvim politikama i ovakvim mentalitetom današnjih stanovnika Sarajeva stvari krenuti u pozitivnom smjeru za sve nas, taj je mnogo optimističan. Mnogo.
- Hajvan
#13073 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
pa sto sam ja napisao nego skracenu verziju tvojeg odgovora ?!?...

-
Naslovnica
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13075 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
stariiii seeee