Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#13026 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

seoBIH wrote:Trake u Sarajevu su jednake vaznosti i primjenjuju se jednaka pravila. Zdravom logikom rekli bismo da je ometanje ako neko gusla par kilometara 40km/h, no ne postoji clan zakona prema kojem bi snosio odgovornost. Ni ne treba da postoji, jer nije prilagodjen uslovima u Sarajevu.
I za tebe isto pitanje na koje druga dva strucanja jos uvijek nisu odgovorili, ako su trake u Sarajevu su jednake vaznosti i primjenjuju se jednaka pravila objasno ovaj clan zakona:

(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.

Narano da postoji i clan i sankcija, ali je najbitnije da postoje forumski pravnici koji izmisljaju nove ibrisu postojece clanove zakone:

Kaznene odredbe: Član/članak 239.
Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 KM kaznit će se za prekršaj:
• vozač koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom pričinjava smetnje normalnom toku saobraćaja/prometa (član/članak
43. stav/stavak 2).
tempuser

#13027 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote: Zato jer nisi odgovorio sta je ometanje
Nisam isto kao sto postoji znak brze ceste kod am. ambasade! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

"by tempuser » 02/12/2017 13:54

Odgovorio sam ti bar 50 x, spora i jedino spora voznja, sve ostalo je zabranjeno i u desnoj traci."

E sad kocacno budi musko pa odgovori, pa makar i pogresno, ako su ista pravila za sve3 trake, zasto zakon pravi razlilku izmedju desne i ostali...
zdruzdjo

#13028 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

supercali wrote: Rece lik koji je sam priznao da stane na cesti u dzemala bijedica da bi dijete otislo u skolu ili doslo iz skole

Dvolicnost nam je nacionalni sport
Da. Stoji
S tim sto ja nikad nisam svojim tim postupkom omeo nekoga. Nisam nikad parkirao na ulaz na parking oko zgrade. Nisam nikad stao i kliknuo 4 zmigavca dok ljudi cekaju iza mene da mala izadje. Nisam nikad staou lijevu traku i blokirao je zato sto je desna puna onih koji isto tako cekaju djecu. Cak i kad stanem tu u desnu sansa da cu nekome smetati je ravna nuli obzirom da je to ulica koja ima frekvenciju 3auta i 3trake u minuti a glavna u kojoj neko vozi 30 ima 33auta u minuti u 3trake.
Ali eto da ti srce bude na mjestu sad kako su oznacili parking mjesta u jednoj traci, uvijek u doba kad djeca zavrsavaju ima mjesta pa se ne stiscem po cesti. Zamisli koliki je promet bio da je neko uvidio da nema potrebe za 3 trake u tih 200 metara pa je uzeo jednu traku i napravio parking mjesta.
Eto da ti dam razlog da me zgrdis ponekad u ekstremnim slucajevima stanem na pjesacko ostrvo odmah kod semafora. Ahaaaaa antikrist.
Ih kako ja smetam. Ali dobro oni na cesti sa 30km/h u srednjoj i lijevoj traci nikome ne smetaju. Znas oni voze po zakonu. Da da po zakonu. Mogu oni i 10 voziti. Dok god ne prelaze 60 oni su u redu. A to sto je iza kolona od 10 auta, pa molim. Fino po zakonu. Nikoga oni ne ometaju.

Ma ne KENJAJTE.

Prije par noci sam vozio od alipasinog do narodne banke. Konstantno sam vozio desnom trakom jer je bila najbrza za voziti. Nigdje nisam presao 65km/h (stavio sam na board-u tu brzinu kao limit da mi zapisti kad mi noga teska postane).
Tom brzinom sam prosao pored jedno 30 auta u srednjoj i lijevoj. sigurno. Da nije bilo skretanja na malti, elektroprivredi i kod ekonomske mislim da ne bih ni pipnuo kocinicu.
A od tih 30-ak auta u sigurno 10 su vozaci bili osvjetljene face mobitelom. I to sam "prozujao" pored njih tim brzinom. Znaci 40-ak plafon.
tempuser

#13029 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

konektovan wrote:
tempuser wrote:
Nista od navedenog nije ometanje iskljucivo vzaca iza kako definise clan 39/2.
Pa nigdje ne piše i za sporu voznju?!
Po zakonu, kako mozes ometati vozaca da je krsenje zakona u lijevoj i srednjoj traci, a da nije u desnoj, kako to definise clan 39/3?
Pitanje na koje niko od forumskih strucnjaka koji tvrde da spora voznja nije ometanje i da su sve 3 trake iste nije odgovorio.
supercali

#13030 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
Nisam isto kao sto postoji znak brze ceste kod am. ambasade! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Odgovorio sam ti bar 50 x, spora i jedino spora voznja, sve ostalo je zabranjeno i u desnoj traci."

E sad kocacno budi musko pa odgovori, pa makar i pogresno, ako su ista pravila za sve3 trake, zasto zakon pravi razlilku izmedju desne i ostali...
Sta je ometanje?
megaribi1

#13031 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by megaribi1 »

tempuser wrote: I dalje ne odgvaras, zasto caln 39/2 pravo razliku izmedju desne i ostalih traka? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pravi razliku jer je pravilno preticanje sa lijeve strane vozila osim kada preticano vozilo skreće ulijevo, pa se van naselja trake koje idu u istom smijeru a nisu krajnje desne trake koriste za preticanje. U naselju bi to stvaralo nepotrebne gužve, pa su trake koje idu u istom smijeru ravnopravne, dakle ne koriste se samo za preticanje nego i vožnju. Ipak, očekuje se da će se preticati sa lijeve strane, pa zato u trakama daljim od desne ivice kolovoza ne trebaju biti spora vozila. Da, spora vožnja jeste glavni uzrok ometanja u ovom slučaju (put sa više saobraćajnih traka u istom pravcu, a ne koristi se krajnja desna). Nije jedini. Drugo ometanje bi bilo vožnja gradskog autobusa lijevom trakom, a on stalno mora skretati u desnu traku da kupi putnike pa se vraćati u lijevu i tako koči saobraćaj iako u toj ulici nije zabranjeno voziti gradski autobus.
Last edited by megaribi1 on 02/12/2017 13:22, edited 2 times in total.
tempuser

#13032 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:

Sta je ometanje?
supercali

#13033 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

zdruzdjo wrote:
supercali wrote: Rece lik koji je sam priznao da stane na cesti u dzemala bijedica da bi dijete otislo u skolu ili doslo iz skole

Dvolicnost nam je nacionalni sport
Da. Stoji
S tim sto ja nikad nisam svojim tim postupkom omeo nekoga. Nisam nikad parkirao na ulaz na parking oko zgrade. Nisam nikad stao i kliknuo 4 zmigavca dok ljudi cekaju iza mene da mala izadje. Nisam nikad staou lijevu traku i blokirao je zato sto je desna puna onih koji isto tako cekaju djecu. Cak i kad stanem tu u desnu sansa da cu nekome smetati je ravna nuli obzirom da je to ulica koja ima frekvenciju 3auta i 3trake u minuti a glavna u kojoj neko vozi 30 ima 33auta u minuti u 3trake.
Ali eto da ti srce bude na mjestu sad kako su oznacili parking mjesta u jednoj traci, uvijek u doba kad djeca zavrsavaju ima mjesta pa se ne stiscem po cesti. Zamisli koliki je promet bio da je neko uvidio da nema potrebe za 3 trake u tih 200 metara pa je uzeo jednu traku i napravio parking mjesta.
Eto da ti dam razlog da me zgrdis ponekad u ekstremnim slucajevima stanem na pjesacko ostrvo odmah kod semafora. Ahaaaaa antikrist.
Ih kako ja smetam. Ali dobro oni na cesti sa 30km/h u srednjoj i lijevoj traci nikome ne smetaju. Znas oni voze po zakonu. Da da po zakonu. Mogu oni i 10 voziti. Dok god ne prelaze 60 oni su u redu. A to sto je iza kolona od 10 auta, pa molim. Fino po zakonu. Nikoga oni ne ometaju.

Ma ne KENJAJTE.

Prije par noci sam vozio od alipasinog do narodne banke. Konstantno sam vozio desnom trakom jer je bila najbrza za voziti. Nigdje nisam presao 65km/h (stavio sam na board-u tu brzinu kao limit da mi zapisti kad mi noga teska postane).
Tom brzinom sam prosao pored jedno 30 auta u srednjoj i lijevoj. sigurno. Da nije bilo skretanja na malti, elektroprivredi i kod ekonomske mislim da ne bih ni pipnuo kocinicu.
A od tih 30-ak auta u sigurno 10 su vozaci bili osvjetljene face mobitelom. I to sam "prozujao" pored njih tim brzinom. Znaci 40-ak plafon.
To sto ti mislis da nisi smetao kad si stao da dijete ode u skoli je isto kao sto ovaj misli da ne smeta sto je upalio sva 4 u titovoj
Znaci nikakve razlike nema jer i njega obidju u titovoj kao sto tebe obidje u bijedica

Za te sa mobitelom ima kazna koristenje mobitela a nikako ometanje vozaca iza jer za to nema kazne po zakonu o cemu se ovdje pise
supercali

#13034 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote: Sta je ometanje?
Odgovorio ti je megaribi1
Sta je ometanje?
tempuser

#13035 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

megaribi1 wrote:
tempuser wrote: I dalje ne odgvaras, zasto caln 39/2 pravo razliku izmedju desne i ostalih traka? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pravi razliku jer je pravilno preticanje sa lijeve strane vozila osim kada preticano vozilo skreće ulijevo, pa se van naselja trake koje idu u istom smijeru a nisu krajnje desne trake koriste za preticanje. U naselju bit to stvaralo nepotrebne gužve, pa su trake koje idu u istom smijeru ravnopravne, dakle ne koriste se samo za preticanje nego i vožnju. Ipak, očekuje se da će se preticati sa lijeve strane, pa su, pa zato u trakama daljim od desne ivice kolovoza ne trebaju biti spora vozila. Da, spora vožnja jeste glavni uzrok ometanja u ovom slučaju (put sa više saobraćajnih traka u istom pravcu, a ne koristi se krajnja desna). Nije jedini. Drugo ometanje bi bilo vožnja gradskog autobusa lijevom trakom, a on stalno mora skretati u desnu traku da kupi putnike pa se vraćati u lijevu i tako koči saobraćaj iako u toj ulici nije zabranjeno voziti gradski autobus.
Znas li ti sta je preticanje???

47) preticanje je prolaženje vozilom pored drugog vozila koje se kreće u istoj saobraćajnoj traci i u istom smjeru;

Sad prepravi referat i odgovori zasto pravi razliku izmedju desne i ostalih traka i kako to mozes ometati vozaca i lijevoj i srednjoj, a nije krsenje u desnoj.
mega_mashcine

#13036 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mega_mashcine »

oj glupe rasprave na 15 stranica se otegla.. :-) Onaj konstantno kači jedan te isti član zakona, a ovaj drugi uvijek na to pita koja je najmanja dozvoljena brzina i šta je ometanje, pa ovaj ponovo zalijepi isti član zakona, i tako 15 stranica. :lol: :lol: :lol: :lol:
Image

Inače, trebate probati voziti desnom trakom, meni se čini da najmanje sporača vozi desnom. :lol: Svi bježe od desne trake, kontaju brže će voziti srednjom i lijevom, i onda normalno nalete i na sporače i nerviraju se. A ja kao početnik uglavnom vozim desnom, i nerijetko mi se dešava da prolijećem ove iz srednje i lijeve trake, a uglavnom vozim oko 60km/h.
A u situacijama kada vozim lijevom ili srednjom, često (čini mi se češće nego desnom kada vozim) naletim na sporače koji voze 40-50 km/h. :run:
tempuser

#13037 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:
supercali wrote: Sta je ometanje?
Odgovorio ti je megaribi1
Sta je ometanje?
Nije odgovorio bas kao ni ti, s tim da on za razliku od tebe ima i tastaturu i muda bar da pokusa odgovoriti.
supercali

#13038 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
megaribi1 wrote:
Pravi razliku jer je pravilno preticanje sa lijeve strane vozila osim kada preticano vozilo skreće ulijevo, pa se van naselja trake koje idu u istom smijeru a nisu krajnje desne trake koriste za preticanje. U naselju bit to stvaralo nepotrebne gužve, pa su trake koje idu u istom smijeru ravnopravne, dakle ne koriste se samo za preticanje nego i vožnju. Ipak, očekuje se da će se preticati sa lijeve strane, pa su, pa zato u trakama daljim od desne ivice kolovoza ne trebaju biti spora vozila. Da, spora vožnja jeste glavni uzrok ometanja u ovom slučaju (put sa više saobraćajnih traka u istom pravcu, a ne koristi se krajnja desna). Nije jedini. Drugo ometanje bi bilo vožnja gradskog autobusa lijevom trakom, a on stalno mora skretati u desnu traku da kupi putnike pa se vraćati u lijevu i tako koči saobraćaj iako u toj ulici nije zabranjeno voziti gradski autobus.
Znas li ti sta je preticanje???

47) preticanje je prolaženje vozilom pored drugog vozila koje se kreće u istoj saobraćajnoj traci i u istom smjeru;

Sad prepravi referat i odgovori zasto pravi razliku izmedju desne i ostalih traka i kako to mozes ometati vozaca i lijevoj i srednjoj, a nije krsenje u desnoj.
Zasto nema napisano nista za sporu voznju kvazipravnice kad volis da postavljas clanove zakona
tempuser

#13039 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Zato sto su sva ostala ometanja osim spore voznje zabranjena ostalim clanovima u svim trakama.
Nego imal sta u tim gacicama, bar nesto da mozes da odgovoris???? :lol: :lol: :lol: :lol:
Last edited by tempuser on 02/12/2017 13:37, edited 1 time in total.
supercali

#13040 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote: Nije odgovorio bas kao ni ti, s tim da on za razliku od tebe ima i tastaturu i muda bar da pokusa odgovoriti.
Zasto bih ti odgovarao kad ne kontas a i kad nisi odgovorio na pitanje sta je ometanje nego se izmotavas pokusavas skrenuti sa pitanja i odgovora na nesto sto tebi ide u korist
supercali

#13041 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:Zato sto su sva ostala ometanja osim spore voznje zabranjena ostalim clanovima u svim trakama.
Zasto nije ni to napisano jer zakon priznaje samo napisano a ne pretpostavke koje ti zastupas
tempuser

#13042 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote: Nije odgovorio bas kao ni ti, s tim da on za razliku od tebe ima i tastaturu i muda bar da pokusa odgovoriti.
Zasto bih ti odgovarao kad ne kontas a i kad nisi odgovorio na pitanje sta je ometanje nego se izmotavas pokusavas skrenuti sa pitanja i odgovora na nesto sto tebi ide u korist
Kad ti napisem da je ometanje spora voznja - koliko glup moras biti da mi napises da nisam odgovorio???
supercali

#13043 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:
Kad ti napisem da je ometanje spora voznja - koliko glup moras biti da mi napises da nisam odgovorio???
To ne pise u zakonu
Ni u desnoj ne smijes voziti ispod 40
Sta je ometanje?
Bez podrazumijeva se nego samo sta pise u zakonu
tempuser

#13044 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:Zato sto su sva ostala ometanja osim spore voznje zabranjena ostalim clanovima u svim trakama.
Zasto nije ni to napisano jer zakon priznaje samo napisano a ne pretpostavke koje ti zastupas
Zato sto je ometanje definisao clanom 43/2.
Evo ti kontra pitanje:
Ako clanom 57 propisuje kad se ssmije preticati kako to da nije napisao sta je preticanje. Kako ces znati sta je preticanje?
supercali

#13045 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:
Evo ti kontra pitanje:
Ako clanom 57 propisuje kad se ssmije preticati kako to da nije napisao sta je preticanje. Kako ces znati sta je preticanje?
Sta je ometanje? Bez pretpostavljam podrazumijeva se i sl
Nigdje ne pise da je spora voznja
tempuser

#13046 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
To ne pise u zakonu
Sta je ometanje?
Bez podrazumijeva se nego samo sta pise u zakonu[/quote][/quote]

Evo ga tiltuje, izmislja novce propise, a nisu ni 2 sata!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Član 43.
....
(2) Vozač ne smije da smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo
predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja

Gdje su zakonu pise da ne smijes desnom voziti ispod 40 kmh, tacan clan i stav, citat i sve ostalo sto ide?
Evo ti 2 linka sa zakonim, nova i stara verzija pa proberi... Brzina se tretira u clanovima od 43 na padalje.

http://bihamk.ba/bs/sigurnost/zobs/118#/40

https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... -u-BiH.pdf
Last edited by tempuser on 02/12/2017 13:53, edited 1 time in total.
tempuser

#13047 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:

Koji dio recenice "Zato sto je ometanje definisao clanom 43/2" ti nije jasan da ti objasnim?

Član 43.
....
(2) Vozač ne smije da smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo
supercali

#13048 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:
To ne pise u zakonu
Sta je ometanje?
Bez podrazumijeva se nego samo sta pise u zakonu
Evo ga tiltuje, izmislja novce propise, a nisu ni 2 sata!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Član 43.
....

Gdje su zakonu pise da ne smijes desnom voziti ispod 40 kmh, tacan clan i stav, citat i sve ostalo sto ide?
Evo ti 2 linka sa zakonim, nova i stara verzija pa proberi... Brzina se tretira u clanovima od 43 na padalje.

http://bihamk.ba/bs/sigurnost/zobs/118#/40

https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... -u-BiH.pdf
Clan 43 koji si postavio to ti govori
Sta je ometanje?
Normalno se odvija saobracaj kad neko vozi 40 zaobidjes ga ako ti je sporo kao sto si sharana i gotovo
lijepa u dusi

#13049 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by lijepa u dusi »

Sve bih ja vas ponovo na obuku :mrgreen:
supercali

#13050 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:
tempuser wrote:

Koji dio recenice "Zato sto je ometanje definisao clanom 43/2" ti nije jasan da ti objasnim?

Član 43.
....
Ovdje ne pise sta je ometanje vozaca iza
Post Reply