Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DzordzHodzic

#13026 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

Kad bi se svako drzo toga da ovo meni nije relevantno i da svako svoj zivot drugacije zivi sve bi bilo bolje
Last edited by DzordzHodzic on 03/05/2019 15:07, edited 1 time in total.
Guadalajara

#13027 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Guadalajara »

Bosno moja lijepa iz Amerike. :oops: :lol:
espn

#13028 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

SaraFina wrote:
MarlboroGold wrote:.

Meni je svetinja ono iz čega sam izmigoljila. Može postojati, veće I ljepše... Bolje i uređenije. Bogatije i sigurnije.

Ali ja se ne mogu identificirati s time.

Tako i Bosna i Sarajevo. Da su na nivou afričkih sela bez struje i vode.... Moji su.
Jednostavno priznaj da si pristrana i da branis nesto samo jer potices odatle. I nijedan drugi razlog.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#13029 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Sarafina dva pitanja:
1. Koliko dugo si vani :?:
2. Koliko dana godišnje provedeš u Bosni :?:
DzordzHodzic

#13030 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

Jimmy McNulty wrote:Sarafina dva pitanja:
1. Da
2. Oba
MarlboroGold

#13031 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

DzordzHodzic wrote:Insomnia zna ispast hinjav al i ti ga malo pretjera maliboro golde.
Ma ne mogu vise da slusam suplje. Nisu ni mnogi u BiH cvjecke. Naroda ubi zavist i ljubomora, a mnogi nisu sposobni ni sebi da zarade a znali bi sta bi radili sa tudjim parama. U pravu je i Sara kad proziva takvo ponasanje.
Guadalajara

#13032 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Guadalajara »

hadzinicasa wrote: a gdje ti ono zivis? u Sarajevu (ljubavi moja)...s 750km udaljenosti?
treba zivjet' ono sto se propovijeda, da bi covjek imao nekakav kredibilitet u bilo kakvoj diskusiji.
Slazem se.
SaraFina

#13033 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

DzordzHodzic wrote:Kad bi se svako drzo toga da ovo meni nije relevantno i da svako svoj zivot drugacije zivi sve bi bilo bolje

Pa ne mogu ja pisati iz tvoje perspektive. Niti nekog trećeg. Logično da pišem "meni".

Kako je tebi, izvoli pa napiši.

Ja dobro poznajem i tvoj rodni kraj, familijarne veze... Ali ni približno ga ne volim kao Sarajevo.
Mada imam mnogobrojne lijepe uspomene.
DzordzHodzic

#13034 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

MarlboroGold wrote:
DzordzHodzic wrote:Insomnia zna ispast hinjav al i ti ga malo pretjera maliboro golde.
Ma ne mogu vise da slusam suplje. Nisu ni mnogi u BiH cvjecke. Naroda ubi zavist i ljubomora, a mnogi nisu sposobni ni sebi da zarade a znali bi sta bi radili sa tudjim parama. U pravu je i Sara kad proziva takvo ponasanje.
Ma iskreno sve je to ista sorta, samo se eto neki potrefili sa one strane granice
konjislav

#13035 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:
Jimmy McNulty wrote:Nemate pojma koja je tegoba u Beču, plaćaš prijevoz euro po danu a ne koristiš ga možda kad su vikendi i kad si na godišnjem.

Ne budi naivan. Ljudi imaju toliko toga što suvenciraš na mjesečnom nivou uključujući i gradski saobraćaj da je ta tvrdnja totalno suluda.

Dobro ne u tvom slučaju. Ali ovih što očigledno ni sopstvene platne liste ne znaju "pročitati" i sebi rastumačiti šta im se odbija.
Spin je rekoh ja, a što reče hadzinca marketinśki najpovoljnija opcija, ta godišnja karta.
Mjesečne karte, te sedmične i dnevne su varijante da te glava zaboli od cijena.
Ove koje važe sat su 2,40€.
Tako da godišnju a i ostale opcije subvenciraš kroz namet, plus čista zarada ostaje sa ovim x,y,z varijantama.

Da ne govorim o zonama za parkiranje. Živiš u jednom od 23 okruga i tamo plaćaš godišnju varijantu za parkiranje na ulici. Ali ako autom ideš na posao u drugi bečki okrug, ta godišnja plaćena varijanta ti ne važi.
Moraš se pobrinuti da imaš od firme ili garažu/parking ili dnevnu varijantu za radne dane parkiranja obezbijediti....

Ne postoji ništa dobro i uređeno a jeftino ili besplatno.
Imam ja jedno pitanje. Da li se odbija za subvenciranje javnog prevoza u slučaju da čovjek kupuje te dnevne ili satne karte, ili je to samo za ovu godišnju kartu?
SaraFina

#13036 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

U BiH prosječno provedem 2 mjeseca godišnje. Nekad sam i više dok sam se školovala...Naravno ne u komadu. Ali kad sve saberem s odmorom, produženim vikendima. Tu je to.

A vani sam 17 godina.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#13037 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

SaraFina wrote:
U BiH prosječno provedem 2 mjeseca godišnje. Nekad sam i više dok sam se školovala...Naravno ne u komadu. Ali kad sve saberem s odmorom, produženim vikendima. Tu je to.

A vani sam 17 godina.
:thumbup:
zforumas

#13038 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

Pa nije onda ni cudo sto ti je dobro u Sarajevu.
SaraFina

#13039 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konjislav wrote:
SaraFina wrote:
Jimmy McNulty wrote:Nemate pojma koja je tegoba u Beču, plaćaš prijevoz euro po danu a ne koristiš ga možda kad su vikendi i kad si na godišnjem.

Ne budi naivan. Ljudi imaju toliko toga što suvenciraš na mjesečnom nivou uključujući i gradski saobraćaj da je ta tvrdnja totalno suluda.

Dobro ne u tvom slučaju. Ali ovih što očigledno ni sopstvene platne liste ne znaju "pročitati" i sebi rastumačiti šta im se odbija.
Spin je rekoh ja, a što reče hadzinca marketinśki najpovoljnija opcija, ta godišnja karta.
Mjesečne karte, te sedmične i dnevne su varijante da te glava zaboli od cijena.
Ove koje važe sat su 2,40€.
Tako da godišnju a i ostale opcije subvenciraš kroz namet, plus čista zarada ostaje sa ovim x,y,z varijantama.

Da ne govorim o zonama za parkiranje. Živiš u jednom od 23 okruga i tamo plaćaš godišnju varijantu za parkiranje na ulici. Ali ako autom ideš na posao u drugi bečki okrug, ta godišnja plaćena varijanta ti ne važi.
Moraš se pobrinuti da imaš od firme ili garažu/parking ili dnevnu varijantu za radne dane parkiranja obezbijediti....

Ne postoji ništa dobro i uređeno a jeftino ili besplatno.
Imam ja jedno pitanje. Da li se odbija za subvenciranje javnog prevoza u slučaju da čovjek kupuje te dnevne ili satne karte, ili je to samo za ovu godišnju kartu?
Da. Odbija se svima koji rade. Bez obzira koje karte kupuju. Znači svima zaposlenim i to još od 72' godine datira odnosno uvedeno je. U šilinzima nekada prosječno je iznosilo 10 šilinga mjesečno...pa se postepeno povećavalo na dva eura (kad euro uveden) itd itd...
Guadalajara

#13040 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Guadalajara »

zforumas wrote:Pa nije onda ni cudo sto ti je dobro u Sarajevu.
:lol:
SaraFina

#13041 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

MarlboroGold wrote:

I ti si u BiH. Čisti primjer. Nikad nisam vidjela da pljuješ Tuzlu do zarđalosti.
Svakodnevno radiš. A i uveče si do kasno za PC često. Posao.

Bio si u Švabiji i probao, jednostavno skontao da nije tvoja životna varijanta i budućnost i eto te opet zadovoljan i poslovno aktivan. I to odlično.
SaraFina

#13042 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Ako tebi nije, put pod noge. Evo Konjislav otišao sa ženom i bebom. Javlja se redovno.

Samo treba odlučiti i žrtvovati komfornost. Nisi pod opsadom. Pa da ne možeš vani.

Sirijci iz ratne golgote bježe i stižu. Ti svakodnevno klimatizirani Bus imaš iz SA za Beč. Gdje problem?
Last edited by SaraFina on 03/05/2019 15:27, edited 1 time in total.
zforumas

#13043 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

SaraFina wrote:

Ako tebi nije, put pod noge. Evo Konjislav otišao sa ženom i bebom. Javlja se redovno.

Samo treba odlučiti i žrtvovati komfornost. Nisi pod opsadom. Pa da ne možeš vani.

Sirijci iz ratne golgote bježe i stižu. Zu svakodnevno klimatizirani Bus imaš iz SA za Beč. Gdje problem?
Nit' sam iz Sa, nit' sam u BiH, nit' pricam drugim kako im je dobro.
славянин

#13044 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

SaraFina wrote:

Sirijci iz ratne golgote bježe i stižu. Ti svakodnevno klimatizirani Bus imaš iz SA za Beč. Gdje problem?
Ima i u drugom smijeru isto.
SaraFina

#13045 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

zforumas wrote:
SaraFina wrote:

Sirijci iz ratne golgote bježe i stižu. Zu svakodnevno klimatizirani Bus imaš iz SA za Beč. Gdje problem?
Nit' sam iz Sa, nit' sam u BiH, nit' pricam drugim kako im je dobro.

Pa i ja im ne pričam. Niti govorim da ostanu. Bože sačuvaj. Niti nekom mogu svojim utjecajem zabraniti da ode.
Pisala sam o javnom prevozu u GG Austrije i to je bila tema rasprave. Subvenciranje na državnom nivou i kako to fercera u Austriji.
512MB

#13046 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

@Sara

Koliko dugo si zivjela u Sa?
HAVANA

#13047 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Guadalajara wrote:
hadzinicasa wrote: a gdje ti ono zivis? u Sarajevu (ljubavi moja)...s 750km udaljenosti?
treba zivjet' ono sto se propovijeda, da bi covjek imao nekakav kredibilitet u bilo kakvoj diskusiji.
Slazem se.
Pa evo zivim ja i jos masu ljudi Jel sta zucnes pocne izivljavanje i vrijedjanje.Mislm,iskreno zaboli me kurac.Ko god mrzi ovo i ponizava,vrijedja,ismijava...poserem mu se ja usta i naguram nogama.Kad im sta odgovoris pocnu licne uvrede...Jadni mali kompleksasi sa problematicnim zivotima koji svoje lose postupke i nezadovoljstvo pokusavaju lijeciti na pogresan nacin.Misle bice im lakse.Nece.Smijesan je i jadan svako onaj ko ismijava svoju zemlju i potomke u njoj.Majci se smijes vlastitoj.Kritika je jedno a ismijavanje drugo.Svi mi mozemo doprijeniti da bude bolje.Trebali bi.Jok,tramvaj u becu i puter u lidlu su vazni.Idi jebo te tramvaj i puter ,zivot ti prodje.
SaraFina

#13048 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

славянин wrote:
SaraFina wrote:

Ima i u drugom smijeru isto.

Naravno. No obzirom kakvu negativu širite vi pojedinci koji ste ostali..... Mi iz dijaspore ne da se nećemo vraćati zbog tih priča... Nego trajno zalupiti vrata i ne osvratati se nikad do kraja života.

Jesi o tom razmišljao ikad?
detroit-mercy

#13049 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

SaraFina wrote:

Pa dobro sad, nije ni Rajvosa pod opsadom pa da ti ne možeš nazad. Ako si bila primorana ne svojom voljom da ideš sad možeš svojom voljom nazad. Rat je stao 95te, al jebiga nema vožnje za ojro a Plata dvije tisuće. Btw, ovo nazovi pljuvanje je samo na forumu u realnosti ti mi strancima nahvalio BiH da ljudi misle Bog te pito šta je to sad. Ovo ti je interno podjebavanje :D
славянин

#13050 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

SaraFina wrote:

Naravno. No obzirom kakvu negativu širite vi pojedinci koji ste ostali..... Mi iz dijaspore ne da se nećemo vraćati zbog tih priča... Nego trajno zalupiti vrata i ne osvratati se nikad do kraja života.

Jesi o tom razmišljao ikad?
Sumnjam da ce se iko masovno vracati, mozda neko u penziji.Niko ne krivi nikoga za to i svako normalan se navikne i privikne - dobije druge prioritete , zivot ide dalje.
Medjutim pateticna nostalgija za hurmasicama i oplakivanje raja sve pored busa na kojem pise destinacija sarajevo ili gdje vec al nikako da prelomis pa da udjes jelde ?
Post Reply