Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
artur morgan
#13026 Re: Crna hronika BH cesta
Ovo nije prekrsaj vec krivicno djelo "teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa" za koje je propisana kazna zatvora do 5 god ako je prouzrokovana teska tjelesna ozljeda, a prema izvjestavanju jedna djevojka je teze povrijedjena.
Posto je u pitanju stariji maloljetnik, u konkretnom slucaju ne moze mu se izreci kazna zatvora jer se starijim maloljetnicima ta kazna moze izreci samo ako je propisana kazna za krivicno djelo teza od 5 godina.
Bice mu izrecena odredjena odgojna mjera i mjera sigurnosti.
Cijelo drustvo, zajednica, od roditelja, skole, grada, mentaliteta, afiniteta danasnje omladine, ambijenta,.... je ozbiljno zakazalo i ovo je problem koji ne moze rjesavati samo policija i sud odnosno kazna
Posto je u pitanju stariji maloljetnik, u konkretnom slucaju ne moze mu se izreci kazna zatvora jer se starijim maloljetnicima ta kazna moze izreci samo ako je propisana kazna za krivicno djelo teza od 5 godina.
Cijelo drustvo, zajednica, od roditelja, skole, grada, mentaliteta, afiniteta danasnje omladine, ambijenta,.... je ozbiljno zakazalo i ovo je problem koji ne moze rjesavati samo policija i sud odnosno kazna
- vjeshalica
#13027 Re: Crna hronika BH cesta
Znamo da je krivicno djelo,ali pricamo o sasvim drugim pojavama jos.artur morgan wrote: ↑28/07/2023 21:52 Ovo nije prekrsaj vec krivicno djelo "teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa" za koje je propisana kazna zatvora do 5 god ako je prouzrokovana teska tjelesna ozljeda, a prema izvjestavanju jedna djevojka je teze povrijedjena.
-
citroen xm
#13028 Re: Crna hronika BH cesta
Slažem se da trebaju novi zakoni za divljinu u kojoj živimo.
Ali zar nešto od toga već ne postoji? Oni kazneni bodovi, pa maksimalan broj za nasilničku vožnju, pa zabrana i novo polaganje... Ali to je izgleda samo mrtvo slovo na papiru. Ja ne znam da li je iko ikada kažnjen za nasilničku vožnju.
U stvari, to u ovom slučaju i ne znači puno jer ovaj idiot nema ni položeno pa mu se ne može ni oduzeti postojeća dozvola.
Nas jebe primitivizam. Neću reći mentalitet jer kakav takav ima i pozitivnih strana, ali primitivizam ubi. Ako se gasa, gasa se u gradu da svi primjete. Od jakih auta se koriste samo auspusi u gradu, opet da svi primjete. Iz kabine bije Seka, Ceca, Brena... I šta očekivati.
Ali zar nešto od toga već ne postoji? Oni kazneni bodovi, pa maksimalan broj za nasilničku vožnju, pa zabrana i novo polaganje... Ali to je izgleda samo mrtvo slovo na papiru. Ja ne znam da li je iko ikada kažnjen za nasilničku vožnju.
U stvari, to u ovom slučaju i ne znači puno jer ovaj idiot nema ni položeno pa mu se ne može ni oduzeti postojeća dozvola.
Nas jebe primitivizam. Neću reći mentalitet jer kakav takav ima i pozitivnih strana, ali primitivizam ubi. Ako se gasa, gasa se u gradu da svi primjete. Od jakih auta se koriste samo auspusi u gradu, opet da svi primjete. Iz kabine bije Seka, Ceca, Brena... I šta očekivati.
- kabal1337
#13029 Re: Crna hronika BH cesta
poslat mu roditelja u zatvor da tuca kamenartur morgan wrote: ↑28/07/2023 21:52 Ovo nije prekrsaj vec krivicno djelo "teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa" za koje je propisana kazna zatvora do 5 god ako je prouzrokovana teska tjelesna ozljeda, a prema izvjestavanju jedna djevojka je teze povrijedjena.
Natjerat govno da placa odstetu djevojkama. Pretrpjele traume, nikad ta noga nece biti ista u cijeli zivot ce je zezat.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- drug_profi
#13032 Re: Crna hronika BH cesta
E ovo si izvrsno rekla.vjeshalica wrote: ↑28/07/2023 21:00Ovdje je problem daleko veci. Nema adekvatnog zakona koji tretira ovu vrstu nasilnicke obijesne voznje od sviju, pocev od maloljetnika,onih sa vozackom i bez, udrogiranih,pjanih,bezobraznih itd....
Kod nas su zakoni za vremena koja vise ne postoje. Treba nam zakon za divlja vremena i divlje ljude.
- drug_profi
#13033 Re: Crna hronika BH cesta
Ma vidi, džaba svaki ZOBS ako organ koji provodi represiju radi selektivno ili ne radi nikako.vjeshalica wrote: ↑28/07/2023 21:05 Mah, kaznena politika je nula. Strucnjake koji su uveli ovaj model Zobsa treba poslati u milijardu pm.
ZOBS je OK, kad bi organ radio kako treba.
Ovo nije do članova zakona, ovo je do ignorancije svih mogućih kršenja tog zakona, osim ako komandir smjene nije rekao taj dan - fataj na pjesackom i sl.
- ZoomZoomKiwi
- Ateista
#13035 Re: Crna hronika BH cesta
I naravno, opt BMW...
Kad pomislim da su mi se nekad svidjali i da sam imao zelju da kupim sebi BMW, sad ni u ludilu ne bih ni BMW ni Audi jer ne zelim da me se poistovjecuje sa profilom vozaca ovih vozila.
Kad pomislim da su mi se nekad svidjali i da sam imao zelju da kupim sebi BMW, sad ni u ludilu ne bih ni BMW ni Audi jer ne zelim da me se poistovjecuje sa profilom vozaca ovih vozila.
- Laplace
#13036 Re: Crna hronika BH cesta
Osjeti se pojačano prisustvo policije u gradu.vjeshalica wrote: ↑28/07/2023 20:57Kazu maloljetnikBullet Tooth Tony wrote: ↑28/07/2023 20:14 Sreca pa je ovaj BMW imao ovaj Active Pedestrian Protection sistem...
Al djaba kad je kreten za volanom..
-
doktor78
#13037 Re: Crna hronika BH cesta
drug_profi wrote: ↑29/07/2023 02:37Ma vidi, džaba svaki ZOBS ako organ koji provodi represiju radi selektivno ili ne radi nikako.vjeshalica wrote: ↑28/07/2023 21:05 Mah, kaznena politika je nula. Strucnjake koji su uveli ovaj model Zobsa treba poslati u milijardu pm.
Ovo nije do članova zakona, ovo je do ignorancije svih mogućih kršenja tog zakona, osim ako komandir smjene nije rekao taj dan - fataj na pjesackom i sl.
-
emirolini
#13038 Re: Crna hronika BH cesta
Ko je ovom orangutanu mama? Kaze poslala advokata odmah, i advokata i orangutana i mamu na licu mjesta je trebalo pretuci da ne mogu kapke otvoriti dva mjeseca. Majku vam vasu vise!!!
- Laplace
#13039 Re: Crna hronika BH cesta
Govorim ja da su naši ljudi egoistični i sebično do ekstrema. Sad će ga advokat savjetovati kako da lažnim kajanjem, krokodilskim suzama i patetikom izvuče što manju kaznu. Kakvi su nam zakoni i sudske prakse, kao maloljetnik će dobiti sniženu ocjenu iz vladanja i to je to.
I opet ponavljam: mi smo divalj narod na koji se ne prima edukacija nego nas treba dresirati kao pse: sa ogrlicom i elektrošokovima. Bilo ko čiji je IQ veći od 20 bi dosad shvatio da se kroz centar grada ne divlja.
- Ateista
#13040 Re: Crna hronika BH cesta
Normalan roditelj bi da mu dijete ukrade auto i napravi sranje, dosao u policijsku stanicu i prvo ga sam prebio, a onda mu rekao - odgovaraj za svoje postupke, mi te necemo izvlaciti.
U ovom slucaju vjerovatno mu je mamica dala auto i sad ce ga na sve nacine izvlaciti iz belaja i napraviti od njega jos veceg debila koji ce kontati da moze da radi sta hoce.
- vjeshalica
#13041 Re: Crna hronika BH cesta
Sad vam je Zobs ok, a svaki dan mu u diskusijama mahane nalazite...nevjerovatnodrug_profi wrote: ↑29/07/2023 02:37Ma vidi, džaba svaki ZOBS ako organ koji provodi represiju radi selektivno ili ne radi nikako.vjeshalica wrote: ↑28/07/2023 21:05 Mah, kaznena politika je nula. Strucnjake koji su uveli ovaj model Zobsa treba poslati u milijardu pm.
-
HelaS
#13042 Re: Crna hronika BH cesta
Temelje ovakve bahatosti i "divljine" u ponašanju, postavila je SDA, još u ratu, ali naročito poslije, u periodu u kojem je suvereno vladala pravosuđem i svim bitnim institucijama kojima je u nadležnosti procesuiranje i svođenje na odgovornost krivaca, bahatih i "divljih", sve zarad glasa i opstanka na pozicijama vlasti, pa je sistem polako prešao u stanje poluanarhije, u kojem su procesuirani samo oni koji su drastično i javno prekršili društvena pravila ponašanja, a za ostale je primjenjivan selektivitet, ili nije ni to. U drugim sredinama, u kojima SDA nije vladala, takav model prihvatile su druge dominirajuće stranke, dakle - svaka u svojim etničkim društvima... Recidiv takvog ponašanja imamo danas u policijama, u kojima na šefovskim pozicijama sjede ljudi iz tog, SDA doba, naučeni na okretanje glave od problema i dužnosti, ljudi sa vrlo malim osjećajem društvene odgovornosti i profesionalizma u poslu. To je već postala "kultura ponašanja", i tvoja definicija i ovaj javašluk koji ja sada opisujem, i ne može se promijeniti preko noći. Mijenja se sistemski, dugotrajnim edukacijama, kaznenim sankcijama, javnim prozivanjem, itd.Laplace wrote: ↑29/07/2023 09:46Govorim ja da su naši ljudi egoistični i sebično do ekstrema. Sad će ga advokat savjetovati kako da lažnim kajanjem, krokodilskim suzama i patetikom izvuče što manju kaznu. Kakvi su nam zakoni i sudske prakse, kao maloljetnik će dobiti sniženu ocjenu iz vladanja i to je to.
I opet ponavljam: mi smo divalj narod na koji se ne prima edukacija nego nas treba dresirati kao pse: sa ogrlicom i elektrošokovima. Bilo ko čiji je IQ veći od 20 bi dosad shvatio da se kroz centar grada ne divlja.
-
artur morgan
#13043 Re: Crna hronika BH cesta
ZOBS je tzv blanketni propis, upucujuci na koji se poziva drugi propis i on kao takav nije "glavni" propis. To je Krivicni zakon i Zakon o zastiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivicnom postupku. Tim propima propisane su sankcije maloljetnicima, razne odgojne mjere i sigurnosne mjere za maloljetne izvrsioce kr djela, i izuzetno maloljetnicki zatvor. U izradi tih propisa su ucestvovali razni strucnjaci i propisi zadovoljavaju sve medjunarodne standarde jer su radjeni u saradnji sa medjunarodnom zajednicom i po ugledu na njihovo uporedno pravo.
Problem je u izvrsenju tih sankcija, realizaciji. Sankcije se u pravilu izvrsavaju u odredjenim ustanovama-zavodima koje je potrebno reformisati poboljsati uloziti sredstva obrazovati ljude da bi rezultati rada bili bolji, a to nije radjeno.
Odbrana maloljetnika po advokatu je pravno obavezujuca, tako je propisana, i sud ga u svakom slucaju mora odmah odrediti.
Problem je u izvrsenju tih sankcija, realizaciji. Sankcije se u pravilu izvrsavaju u odredjenim ustanovama-zavodima koje je potrebno reformisati poboljsati uloziti sredstva obrazovati ljude da bi rezultati rada bili bolji, a to nije radjeno.
Odbrana maloljetnika po advokatu je pravno obavezujuca, tako je propisana, i sud ga u svakom slucaju mora odmah odrediti.
- ZoomZoomKiwi
#13044 Re: Crna hronika BH cesta
Po meni ovdje krivicu snosi i roditelj i/ili vlasnik vozila koji je nezrelom maloljetniku bez vozačke dozvole i ikakvog znanja saobraćajnih propisa dao vozilo na upravljanje.
To ti je isto kao da si mu dao pištolj. Realno.
To ti je isto kao da si mu dao pištolj. Realno.
- Laplace
#13045 Re: Crna hronika BH cesta
Ali je u tim godinama morao znati osnove fizike: šta je inercija i zašto se ne može punom brzinom bez kočenja uči u rivinu. U Kantonu Sarajevo su prva dva razreda srednje škole obavezna a u većini srednjih škola se fizika (a time i gorepomenuto gradeivo) uči bar jednu godinu.
Ovo je pokazatelj koliko je ideja o obaveznom obrazovanju na način kako se kod nas realizuje beskorisna i promašena.
Ergo, bez obzira što nije znao saobraćajne propise morao je znati da ne može voziti auto na način na koji ga je vozio a da to ne dovede do gubitka kontrole nad vozilom.
-
emirolini
#13046 Re: Crna hronika BH cesta
Zna li se cije je deriste?
- ZoomZoomKiwi
#13047 Re: Crna hronika BH cesta
Hahahah čega ba. Jedina fizika koju poznaje je sa GTA serijala. (Kojeg, uzgred rečeno obožavam i nikako ne krivim za ovo).Laplace wrote: ↑29/07/2023 11:19Ali je u tim godinama morao znati osnove fizike: šta je inercija i zašto se ne može punom brzinom bez kočenja uči u rivinu. U Kantonu Sarajevo su prva dva razreda srednje škole obavezna a u većini srednjih škola se fizika (a time i gorepomenuto gradeivo) uči bar jednu godinu.
Ovo je pokazatelj koliko je ideja o obaveznom obrazovanju na način kako se kod nas realizuje beskorisna i promašena.
Ergo, bez obzira što nije znao saobraćajne propise morao je znati da ne može voziti auto na način na koji ga je vozio a da to ne dovede do gubitka kontrole nad vozilom.
90% ljudi ima IQ manji od prosjeka.
Problem je što kod takvih ljudi imaš dvije vrste mentaliteta:
1. slijepo poštuju propise i ne razmišljaju ko zašto i kako ih je donio (dobar dio zapadnih Europljana, Skandinavci itd.)
2. ne poštuju nijedan propis jer misle da su najpametniji na svijetu i stalno se pitaju zašto i ko i kako je donio neki propis (Slaveni i okolna ekipa, uglavnom istočni narodi)
E sad kombinacija malog IQ, nesvjesnosti posljedica vlastitih postupaka, te mentalitet koji ne jebe živu silu i uz to misli da je uhvatio boga za muda dovodi do ovih gore događaja.
- Laplace
#13048 Re: Crna hronika BH cesta
Zato i kažem da je obavezno obrazovanje besmisleno na način kako se to kod nas realizuje.EFD22 wrote: ↑29/07/2023 11:24Hahahah čega ba. Jedina fizika koju poznaje je sa GTA serijala. (Kojeg, uzgred rečeno obožavam i nikako ne krivim za ovo).Laplace wrote: ↑29/07/2023 11:19
Ali je u tim godinama morao znati osnove fizike: šta je inercija i zašto se ne može punom brzinom bez kočenja uči u rivinu. U Kantonu Sarajevo su prva dva razreda srednje škole obavezna a u većini srednjih škola se fizika (a time i gorepomenuto gradeivo) uči bar jednu godinu.
90% ljudi ima IQ manji od prosjeka.
Problem je što kod takvih ljudi imaš dvije vrste mentaliteta:
1. slijepo poštuju propise i ne razmišljaju ko zašto i kako ih je donio (dobar dio zapadnih Europljana, Skandinavci itd.)
2. ne poštuju nijedan propis jer misle da su najpametniji na svijetu i stalno se pitaju zašto i ko i kako je donio neki propis (Slaveni i okolna ekipa, uglavnom istočni narodi)
E sad kombinacija malog IQ, nesvjesnosti posljedica vlastitih postupaka, te mentalitet koji ne jebe živu silu i uz to misli da je uhvatio boga za muda dovodi do ovih gore događaja.
Ne mora znati rješavati diferencijalne jednačine kretanja sa jednačinomm veze, ali bi morao znati šta se dešava kad prebrzo uđeš u krivinu. To je pitanje zdravog razuma.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#13049 Re: Crna hronika BH cesta
U moje vrijeme i nije bio neki fazon, odnosno rijetko je ko mogao sa 18 odmah za volan
Sam
Za vlastite potrebe
Mogao sam sa starim da vozim, ili nesto za njihove potre
A ovo, kola od minimalno 190KS, straznji pogon
Dakle previse se dalo znacaja nekim materijalnim stvarima i mladi mozak tako nafilovan misli da je veliki, i onda upadne u glupost.
Problem je u drustvu generalno, sto je postalo jako bitno da dijet od 18 ima iphone, gRomobil, auto, trebu sa silikonima
Ne znaju hodati a ne auto da voze
Sam
Za vlastite potrebe
Mogao sam sa starim da vozim, ili nesto za njihove potre
A ovo, kola od minimalno 190KS, straznji pogon
Dakle previse se dalo znacaja nekim materijalnim stvarima i mladi mozak tako nafilovan misli da je veliki, i onda upadne u glupost.
Problem je u drustvu generalno, sto je postalo jako bitno da dijet od 18 ima iphone, gRomobil, auto, trebu sa silikonima
Ne znaju hodati a ne auto da voze
- kabal1337
#13050 Re: Crna hronika BH cesta
na svu srecu u skoli te uce stvari koje mozes primjeniti u stvarnom zivotu.Laplace wrote: ↑29/07/2023 11:19Ali je u tim godinama morao znati osnove fizike: šta je inercija i zašto se ne može punom brzinom bez kočenja uči u rivinu. U Kantonu Sarajevo su prva dva razreda srednje škole obavezna a u većini srednjih škola se fizika (a time i gorepomenuto gradeivo) uči bar jednu godinu.