Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Co0l

#13001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Co0l »

plain vanilla wrote:
-LIBERO- wrote:
Area_51 wrote:
Prvi, jer dobro znam iz kafanskih krugova kojima ne pripadam ali se vidjam sa pojedinim
...i tu sam zavrsio sa citanjem posta.

Kafanski krugovi, rekle zene u frizerskom salonu, moj dobar drug zna jednog momka, koji zna momka...to su bas relevantni izvori informacija, narocito ako se porede sa sastancima koji su bili i koji ce tek biti konkretnih ljudi, imenima i prezimenima, sa konkretnim stavovima i zakljuccima. ;-)
sta fali kafanskim krugovima, pa to je redovan izvor vijesti Slobodne Bosne
svako malo saznaju nesto iz kafane :mrgreen:
Pa,svi vazniji dogovori za buducnost drzave su odavno i premjesteni iz skupstinskih sala u kafane tako da se i nema gdje drugo saznavati vijesti nego u kafanskim krugovima :-) :oops:
Adriatic

#13002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Adriatic »

Doktor29 wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/komsic-i ... /121122047

Sada je i zvanicno, vjerujem da u vrh "Nase Stranke" vec zadovoljno trlja ruke zbog balijskih glasova koji dolaze u paketu sa Komsicem. Uglavnom bit ce ovo zanimljivo i daje nove boje nasoj tmurnoj politickoj sceni, svi naivci se vec okrecu ovom projektu kao putokazu nove gradjanske, progresivne snage, bez nacionalizma i to sve u Sarajevu, na nama se testira svaka nova ideja ili pokret.
Kada planirate krenuti iz Banja Luke, nije valjda da tamo nema potreba za vasom idejom?
Balije nisu glasale za Komšića.
Nisu ludi da troše glas na nekog "anamo njihovog"
Oni su imali širok izbor.
Last edited by Adriatic on 22/11/2012 12:28, edited 1 time in total.
Skijaš

#13003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

Area_51 wrote:@skijas

Niko nista ovdje ne sabotira, vec iznosi misljenje. Samim tim sto se ovo zove opozicioni blok, politicki jasno govori o nedostatku namjere da se udje u vlast, nego da se kao i do sada nastavi drugima govoriti sta da oni rade putem opozicionog djelovanja, bez preuzimanja odgovornosti. Kao sto rekoh vec negdje, ovdje se radi o tome da razvodnjavanju politicku scenu, znajuci da nece imati bilo kakvih glasova za ozbiljnije ucesce u vlasti, opredijelili su se za vjecne opozicije, kako bi valjda svaki put glasali suzdrzano
Razvodnjavaju političku scenu ? Naprotiv, pregovori između Komšića i NS-a pokazuju da se radi o okrupnjavanju. O želji da naprave nešto na sljedećim izborima. A pošto ogromna većina SDP-a glasača neće po cijenu života ponovo glasati za SDP, mora se stvoriti alternativu. I kao što rekoh, poderaće konkurenciju. Tamo gdje je Komšić tanak, jaka je NS, tamo gdje NS škripi, nadomjestiće Komšić, a riječ lagumdžija će ući u rječnik kao sinonim za izdajnika, kurvu i prevaranta. Sve odjednom.
Alfons Kauders

#13004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

volta dzontra wrote:
Pedja Kojovic wrote:Paranoid

Iznenadilo me da je ovo objavljeno.
Sastanak jeste bio i mislim da je bio odlican.
Ja sam jako zadovoljan i optimistican izasao sa sastanka.

p.k.

Vauuu....ovo ce biti zanimljivo....puno nepoznatih a zanimljiva jednadzba......intelektualisticnost NS-a i populizam Komsica u best case ili populizam NS-a i intelektualizam Komsica u worst case....za politicke analiticare diletante s foruma genijalna enigmatska zabava.....

P.K hvala vam :) ! Postalo je dosadno na forumu svaki dan citati nadjebavanja SDA i SDP aktivista na temu ko je ove hefte izdao Bosnu.......
Ne samo populizam, vec "patriotski certifikat"... NS je imala prolaz u vecim gradovima, kod ljevicara, a Komsic moze pribaviti podrsku dosta sirih masa, koji se pale na ove price o izdaji i patriotizmu (a i sam primjecujes da te gluposti imaju prolaz, zato ih vazda slusamo)...

Zamisli npr. situaciju da 2014 Bakir govori kako Komsic izdaje drzavu... :lol:

Ali strateski ova odluka takodjer pokazuje da NS odustaje od pokusaja da se nametne kao liberalna stranka u RS i dijelovima Hercegovine. To i nije dobro, ali je opet bolje nego da ostanu na par posto glasova u ostatku drzave. Imam osjecaj da na sljedecim izborima necemo gledati plakate na kojim stoji Nasa Stranka Republike Srpske. U paketu s Komsicem, u RS i krajevima s hrvatskom vecinom nemaju prolaza.
Corto Maltese

#13005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Akvizicija Komšića je očit dokaz da se NS želi intelektualno približiti širim narodnim masama.
valter.ba

#13006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by valter.ba »

Area_51 wrote: Ko se vracao iz inostranstva poslije rata, evo recimo vas predsjednik stranke i pola sadasnjeg predsjednistva i tako redom. Nema veze, nisam fobican po bilo kojem pitanju, samo smatram da kao borac trebam ipak imati neke drustvene privilegije za razliku od pobjegulja. Recimo prilikom zaposljavanja.
Svaka cast na ovoj opservaciji!

@Pedja da li si procitao moj prethodni post? Da li ces pozvati tuzilastvo da ispita navode mafijasa koji sjede u skupstinskim klupama koji su nudili i pregovarali o mitu kako bi dali svoj glas za odredjenu opciju? Da je ovo pravna drzava, jos u toku sjednice kada su javno pred TV kamerama iznosene medjusobne optuzbe za korupciju policijski inspektori i tuzioci bi na licu mjesta priveli bagru!!! Nazalost tuzilastvo nece da se mjesa u svoj posao a vi ste se medjusobno srdacno izljubili nakon imenovanja nove Vlade. Tesko nama sa ovom mafijom:roll:.

Za kraj zelim poruciti svima da nas problem nije SDP, SDA, SBB nas problem su mafijasi i kriminalci iz svih politickih opcija koje moramo iz korijena iscupati. Treba nam USKOK!!!

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
ultima_palabra

#13007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Skijaš wrote:

Niko nista ovdje ne sabotira, vec iznosi misljenje. Samim tim sto se ovo zove opozicioni blok, politicki jasno govori o nedostatku namjere da se udje u vlast, nego da se kao i do sada nastavi drugima govoriti sta da oni rade putem opozicionog djelovanja, bez preuzimanja odgovornosti. Kao sto rekoh vec negdje, ovdje se radi o tome da razvodnjavanju politicku scenu, znajuci da nece imati bilo kakvih glasova za ozbiljnije ucesce u vlasti, opredijelili su se za vjecne opozicije, kako bi valjda svaki put glasali suzdrzano
Razvodnjavaju političku scenu ? Naprotiv, pregovori između Komšića i NS-a pokazuju da se radi o okrupnjavanju. O želji da naprave nešto na sljedećim izborima. A pošto ogromna većina SDP-a glasača neće po cijenu života ponovo glasati za SDP, mora se stvoriti alternativu. I kao što rekoh, poderaće konkurenciju. Tamo gdje je Komšić tanak, jaka je NS, tamo gdje NS škripi, nadomjestiće Komšić, a riječ lagumdžija će ući u rječnik kao sinonim za izdajnika, kurvu i prevaranta. Sve odjednom.
Tačno tako, stotine hiljada birača i potencijalnih birača trenutno stoje na ledini i čekaju nekoga ko će ih predstavljati. Bolje da u taj prostor uđu ljudi sa dobrim namjerama, kao Željko i ljudi iz vrha NS, nego neko ko će to zloupotrijebiti.
Skijaš

#13008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

Alfons Kauders wrote:Ali strateski ova odluka takodjer pokazuje da NS odustaje od pokusaja da se nametne kao liberalna stranka u RS i dijelovima Hercegovine. To i nije dobro, ali je opet bolje nego da ostanu na par posto glasova u ostatku drzave. Imam osjecaj da na sljedecim izborima necemo gledati plakate na kojim stoji Nasa Stranka Republike Srpske. U paketu s Komsicem, u RS i krajevima s hrvatskom vecinom nemaju prolaza.
Bitno je da ne pristaju biti ekskluzivni predstavnici jednog naroda, a ako se mimo njih može formirati vlast, SDA i HDZ će to svakako jedva dočekati.
veljaca

#13009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Skijaš wrote:

Iskusan si forumas i poznajes dobro materiju. :thumbup:
Mozes li objasniti malo detaljnije ovo povecano ( na konkretnim primjerima ) ? ....
Skijaš

#13010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

valter.ba wrote:
Area_51 wrote:Ko se vracao iz inostranstva poslije rata, evo recimo vas predsjednik stranke i pola sadasnjeg predsjednistva i tako redom. Nema veze, nisam fobican po bilo kojem pitanju, samo smatram da kao borac trebam ipak imati neke drustvene privilegije za razliku od pobjegulja. Recimo prilikom zaposljavanja.
Ma samo još jedan ljigav napad, ali ni blizu onom kako će se tek nisko pasti.
valter.ba

#13011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by valter.ba »

Skijaš wrote:
valter.ba wrote:
Area_51 wrote:Ko se vracao iz inostranstva poslije rata, evo recimo vas predsjednik stranke i pola sadasnjeg predsjednistva i tako redom. Nema veze, nisam fobican po bilo kojem pitanju, samo smatram da kao borac trebam ipak imati neke drustvene privilegije za razliku od pobjegulja. Recimo prilikom zaposljavanja.
Ma samo još jedan ljigav napad, ali ni blizu onom kako će se tek nisko pasti.
:?: ne kontam ko napada a ko ce pasti:lol:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Alfons Kauders

#13012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Skijaš wrote:
Alfons Kauders wrote:Ali strateski ova odluka takodjer pokazuje da NS odustaje od pokusaja da se nametne kao liberalna stranka u RS i dijelovima Hercegovine. To i nije dobro, ali je opet bolje nego da ostanu na par posto glasova u ostatku drzave. Imam osjecaj da na sljedecim izborima necemo gledati plakate na kojim stoji Nasa Stranka Republike Srpske. U paketu s Komsicem, u RS i krajevima s hrvatskom vecinom nemaju prolaza.
Bitno je da ne pristaju biti ekskluzivni predstavnici jednog naroda, a ako se mimo njih može formirati vlast, SDA i HDZ će to svakako jedva dočekati.
Nije pristajao ni SDP pa ih natjerase. A etnicka slika glasaca NS+ZK ce biti otprilike ista.
seln

#13013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

Corto Maltese wrote:Akvizicija Komšića je očit dokaz da se NS želi intelektualno približiti širim narodnim masama.
Masallah, sad moze racunati i na tvoj glas.
Skijaš

#13014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

veljaca wrote:
Skijaš wrote:Razvodnjavaju političku scenu ? Naprotiv, pregovori između Komšića i NS-a pokazuju da se radi o okrupnjavanju. O želji da naprave nešto na sljedećim izborima. A pošto ogromna većina SDP-a glasača neće po cijenu života ponovo glasati za SDP, mora se stvoriti alternativu. I kao što rekoh, poderaće konkurenciju. Tamo gdje je Komšić tanak, jaka je NS, tamo gdje NS škripi, nadomjestiće Komšić, a riječ lagumdžija će ući u rječnik kao sinonim za izdajnika, kurvu i prevaranta. Sve odjednom.
Mozes li objasniti malo detaljnije ovo povecano ( na konkretnim primjerima ) ? ....
Mislim da je to očigledno, Naša Stranka nastupa krajnje proračunato i odgovorno, imaju svoju viziju i boli ih uho za to šta drugi misle o tom. S druge strane, biće teško natjerati Željka da uđe u agresivno kritikovanje SDP-a kakvo svakim danom postaje neophodnost. Previše je tu veza i prijatelja. Tako da će ustvari simpatizerima Komšića, neophodna kritika SDP-a dolaziti od NS-a.
Skijaš

#13015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

Alfons Kauders wrote:
Skijaš wrote:
Nije pristajao ni SDP pa ih natjerase.
Na entitetskom nivou nisu uspjeli, na državnom jesu, ali kako god, neka sad razmišljaju kako natjerati Željka i Peđu.
madner

#13016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Polako, sumnjam da ce ostati na NSu :D
ime_kojeg_nema

#13017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ime_kojeg_nema »

Drago mi je zbog dogovaranja sa Komsicem iako moram priznati da pomalo zazirem od njegovog patriotskog populizma.
Treba jacati gradjansku opciju sa onim sto se ima na raspolaganju. Licno bih volio da jednog dana imamo gradjanski blok koji promovise moderne, progresivne politicke ideje, participativnu demokratiju, aktivnu saradnju sa civilnim sektorom, ekoloske stranke i one poput Piratske partije... Dobro, daleko smo od toga, ali lijepo bi bilo vidjeti da takvo sto postoji u politickom zivotu nase zemlje.
Dobro bi bilo da kada bi se i neke stranke iz RS-a ukljucile u ova dogovaranja. Prvenstveno mislim na DP i NSP.
pare dare samo pare

#13018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pare dare samo pare »

Peđa, neko je već ranije pomenuo istu stvar i to me natjeralo na razmišljanje....
Istina je da Danis vrlo rijetko prisustvuje sjednicama SKS. Ne znam bas koliko često ga nema ali postaje osjetno njegovo odsustvo. Pošto sam ja jedan od onih koji su mu dali glas interesuje me zašto zaista, ukoliko ga druge obaveze u tome sprječavaju, ne preda mandat nekome ko je bio slijedeći na listi? Prof. Haverić meni se čini? Ja sam i njemu dao glas :) Vidim doktorica Amela je prošla u općinsko vijeće - i za nju sam glasao, i za gospođu koja se borila za vrtiće i bilo je još njih par....Po meni je mnogo korektnije da se rad prepusti nekome od njih, ko je u mogućnosti naravno nego ovako da Danisa malo ima malo nema...
Znam da je ovo pitanje više za njega ali pošto ga nema.....
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#13019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedjin blog komentar.

Zivjela Vlada!!! Including - price sa radionice zakonodavnih komisija FBiH

Sa 18 glasova ZA izglasana je nova Vlada u KS. Sjednica je bila duga i mucna. Kandidat za premijera je iznio ekspoze. Ekspoze premijera ekspertne vlade ja zamisljam pocinje sa "Rahodovna strana budzeta mora bit smanjena za 16.3% sto se moze postici samo restrikcijama u dijelu rashoda i zbog toga ce ova vlada zatraziti odluku Skupstine o smanjenju plata poslanicima, ukidanju voznog parka i fonda za reprezentacije,"... itd.

Ekspoze gospodina Zejlkovica nije poceo tako sto je i prirodno jer se i ne radi o ekspertnoj vladi. Njegovo ekspoze je bio politicki ekspoze, nesto sto mozda vise pripada politickoj kampanji nego planu rada vlade. Mnoge oblasti nisu uopste spomenute (invalidi, ekologija, itd) a za one koje jesu novi premijer je samo ugrubo skicirao svoje zelje i namjere. Boricemo se protivi korupcije, je recimo, tipicna recenica iz ekspozea. Ali nakon nje ne slijede objasnjena za pitanja kako?, kojim parama?, po kojim zakonima? Nakon ekspozea otvorena je diskusija.(Koje, ja mislim, ne bi uopste bilo da TVSA ne prenosi sjednice SKS uzivo, kao sto bi i sve sjednice trajale duplo krace)

Satima su se poslanici SDP, SBB, SDA, Backovic, Damir Cardzic i drugi medjusobno optuzivali za kriminal. Diskutovalo se povisenim glasom, pokazivalo prstom u ljude i objelodanjivalo ko je kome i sta nudio za politicku podrsku SDP-u i SDA-u.

U jednoj od pauza razgovaram sa buducim premijerom. Vrlo uljudan covjek. Kaze da je "gradsko dijete"(izraz koji mrzim), i da misli da Sarajevo treba "urbanizirati"(slazem se) i da je njegova namjera da zaista ponudi postenje i prava rjesenja. To me raduje, kazem mu, mi cemo uvijek podrzati prijedloge za koje mislimo da su dobri, bez obzira od koga dolazili.

Kaze mi da razumije politiku stranke ali ga zanima sta ja licno mislim o njemu i njegovom timu. Vi ste, pitam ga, koliko znam prilikom dogovoranja o formiranju nove Vlade slozili da cete na Skupstinu iznositi samo prijedloge za koje medju 18 poslanika iz nove parlamentarne vecine postoji koncenzus?

On mi potvrdjuje to sa zadovoljstvom. To znaci, kazem mu, da ce recimo, od poslanika Radeljasa ili Zekovica ili Backovica, zavisiti koji ce prijedlozi Vlade uopste i doci na Skupstinu.To znaci da Backovic, Zekovic ill recimo Radeljas mogu sprijeciti da prijedlozi prof. Marjanovica, koji je mozda i jedini ekspert u ovoj vladi, uopste budu razmatrani na Skupstini? Ne znam da li je premijer shvatio sta sam mu pokusao reci jer smo se morali vratiti u salu.

Nepravedno bi bilo poziciju, recimo, poslanika Radeljasa - koji sada ima moc da odlucuje koja ce, a i kakva, reforma proci a koja ne u Kanotnu Sarajevo - usporediti sa situacijom u kojoj zbog neke vanredne okolnosti veterinar a ne doktor operise covjeka. I za veterinara moras zavrsiti fakultet.

U drugom javljanju, pred kraj sjednice ovim sam rijecima sumirao svoj stav.

Vec 3-4 sata sjedim ovdje i slusam vas kako se medjusobno optuzujete i za politicki nemoralne i za kriminalne radnje u radu prethodnih i u formiranju ove Vlade KS.

Nemam razloga da sumnjam u sve izrecene navode.

Sasvim je moguce da i jedni i drugi govorite istinu.

Naravno, zamene, je porazavajuca cinjenica moje shvatanje da dok se ovakve rasprave vode gradjani i gradjanke ovog grada nece imati javne servise, kao sto je redovna isporuka vode i javni prevoz, koje vlast u civiliziranom svijetu vlast obezbjedjuje svojim gradjanima jos od srednjeg vijeka…..

Hvala vam za sve sto ste na ovoj Skupstini iznijeli pred javnost jer ste mnogo bolje nego ja u obrazlaganju naseg suzdrzanog stava objasnili zbog cega Nasa stranka ne zeli podrzati ni jedne ni druge.

Prekjuce sam bio na radionici u kojoj su ucestvovale clanovi zakonodavnih komisija oba doma Parlamenta FBiH. Cilj je bio korigovati i unaprijediti radnu verziju dokumenta.koji bi standardizovao formu zakonskih prijedloga. Uglavnom, vrlo banalna stvar. Gdje se pise datum, sta sadrzi uvod, glavni dio, zakljucak, kome se predaje i kako se i gdje objavljuje. Nomotehnika. Radnu verziju naseg i gotokopije slicnih pravilnika iz zemalja u regionu smo dobili u materijalu. ( I ta radna verzija je u stvari prepisana iz pravila za drzavni nivo u BiH, ali da ne komplikujem dalje pricu)

Konceptualnih i gramatickih gresaka i nelogicnosti je u radnoj verziji bilo jako mnogo, ali bi ih dobar pravnik i jezicar ispravio za dva dana rada.

Ne bi ovo bilo vrijedno pomena da nije sljedeceg fakta.

Ta nemusta radna verzija koju smo drzali u rukama i fotokopije slicnih pravilnika susjednih zemalja su rezultat prrojekta koji je po narudzbi drzavne agencije za reformu javne uprave dobio i izvrsio ekonomski fakultet u Sarajevu. Covjeku se, naravno, odmah namece pitanje zasto je ekonomski a ne pravni fakultet dobio u zadatak da izradi ovaj pravni dokument. Ali kad cuje da je ekonomski fakultet za taj projekat dobio 780 000 km poreskih para onda mu se nametnu mnogo znacajnija pitanja

p.k.
Banksy

#13020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
jer se svako češe tamo gdje ga svrbi... Chomsky zarađuje pare između ostalog kao anti-neoliberalni pisac, kolumnista i analitičar koji se protivi globalizmu, MMF-u, američkoj vanjskoj politici itd... Finci zarađuje pare između ostalog kao predsjednik Jevrejske zajednice u BiH koja dobrano zavisi od Izraela.
Nijedan nikad nije srao, ne sere i neće srati tamo gdje jede... što će reći da će za obojicu nebo biti plavo, crveno ili kahvene boje u zavisnosti od potrebe.
udrch

#13021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

Ta nemusta radna verzija koju smo drzali u rukama i fotokopije slicnih pravilnika susjednih zemalja su rezultat prrojekta koji je po narudzbi drzavne agencije za reformu javne uprave dobio i izvrsio ekonomski fakultet u Sarajevu. Covjeku se, naravno, odmah namece pitanje zasto je ekonomski a ne pravni fakultet dobio u zadatak da izradi ovaj pravni dokument. Ali kad cuje da je ekonomski fakultet za taj projekat dobio 780 000 km poreskih para onda mu se nametnu mnogo znacajnija pitanja
bit svih svađa na svim nivoima..
da slučajni prolaznik nema slučajno veze sa odgovorom na ovo pitanje? - samo pokušavam dati odgovor na ovu tešku zagonetku..
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#13022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

bosančica-sunčica wrote: Ovo " jedno je Sarajevo"... označavalo je širu formu od samog grada.
Njegovu iskonsku bit... njegovu historijsko- kulturološku prepoznatljivost....pa sve do njegovog objektivnog značaja i značenja u realnom vremenu i prostoru.
" Svi putevi vode u Sarajevo".... :-D bilo politički, bilo vjerski, bilo kulturološki, bilo dijasporski,sportski,........ i slava i moć i novac je u KS. :)
Aha , hoćeš kazati da je SDP trenutno opasnost po :
- širu formu "od samog grada"
- da uništava njegovu : "iskonsku bit , historijsko-kulturološku prepoznatljivost"
- odnosno umanjuje njegov "objektivni značaj u realnom prostoru i vremenu".
Dakle SDP "smanjuje grad" tj. umanjuje njegovu širinu u značenju - proglašava ga selom,zaseokom ili kasabom, priprema plan za rušenje stare gradske jezgre ili nekih sporednih ulica odnosno ne priznaje ga za Glavni grad ni države ni Federacije ni kantona pa samim tim potpuno marginalizira njegov značaj :? :? :?
A pročitavši boldirani dio shvatila sam da SDP ustvari blokira sve puteve ka Sarajevu bilo da su oni vjerski , kulturološki , sportski...odnosno cilj mu je da grad nema slave i da osiromaši :?
Hvala.
bosančica-sunčica wrote: A SDP je trenutno "opasnost" po državu...a država se mora prije svega braniti iz svog glavnog sjedišta ,
a to je Sarajevo . Sjetimo se rata...ko zna šta bi bilo "da je Sarajevo palo " recimo 2.maja 1992 g....Pade Sarajevo..pade BiH...
"Opasnost" po državu je potpuno legitimna i legalna politička partija koja dosada nikada nije zabranjena zbog bilo kakvog antiustavnog djelovanja. Ta "opasnost" je ovoj zemlji dala silne eksperte i silne rodoljube i to mnogo prije nego je BiH postala konstitutivna zajednica unutar federalne Jugoslavije - dakle sa mnogo slavne prošlosti. Rad ove partije su zabranjivale samo autokratske i diktatorske tvorevine.
Ovo o "sarajevocentrizmu" ipak ne bih komentarisala jer je stvar percepcije najveće tragedije i užasa koji nam se ikada u historiji desio ipak - lična, iako se oko ovoga nikako ne bih složila sa vama. Umanjiti značaj bilo čije kapi znoja položene za nezavisnost naše zemlje na bilo kojoj tački unutar naše domovine je krajnje degutantno. Ponavljam , ovo tumačim kao lični stav.
Hvala.
bosančica-sunčica wrote: Dakle, trenutno Sarajevo ne zaslužuje SDP , pogotovo zato što je to bila stranka koju su Sarajlije voljele...a ona ih svaki put iznevjeri.
I naravno SDA nije nosilac ekskluziviteta na Sarajevo i sigurno nije bez "aferima", ali je trenutno puno prihvatljivija opcija od onog što bi mogli očekivati od SDP-SBB koalicije koja je podobro izgubila kompas.
Ako već prave haos u federalnom parlamentu ,e nek ih nije barem u KS...to bi bila poenta.
O SDP-ovskim "principima" su ispisane stranice i stranice. I treba ih pisati i treba ih ponavljati. Zbog njih i zbog nas. Njihov najveći gubitak je što im se više NE VJERUJE I sve dok radikalno ne promijene politički diskurs u PRINCIPIMA i neće. Ipak , nevjerovatno je licemjerno prozivati samo SDP za principijelnost iako ni SDA ni SBB nisu na sva zvona zvonili kako će koalirati sa SDP-om. A jesu !!! I ne samo to , povlače se pitanja nacionalnog interesa !!! Koji bezobrazuk. Ja sam "ugrožena" jer se neki nesposobnjaković bošnjačke nacionalnosti smjenjuje. SDP-ova najveća krivica je što se uopšte doveo u ovu priču...niko im nije kriv...do 2014 ;-)..treba ih masno kazniti

Ukoliko ti je prihvatljiva ("prihvatljivija") opcija koja ovim gradom na općinskom,gradskom,kantonalnom,federalnom i državnom nivou vlada punih 20 godina i ako ste vi zbilja zadovoljni.....svaka ali svaka dalja diskusija postaje bespredmetna....
Last edited by sabina1 on 22/11/2012 18:49, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#13023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

udrch držiš ključ za enigmu u rukama :D

reko ja na anamonoj temi da svaka stranka za trku ima svoj fakultet, pa tako i svoje struĆnjake :lol:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#13024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Alfons Kauders wrote:
Ne samo populizam, vec "patriotski certifikat"... NS je imala prolaz u vecim gradovima, kod ljevicara, a Komsic moze pribaviti podrsku dosta sirih masa, koji se pale na ove price o izdaji i patriotizmu (a i sam primjecujes da te gluposti imaju prolaz, zato ih vazda slusamo)...
Alfons, taj Komšić mnogo više "smrdi nego što miriše" (da me moderacija ne shvati pogrešno , ne vrijeđam čovjeka _ samo figurativno) i ne vidim ga nigdje nakon 2014. Taj njegov populizam je palio isključivo na grb i zastavu koje je hrabro nosio na svojoj časnoj uniformi. Sve nakon skidanja iste se baca u drugi plan tj. prešućuje se...dakle svi minusi koji mu se s razlogom trebaju prišiti se gube....pa on je ipak bio do juče istaknuti član SDP-a , nije bio na Marsu...zbog čega bi mu se vjerovalo ? Nema ama niti jedan politički argument da se glasa za njega. Niti jedan. Ipak on će pokupiti glasove i veliko je pitanje da li su ti glasovi i glasovi NS-a...jer ako će NS pokupiti glasove na "fol i ublehu" , onda to nije to iz razloga što ih ne može dugoročno kapitalizirati u smislu razvoja same partije i ideje partije...a da ne kažemo koliko se razlikuju (politički naravno) ljevičari velikih gradova i populisti...nespojivo
Alfons Kauders wrote: Zamisli npr. situaciju da 2014 Bakir govori kako Komsic izdaje drzavu... :lol:
Ali strateski ova odluka takodjer pokazuje da NS odustaje od pokusaja da se nametne kao liberalna stranka u RS i dijelovima Hercegovine. To i nije dobro, ali je opet bolje nego da ostanu na par posto glasova u ostatku drzave. Imam osjecaj da na sljedecim izborima necemo gledati plakate na kojim stoji Nasa Stranka Republike Srpske. U paketu s Komsicem, u RS i krajevima s hrvatskom vecinom nemaju prolaza.
Tako je. Ipak ideja Naše Stranke nije zaživjela niti u samom Sarajevu (svega 10 % glasova) a kamo li da se širi ka RS-u ili unutar FBIH. Mislim da ideja NS-a MOŽE pobijediti legalnim i demokratskim putem u cijeloj zemlji jer je odlična sa fenomenalnom vizijom . No pitanje je koliko se može čekati? Komšić donosi glasove ali se gubi poenta....ne znam , možda je i bolje ostati na 10 % u Sarajevu nego koalirati sa nekim ko je nedosljedan , politički antitalentovan,ograničen znanjem i vještinama i neomiljen u dijelovima zemlje....šta je važnije neka odluče Gratz,Kojović,Tanović i Mustafić...i neka snose posljedice ukoliko pogriješe jer se bave poslom koji odlučuje o ljudskim sudbinama...
kojeime

#13025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kojeime »

"i neka snose posljedice ukoliko pogriješe jer se bave poslom koji odlučuje o ljudskim sudbinama..."

Problem je sto ovdje ni jedan politicar (doktor, sudija, gazda, itd) nije snosio posljedice igranja sa ljudskim sudbinama...
Locked