Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nastasia

#13001 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nastasia »

arzuhal wrote: Koje?
Meni lično?

Lavovi, ptice, meduze, pčele, kitovi ... mogla bih nabrajati zadugo.
Nastasia

#13002 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nastasia »

Eh da Arzuhal, kada bi ja bila jedini čovjek na svijetu i strastveni posmatrač mrava, zašto bi mi bilo važno da li me ti mravi obožavaju i vole, ako je moj užitak samo u posmatranju?
Bloo
Globalna šefica

#13003 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Nastasia wrote:Eh da Arzuhal, kada bi ja bila jedini čovjek na svijetu i strastveni posmatrač mrava, zašto bi mi bilo važno da li me ti mravi obožavaju i vole, ako je moj užitak samo u posmatranju?
Povremeno intervenišeš, spustiš im 10 mravećih zapovjedi tu i tamo, šapneš koju mravljoj kraljici...
arzuhal

#13004 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
Nastasia wrote:
Zanimljivo, ali zašto onda ne bi bila strastvena u posmatranju neke druge veličanstvenije vrste, a ne mrava.
Ronin zečeva, na primjer.
:eh:
Kada govorimo o Bogu (i božanskom odnosu spram stvorenog/pojavnog/fenomenalnog/očitovanog) u okviru strogo antropomorfnih i antropocentričnih odrednica i mogućnosti, možemo, u svoj toj neozbiljnosti, sasvim ozbiljno uključiti i ronin-zeke ili neke druge stvari, šta nam već na um padne, nema granica...
arzuhal

#13005 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Nastasia wrote:Eh da Arzuhal, kada bi ja bila jedini čovjek na svijetu i strastveni posmatrač mrava, zašto bi mi bilo važno da li me ti mravi obožavaju i vole, ako je moj užitak samo u posmatranju?
Zašto bi te obožavali, uopće? Jer si ih ti stvorila? Jer si ti njih izvela iz okeana mogućeg bitka u to relativno postojanje? Jer se tvoja stvaralačka volja očitovala u njihovoj pojavnosti?

Dakle, ako bi tvoj užitak bio samo u posmatranju, oni bi našli užitak u nečemu drugom, bole ih antenice za tobom...
Nastasia

#13006 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nastasia »

arzuhal wrote:
Zašto bi te obožavali, uopće? Jer si ih ti stvorila? Jer si ti njih izvela iz okeana mogućeg bitka u to relativno postojanje? Jer se tvoja stvaralačka volja očitovala u njihovoj pojavnosti?

Dakle, ako bi tvoj užitak bio samo u posmatranju, oni bi našli užitak u nečemu drugom, bole ih antenice za tobom...
Da :D

Zašto bi onda mene boljele antenice za Bogom?
arzuhal

#13007 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Nastasia wrote:
arzuhal wrote:

Da :D

Zašto bi onda mene boljele antenice za Bogom?
Prvo, trebalo da imaš antenice a ti ih nemaš. Valjda.
Drugo, ako ne vjeruješ da te je Bog stvorio ili znaš da te nije stvorio - i da imaš antenice, šta te briga?
Treće, ako te je Bog stvorio, onda tvoja usporedba s mravima ili bilo čime nema nikakog smisla.
Bloo
Globalna šefica

#13008 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Nema pobjeć
Image
triconja

#13009 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Bloo wrote:Nema pobjeć
Image
E vidis to je jedan od razloga zasto bih ja kupio akvarium i drzo mrave u istom :lol: :thumbup:
Smrcak15

#13010 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

TLR wrote: Gdje god da je čovjek zakopao, uperio pogled uvis, pažljivo tražio, mjerio ... takvog nije našao. Ni glasa ni traga...
a sta ako ON nece da se pokaze, neda nikakav emprican dokaz o njegovom postojanju?? ako ima neka svrha sto nece da se pokaze??? sta onda??
Bloo
Globalna šefica

#13011 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
TLR wrote: Gdje god da je čovjek zakopao, uperio pogled uvis, pažljivo tražio, mjerio ... takvog nije našao. Ni glasa ni traga...
a sta ako ON nece da se pokaze, neda nikakav emprican dokaz o njegovom postojanju?? ako ima neka svrha sto nece da se pokaze??? sta onda??
Onda čekamo dokaz, pogleda uprtih il u nebo il u zemlju.
arzuhal

#13012 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

TLR wrote:Majkemi život svakog čovjeka je ispunjeniji od života čovjekolikog boga iz abrahamskih pripovjetki.

Ošta mu je sve to? Zna početak, sredinu, kraj... Ako zna, onda i ne gleda i ne reaguje, jer su sve te reakcije zapravo su davno isplanirane, a sada se samo izvršavaju automatski. K'o robot.

Ovaj abrahamski kažnjava uvijek kad je kasno - tada kada krivac ne može više nikome nauditi i kada se zapravo ne može živim pokazati da je krivac kažnjen. Zašto svemoćni, svevideći, ne reaguje odmah, neposredno po zločinu? Možda zato jer takvog nema.

Što će čovjeku vječni život? Šta je cilj takvog života? Beskonačni hedonizam. Svakodnevna cuga, trebe, klopa, bezbrojni derneci kraj potočića... Meni je sve to neshvatljivo. Isto priča za djecu (do 5 godina)

Vjerovatno je do mene. 8)
Naravno da je do tebe. Sva pitanja koja si postavio, prava i retorička, govore o tebi, tvom viđenju Boga ili boga...
MarlboroGold

#13013 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
"Failure to understand the scientific principles guiding the creation and development of the universe does not mean that a deity must exist to explain the natural world."
Dope_Man

#13014 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dope_Man »

TLR wrote:Majkemi život svakog čovjeka je ispunjeniji od života čovjekolikog boga iz abrahamskih pripovjetki.

Ošta mu je sve to? Zna početak, sredinu, kraj... Ako zna, onda i ne gleda i ne reaguje, jer su sve ti događaji i njegove reakcije davno isplanirane, a sada se samo izvršavaju automatski. Naš svijet se doživljava kao malo bolji sat na navijanje.

Ovaj abrahamski kažnjava uvijek kad je kasno - tada kada krivac ne može više nikome nauditi i kada se zapravo ne može živim pokazati da je krivac kažnjen. Zašto svemoćni, svevideći, ne reaguje odmah, neposredno po zločinu? Možda zato jer takvog nema.

Što će čovjeku vječni život? Šta je cilj takvog života? Beskonačni hedonizam. Svakodnevna cuga, trebe, klopa, bezbrojni derneci kraj potočića... Meni je sve to neshvatljivo. Isto priča za djecu (do 5 godina)

Sva pitanja su validna, i naravno da nista iz perspektive tog boga (kako je covjek moze zamisliti na osnovu opisa iz navodno njegovih rijeci) zapravo nema nikakvog smisla. Prije svega svako reagovanje je besmisleno jer sve se desava upravo onako kako je stvorio, a znajuci u trenutku stvaranja sta ce se tacno desiti, pa time znajuci valjda i da ce reagovati.. e onda je pitanje je li on uopste svemocam ili samo i on igra po zakonima fizike kao svi mi.. a sudeci po njegovoj literaturi ocito i on igra samo svoju ulogu kao i mi. O svemoci tu ni traga, vise je neki malo napredniji covjek. A to naravno ne cudi uzevsi sasvim lako prihvatljiv zakljucak da ga je covjek i stvorio.

A o besmislu raja za covjeka ovakvog kakav jeste je suvisno i govoriti. Beskrajni high na nekim nebeskim gljivama ili postojanje bez ovosvjetskog razuma je jedini nacin da se postoji u takvom raju kakav je opisan, i kakav vjernici iscekuju, jer normalan covjek bi tu poludio od dosade vec nakon par ovozemaljskih sedmica maksimalno, a treba vjecnost izdrzati. Al opet, covjek koji ima malo ne gleda daleko, daj mu samo da sad uziva, da mu je na tren dobro. Ne moze on skontati da dosadi i svo bogatstvo ovog svijeta i da je ljepota zivota u kontrastima dobrih i losih dana kojih u njegovoj zelji za brzim zadovoljenjem svih zelja nema.

Ali, naravno, uvijek imas sa religijske strane pricu ''ne moze covjek razumjeti um boga'' i ''ne moze covjek ni zamisliti ljepote raja''.. ono jednostavno rjesenje kojim se zakljucuje prica da je svako dalje razmisljanje o tom nepotrebno jer ne mozes ti to skontati ba, sta imas razmisljati, sjedi i vjeruj i radi sta ti se kaze.
Bloo
Globalna šefica

#13015 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

@TLR

Lijepo receno, pogotovo dio sa djecom i potragom.

Ne slazem se samo sa dijelom oko prijeke potrebe, ali siroko je polje!
Bloo
Globalna šefica

#13016 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

TLR wrote:
Bloo wrote:@TLR

Lijepo receno, pogotovo dio sa djecom i potragom.

Ne slazem se samo sa dijelom oko prijeke potrebe, ali siroko je polje!
U pravu si. Ispravio sam. Ono "nezreli" je bilo mišljeno na djecu, a ne na čovjeka koji nema potrebe da kontemplira o bogu, smislu života, sebi ili nekom drugom teškom pitanju za koje (neke?) religije tvrde da imaju "apsolutno tačne" odgovore.
Sad ce me Smrcak proglasiti i heretikom ali da se malo poigram.
....Ostavi one koji vjeru svoju kao posao i moranje uzimaju i namecu.. i koje je život na ovom svijetu obmanuo.

Jer mi ljudi, treba da palimo baklje u prenocistu maste. I djecjim glavama.Mi treba da uzivamo vino u krcmama ljubavi...
Nastasia

#13017 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nastasia »

Ošta mu je sve to? Zna početak, sredinu, kraj... Ako zna, onda i ne gleda i ne reaguje, jer su sve ti događaji i njegove reakcije davno isplanirane, a sada se samo izvršavaju automatski. Naš svijet se doživljava kao malo bolji sat na navijanje.

Mislim da je najveća pogreška ljudi koji daju pretpostavke o Bogu pa im se ne slaže sa stvarnim stanjem svijeta, što polaze od ideje da je On dobar.

Nisam ni vjernik ni ateista ni agnostik, ne mogu reći da sam nešto definisano kada ni sama ne znam, realno obje strane imaju pokoji validan argument. Ateisti možda daleko više njih, ali opet ne može se reći ni da neki vjernici nemaju dobre argumente.

Rekoh, zašto uvijek polazimo od pretpostavke da bi Bog, ako postoji, morao po defaultu biti dobar.
zforumas

#13018 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

Pa ta dobrota dolazi iz tih navodnih objava. Bog je samoproklamovana dobrica.
Uzmi samo postove naseg Smrcka Prvog Empirijskog, on uvijek nadje neku pozitivnu poruku u najgorim stvarima (genocidima, djecjim bolestima, silovanjima i sl.)...po njemu su to testovi, instantne karte za raj i td.
Ludzak

#13019 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ludzak »

Nastasia wrote:

Mislim da je najveća pogreška ljudi koji daju pretpostavke o Bogu pa im se ne slaže sa stvarnim stanjem svijeta, što polaze od ideje da je On dobar.

Nisam ni vjernik ni ateista ni agnostik, ne mogu reći da sam nešto definisano kada ni sama ne znam, realno obje strane imaju pokoji validan argument. Ateisti možda daleko više njih, ali opet ne može se reći ni da neki vjernici nemaju dobre argumente.

Rekoh, zašto uvijek polazimo od pretpostavke da bi Bog, ako postoji, morao po defaultu biti dobar.
Pa ne smiju reči da nije dobar jer bi vidjeli vrata pakla/dzehenema. :lol:
triconja

#13020 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Raja evo jedna analogija sa ovim kakav je bog i to.

Jednom ja igro sims dvicu i zovno raju i turio ih u sobu, obriso vrata i kupio dosta nakih cini mi se cilima i komada sijena i zapalim sve, ljudi cice i svi naravno izgorise, prodam one case sto iza njih ostanu i rinse and repeat. Gleda me rodjak i kae ti stvarno nisi normalan.

Eto tako otprilike funkcionise bog u abrahamskim religijama, kad ga prenese najebali su svi :lol: :lol: :lol:
Nastasia

#13021 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nastasia »

triconja wrote:Raja evo jedna analogija sa ovim kakav je bog i to.

Jednom ja igro sims dvicu i zovno raju i turio ih u sobu, obriso vrata i kupio dosta nakih cini mi se cilima i komada sijena i zapalim sve, ljudi cice i svi naravno izgorise, prodam one case sto iza njih ostanu i rinse and repeat. Gleda me rodjak i kae ti stvarno nisi normalan.

Eto tako otprilike funkcionise bog u abrahamskim religijama, kad ga prenese najebali su svi :lol: :lol: :lol:
Ja sam redovno pravila porodicu sa max brojem članova (ne sjeća se kol'ko to bješe), nafuram ih u jednu sobicu, zatvorim, onda ih natjeram da kuhaju dok se šporet ne zapali, pa im grobiće poredam na dio imanja.

Onda napravim novu, na istom mjestu, napravim im samo bazen i utušim ih u njemu, pa ih opet poredam tamo na groblje.

Pa onda opet napravim novu, uselim ih na isto, ali im ne napravim ništa, ubrzam vrijeme i čekam da skapaju od gladi. Pa onda sahrana.

Pa opet ponovo napravim porodicu, i pustim da ih duhovi proganjaju, dok ne pocrkaju od straha.

...

Trebala bih psihologu.
triconja

#13022 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Nastasia wrote:

Ja sam redovno pravila porodicu sa max brojem članova (ne sjeća se kol'ko to bješe), nafuram ih u jednu sobicu, zatvorim, onda ih natjeram da kuhaju dok se šporet ne zapali, pa im grobiće poredam na dio imanja.

Onda napravim novu, na istom mjestu, napravim im samo bazen i utušim ih u njemu, pa ih opet poredam tamo na groblje.

Pa onda opet napravim novu, uselim ih na isto, ali im ne napravim ništa, ubrzam vrijeme i čekam da skapaju od gladi. Pa onda sahrana.

Pa opet ponovo napravim porodicu, i pustim da ih duhovi proganjaju, dok ne pocrkaju od straha.

...

Trebala bih psihologu.
Hoš da skupa gledamo best gore i da crkajemo od smijeha? :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Nastasia

#13023 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nastasia »

triconja wrote:
Nastasia wrote:

...

Trebala bih psihologu.
Hoš da skupa gledamo best gore i da crkajemo od smijeha? :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Uz kokice. :meza:
MarlboroGold

#13024 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

triconja wrote: Jednom ja igro sims dvicu i zovno raju i turio ih u sobu, obriso vrata i kupio dosta nakih cini mi se cilima i komada sijena i zapalim sve, ljudi cice i svi naravno izgorise, prodam one case sto iza njih ostanu i rinse and repeat. Gleda me rodjak i kae ti stvarno nisi normalan.
Ja sam Sim City igrao i uživao u prirodnim katastrofama koje unište sve moguće. Meni ni psiholog ne može pomoći. Možda kakav dobar hodža :lol:
triconja

#13025 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

MarlboroGold wrote:
triconja wrote: Jednom ja igro sims dvicu i zovno raju i turio ih u sobu, obriso vrata i kupio dosta nakih cini mi se cilima i komada sijena i zapalim sve, ljudi cice i svi naravno izgorise, prodam one case sto iza njih ostanu i rinse and repeat. Gleda me rodjak i kae ti stvarno nisi normalan.
Ja sam Sim City igrao i uživao u prirodnim katastrofama koje unište sve moguće. Meni ni psiholog ne može pomoći. Možda kakav dobar hodža :lol:
Fino je to nekad vidjet ali je tesko izgradit se do te mjere da uzivas u destrukciji, dok vamo zovnes covjeka i ubijes ga, nikakvih obaveza i posla do tog nemas, zamo na telefon zovnes i udri. I jos sta je bolje je to sto je ovo licnije, gledas kako umire covjek dok kad meteor krhne nije to to. Ne vidis patnju covjeka i tako to :lol:
Post Reply