Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Optimist wrote:Da se malo vratimo na temu potrosnje, veceras na El Tarik pumpi mi nališe 60,17 litara u rezervar u koji bi trebalo da staje 60 litara. Ja sam mislio da ima barem jos 4-5 litara rezerve, Jel se kome desilo nesto slicno?
Ili nisi uračunao zapreminu crijeva koje vodi do rezervoara u obzir (manje vjerovatno) ili je pumpa pogrešno kalibrisana (više vjerovatno)!
Izabrao sam njih jer mi djeluju nekako od povjerenja, mada nikad se ne zna. Narednih par dana idem na put, pa cu na povratku tociti na istom pistolju "do cepa" i pratiti potrosnju, te pokusati ustanoviti da li laze koza (pistolj) ili rezervoar (rog).
Optimist wrote:Izabrao sam njih jer mi djeluju nekako od povjerenja, mada nikad se ne zna. Narednih par dana idem na put, pa cu na povratku tociti na istom pistolju "do cepa" i pratiti potrosnju, te pokusati ustanoviti da li laze koza (pistolj) ili rezervoar (rog).
Na osnovu cega ti djeluju od povjerenja ?
Americka ambasada sipa kod njih ? Da, ali na drugom pistolju.
Ja im nesto nikada nisam vjerovao.
Optimist wrote:Izabrao sam njih jer mi djeluju nekako od povjerenja, mada nikad se ne zna. Narednih par dana idem na put, pa cu na povratku tociti na istom pistolju "do cepa" i pratiti potrosnju, te pokusati ustanoviti da li laze koza (pistolj) ili rezervoar (rog).
Jedne prilike je prijatelj nasuo na Gaspromu i auto mu stalo. Odslepao ga do majstora, ovaj nasao gorivo u vodi. Onda sa njim natocimo u kanister na El Tariku posto nam je bio najblizi i kad smo se vratili vidna je razlika bila u boji i samom izgledu goriva.
Americka i slovenacka ambasada sipaju kod njih na onom pistolju ispred, da, ali da li imaju i posebni tank za taj pistolj?
Jedne prilike je prijatelj nasuo na Gaspromu i auto mu stalo. Odslepao ga do majstora, ovaj nasao gorivo u vodi. Onda sa njim natocimo u kanister na El Tariku posto nam je bio najblizi i kad smo se vratili vidna je razlika bila u boji i samom izgledu goriva.
Americka i slovenacka ambasada sipaju kod njih na onom pistolju ispred, da, ali da li imaju i posebni tank za taj pistolj?
Jedna mi stvar nije logicna - u Bosni imas vise desetina hiljada pumpi (ili mozda pretjerujem ?), od kojih vecina pripada vecim koncernima (Energopetrol, Petrol, Gazprom, nekada Omv itd) i svi dovoze goriva sa dva tri izvora. E jedino je El Tarik u stanju da isporucuje cisto gorivo, ostali nisu. Zasto, je li to El Tarik dovozi gorivo sa nekog posebnog izvora ? Nema sanse, sve je to u 5 dkg. Jesu li to El Tarikovi tankovi besprijekorno cisti, a ostali prljavi ? Ne vjerujem.
I vjerujem u poseban tank za USA i SLO ambasadu.
Propaganda je cudo.
citro wrote:I mene je bitanga.
Ali zakidaju 100% sam siguran, svakako.
Fino kazes pun i bez pimplanja, kad skljocne gotovo.
Govorim pun zadnjih desetak godina, bez izuzetka. Ne mislim da ljudi koji direktno rade na pumpi zakidaju, ima tu "carlama" na mjeracima kolicina goriva. Mislim da se radi o sistemskim "rjesenjima".
Nekoliko puta su mi se nebuloze dogodile, znaci nisu u pitanju dva tri litra, nego dosta vise.
bitanga_sa_otesa wrote:pa evo mu primjer
u mom neboderu izgorio el.motor od jednog lifta ,bio 6 kw i 2150 obrtaja
sad stavili novi-9 kw i 2150 obrtaja ,reduktor ostao isti,sad bi lift trebao bit brzi kao?
V=S/t
P=W/t
brzina ce uvijek biti ista ,bez obzira na snagu,samo se moze promijeniti ubrzanje ....
Ne bih da ti kvarim koncepciju, no ako uvrstis t u prvu jednacinu , dobit ces da brzina ovisi od snage.
V = S * P / W.
Sto se tice tvog lifta, kako znas koji je princip regulacije? Mozda ima maksimalnu brzinu i nikad neces mjeriti brzinu na istim obrtajima?
madner wrote:Covjek tvrdi da mu auto ide brze pri konstantnoj brzini na 2000 okretaja. Konstantna brzina se moze ostvariti samo u jednom polozaju papucice ne sa proizvoljnim brojem.
Po tvom primjeru, osim ako motori imaju identican obrtni moment na 2000 okretaja nece.
Formula je
Kw = 2 * pi * M * n.
Ako u tu formula uvrstim fiksnu vrijednost za 50 Kw (silu potrebnu da auto vozi konstatno nekom brzinom) za prvu krivu koju sam postavio rezulatat je 1987 obrtaja a za drugu 1834.
Fizika petica naravno.
Apsolutno netačno. Konstantna brzina nije funkcija položaja papucice gasa. Da bi vozio na 2000 o/min, niz nagib možeš pustiti gas, na ravnom pritisnuti donekle, uz nagib pritisnuti još više. Ko li ti dade peticu!?
Ako mjenjas nagib, mjenjas u jednacini snagu koju je potrebno postici. Dao mi je peticu neko ko je razumio zasto nagib mjenja drugu stranu jednacine.
Vjerovatno bi tebi rekao da ako pak bacis auto iz aviona ne moras nikako pritisnuti gas a opet ces imati neku brzinu.
madner wrote:
Ne bih da ti kvarim koncepciju, no ako uvrstis t u prvu jednacinu , dobit ces da brzina ovisi od snage.
V = S * P / W.
Sto se tice tvog lifta, kako znas koji je princip regulacije? Mozda ima maksimalnu brzinu i nikad neces mjeriti brzinu na istim obrtajima?
ne kvaris meni nista ,dao sam najjednostavnije primjere za osnovnu skolu ,ali ti opet dokazujes neke kvazi teorije...
princip regulacije je mehanicki,preko reduktora,kao i na autu-mjenjac,stari je to lift nema tiristorski frekventni regulator
da ti jos jednom ponovim,brzina na odredjenim obrtajima ostaje ista,sa povecanjem snage se samo mijenja vrijeme postizanja te brzine,odnosno ubrzanje.
bitanga_sa_otesa wrote:pa evo mu primjer
u mom neboderu izgorio el.motor od jednog lifta ,bio 6 kw i 2150 obrtaja
sad stavili novi-9 kw i 2150 obrtaja ,reduktor ostao isti,sad bi lift trebao bit brzi kao?
V=S/t
P=W/t
brzina ce uvijek biti ista ,bez obzira na snagu,samo se moze promijeniti ubrzanje ....
V = S * P / W.
Veća maksimalna izlazna snaga znači da će motor razvijati više momenta u odnosu na ovaj prošli. To dalje znači da će ti karakteristika momenta biti podignuta u odnosu na prošlu.
Oba motora imaju istu krajnju izlaznu brzinu
Ako je recimo opterećenje lifta u oba slučaja 100Nm, oba motora će ubrzati i zaustaviti se na radnom dijelu karakteristike kada se postigne 100Nm. Razlika je što će motor sa većim maximalnim momentom prije doći to te radne tačke. Razlike u brzini vrtnje će sigurno biti zbog drugačije karakteristike motora, ali ovako odoka to će biti veoma malo, skoro zanemarivo, unutar 10 u/min na osovini motora. Još dok se to prebaci preko reduktora, to je još manje
madner wrote:Covjek tvrdi da mu auto ide brze pri konstantnoj brzini na 2000 okretaja. Konstantna brzina se moze ostvariti samo u jednom polozaju papucice ne sa proizvoljnim brojem.
Po tvom primjeru, osim ako motori imaju identican obrtni moment na 2000 okretaja nece.
Formula je
Kw = 2 * pi * M * n.
Ako u tu formula uvrstim fiksnu vrijednost za 50 Kw (silu potrebnu da auto vozi konstatno nekom brzinom) za prvu krivu koju sam postavio rezulatat je 1987 obrtaja a za drugu 1834.
Fizika petica naravno.
Apsolutno netačno. Konstantna brzina nije funkcija položaja papucice gasa. Da bi vozio na 2000 o/min, niz nagib možeš pustiti gas, na ravnom pritisnuti donekle, uz nagib pritisnuti još više. Ko li ti dade peticu!?
Ako mjenjas nagib, mjenjas u jednacini snagu koju je potrebno postici. Dao mi je peticu neko ko je razumio zasto nagib mjenja drugu stranu jednacine.
Vjerovatno bi tebi rekao da ako pak bacis auto iz aviona ne moras nikako pritisnuti gas a opet ces imati neku brzinu.
Naravno da mijenjaš snagu ali ne mijenjaš obrtaje. U jednom slučaju motor daje, recimo, 30 kW na 2000 o/min, u drugom daje 50 kW na 2000 o/min ali u oba slučaja ide istom brzinom. Dakle snaga ne utiče na brzinu pri konstantnom broju obrtaja.
nemezis wrote:
Naravno da mijenjaš snagu ali ne mijenjaš obrtaje. U jednom slučaju motor daje, recimo, 30 kW na 2000 o/min, u drugom daje 50 kW na 2000 o/min ali u oba slučaja ide istom brzinom. Dakle snaga ne utiče na brzinu pri konstantnom broju obrtaja.
Ja mislim da ti foliraš.
Poenta je da drzis nagib konstantan, za svaku stepen prenosa imas tacno jedan broj okretaja za brzinu koju zelis drzati. Ne mozes na nagibu od 0, 5, 10 ili -5 voziti konstatno 60 u trecoj brzini na 1500 i 3000 obrtaja.
Nije isto savladati 1000 metara i savladati 1000 metara i 100 metara visine. Izracunaj razliku u radu pa ces shvatiti zasto je brzina ostala ista a snaga se povecala.
madner wrote:
Ja mislim da ti foliraš.
Poenta je da drzis nagib konstantan, za svaku stepen prenosa imas tacno jedan broj okretaja za brzinu koju zelis drzati. Ne mozes na nagibu od 0, 5, 10 ili -5 voziti konstatno 60 u trecoj brzini na 1500 i 3000 obrtaja.
Nije isto savladati 1000 metara i savladati 1000 metara i 100 metara visine. Izracunaj razliku u radu pa ces shvatiti zasto je brzina ostala ista a snaga se povecala.
O čemu ti sada pričaš? Mozes li koncizno napisati svoju tezu, sta ti uopšte tvrdis? Ova priča je počela time da čovjek tvrdi da mu auto na istim obrtajima motora sada pokazuje veću brzinu. Kao uzrok navodi moguće povećanje snage motora. Nekoliko nas tvrdi da je to nemoguće ako je isti mjenjač i diferencijal i da povećanje snage motora ne može uticati na to da auto ide brže pri istim obrtaja motora. Je li se ti slažeš sa nama ili ne? Ranije se nisi slagao, sada daješ izjave koje niko ne spori. Naravno da nije isto ići uz nagib i niz nagib. Naravno da za svaki stepen prenosa postoji tačno određen broj obrtaja motora pri kojima se vozi određenom brzinom. To i tvrdimo, nije bitna snaga motora. U istom autu, motor od 50 kW i motor od 1000 kW će na 2000 o/min u istom stepenu prenosa pogoditi auto istom brzinom.
Covjek poredi auto na istoj dionici, dakle nagib je isti i moze se zanemariti.
Ako postoji samo jedan broj obrtaja za konstantnu brzinu, onda je to kriva konstantne brzine za dati nagib koja ce izgledati vrlo slicno onom diagramu punog gasa.
Ako se mozes sloziti sa ovim nastavit cu, ako ne, sta ti nije jasno?
Optimist wrote:Da se malo vratimo na temu potrosnje, veceras na El Tarik pumpi mi nališe 60,17 litara u rezervar u koji bi trebalo da staje 60 litara. Ja sam mislio da ima barem jos 4-5 litara rezerve, Jel se kome desilo nesto slicno?
Meni se to redovno desava. Nedavno sam bas pisao kako sam sipao golfa od starog. Na bordu pise da moze preci jos 50km. Znaci mora bit 3-4 litra u njemu da ga jebes. Dodjem na Gazprom. Stavim pistolj, iskoci na 133 marke, nacicam jos 2 km ono malo po malo. Helem na kraju u auto koje ide 55 litara po katalogu dodje 55 na sipanju i jos tih 50km po bordu. Jer sumnjam da su ga napravili da ide na ljubav prema autu
madner wrote:Covjek poredi auto na istoj dionici, dakle nagib je isti i moze se zanemariti.
Ako postoji samo jedan broj obrtaja za konstantnu brzinu, onda je to kriva konstantne brzine za dati nagib koja ce izgledati vrlo slicno onom diagramu punog gasa.
Ako se mozes sloziti sa ovim nastavit cu, ako ne, sta ti nije jasno?
Ja ne kontam oko čega ti diskutujes. Zašto "ako" gore?