Srednja Bosna(sukob sa HVO)
- argyle
-
Tutnjavac
#1303 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Ma da, nije to na nivou šverca, nenapadanje i sporadične artiljerijske podrške, radi se o SADEJSTVU! 
-
tnnt
#1304 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
svaka čast tim ljudima iz Žepča, nagovore jedne neprijatelje da se bore protiv drugih za njihove intereseTutnjavac wrote:Ma da, nije to na nivou šverca, nenapadanje i sporadične artiljerijske podrške, radi se o SADEJSTVU!
njihovo je zapovjedništvo u rangu Napoleona
i izbjegaše gorku sudbinu Hrvata iz Travnika, Bugojna, Zenice, Vareša, Kaknja, Konjica, Jablanice, Fojnice itd.
iako su bili u gorem položeju od mnogih navedenih gradova, treba im dići spomenik kako se za svoj narod bori
-
muflon1977
#1305 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Bogme ti se dovatio ko pijan plota,sve u svemu ma oni se u Vitezu cini mi se isto povezali
ili Busovaca....nie heroj onaj ko napada sa 3 korpusa vec onaj ko stane ispred njih
Imas li jos koju citabu daj stavi da vidim.Mozda u sljedecoj stoji da je pomagala i 6 americka flota ,da su vas gadjali i tomahavcima.Aj aj neznam vise sta da kazem...ma cuj pregovara bi ja i sa crnim vragom samo da mi ljudi neginu,a znas da smo bili saveznici i da smo vezali zastave...i sve se to meni obilo o glavu i rebra, to vezanje.
Neznam sa kojeg podrucja jesi...ako imas volju pisi mi u inbox mozda mi ti mozes vise reci od drugih..pozdrav
- Gojeni H
#1306 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Mozda se moze tako gledati, a mozda se za primjer moze uzeti 110 HVO brigada Usora.tnnt wrote:svaka čast tim ljudima iz Žepča, nagovore jedne neprijatelje da se bore protiv drugih za njihove intereseTutnjavac wrote:Ma da, nije to na nivou šverca, nenapadanje i sporadične artiljerijske podrške, radi se o SADEJSTVU!
njihovo je zapovjedništvo u rangu Napoleona![]()
i izbjegaše gorku sudbinu Hrvata iz Travnika, Bugojna, Zenice, Vareša, Kaknja, Konjica, Jablanice, Fojnice itd.
iako su bili u gorem položeju od mnogih navedenih gradova, treba im dići spomenik kako se za svoj narod bori
-
Tutnjavac
#1307 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Svi ti gradovi koji si pobrojao, tu gorku sudbinu su brate sami sebi izazvali. Sve to što si naveo, Hrvati su izgubili jer su sebe precijenili a Bošnjake potcijenili.
Lozančić je imao samo tu sreću da je bio koristan VRS-u, zato je i bilo tako kako je bilo.
Lozančić je imao samo tu sreću da je bio koristan VRS-u, zato je i bilo tako kako je bilo.
A napisah i ja jednom, eno Usora: šta im fali danas, šta im je ikad falilo, što su sarađivali s Armijom do kraja? Dobili su svoju opštinu (od nekoliko sela!), nisu opterećni prošlošću i zločinima u odnosu s prvim susjedima...Mozda se moze tako gledati, a mozda se za primjer moze uzeti 110 HVO brigada Usora.
-
tnnt
#1308 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Usora je sasvim nešto drugo, strateški potpuno nebitna za Armiju za razliku od Žepča, slijepo crijevoGojeni H wrote:Mozda se moze tako gledati, a mozda se za primjer moze uzeti 110 HVO brigada Usora.tnnt wrote:svaka čast tim ljudima iz Žepča, nagovore jedne neprijatelje da se bore protiv drugih za njihove intereseTutnjavac wrote:Ma da, nije to na nivou šverca, nenapadanje i sporadične artiljerijske podrške, radi se o SADEJSTVU!
njihovo je zapovjedništvo u rangu Napoleona![]()
da je Usora bila imalo strateški značajna pokorila bi je armija silom ili milom, a najvjerovatnije silom
-
tnnt
#1309 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
a šta fali Žepču danas za razliku od Usore ?Tutnjavac wrote:Svi ti gradovi koji si pobrojao, tu gorku sudbinu su brate sami sebi izazvali. Sve to što si naveo, Hrvati su izgubili jer su sebe precijenili a Bošnjake potcijenili.
A napisah i ja jednom, eno Usora: šta im fali danas, šta im je ikad falilo, što su sarađivali s Armijom do kraja? Dobili su svoju opštinu (od nekoliko sela!), nisu opterećni prošlošću i zločinima u odnosu s prvim susjedima...Mozda se moze tako gledati, a mozda se za primjer moze uzeti 110 HVO brigada Usora.
pa da se nisu branili bili bi Hrvati Žepča statistička greška i potpuno nebitni u gradu Žepču, kao i u ostalim krajevima srednje Bosne odakle je Hrvate potjerala armija, napisao sam već gore da je armija htjela tj čak morala staviti Žepče pod svoju kontrolu, za razliku od Usore
a to da 120 000 Hrvata srednje Bosne protjerano jer su zaslužili, može samo fašista poput tebe tvrditi
-
Tutnjavac
#1310 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Jarane, ne je.bem te demografsko-ideološke priče. Ti ljudi su protjerani jer je neko u njihovo ime pokušavao na teritoriju na kojem su hrvati u najboljem slučaju bili tek pola stanovništva proglašavati novu državo i samovoljno, jednostrano na svoj način tumačiti nepotpisani mirovni sporazum.tnnt wrote:a šta fali Žepču danas za razliku od Usore ?Tutnjavac wrote:Svi ti gradovi koji si pobrojao, tu gorku sudbinu su brate sami sebi izazvali. Sve to što si naveo, Hrvati su izgubili jer su sebe precijenili a Bošnjake potcijenili.
pa da se nisu branili bili bi Hrvati Žepča statistička greška i potpuno nebitni u gradu Žepču, kao i u ostalim krajevima srednje Bosne odakle je Hrvate potjerala armija, napisao sam već gore da je armija htjela tj čak morala staviti Žepče pod svoju kontrolu, za razliku od Usore
a to da 120 000 Hrvata srednje Bosne protjerano jer su zaslužili, može samo fašista poput tebe tvrditi
Ne kažem ja tebi da se Hrvati u Žepču nisi trebali braniti, nemoj mi ludosti imputirati. Naravno da će se braniti, kad izazoveš sukob, protjeraš većinsko bošnjačko stanovništvo iz grada i Šeherskog kraja, uvedeš par hiljada srpskih vojnika na teritorij... naravno da ćete neko napadati pa da se imaš od koga braniti.
Sukob u Žepču je počeo 23. juna predvečer, što sam već opisao. U tom trenutku komandant Operativne grupe Bosna je na sastanku u komandi korpusa, zajedno sa drugim starješinama, gdje se zaključuje da treba izbjegavati sukob... A eno stavio sam ti dokumente kad i koliko detaljno je HVO isplanirao okruživanje "hrvatske" teritorije.
Isto je HVO pokušao u Bugojnu, ali je Armija naučila barem nešto u Žepču.
PS
Tek sad vidim ovo da je Usora nebitna. Ti očito ne razumiješ ni geografiju, ni politiku a ni osnove tog rata. Nije tema koliko je Usora bila bitna Armiji (a jeste!) nego koliko je bila bitna VRS-u: 1. u pogledu prepuštanja teritorije, 2. u pogledu borbe protiv Armije. Pa pogledaj malo HVO-ove dokumente... Lozančić u jednom momentu moli Bobana da se odrekne Usore jer VRS neće u Žepču da surađuje kako treba, jer hoće da i Usora pređe na njihovu stranu.
-
XOX100
#1311 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Pa fali vjerovatno desetine poginulih i ranjenih u sukobu sa Armijom. Sukob koji je mogao biti izbjegnut.tnnt wrote:
a šta fali Žepču danas za razliku od Usore ?
i
-
Tutnjavac
#1312 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Da Tttn i Muflon ne bi svu priču odveli u omiljene teme HB-foruma (demografija, kartografija, procenti
) evo opet malo dokumenata.
Dakle, 9. juni, dvije sedmice prije početka sukoba u Žepču, Lozančić već sve zna šta će i kako će, gdje je šta rasporedio, gdje će razoružati snage Armije, zna koliko mu je brigada jača u oružju i logistici i zna koliko snaga Armija može izdvojiti za napad (mizerno malo, a ne sve one strašne brigade o kojima se laprda).
Pored toga, sva ova brda koja se uzimaju i na kojima se postavlja linija, to su brda ne samo podaleko od hrvatskih sela, nego često u dubini muslimanskih sela.
https://www.mediafire.com/?eigkqn720fsns0f
Dakle, 9. juni, dvije sedmice prije početka sukoba u Žepču, Lozančić već sve zna šta će i kako će, gdje je šta rasporedio, gdje će razoružati snage Armije, zna koliko mu je brigada jača u oružju i logistici i zna koliko snaga Armija može izdvojiti za napad (mizerno malo, a ne sve one strašne brigade o kojima se laprda).
Pored toga, sva ova brda koja se uzimaju i na kojima se postavlja linija, to su brda ne samo podaleko od hrvatskih sela, nego često u dubini muslimanskih sela.
-
muflon1977
#1313 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Sta u Bugojnu moj Tutnjavac besjedis,sta ste to napravili znate vi najbolje.
Pa tu su odvedeni i pobijeni intelektualci isli ste na to da se svi vise rangirani politicari eliminiraju,pa zap.sa sacekusama.
Ja neznam sta to tako branis vi imate pricu poput kap.Dragana ono ako je crkva sa miraljezom vojni cilj.
Cekaj malo,dragi da se razjasnimo u Ahmicima su bili isto kao sto sam trvdis neki u kaputima sa ak47.
a sta brale sa Srebrenicom nisu svi imali uniforme a mnogi puske jesu.E tu si vec spreman sa drugom pricom.
Ja koliko znam prvi sukob sa Armijom je izbio u N.T i to u 6 mj. 1992.Zbog cega znas li ziv mi bio?
Ajde ako te zanima reci cu ti i i sva popljackana,pa poslje spaljena sela,i civile starce koje ste ono-radi ceifa zaklali.pr.coban stari djeda P.M(koji je sam spasio Muslimana od Srba)
Smo da znas da nije sve onako kako ti pricas.Koliko mislim taj plan poptuna unistenja HVO je dosao od vrha
Sefer-Alagic i raja.Ka je vidio u sta su ga uvukli Presidente je poceo sa smjenama...e kasno je da se Drina ispravi....
Pa tu su odvedeni i pobijeni intelektualci isli ste na to da se svi vise rangirani politicari eliminiraju,pa zap.sa sacekusama.
Ja neznam sta to tako branis vi imate pricu poput kap.Dragana ono ako je crkva sa miraljezom vojni cilj.
Cekaj malo,dragi da se razjasnimo u Ahmicima su bili isto kao sto sam trvdis neki u kaputima sa ak47.
a sta brale sa Srebrenicom nisu svi imali uniforme a mnogi puske jesu.E tu si vec spreman sa drugom pricom.
Ja koliko znam prvi sukob sa Armijom je izbio u N.T i to u 6 mj. 1992.Zbog cega znas li ziv mi bio?
Ajde ako te zanima reci cu ti i i sva popljackana,pa poslje spaljena sela,i civile starce koje ste ono-radi ceifa zaklali.pr.coban stari djeda P.M(koji je sam spasio Muslimana od Srba)
Smo da znas da nije sve onako kako ti pricas.Koliko mislim taj plan poptuna unistenja HVO je dosao od vrha
Sefer-Alagic i raja.Ka je vidio u sta su ga uvukli Presidente je poceo sa smjenama...e kasno je da se Drina ispravi....
-
cindrlimindrli
#1314 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Je l' neko razumije sta je moron napisao?muflon1977 wrote:Sta u Bugojnu moj Tutnjavac besjedis,sta ste to napravili znate vi najbolje.
-
Tutnjavac
#1315 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
cindrlimindrli wrote:Je l' neko razumije sta je moron napisao?muflon1977 wrote:Sta u Bugojnu moj Tutnjavac besjedis,sta ste to napravili znate vi najbolje.
Drogaš masni.
-
sokkia
#1316 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
kad neko sam sebe ubjedu u svoju laž taj je ozbiljan pacijent za duševnu bolnicu .muflon1977 wrote:Sta u Bugojnu moj Tutnjavac besjedis,sta ste to napravili znate vi najbolje.
-
tnnt
#1317 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
ti me stvarno želiš uvjeriti da jedna Zenica može odvojiti samo bataljon ?Tutnjavac wrote:Da Tttn i Muflon ne bi svu priču odveli u omiljene teme HB-foruma (demografija, kartografija, procenti) evo opet malo dokumenata.
neznam na šta je mislio, ali pogledaj datum, to je 2 tjedna prije početka napada na Žepče
a do tada ste mogli dovuči čak talibane iz Afganistana pred Žepče
sama armija u Žepču je bila brojna kao sam HVO i sam tvrdiš da je VRS spasio sa par brigada Žepče
zašto je VRS spašavao ako je armija dovukla tako mizerne snage????
-
tnnt
#1318 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
šta je to pokušao?Tutnjavac wrote: Isto je HVO pokušao u Bugojnu, ali je Armija naučila barem nešto u Žepču.
previše si na islam bosni prijatelju
očito se ne razumiješ u zemljopis nimalo a ni u vojskuTutnjavac wrote: PS
Tek sad vidim ovo da je Usora nebitna. Ti očito ne razumiješ ni geografiju, ni politiku a ni osnove tog rata. Nije tema koliko je Usora bila bitna Armiji (a jeste!) nego koliko je bila bitna VRS-u: 1. u pogledu prepuštanja teritorije, 2. u pogledu borbe protiv Armije. Pa pogledaj malo HVO-ove dokumente... Lozančić u jednom momentu moli Bobana da se odrekne Usore jer VRS neće u Žepču da surađuje kako treba, jer hoće da i Usora pređe na njihovu stranu.
Usora je bila operativno bitna ali strateški skoro nimalo
uzmi kartu i prouči malo
-
muflon1977
#1319 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
jeli u onu iz koje si izisao?sokkia wrote:kad neko sam sebe ubjedu u svoju laž taj je ozbiljan pacijent za duševnu bolnicu .muflon1977 wrote:Sta u Bugojnu moj Tutnjavac besjedis,sta ste to napravili znate vi najbolje.
-
Tutnjavac
#1320 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Nisam nigdje ni napisao da je odvojen bataljon, nemoj se praviti budala. Pogledaj u istom ovom dokumentu kakvo je naoružanje i logistika HVO a kakvo Armije (znači dokument HVO, ne moraš meni vjerovattnnt wrote:ti me stvarno želiš uvjeriti da jedna Zenica može odvojiti samo bataljon ?Tutnjavac wrote:Da Tttn i Muflon ne bi svu priču odveli u omiljene teme HB-foruma (demografija, kartografija, procenti) evo opet malo dokumenata.
https://www.mediafire.com/?eigkqn720fsns0f![]()
neznam na šta je mislio, ali pogledaj datum, to je 2 tjedna prije početka napada na Žepče
a do tada ste mogli dovuči čak talibane iz Afganistana pred Žepče![]()
sama armija u Žepču je bila brojna kao sam HVO i sam tvrdiš da je VRS spasio sa par brigada Žepče
zašto je VRS spašavao ako je armija dovukla tako mizerne snage????
Ranije sam postavio dva dokumenta Trećeg korpusa iz kojih je jasno da su snage sa strane (van Žepča/Zavidovića) uvedene tek 27. juna. I te snage su bila maksimalno snage jedne jače brigade, a pridodate su im polurazbijene jedinice 319. HVO je odlično procijenio koliko je slaba 319 i TO u Zepču i na vrijeme ih zaje.bo. "Zenica" je odvojila više od bataljona svakako, ali povlačeći umorne, loše naoružane jedinice sa ratišta u Brezi ili Srednjoj Bosni.
Nisu znači u 2 tjedna dovlačene nikakve snage, i potrudi se barem pročitati sve što stavim prije nego kreneš replicirati.
Nemoj sada miješati linije koje vam drži VRS sa kontekstom u kojem govorim o snagama. Ja samo govorim da nije bilo toliko snaga Armije 24. juna, za koji HVO tvrdi da je Armija počela napad.
VRS je držao liniju prema Maglaju, Tešnju i djelimično prema Zavidovićima. 111XP je ostao južni dio i dio prema Zavidovićima (i uskakanje interventnih jedinica na srpski dio linije).
VRS nije ušao jer su mu Hrvati dragi da ih brani od Bošnjaka. Ušao je jer je dobio prolaz na Ozren, otvoren put za osvajanje Maglaja, Tešnja i Zavidovića. Ali nisu uspjeli ni u jednom. Uspjeli su jedino odbraniti Žepče.
-
Tutnjavac
-
XOX100
#1322 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
HVO je bila difunkcionalna vojna formacija.
Smijurija.
Ovi iz Zepca bi prosli isto kao i ostatak da nije bilo VRS sa Ozrena ?
Smijurija.
-
tnnt
#1323 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
pa i vi se zahvaljujete raznim muđahedinima i islamskim ratnicima na obrani, što se nebi Hrvati Žepča zahvaljivali Srbima?
ja sam iz Hrvatske, pa se nemam Srbima šta zahvaljivati
-
tnnt
#1324 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
taj HVO je pola Bosne spasio guzicu 1992XOX100 wrote:HVO je bila difunkcionalna vojna formacija.
Smijurija.
dok armija nije postojala ni na papiru, pokloni se zato pred njima
ako ništa drugo onda zbog te 1992
-
PM72
#1325 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Da si rođen 20-tih godina prošloga vijeka,ti bi umjesto Boška Buhe dobio sat od maršala Tita.Veći si bombaš.taj HVO je pola Bosne spasio guzicu 1992
dok armija nije postojala ni na papiru, pokloni se zato pred njima
Kome bolan HVO spasio guzicu 1992? Gdje? Kad? Jel onomad kad ubiše Blaža Kraljevića što je oslobađao BiH?