Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mjesanac

#1301 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Mjesanac »

talić wrote:upitna je isplativost gradnje autoputa u BiH.
Ekonomski gledano samo dionica Sarajevo - Zenica ima dnevni promet vozila veći od 10.000 i može se samofinansirati.
Sve ostale dionice imaju nedovoljan promet.
Od Hadžića prema jugu i od Zenice prema sjeveru bi dovoljno bilo izgraditi brzu cestu sa tri trake koja bi bila mnogo jeftinija.
JP Ceste Federacije BiH su u 2012 ostvarile dobit od 70 miliona maraka i gledano po dobiti koja će završetkom dionice Hadžići - Zenica preći 100 miliona maraka godišnje ne bi trebalo biti problema da se krediti otplaćuju ali je pitanje da li je pošteno da i ljudi koji ne koriste autoput kroz cijenu goriva otplaćuju njegovu izgradnju.
Uz to i kad se završi autoput do mora ne vjerujem da ću se voziti njim jer meni od Zenice do Brela preko Bugojna, Tomislavgrada ( 200 km) treba 3 sata vožnje i 30 KM goriva a budućim autoputem će mi trebati do Ploča 2 i po sata i minimalno 30 KM putarine. Pa ako se još krene od Ploča prema sjeveru onda treba platiti putarinu i kroz Hrvatsku.
Svi ljudi koji dolaze sa sjevera će i dalje koristiti put preko Travnika, Livna,..jer je kraći i jeftiniji.
Ti samo gledas sebe i prema svojim obicajima ravnas da li je gradnja autoputa isplativa ili nije. A da li si na primjer ovako razmisljao: Gradnja autoputa ce omoguciti turistima iz Poljske, Mađarske, Slovačke, sjevera Hrvatske, Srbije da stignu brze na more pa ce odluciti da koriste nas autoput i donjeti nam novcanu dobit. Ali hajde to je samo ljetna sezona, a da li si razmisljao o cargo kompanijama sirom Evrope? Trenutno se najvise koristi luka u Hamburgu za cargo, a zamisli im mogucnosti kad se napravi nas autoput da koriste luku Ploce, koja im je puno jeftinija od Hamburga. Oni ce nam biti all year long korisnici autoputa i donosioci profita. E sad ih sve saberi i skontaj da ce sjesti nesto pojesti, mozda svratiti na kratke izlete u Sarajevo, Mostar ili neki drugi grad, pa natociti gorivo na nasim pumpama.

Sto se tice toga sto mislis da nije fer da oni koji ne koriste autoput placaju njegovu izgradnju. Ja mislim da je fer, jer ovo je projekt sviju nas za bolje sutra, bolju ekonomiju i ono najbitnije da izadjemo iz crne transportne rupe Evrope.
Max Bunker

#1302 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max Bunker »

Mjesanac wrote:
talić wrote:upitna je isplativost gradnje autoputa u BiH.
Ekonomski gledano samo dionica Sarajevo - Zenica ima dnevni promet vozila veći od 10.000 i može se samofinansirati.
Sve ostale dionice imaju nedovoljan promet.
Od Hadžića prema jugu i od Zenice prema sjeveru bi dovoljno bilo izgraditi brzu cestu sa tri trake koja bi bila mnogo jeftinija.
JP Ceste Federacije BiH su u 2012 ostvarile dobit od 70 miliona maraka i gledano po dobiti koja će završetkom dionice Hadžići - Zenica preći 100 miliona maraka godišnje ne bi trebalo biti problema da se krediti otplaćuju ali je pitanje da li je pošteno da i ljudi koji ne koriste autoput kroz cijenu goriva otplaćuju njegovu izgradnju.
Uz to i kad se završi autoput do mora ne vjerujem da ću se voziti njim jer meni od Zenice do Brela preko Bugojna, Tomislavgrada ( 200 km) treba 3 sata vožnje i 30 KM goriva a budućim autoputem će mi trebati do Ploča 2 i po sata i minimalno 30 KM putarine. Pa ako se još krene od Ploča prema sjeveru onda treba platiti putarinu i kroz Hrvatsku.
Svi ljudi koji dolaze sa sjevera će i dalje koristiti put preko Travnika, Livna,..jer je kraći i jeftiniji.
Ti samo gledas sebe i prema svojim obicajima ravnas da li je gradnja autoputa isplativa ili nije. A da li si na primjer ovako razmisljao: Gradnja autoputa ce omoguciti turistima iz Poljske, Mađarske, Slovačke, sjevera Hrvatske, Srbije da stignu brze na more pa ce odluciti da koriste nas autoput i donjeti nam novcanu dobit. Ali hajde to je samo ljetna sezona, a da li si razmisljao o cargo kompanijama sirom Evrope? Trenutno se najvise koristi luka u Hamburgu za cargo, a zamisli im mogucnosti kad se napravi nas autoput da koriste luku Ploce, koja im je puno jeftinija od Hamburga. Oni ce nam biti all year long korisnici autoputa i donosioci profita. E sad ih sve saberi i skontaj da ce sjesti nesto pojesti, mozda svratiti na kratke izlete u Sarajevo, Mostar ili neki drugi grad, pa natociti gorivo na nasim pumpama.

Sto se tice toga sto mislis da nije fer da oni koji ne koriste autoput placaju njegovu izgradnju. Ja mislim da je fer, jer ovo je projekt sviju nas za bolje sutra, bolju ekonomiju i ono najbitnije da izadjemo iz crne transportne rupe Evrope.
:thumbup: Nisi ti tek onako Rođeni :)
VjecitiStudent

#1303 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Canton wrote:
VjecitiStudent wrote:
Canton wrote:Smiješno...
Autoput Vc kroz BiH treba graditi čitaovm trasom jer je čitava trasa ukupno ekonomski isplativa i opravdana.
čuj malo pravit auto puta, malo ne pravit...
Na osnovu cega to tvrdis?
Na osnovu on čega tvrdi da nije?
Npr. na osnovu zakljucka nadleznog ministra?
Cestarina iznosi 0,11 KM /km što predstavlja veoma nisku cijenu u odnosu na ulaganje i slab promet.
http://www.revicon.info/dokumenti/pdf%2 ... uktura.pdf
VjecitiStudent

#1304 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Mjesanac wrote: Ti samo gledas sebe i prema svojim obicajima ravnas da li je gradnja autoputa isplativa ili nije. A da li si na primjer ovako razmisljao: Gradnja autoputa ce omoguciti turistima iz Poljske, Mađarske, Slovačke, sjevera Hrvatske, Srbije da stignu brze na more pa ce odluciti da koriste nas autoput i donjeti nam novcanu dobit. Ali hajde to je samo ljetna sezona, a da li si razmisljao o cargo kompanijama sirom Evrope? Trenutno se najvise koristi luka u Hamburgu za cargo, a zamisli im mogucnosti kad se napravi nas autoput da koriste luku Ploce, koja im je puno jeftinija od Hamburga. Oni ce nam biti all year long korisnici autoputa i donosioci profita. E sad ih sve saberi i skontaj da ce sjesti nesto pojesti, mozda svratiti na kratke izlete u Sarajevo, Mostar ili neki drugi grad, pa natociti gorivo na nasim pumpama.

Niti jedan autoput se ne pravi zbog dva mjeseca turisticke sezone.
Trenutni prosjecni dnevni promet prema moru je tek oko 5000 vozila, sto ogromna ulaganja na dijelu Tarcin - Mostar ne cini nimalo isplativim.
Mediteran je pun velikih luka sa izvanrednom prometnom infrastrukturom, no to Hamburg izgleda nije nimalo ugrozilo.
Canton

#1305 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

VjecitiStudent wrote: Npr. na osnovu zakljucka nadleznog ministra?
Cestarina iznosi 0,11 KM /km što predstavlja veoma nisku cijenu u odnosu na ulaganje i slab promet.
To nema veze sa čitavim tokom koridora Vc nego sa određenom trasom i trenutnim ulaganjima.
Trenutna cestarina ne moze pokriti sve radove koji se vrse i to je bet daljnjeg.
VjecitiStudent

#1306 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Canton wrote:
VjecitiStudent wrote: Npr. na osnovu zakljucka nadleznog ministra?
To nema veze sa čitavim tokom koridora Vc nego sa određenom trasom i trenutnim ulaganjima.
Trenutna cestarina ne moze pokriti sve radove koji se vrse i to je bet daljnjeg.
Sta nam je onda ciniti, poskupiti cestarinu?
Canton

#1307 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

VjecitiStudent wrote:
Sta nam je onda ciniti, poskupiti cestarinu?[/quote]

Graditi koridor čitavom dužinom
VjecitiStudent

#1308 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Canton wrote:
Canton wrote:
VjecitiStudent wrote:
Sta nam je onda ciniti, poskupiti cestarinu?
Graditi koridor čitavom dužinom
Kakvu ce to promjenu napraviti?
Lokalni promet se nece povecati. A zbog dva mjeseca turisticke sezone, autoput niko ne pravi.
Canton

#1309 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

VjecitiStudent wrote:
Lokalni promet se nece povecati. A zbog dva mjeseca turisticke sezone, autoput niko ne pravi.
Za tebe vjerovatno neće nikakvu promjenu napraviti. Osim možda da ti nedo Bog srce pukne zato što se gradi.
Mislim da pametnom čovjeku nema potrebe a budali još manje, objašnjavati šta znači cesta, pogotovo šta znači cesta koja je evropski koridor i dio međunarodne mreže autoputeva.
VjecitiStudent

#1310 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Canton wrote:
VjecitiStudent wrote:
Za tebe vjerovatno neće nikakvu promjenu napraviti. Osim možda da ti nedo Bog srce pukne zato što se gradi.
Mislim da pametnom čovjeku nema potrebe a budali još manje, objašnjavati šta znači cesta, pogotovo šta znači cesta koja je evropski koridor i dio međunarodne mreže autoputeva.
"Evropski koridor", sta ti to zaista znaci?
Ako je Evropi od sustinskog znacaja, zasto ga onda ne finansira Evropa, vec nama poskupljuje gorivo?

Za puno sitnije iznose novca cak i budala pravi neku racunicu.
Gdje je ona u ovom slucaju?
Alfons Kauders

#1311 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote: Hvala, zanimljive slike.
Posto si bolje upucen, sta se ovdje desava?
Image
Sjecam se da je bilo neke price oko uklanjanja objekata i sl, znas li dokle je to doguralo?
To ti je vec slavni lot 2 cija trasa je skoro gotova do gdje treba da se gradi vijadukt brijesce (treba da pocne na desnoj strani te slike). Sto od 2008 ne uspijevaju rijesiti otkup nekoliko objekata.
Tog sam se i bojao. Mislio sam da su makar nesto uspjeli odradit... :( Znaci ni vijadukta, ni transverzale... Reis gradi brze od njih (dzamija skoro gotova)

Fakat u ovim trenutcima pozelim da smo Sjeverna Koreja... Da fino pokupe odgovorne za ovo sranje i da ih strijeljaju naocigled porodice.
Incubus

#1312 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

Evo jedno misaono pitanje.

Evo jedne slike:

Image

Može li se iz ovog grafa pogoditi kad je Hrvatska izgradila AC Zagreb-Split? Koliko je utjecala na rast turizma?

A evo i slike od 1993. kako se kretao rast turizma:

Image

pa da se vidi kako je rast bio prije početka gradnje autocesta...
adore

#1313 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by adore »

VjecitiStudent wrote:
Canton wrote:
VjecitiStudent wrote:
"Evropski koridor", sta ti to zaista znaci?
Ako je Evropi od sustinskog znacaja, zasto ga onda ne finansira Evropa, vec nama poskupljuje gorivo?

Za puno sitnije iznose novca cak i budala pravi neku racunicu.
Gdje je ona u ovom slucaju?
Pravljenje računice i ekonomske isplativosti autoputa nije isto kao pravljenje računice za otvaranje kafane ili granapa. Zašto se u Istanbulu pravi treći most? Uz redovno plačanje mostarine od 2 KM vratiće uloženo za 90 godina. Pravi se da poveća kvalitet života, pravi se zbog toga što se u slučaju da se dva auta kucnu i čekaju policiju 50 hiljada ljudi kasni na posao po sat vremena (evo računice: 50 hiljada puta satnica od min 10 KM je 500 hiljada maraka). Vrijeme je postalo novac, više će ljudi doći u BiH samo zbog toga što mogu doći normalno a ne pokušavajući preteći kamion po našim kanjonima. A ti ljudi će nešta potrošiti , negdje spavati, sa sobom ponijeti dobra iskustva i dovesti druge. Pokušajte to izračunati. Problem je u nama kao što uvijek i jeste. Nije valjalo kada se ništa nije radilo, ne valja nam ni sada kada se radi (a stvarno se radi), mentalitet takav pa jbg. To smo mi. Svi se bune kako nam je država prljava, puna smeća, a svi to isto smeće bacaju okolo. "Boli me, imaju oni koji trebaju da čiste. Neka sebi zarade platu." Danas je godišnjica smrti pokojnog Denisa kojeg su ga ubili u punom tramvaju. Ubili su ga svi koji nisu reagovali tada a ne samo ta tri debila. Muzej je zatvoren zbog toga što niko nije ni išao u isti a sada se svi bune. Mi smo stoka, političari su samo oni koje biramo između sebe.
DON_eARL

#1314 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

Da postavim slike i ovako, jer će mnogi promašiti link.
Sarajevska obilaznica, 01/02/13
Desni klik/View Image za gledanje slike u potpunosti. :D
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
mikasa

#1315 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

jao, jao, puno politike, neznanja, nestrucnosti, gluposti, mahalanja... Izgleda da smo mi narod kojem trebaju samo teme tipa Fazlija-Backovic, teme ko je kome smjestio i "satro" ko je koga prevario, a ne Autoput-pregled izgradnje.
1.Autoput, tacnije KORIDOR Vc je dio evropske trase koji prolazi kroz nasu zemlju, a nikakva mreza autoputeva kao sto su u HR
2. Koridor Vc je, nazalost, svojem cijelom duzinom financijski NEISPLATIV projekat zbog malog obima saobracaja i skupe izgradnje (1/3 su mostovi i tuneli), osim dionice ZE-SA koje se opet ne moze posmatrati odvojeno od cijele trase. Ali, ako pojedini forumasi misle da se Koridor Vc gradi kao neka fabrika gdje je jedini benefit povrat ulozenog novca, neka odmah zaustave gradnu, miniraju mostove...
3. Koridor Vc se ne gradi samo "da bi moj babo isao na pos'o iz Kaknja u Sarajevo, ili da bi iz "Zenice isao na more" vec kao infrastrukturni projekat koji povezuje Savu i Jadransko more.
4. Strucnjacima koji zagovaraju gradnju samo pojedinih dionica neka tako i grade svoju kucu: neka im hodnik ostane neizgradjen jer u njemu uopste ne borave, neka prave samo dn. sobu i spavacu
5. Strucnjacima koji smatraju da ne treba graditi Koridor jer je neisplativ a kao povoljnija varijanta su brze ceste, postavljam pitanje: Kada cemo izvrsiti povrat ulozenih sredstava u, recimo, brzu cestu Lasva-D. Vakuf? NIKAD
6. Strucnjacima koji znaju bolje crtati "cestovne petlje" na google earth (prije desetak stranica) negu projektanti iz Ipse, Divela, ... neka odmah naprave projektantsku firmu i zarade milione.
7. Strucnjaci koji postavljaju razne klipove iz HR i traze odgovore ...: Za svaku temu se moze naci desetak klipova koji ce "potvrditi" ono sto ti volis da cujes: HR propada zbog Autoputeva (izgradjeno 900-1000 km a nas koridor oko 330 km, oni prave mrezu autoputeva a mi samo jedan koridor...). Necu dalje da ti uporedjujem ogromne razlike izmedju HR i BiH, jer raspravljati,na strucnom nivou, na osnovu nekog linka je samo forumsko mahalanje.
8. Strucnjacima koji kazu da nije u redu uzimati 10 pf iz litre njihovog goriva jer zive u Bihacu, Tuzli... Slazem se, samo onda, neka vrate MENI moje licne pare, pare koje sam ja zaradio u mojoj firmi, a uplatio ih u socijalno-jer nisam otisao 5 godina ljekaru (hvala Bogu).
9. Strucnjacima kojima eventualno smeta politicka opcija koja rukovodi Autocestama neka se malo strpe, usute, jer od 2014 ce ovdje biti glavni zagovaraci prosperiteta i napredka u cestovnoj izgradnji.
10. Strucnjacima koji samo misle kako se na Autoputu otimaju pare, kazem: Vjerovatno kao u svakom poslu u BiH.
Hvala, i necu vise da "mahalam"
jefferson

#1316 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

mikasa wrote:jao, jao, puno politike, neznanja, nestrucnosti, gluposti, mahalanja... Izgleda da smo mi narod kojem trebaju samo teme tipa Fazlija-Backovic, teme ko je kome smjestio i "satro" ko je koga prevario, a ne Autoput-pregled izgradnje.
1.Autoput, tacnije KORIDOR Vc je dio evropske trase koji prolazi kroz nasu zemlju, a nikakva mreza autoputeva kao sto su u HR
2. Koridor Vc je, nazalost, svojem cijelom duzinom financijski NEISPLATIV projekat zbog malog obima saobracaja i skupe izgradnje (1/3 su mostovi i tuneli), osim dionice ZE-SA koje se opet ne moze posmatrati odvojeno od cijele trase. Ali, ako pojedini forumasi misle da se Koridor Vc gradi kao neka fabrika gdje je jedini benefit povrat ulozenog novca, neka odmah zaustave gradnu, miniraju mostove...
3. Koridor Vc se ne gradi samo "da bi moj babo isao na pos'o iz Kaknja u Sarajevo, ili da bi iz "Zenice isao na more" vec kao infrastrukturni projekat koji povezuje Savu i Jadransko more.
4. Strucnjacima koji zagovaraju gradnju samo pojedinih dionica neka tako i grade svoju kucu: neka im hodnik ostane neizgradjen jer u njemu uopste ne borave, neka prave samo dn. sobu i spavacu
5. Strucnjacima koji smatraju da ne treba graditi Koridor jer je neisplativ a kao povoljnija varijanta su brze ceste, postavljam pitanje: Kada cemo izvrsiti povrat ulozenih sredstava u, recimo, brzu cestu Lasva-D. Vakuf? NIKAD
6. Strucnjacima koji znaju bolje crtati "cestovne petlje" na google earth (prije desetak stranica) negu projektanti iz Ipse, Divela, ... neka odmah naprave projektantsku firmu i zarade milione.
7. Strucnjaci koji postavljaju razne klipove iz HR i traze odgovore ...: Za svaku temu se moze naci desetak klipova koji ce "potvrditi" ono sto ti volis da cujes: HR propada zbog Autoputeva (izgradjeno 900-1000 km a nas koridor oko 330 km, oni prave mrezu autoputeva a mi samo jedan koridor...). Necu dalje da ti uporedjujem ogromne razlike izmedju HR i BiH, jer raspravljati,na strucnom nivou, na osnovu nekog linka je samo forumsko mahalanje.
8. Strucnjacima koji kazu da nije u redu uzimati 10 pf iz litre njihovog goriva jer zive u Bihacu, Tuzli... Slazem se, samo onda, neka vrate MENI moje licne pare, pare koje sam ja zaradio u mojoj firmi, a uplatio ih u socijalno-jer nisam otisao 5 godina ljekaru (hvala Bogu).
9. Strucnjacima kojima eventualno smeta politicka opcija koja rukovodi Autocestama neka se malo strpe, usute, jer od 2014 ce ovdje biti glavni zagovaraci prosperiteta i napredka u cestovnoj izgradnji.
10. Strucnjacima koji samo misle kako se na Autoputu otimaju pare, kazem: Vjerovatno kao u svakom poslu u BiH.
Hvala, i necu vise da "mahalam"
To ti je to otprilike.
Ovdje se vodi izuzetno GLUPA rasprava, tj. da li nama treba auto put.
U sustini, ljudskom bicu treba samo krov nad glavom, a to moze biti i pecina jbg.
Ovdje se treba voditi rasprava kako finansirati taj auto put.
Ja licno se ne slazem da treba vec opterecenu privredu opterecavati sa nekakvim akcizama za gorivo. U ovoj drzavi ima i previse nepotrebnih rashoda gdje se pare mogu preusmjeriti na auto-put. Ali jbg, najlkse poreze uvest, jer te to sprecava u donosenju teskih i odgovornih odluka.
Mi ako stvarno hocemo napredak trebamo prestat razmisljat kao svaka evropska drzava koja je usla u beskrajno kolo poreza i akciza. Medjutim, valja finansirati ovu administraciju.
Jbt, ovdje se za vratove fataju oko auto puta, a nikom se ne jebe sto svake godine milijarde odose na nepotrebne plate nepotrebnim administrativnim radnicima i sl.
VjecitiStudent

#1317 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

mikasa wrote:jao, jao, puno politike, neznanja, nestrucnosti, gluposti, mahalanja... Izgleda da smo mi narod kojem trebaju samo teme tipa Fazlija-Backovic, teme ko je kome smjestio i "satro" ko je koga prevario, a ne Autoput-pregled izgradnje.
...
Sava i more su odavno povezani cestom, na kojoj zagusenja jedva da ikada ima, i prugom.
mikasa wrote: 4. Strucnjacima koji zagovaraju gradnju samo pojedinih dionica neka tako i grade svoju kucu: neka im hodnik ostane neizgradjen jer u njemu uopste ne borave, neka prave samo dn. sobu i spavacu
Nije neka analogija, kuca bez pojedinih dijelava se uopste ne moze koristiti.
Za mnogobrojne putnike ciji saobracaj dionicu Sarajevo - Zenica cini samoisplativom, gradnja pojedinih dionica itekako ima smisla.
mikasa wrote: 5. Strucnjacima koji smatraju da ne treba graditi Koridor jer je neisplativ a kao povoljnija varijanta su brze ceste, postavljam pitanje: Kada cemo izvrsiti povrat ulozenih sredstava u, recimo, brzu cestu Lasva-D. Vakuf? NIKAD
Sta je sa indirektnim koristima takve brze ceste?
Koja bi kostala koliko tek par tunela na autocesti izmedju Jablanice i Mostara.
VjecitiStudent

#1318 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

jefferson wrote: To ti je to otprilike.
Ovdje se vodi izuzetno GLUPA rasprava, tj. da li nama treba auto put.
...
Rasprava nije o tome, treba li nam uopste auto put, vec koji nam auto put treba i u kom redoslijedu.
Na takva pitanja u BiH nikada nisu ponudjeni odgovori.
jefferson

#1319 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

VjecitiStudent wrote:
...
Sava i more su odavno povezani cestom, na kojoj zagusenja jedva da ikada ima, i prugom.
mikasa wrote: 4. Strucnjacima koji zagovaraju gradnju samo pojedinih dionica neka tako i grade svoju kucu: neka im hodnik ostane neizgradjen jer u njemu uopste ne borave, neka prave samo dn. sobu i spavacu
Za mnogobrojne putnike ciji saobracaj dionicu Sarajevo - Zenica cini samoisplativom, gradnja pojedinih dionica itekako ima smisla.
mikasa wrote: 5. Strucnjacima koji smatraju da ne treba graditi Koridor jer je neisplativ a kao povoljnija varijanta su brze ceste, postavljam pitanje: Kada cemo izvrsiti povrat ulozenih sredstava u, recimo, brzu cestu Lasva-D. Vakuf? NIKAD
Haj ti svoju teoriju ispricaj prosjecnom evropskom investitoru koji nece da prica o ulaganju ako auto-put nije bar u krugu od 10km od auto ceste.
Filozofija ti je tipicna za BH covjeka koji zivi svoj zivot po postulatu: dobro je, samo nek se ne puca!
glockov kolac

#1320 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by glockov kolac »

Taman da se jedan život spasi izgradnjom autoputa, po meni je ta investicija više nego isplativa.
kakaljin

#1321 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

VjecitiStudent wrote:
...
Ova recenica je jedna od najnebuloznijih recenica na ovom forumu
Dali se ti ikada vozis tom dionicom puta
koliko vidim ti nikada tom dionicom nisi prosao

ako volis od save do mora putovati preko 6 sati onda ti putuj, ja zelim da tu dionicu predjem za manje od 3 sata i da sam siguran na toj cesti da me ne ugrozava neki kamion ili staro auto koje se raspada.

Pa i cesta Ploce-Split postoji pa su u Hrvatskoj opet napravili Autoput.

Da ne govorim koliki znacaj ima za ekonomiju cijele BiH
Last edited by kakaljin on 05/02/2013 18:34, edited 2 times in total.
jefferson

#1322 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

glockov kolac wrote:Taman da se jedan život spasi izgradnjom autoputa, po meni je ta investicija više nego isplativa.
Ljudi koji vecinu svog zivota provode iza kompjuterskog ekrana i mama i tata placaju internet obicno pricaju treba li nam auto-put ili ne.
Bavio sam se poslom koji je trazio godisnje 80,000 predjenih km u BiH. Kada vidis kakve se sve nesrece desavaju zbog losih puteva, zastarjele signalizacije ili jednostavno zaostalh rjesenja koja su bila moderna 50-tih ili 60-tih godina, i to uporedis sa sigurnosnom situacijom na relaciji SA-ZE odkakos e gradi ova dionica, i retardiranoj osobi ce sve biti jasno.
To je nekada bila najkrvavija dionica u drzavi, a danas je najsigurnija.
Ove price kako nema guzvi moze samo reci osoba koja ne mora u Sarajevo otici dva puta dnevno iz zenice ili obratno.
tec

#1323 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote: Tog sam se i bojao. Mislio sam da su makar nesto uspjeli odradit... :( Znaci ni vijadukta, ni transverzale... Reis gradi brze od njih (dzamija skoro gotova)

Fakat u ovim trenutcima pozelim da smo Sjeverna Koreja... Da fino pokupe odgovorne za ovo sranje i da ih strijeljaju naocigled porodice.
http://www.ekapija.ba/Vijest/Investicij ... dana/10766
Nece se raditi cjeli vijadukt nego samo do izlaza za kruzni tok. Samo sto cu vjerovati kada pocnu.
united bosnae

#1324 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by united bosnae »

VjecitiStudent wrote:
Rasprava nije o tome, treba li nam uopste auto put, vec koji nam auto put treba i u kom redoslijedu.
Na takva pitanja u BiH nikada nisu ponudjeni odgovori.
Vjeciti Student, nije ni cudo da si jer izgleda da ti shvatanje osnovnih stvari i ne ide bas najbolje. I pored toga sto ti vise nego jedan forumas na iz stranice u stranicu sve jednostavniji i slikovitiji nacin pokusava objasniti zasto se "isplativost" novog autoputa ne mjeri samo frekfencijom saobracaja na postojecoj cesti ti i dalje tvrdoglavo postavljas jedno te isto pitanje i tvrdis jedno te isto.
I kako ono B. Radicevic napisa "Oj Bosance stara slavo, tvrdo srce, tvrda glavo, tvrdi si kao kremen kamen ...."
DoradO

#1325 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DoradO »

hvala na slikama :D :thumbup: :thumbup:
Post Reply