Ti samo gledas sebe i prema svojim obicajima ravnas da li je gradnja autoputa isplativa ili nije. A da li si na primjer ovako razmisljao: Gradnja autoputa ce omoguciti turistima iz Poljske, Mađarske, Slovačke, sjevera Hrvatske, Srbije da stignu brze na more pa ce odluciti da koriste nas autoput i donjeti nam novcanu dobit. Ali hajde to je samo ljetna sezona, a da li si razmisljao o cargo kompanijama sirom Evrope? Trenutno se najvise koristi luka u Hamburgu za cargo, a zamisli im mogucnosti kad se napravi nas autoput da koriste luku Ploce, koja im je puno jeftinija od Hamburga. Oni ce nam biti all year long korisnici autoputa i donosioci profita. E sad ih sve saberi i skontaj da ce sjesti nesto pojesti, mozda svratiti na kratke izlete u Sarajevo, Mostar ili neki drugi grad, pa natociti gorivo na nasim pumpama.talić wrote:upitna je isplativost gradnje autoputa u BiH.
Ekonomski gledano samo dionica Sarajevo - Zenica ima dnevni promet vozila veći od 10.000 i može se samofinansirati.
Sve ostale dionice imaju nedovoljan promet.
Od Hadžića prema jugu i od Zenice prema sjeveru bi dovoljno bilo izgraditi brzu cestu sa tri trake koja bi bila mnogo jeftinija.
JP Ceste Federacije BiH su u 2012 ostvarile dobit od 70 miliona maraka i gledano po dobiti koja će završetkom dionice Hadžići - Zenica preći 100 miliona maraka godišnje ne bi trebalo biti problema da se krediti otplaćuju ali je pitanje da li je pošteno da i ljudi koji ne koriste autoput kroz cijenu goriva otplaćuju njegovu izgradnju.
Uz to i kad se završi autoput do mora ne vjerujem da ću se voziti njim jer meni od Zenice do Brela preko Bugojna, Tomislavgrada ( 200 km) treba 3 sata vožnje i 30 KM goriva a budućim autoputem će mi trebati do Ploča 2 i po sata i minimalno 30 KM putarine. Pa ako se još krene od Ploča prema sjeveru onda treba platiti putarinu i kroz Hrvatsku.
Svi ljudi koji dolaze sa sjevera će i dalje koristiti put preko Travnika, Livna,..jer je kraći i jeftiniji.
Sto se tice toga sto mislis da nije fer da oni koji ne koriste autoput placaju njegovu izgradnju. Ja mislim da je fer, jer ovo je projekt sviju nas za bolje sutra, bolju ekonomiju i ono najbitnije da izadjemo iz crne transportne rupe Evrope.