Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nermin.padez

#1301 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nermin.padez »

Još samo restrikcije interneta i telefona da se kompletira :mrgreen:

Izbaci na kratko zastita (prolazni kvar ili opterecenje) . To se zove automatsko ponovno ukljucenje (APU) :grin:

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Skenderijaba

#1302 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Skenderijaba »

zlo87 wrote:Dokle će nestajati vode????? Dokle više da trpim ovo sranje??? :x

p.s. Zna li neko šta se dešava sa strujom? Sinoć oko 1 nestade mi struje, evo i večeras u isto vrijeme... :-) Nestane na 3-4 sekunde i opet se vrati. :roll: Je l' se još nekome ovo dešava?
Desava meni, skoro pa svaku noc u isto vrijeme. Doduse, nakratko je pa se i da trpit.
Sto se tice vode, ne znam zasto dopustate da vas prave budalom za vase pare. :-) Vode imam uvijek, pritisak uvijek isti. Skenderija naselje, isto stanje i na Grbavici. Prijatelj mi se zali da mu zadnju godinu iza 12 nema vode nikako, Ciglane su u pitanju.
Logovan

#1303 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Logovan »

nermin.padez wrote:Još samo restrikcije interneta i telefona da se kompletira :mrgreen:

Izbaci na kratko zastita (prolazni kvar ili opterecenje) . To se zove automatsko ponovno ukljucenje (APU) :grin:

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
:D :lol: Ode sve u tri lijepe....nekad u decembru će me grijanje jebati u zdrav mozak. :x Kad nestane struje, onda mi je i internet sjeban ali srećom na 2-3 minute. :roll:

Skenderijaba@ Kako to da neka naselja imaju a neka nemaju vodu, nikako mi to nije jasno. :roll: :run: Ja sam na Koševskom, nestaje mi voda zadnje 4 sedmice, manje-više.
miki.ba

#1304 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by miki.ba »

Na Carsiji nestaje u Saracima i centralnim ulicama, a ne nestaje u Safvet-bega Basagica, pa onda nestaje na Vratniku, Vrbanjusi i Bistriku....ccc.
Kako su to uspjeli baš me zanima. :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1305 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

samo redukcije pive i interneta mogu startati revoluciju :D
Skyfox

#1306 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Skyfox »

Black swan wrote:samo redukcije pive i interneta mogu startati revoluciju :D
+ Cigare :-)
Chiefukan

#1307 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Chiefukan »

http://www.viksa.ba/VIK_INFO/12102012.pdf

e cuj smanjena izdašnost, kiša pada 3 dana :x :x
Hemera

#1308 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hemera »

da li je dovoljna ta kiša da popuni par mjeseci zemlju koja je ispucala od vrucine?
starii

#1309 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by starii »

Hemera wrote:da li je dovoljna ta kiša da popuni par mjeseci zemlju koja je ispucala od vrucine?
cuo sam da je potrebno 25 dana da kisa koja je pala na bjelasnici dode do hrasnice i vrela bosne :-)
eluna

#1310 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

A_A_AKCIJA wrote:Treba stvari nazvati pravim imenom: REKET I UCJENA!

U pitanju je oprobani recept kopiran od GRAS-a. Građanima život učiniti nepodnošljivim, da bi se isposlovala reakcija Vlade Kantona (čitaj, dale pare za rekonstrukciju, popravke...).
VIK je firma koja je decenijama poslije rata dio sredstava koji je trebao biti reinvestiran u održavanje i strateške rekonstrukcije trošila na plate radnika. Slično kao i GRAS, koji je živio od donacija iz inostranstva, zaposlio gomilu ljudi preko štele, kompletnu firmu gurnuo pod hipoteku i na kraju uzimao u prosjeku 8 miliona godišnje od Kantona.
Niko me ne može ubjediti da se voda ne isključuje namjenski da bi se građanstvo iznerviralo. Prošli petak su je u mom naselju isključili u 12.30, kako bi svi oni koji su krenuli na džumu skontali koliki je problem sa vodosnadbjevanjem. I to petak pred izbore, providno da ne može biti providnije.
Očekuje nas divna zima: plin je toliko poskupio da će se 90% padinskih dijelova Sarajeva grijati na drva ili ugalj, redukcije vode, samo još fali da se dignu ovi iz elektroprivrede i eto pravog ugođaja 90ih. I opet će mnogi od nas kolutati očima i okrivljivati "papke" koji lože čumur, podsjećati na zakon o zabrani grijanja na ugalj u Sarajevu...

U normalnoj zemlji bi se desio bojkot. Neću da platim račun, jer nemam vode. Za šta da plaćam? Za pravo da napunim kanistere kada je ima?, Ne dolazi u obzir!

Ključno pitanje koje svako sebi treba da postavi jeste: do kada ćemo plaćati (bukvalno iz svog džepa), za greške i kriminal drugih? Ja u privatnoj kući plaćam plin i vodu po komercijalnoj cijeni i po utrošku, tj koliko sat izmjeri. Zašto sam diskriminiran u odnosu na nekoga, npr na Alipašinom polju, koji plaća paušal za vodu, grijanje po kvadratu isto ofrlje i još je stan dobio nekad 80ih!? Još veći je crnjak što je i u takvim uslovima loša naplata, pa ljudi neće ni to da plaćaju (jer ih ne mogu isključiti), što se opet reflektuje na cijene koje ja plaćam. Ja plaćam indirektno za dug Toplanama od nekih 60 miliona KM, jer to oni ne plaćaju Sarajevogasu, pa oni meni povećaju cijenu. Sada se pokušava isto sa vodom. Ja imam sat koji će mi nakucati nenormaln potrošnju zbog zraka u cijevima tokom redukcije, a sve zbog lijenosti i kriminala u VIK da naplate dugove i rade posao kako treba. Najlakše je kad imaš dug, kukati da ti država da pare i prevaliti ga na onoga ko redovno plaća.

Da li bi platili taksisti punu cijenu a on vas izbaci na pola puta? Ja ne bih! Da li bi tražili povrat novca u kinu za film koji je prikazan do pola? E isto je sa vodovodom. Neću da plaćam za vodu koje nema! Meni treba voda da se istuširam kada u petak dođem u 2 ujutro. Neću da smrdim na dim do subote u 8! Cijena za vodu koju plaćamo uključuje i uredno snadbijevanje.

U normalnoj državi bi se našao ambiciozan advokat koji bi oderao Kanton, otjerao VIK i Sarajevogas u stečaj a sebi obezbjedio egzistenciju na račun ovoga i ja molim Boga da se takav jedan uskoro pojavi. Neko ko će okupiti sve građane i za procenat pokrenuti tužbu protiv navedenih zbog diskriminacije, neispunjavanja obaveza iz ugovora... Kada se to desi, sve će krenuti u pravom smjeru i tek tada možemo očekivati usluge koje plaćamo.
:thumbup:
javite kad se javi advokat da se pridružim tužiteljima :)
karanana

#1311 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

vamo pisete da vam cijenu indirektno povecavaju neplatise, sto je vjerovatno i tacno.
a onda druga misao je poziv na kolektivnu multimilionsku tuzbu protiv tih firmi. ko bi vam platio novce iz te presude u vasu korist?
i sto se tice vode i mjerenja vode u stanovima naspram individualnih mjeraca u kucama, tu je situacija drugacija od grijanja. raja po stanovima placa znatno vece racune jer zbog pojedinaca a mozda i losih instalacija potrosnja je znatno veca nego kada neko ima individualno mjerilo na cijevima na ulazu u stan ili kucu.
a ni grijanje nije neka pljacka. izvolite i vi u kucama placajte po 100-150 maraka plina avansno ljeti pa vam racuni zimi i nece biti tako visoki jer cete koristiti avans koji ste uplatili u ljetnjim mjesecima.

a sa prvim dijelom a a akcijinog posta se slazem. ovdje ima dosta igre i manipulacije i ucjene.
mali_balon

#1312 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mali_balon »

A_A_AKCIJA wrote:Treba stvari nazvati pravim imenom: REKET I UCJENA!

U pitanju je oprobani recept kopiran od GRAS-a. Građanima život učiniti nepodnošljivim, da bi se isposlovala reakcija Vlade Kantona (čitaj, dale pare za rekonstrukciju, popravke...).
VIK je firma koja je decenijama poslije rata dio sredstava koji je trebao biti reinvestiran u održavanje i strateške rekonstrukcije trošila na plate radnika. Slično kao i GRAS, koji je živio od donacija iz inostranstva, zaposlio gomilu ljudi preko štele, kompletnu firmu gurnuo pod hipoteku i na kraju uzimao u prosjeku 8 miliona godišnje od Kantona.
Niko me ne može ubjediti da se voda ne isključuje namjenski da bi se građanstvo iznerviralo. Prošli petak su je u mom naselju isključili u 12.30, kako bi svi oni koji su krenuli na džumu skontali koliki je problem sa vodosnadbjevanjem. I to petak pred izbore, providno da ne može biti providnije.
Očekuje nas divna zima: plin je toliko poskupio da će se 90% padinskih dijelova Sarajeva grijati na drva ili ugalj, redukcije vode, samo još fali da se dignu ovi iz elektroprivrede i eto pravog ugođaja 90ih. I opet će mnogi od nas kolutati očima i okrivljivati "papke" koji lože čumur, podsjećati na zakon o zabrani grijanja na ugalj u Sarajevu...

U normalnoj zemlji bi se desio bojkot. Neću da platim račun, jer nemam vode. Za šta da plaćam? Za pravo da napunim kanistere kada je ima?, Ne dolazi u obzir!

Ključno pitanje koje svako sebi treba da postavi jeste: do kada ćemo plaćati (bukvalno iz svog džepa), za greške i kriminal drugih? Ja u privatnoj kući plaćam plin i vodu po komercijalnoj cijeni i po utrošku, tj koliko sat izmjeri. Zašto sam diskriminiran u odnosu na nekoga, npr na Alipašinom polju, koji plaća paušal za vodu, grijanje po kvadratu isto ofrlje i još je stan dobio nekad 80ih!? Još veći je crnjak što je i u takvim uslovima loša naplata, pa ljudi neće ni to da plaćaju (jer ih ne mogu isključiti), što se opet reflektuje na cijene koje ja plaćam. Ja plaćam indirektno za dug Toplanama od nekih 60 miliona KM, jer to oni ne plaćaju Sarajevogasu, pa oni meni povećaju cijenu. Sada se pokušava isto sa vodom. Ja imam sat koji će mi nakucati nenormaln potrošnju zbog zraka u cijevima tokom redukcije, a sve zbog lijenosti i kriminala u VIK da naplate dugove i rade posao kako treba. Najlakše je kad imaš dug, kukati da ti država da pare i prevaliti ga na onoga ko redovno plaća.

Da li bi platili taksisti punu cijenu a on vas izbaci na pola puta? Ja ne bih! Da li bi tražili povrat novca u kinu za film koji je prikazan do pola? E isto je sa vodovodom. Neću da plaćam za vodu koje nema! Meni treba voda da se istuširam kada u petak dođem u 2 ujutro. Neću da smrdim na dim do subote u 8! Cijena za vodu koju plaćamo uključuje i uredno snadbijevanje.

U normalnoj državi bi se našao ambiciozan advokat koji bi oderao Kanton, otjerao VIK i Sarajevogas u stečaj a sebi obezbjedio egzistenciju na račun ovoga i ja molim Boga da se takav jedan uskoro pojavi. Neko ko će okupiti sve građane i za procenat pokrenuti tužbu protiv navedenih zbog diskriminacije, neispunjavanja obaveza iz ugovora... Kada se to desi, sve će krenuti u pravom smjeru i tek tada možemo očekivati usluge koje plaćamo.
Evo i ja bi se pridruzio tuziteljima. Ja zivim u zgradi i ja placam za one koji ne placaju, ne placate samo vi koji zivite u kucama, svi mi koji redovno pacamo racune, placamo vodu i grijanje onima koji to ne placaju, mi placamo i odrzavanje za njih.
Pa samo se raspitaj sta su toplane uradile sa ovim opomenama koju su slali u septembru, potrazivali placanja iz 2006 godine, za racun koji sam platio, sluze se svim i svacim.
Najveci problem je nasa nesloga, pa prvi penzioneri lete da plate racune, pa onda oni "sta cu moram, sta cu ako mi iskljuce vodu, plin, struju ...." i sad ja sam treba da budem gradjanski nepsolusan, kome sebi, ako bi se stvorila neka masa neposlusnika bio bi prvi koji bi odbio platiti racun.
Evo ja bi pristao da pola godine platim dupli racun samo da se iznadje rijesenje da se neplatisama iskljuci grijanje i voda, ali da mi poslje, kada ih iskljuce, smanje racune.
Chiefukan

#1313 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Chiefukan »

kakvu su oni selendru od Sarajeva napravili, ko da živimo usred pustinje, a ne okruženi sa 5 rijeka, i 100 vrela na okolnim planinama
Nisrin

#1314 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

Znaci, prije kad su bile visoke temperature ljudi su imali redovno vodu, nije bilo potrebe za redukcijama i tako godinama, sad je odjednom problem jer su dotrajale cijevi...placamo prirodni rerus lopovima i previse, osim sto ulazu u plate, regrese, bonuse, srednjoskolcima sa kupljenom diplomom daju plate u hiljadama, pametnije im je novac poceti ulagati u infrastrukturu!
Last edited by Nisrin on 14/10/2012 16:15, edited 1 time in total.
mali_balon

#1315 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mali_balon »

R_v_P20 wrote:Kreni od sebe a ne od drugog :)
Ako je upuceno meni, ne kontam, nejse.

Evo primjer "stednje" vode i racionalnog koristenja, u cetvrtak ili srijeda ujutro pala neka lagana kisica a ovi iz rada peru ulice, hajd sto peru mokre ulice, ali sto peru ulice kada je "susa", sto se ulice ne peru navece kada je smanjena potrisnja, mah ...
Nismo bolje ni zasluzili
eluna

#1316 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

jesu li to iz VIK-a ukinuli brojeve telefona na web stranici????

definitivno prestajem plaćati račune - a oni neka me tuže ....... :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x mamu im njihovu ......... ne dam da me vrate u praistoriju
nuki_cika

#1317 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nuki_cika »

roki wrote:
nuki_cika wrote:Živa patnja s vodom i njihovim redukcijama.
Dok je bio juni/juli i one suše nije bilo vode,sad oktobar i opet redukcije :-)

Redukcije koje imaju građani sarajeva može značiti samo jedno,a to je da je sarajevo rupa od grada,mnogo veća nego što smo mislili.Samo nemoj da koji pametan dođe i kaže kako je sarajevo prelijep grad u kojem se fino može živjeti. :lol:
Od računa za vodu svaki mjesec naberu 5 do 6 miliona maraka,gdje nestaju te pare,pričamo o milionima maraka.
Cijevi se ne mijenjaju već decenijama,50,60 godina stare,dotrajale cijevi koje značajno smanjuju dotok vode do domaćinstava.
U tome je suština problema,Neke čak poticu i iz austrougarskog perioda :-)

Poznata je ona izreka"nek ti služi dok ti traje,ali kod nas je to malo drugačije "nek ti traje i kad te prestane služiti i zato imamo ovakav grad,ovakvu državu.
Pogledajte malo okolo,pričamo kako su stranci oduševljeni sarajevom kad dođu u posjetu,kako sarajevo ima neki poseban duh koji ga izdvaja od ostalih gradova-nemojte se zavaravati dragi ljudi,Ti isti stranci su zgroženi našom infrastruktorum,prelistajte malo stranice,pa ćete vidjeti.Pogledajte samo ona tandrkala od trmavaja,autobuse,vozove,pruge kojima ti vozovi prolaze,itd...

Hoćemo naprijed,a po pitanju infrastrukture stojimo u komunističkom dobu iz 60 ili 70 tih.
Znaju li ili znamo li značenje riječi"modernizacija"? :?

Sumnjam
Dovoljno je procitati do plavih slova i netreba dalje.Nikakve veze nema da li je oktobar mjesec ili bilo koji drugi u godini,ako nema padavina susa se samo nastavlja.U septembru su bila 3-4 kisna dana i za to vrijeme je toliko palo kise da se miljacka samo zamutila.Znaci zemlja se uopste nije natopila,vec je kisa samo malo zalila.Kada miljacka nadode,visak vode se ocjeduje u njeno korito,i u ostala korita po Sarajevu(Zeljeznica,Bosna).Dok god po Vilsonovom tukne nista od popunjavanja rezervoara
E hajd nam sad pametni reci što nema vode?Evo kiša pada već nekoliko dana.Gdje taj višak vode koji se ocjeduje u korita? :-)

Ne budi momak naivan i ne padaj na folove kretena iz VIKA. :run:
MeanMachine

#1318 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by MeanMachine »

eluna wrote:jesu li to iz VIK-a ukinuli brojeve telefona na web stranici????

definitivno prestajem plaćati račune - a oni neka me tuže ....... :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x mamu im njihovu ......... ne dam da me vrate u praistoriju

Evo link na stranicu sa kontakt telefonima ViK-a Sarajevo:

http://www.viksa.ba/kontakt.html
nino90

#1319 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nino90 »

ooj nema vode sad ni preko dana
:x
eeeeeee

#1320 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eeeeeee »

vode nema na ch willi izgleda da nam uvode i dnevne redukcije

dobro dosli u 21 vijek :x :x :x
eluna

#1321 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

na malti je upravo nestalo vode .................... u nedelju u pola jedan popodne :x :x :x :x :x :x ........... sreća, ne stigoh od drugih obaveza uključiti mašinu za veš ........

i kao što rekoh - definitivno NE PLAĆAM VIK-u NI MARKE VIŠE DOK VODE NE BUDE UVIJEK

kao što reče neko u ranijem postu - ne plaćam ni taksisti punu cijenu ako vožnja nije do krajnje destinacije, ne plaćam ni frizeru za pola frizure, nego za cijelu .......

zaboli me neka stvar za njihove probleme - neka se bore za svoje preduzeće ali prije svega neka rade kako treba ............. da je paušal bespravnim korisnicima 500 KM mjesečno brzo bi postali legalni, da su satove za vodu izmjestili na pristupačna mjesta vidjeli bi kad im se neko prikopča prije sata ......... nek se gone u đavola :x :x sve redovno plaćam svima, i na kraju "dobar i budala dva brata" ............ pa ako je jedino rješenje da postanem/o đon-obraz, i ako ne postoji alternativa - onda tako mora da bude
BlackStone

#1322 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

sheilak wrote:
BlackStone wrote:Stiže nam još malo ratne atmosfere - nemaju ni grijanja nego za 10 dana-
Ova raja što kuka da im po danu nema vode - ima nas kojima je tako još od jula. 2 dana ima, tri nema i sve tako. ja sam wc prilagodio stanju pa sam napravio sebi alternativnu česmu - kanister s pipom. Imam veliki galon na balkonu i sipaj... imam vode za mjesec dana, zabole me.

Mojmilo, vi ni jedne. Sad znate kako je nama bilo ... :D
:D cuj, ni jedne! interesantna ti je ova naprava sa kanisterom, trebao bi je patentirati, ali prije toga, posalji nama planove da i mi napravimo. ne znam, ja cu si jos kupiti ono drveno bure (za kupanje) kao u westernima :D

evo, sad pada kisa, valjda ce malo popustiti. a racuni, cini mi se, joss nisu stigli. (ako nekome jesu, moze li javiti ima li ikakve razlike u visini?)
Pa evo pravim nacrt, još malo pa ću ponuditi vodovodu kao alternativu kad jednom cijeli grad ostane bez vode :D
Ma ne bih ja u doba westerna, više mi se sviđa srednji vijek, tad se urban svijet nije kupao nego samo puderisao. :-) Što ćeš se kupati, samo se namiriši, vama ženama je puno lakše, svega u neseseru.

Eeeeee, da si živ i zdrav, znaš otkad su na Čvili dnevne redukcije. Jebo vodovod, improvizuj sebi česmu i bojler. Za bojler nas malo toplane zeznuše, samo da progriju... 8-)
karanana

#1323 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

Pa je li susa bila samo u sarajevu? Koji su jos gradovi i mjesta u bih i evropi pod ovakvim redukcijama zbog suse? Ne znam ni za jedan. Cak ni za mjesta koja su u pustarama i bez rijeka.
eeeeeee

#1324 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eeeeeee »

BlackStone wrote:
Eeeeee, da si živ i zdrav, znaš otkad su na Čvili dnevne redukcije. Jebo vodovod, improvizuj sebi česmu i bojler. Za bojler nas malo toplane zeznuše, samo da progriju... 8-)
izvini al kod mene nije bilo redukcije po danu do danas bilo je neki dan ali su mijenjali neku cijev koja je pukla
BlackStone

#1325 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

A digli su slušalicu ovi jebeni dispečeri, ne možeš više nikom ni skršiti sve po spisku. Makar da čovjek sebe olakša... evo već pola sata zauzeta linija.
Post Reply