Cini mi se da je prilicno tacno oznaceno razgranicenje izmedju entiteta na ovoj mapi. Medjutim ono je rezultat arbitrazne odluke donesene koliko se sjecam nekad krajem 90tih, a ne stvarnog stanja na kraju rata..sjever76 wrote:
ps. koliko je tacno ucrtana linija razgranicenja na ovoj mapi?
http://www.openstreetmap.org/?lat=43.85 ... rs=B000FTF
Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
-
neki
#1301 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- trambusek88
#1302 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Mislim da je tačna ova mapa, osim što ima greška na D4 na trgu V. Šekspira, jer tržni centar komplet pripada RS-u
Na Reintegrisanom dijelu Dobrinje 1 duž ulice kojom je nekad prolazio trolejbus, još uvijek su ostale radnje i kafane nerijetko sa ćiriličnim natpisima koje su bile tu prije 2001, tu su i prodavači koji prodaju crkvene svijeće i kalendare i fakat onaj ko nezna pomisliće da je to RS. Sad neznam kakav je etnički sastav reintegrisanih dijelova i kakvi su odnosi.
Na Reintegrisanom dijelu Dobrinje 1 duž ulice kojom je nekad prolazio trolejbus, još uvijek su ostale radnje i kafane nerijetko sa ćiriličnim natpisima koje su bile tu prije 2001, tu su i prodavači koji prodaju crkvene svijeće i kalendare i fakat onaj ko nezna pomisliće da je to RS. Sad neznam kakav je etnički sastav reintegrisanih dijelova i kakvi su odnosi.
- Bancho
#1303 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@sjever76
Danas ljudi dole zive normalno, pogotovo sad su tu generacije (ove djecurlije
)koje su rodjen u toku rata ili poslije rata, tako da se i ne sjecaju sta je dole sve bilo osim iz prica.
Sjecam se da nije bilo nekih velikih incidenata ni odmah nakon rata. Skoro svaku noc se raja (vecinom omladina njihova i nasa) skupljala na cesti i na narandzastom mostu izmedju D3b i D4. Znalo je biti dosta raje, zajebancija, prica, sala itd.
Spomenucu dva incidenta kojih se ja sjecam, a godina je 1996 proljece ili ljeto ne znam tacno.
Stojimo nas nekoliko vise na strani D4, kad ovaj jedan srbin rece meni “sta ono tvoji bjeze...” ja pogledah i fakat vidim svi moji bjeze, a ja ostadoh sam ovamo kod njih
. Onako u momentu ne znam sta da radim i tad ugledam crni audi (koji je isao iz pravca narandzastog mosta prema lukavickoj cesti) sa nazad spustenim prozorom i kroz prozor viri kratka dvocjevka. I nista lola prodje podize stakla i ode.
Drugi malo krvaviji incident desio se kada je gore kod crkve bio nekakav njihov vasar ili sta vec, elem nadjose se dvojica pametnih (zvacemo ih Mujo i Suljo
) koji odlucise da odu gore. Naravno srbi ih skontase kad su prelazili i uhvatise ih, onako opkolise i pitaju jednog da li su oni iz D3, kaze ovaj nismo. Pitaju drugog a on kaze nismo alaha mi
. Vratili su se ko bumbari nateceni, tukli su ih rukama, nogama i cim su god stigli. Cuj nismo alaha mi 
Danas ljudi dole zive normalno, pogotovo sad su tu generacije (ove djecurlije
Sjecam se da nije bilo nekih velikih incidenata ni odmah nakon rata. Skoro svaku noc se raja (vecinom omladina njihova i nasa) skupljala na cesti i na narandzastom mostu izmedju D3b i D4. Znalo je biti dosta raje, zajebancija, prica, sala itd.
Spomenucu dva incidenta kojih se ja sjecam, a godina je 1996 proljece ili ljeto ne znam tacno.
Stojimo nas nekoliko vise na strani D4, kad ovaj jedan srbin rece meni “sta ono tvoji bjeze...” ja pogledah i fakat vidim svi moji bjeze, a ja ostadoh sam ovamo kod njih
Drugi malo krvaviji incident desio se kada je gore kod crkve bio nekakav njihov vasar ili sta vec, elem nadjose se dvojica pametnih (zvacemo ih Mujo i Suljo
- Bancho
#1304 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nekad i sad - most izmedju D3a i D2

- Nekako s proljeća
- Dozer
#1306 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Uh...'bem ti ovaj ulaz u tunel... Svaki put mi je bilo zlo kad stanem nogom na ove sine, pogledam lijevo i skontam da sam donji...da cu izac' sav usaftan, s bolovima u ledjima, koljena klecaju (jer sam vazda kroz njega prolazio natovaren k'o kakva mazga, al' ne jajima, mesom i naftom...). Sreca pa nikad nisam nos'o sljem, inace bih vjerovatno jednom ostao u tunelu u polozaju fetusa, jer da sam ga nosao, morao bi se saginjat' jos vise 
- eltroxin
#1307 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
I kada su poceli praviti zid prema nasoj Dobrinji pa se umorili i srusili ga... Povod je bio sto je nasa policija namamila onog cetalja sto je ubio Hakiju Turajlica, pa ga spengali. Imali neko mozda ovaj video? Znam da je snimljena cijela akcija...Bancho wrote:@sjever76
Danas ljudi dole zive normalno, pogotovo sad su tu generacije (ove djecurlije)koje su rodjen u toku rata ili poslije rata, tako da se i ne sjecaju sta je dole sve bilo osim iz prica.
Stojimo nas nekoliko vise na strani D4, kad ovaj jedan srbin rece meni “sta ono tvoji bjeze...” ja pogledah i fakat vidim svi moji bjeze, a ja ostadoh sam ovamo kod njih. Onako u momentu ne znam sta da radim i tad ugledam crni audi (koji je isao iz pravca narandzastog mosta prema lukavickoj cesti) sa nazad spustenim prozorom i kroz prozor viri kratka dvocjevka. I nista lola prodje podize stakla i ode.
Drugi malo krvaviji incident desio se kada je gore kod crkve bio nekakav njihov vasar ili sta vec, elem nadjose se dvojica pametnih (zvacemo ih Mujo i Suljo) koji odlucise da odu gore. Naravno srbi ih skontase kad su prelazili i uhvatise ih, onako opkolise i pitaju jednog da li su oni iz D3, kaze ovaj nismo. Pitaju drugog a on kaze nismo alaha mi
. Vratili su se ko bumbari nateceni, tukli su ih rukama, nogama i cim su god stigli. Cuj nismo alaha mi
- trambusek88
#1308 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nekad 2005/06 prelazim ja narančasti most na bivšem razgraničenju, kad ono vidim klince od 7-9 godina, jedni na D3B, drugi na D4. Ovi sa D4 psuju kur'an, džamiju, majku tursku i balijsku... Ovi sa D3B uzvraćaju psujući im crkvu, majku vlašku i četničku. Paralelno sa psovkama leti kamenje, pa i pokoja pivska flaša.
Umjesto da im kažem nemojte ba djeco, ja sam ubrzao da me šta ne potrefi u glavu.
Umjesto da im kažem nemojte ba djeco, ja sam ubrzao da me šta ne potrefi u glavu.
- hamza_sa
#1309 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Stvarno se niko ne sjeca MUAMERE PUSKE i sta je bilo sa njom?!?!?!?!
- Dozer
#1310 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Meni nemoj zamjeriti...slabo mi idu imena, pa nemam pojma o kome pricas. Face su vec duga stvar, ali... 
-
obelix1
#1311 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
istina priznajem, zamjenio sa maderomalidedo wrote:jest kad bi se zajebavali,trokadero je danasnja picerija ispod "etna",a gdje je frizerland prije rata je bila"madera"obelix1 wrote:trokadero je bi kafić u naselju,danas je tu frizerland
- XXS
#1312 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Zao mi je al' izblijedila su neka imena. Jesmol' nju zvali "zuta"? Kasikara u stanu pored linije?hamza_sa wrote:Stvarno se niko ne sjeca MUAMERE PUSKE i sta je bilo sa njom?!?!?!?!
- hamza_sa
#1313 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ne. Ona je bila medicinska sestra na pocetku agresije. Ranjavana je vise puta. Kasnije je proglasena heroinom.XXS wrote:Zao mi je al' izblijedila su neka imena. Jesmol' nju zvali "zuta"? Kasikara u stanu pored linije?hamza_sa wrote:Stvarno se niko ne sjeca MUAMERE PUSKE i sta je bilo sa njom?!?!?!?!
Ne sjecam se da ju je iko spomenuo iza tog perioda sa pocetka agresije.
A, volio bih znati sta je sa njom.
Ostala mi je u lijepom sjecanju. Maja 1992. godine kada sam ranjen, pod kisom granata je dotrcala do mene da mi pruzi prvu pomoc. Cak je i narednih dana pod slicnim uslovima dolazila da me previja.
Bila je veoma pozrtvovana i hrabra. Zalosno da je se malo raje sjeca.
-
Emina_88
#1314 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jako smijesno i zabavnoBancho wrote:
Drugi malo krvaviji incident desio se kada je gore kod crkve bio nekakav njihov vasar ili sta vec, elem nadjose se dvojica pametnih (zvacemo ih Mujo i Suljo) koji odlucise da odu gore. Naravno srbi ih skontase kad su prelazili i uhvatise ih, onako opkolise i pitaju jednog da li su oni iz D3, kaze ovaj nismo. Pitaju drugog a on kaze nismo alaha mi
- karanana
#1315 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
jedan dio dobrinje se integriso tek 2001. godine?
-
nemoguce vruce
#1316 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Fadila Odzakovic zvana Zuta, rodom je bila iz Gorazda. Tesko ranjena 19,09.1992 na Zuci, preselila na Ahiret 20.09.1992. Bila u Velesickoj ceti. Molim Allaha dz. da je uvede u dzennetske basce.hamza_sa wrote:Ne. Ona je bila medicinska sestra na pocetku agresije. Ranjavana je vise puta. Kasnije je proglasena heroinom.XXS wrote:Zao mi je al' izblijedila su neka imena. Jesmol' nju zvali "zuta"? Kasikara u stanu pored linije?hamza_sa wrote:Stvarno se niko ne sjeca MUAMERE PUSKE i sta je bilo sa njom?!?!?!?!
Ne sjecam se da ju je iko spomenuo iza tog perioda sa pocetka agresije.
A, volio bih znati sta je sa njom.
Ostala mi je u lijepom sjecanju. Maja 1992. godine kada sam ranjen, pod kisom granata je dotrcala do mene da mi pruzi prvu pomoc. Cak je i narednih dana pod slicnim uslovima dolazila da me previja.
Bila je veoma pozrtvovana i hrabra. Zalosno da je se malo raje sjeca.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1317 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
jes ali nemam pojma kad... to je ono nakon što je međunarodni sudija odlučio šta će sa zgradama kroz koje prolazi linija razgraničenja...karanana wrote:jedan dio dobrinje se integriso tek 2001. godine?
- Bancho
#1318 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
NaravnoEmina_88 wrote: Jako smijesno i zabavno
- Bancho
#1319 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ne znam kako ovo nisam vidio prije
Minut prije pogibije smo razgovarali. Onako tesko ranjenog neko ga je donjeo ispred njegovog haustora tj. iza zgrade kod prolaza (kod slasticarne KUP) gdje je izdahnuo. Poslije smo na tom mjestu u betonu urezali njegovo ime i prezime, datum rodjenja i pogibije koje se i dan danas nalazi tamo.
-
srdjanm
#1320 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sta zelis cuti za 3B mangupe Fejsala,Zebu,Edu jeli to ta luda ekipa o kojoj pricas...
-
srdjanm
#1321 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Da ali budi realan mogla je da padne kao i celi grad kad god su srbi to pozeleli ali nije jer je bilo mnogo izdaja na srpskoj strani.. Pare cuda praveSarajmen wrote:Jah...
Mi koji znamo kakvo je ukupno stanje bilo u opkoljenoj Dobrinji, smo dužni pojasniti eventualnim učesnicima na temi o složenosti tog stanja (u svim segmentima) kako ne bi kasnije morali da reagujemo na njihovo izneseno mišljenje, tačnije neznanje. A bez dileme , Dobrinja je sastavni dio sarajevske pobjede . Tipkamo se...
-
juzna_strana
#1322 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Karadzicevi Srbi na svu srecu nisu to pozeleli i mi se sacuvasmo..srdjanm wrote:Da ali budi realan mogla je da padne kao i celi grad kad god su srbi to pozeleli ali nije jer je bilo mnogo izdaja na srpskoj strani.. Pare cuda praveSarajmen wrote:Jah...
Mi koji znamo kakvo je ukupno stanje bilo u opkoljenoj Dobrinji, smo dužni pojasniti eventualnim učesnicima na temi o složenosti tog stanja (u svim segmentima) kako ne bi kasnije morali da reagujemo na njihovo izneseno mišljenje, tačnije neznanje. A bez dileme , Dobrinja je sastavni dio sarajevske pobjede . Tipkamo se...
Hvala ti sto si nam prenio svoja saznanja ti dobri covece,tebe smo zeljno iscekivali..
- black point
#1323 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ma Srle moj dragi,da su srbi imali damu (čitaj šatrovački) sa svom onom lozom,šljivom,tenkovima,artiljerijom bi ušli sa ili bez tih para koje spominješ,ali nisu imali opet ponavljam damu.Npr. na početku agresije kada smo konsoldovali redove ,postavili samo školske protivtenkovske mine na džadu kojom su Arkanove mace vozale se iz Lukavice na Mojmilo sa onom žutom ravaku na transporteru,sve do tada.Kasnije , prc gotovo,usrali se ko grlice...srdjanm wrote:Da ali budi realan mogla je da padne kao i celi grad kad god su srbi to pozeleli ali nije jer je bilo mnogo izdaja na srpskoj strani.. Pare cuda praveSarajmen wrote:Jah...
Usput da istipkam jednu anegdotu,kada sam već spomenuo Mojmilo i nestašicu vode,na liniju u selu ispod Dobrinje sadašnja ulica Senada Poturka Senčija,srbi nas provociraju sa rijčima balije imate li vode da operete guzicu,na šta Dženan M. odgovara,nemamo,ali imamo Knjaz Miloša pa sa njim peremo...
Lijep pozdrav...
-
felsh
#1324 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
srdjanmsrdjanm wrote:Da ali budi realan mogla je da padne kao i celi grad kad god su srbi to pozeleli ali nije jer je bilo mnogo izdaja na srpskoj strsani.. Pare cuda praveSarajmen wrote:Jah...
Istinu zboris, moglo je pasti i sarajevo i dobrinja al kako Gen.Divjak rece mladicu: trebas da budes spreman da ti pogine 80 000 vojnika da osvojis grad,ti to nemas i nemozes.
A ta prica pare rade svoje,pa prijatelju gdje su nasi sve stali zbog sitnih nekih interesa da ne pricamo jer i ti to znas!
Samo me interesuje sto vasi ne stadoste u Foci,Prijedoru,Visegradu,Zvorniku itd kako tu pare nisu bile problem.Mora da su npr. i u Gorazdu pare napravile problem i u Gradaccu itd,itd
- poznanik
#1325 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Političkim vođama paradržavne RS i GŠ paravojne VRS nikad na pamet nije padala ideja o okupiranju - vojno-političkom zauzimanju cjelokupne teritorije Sarajeva. Jedina namjera je bila iscrpljivanje stanovništva glađu, žeđu, hladnoćom, dovođenje u psihološku krizu ukidanjem struje i konstantnim, neselektivnim granatiranjem gradskog područja, uz ubistva snajperima, itd. a sve ne bi li se stvorio pritisak na legalnu Vladu RBiH da popusti pod pritiskom dijela Srba iz BiH i kapitulira, odnosno - cilj je bilo poništenje Referenduma i povrat RBiH u okvire države SRJ. Ništa drugosrdjanm wrote:Da ali budi realan mogla je da padne kao i celi grad kad god su srbi to pozeleli ali nije jer je bilo mnogo izdaja na srpskoj strani.. Pare cuda praveSarajmen wrote:Jah...