Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
shin

#1301 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

plain vanilla wrote: zna li neko koliko dnevno trebam voziti onaj sobni bicikl da bi bilo nekih rezultata?
40min + trening svaki dan, bez treninga poduplaj minutazu.

Biciklo je dosadno.
skafiskafsnjak

#1302 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Damirov wrote:Ne jedi hljeb nikako,ne jedi masnu hranu,po mogucnosti ne jedi meso i trci bar svaki drugi dan pa ces vidjeti kako se mrsa
procita li ti ijednu stranicu od pocetka teme ? :x
shin

#1303 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

L00d wrote:
Damirov wrote:Ne jedi hljeb nikako,ne jedi masnu hranu,po mogucnosti ne jedi meso i trci bar svaki drugi dan pa ces vidjeti kako se mrsa
procita li ti ijednu stranicu od pocetka teme ? :x

Kako nije, vidis da prica o mrsanju :lol:
elle_

#1304 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by elle_ »

kojeime wrote:
elle_ wrote:Malo sam čitala sve vaše komentare i načine kao bi trebalo smršati...dobila sam oko cca 10 kg (više se uopće ne vagam pa zato ne znam tačno koliko sam se udebljala) u zadnjih 6 mjeseci, tj.kako sam prestala pušiti.
Ko god kaže da nije istina da se prestankom pušenja udeblja, laže!.
Najgore od svega je to što nisam nešto posebno (primjetno) jela vše nego inače, ali sam se ipak debljala, pa čak ni sad nije stalo, imam osjećaj da svakim danom sam još deblja bez obzira što pazim na hranu.
Nadovezala bih se na raniji komentar da je sve povezano od hormona, stresa pa nadalje i to je sigurno tačno, prestanaka konzumirnja cigareta stavara osjecaj razdražljivosti i te osobe su sklonije stresovima što negativno utiče na rad metabolizma.
Razmišljala sam (laički) da počnem koristiti nešto za smirenje, nešto na biljnoj bazi da li u vidu čaja ili nekih biljnih lijekova, zaboravila sam napisati da mi je posao pre stresan, uglavnom nešto što opušta tokom dana.
Zatim, sve ono što ste naveli kod ishrane (smanjiti ugljiko hidrate, povečati unos proteina itd.), ustvari koliko prilike dozvoljavaju (teško je nekom ko ima porodicu i pravi svakodnevno ručak za još 2-3 osobe, a koje ne pate od debjine, držati se striktno navedenog).
Zatim, uvela sam šetnje, vikendom duže šetnje, a radnim danom kraće, fitness ne dolazi u obzir jer je skup, pogotovo u današnji vakat, biciklo nemam kud voziti, makar u mom naselju nema biciklističkih staza, trčanje isto tako je malo teža misija jer ni za to nema staza, a ružno bi izgledalo da trčim oko zgrada, udata žena, majka djece koja se igraju oko tih zgrada (da mi se djeca smiju i zadirkuju moju djecu zbog mene :-D ).
Da idem na posao pješke ni to ne ide jer koristim službeno auto i moram uvijek biti dostupna.
Zatim, imam problem i sa većim unosom tečnosti, nije problem popiti vode dnevno 1,5-2 l dnevno, problem je što na svaku popijenu čašu moram otiću u wc 2 puta :-?, što nije baš praktično kad ste na poslu.
Sve u svemu, lahko je provoditi dijete onima koji nisu opterečeni ničim drugim, a što se tiče žena koje rade i koje imaju porodicu, sve navedeno je puno teže, ne kažem nemoguće ali jako teško.
Pokušat ću, bitno je ne odustati kod prve poteškoće :-D , e da još pitam ima li neko ko je uspio skinuti dobivene kile nakon prestanka pušenja, naravno a da nije ponovo počeo pušiti ?????
Ko hoce ndje nacin, ko nece nadje razlog. Znam jer i ja radim to isto u nekim slucajevima. Sve nesto bih a nadjem hiljadu razloga zasto "objektivno" ne mogu. I onda vidim nekoga koje je teze nego meni to izvesti da to radi. Onda se postidim i prestanem pricati o tome :)

Ovo boldirano. Pokusas da gledas sa druge strane. Radis to zbog sebe ne zbog drugih. I mozda ce se druga djeca smijati tvojoj. Ali kada nakon izvjesnog vremena njihove mame budu sa 5-10-20 kilograma viska a ti budes utegnuta macka sjeti se poslovice ko se zadnji smije najsladje se smije :)

Malo sala, malo ozbiljno ovaj moj post.

Ma sve ja to znam, u stavri da nisam takva kao što sam navela sigurno nebi ni imala problema sa kilažom, u stvari svi koji su skloni debljanju su (većinom) lijeni ljudi, ja priznam za sebe :), znam da ću naći milion i jedan razlog zašto ja ne mogu vježbati, zašto ne idem trčati itd.
Uglavnom smanjila sam unos hrane, na minimum svela unos ugljikohidrata,izbacila sokove, slatko, povećala unos voća i povrča, šetam svaki dan , još se nisam predala :-D , pa ćemo vidjeti....
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1305 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

Ovo je zaista istina nasa, tuzna ali istina.
Zasto je kod nas narod toliko opterecen time sta ce reci mahala pa i ako odes trcati? Koga briga ba :? :lol:
Ne trcis za mahalu nego za sebe.
Smijat ce ti se? Pa?
Ti svoje furas, a one/i nek se smiju i nabijaju kile :-)

Mi smo uvijek bili mimo svijeta :-)
beautyfool

#1306 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by beautyfool »

Pa zar je trcanje jedina fizicka aktivnost ? ima toliko programa i videa na internetu koji ti mogu pomoci u vjezbanju u kuci, naravno ako hoces da vjezbas a u ostalom, prilagodjen jelovnik, redovni mali obroci bi trebali dovesti liniju u normalu.
wewa

#1307 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by wewa »

da mi je trcanje jedina opcija za mrsanje, sad bih imala 250 kg. ljudi moji, meni to nikako ne pase! em se osjecam nebulozno, trcanje bez cilja nimalo mi nije motivirajuce, em me koljena i ledja bole. i tako je to oduvijek, isti problem imam od djetinjstva, a nije da mi (je) fali(lo) fizicke aktivnosti...
HAVANA

#1308 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by HAVANA »

Sta bi ba ruzno izgledalo? :shock: :lol: To je super,i super izgleda,i jebo mahalu :roll:
MedenoSrce

#1309 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MedenoSrce »

Samo tegovi i to ne oni "pederski" i da vidiš za dva mjeseca :thumbup:
Ne bole te zglobovi, mahala će imati o čemu da govori a tebi dobro.
Strpljiva

#1310 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Strpljiva »

Trčanje ujutro vs uveče?
fc.velež-religija

#1311 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fc.velež-religija »

jogurt+piva,mlijeko+coca cola...
Michun

#1312 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Michun »

ladyblue18 wrote:Ovo je zaista istina nasa, tuzna ali istina.
Zasto je kod nas narod toliko opterecen time sta ce reci mahala pa i ako odes trcati? Koga briga ba :? :lol:
Ne trcis za mahalu nego za sebe.
Smijat ce ti se? Pa?
Ti svoje furas, a one/i nek se smiju i nabijaju kile :-)

Mi smo uvijek bili mimo svijeta :-)
vala bas, ja prije par godina kupila in line role, stitnike, trazila koga da mu platim da me uci (bar cas,dva)...
i svi meni govore, joj stara si ti sad da ucis, pa pasces slomices se, pa jesi sega sa stitinicima i tako.
Hebe se mene, ja se obucem ko' atomski mrav (nemam kacige al ne bi se bunila), i lagano noga za nogom, rolam za svoj cejf, totalno sporo i amaterski al meni krasno. cak sam jednom i trehnula dobro, otresla prasinu i nastavila. jes da me bolila zadnjica, al' eto.
Michun

#1313 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Michun »

a o mrsanju - mogu davati naputke.
smrsala 10 kg prije 4 i vise god. i odrzavam tu kilazu.
vjezba, vjezba i samo vjezba.
naravno zaboravi na hranu iza 6, kolace mozes kad je kome rodojos i to probas pola ili 1/4, hljeba minimum (razumijem da neko ne zna bez hljeba jesti).
ali mislim da kod nas ljudi piju puno soka. ja gdje god dodjem, meni hos' sok. kazem ne pijem sokove. aaaaaaaa cure. pa ne volim. nekad u pms mi sok od jabuke ili ananasa naumpadne ali to je pms, nema veze sa normalnim stanjem :D
btw-meni totalno dogovara da ne jedem do 12 ili 1 popodne jer moj organizam spava. ja jedem tada i nesto oko 5-6 kad dodjem s posla i to je to. ponekad uvece voce ili sta tako. nutricionista ljiljana mocinic (mislim da se odselila iz Sa) je propagirala taj nacin ishrane. pa mozda da neko i to proba, da izbaci dorucak...
lelan

#1314 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by lelan »

hah , glavne obroke ne izbacivati iz prehrane. 2 užine voca i naravno izbjegavati masno przeno zasladzene sokove i grickalice i bazirati se na kuhanu hranu naravno u normalnim kolicinama ...ako mislite na zdravlje , ako ne bacite se na gladovajne pa do anoreksije ...ko prije to bolje...hah
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1315 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

Strpljiva wrote:Trčanje ujutro vs uveče?
Moze se trcati bilo kada, ali je ujutru najbolje na taste jer tada ima najveci ucinak i najvise se trosi masti, tako kazu.
Naravno ko moze tako.

Michunko, svi ti savjeti su ti mahom pogresni i nezdravi. Dorucak ne bi trebao niko preskakati a narocito ne neko ko mrsa jer je dorucak najvazniji i naobilniji obrok u toku dana.
A i ta prica kako poslje 6 ne treba jesti je isto dibidus pogresna, osim ako ne idemo spavati u 8,9.
Covjek treba imati 3 glavna bar obroka u toku dana a 2 medjuobroka po zelji jel, poenta je da sto vise puta jedemo ubrzava se metabolizam, a kad bi jeli 2 puta dnevno samo bi se debljali jos vise i kile bi se slagale i naravno stalno bi se glad javljala.
Ko moze tako, ja mu se divim.

Ljudi prave ovakve greske i onda odose misici, ode zdravlje itd...

Samo ovo za sokove se slazem, i ja gdje odem ljudi mi guraju sok pod nos i ne mozes ih ubjediti da neces i tacka :lol: :-)
Loulou

#1316 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Loulou »

elle_ wrote:Malo sam čitala sve vaše komentare i načine kao bi trebalo smršati...dobila sam oko cca 10 kg (više se uopće ne vagam pa zato ne znam tačno koliko sam se udebljala) u zadnjih 6 mjeseci, tj.kako sam prestala pušiti.
Ko god kaže da nije istina da se prestankom pušenja udeblja, laže!.
Najgore od svega je to što nisam nešto posebno (primjetno) jela vše nego inače, ali sam se ipak debljala, pa čak ni sad nije stalo, imam osjećaj da svakim danom sam još deblja bez obzira što pazim na hranu.
Nadovezala bih se na raniji komentar da je sve povezano od hormona, stresa pa nadalje i to je sigurno tačno, prestanaka konzumirnja cigareta stavara osjecaj razdražljivosti i te osobe su sklonije stresovima što negativno utiče na rad metabolizma.
Razmišljala sam (laički) da počnem koristiti nešto za smirenje, nešto na biljnoj bazi da li u vidu čaja ili nekih biljnih lijekova, zaboravila sam napisati da mi je posao pre stresan, uglavnom nešto što opušta tokom dana.
Zatim, sve ono što ste naveli kod ishrane (smanjiti ugljiko hidrate, povečati unos proteina itd.), ustvari koliko prilike dozvoljavaju (teško je nekom ko ima porodicu i pravi svakodnevno ručak za još 2-3 osobe, a koje ne pate od debjine, držati se striktno navedenog).
Zatim, uvela sam šetnje, vikendom duže šetnje, a radnim danom kraće, fitness ne dolazi u obzir jer je skup, pogotovo u današnji vakat, biciklo nemam kud voziti, makar u mom naselju nema biciklističkih staza, trčanje isto tako je malo teža misija jer ni za to nema staza, a ružno bi izgledalo da trčim oko zgrada, udata žena, majka djece koja se igraju oko tih zgrada (da mi se djeca smiju i zadirkuju moju djecu zbog mene :-D ).
Da idem na posao pješke ni to ne ide jer koristim službeno auto i moram uvijek biti dostupna.
Zatim, imam problem i sa većim unosom tečnosti, nije problem popiti vode dnevno 1,5-2 l dnevno, problem je što na svaku popijenu čašu moram otiću u wc 2 puta :-?, što nije baš praktično kad ste na poslu.
Sve u svemu, lahko je provoditi dijete onima koji nisu opterečeni ničim drugim, a što se tiče žena koje rade i koje imaju porodicu, sve navedeno je puno teže, ne kažem nemoguće ali jako teško.
Pokušat ću, bitno je ne odustati kod prve poteškoće :-D , e da još pitam ima li neko ko je uspio skinuti dobivene kile nakon prestanka pušenja, naravno a da nije ponovo počeo pušiti ?????
@elle_, slažem se s ovom konstatacijom i ja se iskreno divim svim ženama koje uspijevaju toliko toga u životu iskombinirati.

Ali - po ko zna koji out na ovom forumu ću preporučiti (mislim da sam to uradila i na ovoj temi, na jednoj od prethodnih stranica):
http://www.bodyrock.tv/category/daily-w ... -workouts/

To su vježbe koje se mogu izvoditi kod kuće.
Samo skrolaj (vježbe su po datumima) i naći ćeš sigurno neke koje ti odogovaraju. Intenzitet određuješ prema vlastitim mogućnostima, kao i granicu do koje želiš ići (kako da ti tijelo izgleda). I opet napomena - ne obaziri se na izgled demonstratorice (Lisa). To je rezultat dugotrajnog i mukotrpnog treniranja i njene želje da tijelo dovede u takvu formu.
Na istoj toj stranici imaš korisnih savjeta za prehranu.

Što se pušenja tiče, ja sam bila prestala i nisam ni malo dobila na težini. Onda sam iz gluposti opet počela pušiti; ne prestaje mi se a morala bih.
cx6

#1318 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cx6 »

Kako je moguce da sam se udebljao 2kg za 7 dana a poceo redovno trenirati i pazim na hranu,a za vrijeme netreniranja i nepazenja na hranu kilaza je stagnirala.
Mr.Penguin

#1319 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

cx6 wrote:Kako je moguce da sam se udebljao 2kg za 7 dana a poceo redovno trenirati i pazim na hranu,a za vrijeme netreniranja i nepazenja na hranu kilaza je stagnirala.
pijes li vise vode?
cx6

#1320 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cx6 »

U prosjeku 1,5l,sto je za oko 1l vise no uobicajno.Znaci moze biti da je do vode?
Mr.Penguin

#1321 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

cx6 wrote:U prosjeku 1,5l,sto je za oko 1l vise no uobicajno.Znaci moze biti da je do vode?
Moze ali nemoj vodu smanjivati, trebati ti za mozak, celije, organe, probavu i sve ostalo.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1322 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

Mr.Penguin wrote:
cx6 wrote:U prosjeku 1,5l,sto je za oko 1l vise no uobicajno.Znaci moze biti da je do vode?
Moze ali nemoj vodu smanjivati, trebati ti za mozak, celije, organe, probavu i sve ostalo.
obrati paznju na unos soli, sol zadrzava vodu u organizmu
HAVANA

#1323 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by HAVANA »

cx6 wrote:Kako je moguce da sam se udebljao 2kg za 7 dana a poceo redovno trenirati i pazim na hranu,a za vrijeme netreniranja i nepazenja na hranu kilaza je stagnirala.

I meni puno toga nije bilo jasno :? Prije sa obicnom dijetom ko od sale skinem 5 kg a sada 2 mjeseca u fitnesu svaki dan i pazim sta jedem i koliko -5kg :? Ali,super se osjecam i spada gdje treba da spada.Jos 2 do 3 kg i meni dosta. :-D
Sto su mi se sise napuhale :shock: :lol:
pin-up

#1324 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pin-up »

Treniranjem se logično aktiviraju mišići, a i njima za rad i funkcioniranje treba energija tako da je to što si malo "teži" vjerovatno povećana mišićna masa, ne bi se trebao zabrinjavati ako se pridržavaš dijete i zdrave ishrane.

A za ovo što spominjete sokove i raznorazno nutkanje, to me tako nervira, kad kažu "E jel se to paziš? Pa uzmi bona malo neće ti ništa...", i onda svaki sljeći put "Ona se pazi" :D
Naš narod je spreman učiniti ti da se osjećaš loše i zbog dobrih navika (ovdje važi i ono za trčanje "u javnosti", iako mislim da svako kome je ofirno trčati vani, to zapravo govori jer je suviše lijen).
Loulou

#1325 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Loulou »

Super link @shin.

Budući da je, iz nekog razloga, ženama teško objasniti da, ako redovito i intenzivno vježbaju, neće izgledati kao ženske body buliderice i sl. ovo dobro dođe da im se "servira":
Once again: people get worried about getting TOO muscular or TOO defined. That’s pretty fucking idiotic. Once you are muscular or defined enough, you just stop trying to get even more muscular or defined. It will be hard enough to get even there, you will hardly achieve more than that.
:D
Post Reply