Preporučite album

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Nocty

#1301 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

CVIKERASH wrote:Ne valjaju majmuni,ne valja ferdinand pa sta onda valja ? Sta onda slusati,ganjat samo grupe imaju manje od 2000 pregleda na youtube da bi se "shvatila" muzika.
ma jasta ,treba slusat serpe i tanjire kako udaraju i pjesma po 20 minuta...opeth ima duge pjesme al to je nesto barem :)

onaj gore stavlja facepalm na ne znam ni ja sta,koncert je odlican :) kolko vas zna uopste za ovaj bend iz argentine?

a kome se ne svidja novi album arctic monkeys-a nema pojma o muzici ,nit je ikad zapalio dzoint kako treba bem ga ja :D
Obskurni

#1302 Re: Preporučite album

Post by Obskurni »

Nocty wrote:
CVIKERASH wrote:Ne valjaju majmuni,ne valja ferdinand pa sta onda valja ? Sta onda slusati,ganjat samo grupe imaju manje od 2000 pregleda na youtube da bi se "shvatila" muzika.
ma jasta ,treba slusat serpe i tanjire kako udaraju i pjesma po 20 minuta...opeth ima duge pjesme al to je nesto barem :)

onaj gore stavlja facepalm na ne znam ni ja sta,koncert je odlican :) kolko vas zna uopste za ovaj bend iz argentine?

a kome se ne svidja novi album arctic monkeys-a nema pojma o muzici ,nit je ikad zapalio dzoint kako treba bem ga ja :D
Samo se ti tješi :D
Nocty

#1303 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

daj smaracine,trebam djete uspavat :)
dale cooper

#1304 Re: Preporučite album

Post by dale cooper »

Nocty wrote:

Facepalm nije bio nužno upućen bendu koji si postavio, već tvojim brljotinama na prethodnoj stranici. :roll:

Ako ćemo da razgovaramo o temi "moja muzika je bolja od tvoje muzike" i muzičkom elitizmu, nije
problem, ponekad uživam u takvim dokonim raspravama. :D Ali ako ćemo o tome, moraš biti malo
bolje potkovan, više naslušan muzike i širih vidika. Bojim se da ćeš u tu bitku morati dovesti
malo jače snage od nekih drugo razrednih death metal bendova koje si spominjao.
Nocty

#1305 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

pa jest bolja od tvoje

i prvorazredni metal bendovi ,drugorazredni su ti carcas i death koje niko ne ferma ni tri posto,ovo je 2013 jos malo 14 godina i ti bendovi idu s vremenom i progresuju u svom konceptu sto su sebi napravili ,poput DT i katatonie,opeth je vec eksperimentalan i od njih se svasta moze ocekivat ...a te smarace sto ti postavljas samo pred spavanje mozes pustit da lakse zaspis.I nisi jedini ,sad je fol trendy da se postavljaju neki eksperimentalni bendovi sto imaju pjesme po 15 minuta i samo cujes jedan zvuk.
Obskurni

#1306 Re: Preporučite album

Post by Obskurni »

E hajde sad vec kad hoces da se bodeš sa rogatim.
Jedan Dark Tranquility koji nije ništa novo unio u muziku otkad postoji vec samo reciklira ono što je postao trend iz Gotenburga je za tebe klasa ?
Ljudi koji sviraju apsolutno iste riffove koji su od bog zna koga ukradeni sa dosta šupljim tekstovima nisu neko mjerilo. Pojavili su se sa trendom koji je počeo iz njihovog grada i još uvijek ga sisaju i kupe pare na tome. Ono jebote, Dark Tranquility je u istom rangu kao Plavi Orkestar.
Dok recimo Death (jedan od najboljih metal bendova svih vremena) pomiče granice tada dosta eksperimentalnih zvukova koji nam dolaze iz Amerike. Sa nevjerovatnom tehnickom potkovanoscu i dubokom mišlju preminulog Chucka izdaje albume koji su apsolutno bezvremenski. Albumi poput Symbolic, Human, Spiritual Healing su nosili izuzetno rafinirane poruke popracene kompleksnim kompozicijama. Kada bi metal mjesto muzike bio knjizevnost, ovo bi bile obavezne lektire. Dok bi recimo DT bio nešto tipa 50 nijansi sive.
O Carcassu ne bih ni da počinjem jer i o njima imam isto mnogo da kažem ali se bojim da neces razumjeti jer ocigledno odbijaš išta osim sebe.
Što se tiče tih engleskih šupljatora koji su još veci klonovi nego oni drugi šupljatori iz Švedske se stvarno ne isplati puno pisati. Jednostavna muzika za konzumiranje, pseudo intelektualni tekstovi i neka emotivnost od koje bi se i ispranom Balaševiću smučilo.
Izabrao si svoje predstavnika ukusa i kvaliteta izuzetno loše, onako ofrlje što bi se reklo. Upališ jutub i onako na prvu šta ti se svidi i toga se držiš. Simpatično je to i o tome možeš u haustoru da pričaš puno ali ako želiš da te neko shvati ozbiljno, odmakni od toga jer je to dno dna.
Modest Musorgski

#1307 Re: Preporučite album

Post by Modest Musorgski »

Ljuba Moljac wrote:volio bih kad bi raja na muziku gledala bez predrasuda. renome je nekada bila respektabilna izdavacka kuca koja je iynijedrila brojna velika imena. licno imam kolekciju albuma kupljenih, a kupovo sam i prijateljima po dijaspori.

ako neko voli ovu nasu domacu vrstu muzike ili yeli da poslusa nesto novo evo par preporuka.
kako ono kazu da kupujemo domace, balkansko , nashe je uglavnom.

ajd da ne gnjavim, evo 2 albuma...

Image
Cover me osvojio! tacno se nazire kvalitet. Evo jedna povratna preporuka. KLASIK

dale cooper

#1308 Re: Preporučite album

Post by dale cooper »

Nocty wrote:pa jest bolja od tvoje

i prvorazredni metal bendovi ,drugorazredni su ti carcas i death koje niko ne ferma ni tri posto,ovo je 2013 jos malo 14 godina i ti bendovi idu s vremenom i progresuju u svom konceptu sto su sebi napravili ,poput DT i katatonie,opeth je vec eksperimentalan i od njih se svasta moze ocekivat ...a te smarace sto ti postavljas samo pred spavanje mozes pustit da lakse zaspis.I nisi jedini ,sad je fol trendy da se postavljaju neki eksperimentalni bendovi sto imaju pjesme po 15 minuta i samo cujes jedan zvuk.
Po čemu? Samo zato što ti to tako kažeš? :lol: Uz koju argumentaciju? :zoka:

Ovo za Carcass i Death je bolje i ne komentarisati. Pljuvanje po nekim od kapitalnih djela žanra koji
navodno voliš, govori najbolje o tome koliko ustvari (malo) poznaješ materiju.
LSD

#1309 Re: Preporučite album

Post by LSD »

Nocty wrote:pa jest bolja od tvoje

:shock: :shock: propucaj sebi koljeno, zbog ove izjave ...sve što je izdao Dark Tranquility u svojoj karijeri- ne vrijedi jednog Heartworka....a da ne pricamo o jednom Individual-u i Human-u....to kompletna skandinavska scena nece nikad stici ni dostici.

sram te bilo
Ljuba Moljac

#1310 Re: Preporučite album

Post by Ljuba Moljac »

ekstremni metal je muzika ne bas sasvim uredu ljudi. kad se neko fura na te stvari, promovirajuci zlo, taj ne moze biti dobar covjek.
vidjam tu omladinu po gradu u crnini sa kakvim majicama, glavama, kosturima... necu da sudim ni o kome, ali nisu oni bas svoji.
ja sam malo izucavo te bendove pa su mi poznati bruce dickinson i jos neki pjevaci i njih donekle shvatam jer je to soubiznis. ali kad se neko lozi na to da pocinje da imitira sve te negativne uticaje i stajling, onda je to ozbiljan problem.

sad sam poslusao malo ove linkove sto ste stavili i ne dopada mi se. ali, eto svako ima svoje.
Nocty

#1311 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

bendovi koje ja slusam ne pjevaju o nikavim djavolima nit se furaju na to,to je black metal ,ovi bendovi su dubokoumna filozofija sto se tekstova tice(a bogami i muzike)

sto se tice carcassa i heartworka ne lezi mi to,muzicki je solidan al to je 93ce bilo,recimo in flames sa jester race albumom odpuhuje ovo u nistavilo a da ne spominjem colony il clayman,niko na kugli zemaljskoj ne moze parirati skandinavskim bendovima kad je metal u pitanju pa ti pricaj sta hoces,isto ko sto niko ne moze parirati englezima kad je rijec o indy muzici il nekim hair bendovima,ili grunge kod amera...to je tako kako je.
Nocty

#1312 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

.sve što je izdao Dark Tranquility u svojoj karijeri- ne vrijedi jednog Heartworka...
hahaha

samo ova pjesma (a da ne govorim album) je bolja od citave diskografije carcassa :)

sad sam poslusao malo ove linkove sto ste stavili i ne dopada mi se. ali, eto svako ima svoje.
ni muhamed mesanovic hamic? :sad:
Nocty

#1313 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

Po čemu? Samo zato što ti to tako kažeš? :lol: Uz koju argumentaciju? :zoka:

Ovo za Carcass i Death je bolje i ne komentarisati. Pljuvanje po nekim od kapitalnih djela žanra koji
navodno voliš, govori najbolje o tome koliko ustvari (malo) poznaješ materiju.
ama ti si zaosto u vremenu jarane,2014 godina je jos malo a ne 93ca,znas samo za ta dva metal benda il albuma i to je to ,idi slusaj dub house ultra tuti fruti haha
Nocty

#1314 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

Obskurni wrote:E hajde sad vec kad hoces da se bodeš sa rogatim.
Jedan Dark Tranquility koji nije ništa novo unio u muziku otkad postoji vec samo reciklira ono što je postao trend iz Gotenburga je za tebe klasa ?
Ljudi koji sviraju apsolutno iste riffove koji su od bog zna koga ukradeni sa dosta šupljim tekstovima nisu neko mjerilo. Pojavili su se sa trendom koji je počeo iz njihovog grada i još uvijek ga sisaju i kupe pare na tome. Ono jebote, Dark Tranquility je u istom rangu kao Plavi Orkestar.
Dok recimo Death (jedan od najboljih metal bendova svih vremena) pomiče granice tada dosta eksperimentalnih zvukova koji nam dolaze iz Amerike. Sa nevjerovatnom tehnickom potkovanoscu i dubokom mišlju preminulog Chucka izdaje albume koji su apsolutno bezvremenski. Albumi poput Symbolic, Human, Spiritual Healing su nosili izuzetno rafinirane poruke popracene kompleksnim kompozicijama. Kada bi metal mjesto muzike bio knjizevnost, ovo bi bile obavezne lektire. Dok bi recimo DT bio nešto tipa 50 nijansi sive.
O Carcassu ne bih ni da počinjem jer i o njima imam isto mnogo da kažem ali se bojim da neces razumjeti jer ocigledno odbijaš išta osim sebe.
Što se tiče tih engleskih šupljatora koji su još veci klonovi nego oni drugi šupljatori iz Švedske se stvarno ne isplati puno pisati. Jednostavna muzika za konzumiranje, pseudo intelektualni tekstovi i neka emotivnost od koje bi se i ispranom Balaševiću smučilo.
Izabrao si svoje predstavnika ukusa i kvaliteta izuzetno loše, onako ofrlje što bi se reklo. Upališ jutub i onako na prvu šta ti se svidi i toga se držiš. Simpatično je to i o tome možeš u haustoru da pričaš puno ali ako želiš da te neko shvati ozbiljno, odmakni od toga jer je to dno dna.
ko je prije dark tranquillitija svirao ? at the gates je poceo pa se raspo ,DT je pionir gotheburg metala ,a ako ti ne volis taj stil sta cu ti ja ,slusaj seljacke amere onda.svaki umjetnik ima neki svoj uzor i ide prema tome pa se nesto novo rodi iz tog tako da nemam pojma o cemu pricas kad kazes recikliranje ,cega? jesul to kopirali metaliku? maiden? nisi ti sluso damage done album nit haven ili mind's i...to je lektira..kakvi engleski supljatori? ko da ja sve slusam odatle,arctic monkeys je izdo najbolji album ove godine pa ti pricaj :) a prije tog ih uopste nisam sluso nit sam znao mnogo o njima.

Death je proslost,metal napreduje nevidjeno ,za mene su death npr drkadzije obicne ko i slayer
muzicki naravno dobri bendovi oba al sta vrijedi kad to nema neke duse svoje il kad ne spadaju pod moj kriterij :)
katatonia sa albumom great cold distance je moj stil vise

ajde mi reci da je i ovo drugorazredno pa necu nikad vise (trolovat) pricat s tobom :)

ti nazivas bendove koje su cijenjeni u svijetu dnom dna? i to uopste nisu komercijalni bendovi,nikad ih na radiju neces cuti
DT-dno dna
arctic monkeys-dno dna(kad ti napises ijednu pjesmu ko alex turner javi se onda i bicu tvoj number 1 fan)
a hajde da vidim tvoj album godine il uopste? isto ko da sam postavio rhiannin album il taylor swift pa eto uzimam to za svoje predstavnike ukusa
sram da te bude 8)
dezurni_ucenik

#1315 Re: Preporučite album

Post by dezurni_ucenik »

Jebote pa vi noctyja napali ko da slusa Selmu Bajrami i Seju Kalaca.I ti obskurny kenjas,sta ako slusa Monkeyse,sta ima lose u tome.Ja ih prvi ne slusam,izuzev par stvarki,ali nemam nista protiv njih,dobri su.Jel moraju svi slusati ono sto ima par hiljada pregleda na youtubeu.Jel treba izgleda da se takmicimo ko slusa najmanje poznate bandove na svijetu? I ja sam prije nekoliko mjeseci postavljao preporuku za Jaw - odlicni njemacki electro/rock band koji je izbacio sam jedan album i odmah se raspali na zalost.Postavljao sam neki dan Burzuma niko ne komentarise,jel to mozda sto Pitchfork mu dao slabe ocjene ? Jel ovdje neko Cage-a slusa ?Repera ciji stil je i Eminem krao.Hajmo dalje slusa li neko Chelsea Wolf ,amerikanku od cijih te stvarki jeza hvata dok slusas :D .Slusa li neko ovdje Console mozda ,njemacke elektronicare ? Thomas Heckmanna legendarnog njemackog techno muzicara ,itd.

Nekog optuzivati sto slusa monkeyse da nema veze o muzici je stvarno djetinjasto.Dijeliti muziku na komercijalu i nekomercijalu,pa to se radilo u srednjoj skoli.De lakse malo...
Nocty

#1316 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

Chelsea Wolf
evo pregledah folder i znam da sam skino taj album,jednom ga presluso dok sam menadzera igro,vise radi cure skino jer voli taj faozn al vise njemacki tehno kao blutengel i te fazone wumpscut,sve sam joj to pokazao a nije ni znala za njih,sad su joj omiljeni,a chelsea je zanimljiva,bas sad opet preslusavam

zasto niko ne spominje tiamat(svedska) (moro sam to napisat uinat) :)

meni u top tri albuma prosle godine

Obskurni

#1317 Re: Preporučite album

Post by Obskurni »

Stojim iza toga da je DT čisto smece što se tice muzike, od pocetka pa do sada služi samo nadobudnim tinejđerima koji ukucaju metal u jutub. Metal se itekako razvija i ide u mnogo drugacijem pravcu nego što ti misliš.
Švedska zaostaje mnogo sa bilo kakvim napretkom jer on uglavnom dolazi posljednjih godina iz Amerike i Francuske. Evo uzmi naprimjer metal album godine po mnogim slušaocima (ozbiljnim) . Takozvani blackgaze se pojavio prije par godina i to je trenutno izuzetno brzo rastuca pojava. Dok ti ovdje linkaš ljude koji su prije 20 godina izdavali sranje albume i još uvije to rade ?
Katatonia je svoj vrhunac imala dok Jonasu nije pukao glas. Dance of December souls je vansvemirski album pun muške patnje i emocije. Razumijem da su morali promijeniti stil, no eto, više mi se sviđa onaj čisti doom po čemu su se i isticali.
Nemam ja ništa protiv VB i njihove takozvane indie muzike ( iako su ti muzicari sve a nisu nezavisni ) ali to je manje više pop muzika. Lagano konzumiranje, pjevušenje melodije i poskakivanje tu i tamo. Super je to onako, nekad na radiju poslušati ali da trošim vrijeme na to mi ne pada na pamet.
A album godine
Ne znam što si toliko zapeo za metal kao predstavnika muzike.
I pazi ovo, Carcass i Death ce ostati upamceni od strane cijelog svijeta kao neprevaziđeni i neponovljivi bendovi dok ce DT ostati bend gdje likovi lakiraju nokte i sviraju mlake melodije za djevojke od 15 godina kako bi i one bile metal.
Šveđanin

#1318 Re: Preporučite album

Post by Šveđanin »

CHVRCHES - The Mother We Share [2013] [EP]

Image

01. The Mother We Share [Explicit] (3:11)
02. The Mother We Share (Blood Diamonds Remix) (3:56)
03. The Mother We Share (Kowton's Feeling Fragile Remix) (5:02)
04. It's Not Right But It's Okay (3:45)
05. Tether (Junior Sanchez Remix) (6:20)
Šveđanin

#1319 Re: Preporučite album

Post by Šveđanin »

LSD wrote:svi ti istetovirani skandinavci su latentni homosexualci.
Braaaaaavo, ljubi tata za ovu izjavu. :run: :run: :run:

Švedska i dalje jedan od jačih izvoznika muzike u Evropi... a uzmite u obzir i da se radi o zemlji koja ima malo manje od 10 miliona ljudi.. :)
Šveđanin

#1320 Re: Preporučite album

Post by Šveđanin »

Još malo stvari sa sjevera..

The Sounds - Weekend [2013] [Album]

Image

01. Shake Shake Shake (3:32)
02. Take It The Wrong Way (4:00)
03. Hurt The Ones I Love (3:53)
04. Weekend (3:48)
05. Great Day (4:46)
06. Outlaw (3:04)
07. Too Young To Die (3:53)
08. Panic (3:15)
09. Animal (3:46)
10. Emperor (3:52)
11. Young And Wild (3:34)
Šveđanin

#1321 Re: Preporučite album

Post by Šveđanin »

Za ljubitelje jakog zvuka, meni lično odlično..

Ghost - Infestissumam [2013] [Album]

Image

1. "Infestissumam" 1:42
2. "Per Aspera ad Inferi" 4:09
3. "Secular Haze" 5:11
4. "Jigolo Har Megiddo" 3:58
5. "Ghuleh / Zombie Queen" 7:29
6. "Year Zero" 5:50
7. "Body and Blood" 3:43
8. "Idolatrine" 4:24
9. "Depth of Satan's Eyes" 5:25
10. "Monstrance Clock" 5:53
Nocty

#1322 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

Obskurni wrote:Stojim iza toga da je DT čisto smece što se tice muzike, od pocetka pa do sada služi samo nadobudnim tinejđerima koji ukucaju metal u jutub. Metal se itekako razvija i ide u mnogo drugacijem pravcu nego što ti misliš.
Švedska zaostaje mnogo sa bilo kakvim napretkom jer on uglavnom dolazi posljednjih godina iz Amerike i Francuske. Evo uzmi naprimjer metal album godine po mnogim slušaocima (ozbiljnim) . Takozvani blackgaze se pojavio prije par godina i to je trenutno izuzetno brzo rastuca pojava. Dok ti ovdje linkaš ljude koji su prije 20 godina izdavali sranje albume i još uvije to rade ?
Katatonia je svoj vrhunac imala dok Jonasu nije pukao glas. Dance of December souls je vansvemirski album pun muške patnje i emocije. Razumijem da su morali promijeniti stil, no eto, više mi se sviđa onaj čisti doom po čemu su se i isticali.
Nemam ja ništa protiv VB i njihove takozvane indie muzike ( iako su ti muzicari sve a nisu nezavisni ) ali to je manje više pop muzika. Lagano konzumiranje, pjevušenje melodije i poskakivanje tu i tamo. Super je to onako, nekad na radiju poslušati ali da trošim vrijeme na to mi ne pada na pamet.
A album godine
Ne znam što si toliko zapeo za metal kao predstavnika muzike.
I pazi ovo, Carcass i Death ce ostati upamceni od strane cijelog svijeta kao neprevaziđeni i neponovljivi bendovi dok ce DT ostati bend gdje likovi lakiraju nokte i sviraju mlake melodije za djevojke od 15 godina kako bi i one bile metal.
hahaha,jel ti mene zaebavas? produkcija ko da je u garazi snjimano i jos poredis s bendom koji vuce iskustvo jos iz ranih 90tih...evo slusam ga,ovo su amateri poredeci s DT realno gledajuci a glas da i ne govorim,ko da je neko stavio macku u blender,i onaj dupli bas je dosadan i jivarp iz DT ovom bubnjaru moze bit ucitelj :) ono ,moze se preslusat al poredeti s DT?
nemrem vjerovat sta ti meni postavljas... kakva amerika i metal ba,samo znaju vako po duplom basu udarat ko majmuni,francuska? de idi bjezi ba...A katatonia je bolja sad nego ikad,jesil ti cuo ikad za evoluciju i progres? Ti izgleda mrzis dobre melodije i dobre muzicare :) pa svako ko ima talent odma svira za curice od 15 godina?nije ti to one direction to je dark faking tranquillity...nit si ih sluso nit im znas ijedan tekst prema tome nemas pravo glasa,ja jesam sluo death i carcass i tad su i bili dobri a sad je novo doba gdje za te drkadzije nema mjesta vise :)
a metal uzimam zato jer nigdje drugo neces nac toliko mudrosti u tekstovima i zbog konceptualnih albuma ,za mene je to ultimativna forma muzike plus sto imam neke geneticke veze sa skandinavcima :)

cuj kad momci dodju ,to se trazi na plazi ,a ne u garazi :lol:

Šveđanin

#1323 Re: Preporučite album

Post by Šveđanin »

Amon je institucija. Bio, ostao, nema dalje.

Al što ovaj može popiti, to je za ne povjerovati.. Kad sam to vidio, meni bi žao njegove jetre.. :oops: :D :izet:

Image
Nocty

#1324 Re: Preporučite album

Post by Nocty »

oni nisu muzicari koji sviraju viking metal,oni su vikinzi koji sviraju metal :)

normalno da moze popit,vidi ga koliki je...al prije albuma With Oden on Our Side nisu mi bili bas privlacni,s tim albumom su mi usli u top 5 :) realno svedska i ima 5-6 metal bendova da su na svjetskom nivou ,i finska mozda 3-4 ,norveska jedan il dva i to je to :) al tih 5-6 bendova su najbolji na svijetu u tom sto rade i zato ce svedska uvjek imat dobre bendove i u buducnosti zahvaljujuci grupama poput Amona ili DT...
dezurni_ucenik

#1325 Re: Preporučite album

Post by dezurni_ucenik »

Šveđanin wrote:Za ljubitelje jakog zvuka, meni lično odlično..

Ghost - Infestissumam [2013] [Album]

Image

1. "Infestissumam" 1:42
2. "Per Aspera ad Inferi" 4:09
3. "Secular Haze" 5:11
4. "Jigolo Har Megiddo" 3:58
5. "Ghuleh / Zombie Queen" 7:29
6. "Year Zero" 5:50
7. "Body and Blood" 3:43
8. "Idolatrine" 4:24
9. "Depth of Satan's Eyes" 5:25
10. "Monstrance Clock" 5:53