Komitet za normalizaciju

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Bosnolog

#1301 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Bosnolog »

nellington wrote:
Bosnolog wrote: Takode ne mozes porediti nasu Pemijer ligu sa susjedima jer kod njih su uredene drzave,sa jednim telekomom i drugim drzavnim kompanijama ili privatnim kompanijama,kod nas nase Reprezentacije nisu dobro dosle u mnoge BH gradove ili apsurd da bude veci u dielove BiH odakle je taj isti sponzir,.....
Čekaj, ti si rekao da se liga ne može zvati po sponzoru jer klubovi nisu privatno vlasništvo, jer liga nije privatna, itd. Ista situacija je i kod komšija - pusti sad koliko oni imaju telekoma (usput, Eronet je mobilni operater, zar ne? a svaka država na svijetu ima više mobilnih operatera.) - pa se kod njih liga može zvati po sponzoru, kod nas ne može. Gdje je logika?
Nije ni blizu kod nas isto ko kod komsija,ti telekomi kod su nastali,sam znas kako,ratnom otimacinom,dok su u susjeda se granali iz jednog jedinstvenog koji je privatiziran iz dijelova radi konkurentnosti cijena trzista,....takode reprezentacija BiH nije dobro dosla na dio koji je pod jurisdikcijom dva od tri telekoma od cega je jedan sponzor i zeli da se Premijer liga zove po njemu,.....Telekomi su jedna od najprofitabilnijih kompaija,kako u BiH tako i regiji,a sponzorstvo im je nacin da tim putem preuzmu jedan drugima vise korisnika,......

Tacno je da kod nas nema logike,valjda ce je biti jednog dana a neznamo kada ce,valjda dok drustvo ne evoulira,.....
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1302 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JoseMujica »

u kakvoj je situaciji bh. sport svaki sponzor je dobrodošal...mislim da je super ona inicijativa, što se pojavila vezano za skupštinu FKS, da se u slučaju sponzorstva većeg od 1 mil eura po sezoni, doda ime sponzora nazivu kluba. Neki generalni sponzor i za Premijer ligu bi bio super jerskoro sve lige to imaju.

Znam da će se mnogi hardcore navijači protiviti tome, ali to je neminovnost tržišta i jedina moguća, transparentna, opcija za dugoročnu finansijsku stabilnost sportskih društava i temelj za stvaranje tima koji može ostvariti neki značajan rezultat.

Bez toga se samo može nastaviti tavoriti i krpiti finansije iz mjeseca u mjesec, grebati se pomalo od općine i kanton a igrače slati u čevabdžinice da se prehrane.
casa_vode

#1303 Re: Komitet za normalizaciju

Post by casa_vode »

JoseMujica wrote:u kakvoj je situaciji bh. sport svaki sponzor je dobrodošal...mislim da je super ona inicijativa, što se pojavila vezano za skupštinu FKS, da se u slučaju sponzorstva većeg od 1 mil eura po sezoni, doda ime sponzora nazivu kluba. Neki generalni sponzor i za Premijer ligu bi bio super jerskoro sve lige to imaju.

Znam da će se mnogi hardcore navijači protiviti tome, ali to je neminovnost tržišta i jedina moguća, transparentna, opcija za dugoročnu finansijsku stabilnost sportskih društava i temelj za stvaranje tima koji može ostvariti neki značajan rezultat.

Bez toga se samo može nastaviti tavoriti i krpiti finansije iz mjeseca u mjesec, grebati se pomalo od općine i kanton a igrače slati u čevabdžinice da se prehrane.
:thumbup: kratko i jasno, al hajd ti to ovom gori Bosnji na kvadrat objasni
Bosnolog

#1304 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Bosnolog »

casa_vode wrote:ovaj bosnolog se vrti u krug kao nascar :-) nema nikakve cinjenice, sad ovo sad ono, samo reci jel problem to sto je Ht eronet u pitanju ? a dali bi bio problem da se liga zove "Sarajesko super liga" ? daj brz i crvst odgovor, nemoj u krug
Izmedu ostalog zbog nacina njegovog nastanka i sto je jednoeticki i diskriminirajuci u svom imenu,....

Preblem je da se zove po bilo kojoj firmi sponzoru pa tako i "Sarajevsko pivo super liga"jer se radi o drustvenom vlasnistvu nad klubovima,...Kada budu privatizirani neka se zove liga po bilo kome ili kako to vlasnici istih odluce jer poreski obveznici nece placati nikave sanacije niti pomoci privatnim klubovima ako propadnu,....Cini mi se da sam ti vec odgovorio ili me nisi razumio u prethodnom postu,.....
JThomas

#1305 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JThomas »

društveno vlasništvo nad udruženjima građana?

ti si baš pomiješao terapije od parnih i neparnih dana...
casa_vode

#1306 Re: Komitet za normalizaciju

Post by casa_vode »

predajem se :) :bih:
metar_drva

#1307 Re: Komitet za normalizaciju

Post by metar_drva »

Bosnolog wrote:
casa_vode wrote:ovaj bosnolog se vrti u krug kao nascar :-) nema nikakve cinjenice, sad ovo sad ono, samo reci jel problem to sto je Ht eronet u pitanju ? a dali bi bio problem da se liga zove "Sarajesko super liga" ? daj brz i crvst odgovor, nemoj u krug
Izmedu ostalog zbog nacina njegovog nastanka i sto je jednoeticki i diskriminirajuci u svom imenu,....

Preblem je da se zove po bilo kojoj firmi sponzoru pa tako i "Sarajevsko pivo super liga"jer se radi o drustvenom vlasnistvu nad klubovima,...Kada budu privatizirani neka se zove liga po bilo kome ili kako to vlasnici istih odluce jer poreski obveznici nece placati nikave sanacije niti pomoci privatnim klubovima ako propadnu,....Cini mi se da sam ti vec odgovorio ili me nisi razumio u prethodnom postu,.....
aj sjaši s ove teme, hljeba ti i soli
JoseMujica

#1308 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JoseMujica »

casa_vode wrote:
JoseMujica wrote:u kakvoj je situaciji bh. sport svaki sponzor je dobrodošal...mislim da je super ona inicijativa, što se pojavila vezano za skupštinu FKS, da se u slučaju sponzorstva većeg od 1 mil eura po sezoni, doda ime sponzora nazivu kluba. Neki generalni sponzor i za Premijer ligu bi bio super jerskoro sve lige to imaju.

a šta ćeš kad ljudi nemaju veze sa stvarnošću, a pogotovu ne znaju kako šta funkcioniše u praksi nego sve ideološki posmatraju

.evo probajte zamisliti sebe u ulozi nekog menadžera bilo čega i imate 5 zaposlenih. Haj nek svih 5 zaposlenika imaju prosječnu platu u BiH (nekih cca 800KM) pa onda na to dodajte poreze, pa sračunajte one dnevne troškove firme, režije + gorivo + uredski prostor i kad stavite to na papir ima da se sjebete jer valja samo to namaknuti da budeš nuliran, a da ne računam da je imperativ neka zarada.

e sad tek skontajte koliko košta mjesečno vođenje jednog nogometnog kluba, gdje imate najmanje 20-25 igrača + stručni štab, pa omladinske pogone, stadion + organizacija utakmica + gostovanja. A ovdje se ne radi o prosječnoj plati u BiH :!:

Kad ove cifre prođu onda nek pojedinci dođu pa komentarišu priču o sponzorima.
nellington

#1309 Re: Komitet za normalizaciju

Post by nellington »

JoseMujica wrote:
casa_vode wrote:

a šta ćeš kad ljudi nemaju veze sa stvarnošću, a pogotovu ne znaju kako šta funkcioniše u praksi nego sve ideološki posmatraju

.evo probajte zamisliti sebe u ulozi nekog menadžera bilo čega i imate 5 zaposlenih. Haj nek svih 5 zaposlenika imaju prosječnu platu u BiH (nekih cca 800KM) pa onda na to dodajte poreze, pa sračunajte one dnevne troškove firme, režije + gorivo + uredski prostor i kad stavite to na papir ima da se sjebete jer valja samo to namaknuti da budeš nuliran, a da ne računam da je imperativ neka zarada.

e sad tek skontajte koliko košta mjesečno vođenje jednog nogometnog kluba, gdje imate najmanje 20-25 igrača + stručni štab, pa omladinske pogone, stadion + organizacija utakmica + gostovanja. A ovdje se ne radi o prosječnoj plati u BiH :!:

Pa zar ne možemo sva ta usta hraniti patriotizmom? :roll:
Bosnolog

#1310 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Bosnolog »

JThomas wrote:društveno vlasništvo nad udruženjima građana?

ti si baš pomiješao terapije od parnih i neparnih dana...
Ovo su tvoje konotacije,.....

Kod nas su klubovi uglavnom jos uviek drustveno vlasnistvo opstina ili mjesnih zajednic kao i stadioni, koliko mi je poznato i nisu u privatnom vlasnistvu pojedinca ili vise pojednica,odnosno kompnija kao u zapadnim zemljama,.....

Ne zan sto ti nije jasno,......?????
JoseMujica

#1311 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JoseMujica »

Bosnolog kod nas su klubovi UG, a fakat si tegoba sa istom pričom sa političkog dolaziš na nogometni pdf. a btw onaj post ti je zrio za Banovića, ko hrušt trešnjica

ne mogu bolan klubovi živiti od ideologije :-) vidi se da nikad ništa u životu nisi radio :-)
JThomas

#1312 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JThomas »

niđe veze. ni-đe ve-ze. klubovi su udruženja građana kojima upravljaju njihovi članovi. a država što pomogne - pomogne na čisto dobrotvornoj bazi i prilično malo. budžeti klubova se 99% pune od privatnih sponzora.

pokušavaš raspravljati o nečemu o čemu blage veze nemaš...vlasništvo mjesnih zajednica? ni manje ni više. mog'o si reći kućnog savjeta...
casa_vode

#1313 Re: Komitet za normalizaciju

Post by casa_vode »

JoseMujica wrote:
casa_vode wrote:

upravo to, dodje sponzor, bilo koji, i npr. na pocetku sezone podjeli, bubam cifre, 100,000 km svakom premierligasu, odma znaci bolji igraci bolji stadioni, pobjednik lige dobije, opet bubam, dodatnih 200,000, drugi 100,000, treci 50,000, sto znaci da se klubovi vise bore da dostignu te pozicije, sto znaci bolji fudbal, sto znaci, bolji igraci, sto znaci vise navijaca, sto znaci vise sponzora, sto znaci vise love, sto znaci bolji stadioni, sto opet znaci vise navijaci, vise sponzora, BOLJI KLUBOVI itd... :-) :-)

vrlo jednostavno
JoseMujica

#1314 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JoseMujica »

:thumbup: i bolji klubovi = bolji nogomet
Bosnolog

#1315 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Bosnolog »

JoseMujica wrote:Bosnolog kod nas su klubovi UG, a fakat si tegoba sa istom pričom sa političkog dolaziš na nogometni pdf. a btw onaj post ti je zrio za Banovića, ko hrušt trešnjica

ne mogu bolan klubovi živiti od ideologije :-)
Vlasnik sam vlastite firme,cuj nisam nikad nista radio,....sam sam sponzonirao nekoliko puta amaterske nogometne timove,od dresova do uplata za njihvu senzonu i nisam trazio da se tim zove po mojoj firmi vec su dobili dresove i operemu sa logom i imenom moje firme......... :mrgreen: ali eto nije to ni vazno,......

@ J Thimas,odakle to udruzenje gradana dolaze i gdje bude lociran i registrovan klub i ko je vlasnik istog....????

Ocito da stvari gledamo i shvatamo iz razlicitih uglova,,.....Vlasnistvo nad klubovima je kljuc uspjeha nase BH premijer lige i drugih liga,do tada ostanite mi pozdravljni,.....

Svako dobro zelim nasim klubovima,njihovim menadzmentima,dobroj privatizaciji,sponzorima,kao i uspjeha nasoj nogometnoj ligi BiH,dobrog nogometa i svakako BH Reprezentaciji,...... :thumbup: :bih:

O&Out,......
JThomas

#1316 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JThomas »

ne gledamo mi stvari iz različitih uglova, nego ti pričaš o nečemu o čemu ne znaš ništa. udruženje građana NEMA vlasnika, uopšte, nego njime upravljaju članovi. država, kantoni, opštine u nas nemaju nikave veze s klubovima i nikakvo vlasništvo nad klubovima. pomažu im čisto na dobrovoljnoj i dobrotvornoj bazi, kad, koliko i ako hoće.
metar_drva

#1317 Re: Komitet za normalizaciju

Post by metar_drva »

Bosnolog wrote:
O&Out,......
ova ti je najpametnija dosad
JoseMujica

#1318 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JoseMujica »

Bosnolog wrote:
JoseMujica wrote:Bosnolog kod nas su klubovi UG, a fakat si tegoba sa istom pričom sa političkog dolaziš na nogometni pdf. a btw onaj post ti je zrio za Banovića, ko hrušt trešnjica

Vlasnik sam vlastite firme,cuj nisam nikad nista radio,.......... :mrgreen:

@ J Thimas,odakle to udruzenje gradana dolaze i gdje bude lociran i registrovan klub i ko je vlasnik istog....????

Ocito da stvari gledamo i shvatamo iz razlicitih uglova,,.....Vlasnistvo nad klubovima je kljuc uspjeha nase BH premijer lige i drugih liga,do tada ostanite mi pozdravljni,.....

Svako dobro zelim nasim klubovima,njihovim menadzmentima,dobroj privatizaciji,sponzorima,kao i uspjeha nasoj nogometnoj ligi BiH,dobrog nogometa i svakako BH Reprezentaciji,...... :thumbup: :bih:

O&Out,......
:lol: ispričavam se onda na pogrešnoj pretpostavci ali s obzirom da kažeš da si vlasnik firme onda su tvoji stavovi još porazniji nego da si neki student jer si sebi dopustio da projecirana ideološka slika svijeta prevlada u odnosu na sliku stvarnosti. Kao privatnik trebao bi znati da novac ne pada s neba, a pogotovu ne pada sa zastava (osim ako nisi vlasnik šnajderaja koji ih pravi) i novac ne proizvode sujeta i samoljublje.
Pitarrr82

#1319 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Pitarrr82 »

JThomas wrote:
Pitarrr82 wrote:Razlika je u strukturi ili ti vlasnistvu tih telekoma...
kakve to veze ima?

Politicki gledano u smislu vlasti i onih koji drze BhT i Eronet...

Eronet-u ce takva reklama ionako dobro doci jer im cini mi se posao i ne raste bas...
JThomas

#1320 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JThomas »

federacija većinski vlasnik i jednog i drugog.

eto, neka bh telecom iskešira više, svakako se hvale rekordnim profitima, pa će biti bh telecom liga.
Pitarrr82

#1321 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Pitarrr82 »

JThomas wrote:federacija većinski vlasnik i jednog i drugog.

eto, neka bh telecom iskešira više, svakako se hvale rekordnim profitima, pa će biti bh telecom liga.

Normala, meni ne smeta Eronet neka se zove kako hoce ako ima kakvog hajra od toga...
Bosnolog

#1322 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Bosnolog »

JThomas wrote:ne gledamo mi stvari iz različitih uglova, nego ti pričaš o nečemu o čemu ne znaš ništa. udruženje građana NEMA vlasnika, uopšte, nego njime upravljaju članovi. država, kantoni, opštine u nas nemaju nikave veze s klubovima i nikakvo vlasništvo nad klubovima. pomažu im čisto na dobrovoljnoj i dobrotvornoj bazi, kad, koliko i ako hoće.
Stoga su klubovi u nadleznosti i vlasnistvu onih koji ih mogu privatizirati,prodati itd a novac od prodatih klubova zavrsit ce u opstinskoj kasi ili kantonalnoj a tim gradanima sto su njima rugovodili ce dobiti plakate i zahvalnice od opstinske ili kantonalne vlasti.......

Sada dolazimo na ono cija je briga za opstank tog kluba,pa se postavlja logicno pitanje vlasnistva kluba,ako nije opstiski ili MZ, od kuda onda pravo opstinskoj ili kantonalnoj vlasti da trosi namjenski novac gradana na nesto sto nema mandat gradana ako tog kluba nije vlasnik kako bi sanirala gubitke istog,..... ;-)

Drugo pitanje,ako izabrano rukovodstvo tih klubova udruzenja gradana odluci da proda ili privatizira taj isti klub,cija im treba saglasnost i kakva je uloga opstine,mjesne zajednice ili kantona u tome?????,jos ako ima vlastiti stadion ili je koristio gradski stadon,kome i kako placaju porez od privatizacije,karata,prometa itd,.....

Sponzori samo koriste priliku da preko nogometnih klubova dobro reklamiraju svoje firme i servise kako bi povecali svoj profit povecanjem potencijalnih musterija,odnosno kupaca servisa,...

Daleko smo mi od normalizacije,a do tada ostaj mi zdravo,.....
JThomas

#1323 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JThomas »

ti iz petnjih žila pokušavaš zvučati k'o da znaš nešto o ovome. al' ne ide ti.

ti pitaš odakle opštini pravo da u granicama svog budžeta, onoliko koliko može izdvojiti, pomaže između ostalog i sport? pa ti si lud, mile mi majke.

a pravnog okvira za privatizaciju klubova trenutno nema, u tome i jeste gorući problem i zato privatizacije i nema.
upaljac01

#1324 Re: Komitet za normalizaciju

Post by upaljac01 »

JThomas wrote:ti iz petnjih žila pokušavaš zvučati k'o da znaš nešto o ovome. al' ne ide ti.

ti pitaš odakle opštini pravo da u granicama svog budžeta, onoliko koliko može izdvojiti, pomaže između ostalog i sport? pa ti si lud, mile mi majke.

a pravnog okvira za privatizaciju klubova trenutno nema, u tome i jeste gorući problem i zato privatizacije i nema.
ama sinoc se pojavio izvrijedjo Osima pokuso nekom "otvorit" oci, onda malo popustio pa objasnio kako ipak cjeni matorog senilnog prdonju koji radi za koaliciju dodik-covic... u svemu tome se malo pogubio i to je to. ukratko skandalozno je da ht eronet bbude sponzor trebamo sacekat da ih kupi neko, malo doradi ime i onda ce bit ok
Bosnolog

#1325 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Bosnolog »

JoseMujica wrote:
Bosnolog wrote:

Vlasnik sam vlastite firme,cuj nisam nikad nista radio,.......... :mrgreen:

O&Out,......
:lol: ispričavam se onda na pogrešnoj pretpostavci ali s obzirom da kažeš da si vlasnik firme onda su tvoji stavovi još porazniji nego da si neki student jer si sebi dopustio da projecirana ideološka slika svijeta prevlada u odnosu na sliku stvarnosti. Kao privatnik trebao bi znati da novac ne pada s neba, a pogotovu ne pada sa zastava (osim ako nisi vlasnik šnajderaja koji ih pravi) i novac ne proizvode sujeta i samoljublje.
Ovo bi imalo smisla sto si napisao da smo uredena drzava,privatizirani klubovi,da je sponzorstvo bez bremena onog koje ima i da se sponzorstvom ne monopolizira ime drustvene lige,..

Obzirom da je sve drugacije a kao vlasnik privatne stamparije pobrines za profit,menadzment,ulaz,izlaz rashode,poreske namete te savjet kako uloziti profit i zaboravio sam da novac nema mirisa,ne gledaj od koga ga uzimas vec kome ga dajes...... :mrgreen:
Locked