Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Felidae

#1301 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

minderpuza wrote:Felidae, polako, najgore sto mozes je biti pod stresom, nemoj da se sekiras, ja kad sam se prestala sekirati mlijeko je bolje krenulo. Jos uvijek nije to to ali polahko, ja svoju mezimicu moram dohranjivati svakako jer sam strasno malokrvna a one tablete zeljeza mi zeludac ne podnosi, tako da je rijesenje dohrana sa zeljezom. Moja beba ti je poprilicno ters, tako da ja cesto "izmuzem" svoje mlijeko u flasicu jer tako je ne fata srklet brze joj ide :D . Samo polako nemoj se sekirati i bice sve ok :wink:
i ti imas bebu ters :-)
ja se evo pumpam na 3-4 sata stalno...i to je uglavnom dovoljno za njegova dva obroka (bolje ista nego nista)ali moram ti priznati da me bradavice strasno bole od pumpanja, a stalno se mazem onim kremicama za bradavice, imam sesirice, i one skoljke...ma citav arsenal sprava...a ono i dalje boli...valjda dok ne ocvrsnu malo.
trebam ja rascistiti sama sa sobom, da nije kraj svijeta sto mali nece da sisa, nekako mi je u glavi ono primitivno "ne mogu nahraniti svoje dijete" koje me pojede...
sretno tebi sa tvojom princezom :-D
Irish

#1302 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

Zoya wrote:Provjeri zeljezo Irish, i ja znam da je to sasvim normalno, ne znam jel ti kosa opadala i tokom trudnoce? Kazu da kosa inace jako malo ili nikako ne opada u trudnoci, te da kasnije kad se porodis, opada ono sto je trebalo i u trudnoci opadati, odnosno ono sto svakodnevno opada, pa ti se mozda taj prelaz cini kao jako puno. Moja preporuka ti je (ako se tako nastavi) da se oshishash na sto krace, mnogo prakticnije ti je sad kad mozda nemas i puno vremena za svoju kosu :-) , a i neces to opadanje tako lose dozivljavati.
Provjerila komplet krvnu sliku - idealna :) Ocekivala sam kursluz jer mi kosa strasno opada,a i dosta sam smrsala, pa sam mislila da sa mnom nesto nije uredu.. :-) Dr. kaze da to nije nista drugo do hormoni i da ce stati, a ja se pitam kada :roll: Jos nemam dugu kosu..NOsim paz i dodatno sam ga skratila bas zbpog opadanja..Ne znam kako bih durala da je duza.. :roll:
U trudnoci je bila :thumbup: , ma kao nikad..Sto kvalitet, sto gustoca, a opadanje je pocelo nekada dva mjeseca od poroda :? Doduse, pocelo je nekakvo paperje rasti na prorijedjenim mjestima ali i dalje je doosta rijedja nego sto je inace :|
Irish

#1303 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

Felidae wrote:i ti imas bebu ters :-)
ja se evo pumpam na 3-4 sata stalno...i to je uglavnom dovoljno za njegova dva obroka (bolje ista nego nista)ali moram ti priznati da me bradavice strasno bole od pumpanja, a stalno se mazem onim kremicama za bradavice, imam sesirice, i one skoljke...ma citav arsenal sprava...a ono i dalje boli...valjda dok ne ocvrsnu malo.
sretno tebi sa tvojom princezom :-D
trebam ja rascistiti sama sa sobom, da nije kraj svijeta sto mali nece da sisa, nekako mi je u glavi ono primitivno "ne mogu nahraniti svoje dijete" koje me pojede...

:shock: :?

To nikako nije kraj svijeta, vec nesto ncesto i uobicajeno sto se svakom moze desiti :-) A ovo drugo :shock:
Ja nisam ni dana sisala a ne bih svoju mamu mijenjala za sto cica :lol:
Ne sekiraj se!!!!!
beautyfool

#1304 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Irish wrote:Kad sam se vec ulogovala..
ima li neka iskusna mama da mi kaze kada ce ovo post-porodjajno opadanje kose stati??? Nastavi li ovako, za dva mjeseca bit cu celava :roll:
Ma nista se nebrini stat ce ali polako, meni jos uvijek opada ali ne u toj mjeri kao i poslije poroda, onda je bilo haus :shock: uglavnom ide na bolje :)

@ Felidae na facebooku imas grupu dojenje je in i tamo mozes pitati za savjet u vezi dojenja, ima jako puno strucnih zena koje ce se potruditi dati ti potrebne odgovore.
Jesi li pogledala da bebica nema sor na jeziku ili u ustima pa ga to zeza prilikom sisanja i mozda zato odbija ? To je kao bijele tacke u ustima i na jeziku, ako ima to treba da se cisti, ima tecnost u apoteci da se kupi.
encian

#1305 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by encian »

ja sam prosla pravu nocnu moru sa dojenjem. kad pogledam nazad, prva dva mjeseca su bile skoro samo suze i bol. ali je otada samo ogromno uzivanje. mom je sinu sada 14 i po mjeseci i jos rado doji. prvih 6 mjeseci jeo je iskljucivo moje mlijeko (izuzev dva obroka formule kad sam izgubila mlijeko jer nije htio dojiti).

on je dojio svakih 3 sata po sat i po otprilike (to vam ga dodje 12 sati dnevno), ali se ispostavilo da nikako ne vuce i da ne dobija na tezini. ja sam, kako rekoh, izgubila mlijeko koje je bilo fino nadoslo, pa je i to bio problem. bebac je takodjer patio od jakih grceva, sto takodjer nije pomagalo.takodjer je u svakoj kaki izbacivao moju zgrusanu krv iz bradavica. evo sta smo uradili da se stvari promijene, moja babica (moj najveci heroj) i ja:

1. nema cucle!! beba ima potrebu da cucla, ali treba da cucla bradavicu, da stimulise proizvodnju mlijeka. sa ranjavim bradavicama, bolje je da cucla prst (ne svoj, nekog od ukucana).

2. beba doji dok vuce - guta jedan za drugim gutljajem. kad pocne dojiti tako da je jedan gutljaj u 20tak i vise sekundi, onda se skida se sise.

3. nakon dojenje, bebi se da dohrana od maminog mlijeka, istisnutog nakon prethodnog dojenja. vrlo je bitno kako se bebi daje ta dohrana. flasica, kasikica ili casica, sve ce to bebi pokazati da ne treba da se trudi da bi dobila mlijeko. zato je moja babica savjetovala finger feeding:

uzme se sprica od 10 ml i na nju se stavi silikonska braunila. u spricu se stavi umlaceno mamino mlijeko. braunila se sa prstom koji je najslicniji velicini bradavice stavi bebi u usta (iz naseg iskustva, jagodica prsta prema bebinom nepcu, braunila izmedju strane i vrga jagodice). utisne se malo mlijeka da beba pocne vuci i lagano se stiska sprica dok beba vuce. kad prestane vuci, prestane se stiskati sprica (da beba poveze vucenje i hranjenje). ako prestane, jos je par puta "izazovete" sa malo istisnutog mlijeka. ako vise ne vuce, nema vise jela. moj je sin brzo shvatio u cemu je fol, pa je u roku od jednog dana vukao tako jako da vise nismo morali stiskati spricu nikako. bilo je prilicno smijesno gledati kako se ona lopatica sama spusta.

4. poslije majcinog mlijeka, bebi se da dohrana od vjestackog, ali na isti nacin.

najbolje je da neko od ukucana, bebi nakon dojenja daje dohranu na ovaj nacin. mama za to vrijeme neka ispumpa ostatak mlijeka. ispumpavanje je vjestina - nauci se. meni je ispocetka trebalo 40 tak minuta da ispraznim dojke. ubrzo jedva 15.

ovaj nacin hranjenja bebe ima jako veliku sansu vracanja bebe na prehranu iskljucivo majcinim mlijekom. ako se desi da jos uvijek nema dovoljno mlijeka a bradavice su zdrave, najbolje je spavati sa bebom na sisi. ujutro ima mlijeka i za komsije :). takodjer je bitno dati bebi da doji kad god trazi i pustiti je da bude na sisi koliko hoce dok se dojenje ne uspostavi. to vazi i za odmor i hranu i tecnost dojilje. jednom kad se dojenje uspostavi, onda je sve puno, puno lakse. ja sam jos jednom bila skoro izgubila mlijeko kad je bebi bilo mjesec i po od stresa. tad sam znala da sto vise puta ispraznim dojke, bit ce vise mlijeka. trebalo mi je vrlo kratko da navucem mlijeko.

5. meni je vrlo bitno bilo sta mi je babica rekla o dojenju: da je bolje da je beba dan-dva malo gladna, pa da onda ima maminog mlijeka koliko je potrebno, nego da joj se odmah da formula i flasica. jednom kad se to uradi, sanse su ogromne da se beba nece vratiti na samo dojenje. jedan od nacina je ovaj gore opisani, moze se probati i sa supplement feeding system-om od medele, npr. ja sam ga kupila, ali mi nije trebao na kraju.

sjetih se i dezinficiranja. stitnike za bradavicu, flasice, pumpu i ostalo ne treba dezinficirati vise od jednom dnevno. naravno, operu se poslije upotrebe toplom vodom i stave da se osuse. majcino mlijeko je savjetovano da se u frizideru drzi do 24 sata. istrazivanja pokazuju da je ono medjutim sigurno i 72 sata poslije izdajanja.

sretno!!
baby24

#1306 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by baby24 »

encian, hvala do neba na ovako korisnom i nesebicnom postu!!! :) i svaka ti cast :thumbup: :thumbup:
male_okice

#1307 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by male_okice »

Irish wrote:
Zoya wrote:Provjeri zeljezo Irish, i ja znam da je to sasvim normalno, ne znam jel ti kosa opadala i tokom trudnoce? Kazu da kosa inace jako malo ili nikako ne opada u trudnoci, te da kasnije kad se porodis, opada ono sto je trebalo i u trudnoci opadati, odnosno ono sto svakodnevno opada, pa ti se mozda taj prelaz cini kao jako puno. Moja preporuka ti je (ako se tako nastavi) da se oshishash na sto krace, mnogo prakticnije ti je sad kad mozda nemas i puno vremena za svoju kosu :-) , a i neces to opadanje tako lose dozivljavati.
Provjerila komplet krvnu sliku - idealna :) Ocekivala sam kursluz jer mi kosa strasno opada,a i dosta sam smrsala, pa sam mislila da sa mnom nesto nije uredu.. :-) Dr. kaze da to nije nista drugo do hormoni i da ce stati, a ja se pitam kada :roll: Jos nemam dugu kosu..NOsim paz i dodatno sam ga skratila bas zbpog opadanja..Ne znam kako bih durala da je duza.. :roll:
U trudnoci je bila :thumbup: , ma kao nikad..Sto kvalitet, sto gustoca, a opadanje je pocelo nekada dva mjeseca od poroda :? Doduse, pocelo je nekakvo paperje rasti na prorijedjenim mjestima ali i dalje je doosta rijedja nego sto je inace :|
mojoj kumi je kosa opadala sve u sakama poslije poroda i sve do negdje 6 mjeseci. Ne brini neces ostati bez kose, ali tokom trudnoce kosa ne opada haman nikako a normalno je da opada najmanje 80 vlasi dnevno, tako da bez brige, lagano pranje i odrzavanje i to ce se sve stabilizovati.
yellow cat

#1308 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

Ja ionako imam kose na izvoz, sad mi neopada, ali kad krene, mislim da će to biti kriminal.
male_okice

#1309 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by male_okice »

yellow cat wrote:Ja ionako imam kose na izvoz, sad mi neopada, ali kad krene, mislim da će to biti kriminal.
nabavis sebi onaj mali rucni usisvac :lol: i lagano malo hodas malo za sobom usisavas i tako
Irish

#1310 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

@beauty, hvala! Ma kazu svi, ali eto..traje vec preko dva mjeseca a kad stanem ispod neonke, cini mi se da mi se tjeme nazire. Uredno imam zaliske :D, a ovo malo sto je ostalo se prlja nevjerovatnom brzinom, moram je prati svaki drugi dan :-?

@male_okice, evo.. bas sam je maloprije prala..sto kazes saka otpala :o

@yellow, imam i ja kose za izvoz, ali one ispale :-) Da sam je skupljala, mogla se do sada fina perika sastaviti :D
niko_niko_kao_ja

#1311 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

samo da cestitam svim trudnjacama :-D i onima koje su vec postale mamice Novu Godinu, zelim vam sve najbolje, da nam nasi slatkisi budu zivi i zdravi, i puno puno srece u zivotu, i naravno trudnicama sto laksi porod, a onima koji se trude da dobiju bebu, zelim da im ova godina donese najvecu radost. :kiss:
vanad

#1312 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Zdravo svima, evo da se i ja prijavim na ovu temu. Inace sam 14+6 sedmica druge trudnoce, imam vec curicu od 15 mjeseci. Za sada je hvala Bogu sve ok i kaze doktor da bi druga beba trebao da bude decko. Pa eto ima jos vremena da se utvrdi.
vanad

#1313 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Irish wrote:@beauty, hvala! Ma kazu svi, ali eto..traje vec preko dva mjeseca a kad stanem ispod neonke, cini mi se da mi se tjeme nazire. Uredno imam zaliske :D, a ovo malo sto je ostalo se prlja nevjerovatnom brzinom, moram je prati svaki drugi dan :-?

@yellow, imam i ja kose za izvoz, ali one ispale :-) Da sam je skupljala, mogla se do sada fina perika sastaviti :D
ne brini, prestati ce a nova kosa ce ti narasti jos ljepsa. Ja nisam vjerovala ali je tako. Meni je opadala kosa nejvjerovatno do sestog mjeseca, ja sam mislila da cu celava ostati. Jos imala dugu kosu pa sam samo skupljala dlake po kuci. Ali kako je naglo pocelo tako se naglo i zaustavilo.
Alhemicarkaa

#1314 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

niko_niko_kao_ja wrote:samo da cestitam svim trudnjacama :-D i onima koje su vec postale mamice Novu Godinu, zelim vam sve najbolje, da nam nasi slatkisi budu zivi i zdravi, i puno puno srece u zivotu, i naravno trudnicama sto laksi porod, a onima koji se trude da dobiju bebu, zelim da im ova godina donese najvecu radost. :kiss:
I još bi dodala, da bebač odmah zavoli dojenje :D

Mi smo imali pravu dramu u novogodišnjoj noći. Pametnica sam se odlučila praviti uštipke i to od raževog brašna, na koje sam jako alergična. Alergična sam na sve vidove brašna, ali na ova integralna posebno. A obožavam sva peciva od raževog brašna. Elem, alergija mi se ispoljava samo kad manipulišem sa brašnom, ne kad konzumiram peciva. Bila sam tako ljuta na sebe, uhvatio me pravi astmatični napad, nisam mogla udahbuti, škripala su mi pluća, zbog jakih napora da udahnem dobila sam aritmiju i počelo mi je zujati u ušima. I plus panika. Htjela sam ići u hitnu, ali sam pomislila da je novogodišnja noć, da je sigurno puno presauganih pa sam odustala od toga. Uopće nisam spavala jer mi je u ležećem položaju bilo samo gore, do ono malo daha mogla sam doći samo u uspravnom položaju. Htjela sam zvati svog doktora, ali on je van BiH za praznike. Mora prava.
A onda su mi se u glavi vrzmale razne scene. Meni je termin u aprilu, i tad mi se javlja alergija na neko cvjetanje. Nikad nisam uradila alergo test. I pomislila sam, zamisli pri porodu dobijem napad alergije, zbog otežanog disanja nemam snage za porod, a isto tako mi zbog toga ne smiju dati anesteziju. Elem, probudila sam muža i rekla mu ako mi se nešto desi da mora obećati da će dijete voditi mojim roditeljima, u takvom sam delirijumu bila. I sad me stvarno strah. Pregled mi je tek slijedeće sedmice, ne mogu da dočekam da pitam doktora, pa zna li iko jesu li moji strhovi opravdani? Kako se žene sa astmom porode? Pokušala sam nešto googlati ali bezuspješno. :(
putujucidzindas

#1315 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

najprije da pozelim svima sve najbolje :)

Alhemicarka, bas mi je zao zbog tog kroz sto prodje :( ja evo isto sjedoh da proguglam ,a li nigdje nista ne nadjoh, pa sam se sjetila da su mi napocetku trudnoce poklonili knjigu "Sta da ocekujete dok cekate bebu".

O alergijama samim knjiga ne kaze bog zna sta - kaze da se trudis da izbjegavas ono na sto se alergican. U slucaju napada ili jako pojacane alergije bolje je uzimati lijekove (naravno u konsultaciji s dr), koji ce manje skoditi bebi nego sto ce joj skoditi nedostatak kisika koji bi se eventualno desio u slucaju jakog napada.

Mnogo veci dio knjige je posvecen astmi, iako je mislim astma sama po sebi mnogo ozbiljnija od alergije, ali se slicno manifestuje? Necu ti pisati sve (ukoliko ipak zelis da ti napisem sve sto kaze knjiga, javi), sad bih samo o tom porodu da ti bukvalno prepisem, da se ne brines :

"Astmaticni napadi tokom porodjaja su rijetki, ali se obicno preporucuje uzimanje lijekova i tokom porodjaja. Ukoliko je astma tako ozbiljna da zahtijeva oralne steroide ili kortizonske lijekove, steroide ce mozda biti potrebno dati intravenski da bi se olaksalo opterecenje tokom porodjaja. Prilikom prijema u bolnicu bice provjerena kolicina kiseonika koji dobijate. U slucaju da je nedovoljna, mogu se dati preventivni lijekovi. Moze se dati i epiduralna anestezija, jer se tako smanjuje potrosnja kisika. Opsta anestezija ce vjerovatno biti izbjegnuta, jer moze da pospjesi izlucivanje histamina i astmaticni napad."

To je taj neki kratki dio, s tim sto jos napominju, obzirom da su alergije u velikoj mjeri nasljedne, da je pozeljno minimum 6 mjeseci iskljucivo dojiti bebu, kako bi se smanjila mogucnost nastanka alergije.

Nadam se da ti je sad bar malo lakse
Irish

#1316 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

vanad wrote:
Irish wrote:@beauty, hvala! Ma kazu svi, ali eto..traje vec preko dva mjeseca a kad stanem ispod neonke, cini mi se da mi se tjeme nazire. Uredno imam zaliske :D, a ovo malo sto je ostalo se prlja nevjerovatnom brzinom, moram je prati svaki drugi dan :-?

ne brini, prestati ce a nova kosa ce ti narasti jos ljepsa. Ja nisam vjerovala ali je tako. Meni je opadala kosa nejvjerovatno do sestog mjeseca, ja sam mislila da cu celava ostati. Jos imala dugu kosu pa sam samo skupljala dlake po kuci. Ali kako je naglo pocelo tako se naglo i zaustavilo.
Nadam se :thumbup:
Alhemicarkaa

#1317 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote:najprije da pozelim svima sve najbolje :)

Alhemicarka, bas mi je zao zbog tog kroz sto prodje :( ja evo isto sjedoh da proguglam ,a li nigdje nista ne nadjoh, pa sam se sjetila da su mi napocetku trudnoce poklonili knjigu "Sta da ocekujete dok cekate bebu".

O alergijama samim knjiga ne kaze bog zna sta - kaze da se trudis da izbjegavas ono na sto se alergican. U slucaju napada ili jako pojacane alergije bolje je uzimati lijekove (naravno u konsultaciji s dr), koji ce manje skoditi bebi nego sto ce joj skoditi nedostatak kisika koji bi se eventualno desio u slucaju jakog napada.

Mnogo veci dio knjige je posvecen astmi, iako je mislim astma sama po sebi mnogo ozbiljnija od alergije, ali se slicno manifestuje? Necu ti pisati sve (ukoliko ipak zelis da ti napisem sve sto kaze knjiga, javi), sad bih samo o tom porodu da ti bukvalno prepisem, da se ne brines :

"Astmaticni napadi tokom porodjaja su rijetki, ali se obicno preporucuje uzimanje lijekova i tokom porodjaja. Ukoliko je astma tako ozbiljna da zahtijeva oralne steroide ili kortizonske lijekove, steroide ce mozda biti potrebno dati intravenski da bi se olaksalo opterecenje tokom porodjaja. Prilikom prijema u bolnicu bice provjerena kolicina kiseonika koji dobijate. U slucaju da je nedovoljna, mogu se dati preventivni lijekovi. Moze se dati i epiduralna anestezija, jer se tako smanjuje potrosnja kisika. Opsta anestezija ce vjerovatno biti izbjegnuta, jer moze da pospjesi izlucivanje histamina i astmaticni napad."

To je taj neki kratki dio, s tim sto jos napominju, obzirom da su alergije u velikoj mjeri nasljedne, da je pozeljno minimum 6 mjeseci iskljucivo dojiti bebu, kako bi se smanjila mogucnost nastanka alergije.

Nadam se da ti je sad bar malo lakse
Je, malo sam se smirila, našla sam i ja negdje da daju kiseonik. Hvala ti puno, čitajući ovo mislim se, bilo bi negdje nešto da je jako opasno, dok se ne piše o tome postoji neko rješenje. Pitaću još doktora kad ga vidim. Razmišljala sam da počnem piti Ca sa c vitaminom, jer to mi je prije znalo pomoći, ali to tek nakon konsultacija sa doktorom.

Hvala ti :kiss:
putujucidzindas

#1318 Re: Trudnjače i porodilje online

sigurno bi bilo negdje nesto da je veoma ozbiljan problem.. svakako je najbolje da pricas s doktorom. a vidis da, cak i u slucaju ozbiljnih astmaticnih napada ima rjesenje.
cuvaj se u svakom slucaju, dok ne odes do njega i nemoj da se brines previse
minderpuza

#1319 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by minderpuza »

Cestitke novim trudnjacama :D i reko da vidim kako deverate ;-)
Alhemicarkaa

#1320 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

I ja da čestitam novim trudnicama, vanad dobro došla u klub :D
Ja sam užasno ovih dana, brojim sate do pregleda, i sva sam malodušna i tužna, i non-stop plačem. Pih.
putujucidzindas

#1321 Re: Trudnjače i porodilje online

ajoj, dusa draga :(

zasto ne pokusas prije termina pregleda kontaktirati svog doktora? Ili nekog drugog ako ne mozes doci do njega prije?

Mnogo vise ce svemu skoditi tvoja briga. Vidjeli smo da ima rjesenje, cak i ako se desi pravi astmaticni napad (a kazu da se IZUZETNO rijetko desi). Kolegica s posla koja ima astmu se porodila i nije spominjala nikakve probleme. Prijateljica je s alergijom na sve zivo otisla na prirodan porod i sve je bilo OK. Pokusaj biti pozitivna, vec su zene s alergijama i astmama radjale zivu, zdravu i normalnu djecu. Ti znas za alergiju, samo trebas pitati doktora. Za sve sto sam ja isto tako napravila sebi paniku, nakon razgovora s doktorom se ispostavilo da nije ni blizu tolika drama koliko se meni cinilo. U svakom slucaju, ne smijes se brinuti, ne smijes se sikirati - tako vise skodis svom stanju.
Osim sto se brines, je li ostalo Ok? Nemas sad vise problema s alergijom?
otherside

#1322 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote: A onda su mi se u glavi vrzmale razne scene. Meni je termin u aprilu, i tad mi se javlja alergija na neko cvjetanje. Nikad nisam uradila alergo test. I pomislila sam, zamisli pri porodu dobijem napad alergije, zbog otežanog disanja nemam snage za porod, a isto tako mi zbog toga ne smiju dati anesteziju. :(
hej, hej, hej :-)
razmisljaj ti o pelenama, kremicama, odjeci i ostalim "sitnicama", pusti ba alergije :D
evo da te malo utjesim...uvijek sam imala jake alergijske manifestacije u proljece ali za vrijeme trudnoce je sve izostalo :-D sjecam se jedne situacije...mjesec maj, ja krenula kroz neki parkic kad vidim upravo pokosena trava, jos se u zraku vide one cestice necega :D uh...meni se odmah zamantalo, kontam sad cu umrijeti jer sam vec pocela osjecati te lepecuhe u nosu :D a sve se desava u zagrebu, ja sama, otisla na neku edukaciju, trudna,....
fakat me uhvatio strah...hodam ja a sve sebe hrabrim i razmisljam kako da si pomognem prije nego se onesvjestim i gledam okolo ima li koga da mi pomogne.
kad ono nista ne bi...jos pola sata sam u strahu ocekivala neki astmaticni napad koji se srecom, nije desio...
trudnoca je cudo :D
Alhemicarkaa

#1323 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ma ne brinem se više toliko zbog alergije. Moj mužić dragi mi je rekao da mi je to malo i u glavi, jer me je slušao kako dišem kad spavam i kaže da uopće ne primjećuje otežano disanje i škrišanje u plućima. Sad me samopomalo hvata ali dobro sam.
Uvijek sam ovakva pred pregled, u ponedjeljak mi je zakazan, pa mi je kasno da idem negdje drugo.
Mojoj tuzi su više doprinjele neke druge stvari, ono, neki Vas ljudi razočaraju iznova i iznova, ali preživjeću :D Valjda sam zbog ovih hormona i malo više osjetljiva :mrgreen:
Ljubim ja moje trudnice :kiss:
niko_niko_kao_ja

#1324 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

Alhemicarkaa wrote:Ma ne brinem se više toliko zbog alergije. Moj mužić dragi mi je rekao da mi je to malo i u glavi, jer me je slušao kako dišem kad spavam i kaže da uopće ne primjećuje otežano disanje i škrišanje u plućima. Sad me samopomalo hvata ali dobro sam.
Uvijek sam ovakva pred pregled, u ponedjeljak mi je zakazan, pa mi je kasno da idem negdje drugo.
Mojoj tuzi su više doprinjele neke druge stvari, ono, neki Vas ljudi razočaraju iznova i iznova, ali preživjeću :D Valjda sam zbog ovih hormona i malo više osjetljiva :mrgreen:
Ljubim ja moje trudnice :kiss:
nemoj da se sikiras, posebno oko ljudi, sve na ignore i uzivaj sa svojom mrvicom. beba ti je najbitnija, a sve ostalo... ne se zamarati sa nebitnim stvarima. :kiss: meni muz kaze da se bojao moje trudnoce i mojih zivaca, a da sam trudna 10 000 hiljada puta bolja nego kad nisam :lol: nema nervoze, sikiracije, sve mi je orilo gorilo. :-D meni je moje pile najbitnije, a sve ostalo nebitno i nikad sretnija nisam bila. :-D
lejlic@

#1325 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by lejlic@ »

Alhemicarkaa wrote:
I još bi dodala, da bebač odmah zavoli dojenje :D

Mi smo imali pravu dramu u novogodišnjoj noći. Pametnica sam se odlučila praviti uštipke i to od raževog brašna, na koje sam jako alergična. Alergična sam na sve vidove brašna, ali na ova integralna posebno. A obožavam sva peciva od raževog brašna. Elem, alergija mi se ispoljava samo kad manipulišem sa brašnom, ne kad konzumiram peciva. Bila sam tako ljuta na sebe, uhvatio me pravi astmatični napad, nisam mogla udahbuti, škripala su mi pluća, zbog jakih napora da udahnem dobila sam aritmiju i počelo mi je zujati u ušima. I plus panika. Htjela sam ići u hitnu, ali sam pomislila da je novogodišnja noć, da je sigurno puno presauganih pa sam odustala od toga. Uopće nisam spavala jer mi je u ležećem položaju bilo samo gore, do ono malo daha mogla sam doći samo u uspravnom položaju. Htjela sam zvati svog doktora, ali on je van BiH za praznike. Mora prava.
A onda su mi se u glavi vrzmale razne scene. Meni je termin u aprilu, i tad mi se javlja alergija na neko cvjetanje. Nikad nisam uradila alergo test. I pomislila sam, zamisli pri porodu dobijem napad alergije, zbog otežanog disanja nemam snage za porod, a isto tako mi zbog toga ne smiju dati anesteziju. Elem, probudila sam muža i rekla mu ako mi se nešto desi da mora obećati da će dijete voditi mojim roditeljima, u takvom sam delirijumu bila. I sad me stvarno strah. Pregled mi je tek slijedeće sedmice, ne mogu da dočekam da pitam doktora, pa zna li iko jesu li moji strhovi opravdani? Kako se žene sa astmom porode? Pokušala sam nešto googlati ali bezuspješno. :(

Pratim ovu temu, otkako sam zatrudnila, ali radi ovog posta sam se konacno registrovala i cekala 5 dana aktivaciju korisnickog racuna. :)
Uglavnom, znam kako je tesko naci bilo kakve informacije o asmaticarkama, trudnoci i porodu, zato sam dosla da pokazem da nas ima jos alergicara i astmaticara, koji eto polako, ali sigurno guramo kroz trudnocu.
Sad sam 30. sedmica, krajem marta nam je termin, cijelu trudnocu uzimam svoje lijekove (koje sam smanjila na minimalnu dozu) i sve je ok. Bojali smo se da ce beba od kortikosteroida biti mala, ma kakvi, nadprosjecan je i vec ima preko 1.6kg. Sto se tice samog poroda, ja se iskreno nadam carskom, jer se meni napadi pored alergija javljaju i od napora, a tad krece dahtanje, koje nije dobro za bebu, a i onda to traje i traje i pored svih dodatnih lijekova.
Nazalost pored astme, cijelu trudnocu se borim sa sinusima, koji su upaljeni od alergija. Doktori su mi rekli da mogu uzimati antihistaminike, ali nisam htjela, rekla sam necu vala jos i to, jer je dovoljno sto moram uzimati inhalatorne kortikosteroide svaki dan. Medjutim raspitala sam se i nekad je bolje uzeti i jedan antihistaminik da se situacija u organizmu smiri, nego imati napad, jer tada dolazi do manjka kisika, sto vise steti bebi. Ja ih ne uzimam, jer uzimam svoju terapiju i moram reci da otkako sam zatrudnila nisam imala ni jednog napada (sto je super), mozda tome doprinosi cinjenica da nosim djecaka (kazu da njegov testosteron smiruje moju sluznicu, pa su napadi rijedji), a mozda je i samo tijelo odlucilo, ne znam...
Sve u svemu, nisi sama, ima nas jos. Samo polako i gledaj da izbjegnes alergene za koje znas da smetaju i sto vise planine preporucujem. ;)
Sorry za ovako dug post, tesko je ovo sazeti sve u par recenica. :) Nadam se da sam te barem malo utjesila...
Post Reply