ja sam prosla pravu nocnu moru sa dojenjem. kad pogledam nazad, prva dva mjeseca su bile skoro samo suze i bol. ali je otada samo ogromno uzivanje. mom je sinu sada 14 i po mjeseci i jos rado doji. prvih 6 mjeseci jeo je iskljucivo moje mlijeko (izuzev dva obroka formule kad sam izgubila mlijeko jer nije htio dojiti).
on je dojio svakih 3 sata po sat i po otprilike (to vam ga dodje 12 sati dnevno), ali se ispostavilo da nikako ne vuce i da ne dobija na tezini. ja sam, kako rekoh, izgubila mlijeko koje je bilo fino nadoslo, pa je i to bio problem. bebac je takodjer patio od jakih grceva, sto takodjer nije pomagalo.takodjer je u svakoj kaki izbacivao moju zgrusanu krv iz bradavica. evo sta smo uradili da se stvari promijene, moja babica (moj najveci heroj) i ja:
1. nema cucle!! beba ima potrebu da cucla, ali treba da cucla bradavicu, da stimulise proizvodnju mlijeka. sa ranjavim bradavicama, bolje je da cucla prst (ne svoj, nekog od ukucana).
2. beba doji dok vuce - guta jedan za drugim gutljajem. kad pocne dojiti tako da je jedan gutljaj u 20tak i vise sekundi, onda se skida se sise.
3. nakon dojenje, bebi se da dohrana od maminog mlijeka, istisnutog nakon prethodnog dojenja. vrlo je bitno kako se bebi daje ta dohrana. flasica, kasikica ili casica, sve ce to bebi pokazati da ne treba da se trudi da bi dobila mlijeko. zato je moja babica savjetovala finger feeding:
uzme se sprica od 10 ml i na nju se stavi silikonska braunila. u spricu se stavi umlaceno mamino mlijeko. braunila se sa prstom koji je najslicniji velicini bradavice stavi bebi u usta (iz naseg iskustva, jagodica prsta prema bebinom nepcu, braunila izmedju strane i vrga jagodice). utisne se malo mlijeka da beba pocne vuci i lagano se stiska sprica dok beba vuce. kad prestane vuci, prestane se stiskati sprica (da beba poveze vucenje i hranjenje). ako prestane, jos je par puta "izazovete" sa malo istisnutog mlijeka. ako vise ne vuce, nema vise jela. moj je sin brzo shvatio u cemu je fol, pa je u roku od jednog dana vukao tako jako da vise nismo morali stiskati spricu nikako. bilo je prilicno smijesno gledati kako se ona lopatica sama spusta.
4. poslije majcinog mlijeka, bebi se da dohrana od vjestackog, ali na isti nacin.
najbolje je da neko od ukucana, bebi nakon dojenja daje dohranu na ovaj nacin. mama za to vrijeme neka ispumpa ostatak mlijeka. ispumpavanje je vjestina - nauci se. meni je ispocetka trebalo 40 tak minuta da ispraznim dojke. ubrzo jedva 15.
ovaj nacin hranjenja bebe ima jako veliku sansu vracanja bebe na prehranu iskljucivo majcinim mlijekom. ako se desi da jos uvijek nema dovoljno mlijeka a bradavice su zdrave, najbolje je spavati sa bebom na sisi. ujutro ima mlijeka i za komsije

. takodjer je bitno dati bebi da doji kad god trazi i pustiti je da bude na sisi koliko hoce dok se dojenje ne uspostavi. to vazi i za odmor i hranu i tecnost dojilje. jednom kad se dojenje uspostavi, onda je sve puno, puno lakse. ja sam jos jednom bila skoro izgubila mlijeko kad je bebi bilo mjesec i po od stresa. tad sam znala da sto vise puta ispraznim dojke, bit ce vise mlijeka. trebalo mi je vrlo kratko da navucem mlijeko.
5. meni je vrlo bitno bilo sta mi je babica rekla o dojenju: da je bolje da je beba dan-dva malo gladna, pa da onda ima maminog mlijeka koliko je potrebno, nego da joj se odmah da formula i flasica. jednom kad se to uradi, sanse su ogromne da se beba nece vratiti na samo dojenje. jedan od nacina je ovaj gore opisani, moze se probati i sa supplement feeding system-om od medele, npr. ja sam ga kupila, ali mi nije trebao na kraju.
sjetih se i dezinficiranja. stitnike za bradavicu, flasice, pumpu i ostalo ne treba dezinficirati vise od jednom dnevno. naravno, operu se poslije upotrebe toplom vodom i stave da se osuse. majcino mlijeko je savjetovano da se u frizideru drzi do 24 sata. istrazivanja pokazuju da je ono medjutim sigurno i 72 sata poslije izdajanja.
sretno!!