Eto nek' ti Covic glumi patriotu. Vi zaista ili ne razumijete politiku HDZ-a, ili se pravite ludi.Banksy wrote:Znam na šta se misli, ali nemoj da mi Stojić (il' Koraćka) glumi patriotu, svega ti ...![]()
Inače, Stojiću svaka čast, poštujem.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Nass
#1301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- ultima_palabra
#1302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A u kojoj rečenici Stojić glumi patriotu?Banksy wrote:Znam na šta se misli, ali nemoj da mi Stojić (il' Koraćka) glumi patriotu, svega ti ...1gorstak wrote:Ne misli se samo na ostanak u Sarajevu tokom rata nego generalno na odbijanje etnicke podjele preseljavanjem naroda.Banksy wrote: Što volim ove patriote s kasnim paljenjem ...![]()
Kad je bilo najteže, stušio iz Sarajeva u Austriju, pametno, sposobno, pa se sad, kad se vratio i postao sinekurac, busa u prsa junačka.![]()
Inače, Stojiću svaka čast, poštujem.
- Banksy
#1303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
24. Februar 2011. u 11:32
Kritika kao korektiv lijevog mediokritetstva
Piše: Vuk Bačanović
Neka od mišljenja na ljevici, koja se posljednjih mjeseci mogu pročitati u raznim člancima u dnevnim/sedmičnim novinama i internet portalima jesu i pritužbe na navodno proglašavanje Socijaldemokratske partije glavnim problemom u državi i remetilačkim faktorom, dok se, isto tako navodno, nedovoljno ukazuje na opasnost od razaračkih nacional-demokratskih političkih opcija.
Takvi, ili uposleni, ili previše idealistični mladi apologeti vladajuće stranke, ili ne znaju ili zaboravljaju, ili, zapravo, ne shvataju važnost jedne od najprogresivnijih tekovina ljevice, a to je kritika. Ljevica, a naročito revolucionarna naučna ljevica, koja zagovara permanentnu revoluciju, odnosno evoluciju ljudskog društva, izvorno, ne može i ne smije patiti od pukog slijeđenja „nepogrješivih“ stavova, „nepogrješivih“ rukovodstava, „nepogrješivih“ politika a pogotovo „nepogrješivih“ vođa. Nepogrješivost naprosto nije naučna, pa tako nije ni socijalistička ni demokratska.
Odsustvo kritike uništilo socijalizam
Kritika je osnova zdravog socijalističkog, pa i socijaldemokratskog društva i svaki pojedinac u okvirima socijalističke demokratije je pozvan i dužan da u najvećoj mogućoj mjeri kritikuje sve društvene pojave i na njih utječe, nimalo kao što je to slučaj u neoliberalnom kapitalizmu, u kojem se cjelokupno društvo žrtvuje profitima vladajuće klase, a ne vodi razumnim promišljanjima u interesu većine. Upravo je gušenje kritike i, prema tome, nedostatak elementarne demokratije u ime nemarksističkog staljinističkog kulta sveznajućeg vođe i nepogrješive partije dovelo do sloma kako SSSR-a, tako i SFRJ.
U društvima koje ne njeguju kritiku nema protoka ideja, nedostaje profilacija sposobnih kadrova u svim sferama društvenog života, a umjesto toga se forsira napredak i uhljebljivanje mediokritetskih klimoglavaca. Upravo je ovakva „negativna selekcija“ smrtonosni otrov svakog društva i političke organizacije.
Nacionalističko-buržoaska reakcija u SFRJ, pa tako u BiH, nije preuzela vlast tako što se naprosto stvorila u poslaničkim klupama. Nikada dovoljno destaljinizirana, Partija ispunjena poltronskim kadrovicima, aparatčicima i birokratama, naprosto nije imala sposobnosti, a prema tome, ni energije da se odupre društvenim gibanjima koje je sama svojom nesposobnošću izazvala. Nikakvo čudo da su navedeni kadrovici, apartčici i birokrate postali „krema“ tranzicijsko-pljačkaške buržoazije u bivšoj SFRJ.
Nema unutarpartijske kritike
Sadašnje rukovodstvo SDP-a (ali i SNSD-a), proizašlo iz istog šinjela je, čini se, daleko od toga da je nešto naučilo na greškama Partije, čiji su pravni, ali ne i idejni sljedbenici. SDP-u vidno nedostaje bilo kakva unutrašnja partijska opozicija kao zdravi korektiv partijskog djelovanja. Umjesto toga, stranačke apologete, svjesno ili nesvjesno, u dobrom starom staljinističkom stilu, kritiku gotovo da izjednačavaju sa neprijateljskom djelatnošću, pribjegavajući najbanalnijim metodologijama zamjene teza, koje se svode na glorificiranje sebe kroz ukazivanje na katastrofalne propuste drugih, baš kao da će time propusti SDP-a postati manje društveno destruktivni, katastrofalni i pogubni.
Kritika SDP-a je, prema tome, kao i svaka druga kritika, način kako doći do što boljih rezultata i SDP bi, ukoliko se predstavlja kao alternativa postojećem društvu diktature krupnog kapitala, svaku kritiku koja je konstruktivna morao uvažavati i razmatrati.
Ukoliko se, dakle, upozori da SDP svojim političkim strategijama ne rješava ni klasno ni nacionalno pitanje u BiH i da promoviranjem propalih buržoasko-građanskih koncepata nacije podsjeća na čovjeka koji blindirana vrata neprestano pokušava otvoriti pogrešnim ključem, da bi ih potom i dalje bezuspješno pokušao provaliti, onda to nije nasrtaj na SDP, nego ukazivanje na evidentno pogrešne postupke. Je li takvo ukazivanje ili insistiranje na očigledno bezuspješnim i jalovim politikama, zapravo, destruktivno za ovu, imenom još uvijek ljevičarsku stranku? Da li je ukazivanje na činjenicu da ekonomska politika SDP-a neće dovesti do povećanja zaposlenosti ili pravednije preraspodjele društvenog bogatstva ukazivanje na činjenice, kako bi se postojeće stanje moglo korigirati, ili nekakav „napad“?
Kritika ili neprijateljstvo?
Da li je neprijateljstvo prema SDP-u ukazati na „pranje“ stranke poput HSP-a u režimskoj emisiji „60 minuta“? Podsjetimo se, riječ je o stranci koja umjesto predsjedništva ima tijelo zvano „glavni stan“, po uzoru na „glavni ustaški stan“ Ante Pavelića, čija je bista donedavno krasila njihove prostorije u Širokom Brijegu.
Je li neprijateljstvo prema SDP-u ukzivati na činjenicu da se predsjednik dotične stranke Zvonko Jurišić „pere“ od ustaške ideologije, dok u njegovoj pozadini vidimo ogroman portret hrvatskog malograđanskog i rasističkog ideologa iz 19. stoljeća Ante Starčevića, poznatog po publikaciji "Slavenosrbska pasmina po Hrvatskoj", u kojoj između ostalog da su "Slavo-Serbi su smeće naroda", koji “treba da bude iz naroda istrebljena“?
Je li napad na SDP ukazivati da je glorifikacija Blaža Kraljevića, komandanta HOS-a, koji se zalagao za NDH u „povijesnim granicama“ i čija je vojna grupacija odgovorna za više ratnih zločina nad srpskim civilima u dolini Neretve, kao i spaljivanje saborne pravoslavne crkve u Mostaru, kontraproduktivno kada je u pitanju pridobivanje za SDP Srba iz RS-a naklonjenih ljevici?
Kritikovati SDP ne znači unositi razdor u ljevicu, kako to kritičarima spočitavaju neki, doduše dobronamjerni SDP-ovci, već se radi o pozivu onim snagama u SDP-u koji se vode zdravim ljevičarskim tekovinama, da se otvoreno suprotstave sadašnjem katastrofalnom, neoliberalno-kapitalističkom i oportunističkom pravcu stranačkog rukovodstva, kojim će izgubiti i sadašnje glasače, a kamoli pridobiti hrvatske i srpske mase u BiH.
Fetiš nacional-građanske države i neuspjelog građanskog koncepta nacije jednako je poguban kao i fetiš etno-nacije, jer ostaje samo fetiš, a ne i rješenje. U ovom slučaju potpuno kontraproduktivan. Permanentnom kritikom se bistre rješenja, a ne glorificiraju očigledni neuspjesi, kako bi rukovodstvo ostalo ubjeđeno u vlastitu nepogrješivost.
Radiosarajevo.ba
-
klixober
#1304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Šta reći Bansky, kad nisi čula ni za ovu izjavu Čovića...
http://www.dnevni-list.ba/index.php?opt ... i&Itemid=2
I ti bi nekog da kritikuješ?
- Banksy
#1305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jednom je jedan ovdje na forumu priznao da centrala plaća 50 km mjesečno.komeba wrote:Šta reći Bansky, kad nisi čula ni za ovu izjavu Čovića...
Ja ti dam stoju da me ne peglaš više, važi?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Banksy wrote:Jednom je jedan ovdje na forumu priznao da centrala plaća 50 km mjesečno.komeba wrote:Šta reći Bansky, kad nisi čula ni za ovu izjavu Čovića...
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
siris dezinformacijeBanksy wrote:Jednom je jedan ovdje na forumu priznao da centrala plaća 50 km mjesečno.komeba wrote:Šta reći Bansky, kad nisi čula ni za ovu izjavu Čovića...
rekao je 100 KM za svakog isprovociranog forumasa
- madner
#1308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
IMTBanksy wrote:Jednom je jedan ovdje na forumu priznao da centrala plaća 50 km mjesečno.komeba wrote:Šta reći Bansky, kad nisi čula ni za ovu izjavu Čovića...
-
klixober
#1309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mene niko ne plaća za pisanje na forumu, ali tebe očito da, čim imaš stoje na bacanje. Rado prihvatam tvoju ponudu za "peglanje", javi mi na pp kada i gdje da se nađemo, pokaži da si osoba od riječi i povjerenja. Ako ne daš stoju, ostaješ i dalje samo plaćenica, manipulatorka.Banksy wrote:Jednom je jedan ovdje na forumu priznao da centrala plaća 50 km mjesečno.komeba wrote:Šta reći Bansky, kad nisi čula ni za ovu izjavu Čovića...
- plain vanilla
#1310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
komeba wrote:Mene niko ne plaća za pisanje na forumu, ali tebe očito da, čim imaš stoje na bacanje. Rado prihvatam tvoju ponudu za "peglanje", javi mi na pp kada i gdje da se nađemo, pokaži da si osoba od riječi i povjerenja. Ako ne daš stoju, ostaješ i dalje samo plaćenica, manipulatorka.Banksy wrote:Jednom je jedan ovdje na forumu priznao da centrala plaća 50 km mjesečno.komeba wrote:Šta reći Bansky, kad nisi čula ni za ovu izjavu Čovića...
Nemoj bolan tako, pusti kolegicu da foruma, nema veze sto se ne slazete, ona nikoga ne vrijedja, iznosi samo svoje stavove i to cini forum bogatijim.
-
Paper
#1311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
KatarinaKosaca wrote:Nisam čula ovu izjavu, lai jesam njegov dematij, da to nije rekao.Banksy wrote:![]()
Onda su ga nešto debelo iznervirali![]()
Vrlo glupo ...
A ja se još pitam ko stoji iza onih Herceg-Bosna nikova @osa i @veliki fabio
Blago Dragančetu s vama. Ako mu vi ne zgotovite treći, neće vala niko
- Banksy
#1312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali nisi ti ...komeba wrote:Mene niko ne plaća za pisanje na forumu, ali tebe očito da, čim imaš stoje na bacanje. Rado prihvatam tvoju ponudu za "peglanje", javi mi na pp kada i gdje da se nađemo, pokaži da si osoba od riječi i povjerenja. Ako ne daš stoju, ostaješ i dalje samo plaćenica, manipulatorka.Banksy wrote:Jednom je jedan ovdje na forumu priznao da centrala plaća 50 km mjesečno.komeba wrote:Šta reći Bansky, kad nisi čula ni za ovu izjavu Čovića...
komeba wrote:
Mirjana sa sinom i nije u prisnim odnosima.
Laž ima kratke noge. To sad zna i gosp Malić, a to sad znaš i ti.
Ručak, pa uobičajeni dugački telefonski razgovor sa Nešom. Je li prošla gripa? Kakvo je sada vrijeme ? Kako je na poslu ?
50 ili 100 KM? Po meni, ne vrijedi obraza, a ti bujrum.
Last edited by Banksy on 28/02/2011 11:55, edited 1 time in total.
-
klixober
#1313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nemam ja ništa protiv kolegice forumašice lično, ali obzirom da me proziva za plaćeništvo i nudi stoju, zašto da ne prihvatim ponudu i postanem plaćenik...
Bansky, čekam... (0 new messages)
- KatarinaKosaca
#1314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sad sam sa herceg bosne,Paper wrote:KatarinaKosaca wrote:Nisam čula ovu izjavu, lai jesam njegov dematij, da to nije rekao.Banksy wrote:![]()
Vrlo glupo ...![]()
![]()
A ja se još pitam ko stoji iza onih Herceg-Bosna nikova @osa i @veliki fabio![]()
![]()
Blago Dragančetu s vama. Ako mu vi ne zgotovite treći, neće vala niko
-
Paper
#1315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Katarina Čović i Baksy Martinović Lašte 
-
Paper
#1316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne kažem to ja, to tvoji postovi govore u tvoje imeKatarinaKosaca wrote:
Sad sam sa herceg bosne,![]()
. OK, kako ti kažeš
- KatarinaKosaca
#1317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Imaš li ti kakav citat ili onako lupetaš @nosara?Paper wrote:Katarina Čović i Baksy Martinović Lašte
- Banksy
#1318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vratimo se temi,
24. Februar 2011. u 11:32
Kritika kao korektiv lijevog mediokritetstva
Piše: Vuk Bačanović
Neka od mišljenja na ljevici, koja se posljednjih mjeseci mogu pročitati u raznim člancima u dnevnim/sedmičnim novinama i internet portalima jesu i pritužbe na navodno proglašavanje Socijaldemokratske partije glavnim problemom u državi i remetilačkim faktorom, dok se, isto tako navodno, nedovoljno ukazuje na opasnost od razaračkih nacional-demokratskih političkih opcija.
Takvi, ili uposleni, ili previše idealistični mladi apologeti vladajuće stranke, ili ne znaju ili zaboravljaju, ili, zapravo, ne shvataju važnost jedne od najprogresivnijih tekovina ljevice, a to je kritika. Ljevica, a naročito revolucionarna naučna ljevica, koja zagovara permanentnu revoluciju, odnosno evoluciju ljudskog društva, izvorno, ne može i ne smije patiti od pukog slijeđenja „nepogrješivih“ stavova, „nepogrješivih“ rukovodstava, „nepogrješivih“ politika a pogotovo „nepogrješivih“ vođa. Nepogrješivost naprosto nije naučna, pa tako nije ni socijalistička ni demokratska.
Odsustvo kritike uništilo socijalizam
Kritika je osnova zdravog socijalističkog, pa i socijaldemokratskog društva i svaki pojedinac u okvirima socijalističke demokratije je pozvan i dužan da u najvećoj mogućoj mjeri kritikuje sve društvene pojave i na njih utječe, nimalo kao što je to slučaj u neoliberalnom kapitalizmu, u kojem se cjelokupno društvo žrtvuje profitima vladajuće klase, a ne vodi razumnim promišljanjima u interesu većine. Upravo je gušenje kritike i, prema tome, nedostatak elementarne demokratije u ime nemarksističkog staljinističkog kulta sveznajućeg vođe i nepogrješive partije dovelo do sloma kako SSSR-a, tako i SFRJ.
U društvima koje ne njeguju kritiku nema protoka ideja, nedostaje profilacija sposobnih kadrova u svim sferama društvenog života, a umjesto toga se forsira napredak i uhljebljivanje mediokritetskih klimoglavaca. Upravo je ovakva „negativna selekcija“ smrtonosni otrov svakog društva i političke organizacije.
Nacionalističko-buržoaska reakcija u SFRJ, pa tako u BiH, nije preuzela vlast tako što se naprosto stvorila u poslaničkim klupama. Nikada dovoljno destaljinizirana, Partija ispunjena poltronskim kadrovicima, aparatčicima i birokratama, naprosto nije imala sposobnosti, a prema tome, ni energije da se odupre društvenim gibanjima koje je sama svojom nesposobnošću izazvala. Nikakvo čudo da su navedeni kadrovici, apartčici i birokrate postali „krema“ tranzicijsko-pljačkaške buržoazije u bivšoj SFRJ.
Nema unutarpartijske kritike
Sadašnje rukovodstvo SDP-a (ali i SNSD-a), proizašlo iz istog šinjela je, čini se, daleko od toga da je nešto naučilo na greškama Partije, čiji su pravni, ali ne i idejni sljedbenici. SDP-u vidno nedostaje bilo kakva unutrašnja partijska opozicija kao zdravi korektiv partijskog djelovanja. Umjesto toga, stranačke apologete, svjesno ili nesvjesno, u dobrom starom staljinističkom stilu, kritiku gotovo da izjednačavaju sa neprijateljskom djelatnošću, pribjegavajući najbanalnijim metodologijama zamjene teza, koje se svode na glorificiranje sebe kroz ukazivanje na katastrofalne propuste drugih, baš kao da će time propusti SDP-a postati manje društveno destruktivni, katastrofalni i pogubni.
Kritika SDP-a je, prema tome, kao i svaka druga kritika, način kako doći do što boljih rezultata i SDP bi, ukoliko se predstavlja kao alternativa postojećem društvu diktature krupnog kapitala, svaku kritiku koja je konstruktivna morao uvažavati i razmatrati.
Ukoliko se, dakle, upozori da SDP svojim političkim strategijama ne rješava ni klasno ni nacionalno pitanje u BiH i da promoviranjem propalih buržoasko-građanskih koncepata nacije podsjeća na čovjeka koji blindirana vrata neprestano pokušava otvoriti pogrešnim ključem, da bi ih potom i dalje bezuspješno pokušao provaliti, onda to nije nasrtaj na SDP, nego ukazivanje na evidentno pogrešne postupke. Je li takvo ukazivanje ili insistiranje na očigledno bezuspješnim i jalovim politikama, zapravo, destruktivno za ovu, imenom još uvijek ljevičarsku stranku? Da li je ukazivanje na činjenicu da ekonomska politika SDP-a neće dovesti do povećanja zaposlenosti ili pravednije preraspodjele društvenog bogatstva ukazivanje na činjenice, kako bi se postojeće stanje moglo korigirati, ili nekakav „napad“?
Kritika ili neprijateljstvo?
Da li je neprijateljstvo prema SDP-u ukazati na „pranje“ stranke poput HSP-a u režimskoj emisiji „60 minuta“? Podsjetimo se, riječ je o stranci koja umjesto predsjedništva ima tijelo zvano „glavni stan“, po uzoru na „glavni ustaški stan“ Ante Pavelića, čija je bista donedavno krasila njihove prostorije u Širokom Brijegu.
Je li neprijateljstvo prema SDP-u ukzivati na činjenicu da se predsjednik dotične stranke Zvonko Jurišić „pere“ od ustaške ideologije, dok u njegovoj pozadini vidimo ogroman portret hrvatskog malograđanskog i rasističkog ideologa iz 19. stoljeća Ante Starčevića, poznatog po publikaciji "Slavenosrbska pasmina po Hrvatskoj", u kojoj između ostalog da su "Slavo-Serbi su smeće naroda", koji “treba da bude iz naroda istrebljena“?
Je li napad na SDP ukazivati da je glorifikacija Blaža Kraljevića, komandanta HOS-a, koji se zalagao za NDH u „povijesnim granicama“ i čija je vojna grupacija odgovorna za više ratnih zločina nad srpskim civilima u dolini Neretve, kao i spaljivanje saborne pravoslavne crkve u Mostaru, kontraproduktivno kada je u pitanju pridobivanje za SDP Srba iz RS-a naklonjenih ljevici?
Kritikovati SDP ne znači unositi razdor u ljevicu, kako to kritičarima spočitavaju neki, doduše dobronamjerni SDP-ovci, već se radi o pozivu onim snagama u SDP-u koji se vode zdravim ljevičarskim tekovinama, da se otvoreno suprotstave sadašnjem katastrofalnom, neoliberalno-kapitalističkom i oportunističkom pravcu stranačkog rukovodstva, kojim će izgubiti i sadašnje glasače, a kamoli pridobiti hrvatske i srpske mase u BiH.
Fetiš nacional-građanske države i neuspjelog građanskog koncepta nacije jednako je poguban kao i fetiš etno-nacije, jer ostaje samo fetiš, a ne i rješenje. U ovom slučaju potpuno kontraproduktivan. Permanentnom kritikom se bistre rješenja, a ne glorificiraju očigledni neuspjesi, kako bi rukovodstvo ostalo ubjeđeno u vlastitu nepogrješivost.
Radiosarajevo.ba
- plain vanilla
#1319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
De se vratite na temu, bezveze je ovo stvarnokomeba wrote:Nemam ja ništa protiv kolegice forumašice lično, ali obzirom da me proziva za plaćeništvo i nudi stoju, zašto da ne prihvatim ponudu i postanem plaćenik...
-
Paper
#1320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
KatarinaKosaca wrote:Imaš li ti kakav citat ili onako lupetaš @nosara?Paper wrote:Katarina Čović i Baksy Martinović Lašte
-
klixober
#1321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
100 KM. Vrijedi obraza tvog, da me pogledaš u oči nakon što si me optužila za plaćeništvo, a i da ja saznam odakle ti stoja na bacanje.Banksy wrote:
50 ili 100 KM? Po meni, ne vrijedi obraza, a ti bujrum.
Ja se svojih stavova ne stidim i nemam šta da krijem.
-
klixober
#1322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To se zove trollanje, obzirom da si prije pola sata već postavila tekst. Plaćeništvo?Banksy wrote:Vratimo se temi,
-
Paper
#1323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ZbljuvKatarinaKosaca wrote:Nisam čula ovu izjavu, lai jesam njegov dematij, da to nije rekao.Banksy wrote:![]()
Vrlo glupo ...
I njih dvije se našle da potrče da popuju i morališu onoj Malićki
Last edited by Paper on 28/02/2011 12:08, edited 1 time in total.
- KatarinaKosaca
#1324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Imam dovoljno postova da se to vidi i zna. A tebi niti ću se pravdati ni izlagati stavove. Jer, forumanje ti se svodi na provokaciju. Ne samo pod ovim nikom, nego i pravim.Paper wrote:KatarinaKosaca wrote:Imaš li ti kakav citat ili onako lupetaš @nosara?Paper wrote:Katarina Čović i Baksy Martinović Lašte![]()
Znači ti nisi za Čovića i Herceg Bosnu? De, eto imaš priliku da se javno očituješ. Oma'h slijedi moje duboko izvinjenje
- Socijalista
#1325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja imam 5 stoji
Ja ne radim ispod te cifre