Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimist

#1301 Re: Škoda all about

Post by Optimist »

pajero wrote:
AdnanSA wrote:Ima li iko iskustava iz prve ruke sa Fabiom 1,2 TSI? Auto je 2012 godište i prešlo je nekih 20 000 km. Valjuju li čemu ti 1,2 TSI motori od 63 KW. pročitah negdje da imaju problema sa pogonskim lancem i da VW od 2014 ponovo prelazi na pogon remenom.
Koliko je meni poznato taj problem su imali sa prvim motorima 2009/2010 godine. Kasnije su nekim dijelom (nisam siguran kojim) rijesili problem na vec ugradjenim motorima a na novim 2011 i dalje rijesili su jos u proizvodnji. Sto se te fabije tice samo reci koja je cijena i ja trazim istu... :-D

Ima jedna zelena na piku.

Edit: evo je:

http://dijamant.pik.ba/artikal/8680709/skoda-fabia/
romeomoraprezivjeti

#1302 Re: Odg: Škoda all about

Post by romeomoraprezivjeti »

Optimist wrote:
pajero wrote:
AdnanSA wrote:Ima li iko iskustava iz prve ruke sa Fabiom 1,2 TSI? Auto je 2012 godište i prešlo je nekih 20 000 km. Valjuju li čemu ti 1,2 TSI motori od 63 KW. pročitah negdje da imaju problema sa pogonskim lancem i da VW od 2014 ponovo prelazi na pogon remenom.
Koliko je meni poznato taj problem su imali sa prvim motorima 2009/2010 godine. Kasnije su nekim dijelom (nisam siguran kojim) rijesili problem na vec ugradjenim motorima a na novim 2011 i dalje rijesili su jos u proizvodnji. Sto se te fabije tice samo reci koja je cijena i ja trazim istu... :-D

Ima jedna zelena na piku.

Edit: evo je:

http://dijamant.pik.ba/artikal/8680709/skoda-fabia/
Ova dzaba.;-)

poslano s moga Sonija Ze:-D
Optimist

#1303 Re: Škoda all about

Post by Optimist »

I meni je interesantna ova cijena. E sad ili se vlasniku opasno zuri da je proda jer mu trebaju pare, ili ima neki problem, tipa lanac koji pominjete.
Bakir1

#1304 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

ili tipa da je dosla iz velike kladuse ubijena ko macka ;-)
pajero

#1305 Re: Škoda all about

Post by pajero »

Bakir1 wrote:ili tipa da je dosla iz velike kladuse ubijena ko macka ;-)
Bakire je li ovo fakat ona iz Kladuse? :evil:
Bakir1

#1306 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

ne znam, lici, felge je odaju,sem toga ima mjesto prve registracije
AdnanSA

#1307 Re: Škoda all about

Post by AdnanSA »

Jeste to je ta sa Pik-a. Šta znaći to iz VK? Jeli neka interna zajebancija ili je bila totalka na autu pa neko sredio samo i sada pojeftino prodaje. Što se tiče tih lanaca izgleda da ti mali TSI motori imaju pregršt mana pogotovo ovi iz prvih serija a ni ovi noviji nisu baš za pofaliti. Te lanci im se istegnu ili preskoče, pa mnogo problema sa turbom i ventilom na turbini. Paljenje EPC lampice, podrhtavanje na leru, osjetljivost na loše gorivo. Sve sam to pročitao na nekom engleskom Škoda Forumu. Koliko je istina ne znam ali ne zvuči baš dobro. Uglavnom vlasnici kod kojih motor radi kako treba a ima i njih se hvale niskom potrošnjom i da auti idu baš dobro.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1308 Re: Škoda all about

Post by mali_milojica »

Ne bih da etiketiram sve ljude,ali kad vidim da je auto koje se prodaje iz Zenice,odmah produzim dalje. Cini mi se kao da sve gola varalica tamo zivi. Unaprijed se izvinjavam onima koji su se nasli uvrijeđenim ili ne spadaju u tu kategoriju.
_mufljuz_

#1309 Re: Škoda all about

Post by _mufljuz_ »

mali_milojica wrote:Ne bih da etiketiram sve ljude,ali kad vidim da je auto koje se prodaje iz Zenice,odmah produzim dalje. Cini mi se kao da sve gola varalica tamo zivi. Unaprijed se izvinjavam onima koji su se nasli uvrijeđenim ili ne spadaju u tu kategoriju.
jes ostatak bosne sve posteno i cestito na ranu stavit :mrgreen:
mali_milojica

#1310 Re: Škoda all about

Post by mali_milojica »

_mufljuz_ wrote:
mali_milojica wrote:Ne bih da etiketiram sve ljude,ali kad vidim da je auto koje se prodaje iz Zenice,odmah produzim dalje. Cini mi se kao da sve gola varalica tamo zivi. Unaprijed se izvinjavam onima koji su se nasli uvrijeđenim ili ne spadaju u tu kategoriju.
Vjeruj mi,ostali su mehlem,naravno Bosanski,za ove iz Zenice,barem kad je prodaja auta u pitanju.
Vidis da i artikal vise ne postoji,sumnjam da je neko iz nasih redova :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1311 Re: Škoda all about

Post by Bobi »

Ama to je uzajamno, mi iz Zenice smatramo da su sarajlije vecinom prevaranti :D .
530i

#1312 Re: Škoda all about

Post by 530i »

Bakir1 wrote:ili tipa da je dosla iz velike kladuse ubijena ko macka ;-)

To je ta, bila je lijepo zavaljena, ali je neko popravio u međuvremenu. A evo izgleda nema je više na oglasima...
_mufljuz_

#1313 Re: Škoda all about

Post by _mufljuz_ »

nema nista gore od zenickih sarajlijicama prodanih dusa - fuj :mrgreen:
Bakir1

#1314 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

na temu fabije samo sam predpostavio da je to ta, te skupocjene izvedbe su bile veoma rijetke na nasim cestama, nije ni problem sto je bila udarena ali to se ne presucuje.
na temu ovih zenicko sarajevskih odnosa, mi smo u sredini, :D, mozemo objektivno dati sud o jednim i drugim, u zenici sam jedan dio svog zivota proveo u ulici vuka karadzica i imam rodbine u zenici tovar, samo se mraka bavi autima i svime sto je vezano za auta, ima tu pojedinaca ali u manjini, u sarajevu je situacija malo drugacija, ima tu ok raje i zahtjevnija je klijentela a time su i auti bolji, daleko od toga da nema varalica
jefferson

#1315 Re: Škoda all about

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:
_mufljuz_ wrote:
Vjeruj mi,ostali su mehlem,naravno Bosanski,za ove iz Zenice,barem kad je prodaja auta u pitanju.
Vidis da i artikal vise ne postoji,sumnjam da je neko iz nasih redova :lol:
Pa dobro, u Sarajevu se to radi suptilnije:
U PRILOG KLASNOJ BORBI GRADA BEZ SOLI Sarajevo je Tuzlanskom kantonu u deset godina otelo 370 milijuna maraka!

Ovo nije nacionalno obojena priča nego priča o tome tko je to pokrao radnike Tuzle zadnjih deset godina. Ovaj tekst nećete pročitati na portalima koji podupiru “klasnu borbu”. Štoviše bit će označen kao nacionalistički!

Gledajući u nedjelju federalnu TV, a prije toga načuvši da je na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, donošena Rezolucija o Bosni i Hercegovini u kojoj su dani važni principi za preuređenje Bosne i Hercegovine, kojom se potiče model federalizacije i decentralizacije zemlje, kojom su osuđeni svi oblici ekstremizma koji joj objektivno prijete, pa tako i oni koncepti koji zagovaraju unitarističku i centralističku državu, ali i oni koji se temelje na separatističkim idejama, Krug 99 bošnjačkih intelektualaca je Rezoluciju definirao kao glavnog uzročnika događanja naroda u Federaciji BiH.

Nadalje Rezolucija potiče na uvažavanje svih identiteta, da jedne druge priznamo u BiH, a ne na njihovo potiskivanje.

Šta je to tako za bošnjačke intelektualce nepravedno u ovoj rezoluciji? Zašto tako zlokobno zvuči EU prijedlog da u BIH više ne treba biti prakse da predstavnici jednog identiteta biraju predstavnike drugom identitetu, nema zatiranja drugog identiteta, nema neuvažavanja jedno-drugoga?

Čemu otpor tome? Nemojte to raditi, uništiti ćete BiH, posijati će te sjeme zla koje se neće nikada iskorijeniti.

Samo dva dana iza ove Rezolucije dogodio se narod, eskalacija nasilja, uništavanje imovine kako bi se skrenula pozornost sa Rezolucije, koja je prihvatljiva i onim sredinama iz kojih je krenula palež, uništavanje, nasilje nad policijom.

Međutim, prije nego što te sredine i počnu razmišljati što im Rezolucija donosi iz Čaršije su krenuli zahtjevi za ukidanje kantona jer su oni eto kao trošak, nastojeći prikriti glavni uzrok njihove osiromašenosti, a to je pljačka centralističke vlasti.

Tim zahtjevima centralista se pridružila i Narodna stranka Mesna Industrija Lijanovići, nastojeći „uvesti“ nerede i na njihovo područje. No u nadi da će uspjeti osigurati novačenje novih svježih mesara, ostali su kratkih rukava i time razljutili begove. Neuspjeh novačenja priznao je i najpoznatiji mostarski stari pravaš i mladi mesar Milić.

Sve to busanje o patriotizmu, prozivanje nekih snaga koje ne žele BiH, samo je magla iza koje se krije nešto potpuno drugo. Oni koji ne žele prihvatiti deklaraciju Europskog parlamenta nisu ni patrioti, ni dobronamjerni ljudi, žele BiH za sebe, žele BiH kao državu koja je prevaziđena, i koja nema nikakve budućnosti. Većina građana BIH takvu državu ne želi, žele normalnu europsku državu po principima spomenute deklaracije Europskog parlamenta.

Prihvaćanje ove deklaracije mrsi logiku centralista i potpuno raskrinkava interes sarajevske političke elite. Prihvaćanjem deklaracije remeti se raspodjela moći ne samo u etničko nacionalnom smisu nego u smislu decentralizacije i pravilne raspodjele prihoda na nivou cijele Federacije . Prostom matematikom ćemo u nastavku teksta dokazati ono što se cijelo vrijeme krije od prosvjednika u Tuzli, Bihaću, Zenici i Istočnom Mostaru. Matematika je neumoljiva i jasno dokazuje zašto se u Kantonu Sarajevo živi duplo bolje nego u ostatku Federacije. Ona uz to još dokazuje da majorizacija nad Hrvatima u BIH, čiji se kantoni dodatno pljačkaju, nije bila samo političko pravne naravi nego i ekonomska. Legalizirana pljačka koja se u zakon ucrtala pukim preglasavanjem. Iz dokumenta koji je pred Vama , nakon što ga shvatite, bit će Vam jasnije i zašto na KBC Mostar nema ljekova, zašto su nam Sveučilišta i škole siromašne i zašto za svu bijedu koja se događa i u hrvatskim kantonima ne možemo kriviti samo kantonalne razine vlasti. Tekst koji ćete pročitati pojasnit će Vam koja razina vlasti je rastrošna a koja održava socijalni mir. Kada pročitate ovaj tekst shvatit ćete da se suština pljačke džepova sbih građana od uvođenja PDV sustava događa na federalnom nivou!

Vjerojatno većem broju javnosti u BiH, a pogotovo u najbližem okruženju BiH nije jasno što je pozadina pljuvanja po jednom europskom standardu kao što je spomenuta deklaracija.

Naime diskriminirajućim Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH uređena je raspodjela javnih prihoda, prihoda koji pripadaju Federaciji BiH, kantonima i općinama.

Po tom Zakonu kriterij za raspodjelu prihoda između kantona se sastoji od četiri parametra:

broj stanovnika u kantonu 57%,
površina kantona 6%,
broj učenika u osnovnim školama 24%
broj učenika u srednjim školama 13%.

To vrijedi za sve kantone izuzev što mislite kojeg?

To vrijedi za sve kantone izuzev Kantona Sarajevo , kojem se svaki od parametara množi sa koeficijentom 2! Iako se broj 2 ne čini veliki radi se o razlici ogromnoj ko kuća.

Prevedeno to znači da jedan stanovnik u sarajevskom kantonu vrijedi kao 2 u ostalim kantonima, da jedan km2 u sarajevskom kantonu vrijedi kao 2 km2 u ostalim kantonima, da jedan učenik u sarajevskom kantonu vrijedi kao 2 u ostalim kantonima.

Takvom sistemskom pljačkom sarajevski kanton je teži godišnje oko 140 milijuna KM, a primjerice tuzlanski lakši za 37 milijuna, zenički za 30, bihaćki za 23, mostarski za 18, srednjobosanski za 20, zapadnohercegovački za 10-tak.

Dakle u 10 godina Sarajevo je gladnoj Tuzli otelo 370 milijuna KM a gladnoj Zenici 300milijuna KM. Zato nije čudno da prosvjednici u Tuzli i Zenici nose poderana odijela i trenirke a prosvjednici u Sarajevu Nike, Adidas patike i najnoviju kolekciju Zare!

Daljnjim prevodom ove informacije dobije se sljedeći podatak: Građani Bihaća, Tuzle, Mostara, Širokog, Orašja, Livna i Goražda, Travnika, građani svih tih kantona odvajaju od usta svoje djece kako bi novce donirali kantonu Sarajevo!

Pitamo bh patriote i „neovisne intelektualce“ Kruga 99, je li ovo pošteno i građanski je li ovo ta ravnopravnost građana na cijelom teritoriju BIH o kjojoj često govore? Da je donesen poseban zakon o Srebrenici pa da građani BIH sufinanciraju obnovu tog grada čovjek bi to najnormalnije razumio ali kako razumijeti da siromašni krajevi FBIH odvajaju za bogaćenje bogatog Sarajeva?

Obrazložite nam to mudre i sijede glave Krugova, FTV-ova i Saray medija. Je li ovo patriotizam ili se pod krinkom njega štiti jedan drugi plan – stvaranje neke nove metropole na račun rada drugih?

Sada zamislite da tuzlanski kanton dobije svake godine više 37 milijuna KM i tako 8 godina od uvođenja PDV-a, sigurno da oni osiromašeni radnici iz Tuzle, Zenice i ostalih gradova ne bi defilirali svako malo prema Sarajevu, nego bi Vlade ovih kantona sa tom silom para mogli sanirati sva ta poduzeća, povezati staž, osigurati zdravstvenu zaštitu i stvoriti uvjete za zapošljavanje mladih ljudi, koji bi ulicu zamijenili sa tvornicom. Možda bi u tom trenutku građani Tuzle hvalili premijera kantona i tražili raspuštanje federalne razine vlasti smatrajući je bespotrebnom?

Da ne govorimo koliki bi bio standard građana Federacije da se sav federalni proračun prepusti kantonima a Federacija ugasi? Oni koji su Tuzlake nagovorili da traže ukidanje kantona podvalili su im novog mačka u vreći. Gašenjem kantona Tuzla bi ostala bez 400 plaća manje u gradu a obveza plaćanja policije , sudstva, školstva i dalje bi ostala. S tim što bi sva administracija preselila u Sarajevo pa bi potrošnja u tom gradu porasla, kao i proračun Sarajeva jer bi tim ljudima doprinosi na plaće bili uplaćivani u Sarajevu

U toj ludosti ili pomahnitosti ulice oni osiromašeni radnici Tuzle umjesto da traže pravdu tamo gdje im je ukradena, u sarajevskoj čaršiji, oni ruše i pale ono što su im napravili roditelji i djedovi. Doduše, tome su kumovale i neke kantonalne vlade i poslanici u Parlamentu Federacije BiH iz tih kantona, koje su u ime „viših ciljeva“ dozvoljavale pljačku Sarajeva.

No vratimo se rezoluciji europskog parlamenta, čijom provedbom bi dobili i Tuzla i Zenica i Mostar i Bihać i Široki Brijeg, a sarajevska čaršija ne bi bila duplo vrjednija od njih. Lijepo bi bilo da i Široki Brijeg i Zenica imaju ledenu dvoranu, skijališta, bazene, dobro opremljene škole, gradski i međugradski promet kada nemaju aerodrom, dobre zaobilaznice i ostalu infrastrukturu, koja je temeljni uvjet za ozbiljnija investiranja domaćih i stranih investitora.

No principi o preuređenju Bosne i Hercegovine iz Rezolucije o Bosni i Hercegovini kojom bi se izgradilo pravednije društvo u BiH, ne podrazumijevaju pljačku jednog dijela u odnosu na ostale dijelove Federacije pa i BiH i zbog toga su bh „patrioti“ bijesni.

Možda je nakon ove elementarne matematike lakše razumjeti i ponašanje Milorada Dodiga i Republike Srpske, što neće u zagrljaj Sarajeva.

Dakle kada bi Zakon bio pravedan svi kantoni u FBIH bili bi bogatiji za 135 milijuna maraka a proračun kantona Sarajevo bio bi 200 milijuna umjesto 334 milijuna maraka.

Tada bi i ZHŽ kanton, i HBŽ kanton i HNŽ kanton mogao odvojiti godišnje po 10 milijuna maraka primjerice za Sveučilište u Mostaru i KBC Mostar. Ovako , ove godine to je mogao samo Kanton Sarajevo koji je samo za visoko sveučilište u Sarajevu, našim parama donirao 57 milijuna maraka. Toliko primjerice iznosi gotovo cijeli proračun ZHŽ-a. Ako ovo nije majorizacija što je?

Ovo je ujedno odgovor onima koji tvrde da je sav problem u kantonima i da su oni suvišni jer nisu u stanju financirati ništa. Hrvatski kantoni ne samo da su održivi nego bi mogli imati i razvojne proračune kao i Tuzlanski i Bihaćki da se nad njima ne radi financijska majorizacija. Mi plaćamo školarine sarajevskim studentima dok za Sveučilište u Mostaru ne možemo odvojiti niti milijun maraka godišnje. Mi plaćamo porodiljne naknade sarajevskim rodiljama dok svoje prijavljujemo po Hrvatskoj. Mi plaćamo dječje doplatke sarajevskoj djeci dok naša djeca dječje doplatke nemaju.

I onda nam mediji istog tog Sarajeva, mediji koje mi plaćamo da ih ne gledamo, prodaju maglu kako se moramo odreći kantona i ono malo povrata novca što dođe s Federalne razine poslati u Sarajevo gdje će biti sjedište administracije, blagostanje i potrošnja…

A sve dalje od tog begovata nek se snalazi.

U prilogu: Tabela koja prikazuje pljačku federalnih kantona od strane Kantona Sarajevo putem važećeg zakona
_mufljuz_

#1316 Re: Škoda all about

Post by _mufljuz_ »

Bakir1 wrote:na temu fabije samo sam predpostavio da je to ta, te skupocjene izvedbe su bile veoma rijetke na nasim cestama, nije ni problem sto je bila udarena ali to se ne presucuje.
na temu ovih zenicko sarajevskih odnosa, mi smo u sredini, :D, mozemo objektivno dati sud o jednim i drugim, u zenici sam jedan dio svog zivota proveo u ulici vuka karadzica i imam rodbine u zenici tovar, samo se mraka bavi autima i svime sto je vezano za auta, ima tu pojedinaca ali u manjini, u sarajevu je situacija malo drugacija, ima tu ok raje i zahtjevnija je klijentela a time su i auti bolji, daleko od toga da nema varalica
zato vi zavrcete na suhovini :lol:
a cujem da ste poceli masovno prodavat piramidalne sheme :lol:
mali_milojica

#1317 Re: Škoda all about

Post by mali_milojica »

Bakir1 wrote:na temu fabije samo sam predpostavio da je to ta, te skupocjene izvedbe su bile veoma rijetke na nasim cestama, nije ni problem sto je bila udarena ali to se ne presucuje.
U Sarajevu isto ima baraba i sljama da te Bog dragi sacuva,ali kao sto kazes zahtjevnija klijentela,skuplja auta,novija na kraju krajeva,ali moja neka iskustva sa Zenickim prodavacima su losa i auta su im realno u 90% slucajeva groblja. Ali mozda nije ni do njih,ljudi u svemu sebe nalaze i snalaze na svakakve nacine.
@jefferson
Ok ti je citat,ali bojim se da ne odemo sa temom dovraga. Volio bih da se zadrzimo na autima,pogotovo Skodi jer je tema o njoj.
citro

#1318 Re: Škoda all about

Post by citro »

Kakvo je ovo sada sranje ?
Decki, imate poseban forum za politiku, ostavite se toga ovdje.
Taman covjek pomisli da je malo rahat od ovih malogradjanskih sranja u nekom svom kutku kada evo ih opet !
direstraits0078

#1319 Re: Škoda all about

Post by direstraits0078 »

+1, dajte da se drzimo limenih ljubimaca.
Bakir1

#1320 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

kakva politika sta vam je, ovo je cascavanje redovno na koje se niko ne prima i sta se ima ko vrijedjati kada je milojica rekao stvari iz svog ugla i napomenuo bez uvrede i pri tome nije nikoga okarakterisao kao defacto.
Mene ne vrijedjaju stereotipi o visocanima posebno jer znam da se mnogi temelje na istini ;-)
sorcerer

#1321 Re: Škoda all about

Post by sorcerer »

ponesi onda sutra kilo sudjuke ali nemoj brzo vozit na autoputu ,da se bar malo osusi ... :D
Bakir1

#1322 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

hocu i gumu cu ponjeti svakako imam sutra neke sastanke u Sarajevu suhomesnate sastanke :D
sixpack1

#1323 Re: Škoda all about

Post by sixpack1 »

pazi na sapunjaru da se ne okliznes.. :izet: :D
_mufljuz_

#1324 Re: Škoda all about

Post by _mufljuz_ »

sorcerer wrote:ponesi onda sutra kilo sudjuke ali nemoj brzo vozit na autoputu ,da se bar malo osusi ... :D
nek je nasloni malo kod ispusne grane :lol:
Bakir1

#1325 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

senicar moj radi li ti pljazma :D
nema kod nas castrol zivine :lol:
Post Reply