Novinarska nepismenost
Moderator: anex
- LeonardoAC
#1301 Re: Novinarska nepismenost
Kemal Ahmetović: Okuražio se Mota... 
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1302 Re: Novinarska nepismenost
ima i uboo i zboo
- Erzsebet
#1303 Re: Novinarska nepismenost
Izgleda da i ti trebaš u osnovnu školu nazad... "To "glasaću", "biću", "jebaću" itd. je uvijek i bilo pravilno, ali kako smo počeli kroatizirati jezik, postalo je nepoželjno, iako je i dalje pravilno.chengaba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ne-kandi ... /120613056KAMPANJA "GLASAĆU ZA SREBRENICU"
Kontam majke mi neka se žena preziva Glasaća, pa da je biraju na izborima ili nešto tako.
I čitav članak glasaću, glasaću...![]()
![]()
- harač
#1304 Re: Novinarska nepismenost
http://www.klix.ba/sport/nogomet/poljsk ... /120615062
Tekst počinje: "On namjerava da se sastane sa ministrom unutrašnjih poslova Poljske Jacekom Čihockim", ali ne brinite! Odgovor o kome se radi možete dobiti u nastavku: radi se o izvjesnom "Fedorovu". O imenu, funkciji i drugim podacima možemo nagađati
Tekst počinje: "On namjerava da se sastane sa ministrom unutrašnjih poslova Poljske Jacekom Čihockim", ali ne brinite! Odgovor o kome se radi možete dobiti u nastavku: radi se o izvjesnom "Fedorovu". O imenu, funkciji i drugim podacima možemo nagađati
- fidoremilienko
#1305 Re: Novinarska nepismenost
E ovo je meni uvijek bilo interesantno...npr. "cucemo se" (telefonskim putem), tako mi cudno izgleda kad neko napise tako...dalje:Erzsebet wrote:Izgleda da i ti trebaš u osnovnu školu nazad... "To "glasaću", "biću", "jebaću" itd. je uvijek i bilo pravilno, ali kako smo počeli kroatizirati jezik, postalo je nepoželjno, iako je i dalje pravilno.chengaba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ne-kandi ... /120613056KAMPANJA "GLASAĆU ZA SREBRENICU"
Kontam majke mi neka se žena preziva Glasaća, pa da je biraju na izborima ili nešto tako.
I čitav članak glasaću, glasaću...![]()
![]()
peci cu/pecu
reci cu/recu
hteti cu/htjecu
morat cu/moracu
Ja fkt vise ne znam sta je pravilno...Iko?
- plain vanilla
#1306 Re: Novinarska nepismenost
iskljucivo se moze recifidoremilienko wrote: E ovo je meni uvijek bilo interesantno...npr. "cucemo se" (telefonskim putem), tako mi cudno izgleda kad neko napise tako...dalje:
peci cu/pecu
reci cu/recu
hteti cu/htjecu
morat cu/moracu
reći ću
ići ću
ali mozes reci
moracu, znacu, glasacu i
ili
morat cu, znat cu, glasat cu
- fidoremilienko
#1307 Re: Novinarska nepismenost
Sto znaci, da je ispravno i jedno i drugo?plain vanilla wrote:iskljucivo se moze recifidoremilienko wrote: E ovo je meni uvijek bilo interesantno...npr. "cucemo se" (telefonskim putem), tako mi cudno izgleda kad neko napise tako...dalje:
peci cu/pecu
reci cu/recu
hteti cu/htjecu
morat cu/moracu
reći ću
ići ću
ali mozes reci
moracu, znacu, glasacu i
ili
- plain vanilla
#1308 Re: Novinarska nepismenost
pa napisah ti
ako zavrsava na ći onda pises odvojeno-reci cu, ici cu, moci cu
ako ne zavrsava, onda moze oboje.. morat cu i moracu, glasat cu i glasacu...
- fidoremilienko
#1309 Re: Novinarska nepismenost
plain vanilla wrote:pa napisah ti
Ne skontah odmah
- plain vanilla
#1310 Re: Novinarska nepismenost
fidoremilienko wrote:plain vanilla wrote:pa napisah ti
ako ne zavrsava, onda moze oboje.. morat cu i moracu, glasat cu i glasacu...![]()
Ne skontah odmahHvala
- Female_Sa
#1311 Re: Novinarska nepismenost
Nisam sigurna, ali mislim da je u bosanskom jeziku ispravno pisati "reći ću", "gledat ću", a u srpskom se to spaja u pisanju pa je onda "gledaću" itd...plain vanilla wrote:iskljucivo se moze recifidoremilienko wrote: E ovo je meni uvijek bilo interesantno...npr. "cucemo se" (telefonskim putem), tako mi cudno izgleda kad neko napise tako...dalje:
peci cu/pecu
reci cu/recu
hteti cu/htjecu
morat cu/moracu
reći ću
ići ću
ali mozes reci
moracu, znacu, glasacu i
ili
U govoru je ispravno reći "gledaću tv".
- plain vanilla
#1312 Re: Novinarska nepismenost
zapadna varijanta je gledat cu, istocna gledacuFemale_Sa wrote:
Nisam sigurna, ali mislim da je u bosanskom jeziku ispravno pisati "reći ću", "gledat ću", a u srpskom se to spaja u pisanju pa je onda "gledaću" itd...
U govoru je ispravno reći "gledaću tv".
recicu je neispravno u svakom slucaju
i nema razlike u govoru i pisanju
- BHF_Manijak
#1313 Re: Novinarska nepismenost
Da, kod nas su ispravne obbje varijante ili gledaT cu ili gledaCu, ali nikako recicu! 
- plain vanilla
#1314 Re: Novinarska nepismenost
e pa slozismo smo seBHF_Manijak wrote:Da, kod nas su ispravne obbje varijante ili gledaT cu ili gledaCu, ali nikako recicu!
-
kojeime
#1315 Re: Novinarska nepismenost
Cini mi se da "recu" umjesto "reci cu" i "pecu" umjesto "peci cu" nikako ne moze, ni pisano ni govorno, nikako.
- plain vanilla
#1316 Re: Novinarska nepismenost
Dvanaestogodišnja djevojčica iz Doboja teže je povrijeđena kada ju je u Ulici kralja Dragutina udario automobil Audi 4.
U sarajevskom naselju Sokolović-Kolonija, u ulici Ajvaz Dedina 34, u srijedu navečer, oko 23:15, dogodilo se brutalno ubistvo.
Pješakinja Dž. R. (1937.) iz Sarajeva je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se jutros oko osam sati dogodila u ulici Aleja Bosne srebrene
sve kix.baU subotu navečer u Bužimu, u Ulici generala Izeta Nanića, ubijen je Ismet Skenderović iz Varoške Rijeke, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u Unsko - sanskog kantona.
ne znam kako , ali svaki put pogresno
ucinite uslugu i sebi i nama i platite lektora da vam objasni kako se pisu nazivi ulica, sta znaci kad je rijec ulica ispred naziva i sl.
- Ajatolah_
#1317 Re: Novinarska nepismenost
Zar se ulica ne piše velikim slovom kada je na prvom mjestu?
- duspi
#1318 Re: Novinarska nepismenost
ne znam tačne nazive ovih ulica tj gdje ulazi u ime, a gdje je ubačena kao prefiks, ali primijetih ovu sokolović koloniju pa da priupitam
kakav je uopšte princip s polusloženicama u bosanskom jeziku? koliko se sjećam jedno vrijeme su bile skroz ukinute, pa opet vraćene, na čemu smo sad
@Edo: kada imaš naziv ulice tipa put života, onda je konstrukcija u ulici Put života', znači malim, a kada je 'ulica' baš dio naziva tipa 'Ulica tog i tog' onda je velikim
kakav je uopšte princip s polusloženicama u bosanskom jeziku? koliko se sjećam jedno vrijeme su bile skroz ukinute, pa opet vraćene, na čemu smo sad
@Edo: kada imaš naziv ulice tipa put života, onda je konstrukcija u ulici Put života', znači malim, a kada je 'ulica' baš dio naziva tipa 'Ulica tog i tog' onda je velikim
- plain vanilla
#1319 Re: Novinarska nepismenost
ovo je pogresno, to nije praviloduspi wrote:ne znam tačne nazive ovih ulica tj gdje ulazi u ime, a gdje je ubačena kao prefiks, ali primijetih ovu sokolović koloniju pa da priupitam
ako je rijec ulica na prvom mjestu, pise se velikim slovom
u Ulici Put zivota
- plain vanilla
#1320 Re: Novinarska nepismenost
naravno da se pise...oni vidis nekad ubodu pa napisu, ali onda prvu rijec naziva ulice napisu malim slovomEdoI wrote:Zar se ulica ne piše velikim slovom kada je na prvom mjestu?
- ultima_palabra
#1321 Re: Novinarska nepismenost
@vanilla ko učiteljica na ovoj temi... treba je preimenovati u "Brzi kurs pismenosti za novinare kod vanille" 
- plain vanilla
#1322 Re: Novinarska nepismenost
ne zezajultima_palabra wrote:@vanilla ko učiteljica na ovoj temi... treba je preimenovati u "Brzi kurs pismenosti za novinare kod vanille"
pa pogledaj sto sam kopirala s kixa, da su bar dosljedni..nego sad ovako, sad onako, ali uvijek pogresno
- duspi
#1323 Re: Novinarska nepismenost
plain vanilla wrote:ovo je pogresno, to nije praviloduspi wrote:ne znam tačne nazive ovih ulica tj gdje ulazi u ime, a gdje je ubačena kao prefiks, ali primijetih ovu sokolović koloniju pa da priupitam
ako je rijec ulica na prvom mjestu, pise se velikim slovom
u Ulici Put zivota
well..onda su me pogrešno učili
EDIT: i naravno, izvinjenje edi zbog pogrešnog pojašnjenja
Last edited by duspi on 19/06/2012 14:30, edited 1 time in total.
- ultima_palabra
#1324 Re: Novinarska nepismenost
Ništa me ne čudi od njih, portal jedva da i čitam... drugarice učiteljiceplain vanilla wrote:ne zezajultima_palabra wrote:@vanilla ko učiteljica na ovoj temi... treba je preimenovati u "Brzi kurs pismenosti za novinare kod vanille"![]()
pa pogledaj sto sam kopirala s kixa, da su bar dosljedni..nego sad ovako, sad onako, ali uvijek pogresno
- anonimnaosoba
#1325 Re: Novinarska nepismenost
da malo dignem temu
http://scsport.ba/v2/tekst.php?ID=39475
http://scsport.ba/v2/tekst.php?ID=39475
otkad je 18+7=24 ?Prva utakmica između Maribora i Željezničara u okviru drugog pretkola Lige nogometnih prvaka igrat će se 18. jula na Ljudskom vrtu. Vrijeme početka još uvijek nije određeno, ali je sigurno da će se igrati u večernjem terminu. Revanš će biti odigran sedam dana kasnije odnosno 24.jula na stadionu Asim Ferhatović-Hase.