ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mayab

#1301 Re: ZOBS

Post by mayab »

homega wrote:
ElDzidziIbnDzo wrote:Da skratim priču,ugradio plin u BiH i sve super bilo dok sam vozio u zemlji gdje živim.Došao vakat za registraciju vozila i za tehnički pregled...Trebaš kažu da imaš spisak svih komponenti napisan na jednom papiru sa oznakama homologacije,te naljepnicu za vozilo(koja dodje obicno u motorni prostor) koja je jedinstvena sa serijskim brojem.
Trazili mi da ugradjene komponente ispunjavaju E11 regulativu.Ja zvao sve zive servise u BiH,niko nikad nije čuo za to.Čak me i ubjedjuju da ta regulativa ne postoji.Jedan kaze iz Bosne,reci ti,tamo tim na pregledu kod tebe,da oni pojma nemaju.
Čovjek odavde mi dadne papir i kaže evo ovako treba da izgleda prateća dokumentacija:

I tako da sam na kraju morao sve vaditi vani da bi auto moglo se registrovati,i kada vidim profesionalnost ljudi na tehničkim pregledima ovde,i ponašanje ljudi na tehničkim pregledima u BiH,čini mi se nikad od nas dole hajra.A o nedorečenosti zakona,to je priča za sebe.
Delfin Company - Bijeljina - http://www.delfingas.com/autogas_sertifikati.html

Potraži advokata i s njim utvrdi pravnu valjanost certifikacije obje strane, i bijeljinske i poljske.
To u Norveskoj, ako sam dobro vidio!
Ma gdje ćeš porediti Norveške i BiH zakone :shock:
A i ti se izgleda zaletio da pojeftino to uradiš u BiH, e jebaji ga :skoljka:
_Reds_

#1302 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Jedno pitanje,

Ako ste došli kod nekoga, prema čijem se imanju skrene sa glavnom puta, i ide jedno 200 metara makadamom.

I onda se vraćate istim putem. Zaustavlja vas radar nekih 200 metara od ovo skretanja, i kaže da niže ima znak za 30, i džabe ti je njemu objašnjavati da ja taj znak nisam nikako mogao vidjeti.
homega

#1303 Re: ZOBS

Post by homega »

_Reds_ wrote:Jedno pitanje,

Ako ste došli kod nekoga, prema čijem se imanju skrene sa glavnom puta, i ide jedno 200 metara makadamom.

I onda se vraćate istim putem. Zaustavlja vas radar nekih 200 metara od ovo skretanja, i kaže da niže ima znak za 30, i džabe ti je njemu objašnjavati da ja taj znak nisam nikako mogao vidjeti.
A gdje je pitanje?
_Reds_

#1304 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

homega wrote:

A gdje je pitanje?

Pa pitanje je, jel ovaj meni mogao pisati kaznu, ako ja znak nisam vidio?

Tj. dzabe je njega ubjeđivati da sam se uključio sa puta koji vodi nečijoj kući.
Qler

#1305 Re: ZOBS

Post by Qler »

Mogao je, zamisli da se svi vade na nisam vidio :)
_Reds_

#1306 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Qler wrote:Mogao je, zamisli da se svi vade na nisam vidio :)
Pa izvini kako sam ja mogao vidjeti taj znak, može li neko da mi objasni, da li je ovo igdje regulisano?

Jer ja do tog znaka uopće nisam ni došao bio.

To što bi se svi vadili, to je njihov problem. Ali nema logike da plaćam kaznu na nepoštivanje znaka pored kojeg nisam ni prošao.
Qler

#1307 Re: ZOBS

Post by Qler »

Ja koliko znam znak vazi do prvog krizanja... poslije su morali postaviti novi...
mrsamras

#1308 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

_Reds_ wrote:
Qler wrote:Mogao je, zamisli da se svi vade na nisam vidio :)
Pa izvini kako sam ja mogao vidjeti taj znak, može li neko da mi objasni, da li je ovo igdje regulisano?

Jer ja do tog znaka uopće nisam ni došao bio.

To što bi se svi vadili, to je njihov problem. Ali nema logike da plaćam kaznu na nepoštivanje znaka pored kojeg nisam ni prošao.
Sa rogatima se nije bosti.Iz iskustva - plati :D
Mene poplave zeznile nisam stigao da predam na sud da se raspravljam i platio 60KM

Jedino da pitam, da nije slucajno navedena situacija odigrana u Maglaju?
_Reds_

#1309 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Qler wrote:Ja koliko znam znak vazi do prvog krizanja... poslije su morali postaviti novi...
Eh sad šta je sve križanje ??

To svaki tumači kako mu je volja. Da li je križanje i skretanje sa puta prema par vikendica/kuća, koje su stotitnjak metara od puta ?
direstraits0078

#1310 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Nema osnova da ti naplati kaznu. Mora da te pita odakle si dosao, tj. gdje si se ukljucio u saobracaj, upravo zbog toga sto znak vazi do prve raskrsnice. Druga je stvar ako si skrenuo na punoj liniji na to imanje. Tada ti ide kazna i za prekoracenje brzine i za punu liniju. ;) Zato pazi dobro ako mislis da se zalis. :D
goran16v

#1311 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Asta ako je makadamski put nelegalno prikljucen na glavnu cestu, da nema nikakvih znakova i da to zapravo nije raskrsnica?
direstraits0078

#1312 Re: ZOBS

Ako je skretanje dozvoljeno, onda je raskrsnica. Ako skretanje nije dozvoljeno, ne smatra se raskrsnicom. Treba obratiti paznju na horizontalnu signalizaciju, isprekidane ili pune linije itd.
goran16v

#1313 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Moze biti i prilaz, a ne cesta koja cini raskrsnicu, pri cemu onda je svako ko izlazi iz prilaza morao do prilaza doci glavnom cestom i vidjeti znak ogranicenja.
direstraits0078

#1314 Re: ZOBS

Kod nas se znakovi postavljaju proizvoljno, tako da nekad imas znak za ogranicenje samo iz jednog smjera. A vjerovatno ima i slucajeva da je znak bio tu, ali je zavrsio negdje kao sekundarna sirovina... :lol:
daxon

#1315 Re: ZOBS

Post by daxon »

_Reds_ wrote:Eh sad šta je sve križanje ??
Odlično pitanje...
član 9. tačka 63.
63) raskrsnica/raskrižje je površina na kojoj se ukrštaju/križaju ili spajaju
dva puta/ceste ili više puteva/cesta, kao i šira saobraćajna/prometna površina
koja nastaje ukrštanjem/križanjem, odnosno spajanjem puteva/cesta;
Pretpostavljam da to skretanje što si opisao, odnosno, zemljani put koji se uključuje na asfaltirani, po definiciji spada u nekategorisani put/cestu, dakle, također član 9. tačka 33.
33) nekategorisani/nekategorizirani put/cesta je površina koja se koristi
za promet po bilo kojoj osnovi i koji je dostupan većem broju raznih korisnika
(seoski, poljski i šumski putevi/ceste, putevi/ceste na nasipima za odbranu/obranu od poplava, prostori oko benzinskih pumpi/crpki, parkirališta i sl.);
Dakle, primjećujemo da u definiciji raskrsnice ne stoji napomena kako se to odnosi samo na javne, lokalne,... ili bilo koje druge puteve/ceste, odnosno, nigdje ne stoji kako se to ne odnosi na spajanje sa nekategorisanim putem/cestom, već samo stoji putevi/ceste.
također član 9.
10) put/cesta je svaki javni put/cesta i nekategorisani put/cesta na kome se odvija saobraćaj/promet.
Prema tome, po mom skromnom mišljenju, ukoliko je na tom skretanju, tj. uključenju zemljanog puta na asfaltirani, uzdužna ivična linija koja označava desnu ivicu kolovozne trake na tom mjestu gdje se spaja sa zemljanim putem isprekidana, tada možemo reći da je to po definiciji raskrsnica.

Ono što možeš uraditi, to je zatražiti sudsku arbitražu, tada se pozovi na to da je raskrsnica prekinula važenje znaka, ukoliko to ne prođe iz nekog razloga, tada se pozovi na činjenicu da si se uključio na tu cestu poslije znaka i da nikako nisi mogao znati za ograničenje, međutim, u ovom slučaju, moraš dokazati da je to tako, dakle, moraš imati vjerodostojne svjedoke, ukoliko si bio sam u vozilu, tada tvoja riječ protiv policajčeve nema šanse na sudu.
dzemaludin007

#1316 Re: ZOBS

Post by dzemaludin007 »

Jedno pitanje:

Tacno pravilo na kruznim tokovima sa vise traka u kruznom toku i na izlazu.

Eto primjer da bude lakse nek bude 2 trake na izlazu i u kruznom toku naravno. Je l' pravilo da ako se kreces unutrasnjom trakom u kruznom izlazis u lijevu traku, a ako se kreces spoljasnjom trakom izlazis u desnu traku.

Meni je to logicno, a kod nas vidim svakako voze u kruznom. Volio bih da znam tacno pravila, a nije me imao ko nauciti i gdje a nemam iskustva :)
_Reds_

#1317 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Iz ovga što si naveo, to je raskrsnica.

Eh sada meni je jedino logično da znak može važiti do raskrsnice.

Mislim glupo se sad tu sa njim ubjedivati, ali zar na sudu to nije logicna odbrana, da svaki znak važi do naredne raskrsnice??

Ima li to negdje u ZOBS-u?
goran16v

#1318 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Da je raskrsnica to bi trebalo bitio uredjeno i obiljezeno vertikalnom i horizontalnom signalicijom...
drndalo

#1319 Re: ZOBS

Post by drndalo »

Ali ne znaci da jeste oznaceno po pravilima... Ako se foto-dokumentacijom moze dokazati da se znak nije mogao vidjeti/znati za njega, a nema izrazitog naredjenja da se ne smije ukljucivati s tog makadama na tu cestu u tom smjeru, ja bih se zalio sudu, pa makar... Sve poslikas iz svih uglova (osim ako te neka od njih dodatno ne ukopava), i prilozis uz zalbu...

Pa nek' sudija ganja zasto nesto nije oznaceno, a trebalo bi biti (ako bi trebalo)...
_Reds_

#1320 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

goran16v wrote:Da je raskrsnica to bi trebalo bitio uredjeno i obiljezeno vertikalnom i horizontalnom signalicijom...
U Bosni 95 posto raskrsnica van gradova nisu označene ni vertikalnom ni horizontalnom signalizacijom.
goran16v

#1321 Re: ZOBS

Post by goran16v »

U Bosni 95% raskrsnica i spajanja na ceste na koje ti mislis je uradjenoo na divlje...
newklear

#1322 Re: ZOBS

Post by newklear »

Može li neko staviti link gdje da vidim zadnje izmjene i dopune ZOBS-a, znači, nakon SG 48/10 šta ima?
daxon

#1323 Re: ZOBS

Post by daxon »

_Reds_ wrote:Iz ovga što si naveo, to je raskrsnica.

Eh sada meni je jedino logično da znak može važiti do raskrsnice.
Ne radi se o tome da je to logično, već je to tako zakon, odnosno pravilnik predvidio, dakle, pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji, odjeljak B, znakovi izričitih naredbi, član 27.
(1) Znakovi izričitih naredbi moraju se ponovno postaviti nakon svakog križanja, odnosno spajanja sa drugom cestom ako izričita naredba važi i poslije takvog križanja, odnosno spajanja.
(2) Izričita naredba izražena znakom zabrane i ograničenja ili znakom obveze postavljenim na ulazu u naselje na istom stubu na kojem je postavljen i znak za obilježavanje naseljenog mjesta vrijedi na području cijelog naselja ako na pojedinim cestama ili dijelovima ceste u naselju nije drugim prometnim znakom izražena druga naredba.
(3) Stavak (2) ovog članka se odnosi i na cestovne objekte (tuneli, mostovi i sl.).
goran16v wrote:Da je raskrsnica to bi trebalo bitio uredjeno i obiljezeno vertikalnom i horizontalnom signalicijom...
Gdje piše da mora biti "uređeno i obilježeno vertikalnom i horizontalnom signalizacijom"?
U članu 9. tačka 63. koji definiše što je raskrsnica, a koji sam gore citirao, to ne stoji.
Dakle, ispred raskrsnice može biti znak opasnosti koji upozorava na ukrštanje puteva, ali i ne mora biti, također, može ali i ne mora biti postavljen znak izričite naredbe "stop" ili "nailazak na put sa pravom prvenstva", odnosno, neki od znakova obavještenja...
Bilo kako bilo, raskrsnica je po definiciji ukrštanje dvaju ili više puteva/cesta, bez obzira bilo znakova ili ne.
dzemaludin007 wrote:Jedno pitanje:

Tacno pravilo na kruznim tokovima sa vise traka u kruznom toku i na izlazu.

Eto primjer da bude lakse nek bude 2 trake na izlazu i u kruznom toku naravno. Je l' pravilo da ako se kreces unutrasnjom trakom u kruznom izlazis u lijevu traku, a ako se kreces spoljasnjom trakom izlazis u desnu traku.
Da, sa tim da ako si u unutrašnjoj (lijevoj) traci rotora, ne smiješ oduzeti prvenstvo prolaza vozilu koje se kreće vanjskom trakom rotora, a ne napušta ga na istom izlazu gdje i ti. Mada, po pravilu, sva vozila koja se kreću vanjskom (desnom) trakom rotora, trebala bi na tom izlazu da ga i napuste, a ne da se vanjskom trakom voze u krug i tako ometaju one koji ulaze ili se isključuju iz kružnog toka, ali to je već druga tema.
ado_sar

#1324 Re: ZOBS

Post by ado_sar »

Ako nisi vidio znak u odlasku, vidio si ga na dolasku, prije nego sto si skrenuo na divlje skretanje
Laplace

#1325 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Moraš koristiti šesto, sedmo a bogami i osmo čulo da bi znao koliko je ograničenje brzine.
Post Reply