A kako ti misliš da to promjeniš van Dejtona?essex wrote:...kako mislis da daytonom promjenis kada oteti vilajet ima pravo kao rusi u UN sloziti veto na svoje ukidanje?...
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- cyprus
#1301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- ahuseino
#1302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
cyprus wrote:A kako ti misliš da to promjeniš van Dejtona?essex wrote:...kako mislis da daytonom promjenis kada oteti vilajet ima pravo kao rusi u UN sloziti veto na svoje ukidanje?...
Pa iznutra
- essex
#1303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
znam, kako na tavi koja se zapalila ispeci jaja a da ne izgore...umjesto da zamjene tavu rijesit ce i taj mali problem oko gorenja jaja....kakav ba haris, haris je bio tu da podigne dodika i spasi krvavih49, cim je dodik osnazio ovaj se povukao i rekao onako alijski "eto, ja sam pokusao, oni nece"...jasno je sta mu je bio cilj...buzzer wrote:vrcenjem u krug bi se moglo opisati harisovo dugogodisnje ukidanje pc-a. dokle je stigao? ns stranka ima namjeru baviti se rjesivim problemima, po magli vuku drugi.essex wrote:ok, a deyton omogucuje blokade kroz vitnac interes...ma slabo mi ti to nesto vrtis u krug...kako mislis da daytonom promjenis kada oteti vilajet ima pravo kao rusi u UN sloziti veto na svoje ukidanje? ko koga vuce ovdje po malgli? ja znam i kazem otvoreno pedja, bojan and Co...
- essex
#1304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
raspitaj se malo sta je iznad daytona...mislim kao drzavnog uredjenja...a vidim i jedan iz blue man group ti je pametno odgovorio...cyprus wrote:A kako ti misliš da to promjeniš van Dejtona?essex wrote:...kako mislis da daytonom promjenis kada oteti vilajet ima pravo kao rusi u UN sloziti veto na svoje ukidanje?...
- buzzer
#1305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
neupuceni zapaljenu tavu gase vodom pa zapale kucu te i sami izgore jer oslobodjeni kisik pospjesuje sagorjevanje.essex wrote:znam, kako na tavi koja se zapalila ispeci jaja a da ne izgore...umjesto da zamjene tavu rijesit ce i taj mali problem oko gorenja jaja....kakav ba haris, haris je bio tu da podigne dodika i spasi krvavih49, cim je dodik osnazio ovaj se povukao i rekao onako alijski "eto, ja sam pokusao, oni nece"...jasno je sta mu je bio cilj...buzzer wrote:vrcenjem u krug bi se moglo opisati harisovo dugogodisnje ukidanje pc-a. dokle je stigao? ns stranka ima namjeru baviti se rjesivim problemima, po magli vuku drugi.essex wrote:ok, a deyton omogucuje blokade kroz vitnac interes...ma slabo mi ti to nesto vrtis u krug...kako mislis da daytonom promjenis kada oteti vilajet ima pravo kao rusi u UN sloziti veto na svoje ukidanje? ko koga vuce ovdje po malgli? ja znam i kazem otvoreno pedja, bojan and Co...
upuceni prekriju zapaljenu tavu poklopcem i vatra se sama od sebe ugasi jer nema sta goriti. i oni onda pojedu sendvic. bolje i suho nego ostati gladan. more li ovo objasnjenje proci, ha?
- jeza u ledja
#1306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ma ja bi mu i onu tavu i ona jaja i onaj jogurt uz'o pa u lice sve 'vako 
- essex
#1307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ne kontas ti...oni bi da zadrze zapaljenu tavu a da nam novim nacinima obezbjede da nam peku jaja na toj zapaljenoj tavi...i ja bih bio sretan da su od onih koji ce spustiti pokalopac i makar ugasiti tavu pa predloziti sendvic, medjutim, to je upravo sto oni nece da urade...slazem se, bolje i sendvic nego bilo sta sa zapaljene tave jer sprzi sve osim sebe same...e, vidis, ova valjabuzzer wrote:neupuceni zapaljenu tavu gase vodom pa zapale kucu te i sami izgore jer oslobodjeni kisik pospjesuje sagorjevanje.essex wrote:znam, kako na tavi koja se zapalila ispeci jaja a da ne izgore...umjesto da zamjene tavu rijesit ce i taj mali problem oko gorenja jaja....kakav ba haris, haris je bio tu da podigne dodika i spasi krvavih49, cim je dodik osnazio ovaj se povukao i rekao onako alijski "eto, ja sam pokusao, oni nece"...jasno je sta mu je bio cilj...buzzer wrote:
vrcenjem u krug bi se moglo opisati harisovo dugogodisnje ukidanje pc-a. dokle je stigao? ns stranka ima namjeru baviti se rjesivim problemima, po magli vuku drugi.
upuceni prekriju zapaljenu tavu poklopcem i vatra se sama od sebe ugasi jer nema sta goriti. i oni onda pojedu sendvic. bolje i suho nego ostati gladan. more li ovo objasnjenje proci, ha?
- essex
#1308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
slazem se, nadam se da ce pedja ovo prokomentarisati...evo, ja cu kupiti jogurt, kol'komasni?jeza u ledja wrote:ma ja bi mu i onu tavu i ona jaja i onaj jogurt uz'o pa u lice sve 'vako
- Dozer
#1309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Hm...vidim da se opet vracamo na one "strasne" teme oko ukidanja, dokidanja, bla, bla, trla baba dlamn da joj prodje dan...
RealKhan, ti i ja se odavno slazemo
, a moji stavovi su ti vrlo dobro poznati, a i mnogima drugima ovdje pretpostavljam. Ali, hajde da pokusamo sumirati svu ovu pricu, ali i kompletno stanje u ovoj blentavoj drzavi, sa jos blentavijim narodima koji je sacinjavaju.
Prije svega, ja se niti mogu niti hocu sloziti sa konstatacijom da se Ustav BiH moze i mora mijenjati samo kroz njega samog, odnosno samo ako se sloze sve tri konstitutivne strane, tj. naroda (i jos jednom - ne nacije, nego NARODA). Mozemo poceti cak i odavde, od ove rijeci "konstitutivni". Po daytonu su konstitutivni samo BH Srbi, BH Hrvati i Bosnjaci, pa tek onda dolaze nacionalne manjine (njih 17), i ostali. Jedno pitanje svima ovdje - po cemu su to samo ova tri naroda konstitutivni?! Ovo je, naravno, u direktnoj vezi sa diskriminacijom ljudskih prava, jer, kao sto svi znamo, jednu cjelinu ne moze konstitutisati (sacinjavati) samo 60 ili 70 ili 80% necega, nego tu cjelinu sacinjava ili konstituise upravo 100% toga necega. Drugim rijecima, ja koji se izjasnjavam kao Bosanac, koji sam rodjen u ovoj zemlji i koji zivim u njoj, bez obzira sto se ne svrstavam u Daytonske konstitutivce (koja imbecilnost...), ipak sam sastavni dio ove jebene zemlje, i kao takav sam apsolutno konstitutivan ni manje ni vise nego bilo ko ko se izjasnjava Srbinom, Hrvatom ili Bosnjakom. Grijesim li? Naravno da ne grijesim. Ali, kako su ova tri naroda u zbiru vecinska, oni, eto, imaju neka ekskluzivna prava, sta li... Sranje na kvadrat!
Ukidanje RS? Sve dok se stranke, i to bilo koja, pa i NS, vode krilaticom "Daytonski Ustav je sveto slovo", mi cemo pusiti debelu foru. Ne samo mi "ostali", nego svi, ukljucujuci i zvanicne konstitutivce.
NS jeste krenula na HoRuk kad se pojavila, i narod ih je u hipu prepoznao kao nesto pozitivno, pa su zato i osvojili glasova koliko su osvojili. Da li ce slicno biti i na ovim izborima? Licno sumnjam, i to upravo iz razloga sto se pocetni entuzijazam, pocetna prica o gradjanskim pravima, a ne etnickim i slicnim budalastinama, jednostavno - rasplinula. Ono sto je sada vidljivo jeste nekakvo suludo balansiranje NS izmedju ostalih velikih partija, nekakav cudna politika nezamjeranja, ulaze se velika paznja kada, prema kome i kao reagovati. Po meni, ovo je vrlo pogresno, a koliko cujem po ulicama, ni ljudi vise nisu ni izbliza tako odusevljeni sa NS kao prije dvije godine.
Prica o "postivanju Daytona", koju i Pedja potencira, u stvari je nesto sto ce otjerati sve one koji su se ponadali u konacnu pojavu stvarne gradjanske opcije. A prava i stvarna gradjanska opcija je nesto sto bi trebalo napasti dosadasnje i postojece opcije koje su na vlasti 20 godina, koje su nas uvele u rat (ciljano), i koje su taj rat iskoristile za kreiranje vlastite mreze na osnovu koje i vladaju koliko vladaju.
Gradjanska opcija bi do sada bila na celu svih protesta koji su se desili u proteklih par mjeseci, pa i godinu dana. A, po meni, trebala bi biti i kolovodja svega toga. Jasno, glasno i javno stati na celo svih nezadovoljnih u BiH, ukljucujuci oba entiteta. Da li NS ima snage za nesto ovakvo? Ili, jos bolje pitanje - da li NS ima volje i hrabrosti za nesto ovakvo? Izgleda da nema....a to je zalosno, i to je nesto sto ce za NS nakon ovih izbora, vrlo vjerovatno, znaciti rapidniju stagnaciju.
A da su se iskoristile prilike, da je NS stala na celo protesta, da je pozivala ljude na proteste i da je i na taj nacin ljudima pokazivala da je uz njih, vec danas bi imala bar 10.000 osiguranih glasova vise nego na proslim izborima.
A promjena Ustava, ovog Daytonskog, kako sam i ranije govorio, moguca je i bez dogovora tri bazne konstitutivne strane. Ali, samo pod jendim uslovom - da neetnicke stranke poput NS, SDP, BPS i sl. pobijede velikom vecinom, tj. tolikom da SDA, SBIH, HDZ na kvadrat, SNSD, SDS, PDP i sl. nemaju moc uticanja na odluke. Politikom kakvu prve stranke danas vode i kako se ponasaju, do ovoga ce doci vrlo brzo... ali, ako se ravnamo po evolucijskim mjerama vremena....
Izvinjavam se na duzem postu, ali morao sam...
RealKhan, ti i ja se odavno slazemo
Prije svega, ja se niti mogu niti hocu sloziti sa konstatacijom da se Ustav BiH moze i mora mijenjati samo kroz njega samog, odnosno samo ako se sloze sve tri konstitutivne strane, tj. naroda (i jos jednom - ne nacije, nego NARODA). Mozemo poceti cak i odavde, od ove rijeci "konstitutivni". Po daytonu su konstitutivni samo BH Srbi, BH Hrvati i Bosnjaci, pa tek onda dolaze nacionalne manjine (njih 17), i ostali. Jedno pitanje svima ovdje - po cemu su to samo ova tri naroda konstitutivni?! Ovo je, naravno, u direktnoj vezi sa diskriminacijom ljudskih prava, jer, kao sto svi znamo, jednu cjelinu ne moze konstitutisati (sacinjavati) samo 60 ili 70 ili 80% necega, nego tu cjelinu sacinjava ili konstituise upravo 100% toga necega. Drugim rijecima, ja koji se izjasnjavam kao Bosanac, koji sam rodjen u ovoj zemlji i koji zivim u njoj, bez obzira sto se ne svrstavam u Daytonske konstitutivce (koja imbecilnost...), ipak sam sastavni dio ove jebene zemlje, i kao takav sam apsolutno konstitutivan ni manje ni vise nego bilo ko ko se izjasnjava Srbinom, Hrvatom ili Bosnjakom. Grijesim li? Naravno da ne grijesim. Ali, kako su ova tri naroda u zbiru vecinska, oni, eto, imaju neka ekskluzivna prava, sta li... Sranje na kvadrat!
Ukidanje RS? Sve dok se stranke, i to bilo koja, pa i NS, vode krilaticom "Daytonski Ustav je sveto slovo", mi cemo pusiti debelu foru. Ne samo mi "ostali", nego svi, ukljucujuci i zvanicne konstitutivce.
NS jeste krenula na HoRuk kad se pojavila, i narod ih je u hipu prepoznao kao nesto pozitivno, pa su zato i osvojili glasova koliko su osvojili. Da li ce slicno biti i na ovim izborima? Licno sumnjam, i to upravo iz razloga sto se pocetni entuzijazam, pocetna prica o gradjanskim pravima, a ne etnickim i slicnim budalastinama, jednostavno - rasplinula. Ono sto je sada vidljivo jeste nekakvo suludo balansiranje NS izmedju ostalih velikih partija, nekakav cudna politika nezamjeranja, ulaze se velika paznja kada, prema kome i kao reagovati. Po meni, ovo je vrlo pogresno, a koliko cujem po ulicama, ni ljudi vise nisu ni izbliza tako odusevljeni sa NS kao prije dvije godine.
Prica o "postivanju Daytona", koju i Pedja potencira, u stvari je nesto sto ce otjerati sve one koji su se ponadali u konacnu pojavu stvarne gradjanske opcije. A prava i stvarna gradjanska opcija je nesto sto bi trebalo napasti dosadasnje i postojece opcije koje su na vlasti 20 godina, koje su nas uvele u rat (ciljano), i koje su taj rat iskoristile za kreiranje vlastite mreze na osnovu koje i vladaju koliko vladaju.
Gradjanska opcija bi do sada bila na celu svih protesta koji su se desili u proteklih par mjeseci, pa i godinu dana. A, po meni, trebala bi biti i kolovodja svega toga. Jasno, glasno i javno stati na celo svih nezadovoljnih u BiH, ukljucujuci oba entiteta. Da li NS ima snage za nesto ovakvo? Ili, jos bolje pitanje - da li NS ima volje i hrabrosti za nesto ovakvo? Izgleda da nema....a to je zalosno, i to je nesto sto ce za NS nakon ovih izbora, vrlo vjerovatno, znaciti rapidniju stagnaciju.
A da su se iskoristile prilike, da je NS stala na celo protesta, da je pozivala ljude na proteste i da je i na taj nacin ljudima pokazivala da je uz njih, vec danas bi imala bar 10.000 osiguranih glasova vise nego na proslim izborima.
A promjena Ustava, ovog Daytonskog, kako sam i ranije govorio, moguca je i bez dogovora tri bazne konstitutivne strane. Ali, samo pod jendim uslovom - da neetnicke stranke poput NS, SDP, BPS i sl. pobijede velikom vecinom, tj. tolikom da SDA, SBIH, HDZ na kvadrat, SNSD, SDS, PDP i sl. nemaju moc uticanja na odluke. Politikom kakvu prve stranke danas vode i kako se ponasaju, do ovoga ce doci vrlo brzo... ali, ako se ravnamo po evolucijskim mjerama vremena....
- jeza u ledja
#1310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ako neetnicke stranke dobiju vlast u velikoj vecini to znaci da ce imati podrsku velikog broja Srba iz RS. Samo to po sebi znaci da ce imati podrsku konstitutivnih naroda.
Ne znam kakav ce biti uspjeh NS na izborima, ali mislim da rade dobru stvar sto se donekle drze neutralno jer zele uvaziti i zahtjeve srpske populacije. Bez jednog dijela Srba iz RS se ne moze napravit nista. Upravo takav stav je onaj koji nije do sada oproban, a upravo stav o kojem ti govoris, pogresno ga nazivajuci 'gradjanskim' je isti stav koji su dosadasnje nacionalne stranke furale cijelo ovo vrijeme.
Mislim da je ogroman problem sto mnogi od vas ne shvataju da nisu svi Srbi iz RS krvolocni fasisti koji zele sve najgore Bosni i Bosnjacima/Hrvatima. Cijela ideja kojom se mnogi od vas vode je u tome kako preskociti, usutati, blokirati bilo kakve zelje ljudi iz tog dijela BiH.
Sve se svodi 'na ukidanje RS' bez da se razumije da RS cine ljudi koji u njoj zive.
Ne znam kakav ce biti uspjeh NS na izborima, ali mislim da rade dobru stvar sto se donekle drze neutralno jer zele uvaziti i zahtjeve srpske populacije. Bez jednog dijela Srba iz RS se ne moze napravit nista. Upravo takav stav je onaj koji nije do sada oproban, a upravo stav o kojem ti govoris, pogresno ga nazivajuci 'gradjanskim' je isti stav koji su dosadasnje nacionalne stranke furale cijelo ovo vrijeme.
Mislim da je ogroman problem sto mnogi od vas ne shvataju da nisu svi Srbi iz RS krvolocni fasisti koji zele sve najgore Bosni i Bosnjacima/Hrvatima. Cijela ideja kojom se mnogi od vas vode je u tome kako preskociti, usutati, blokirati bilo kakve zelje ljudi iz tog dijela BiH.
Sve se svodi 'na ukidanje RS' bez da se razumije da RS cine ljudi koji u njoj zive.
- draganbl
#1311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne shvataju da takvi postoje, čak i ako ih vide sopstvenim očima.jeza u ledja wrote:Ako neetnicke stranke dobiju vlast u velikoj vecini to znaci da ce imati podrsku velikog broja Srba iz RS. Samo to po sebi znaci da ce imati podrsku konstitutivnih naroda.
- Bosnolog
#1312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dozer wrote:Hm...vidim da se opet vracamo na one "strasne" teme oko ukidanja, dokidanja, bla, bla, trla baba dlamn da joj prodje dan...
RealKhan, ti i ja se odavno slazemo, a moji stavovi su ti vrlo dobro poznati, a i mnogima drugima ovdje pretpostavljam. Ali, hajde da pokusamo sumirati svu ovu pricu, ali i kompletno stanje u ovoj blentavoj drzavi, sa jos blentavijim narodima koji je sacinjavaju.
Odlicna analiza promasene suplje dimne kvazi gradanske Nikakve Stranke koja ce izgubiti i ono malo glasaca sto je imala zbog promasene osnovne i startne pozicije prijvatanjem etno segregacijske i zlocinacko genocidne tvorevine i nametnute Deytonsko ludacke ustavnopravne kosulje.
Ustavnopravno urenje svake drzave se pravi kao polazna osnova u cilju zastite interesa prvo covjeka kao ljudskog bice u njoj,obezbjedivsi mu sva ljudska,gradanska,etnicka,rasna,spolna i sva druga prava,Ali dzaba pricati gluhima,slijepima i nijemima!
http://bikyamasr.com/wordpress/wp-conte ... -speak.jpg
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
..i onda cemo ti mi opet odgovoriti ("MI" simpatizeri Nase Stranke,a trebao bi biti makar minimum civilizovan ,pa kada se javljas u normalnu diskusiju da barem ispostujes naziv stranke onakav kakav jest'),a na koji nacin mislis promijeniti unutarnje uredjenje BiH???
Jel' mislis,a znam da ne mislis,da je neko iz bilo koje strukture,pa taman bio i samo simpatizer NS,odgovoran za ovo sto je potpisano u Dejtonu,i sto je sada prakticno stanje???
Jel' mislis da se u nasoj dragoj BIH moze donjeti bilo koji krupniji zaokret,a narocito tako veliki zokret kakvo je unutarnja reogranizacija,i ukidanje entiteta,bez DOGOVORA svih naroda i njenih gradjana?
Tj.preciznije receno,bez vecine u (po trenutnom uredjenju) entitetima i na drzavnom nivou nema teorijske sanse da se ukine,ili bilo kako preorganizuje unutarnji ustroj BiH.
Il mozda zagovaras da se puskom razrijesi to ???
Imas neki konkretan prijedlog,ALI KONKRETAN,bez suplje demagogije .
1.Unutarnji dogovor kroz institucije drzave.
2.Neka nova medjunarodna konferencija,ali je opet bitno da na eventualne promjene pristanu velika vecina stranaka na vlasti u oba entiteta
3. Rat.
4.________(upisi koja je 4. mogucnost)
Zaista mislis da je ,TRENUTNO i jedna od ove tri opcije (eto i ta tvoja eventualna 4.)zaista realno ostvarljiva sa ovakvom voljom OVIH "politicara" na vlasti (na zalost)
Il je mozda mislis ukidati(
)ovako kako je Haris ukida (da nije tuzno,bilo bi smijesno..kako god okrenes tragi-komicno
)
Jel' mislis,a znam da ne mislis,da je neko iz bilo koje strukture,pa taman bio i samo simpatizer NS,odgovoran za ovo sto je potpisano u Dejtonu,i sto je sada prakticno stanje???
Jel' mislis da se u nasoj dragoj BIH moze donjeti bilo koji krupniji zaokret,a narocito tako veliki zokret kakvo je unutarnja reogranizacija,i ukidanje entiteta,bez DOGOVORA svih naroda i njenih gradjana?
Tj.preciznije receno,bez vecine u (po trenutnom uredjenju) entitetima i na drzavnom nivou nema teorijske sanse da se ukine,ili bilo kako preorganizuje unutarnji ustroj BiH.
Il mozda zagovaras da se puskom razrijesi to ???
Imas neki konkretan prijedlog,ALI KONKRETAN,bez suplje demagogije .
1.Unutarnji dogovor kroz institucije drzave.
2.Neka nova medjunarodna konferencija,ali je opet bitno da na eventualne promjene pristanu velika vecina stranaka na vlasti u oba entiteta
3. Rat.
4.________(upisi koja je 4. mogucnost)
Zaista mislis da je ,TRENUTNO i jedna od ove tri opcije (eto i ta tvoja eventualna 4.)zaista realno ostvarljiva sa ovakvom voljom OVIH "politicara" na vlasti (na zalost)
Il je mozda mislis ukidati(
- essex
#1314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
libero, znas li ti da je oteti vilajet nastao na negiranju ljudskih prava, to je najmanje sto mu se moze pripisati...ono za sta se tereti je Genocid (udruzeni zlocinacki poduhvat)...sta misli da li ce zahtijev za postivanje ljudskih prava i poslije sudjenja onom vasem vracu za genocid po onim opstinama (skracena lista, znam sada ce vasi "historicari" istrcati na teren u majicama kratkih rukava i reci "sta je, ima samo 13 opstina, nije to cijela Krvavih49", a zaboravit ce da je vani vec dobro zahladnilo za takve gluposti), zar nemislis da ce samo ta dva zahtijeva (jedan o ljudskim pravima, drugi o postanku Krvavih49) biti dovoljni da sud u strazburu proglasi uredjenje drzave neprimjerno i zatrazi usaglasavanje uredjenja na temelju Evropske Povelje o Ljudaskim Pravima, koja je ako neznas postavljena iznad i samog daytona (ne sporazuma, nego unutrasnjeg uredjenja drzave, famozni annex4)...pa sve sto ste napravili ste i cete izgubiti samo zbog nacina na koji ste napravili...to je ono prokletstvo koje ce tom otetom vilajte doci glave, a krug se polako suzava...-LIBERO- wrote:..i onda cemo ti mi opet odgovoriti ("MI" simpatizeri Nase Stranke,a trebao bi biti makar minimum civilizovan ,pa kada se javljas u normalnu diskusiju da barem ispostujes naziv stranke onakav kakav jest'),a na koji nacin mislis promijeniti unutarnje uredjenje BiH???
ne, njihova je odgovornost po borbi da se to stanje odrzi...niko njih nemoze kriviti za ono sto se desavalo prije njih, svi ih krive sto ne nastoje to sto se desilo da promjene saglasno sa svojom pricom o nekakvoj gradjanskoj stranci...rekoa sam, nemoze se pricati o gradjanstvu a zastupati segragaciju, cak sam napomenuo i napoleona i elvisa za takve koji to rade...-LIBERO- wrote: Jel' mislis,a znam da ne mislis,da je neko iz bilo koje strukture,pa taman bio i samo simpatizer NS,odgovoran za ovo sto je potpisano u Dejtonu,i sto je sada prakticno stanje???
entiteti nisu ni nastali sa DOGOVOROM svih naroda i njenih gradjana (uglavnom, velikosrbi nahuskali i prepali srbe, ovi prepali ostale po bosni i kako ja vidim situaciju, to je na kraju samo velikosrpska zelja, dakle ne zelja svih ostalih naroda i gradjana...a ako me budes pitao zasto je aljo potpisao, evo da ti i to kazem, zato sto je mentalni srbin.)...neznam zasto bi danas bio potreba uslov za SVE GRADJANE I NARODE da se takav sistem promijeni...dovoljan je samo jednan zahtijev jednog od naroda (a vidjet ces, to ce na kraju biti bosanci, niko to nece potegnuti od ovih iz konstitutivnog bloka), kao sto ti rekoh, zahtijev za postivanje ljudskih prava na osnovu kojih se trazi reorganizacija politickog uredjenja pa da sve pada u vodu...a razlog je nastanak ovakvog nakaradnog sistema...-LIBERO- wrote: Jel' mislis da se u nasoj dragoj BIH moze donjeti bilo koji krupniji zaokret,a narocito tako veliki zokret kakvo je unutarnja reogranizacija,i ukidanje entiteta,bez DOGOVORA svih naroda i njenih gradjana?
dobro, i po ustavu R BiH oni sto podjose za velikosrbima su teroristi, a to je jos uvijek ustav koji nije izmjenjen u parlamentarnoj proceduri, znaci da li vas treba smatrati teroristima? a ja sam ti vec objasnio sta je iznad tog nametnutog uredjenja, prema tome bespotrebno se upires u njega, nepije vode, povelaj o ljudskim pravima je iznad njega...-LIBERO- wrote: Tj.preciznije receno,bez vecine u (po trenutnom uredjenju) entitetima i na drzavnom nivou nema teorijske sanse da se ukine,ili bilo kako preorganizuje unutarnji ustroj BiH.
a ne, niposto...mi cemo to zakonski, a vi ako vam se dopada, slobodno...nema vise ni 1992 ni jna...-LIBERO- wrote: Il mozda zagovaras da se puskom razrijesi to ???
dobro, eto ja sam ti dao dva, i nisu suplja...pogledaj u usatvnom aktu...-LIBERO- wrote: Imas neki konkretan prijedlog,ALI KONKRETAN,bez suplje demagogije .
moze, ako je dogovor da se ukinu entiteti i postuju ljudska prava na cijeloj teritoriji R BiH i uspostava gredjanskog uredjenja JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA-LIBERO- wrote: 1.Unutarnji dogovor kroz institucije drzave.
nepotrebno, svi su se obavezali da ce se ljudska prava ispostovati u R BiH, znaci konferencija je nepotrebna...-LIBERO- wrote: 2.Neka nova medjunarodna konferencija,ali je opet bitno da na eventualne promjene pristanu velika vecina stranaka na vlasti u oba entiteta
nepotrebno brate...ja neznam sta je sa vama, malo malo pa bi nekog u glavu...ljudi pricaju, neadretalci se lupaju po glavama...-LIBERO- wrote: 3. Rat.
rekao sam ti, zahtijev za ljudska prava i postivanje na cijaloj teritoriji kroz GRADJANSKO DRUSTVO JEDNAKIH PRED JEDNAKIM-LIBERO- wrote: 4.________(upisi koja je 4. mogucnost)
njih niko nece ni pitati, oni su usvojili kroz parlament Evropsku Povelju o Ljudskim Pravima, samo ce im se reci da je ispostuju...-LIBERO- wrote: Zaista mislis da je ,TRENUTNO i jedna od ove tri opcije (eto i ta tvoja eventualna 4.)zaista realno ostvarljiva sa ovakvom voljom OVIH "politicara" na vlasti (na zalost)![]()
hare je pametan covijek i on je znao za ovo, zasto nije zastupao sve govori?, nikada mu nije ni bila namjera ono sto je pricao, samo je gradio Pedidicka jer hare nije ni radio za dobrobit drzave, jos od rata...-LIBERO- wrote: Il je mozda mislis ukidati()ovako kako je Haris ukida (da nije tuzno,bilo bi smijesno..kako god okrenes tragi-komicno
![]()
)
- essex
#1315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
dozer, post za 100 sto rece bosnolog...ja sam samo izdvojio ovo jer ovdje vidim jedan mali problem...vidis, cak da ova grupa i dodje na vlast u velikom broju, opet (i jos uvijek, na zalost) imas onaj famozni vitnac interes...kako mislis provuci pored ovoga, cak i ako su ovi svi vecina, mislim da ce se dobra koplja lomiti bas na ovome...to je sistem koji blokira sve ono sto je napredno...mislim, bojim se da bas ovo ne postane poslije jos jedna prica zasto se nije moglo...jer ako su ne etnicke vecina, ko ima pravo da upotrijebi vitnac interes? ako to ostavis konstitutivcima, mrka kapa...ako das ovima sto su vecina a neetnicke stranke, kako ispostovati? mislim da se sistem mora promijeniti da bi omogucio normalno napredovanje, sve u okviru sistema blokira svaki moguci napredak...Dozer wrote: A promjena Ustava, ovog Daytonskog, kako sam i ranije govorio, moguca je i bez dogovora tri bazne konstitutivne strane. Ali, samo pod jendim uslovom - da neetnicke stranke poput NS, SDP, BPS i sl. pobijede velikom vecinom, tj. tolikom da SDA, SBIH, HDZ na kvadrat, SNSD, SDS, PDP i sl. nemaju moc uticanja na odluke. Politikom kakvu prve stranke danas vode i kako se ponasaju, do ovoga ce doci vrlo brzo... ali, ako se ravnamo po evolucijskim mjerama vremena....
- essex
#1316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
mislim da je ogroman problem ovih sto nisu fasisti sto se ustvari zalazu za fasisticki stvorenu cisto srpsku teritoriju. mislim da sa ovim stavom oni sami sebe dovode da budu usutkivani, jer, pa nemoze drugacije, sta ocekujes od mene da te prihvatim cak iako si zapeo za svoju fasisticki stvorenu teritoriju? pa s time i ja postajem fasista, neka fala...jeza u ledja wrote:Ako neetnicke stranke dobiju vlast u velikoj vecini to znaci da ce imati podrsku velikog broja Srba iz RS. Samo to po sebi znaci da ce imati podrsku konstitutivnih naroda.
- essex
#1317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ok, ja znam da postoje...zalazite se za povratak R BiH, tu nije bilo segragacije, uzmimo to kao novu polaznu osnovu, vratimo nas Ustav R BiH iz prasnjvog podruma, odreknite se fasistikog nasljedja i prestanite govoriti da vam je Krvavi49 neupitno pa cemo zajedno, kud poklo da puklo, a moze samo nabolje...draganbl wrote:Ne shvataju da takvi postoje, čak i ako ih vide sopstvenim očima.jeza u ledja wrote:Ako neetnicke stranke dobiju vlast u velikoj vecini to znaci da ce imati podrsku velikog broja Srba iz RS. Samo to po sebi znaci da ce imati podrsku konstitutivnih naroda.
-
Pedja Kojovic
#1318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja mislim, dakle ovo je moje licno misljenje, da, u politickoj i ekonomskoj atmosferi koja trenutno vlada, gradjani BiH ne mogu donijeti racionalu odluku o uredjenju drzave. Suprostavljeni stavovi o uzrocima i karakteru rata u BiH su nepomirljivi i svaka politicka debata je obiljezena snaznim emocijama koje onemogucuju dijalog i dogovor.
S obzirom na to kroz sta su prosli tokom rata i s obzirom da su nakon rata na vlasti ostale iste ideologije odnoso stranke koje su ga prouzrocile i koje su nakon potpisivanja mira rat nastavile drugim sredstvima, mislim da je to potpuno normalna, iako nezeljena, reakcija. (Raseljeni, ranjeni, osiromaseni, bez posla, bez perspektive, svakodnevno ponizeni pred zahtjevima birokratije i sludjeni "kvakama 22" sistema).
Nacionalisticka retorika se nastavlja i medjunacionalne tenzije su toliko snazne da se pred svake izbore cini da se vracamo u 92. Puskama i glasovima smo upropastili zivote mnogih generacija koje su u ovih 15 poslijeratnih godina ostale uskracene za, pojednostavljeno receno, normalan zivot, obrazovanje i zivotne perspektive.
SIstem vrijednosti u drustvu je potpuno degenerisan. Ekonomija u rasulu. Drzavna imovina opljackana.
Postali smo u bukvalnom smislu drustvo u kojem je "svako protiv svakoga".
Uspostavljanje pravnog i pravednog politickog i ekonomskog sistema i stvaranje situacije u kojoj je svaki gradjanin zasticen na svakom pedlju BiH i kojoj se napredak na drustvenoj ljestvici omogucuje onima koji znaju i rade, a ne onima koji su rodbinski ili stranacki povezani sa vlastodrscima je preduslov da bi se u zemlji stvorila atmosfera u kojoj ce se racionalno, argumentovano i na miru voditi javna debata o tome da li je 14 vlada sa preko 200 ministara najefikasniji nacin da se upravlja zemljom od 4 miliona ljudi.
Ako se odluce da nije onda ce tu svoju volju ostvariti na nacin koji je za to predvidjen u mirovnom sporazumu.
Iskustvo zadnjih 15 godina jasno pokazuje da sadasnja "ekipa" - osim svojih plata, podjela funkcija i tendera - nije u stanju postici nijedan dogovor od opsteg interesa. Mozda zbog toga sto im to u stvari i nije cilj.
p.k.
S obzirom na to kroz sta su prosli tokom rata i s obzirom da su nakon rata na vlasti ostale iste ideologije odnoso stranke koje su ga prouzrocile i koje su nakon potpisivanja mira rat nastavile drugim sredstvima, mislim da je to potpuno normalna, iako nezeljena, reakcija. (Raseljeni, ranjeni, osiromaseni, bez posla, bez perspektive, svakodnevno ponizeni pred zahtjevima birokratije i sludjeni "kvakama 22" sistema).
Nacionalisticka retorika se nastavlja i medjunacionalne tenzije su toliko snazne da se pred svake izbore cini da se vracamo u 92. Puskama i glasovima smo upropastili zivote mnogih generacija koje su u ovih 15 poslijeratnih godina ostale uskracene za, pojednostavljeno receno, normalan zivot, obrazovanje i zivotne perspektive.
SIstem vrijednosti u drustvu je potpuno degenerisan. Ekonomija u rasulu. Drzavna imovina opljackana.
Postali smo u bukvalnom smislu drustvo u kojem je "svako protiv svakoga".
Uspostavljanje pravnog i pravednog politickog i ekonomskog sistema i stvaranje situacije u kojoj je svaki gradjanin zasticen na svakom pedlju BiH i kojoj se napredak na drustvenoj ljestvici omogucuje onima koji znaju i rade, a ne onima koji su rodbinski ili stranacki povezani sa vlastodrscima je preduslov da bi se u zemlji stvorila atmosfera u kojoj ce se racionalno, argumentovano i na miru voditi javna debata o tome da li je 14 vlada sa preko 200 ministara najefikasniji nacin da se upravlja zemljom od 4 miliona ljudi.
Ako se odluce da nije onda ce tu svoju volju ostvariti na nacin koji je za to predvidjen u mirovnom sporazumu.
Iskustvo zadnjih 15 godina jasno pokazuje da sadasnja "ekipa" - osim svojih plata, podjela funkcija i tendera - nije u stanju postici nijedan dogovor od opsteg interesa. Mozda zbog toga sto im to u stvari i nije cilj.
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 16/04/2010 12:00, edited 1 time in total.
- veljaca
#1319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Cijenjeni i spostovani p.k. :veljaca wrote:Cijenjeni i spostovani p.k. :Pedja Kojovic wrote:komeba
Ja se ne bi složio sa vašom procjenom o broju glasova.
Prirodno je da glasači žele glasati za "pobjednike", odnosno, one koji izgledaju kao "pobjednici", i da ih je strah da će, u suprotnom, njihov glas biti "uzaludno potrošen".
Zbog toga i jeste teško stvoriti kritičnu masu koja je dovoljna za radikalne promjene u zemlji.
Ali s vremena na vrijeme glasači ipak skupe hrabrost i daju šansu novim ljudima i strankama.
(NIšta nije snažnije od ideje čije je vrijeme došlo).
Naša poruka za izbore 2010. je jednostavna.
Ako vam je sada dobro i ako mislite da zemlja ide u dobrom pravcu onda glasajte za ove koji nas sada vode.
Ako želite radikalne, ne kozmetičke, političke promjene onda glasajte za nas.
p.k.
Koje su to radikalne promjene ??? Hvala na odgovoru ....
Veljaca s.r.
Cekam odgovor i dodao bih : a koje su to kozmeticke promjene ?
Veljaca s.r.
- Real Khan
#1320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Drago mi je da smo diskusiju napokon naveli na pravi kolosjek. Jeste da je tema koncipirana da ide pitanje-odgovor, ali namjerno sam pustio nekih 50 strana da se ispucaju pitanja koja u većini slučajeva gađaju okolo a ne traže suštinu.
Peđa Kojović je valjda (pretpostavljam) fin momak koji ima poštene namjere, ali moram reći da je ovaj pokušaj na forumu fakat PREAMBICIOZAN čak i za istinskog političkog FILOZOFA, a kamoli za nekoga ko samo posjeduje "dobre namjere" a o stvarnom djelovanju politike ima recimo skromno i ograničeno znanje (bez namjere da se iko uvrijedi). Meni, kao zaista iskusnom političkom analitičaru, ovaj pokušaj Peđe Kojevića i Naše stranke govori još nešto, što su pretpostavljam još neki forumaši već primjetili: očigledna je POLITIČKA NAIVA i nedovoljno poznavanje stvarne situacije u državi kada je riječ o Našoj stranci. Jedno je "iskustvo" pričati o politici, prepričavati je, ali sasvim je nešto drugo biti unutar politike i svojim očima i ušima doista iskusiti svu gadost postojećeg ustavnog uređenja u koje se najmanje 49% teritorije i nešto manje od 30% populacije u BiH kunu kao u sveto slovo. Ko ne vjeruje, neka lijepo pošalje svoje (stranačke) aktiviste da prate rad institucija BiH, pogotovo Parlamenta BiH i dva entitetska parlamenta. Nakon svega mjesec-dva, ukoliko u toj wannabe "građanskoj stranci" postoji makar zrnce onih "dobrih namjera" da se donesu nekakve "promjene", prvo što će biti jeste da dignu u oba entiteta odlučan glas (krik!) protiv ovakvog nakaradnog ustavnog uređenja. Međutim, ja nigdje ne čujem te "krikove" niti vidim aktiviste bilo koje građanske (neparlamentarne) stranke, pa tako ni Naše stranke, da sjede u klupama parlamenata i prate tako nešto (da se razumijemo, sjednice svih parlamenata u BiH su OTVORENE ZA JAVNOST, što znači, mogu prisustvovati mediji i predstavnici bilo kojeg udruženja građana koje se uredno akreditiraju kod nadležne službe).
Samo ću iznijeti par primjera: u Predstavničkom domu Parlamenta BiH je ključni problem ENTITETSKO GLASANJE, koje je, vjerovali ili ne, puno gore i destruktivnije po državu i normalan život svih njenih građana nego pitanje "vitalnog nacionalnog interesa" u Domu naroda (pravilnije: "zaštita vitalnih interesa naroda" jer nacije se ne spominju u Ustavu). Zašto? Pa zato što upotrebom entitetskog glasanja, de facto, nema potrebe velikosrpskim snagama unutar najvišeg zakonodavnog tijela u državi da ulažu etnički veto, jer kada se u Predstavničkom domu ne dobije entiteska većina, zakon ili odluka AUTOMATSKI I BEZ OBRAZLOŽENJA PADA, a ako u Domu naroda npr. delegati iz reda srpskog naroda ulože etnički veto, onda se otvara procedura pred Ustavnim sudom BiH pred kojim se mora OBRAZLOŽITI i DOKAZATI da je neki zakon ili odluka destruktivna po vitalni interes tog naroda. Entitesko glasanje je jednostavno "pritisak ili ne pritisak na dugme", zbroje se glasovi i ako nema dovoljno glasova iz RS-a, nema zakona...i to bez ikakvog obrazloženja i dokazivanja PRED BILO KOJIM SUDOM.
Ja to entitetsko glasanje kao politolog ne mogu drugačije nazvati nego instrumentom otvorene velikosrpske hegemonije u sred BiH Parlamenta i to entitesko glasanje (koje nam je vrli dejton podario) smatram idealnim oružjem velikosrpskih snaga za razbijanje Bosne i Hercegovine. Ko ne vjeruje, neka se lijepo registrira i prisustvuje sjednicama Parlamenta BiH i sam će se uvjeriti u sav apsurd nekakve priče o nekakvom "nezamjeranju", "ekonomiji", "ljudskim pravima"... dok nam svima "TAVA GORI" (kako to slikovito rekoše prije mene). Entitetsko glasanje u rukama snaga koje predvodi pomahnitali velikosrpski agent Milorad Dodik je kočnica svih nas na putu u euroatlanstske integracije koje bi nam donijele potrebnu političku stabilnost, privukle investitore, otvorilo radna mjesta, donijelo kvalitetno obrazovanje u kojem se ne bi odgajali budući četnici, ustaše i islamski fundamentalisti, nego građani Europe i svijeta koji svoja etnička i vjerska osjećanja njeguju a tuđa poštuju, barem ne diraju i ne vrijeđaju...
Zato sam onako pomalo ironično nastupio prema pokušaju "pitanja-odgovora" cijenjenog "p.k." na ovoj temi, jer me je do bola razočarala činjenica da se tako lijepa ideja i inicijativa opoganila raznim Šerama, Bajićima, Kazazima i inim "apaurinima" za narodne mase koje jednostavno nemaju dovoljno informacija i dovoljno političke svijesti da vide u čemu je problem i "u kom grmu leži zec". Zato je meni ODVRATNA priča iz usta jedne "građanske stranke" kako se "MORA POŠTOVATI DEJTONSKO UREĐENJE I DA SE ONO MOŽE ISKLJUČIVO MIJENJATI NA NAČIN KAKO JE U USTAVU PREDVIĐENO". Odmah da kažem kako je to smiješno i diletantski, jer ovakav Ustav je začarani krug u kojem NIKADA NEĆE POBIJEDITI BILO KOJA GRAĐANSKA ILI PROGRESIVNA SNAGA i do kraja historije (ukoliko je ikada bude) ostat će nam na vlasti varijacije na temu Dodika i inih velikosrpskih nacional-socijalista koji će uprkos mehanizmu blokade ipak morati ostati u "dejtonskoj BiH" jer se "Ustav može mijenjati isključivo na način predviđen istim".
Mirenje sa ovakvim nametnutim stanjem je u najmanju ruku slaganje i saučesništvo sa čitavim obiljem diskriminacije i velikosrpske hegemonije. Baš zbog tog entitetskog glasanja koje je dalo u ruke velikosrbima mogućnost i mehanizam za ostvarenje te jalove hegemonije i nerazumne blokade svih nas (uključujući i njih same), svi građani kojima Bosna i Hercegovina i normalan život išta znači moraju ne samo propitivati ovakvo "uređenje" i dizati glas protiv, nego treba GALAMITI, PROTESTVOVATI i ako treba čak i SILOM MIJENJATI ono što se silom "stvorilo" iz ničega...kao "izraz volje jednog naroda" dok druge niko ništa nije ni pitao...
Da neduljim, ukratko ću reći da je Naša stranka i ovaj pokušaj p.k. stvarno naivan i fula metu za neku svjetlosnu godinu ili dvije...Žao mi je, ali ja na ovu temu neću više ništa reći (ne da nemam, ali mi je stvarno frustrirajuće zbog ogromnog razočarenja u djelovanje raznih "apaurina" u toj "građanskoj stranci").
Real Khan, s.r.
Peđa Kojović je valjda (pretpostavljam) fin momak koji ima poštene namjere, ali moram reći da je ovaj pokušaj na forumu fakat PREAMBICIOZAN čak i za istinskog političkog FILOZOFA, a kamoli za nekoga ko samo posjeduje "dobre namjere" a o stvarnom djelovanju politike ima recimo skromno i ograničeno znanje (bez namjere da se iko uvrijedi). Meni, kao zaista iskusnom političkom analitičaru, ovaj pokušaj Peđe Kojevića i Naše stranke govori još nešto, što su pretpostavljam još neki forumaši već primjetili: očigledna je POLITIČKA NAIVA i nedovoljno poznavanje stvarne situacije u državi kada je riječ o Našoj stranci. Jedno je "iskustvo" pričati o politici, prepričavati je, ali sasvim je nešto drugo biti unutar politike i svojim očima i ušima doista iskusiti svu gadost postojećeg ustavnog uređenja u koje se najmanje 49% teritorije i nešto manje od 30% populacije u BiH kunu kao u sveto slovo. Ko ne vjeruje, neka lijepo pošalje svoje (stranačke) aktiviste da prate rad institucija BiH, pogotovo Parlamenta BiH i dva entitetska parlamenta. Nakon svega mjesec-dva, ukoliko u toj wannabe "građanskoj stranci" postoji makar zrnce onih "dobrih namjera" da se donesu nekakve "promjene", prvo što će biti jeste da dignu u oba entiteta odlučan glas (krik!) protiv ovakvog nakaradnog ustavnog uređenja. Međutim, ja nigdje ne čujem te "krikove" niti vidim aktiviste bilo koje građanske (neparlamentarne) stranke, pa tako ni Naše stranke, da sjede u klupama parlamenata i prate tako nešto (da se razumijemo, sjednice svih parlamenata u BiH su OTVORENE ZA JAVNOST, što znači, mogu prisustvovati mediji i predstavnici bilo kojeg udruženja građana koje se uredno akreditiraju kod nadležne službe).
Samo ću iznijeti par primjera: u Predstavničkom domu Parlamenta BiH je ključni problem ENTITETSKO GLASANJE, koje je, vjerovali ili ne, puno gore i destruktivnije po državu i normalan život svih njenih građana nego pitanje "vitalnog nacionalnog interesa" u Domu naroda (pravilnije: "zaštita vitalnih interesa naroda" jer nacije se ne spominju u Ustavu). Zašto? Pa zato što upotrebom entitetskog glasanja, de facto, nema potrebe velikosrpskim snagama unutar najvišeg zakonodavnog tijela u državi da ulažu etnički veto, jer kada se u Predstavničkom domu ne dobije entiteska većina, zakon ili odluka AUTOMATSKI I BEZ OBRAZLOŽENJA PADA, a ako u Domu naroda npr. delegati iz reda srpskog naroda ulože etnički veto, onda se otvara procedura pred Ustavnim sudom BiH pred kojim se mora OBRAZLOŽITI i DOKAZATI da je neki zakon ili odluka destruktivna po vitalni interes tog naroda. Entitesko glasanje je jednostavno "pritisak ili ne pritisak na dugme", zbroje se glasovi i ako nema dovoljno glasova iz RS-a, nema zakona...i to bez ikakvog obrazloženja i dokazivanja PRED BILO KOJIM SUDOM.
Ja to entitetsko glasanje kao politolog ne mogu drugačije nazvati nego instrumentom otvorene velikosrpske hegemonije u sred BiH Parlamenta i to entitesko glasanje (koje nam je vrli dejton podario) smatram idealnim oružjem velikosrpskih snaga za razbijanje Bosne i Hercegovine. Ko ne vjeruje, neka se lijepo registrira i prisustvuje sjednicama Parlamenta BiH i sam će se uvjeriti u sav apsurd nekakve priče o nekakvom "nezamjeranju", "ekonomiji", "ljudskim pravima"... dok nam svima "TAVA GORI" (kako to slikovito rekoše prije mene). Entitetsko glasanje u rukama snaga koje predvodi pomahnitali velikosrpski agent Milorad Dodik je kočnica svih nas na putu u euroatlanstske integracije koje bi nam donijele potrebnu političku stabilnost, privukle investitore, otvorilo radna mjesta, donijelo kvalitetno obrazovanje u kojem se ne bi odgajali budući četnici, ustaše i islamski fundamentalisti, nego građani Europe i svijeta koji svoja etnička i vjerska osjećanja njeguju a tuđa poštuju, barem ne diraju i ne vrijeđaju...
Zato sam onako pomalo ironično nastupio prema pokušaju "pitanja-odgovora" cijenjenog "p.k." na ovoj temi, jer me je do bola razočarala činjenica da se tako lijepa ideja i inicijativa opoganila raznim Šerama, Bajićima, Kazazima i inim "apaurinima" za narodne mase koje jednostavno nemaju dovoljno informacija i dovoljno političke svijesti da vide u čemu je problem i "u kom grmu leži zec". Zato je meni ODVRATNA priča iz usta jedne "građanske stranke" kako se "MORA POŠTOVATI DEJTONSKO UREĐENJE I DA SE ONO MOŽE ISKLJUČIVO MIJENJATI NA NAČIN KAKO JE U USTAVU PREDVIĐENO". Odmah da kažem kako je to smiješno i diletantski, jer ovakav Ustav je začarani krug u kojem NIKADA NEĆE POBIJEDITI BILO KOJA GRAĐANSKA ILI PROGRESIVNA SNAGA i do kraja historije (ukoliko je ikada bude) ostat će nam na vlasti varijacije na temu Dodika i inih velikosrpskih nacional-socijalista koji će uprkos mehanizmu blokade ipak morati ostati u "dejtonskoj BiH" jer se "Ustav može mijenjati isključivo na način predviđen istim".
Mirenje sa ovakvim nametnutim stanjem je u najmanju ruku slaganje i saučesništvo sa čitavim obiljem diskriminacije i velikosrpske hegemonije. Baš zbog tog entitetskog glasanja koje je dalo u ruke velikosrbima mogućnost i mehanizam za ostvarenje te jalove hegemonije i nerazumne blokade svih nas (uključujući i njih same), svi građani kojima Bosna i Hercegovina i normalan život išta znači moraju ne samo propitivati ovakvo "uređenje" i dizati glas protiv, nego treba GALAMITI, PROTESTVOVATI i ako treba čak i SILOM MIJENJATI ono što se silom "stvorilo" iz ničega...kao "izraz volje jednog naroda" dok druge niko ništa nije ni pitao...
Da neduljim, ukratko ću reći da je Naša stranka i ovaj pokušaj p.k. stvarno naivan i fula metu za neku svjetlosnu godinu ili dvije...Žao mi je, ali ja na ovu temu neću više ništa reći (ne da nemam, ali mi je stvarno frustrirajuće zbog ogromnog razočarenja u djelovanje raznih "apaurina" u toj "građanskoj stranci").
Real Khan, s.r.
-
sumirprimus
#1321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A ti real kao iskusan i k tomu jos politicki analiticar
si vjerovatno i glasao za one koji su nas i doveli do ovog stanja,prema tome,sto se tice iskustva i politike na nasoj strani nemoj tita ti...
Koliko god ovi bili naivni,neiskusni,filozofi,idealisti,utopisti,ne mogu nikad zahebat stvari kolko su zahebali ovi dosad,teoretski i prakticno nemoguce...
Entitetsko glasanje,puj pike ne vazi,koji su klinac potpisivali dejton ako nisu znali sta potpisuju,bolje je i nato bombardovanje,od ove nakaze od drzave...
tREBA bar pruzit sansu novim ljudima,strankama,idejama,,ovi dosad su iznova i iznova dokazali i sebi i nama u ovih 20 godina, da nemaju pojma hebenog ni o cemu oko nicega za nista...
I svaki put pred izbore,mi njima oni nama,ukidanje,otcjepljenje,entitetsko glasanje,preglasavanje,bla bla bla...
Koliko god ovi bili naivni,neiskusni,filozofi,idealisti,utopisti,ne mogu nikad zahebat stvari kolko su zahebali ovi dosad,teoretski i prakticno nemoguce...
Entitetsko glasanje,puj pike ne vazi,koji su klinac potpisivali dejton ako nisu znali sta potpisuju,bolje je i nato bombardovanje,od ove nakaze od drzave...
tREBA bar pruzit sansu novim ljudima,strankama,idejama,,ovi dosad su iznova i iznova dokazali i sebi i nama u ovih 20 godina, da nemaju pojma hebenog ni o cemu oko nicega za nista...
I svaki put pred izbore,mi njima oni nama,ukidanje,otcjepljenje,entitetsko glasanje,preglasavanje,bla bla bla...
-
Pedja Kojovic
#1322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
real khan
Ako ste vi "iskusan i ozbiljan politicki analiticar" kome je "odvratno" da jedna politicka stranka kaze da se temeljni dokumenat na kojem zemlja pociva moze mjenjati samo za to predvidjenim procedurama, onda je apsolutno pristajem da budem "naivan" pod uslovom da mi to omoguci da ne budem u istom "klubu" s vama.
Tvrditi, na internet forumu, skriveni pod sifrom, da ste "nesto" je zanimljiv koncept.
Da ste napisali da ste kosmonaut ja bih vam takodje vjerovao.
I sta uopste znaci "ozbiljan politicki analiticar"?
Zar ima i neozbiljnih politickih analiticara?
Bilo kako bilo. Ako imate, a ja pretpostavljam da imate, akcioni plan kako bi trebalo urediti BiH predlazem vam da otvorite istoimenu temu i tamo iznesete i branite svoje stavove. Ako skupite ili imate 15 000 KM predlazem vam da se s tom politickom platformom kandidujete na izborima.
p.k.
Ako ste vi "iskusan i ozbiljan politicki analiticar" kome je "odvratno" da jedna politicka stranka kaze da se temeljni dokumenat na kojem zemlja pociva moze mjenjati samo za to predvidjenim procedurama, onda je apsolutno pristajem da budem "naivan" pod uslovom da mi to omoguci da ne budem u istom "klubu" s vama.
Tvrditi, na internet forumu, skriveni pod sifrom, da ste "nesto" je zanimljiv koncept.
Da ste napisali da ste kosmonaut ja bih vam takodje vjerovao.
I sta uopste znaci "ozbiljan politicki analiticar"?
Zar ima i neozbiljnih politickih analiticara?
Bilo kako bilo. Ako imate, a ja pretpostavljam da imate, akcioni plan kako bi trebalo urediti BiH predlazem vam da otvorite istoimenu temu i tamo iznesete i branite svoje stavove. Ako skupite ili imate 15 000 KM predlazem vam da se s tom politickom platformom kandidujete na izborima.
p.k.
- veljaca
#1323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Vezano za ovo tvoje boldirano i podvuceno:sumirprimus wrote:A ti real kao iskusan i k tomu jos politicki analiticarsi vjerovatno i glasao za one koji su nas i doveli do ovog stanja,prema tome,sto se tice iskustva i politike na nasoj strani nemoj tita ti...
Prvo pitanje - da li si bio ovdje u Bosni i Hercegovini od 92 - 95 godine ?
Mi koji smo bili u Armiji BiH - vecina nas ( govorim o svojim suborcima ) smo gledajuci iz nase perspektive ( boraca ) bili protiv Dejtona ali gledajuci iz perspektive nase djece i porodica - bili smo da prestane ova agresija ....
I slazem se sa Real Khan - entitetsko glasanje je veliki problem u BiH ....
Evo da ga pokusam uporediti recimo kao da lopovi ( pljackasi ) imaju taj mehanizam i kada ih policija treba uhapsiti oni ne dozvole izglasavanje toga cina i puj pike ne vazi hapsenje i oni dalje po svome.... ( karikirao sam - ali tako ce neki lakse shvatiti ) ....
- HAVANA
#1324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
jeza u ledja wrote: Pa zar ti stvarno mislis da je jedini Pedja na ovoj temi koji reklamira svoju stranku? Ja ti garantujem da ovdje ima bar 4-5 ljudi iz drugih stranaka koji su iskljucivo tu da rade kontra NS. Samo za razliku od njih, jedino pedja ima muda da se predstavi koje i sta je.![]()
To je sve dzon-obraz bolan.
-
stric
#1325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
za sve iskusne i neiskusne političke analitičare i one koji kažu da NS podržava etničku segragaciju
POLITIČKI PRINCIPI ZA USTAVNO UREĐENJE
BOSNE I HERCEGOVINE
1. Bosna i Hercegovina treba biti uređena kao demokratska, multietnička, složena, funkcionalna i decentralizirana država sa tri nivoa vlasti: lokalnim, regionalnim/entitetskim i državnim. Nadležnosti ta tri nivoa trebaju biti usklađene sa političkom praksom Evropske unije, ..........
3. ....... Međuetnička ravnopravnost treba biti ostvarena prema načelu potpunog i do kraja izvedenog pariteta na cjelokupnom teritoriju BiH. Samo na taj način moguće je prevladati sadašnju praksu etničke dominacije, diskriminacije i marginalizacije, ......
5. Svaki građanin BiH, bez obzira na svoju etničku, polnu, rodnu, klasnu ili ma koju drugu pripadnost mora biti zaštićen zakonskom regulativom u skladu sa Međunarodnom poveljom o ljudskim pravima. A to podrazumijeva da se u ustavnim rješenjima ne smije kolektivno, odnosno etničko pravo nadrediti individualnom, tj. pravu svakog građanina. ...........
7. Naša stranka smatra da u budući ustav treba ugraditi načelo etničkog veta kada je u pitanju bilo koji oblik teritorijalne disolucije zemlje....
9. ..... Naša stranka također smatra da je neophodno u nadležnim institucijama države formirati ustavotvornu skupštinu i savjet za ustavne promjene....Savjet za ustavne promjene neophodno je formirati isključivo prema kriterijima struke, a ne politike, što podrazumijeva da članovi/ice savjeta ne mogu biti osobe iz političkih partija.
stric
POLITIČKI PRINCIPI ZA USTAVNO UREĐENJE
BOSNE I HERCEGOVINE
1. Bosna i Hercegovina treba biti uređena kao demokratska, multietnička, složena, funkcionalna i decentralizirana država sa tri nivoa vlasti: lokalnim, regionalnim/entitetskim i državnim. Nadležnosti ta tri nivoa trebaju biti usklađene sa političkom praksom Evropske unije, ..........
3. ....... Međuetnička ravnopravnost treba biti ostvarena prema načelu potpunog i do kraja izvedenog pariteta na cjelokupnom teritoriju BiH. Samo na taj način moguće je prevladati sadašnju praksu etničke dominacije, diskriminacije i marginalizacije, ......
5. Svaki građanin BiH, bez obzira na svoju etničku, polnu, rodnu, klasnu ili ma koju drugu pripadnost mora biti zaštićen zakonskom regulativom u skladu sa Međunarodnom poveljom o ljudskim pravima. A to podrazumijeva da se u ustavnim rješenjima ne smije kolektivno, odnosno etničko pravo nadrediti individualnom, tj. pravu svakog građanina. ...........
7. Naša stranka smatra da u budući ustav treba ugraditi načelo etničkog veta kada je u pitanju bilo koji oblik teritorijalne disolucije zemlje....
9. ..... Naša stranka također smatra da je neophodno u nadležnim institucijama države formirati ustavotvornu skupštinu i savjet za ustavne promjene....Savjet za ustavne promjene neophodno je formirati isključivo prema kriterijima struke, a ne politike, što podrazumijeva da članovi/ice savjeta ne mogu biti osobe iz političkih partija.
stric