BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

KOPIJA12

#1301 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Ženski Dr.Med wrote:sta si bre navalio ... iz koje dobrosusjedne zemlje nam dolazis ,nebi me iznenadilo iz srbije
:lol: :lol:

Smiri se zenska. Nisam ja odatle. Koja paranoja i koje gluposti. Ja sam spijun iz srbije i zelim da se docepam informacija o tajanstvenim podzemnim tajnama BIH namjenske industrije (istim tajnama o kojim Srbija ima sve crteze na svome stolu jer je JNA u Vogosci bili na pocetku rata a VRS do kraja rata. :lol:

Koji debili majko mila!
KOPIJA12

#1302 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

iz zadnje klupe wrote:Mislim da je misterija rijesena....

Ogroman dio (14 miliona od 18), otisao je u Saudijsku Arabiju

To sam zakljucio iz sljedecih cinjenica sa stranice Federalnog zavoda za statistiku za oktobar

1.
S. Arabija se prvih devet mjeseci nije uopste pojavljivala kao spoljnotrgovinski partner BIH da bi u 10 mjesecu bila medju prvih 10 zemalja sa 14 miliona izvoza prema njoj

2. Zemlja koja trosi nenormalnih 10% GDP za naouruzanje

Mislim da sam na pravom tragu
I meni se cini da si na pravom tragu. :thumbup:
Uz to jos da dodam. Ovo sto se na filmu vidi kojeg je kolega postavio iznad o Gorazdu; to je Kalijev Nitrat; bijela masa. 75% obicnog baruta se sastoji od Kalijev Nitrata; sto znaci Ginex pravi 100% punjenje ne samo za granate nego i za metke. A Vitzit nema veze sa tim.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Barut

Sto znaci da Pretis iz Ginexa uvozi kompletno punjenje u kapsulama za Granate.
155_mm

#1303 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

iz zadnje klupe wrote:Mislim da je misterija rijesena....

Ogroman dio (14 miliona od 18), otisao je u Saudijsku Arabiju

To sam zakljucio iz sljedecih cinjenica sa stranice Federalnog zavoda za statistiku za oktobar

1.
S. Arabija se prvih devet mjeseci nije uopste pojavljivala kao spoljnotrgovinski partner BIH da bi u 10 mjesecu bila medju prvih 10 zemalja sa 14 miliona izvoza prema njoj

2. Zemlja koja trosi nenormalnih 10% GDP za naouruzanje

Mislim da sam na pravom tragu
znaci radi se ipak o IGMANU a ne o PRETISU kako smo se nadali.
heckler

#1304 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Jel vi imate neku fobiju od telefona ili emailova? Da toliko izgaram od znatizelje kao neki ovdje dosad bih okrenuo brate par telefona. Neujedaju tamo. Mogu te samo odkaciti, nista vise.

Nije sve poslovna tajna pogotovo ne stvari koje se ionako prijavljuju raznim agencijama stvari. Cifra i zemlja uzvoznik.

http://www.igman.com.ba/JoomlaInst/inde ... &Itemid=58
http://www.pretis.ba/index.php?option=c ... =2&lang=en
ins

#1305 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

155_mm wrote:

Na osnovu cega si ovo zakljucio? :?:
ins

#1306 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Bio je Erdal Trhulj sinoc u Dnevniku 2 na FTV, radi price o Vladi FBiH.

Uglavnom, Trhulj je zeleci da ilustrira da se bez obzira na zastoj u sjednicama Vlade ipar svakodnevno radi, poceo pricati da je "upravo jucer Pretis potpisao dva velika ugovora" u smislu da oznacavaju izlazak iz krize da bi ga u tom trenutku voditelj prekinuo i postavio mu neko poprilicno besmisleno pitanje! :x

Pa eto, sada nas Kopija12 moze da spava,... lepo... :lol:
iz zadnje klupe

#1307 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Inace meni nije jasno u vezi Pretisa, znam da su Srbi demontirali fabriku do zadnjeg sarafa i ponovo je smontirali ,mislim na Mokroj gori na palama.

Takodje znam da su neke, samo neke masine, nasi parama svercerskim kanalima kupili od Srba.

Ovde pojedinci kada pricamo o Pretisu, treituraju ga ko da je cijelo vrijeme bio pod kontrolom ABIH.

Za usporedbu, ogroman kompleks Energoinvesta na Stupu, koji su Srbi isto detaljno razšarafili pri reintegraciji, nikad nije reaktiviran ni u najmanjem obimu, danasnji Energoinvest je cisto inzenjering firma bez i jedne podrzavajuce proizvodne fabrike u funkciji.

Zar se tu nije mogla koja masina povratiti?

PS: citajuci srpske forume saznao sam da je taj pretisov objekat na palama bankrotirao, njihov najveci strah je bio da ce masine na rasprodaji kupiti "turci", je li se to desilo ne znam, Remontni zavod iz Hadzica radi manje vise solidno u Bratuncu, dok Orao iz Rajlovca stoji najbolje i lociran je u Bijeljini, vrse remonte rojls rojls avionskih motora.

Takodje jedna zanimljiva epizoda iz bosnjacko-hrvatskog rata

Novi travnik je bio grad formiran zbog BNT kompleksa (isto kao sto Banovici grad je stvoren zbog Rudnika, postojalo je samo Banovici selo)

Vecinu u gradu cu cinili Srbi, oficiri i mašinci, inzinjeri raznih struka, dok na podrucju opstine Hrvati su imali blagu vecinu.

Odlaskom Srba Hrvati su preuzieli njihove stanove i preuzeli kontrolu nad gradom izuzev malog dijela grada zvanog kalinska koji je bio pod kotrolom ABIH.

Sam BNT je bio pod mjesovitom kontrolom.

BNT su Srbi 3-4 puta napadali avionima dok nije uvedena zabrana letenja, dva aviona koja su napala BNT su oborili Amerikanci.

Sve se mijenja porazom HVO u Travniku kada u opstem haosu povlacenja HVO prema Srbima padaju i hrvatska sela iznad BNT (Kasapovici itd), cime kompletan kompleks BNT pada pod kontrolu ABIH.

Nesretnom privatizacijom kombinat se razbija na vise firmi gdje drzava zadrzava 51% vlasnista, dok 49% prakticno za bezvrijedne certifikate ostatak kontrolise slovenacki mesetari preko svojih ispostava- fondova BIG,Bonus, MIG itd

koliko znam jedino BNT hidraulika (ne BNT TMIH) stabilno posluje jer joj je proizvodni asortiman orjentisan na rudarsku opremu, a u FBIH ima preko 10 Rudnika tako da mogu izdrzavati svojih 100.njak radnika.

Kovacnicu je kupio CIMOS, tu je i ADS, dok ostalo polako tamane Romi kraduci limove i metale iz devastiranih hala.
KOPIJA12

#1308 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Moj neki dalji rodjak radi u Igmanu Konjicu. Jednom sam ga slucajno sreo u Hadzicima. Kaze lik radi 8 sati dnevno i rade 3 smjene na dan. Znaci i dan i noc rade. Eh sada ako je se izvoz za jedan mjesec toliko povecao ja zaista nemam pojma kako je se to moglo desiti samo kroz Igman Konjic? Jeli to znaci da su tamo zaposlili jos 1000 radnika ekstra za jedan mjesec?

Jer toliko bi ih trebali zaposliti da dignu izvoz za nekih 150-200%. Tako da mi se ipak cini da se radi o Pretisu. Pogotovo ako je sam ministar jucer rekao da je Pretis potpisao par velikih ugovora.

Imali neko link na tu izjavu?
Last edited by KOPIJA12 on 29/11/2012 17:45, edited 1 time in total.
KOPIJA12

#1309 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

iz zadnje klupe wrote:Inace meni nije jasno u vezi Pretisa, znam da su Srbi demontirali fabriku do zadnjeg sarafa i ponovo je smontirali ,mislim na Mokroj gori na palama.
To je tacno. Srbi su uzeli sve mashine i prenijeli ih na Pale kada su se povukli 1995. Tada su ljudi iz Pretisa negdje 1996. otisli kod njih na pregovore sa 3 miliona dollara u dzepu. To im je valjda dala vlada FBIH? I ljudi su kupili te mashine opet nazad. U realnosti te mashine su kostale mozda 20 puta vise od tih 3 miliona dolara ali naravno da je neki nepismeni lopov to rado prihvatio jer su to ipak velike pare lako zaradjene.

Na taj nacin je se Pretis znaci obnovio. Uz to kompleks kao kompleks (podzemni dio) kolko ja znam nije bio unisten.
155_mm

#1310 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ins wrote:
155_mm wrote:

Na osnovu cega si ovo zakljucio? :?:
pa zato sto je receno da je najveca kolicine od tog velikog izvoza municije (14 od ukupno 19 mio. KM) ide u saudijsku arabiju. onda kad je IGMAN potpisao onaj famozni ugovor za isporuku municije od 36 mio. dolara receno je samo da je ugovor potpisan sa jednom "prijateljskom" zemljom. ali u nekim clanicima je pretpostavljano da se radi o sudijskoj arabiji. na osnovu toga mislim da se ipak radi o IGMANu koji je vjerovatno isprucio jedan dio iz tog ugovora.

drago mi je da je PRETIS potpisao ta "dva velika" ugovora. pretpostavljam pakistan i malezija ili indonezija.
matematicar_teski

#1311 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by matematicar_teski »

KOPIJA12 wrote:Moj neki dalji rodjak radi u Igmanu Konjicu. Jednom sam ga slucajno sreo u Hadzicima. Kaze lik radi 8 sati dnevno i rade 3 smjene na dan. Znaci i dan i noc rade. Eh sada ako je se izvoz za jedan mjesec toliko povecao ja zaista nemam pojma kako je se to moglo desiti samo kroz Igman Konjic? Jeli to znaci da su tamo zaposlili jos 1000 radnika ekstra za jedan mjesec?

Jer toliko bi ih trebali zaposliti da dignu izvoz za nekih 150-200%. Tako da mi se ipak cini da se radi o Pretisu. Pogotovo ako je sam ministar jucer rekao da je Pretis potpisao par velikih ugovora.

Sta pravi igman jel samo municiju?
ins

#1312 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

PRETIS je nove velike ugovore potpisao sa Saudijskom Arabijom, rek'o Nermin Niksic jucer na press konferenciji.
urban.

#1313 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by urban. »

ins wrote:PRETIS je nove velike ugovore potpisao sa Saudijskom Arabijom, rek'o Nermin Niksic jucer na press konferenciji.
ma kakvi ugovori, obecanja, cilj se rjesiti nekih zaliha da se bar malo radnici isplate. a od nekog velikog biznisa nema nade vrlo vjerovatno. obecavali su veci od nermina niksica bolje dane u pretisu, a pretis tone sve dublje (ako moze dublje).
KOPIJA12

#1314 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

urban. wrote:
ins wrote:PRETIS je nove velike ugovore potpisao sa Saudijskom Arabijom, rek'o Nermin Niksic jucer na press konferenciji.
ma kakvi ugovori, obecanja, cilj se rjesiti nekih zaliha da se bar malo radnici isplate. a od nekog velikog biznisa nema nade vrlo vjerovatno. obecavali su veci od nermina niksica bolje dane u pretisu, a pretis tone sve dublje (ako moze dublje).
:run:
KOPIJA12

#1315 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Ako se stvarno radi o "dva velika ugovora" onda mislim da je to nesto ipak vise od potrosnje zaliha kojih imaju. Dovoljno je i jedan veliki ugovor da digne tu firmu na noge.
KOPIJA12

#1316 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

matematicar_teski wrote:
KOPIJA12 wrote:Moj neki dalji rodjak radi u Igmanu Konjicu. Jednom sam ga slucajno sreo u Hadzicima. Kaze lik radi 8 sati dnevno i rade 3 smjene na dan. Znaci i dan i noc rade. Eh sada ako je se izvoz za jedan mjesec toliko povecao ja zaista nemam pojma kako je se to moglo desiti samo kroz Igman Konjic? Jeli to znaci da su tamo zaposlili jos 1000 radnika ekstra za jedan mjesec?

Sta pravi igman jel samo municiju?
Da municiju za pjesadijsko naoruzanje svih mogucih kalibara. Kolko sam ja shvatio oni dobivaju od GINEXA iz Gorazda kapsule/ punjenje/ eksploziv za municiju i mozda i samu ostricu metka a onda oni u Igmanu tu sklapaju do finalnog metka:

Image
Image
Image
Image
155_mm

#1317 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Hrvatska i Srbija odbijaju vratiti novac od prijeratnih potraživanja

Četiri zemlje iz regiona bh. firmama duguju 118,9 miliona KM

Najviše sredstava potražuje proizvođač vojne opreme "Unix-Promex"

Ukupna vrijednost prijeratnih potraživanja koju su iskazale bh. kompanije zaključno sa 31. decembrom prošle godine po osnovu izvoza naoružanja i vojne opreme u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji iznosila je 118.951.397 KM, a zvuči nevjerovatno da su nadležni sudovi u tim državama za 17 godina uspjeli okončati svega dva predmeta, i to jedan u Srbiji i jedan u Crnoj Gori.

Ukupno 28 tužbi

Samo u Republici Srbiji, prema podacima Agencije za privatizaciju u FBiH, podnesena je 21 tužba u ukupnoj vrijednosti od 60.506.443 dolara, 3.053.005 funti te 278.353 eura, dok su u Hrvatskoj podnesene tri tužbe ukupne vrijednosti 12.976.508 dolara. U Crnoj Gori podnesene su, također, tri tužbe koje iznose 68.733 eura, a u Makedoniji jedna u vrijednosti od 25.000 eura.

Prema našim podacima, najviše potraživanja u Srbiji ima firma "Unix-Promex", koja je tužila JP "Yugoimport - SDPR Beograd" (Savezna direkcija za promet roba posebne namjene) za isporuku robe Sudanu, a vrijednost spora iznosila je 5.678.809 dolara i 1.806.585 dolara.

Istu firmu tužili su i za isporuku robe Etiopiji u vrijednosti od 15.713.711 dolara te 2.329.163 dolara. Tu je i tužba za isporuku robe Kuvajtu u iznosu od 3.355.680 dolara, zatim Kubi 3.053.005 funti, Peruu 26.658.176 dolara te Tajlandu 102.304 dolara.

Tužbe su podnijele i firme "Zrak" Sarajevo, "Unix-Ginex" Goražde, "BNT Holding" Novi Travnik, "Famos Holding" Sarajevo...

Međutim, zbog neažurnosti sudova, pogotovo u Srbiji i Hrvatskoj, mnoge presude su oborene, iako u Agenciji za privatizaciju u FBiH te Agenciji za pasivni podbilans konstantno ulažu žalbe. Čak su najavili da će podnijeti tužbu protiv navedenih zemalja Sudu u Strazburu da bi se zaštitila prava bh. firmi.

Velika kriza

Direktor sarajevskog "Zraka" Husein Hasibović kaže za "Dnevni avaz" da bi svaki novac itekako dobrodošao toj kompaniji jer je namjenska industrija u BiH u velikoj krizi.

- Ovo, prije svega, govorim jer su naša potraživanja više nego realna. Uostalom, mi se borimo da preživimo, ali ne samo mi nego skoro sve firme iz oblasti vojne industrije. Koliko god da dobijemo, a od Hrvatske potražujemo 5,5 miliona dolara, nama će itekako pomoći da se konsolidiramo. No, mislim da se Agencija za privatizaciju u FBiH mora ozbiljnije uključiti u ovu priču. Ja, da budem iskren, ne znam ni ko nas zastupa. Znam samo da nam tužbe odbijaju, a mi tražimo samo svoje - rekao je Hasibović.

Hrvatska duguje blizu 13 miliona

"BNT Holding" Novi Travnik potražuje od hrvatske firme "Đuro Đaković" za isporuku robe Kuvajtu 3.013.063 dolara, "Famos Holding" 4.385.751,20 dolara, a sarajevski "Zrak" 5.577.714,60 dolara. Ove tužbe već se nalaze na Ustavnom sudu Hrvatske, ali presude još nisu donesene.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/cetiri- ... miliona-km

120 mio. KM bi itekako pomogli kosolidaciji bosanske odbranbene industrije. vjerovatno je to glavni razlog odbijanja da isplate taj novac.

a ovaj "Unix-Promex" ne proizvodi nista nego jedino prodaje gotove proizvode odbranbene industrije BiH. :shock:

kako je pukla tikva izmedju "crveni" i "zeleni" nista se ne cuje za namjensku idustriju opet je izgleda sve stalo jer je borba za valast vaznija od bosanske odbranbene industrije. isto je bilo i sa SDA i SzBiH sukobom samo sto je danas SzBiH zamijenila SDP.

neznam sto odugovlace sa sudom u strazburu. :?
zedo_m

#1318 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zedo_m »

Neznam jel ko čitao današnje Oslobođenje al eto hvala Bogu dobra vijest kažu pretis potpisao ugovor vrijedan 12,5mil KM
heckler

#1319 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

zedo_m wrote:Neznam jel ko čitao današnje Oslobođenje al eto hvala Bogu dobra vijest kažu pretis potpisao ugovor vrijedan 12,5mil KM
Detalji:
Pretis sklopio posao od 12,5 miliona KM

Ugovorom od 12,5 miliona KM koji je potpisan ovih dana vogošćansko privredno društvo Pretis vraća se na stare staze slave.
Pretis je sklopio posao kojim će na svjetsko tržište plasirati granate novog kalibra, a što je još važnije, biće sačuvano više od 200 radnih mjesta. Ovo je juče Oslobođenju potvrdio ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.
“Nakon više od 20 mjeseci borbe za spašavanje privrednog društva Pretis d.d. Vogošća, potpisan je ugovor vrijedan 12,5 miliona KM. Značaj ugovora je proizvodnja novog proizvoda, grana ta novog kalibra koje imaju veliku potražnju na svjetskom tržištu. Ugovorom će se sačuvati radna mjesta i stvoriti realna osnova za razvoj Pretisa, koji će ponovo biti lider namjenske industrije u FBiH. Akreditiv je već otvoren na cijeli iznos, baš kao u slučaju ugovora Igmana Konjic, koji ga je vratio u život”, rekao je Trhulj.
Trhulj naglašava da je značaj Pretisa veliki i da bez njega nema ni namjenske industrije u FBiH.
- Ako ćemo konkretno, sa ovim ugovorom možemo pružiti šansu Binasu iz Bugojna, još jednoj fabrici namjenske industrije koja je u teškom stanju. Imamo u planu da ovim ugovorom pokrenemo i jednu livnicu. Ovaj posao vraća Pretis na svjetsko tržište, gdje mu je i mjesto, istakao je Trhulj.
Dodaje da Pretis ima jasnu perspektivu, te da će obaveze odranije biti riješene tako što će zalihe proizvoda i poluproizvoda biti prodate.
Što se tiče ostalih fabrika iz namjenske industrije, Trhulj kaže da je Igman 2012. prvi put nakon 20 godina poslovao sa dobiti, Unis Ginex je jedan od lidera na svjetskom tržištu, a BNT Travnik, uz Pretis, ima najveće mogućnosti.
“U Indoneziji imamo veliku šansu za BNT koji bi, takođe, povukao za sobom još neke fabrike, ali nam je tu Vlada FBiH jedan od najvećih problema. Ne možemo da imenujemo upravu izabranu u zakonskoj proceduri.
Teško se upuštati u bilo kakav ozbiljniji posao u takvoj situaciji”, ističe Trhulj.

Btw izvoz namjenske u decembru je bio oko 1.5m.
iz zadnje klupe

#1320 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Nasi politicari nikad ne propuste priliku da nam pokazu da ne postoji dno do kojeg nas mogu iznevjeriti...

Ja bi razumio SDP da je u pitanju kompletna namjenska industrija pa ne daju SDA da je kontrolise, ali ako je BNT TMIH jos jedina koja nije pod potpunom kontrolom SDA, sada radi kaprica ne daju imenovanje nove SDA sklone uprave, cak i po cijenu unistenja fabrike, ili po onoj cuvenoj od Damira Hadzica "Nek nije SDA u vlasti pa makar drzava bila unistena"
mO k3

#1321 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

Kolika je mogucnost da neko strani ,udje u produkcione pogone u pretisu ??
Jedan Njemac mi prico da mu je brat bio u produkcionim halama pretisa
jefferson

#1322 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jefferson »

Ženski Dr.Med wrote:Kolika je mogucnost da neko strani ,udje u produkcione pogone u pretisu ??
Zavisi sta hoces da proizvodis!
Ako je cilj proizvoditi najobicniju municiju i slicno, potencijalni ivestitor ce otici u Moldaviju ili Ukrajinu gdje je to jeftinije i zbog politickih razloga lakse napraviti.
Ako hoces nesto komplikovanije napraviti, navodjenu municiju itd, na zalost nece moci jer smo izgubili ljudski potencijal ovih 20 godina, jerbo, bolje je bilo brojat krvna zrnca.
Znaci, zaboravi tu pricu!
155_mm

#1323 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

heckler wrote:
zedo_m wrote:Neznam jel ko čitao današnje Oslobođenje al eto hvala Bogu dobra vijest kažu pretis potpisao ugovor vrijedan 12,5mil KM
Detalji:
Pretis sklopio posao od 12,5 miliona KM

Ugovorom od 12,5 miliona KM koji je potpisan ovih dana vogošćansko privredno društvo Pretis vraća se na stare staze slave.
Pretis je sklopio posao kojim će na svjetsko tržište plasirati granate novog kalibra, a što je još važnije, biće sačuvano više od 200 radnih mjesta. Ovo je juče Oslobođenju potvrdio ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.
“Nakon više od 20 mjeseci borbe za spašavanje privrednog društva Pretis d.d. Vogošća, potpisan je ugovor vrijedan 12,5 miliona KM. Značaj ugovora je proizvodnja novog proizvoda, grana ta novog kalibra koje imaju veliku potražnju na svjetskom tržištu. Ugovorom će se sačuvati radna mjesta i stvoriti realna osnova za razvoj Pretisa, koji će ponovo biti lider namjenske industrije u FBiH. Akreditiv je već otvoren na cijeli iznos, baš kao u slučaju ugovora Igmana Konjic, koji ga je vratio u život”, rekao je Trhulj.
Trhulj naglašava da je značaj Pretisa veliki i da bez njega nema ni namjenske industrije u FBiH.
- Ako ćemo konkretno, sa ovim ugovorom možemo pružiti šansu Binasu iz Bugojna, još jednoj fabrici namjenske industrije koja je u teškom stanju. Imamo u planu da ovim ugovorom pokrenemo i jednu livnicu. Ovaj posao vraća Pretis na svjetsko tržište, gdje mu je i mjesto, istakao je Trhulj.
Dodaje da Pretis ima jasnu perspektivu, te da će obaveze odranije biti riješene tako što će zalihe proizvoda i poluproizvoda biti prodate.
Što se tiče ostalih fabrika iz namjenske industrije, Trhulj kaže da je Igman 2012. prvi put nakon 20 godina poslovao sa dobiti, Unis Ginex je jedan od lidera na svjetskom tržištu, a BNT Travnik, uz Pretis, ima najveće mogućnosti.
“U Indoneziji imamo veliku šansu za BNT koji bi, takođe, povukao za sobom još neke fabrike, ali nam je tu Vlada FBiH jedan od najvećih problema. Ne možemo da imenujemo upravu izabranu u zakonskoj proceduri.
Teško se upuštati u bilo kakav ozbiljniji posao u takvoj situaciji”, ističe Trhulj.
Btw izvoz namjenske u decembru je bio oko 1.5m.
drago mi je da je PRETIS napokon poslije toliko godina agonije potpisao taj ugovor od tih 12.5 Mio KM. mada je to za tvornicu kao PRETIS kap u moru. Najveca nesereca jadnog PRETISA i njegovih radnika je to sto su oni glavna tvornica odbranbene industrije BiH. jer za pretisove granate trebaju inicijalne kapisle iz GINEXA da bi se naporavili upaljaci u BINASU a uz granate idu i haubice i minobacaci iz BNT kojima trebaju nisanske sprave iz ZRAKA i jos kad bi se pravio vojni eksploziv u VITEZITU a ne uvozio iz srbije kao sada. e zbog toga je PRETIS srozan na prosijacki stap po prinicipu "e nece pripasti onima drugima (SDA i SzBiH) pa makar ga i odveli pod stecaj".
stvarno pa zar nisu mogli bar odbranbenu industriju ostaviti na miru i pustiti je da se normalno razvija a ne i tu u uprave gurati stranacke ljude koji jedino za cilj imaju da rade za interese vrha stranke. i ako nije nas stranacki kadar u upravi tvonica moze sloodno propasti.
i onda nam takvi isti prodaju nekih pisljivih 12.5 miliona KM kao spas PRETISA i spas nekih 200 radnih mjesta i povratak nasvjetsko trziste. pa taj PRETIS bi danas godisnje izvosio 200 Miliona KM bez ikakvih probema da se lesinarski nisu okomili na njega u zadnjih 15tak godina. :x
ministar sam priznaje da se prijasnji dugovi PRETISA mogu podmiriti prodajom gotovih i polugotovih proizvoda koji izgleda godinama sakupljauju prasinu po skladistima PRETISA. pa kako da su se tek sad sjetili da to prodaju i olaksaju PRETISU.

nego zna li ko o kakvim to granatama nekog novog kalibra ministar prica, za kojima vlada ogromna potraznja. nisam znao da se radilo na nekom novom kalibru granata. :?
neko nekog nije skonto ili ministar savjetnika sto mu govore sta ce reci ili novinar ministra a mozda i oboje. :lol:

a ovo je vrhunac svega. ovo je taj lesinarski nacin unstenja odbranbene industrije BiH.

:x :x :x :x :x :x
155_mm

#1324 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Ženski Dr.Med wrote:Kolika je mogucnost da neko strani ,udje u produkcione pogone u pretisu ??
sanse su nikakve da iko danas uzme PRETIS u ovom stanju kakav jeste. ustvari za samo jednu tvornicu odbranbene industrije postoji trajno intersovanje stranih ulagaca a to je GINEX. mogu ga prodati za nekoliko sati. na primjer svicarskom RUAGU kad god zazele. GINEXova sreca je sto je izuzet iz sukoba SDA i SzBiH u prevlasti nad odbranbenom industrijom BiH. jer ipak "lepi" (vodja SzBiH) vuce korijenje iz gorazda. :D
ins

#1325 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Mislim da je Dr.Med pitao jednostavno pitanje: da li neki stranac moze fizicki uci u pogone Pretisa, a ne moze li "uci" u tim vasim bizMisMeMskim shemama :lol:
Post Reply