Hrvatska i Srbija odbijaju vratiti novac od prijeratnih potraživanja
Četiri zemlje iz regiona bh. firmama duguju 118,9 miliona KM
Najviše sredstava potražuje proizvođač vojne opreme "Unix-Promex"
Ukupna vrijednost prijeratnih potraživanja koju su iskazale bh. kompanije zaključno sa 31. decembrom prošle godine po osnovu izvoza naoružanja i vojne opreme u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji iznosila je 118.951.397 KM, a zvuči nevjerovatno da su nadležni sudovi u tim državama za 17 godina uspjeli okončati svega dva predmeta, i to jedan u Srbiji i jedan u Crnoj Gori.
Ukupno 28 tužbi
Samo u Republici Srbiji, prema podacima Agencije za privatizaciju u FBiH, podnesena je 21 tužba u ukupnoj vrijednosti od 60.506.443 dolara, 3.053.005 funti te 278.353 eura, dok su u Hrvatskoj podnesene tri tužbe ukupne vrijednosti 12.976.508 dolara. U Crnoj Gori podnesene su, također, tri tužbe koje iznose 68.733 eura, a u Makedoniji jedna u vrijednosti od 25.000 eura.
Prema našim podacima, najviše potraživanja u Srbiji ima firma "Unix-Promex", koja je tužila JP "Yugoimport - SDPR Beograd" (Savezna direkcija za promet roba posebne namjene) za isporuku robe Sudanu, a vrijednost spora iznosila je 5.678.809 dolara i 1.806.585 dolara.
Istu firmu tužili su i za isporuku robe Etiopiji u vrijednosti od 15.713.711 dolara te 2.329.163 dolara. Tu je i tužba za isporuku robe Kuvajtu u iznosu od 3.355.680 dolara, zatim Kubi 3.053.005 funti, Peruu 26.658.176 dolara te Tajlandu 102.304 dolara.
Tužbe su podnijele i firme "Zrak" Sarajevo, "Unix-Ginex" Goražde, "BNT Holding" Novi Travnik, "Famos Holding" Sarajevo...
Međutim, zbog neažurnosti sudova, pogotovo u Srbiji i Hrvatskoj, mnoge presude su oborene, iako u Agenciji za privatizaciju u FBiH te Agenciji za pasivni podbilans konstantno ulažu žalbe. Čak su najavili da će podnijeti tužbu protiv navedenih zemalja Sudu u Strazburu da bi se zaštitila prava bh. firmi.
Velika kriza
Direktor sarajevskog "Zraka" Husein Hasibović kaže za "Dnevni avaz" da bi svaki novac itekako dobrodošao toj kompaniji jer je namjenska industrija u BiH u velikoj krizi.
- Ovo, prije svega, govorim jer su naša potraživanja više nego realna. Uostalom, mi se borimo da preživimo, ali ne samo mi nego skoro sve firme iz oblasti vojne industrije. Koliko god da dobijemo, a od Hrvatske potražujemo 5,5 miliona dolara, nama će itekako pomoći da se konsolidiramo. No, mislim da se Agencija za privatizaciju u FBiH mora ozbiljnije uključiti u ovu priču. Ja, da budem iskren, ne znam ni ko nas zastupa. Znam samo da nam tužbe odbijaju, a mi tražimo samo svoje - rekao je Hasibović.
Hrvatska duguje blizu 13 miliona
"BNT Holding" Novi Travnik potražuje od hrvatske firme "Đuro Đaković" za isporuku robe Kuvajtu 3.013.063 dolara, "Famos Holding" 4.385.751,20 dolara, a sarajevski "Zrak" 5.577.714,60 dolara. Ove tužbe već se nalaze na Ustavnom sudu Hrvatske, ali presude još nisu donesene.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/cetiri- ... miliona-km
120 mio. KM bi itekako pomogli kosolidaciji bosanske odbranbene industrije. vjerovatno je to glavni razlog odbijanja da isplate taj novac.
a ovaj "Unix-Promex" ne proizvodi nista nego jedino prodaje gotove proizvode odbranbene industrije BiH.
kako je pukla tikva izmedju "crveni" i "zeleni" nista se ne cuje za namjensku idustriju opet je izgleda sve stalo jer je borba za valast vaznija od bosanske odbranbene industrije. isto je bilo i sa SDA i SzBiH sukobom samo sto je danas SzBiH zamijenila SDP.
neznam sto odugovlace sa sudom u strazburu.