Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#1301 Re: Bášča

Post by safran »

Gdje je onaj djulba što spomenu sodu bikarbonu? I na pijanom tvoru sam našla tu preporuku ali ne kontam doziranje. Djulba reče kašika sode na litar vode - kolika kašika, vrhom puna, ravna :? Bojim se da ne zalužim oliti zabazim :-) previše. Ako vrijeme okrene na sunčano ovo što opstane bi trebalo nečim zaštiti - za šta glasate - mlijeko, soda ili da se manem ćorava posla i zakuham modre galice?
A ja ove godine imam 2 chilly papričice u saksijama. Ne pitaj me koja sorta vidjećemo ako rode - trebale bi biti neke minijaturne, orkugle, crvene boje. Znam samo da su "američke" :-D
Mu'min

#1302 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:Gdje je onaj djulba što spomenu sodu bikarbonu?
Što imaš mene? :D

Recept
- 5 litara vode
- 1 kašika (onako ravna, da nije u vrh)
- 2 i po kašike bilokojeg biljnog ulja

Ispopunjena verzija ima i naribanog dječijeg safuna koje možeš kupiti u ljekarama.

I koliko znam bio sodin fungicid nije za preventivu već za liječenje na BIO način.
Mu'min

#1303 Re: Čili

Post by Mu'min »

flag wrote:Evo je Mu'mine, samo za mene je preljuta. Par komada može biti cijelu zimu za graha. Ostale podjelimo ovim manijacima što mogu i kreč jesti. Vidiš li cvijet na vrhu?
Cvat se vidi ko "pitokraka" u partizana. :)
Eto vidiš da sve nije crno kako izgleda, nješto ipak ima unatoč snijegu. Nemoj mi kukati, da se i ja vamo sikiram. Biće ba ako Bog da. :)

A veliš ostalo pojedu oni što mogu i kreč. :D Ja sam ga mazao kad sam bio mali. :D

Mene stid kazati koliko se je u mene čilija u saksijama nabralo. :roll:
25 saksija. :lol:
Išlo po sistemu "još samo ovo, još samo ono, testiram ovo, nasavljam testirati ono..." i odeeee. :mrgreen:
vrtlar

#1304 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:Gdje je onaj djulba što spomenu sodu bikarbonu? I na pijanom tvoru sam našla tu preporuku ali ne kontam doziranje. Djulba reče kašika sode na litar vode - kolika kašika, vrhom puna, ravna :? Bojim se da ne zalužim oliti zabazim :-) previše. Ako vrijeme okrene na sunčano ovo što opstane bi trebalo nečim zaštiti - za šta glasate - mlijeko, soda ili da se manem ćorava posla i zakuham modre galice?
A ja ove godine imam 2 chilly papričice u saksijama. Ne pitaj me koja sorta vidjećemo ako rode - trebale bi biti neke minijaturne, orkugle, crvene boje. Znam samo da su "američke" :-D

Vec sam jednom napisao ali da ponovim za one koji nisu vidjeli. I soda bikarbona isprobano po ovom receptu i vec nekoliko godina u upotrebi kod mene.

Preventivno prskanje paradajza i tikvica koje sprijecava plemenjacu
Pola kile spoljnih ljusaka crnog luka potopiti u 10 lit vode i ostaviti da stoji oko 10 dana.Poslije toga kad prestane pjeniti razrijediti 1:10 i prskati paradajz, tikve jednom sedmicno.

Za mrave sredstvo je cimet u prahu pospe se kuda idu i nece ih biti vise.

1kg bijelog luka koji se istuca i prelije sa 10 l vrele vode..Ostaviti da odstoji 48 h i mijesati ako je hitno moze i 24h. Razrijediti 1/4 i sa tim se prska krastavice a za zalijevanje napravi se rastvor 1/2.Ovo je dobro za plemenjacu pepelnicu i insekte na krastavcima.

U mrkvu staviti red crnog luka a u luku staviti red mrkve jer luk stiti mrkvu od usi a mrkva luk od crva.Neven mnoge zivotinje ne podnose tako da se moze po basti posaditi po koji neven.
Bijeli luk staviti na vise mjesta u basti tjera krtice.Paradajz posadjen zajedno sa kupusom stiti kupus od kupusove muhe, gusjenice kupusara i drugih stetocina.Hren uz krompir ce otjerati zlatice.I staviti nekoliko patlidjana jer larve zlatice vise vole lisce patlidjana od krompirovog lisca.U usjevu povrca su korisne i druge biljke kadifica, nana, bosiljak.
Soda bikarbona je efikasna u sprijecavanju patogenih gljiva a ako se doda malo suncokretovog ulja povecava se djelotvornost.U 5 litara prokuhane ohladjene vode dodati dvije do tri jedace kasike sode isto tako i suncokretovog ulja i dobro izmjesati.Primijeniti iskljucivo preventivno i prskati cijelu biljku.Ulje od soje je efikasno protiv uzrocnika pepelnice.Za puzeve pepeo ,negaseni krec i so.Biljku prskati uvijek poslije kise ne prije jer poslije kise se stvaraju uslovi za bolest,plemenjacu.Ako se prska prije kise ona ce sve saprati.Poslije kise upekne sunce tlo se isparava i eto uslova za bolest,plemenjacu .
I boje dosta uticu na suzbijanje nekih insekata i biljnih vasi.Bijela boja utice na biljne vasi radi toga se pored smanjena refleksije svjetlosti kreci plastenik.zuta boja privlaci biljne vasi i bijele muhe i tripse.U bastu staviti zutu posudu sa vodom i deterdjentom jer ce privuci mnoge biljne usi i druge stetocine grinje tripse itd.Isto tako staviti i plavu posudu u basti jer i plava boja privlaci neke stetocine.Ima mnogo stvari koje se mogu primijeniti bez hemije ja iskljucivo radim bez hemije ako hocu hemiju imam kupiti takve proizvode.
Last edited by vrtlar on 17/05/2012 09:42, edited 1 time in total.
Mu'min

#1305 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrtlar

možda si već gdje napisao al et da ne tražiš, ti lično šta koristiš od BIO gnojiva?
Mislim na BIO gnojiva koje možeš kupiti u Agro trgovinama?

Usput da nije malo previše sodebikarbone na 5l po tvom receptu?
vrtlar

#1306 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrtlar

možda si već gdje napisao al et da ne tražiš, ti lično šta koristiš od BIO gnojiva?
Mislim na BIO gnojiva koje možeš kupiti u Agro trgovinama?

Usput da nije malo previše sodebikarbone na 5l po tvom receptu?

Vjeruj da nije puno sode recept isproban a biljkama nista ne fali ali opet svima na volju moze se i manje staviti za probu ako neko smatra da je puno.Koristim samo stajsko djubrivo i od trava (koprivu za lisnato povrce).Djubrivo takozvano Bio ne kupujem.Jedino jos stavljam konjsko djubrivo koje nema neku vrijednost ali daje veliku toplotu.
Mu'min

#1307 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja nemam opcije za to đubrivo tako da mogu samo tražiti drugu opciju.
vrtlar

#1308 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Ja nemam opcije za to đubrivo tako da mogu samo tražiti drugu opciju.

Ne mozes nigdje nabaviti stajsko djubrivo kod tebe. :? Zar nema krava u BiH :mrgreen: :razz: :mrgreen:
Mu'min

#1309 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrlo teško. Nisam ja na selu pa da ima materiala, već kako čujem to neki nabave po par 10-ak kilometara dalje.
Mada je kod mene duga priča. :)

Nego kad ćeš ti u Bosnu? :)
vrtlar

#1310 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrlo teško. Nisam ja na selu pa da ima materiala, već kako čujem to neki nabave po par 10-ak kilometara dalje.
Mada je kod mene duga priča. :)

Nego kad ćeš ti u Bosnu? :)

Ne znam hocu li ove godine i dolaziti vidjecu jos ako budem dolazio u septembru da bar mogu nesto i ubrati kod vas u Bih (Safran,Drekalica,Oticon.Flag i tebe) :mrgreen: :razz:
flag

#1311 Re: Bášča

Post by flag »

Razumijem Mumina vrtlaru, i meni je pravo teško naći stajnjaka. Našao sam u selu koje je blizu - safran zna gdje je to, ali moram ja natovariti na traktor, ja nemam vremena, ma nemam vremena ni za važnije poslove. U selu su većinom đuturumi (starci), tako da nemam koga angažovati da to uradi za mene (za novac). Znači komplikovano je. Zato kupim brate fino dvije vreće ove plantelle. Proizvođač tvrdi da je 100% bio, pa haj' ga znaj. Ima li kakvog efekta - nemam pojma jer od prvog dana ga koristim, tako da nemam pojma kakav bi bio urod bez ovog!
Nego, ako budeš "gonio" u Bosnu... Bujrum :D
Mu'mine, da ti pošaljem dvije, tri kile kreča :lol:
Last edited by flag on 17/05/2012 10:15, edited 1 time in total.
vrtlar

#1312 Re: Čili

Post by vrtlar »

flag wrote: Evo je Mu'mine, samo za mene je preljuta. Par komada može biti cijelu zimu za graha. Ostale podjelimo ovim manijacima što mogu i kreč jesti. Vidiš li cvijet na vrhu?

Ma nema ništa više, moguće je da noćas bude opet nekog snijega - sada kiša pada, a ako bude snijega... ma nek' ide i bašta i sve u vražju mater. Nego drug moj, nemoj ti ići iznad te nmv i spašen si 100%. Poslušaj me, ja ti imam iskustva s tim padalinama kako bi susjedi rekli :lol:

Ma flag necu ja jarane po planinama ja ostajem u dolini.
Oticon

#1313 Re: Bášča

Post by Oticon »

Evo i mene sa izvještajem:
Kod mene u bašti samo bijeli i crni luk...za sve ostalo obnavljam gradivo. Trešnju smo za sada uspjeli zaštititi ( sad ne znam je li pomoglo skidanje ili vraćanje snjega na nju :lol: :lol: :lol: ). Šalim se, ali mom neprofesionalnom oku se čini da joj snjeg nije puno napakostio. Orah je ionako ove godine bio slab tek poneki list...tako da na njega i ne računam.Sa jabuke opadaju zametnuti plodovi...tako da ni od nje neke fajde. Melisa je popadala po zemlji...ali mislim da će se oporaviti.
Vrtlar, Bujrum u moju bašču u septembru. I ja sam u dolini da ne mjenjaš nadmorsku visinu 8-) . Ako ništa...valjda će ostati ovog luka i tegla slatkog od trešanja ;-)
safran

#1314 Re: Bášča

Post by safran »

[quote="vrtlar"I staviti nekoliko patlidjana jer larve zlatice vise vole lisce patlidjana od krompirovog lisca.[/quote]
Vrtlaru, sjećam se da sam ovo već čitala ali naraste nam bašča na 50- ak strana pa nije više tako lako naći ranije postove. Hvala na obnovi gradiva. I ja sam malo čitala compendium planting pa sam posijala bosiljak uz paradajz a hrizanteme uz tikvice i krastavce. Sad je kasno (možda i nije) ali dogodine uz pripremu rasada povrća obavezno ide priprema rasada nevena, kadifica i hrizantema pa ćemo miješati. Pred ovaj kijamet sam posijala "tri sestre" da probam ove godine. Nego, ti na ovom citiranom zamjeram - krompiru žrtvovati patlidžan - gdje će ti duša? Ima li kakav recept da zlatice oćeram sa patlidžana - uzeše mu dušu? Ove godine ga sadim u dijelu voćnjaka - što dalje od krompira i paradajza.
Ovo sa sodom i uljem ću probati (ako budem imala na čemu) - poslušaću vas pa kakogod. Jedino što ću prihranjivati Kristalonom - nemam fermentirane žare - planirala sam je pokiseliti prošli vikend ali nisam stigla u subotu a u nedjelju znate kako je bilo. Paradajzu bi sada trebalo fosfora i azota - mislim da bi super kombinacija bila žara sa kokošjim đubrivom ali kako nemam moraće ići kristalon. Puno mi je čekati da žara fermentira.
vrtlar

#1315 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:Vrtlaru, sjećam se da sam ovo već čitala ali naraste nam bašča na 50- ak strana pa nije više tako lako naći ranije postove. Hvala na obnovi gradiva. I ja sam malo čitala compendium planting pa sam posijala bosiljak uz paradajz a hrizanteme uz tikvice i krastavce. Sad je kasno (možda i nije) ali dogodine uz pripremu rasada povrća obavezno ide priprema rasada nevena, kadifica i hrizantema pa ćemo miješati. Pred ovaj kijamet sam posijala "tri sestre" da probam ove godine. Nego, ti na ovom citiranom zamjeram - krompiru žrtvovati patlidžan - gdje će ti duša? Ima li kakav recept da zlatice oćeram sa patlidžana - uzeše mu dušu? Ove godine ga sadim u dijelu voćnjaka - što dalje od krompira i paradajza.
Ovo sa sodom i uljem ću probati (ako budem imala na čemu) - poslušaću vas pa kakogod. Jedino što ću prihranjivati Kristalonom - nemam fermentirane žare - planirala sam je pokiseliti prošli vikend ali nisam stigla u subotu a u nedjelju znate kako je bilo. Paradajzu bi sada trebalo fosfora i azota - mislim da bi super kombinacija bila žara sa kokošjim đubrivom ali kako nemam moraće ići kristalon. Puno mi je čekati da žara fermentira.

Za kropmirovu zlaticu mozes uzeti bazgu ili poznatije zovu koja je sad u cvatu i pokiseliti.1kg zove na 5l prokuhane i ohladjene vode i potopiti zovu ostaviti 12 do 24 h da odstoji i poslije procijediti i prskati cijelu biljku.

Odoljen ili u narodu poznatiji kao macina trava uzeti 1 kg biljke sa korijenom i potopiti na 10l prokuhane vode i sacekati 24h i zalijevati biljke sadrzi puno fosfora isto tako i maslacak cijelu biljku sa korijenom potopiti i zalijevati a maslacak je pun bakra.Oba ova elementa su neophodna za razvoj paradajza.Paradajz ne voli puno azota.

Kopar cijela biljka sadrzi sve minerale kalcij kalij sumpor itd njega isto potopiti i zalijevati.
Last edited by vrtlar on 17/05/2012 12:34, edited 1 time in total.
vrtlar

#1316 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Evo i mene sa izvještajem:
Kod mene u bašti samo bijeli i crni luk...za sve ostalo obnavljam gradivo. Trešnju smo za sada uspjeli zaštititi ( sad ne znam je li pomoglo skidanje ili vraćanje snjega na nju :lol: :lol: :lol: ). Šalim se, ali mom neprofesionalnom oku se čini da joj snjeg nije puno napakostio. Orah je ionako ove godine bio slab tek poneki list...tako da na njega i ne računam.Sa jabuke opadaju zametnuti plodovi...tako da ni od nje neke fajde. Melisa je popadala po zemlji...ali mislim da će se oporaviti.
Vrtlar, Bujrum u moju bašču u septembru. I ja sam u dolini da ne mjenjaš nadmorsku visinu 8-) . Ako ništa...valjda će ostati ovog luka i tegla slatkog od trešanja ;-)

Jabuka kao i sve drugo voce odbacuje visak plodova u slucaju da korijenova masa ne moze odhraniti toliko plodova. I drugo kad cvijetovi nisu opraseni.Ovo ce ti se desiti i na povrcu kad nije opraseno.I super da ne mijenjam nadmorsku visinu bolje tako da nemamo sa ovim planinarima nista kao sto su Safran,Flag I mozda Drekalica.Bice nam u septembru luksuzno.Jest cemo luk i suze liti :mrgreen: :razz: :D
Mu'min

#1317 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Jest cemo luk i suze liti :mrgreen: :razz: :D
I slušati Sinana Sakića. :D
fortaleza

#1318 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Mu'min wrote:Ja nemam opcije za to đubrivo tako da mogu samo tražiti drugu opciju.
U Mostaru se može kupiti stajsko gnojivo skoro pa u centru grada, često dovoze ljudi sa sela pa prodaju... Čudim se da tako nije u Sarajevu (pretpostavljam da si od tamo).
Mu'min

#1319 Re: Bášča

Post by Mu'min »

fortaleza

nisam u SA, al mora ću se malo pozanimati oko nabavke preko koga.
Drugo pitanje još ostaje o "kvaliteti" naime jedno je ispaša npr. na livadi a jedno hrana od kojeg krava dobije kravije ludilo.
holowey

#1320 Re: Bášča

Post by holowey »

na stupu malo ispod vize sam vidio tablu sa natpisom prodaje stajnjaka... pa eto, kome treba djubrivo...
kOmpir

#1321 Re: Bášča

Post by kOmpir »

Zanimljiva epizoda, samo gdje naći toliko rogova?? :mrgreen:

P.S.

Ja ove godine ništa naročito ne uzgajam, imam obaveza preko glave. Imam kadulju i ruzmarin od prošle godine pa uslikam nekad.
vrtlar

#1322 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kOmpir wrote:Zanimljiva epizoda, samo gdje naći toliko rogova?? :mrgreen:

P.S.

Ja ove godine ništa naročito ne uzgajam, imam obaveza preko glave. Imam kadulju i ruzmarin od prošle godine pa uslikam nekad.

Ih cuj gdje naci rogove a pola Bih ima rogove.Mislim muskarci zene ih prevarile. ;
Nista povrce ove godine.
vrtlar

#1323 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Valjda ce veceras bastovani(Oticon,Drekalica,Mumin,Safran,Flag,Armin) napisati koliko je bilo stete u bastama.Ja preporucujem da prskate povrce nekim hemijskim sredstvom.Extremni uslovi zahtijevaju i hemiju htjeli to priznati ili ne.Kod mene nije bilo tih uslova tako da ne moram prskati.Safran moj ti je savjet da poprskas modrom galicom ili kako ga jos zovu plavim kamenom.Inace u Eu bio proizvodi se racunaju i oni koje mozes maximalno 3 puta da prskas hemijom.Tretiranje sjemena,prskanje za brzi rast i protiv bolesti.Inace da jedan proizvod dodje na trpezu prska se sa 27 hemijskih sredstava.U Spaniji do 32 sredstva.
Mu'min

#1324 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja danas ne mogu nikud al sutra nijjetim do bašte otići da vidim.
Kontom sam prskati sodinim pripravkom.
Veli mi mati da je vidjela krompirove zlatice na paradajzima, izgleda doletilo mada je paradajz na 1 strani a kompir na 2. strani al šta kad je njiva mala pa je sve blizu unatoč rotiranju.
fortaleza

#1325 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Ove godine sam prvi put posadio malinu i uz nju je narasla još jedna, za razliku od prve ova ima bodlji i neće imati plodova.. E sad je li to kao neki "korov" ili će i na toj "novoj" biti plodova? Što iduće i kada trebam uraditi kod malina? :)
Post Reply