Itekako mjenja jer mi nismo isti ni pod tackom razno. Sama cinjenica da pises ekavicom i da si takav strucan i osposobljen dosao 93 u moj grad, gdje se govori i pise ijekavicom, da ubijas, a da ja pisem ijekavicom i nisam dosao u tvog grad (BTW ne molim se nijednom bogu) najbolje pokazuje koliko smo razliciti. I dalje ne mogu da razumijem da li jos uvijek patite od nacionalistickog ludila i divljastva po kojem ce vas pamtiti ljudksa civilizacija dok postoji ili imate toliko isprane mozgove ili od cega vec bolujete pa vec 20 godina pokusavate prodati istu pricu i izjednaciti zrtvu i krivca.cinoeye wrote: Ulaziti u to ko je poceo,ne menja realnost da smo mi istog mentaliteta, imamo iste tipove licnosti, samo se molimo drugom Bogu. Svako ko putuje i poznaje ljude raznih vera i nacija zna o cemu pricam.
Snajperisti u Sarajevu..
-
goran16v
#1301 Re: Snajperisti u Sarajevu..
- cinoeye
#1302 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Gorane,samo trolujes temu bezveze. Kako ti znas da nismo isti? oa nisam ja valjda robot?Tvoj komentar samo potvrdjuje da sam ja u pravu, a to je da nije jedna nacija bolesna, vec pojedinci. Kako ti znas da kada bi se nasli na pivu, ne bi shvatili da volimo istu muziku, filmove, da isto pidizemo decu, da volimo isti tip devojaka... A ti i takvi iz raznoraznih razloga mrze jednu celu etnicku grupu. A tekst je tu isti,samo tamenis ime naroda i zastavicu kojom mases. Eto tako si i ti sebi dao zapravo da uradis psihoanalizu moje licnosti i prkačiš mi sve ono sa cime si isfrustriran. I tako ide u krug prica o ugrozenost i opravdanosr da me sta... mozda udaris ili bi me ubio?Mogu ja na tebi na tenane da objasnim sta mislim , dal sam bio saborac ljudima koji su branili svoje kuce,ko je manje ili vise kriv, da li sam osecao da branim ili napadam...ali to nije bila tema ovde. Tako da te molim da ispostujemo temu, a ti mi salji privatne poruke u koji ma ces me zvati izludelim ubicem ispranog mozga koj pise ekavicom...da ne bi gusili druge ljude i temu.uzdravlje!!!
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#1303 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nije tema al pitam, sta ti mislis jesi li branio ili napadao ?? sta tebi sada tvoja logika govori ?cinoeye wrote:Gorane,samo trolujes temu bezveze. Kako ti znas da nismo isti? oa nisam ja valjda robot?Tvoj komentar samo potvrdjuje da sam ja u pravu, a to je da nije jedna nacija bolesna, vec pojedinci. Kako ti znas da kada bi se nasli na pivu, ne bi shvatili da volimo istu muziku, filmove, da isto pidizemo decu, da volimo isti tip devojaka... A ti i takvi iz raznoraznih razloga mrze jednu celu etnicku grupu. A tekst je tu isti,samo tamenis ime naroda i zastavicu kojom mases. Eto tako si i ti sebi dao zapravo da uradis psihoanalizu moje licnosti i prkačiš mi sve ono sa cime si isfrustriran. I tako ide u krug prica o ugrozenost i opravdanosr da me sta... mozda udaris ili bi me ubio?Mogu ja na tebi na tenane da objasnim sta mislim , dal sam bio saborac ljudima koji su branili svoje kuce,ko je manje ili vise kriv, da li sam osecao da branim ili napadam...ali to nije bila tema ovde. Tako da te molim da ispostujemo temu, a ti mi salji privatne poruke u koji ma ces me zvati izludelim ubicem ispranog mozga koj pise ekavicom...da ne bi gusili druge ljude i temu.uzdravlje!!!
-
goran16v
#1304 Re: Snajperisti u Sarajevu..
O kakvom trolanju teme govoris???? Da te podsjetim, tema je "Snajperisti u Sarajevu", a ovo nije tehnicki forum da se pise iskljucivo o teh. detaljima PASP-a nego prije svega ljudima koji su to radili i njihovim mentalnim (poremcenim) sklopovima, odakle su to radili i ljudima koje su/ste pobili i osakatili. Iz mog imena i predpostavke gdje zivim vrlo lako mozes zakljuciti koliko je moguce da ja mrzim (i)jednu cijelu etnicku grupu. Kako znam da nismo isti? Vrlo jednostavno, znam da si si dosao iz neke *izde materine da kao nekog branis od mene u mom gradu i pucas po meni, toliko o tome ko je napadao, a ko se branio, i da si ti prikucao 4S na Grbavicu, a ja nisam dosao tebi niti sam mahao ljiljanima po Terazijama. Samo ta jedna jedina cinjenica je dovoljna da ti i ja budemo za razlicitih planeta, odnosno da budes kategorija ljudi bezvrijedna spomena. Tacno je da nije narod kriv, ne daj boze da jeste, ali vas je malo puno na robiji u Scheweningenu i ostalim prdekanama Europe da bi se sve sa cijelog sistema svelo i minimiziralo na pojedince, pa cak i da jesu samo pojedinci, a ne sistem - upravo si ti klasican primjer jednog takvog pojedinca. To li si robot bez emocija, covjek ispranog mozga, neinteligentna ovca koju je lako zavesti ili nacionalista zeljan krvi nije bitno. Bitno je da si dolazo i da dio one kategorije ljudi koja nije vrijedna da vas covjek zapisa k'o tarabu, a kamo li sta vise!cinoeye wrote:Gorane,samo trolujes temu bezveze. Kako ti znas da nismo isti? oa nisam ja valjda robot?Tvoj komentar samo potvrdjuje da sam ja u pravu, a to je da nije jedna nacija bolesna, vec pojedinci. Kako ti znas da kada bi se nasli na pivu, ne bi shvatili da volimo istu muziku, filmove, da isto pidizemo decu, da volimo isti tip devojaka... A ti i takvi iz raznoraznih razloga mrze jednu celu etnicku grupu. A tekst je tu isti,samo tamenis ime naroda i zastavicu kojom mases. Eto tako si i ti sebi dao zapravo da uradis psihoanalizu moje licnosti i prkačiš mi sve ono sa cime si isfrustriran. I tako ide u krug prica o ugrozenost i opravdanosr da me sta... mozda udaris ili bi me ubio?Mogu ja na tebi na tenane da objasnim sta mislim , dal sam bio saborac ljudima koji su branili svoje kuce,ko je manje ili vise kriv, da li sam osecao da branim ili napadam...ali to nije bila tema ovde. Tako da te molim da ispostujemo temu, a ti mi salji privatne poruke u koji ma ces me zvati izludelim ubicem ispranog mozga koj pise ekavicom...da ne bi gusili druge ljude i temu.uzdravlje!!!
Mene mozes nazvati svakakvim samo ne isfrustriranim, a pogotovo ne po ovom pitanju. Frustriran moze biti samo onaj ko je u ovom gradu nekog branio od mene, a danas svjetla ovog grada gleda iz daljine. Meni je odavno sve jasno i apsolutno nemam nikakvu namjeru s tobom da razglabam dalje o tome, a pogotovo mi ne pada napamet da na tebe gubim vrijeme preko PP, samo mi nisu jasni likovi kao ti i onaj sa druge teme kojem tata nije bio nacionalista ali je uredno bio clan SDS-a po sa zavrsenom obukom i oruzjem od '91, koji se "peru" po ovakvim forumima i vec 20 god pricaju istu suplju pricu o tome kako smo svi isti i kako nije bitno ko je krivac i ocekuju da ih neko slusa i da im povjeruje - to je jedini razlog mog komentara!
Last edited by goran16v on 12/05/2013 12:36, edited 2 times in total.
- svjezi_ustipak
#1305 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To sto se napisao se zove ratni zlocin.Woody wrote: U principu, i po običajima ratovanja, snajperiste je 0,001% moguće uhvatiti žive. I ako ga se kojim slučajem opkoli, likvidira se na licu mjesta, bez suda. To je dozvoljeno u svim vojskama na svijetu. Nema ti neke velike fajde tražiti razmjenu, jer za takve niko nije spreman ponuditi bilo šta.
NIKAD I NI POD KOJIM USLOVIMA NIJE DOZVOLJENO UBITI NIJEDNOG ZAROBLJENIKA. TO NIJE UOBICAJENA PRAKSA NITI JE DOZVOLJENA PRAKSA U SVIM VOJSKAMA SVIJETA. Ovo sto bi uradio da uhvatis zarobljenog snajperistu je krsenje Druge haaske konvencije, poglavlja 2, clana 23 i definitivno je ratni zlocin.
Snajperisti su obicno visokosofisticirani vojnici u koje je previse ulozeno i cesto imaju cin. Za takve se u razmjenama puno dobija. To sto mahala misli, masta, prizeljkuje je drugi par cipela.
Divljenje Cacinom izivljavanju nad zarobljenikom je odlican primjer kako neki zamisljaju pravila i obicaje ratovanja.
-
goran16v
#1306 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Osim toga nije bas da su tako male sanse za zarobljavanje snajperista, oni su na izmaknutim lokacijama sa dobrim pregledom ali sa kojih je izvlacenje i povlacenje na rez. polozaje obicno otezano tako da u slucaju naglog proboja linija i osvajanja terena ostaju odsjeceni i zarobljeni.
Last edited by goran16v on 12/05/2013 09:59, edited 1 time in total.
- karanana
#1307 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sto se kod nas uopste nije ni desavalo jer je vecina linija ostala tokom cijelog rata ista. Osim na samom pocetku u aprilu, kada ih je bilo svugdje u gradu, postoji li jos koji slucaj zarobljavanja snajperiste? Na ovom ratistu, oni su bili duboko u svom teritoriju a opet dovoljno blizu da bez problema djeluju.goran16v wrote:Osim toga nije bas da su tako male sanse za zarobljavanje snajperista, oni su na lokacijama da dobrim pregledom ali sa kojih je izvlacenje i povlacenje na rez. polozaje obicno otezano tako da u slucaju naglog proboja linija i osvajanja terena ostaju odsjeceni i zarobljeni.
- svjezi_ustipak
#1308 Re: Snajperisti u Sarajevu..
obicno otezano povlacenje?! pa osnova dobre snajperske vatre je mobilnosti i stalna promjena pozicije.goran16v wrote:Osim toga nije bas da su tako male sanse za zarobljavanje snajperista, oni su na izmaknutim lokacijama sa dobrim pregledom ali sa kojih je izvlacenje i povlacenje na rez. polozaje obicno otezano tako da u slucaju naglog proboja linija i osvajanja terena ostaju odsjeceni i zarobljeni.
ispade snajperista glineni golub koji stoji na jednoj tacki i ceka da ga zarobe...
-
Hadzi Lojo
#1309 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jel to bio onaj Rumun sto su ga uhvatili blizu bob staze?
-
goran16v
#1310 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mislim da si fulio poentu, a to je da su sanse za zarobljavanje snajperiste u odnosnu na obicnog vojnika minimalne. Kod stabilnih linija, koje ti pominjes, sanse za bilo kakvo zarobljavanje su male tako da nema razlike, sjedis li u rovu ili negdje u zgradi mada se, ako se dobro sjecam, i to desilo na Stupu.karanana wrote:Sto se kod nas uopste nije ni desavalo jer je vecina linija ostala tokom cijelog rata ista. Osim na samom pocetku u aprilu, kada ih je bilo svugdje u gradu, postoji li jos koji slucaj zarobljavanja snajperiste? Na ovom ratistu, oni su bili duboko u svom teritoriju a opet dovoljno blizu da bez problema djeluju.goran16v wrote:Osim toga nije bas da su tako male sanse za zarobljavanje snajperista, oni su na lokacijama da dobrim pregledom ali sa kojih je izvlacenje i povlacenje na rez. polozaje obicno otezano tako da u slucaju naglog proboja linija i osvajanja terena ostaju odsjeceni i zarobljeni.
-
goran16v
#1311 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da otezano povlacenje, jer su mobilnost i promjena lokacije je cesto ogranicene objektom. Ako si bio npr na X-om spratu tornja Oslobodjenja, bez obzira sto si se mogao stalno kretati, mjenjati spratove i pozicije i ostati neotkriven za neprijatelja unutar objekta, puno ti je vise vremena trebalo da se, u slucaju napada, spustis u prizemlje i izvuces nego covjeku u bunkeru ili neprijatelju da uzme teren od crvene kuce do tornja, a pogotovo do Diznilenda.svjezi_ustipak wrote:obicno otezano povlacenje?! pa osnova dobre snajperske vatre je mobilnosti i stalna promjena pozicije.goran16v wrote:Osim toga nije bas da su tako male sanse za zarobljavanje snajperista, oni su na izmaknutim lokacijama sa dobrim pregledom ali sa kojih je izvlacenje i povlacenje na rez. polozaje obicno otezano tako da u slucaju naglog proboja linija i osvajanja terena ostaju odsjeceni i zarobljeni.
ispade snajperista glineni golub koji stoji na jednoj tacki i ceka da ga zarobe...
- svjezi_ustipak
#1312 Re: Snajperisti u Sarajevu..
a napad traje 10 sekundi i snajperista se pogadjam nalazi 20 metara od neprijatelja? i uz to ne pomjera se kad pocne priprema za napad?goran16v wrote:Da otezano povlacenje, jer su mobilnost i promjena lokacije je cesto ogranicene objektom. Ako si bio npr na X-om spratu tornja Oslobodjenja, bez obzira sto si se mogao stalno kretati, mjenjati spratove i pozicije i ostati neotkriven za neprijatelja unutar objekta, puno ti je vise vremena trebalo da se, u slucaju napada, spustis u prizemlje i izvuces nego covjeku u bunkeru ili neprijatelju da uzme teren od crvene kuce do tornja, a pogotovo do Diznilenda.svjezi_ustipak wrote:obicno otezano povlacenje?! pa osnova dobre snajperske vatre je mobilnosti i stalna promjena pozicije.goran16v wrote:Osim toga nije bas da su tako male sanse za zarobljavanje snajperista, oni su na izmaknutim lokacijama sa dobrim pregledom ali sa kojih je izvlacenje i povlacenje na rez. polozaje obicno otezano tako da u slucaju naglog proboja linija i osvajanja terena ostaju odsjeceni i zarobljeni.
sa kojeg dijela vatrene linije djeluje obicno snajperista?
-
Sharif
#1313 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Woody wrote:
U principu, i po običajima ratovanja, snajperiste je 0,001% moguće uhvatiti žive. I ako ga se kojim slučajem opkoli, likvidira se na licu mjesta, bez suda. To je dozvoljeno u svim vojskama na svijetu. Nema ti neke velike fajde tražiti razmjenu, jer za takve niko nije spreman ponuditi bilo šta.
Pa nije bas da je dozvoljeno, ali se desavalo. Koliko ja znam nema nikakva klauzula u Geneva Convention gdje postoji poseban tretman snajperista vs obicnog vojnika.
Ali, snajperisti koji (radi skrivanja/blend-in) bacaju uniformu i oblace se u civilnu odjecu, u cilju da ubijaju, ili spioniraju, mogu izgubiti pravo na status "POW".
practice95 and jurisprudence96 indicate clearly that combatants who do not distinguish themselves from the civilian population while engaged in an attack or in a military operation prior to an attack shall forfeit their rights as prisoners of war.
During the First and Second World Wars, armed persons who were captured not wearing uniforms, were often executed
on the spot as they were not considered to be combatants, but outlaws.
The system of the Third Geneva Convention and the Additional Protocol I which foresees a status determination by a competent tribunal if there is doubt as to his or her prisoner of war status98, seems to reinforce the position that there is a possibility for the forfeiting of prisoner-of-war status when a combatant fails to distinguish himself.
The failure of a combatant to distinguish himself from the civilian population is certainly a breach of the law of war, but may even constitute perfidy.99 In particular, the wearing of civilian clothes as a disguise to kill, wound or capture the enemy is considered perfidious.100 Acts of perfidy may moreover be punished as war crimes.101
A member of the armed forces who falls into the power of an adverse
party while engaged in espionage does as well not have the right to the status
of prisoner of war and may be treated as a spy.
Contrary to perfidy, the resorting to this method of combat is not prohibited and the gathering of
information in uniform is not considered as espionage.
A captured member of the armed forces engaged in espionage is not protected by the Third
Geneva Convention, but as any other spy, who is not member of the armed
forces, he is a civilian protected by the Fourth Geneva Convention.
- Repetitor
#1314 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja,ja...na ovaj forum otvoreno su se počeli javljati fašisti i potencijalni ratni zločinci,a možda i ratni zločinci,koji,gle li čuda,počinju da pričaju priče kako nije bitno ko je započeo rat,kako nije bitno ko je onoliko djece ubio,kako nije bitno što je moj grad bio u najdužoj opsadi od 2.svj.rata.
A šta je onda bitno?
Bitno je da ''slušamo istu muziku''?
Počeli zločinci odavno da nam poturaju igru,da igramo na kartu zaborava...
A šta je onda bitno?
-
goran16v
#1315 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da ne idemo previse u vojne doktrine, kakva je svrha snapjeriste i sve nauke o odredjivanju prioritetnih ciljeva neprijateljske sile (oficiri, veza, itd) sa ciljem odbijanja napada ako ce se povuci vec u toku pripreme ili pocetka napada? Snajper djeluje da onog gdjela gdje ima pogodnu poziciju, a dao sam ti primjer Oslobodjenja gdje je to 50-ak metara od linije, Bristol i Skupstina ne preko 100-150m, a dr.gog (ako je jos aktivan na ovoj temi) ti moze dati procjenu za udaljenosti neprijateljskih tacaka u Metalci i Mesari od njihovih polozaja.svjezi_ustipak wrote:a napad traje 10 sekundi i snajperista se pogadjam nalazi 20 metara od neprijatelja? i uz to ne pomjera se kad pocne priprema za napad?goran16v wrote:
Da otezano povlacenje, jer su mobilnost i promjena lokacije je cesto ogranicene objektom. Ako si bio npr na X-om spratu tornja Oslobodjenja, bez obzira sto si se mogao stalno kretati, mjenjati spratove i pozicije i ostati neotkriven za neprijatelja unutar objekta, puno ti je vise vremena trebalo da se, u slucaju napada, spustis u prizemlje i izvuces nego covjeku u bunkeru ili neprijatelju da uzme teren od crvene kuce do tornja, a pogotovo do Diznilenda.
Sto se tice onih koji deluju iz dubine pitanje je da li im je svrha puko ubijanje po dubini ili efikasnost prilikom odbijanja napada, a u Sa oko toga nije bilo pitanja, svrha se znala.
Last edited by goran16v on 12/05/2013 10:53, edited 1 time in total.
- svjezi_ustipak
#1316 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Chapter 6
US Army doctrine document FM 3-060.11
'SNIPER AND COUNTERSNIPER TACTICS, TECHNIQUES, AND PROCEDURES':
6-5. THE LAW OF LAND WARFARE APPLIED TO SNIPERS
Historically, units that suffered heavy and continual casualties from urban sniper fire and were frustrated by their inability to strike back effectively often have become enraged. Such units may overreact and violate the laws of land warfare concerning the treatment of captured snipers. This tendency is magnified if the unit has been under the intense stress of urban combat for an extended time. It is vital that commanders and leaders at all levels understand the law of land warfare and understand the psychological pressures of urban warfare. It requires strong leadership and great moral strength to prevent soldiers from releasing their anger and frustration on captured snipers or civilians suspected of sniping at them
Under the law, it is forbidden to kill, wound, or harm an enemy who, having laid down his arms or having no means of defense, has surrendered. A sniper who has been captured, or who has surrendered, must not be harmed. It does not matter how many friendly casualties he has caused or how long he waits before he surrenders.
Any sniper who wears the uniform of a belligerent, carries his arms openly, and conducts himself in accordance with the law and customs of warfare should be treated as a prisoner of war, not a criminal. An armed irregular who is part of an organized resistance movement, obeys the orders of a designated commander, carries his weapon openly, and obeys the laws and customs of war should also be accorded such treatment. A civilian who snipes at US forces without meeting these criteria can be detained by the military and tried by the appropriate court. Under no circumstances should a captured person be mistreated or killed in retaliation for sniping, regardless of how many casualties he may have caused.
snajperista se ni pod kojim uslovima ne smije tretirati drugacije nego sto je propisano medjunarodnim konvencijama i domacim zakonima.
nikakvo ubijanje na licu mjesta ne dolazi u obzir. ako se to i ucini u pitanju je ratni zlocin.
US Army doctrine document FM 3-060.11
'SNIPER AND COUNTERSNIPER TACTICS, TECHNIQUES, AND PROCEDURES':
6-5. THE LAW OF LAND WARFARE APPLIED TO SNIPERS
Historically, units that suffered heavy and continual casualties from urban sniper fire and were frustrated by their inability to strike back effectively often have become enraged. Such units may overreact and violate the laws of land warfare concerning the treatment of captured snipers. This tendency is magnified if the unit has been under the intense stress of urban combat for an extended time. It is vital that commanders and leaders at all levels understand the law of land warfare and understand the psychological pressures of urban warfare. It requires strong leadership and great moral strength to prevent soldiers from releasing their anger and frustration on captured snipers or civilians suspected of sniping at them
Under the law, it is forbidden to kill, wound, or harm an enemy who, having laid down his arms or having no means of defense, has surrendered. A sniper who has been captured, or who has surrendered, must not be harmed. It does not matter how many friendly casualties he has caused or how long he waits before he surrenders.
Any sniper who wears the uniform of a belligerent, carries his arms openly, and conducts himself in accordance with the law and customs of warfare should be treated as a prisoner of war, not a criminal. An armed irregular who is part of an organized resistance movement, obeys the orders of a designated commander, carries his weapon openly, and obeys the laws and customs of war should also be accorded such treatment. A civilian who snipes at US forces without meeting these criteria can be detained by the military and tried by the appropriate court. Under no circumstances should a captured person be mistreated or killed in retaliation for sniping, regardless of how many casualties he may have caused.
snajperista se ni pod kojim uslovima ne smije tretirati drugacije nego sto je propisano medjunarodnim konvencijama i domacim zakonima.
nikakvo ubijanje na licu mjesta ne dolazi u obzir. ako se to i ucini u pitanju je ratni zlocin.
-
Hadzi Lojo
#1317 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma ove cede sto prosipaju drvenu filozofiju dobrim Bosnjanima treba odma banirati. Cuj molim te nije vazno ko je poceo, nije vazno sto je taj snajperista pobio tolike ljude, ali je vazno da se on ne smije ubiti!
Ma eto trebali smo ih halvom i baklavom gadjati i nahraniti sa 10 u pola. Hus bagro jedna.
Ovaj gore sto nam postavlja opticki nisan, mora da je onaj oficir iz bistricke komande sto jecesto visio u PD Bjelasnica i vodao beogradske planinare okolo po planinama.
Mozda onaj brko snajperista negdje sa zaobilaznice, sto se hvali stranim TV novinarima ,Sad ce biti corbe! On je bio clan PD Bukovik a vidjan je i u PD Treskavica prije rata.
Koliko sam saznao nalazi se u Americi!
Ma eto trebali smo ih halvom i baklavom gadjati i nahraniti sa 10 u pola. Hus bagro jedna.
Ovaj gore sto nam postavlja opticki nisan, mora da je onaj oficir iz bistricke komande sto jecesto visio u PD Bjelasnica i vodao beogradske planinare okolo po planinama.
Mozda onaj brko snajperista negdje sa zaobilaznice, sto se hvali stranim TV novinarima ,Sad ce biti corbe! On je bio clan PD Bukovik a vidjan je i u PD Treskavica prije rata.
Koliko sam saznao nalazi se u Americi!
- svjezi_ustipak
#1318 Re: Snajperisti u Sarajevu..
snajperista ce u napadu djelovati sa 400 metara iza svoje linije. osnova napada je unistiti kostur vatre prije izlaska svoje zive sile i prvi koje ce traziti su snajperisti.goran16v wrote:Da ne idemo previse u vojne doktrine, kakva je svrha snapjeriste i sve nauke o odredjivanju prioritetnih ciljeva neprijateljske sile (oficiri, veza, itd) sa ciljem odbijanja napada ako ce se povuci vec u toku pripreme ili pocetka napada? Snajper djeluje da onog gdjela gdje ima pogodnu poziciju, a dao sam ti primjer Oslobodjenja gdje je to 50-ak metara od linije, Bristol i Skupstina ne preko 100-150m, a dr.gog (ako je jos aktivan na ovoj temi) ti moze dati procjenu za udaljenosti neprijateljskih tacaka u Metalci i Mesari od njihovih polozaja.svjezi_ustipak wrote:a napad traje 10 sekundi i snajperista se pogadjam nalazi 20 metara od neprijatelja? i uz to ne pomjera se kad pocne priprema za napad?goran16v wrote:
Da otezano povlacenje, jer su mobilnost i promjena lokacije je cesto ogranicene objektom. Ako si bio npr na X-om spratu tornja Oslobodjenja, bez obzira sto si se mogao stalno kretati, mjenjati spratove i pozicije i ostati neotkriven za neprijatelja unutar objekta, puno ti je vise vremena trebalo da se, u slucaju napada, spustis u prizemlje i izvuces nego covjeku u bunkeru ili neprijatelju da uzme teren od crvene kuce do tornja, a pogotovo do Diznilenda.
u svakom slucaju prvi put cujem o tome kako je snajperista slabo mobilan. neki bi rekli da je snajperista najmobilniji vojnik te da njegova brzina premjestanja ima uticaj na njegovu efikasnost radi cega su snajperisti izdvojeni u samostalne timove. ali nebitno...
helem, znaci u Bosni su slabo pokretni snajperisti...simpaticno.
pozdrav
over and out
-
goran16v
#1319 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Svaki vojnik zatecen u civilu ili neprijateljskoj uniformi se smatra spijunom, a ne vojnikom i na njega se ne primjenjuju pomenuta konvencija. Nedavno citam knjigu njemackog komandosa Ota Skorcenija u kojoj on u planiranju kontranapada na saveznike negdje u Belgiji, Francuskoj, itekako uzima u obzir tu cinjenicu u odluci da li obuci americku uniformu i sta se desava u slucaju zarobljavanja.Sharif wrote:Pa nije bas da je dozvoljeno, ali se desavalo. Koliko ja znam nema nikakva klauzula u Geneva Convention gdje postoji poseban tretman snajperista vs obicnog vojnika.Woody wrote:
U principu, i po običajima ratovanja, snajperiste je 0,001% moguće uhvatiti žive. I ako ga se kojim slučajem opkoli, likvidira se na licu mjesta, bez suda. To je dozvoljeno u svim vojskama na svijetu. Nema ti neke velike fajde tražiti razmjenu, jer za takve niko nije spreman ponuditi bilo šta.
Ali, snajperisti koji (radi skrivanja/blend-in) bacaju uniformu i oblace se u civilnu odjecu, u cilju da ubijaju, ili spioniraju, mogu izgubiti pravo na status "POW".
- junkers
#1320 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ne znam jesam li zakasnio,al mrš u tri pičke materne,ti došao ovdje predavanje držat ,jebo ti svak mater futavu,kmetucinoeye wrote:Postovanje svima. Evo citam i osecam se duznim da kazem i ja koju, ako to moze rascistiti par stvari. Prvo,hvala Bogu da se rat zavrsio ali nazalost ima ljudi koji ga jos prizivaju i to najvise koji su rata malo videli.Ako ja danas sedim sa Kemom,koji je bio oficir u armiji Bih,pijemo pivo i prisecamo se rata, onda nema potrebe da se preko racunara mrzimo u kurcimo. Svako ko je u ratu bio,zna da nisu svi ubice i bolesni, da rat menja ljude, da ima ubica ma koje da je vere. Ulaziti u to ko je poceo,ne menja realnost da smo mi istog mentaliteta, imamo iste tipove licnosti, samo se molimo drugom Bogu. Svako ko putuje i poznaje ljude raznih vera i nacija zna o cemu pricam.
E sad da se vratim na temu snajpera i uloge u borbama u Sarajevu. Ja originalno nisam bio snajperista po vesu, vec izvidjac pa sam kasnije zaduzio M76. Nije svako ko zaduzi pusku sa optikom-snajperista. To je posebno promenjeno danas gde su snajperisti u odvijenim timovima,a ne u okviru pesadije kako je to bio slucaj i JNA i drugim xyu vojskama. Snajper je koristen kao neposredna podrska, a tek kasnije planski za odvojene operacije ili samostalna dejstva. 1. - Poluatomatska snajperska puska 7,9 mm M76 namenjena je za unistavanje vaznijih pojedinacnih i maskiranih zivih ciljeva na vecim daljinama.
Uspesno dejstvo snajperskom puskom na otkrivene i dobro vidljive ciljeve danju postize se na daljinama do 1000m. Najuspesnije dejstvo ostvaruje se do 800 m. Na niskoletece avione i helikoptere, kao i padobrance, uspesno dejstvo snajperkom puskom postize se na daljinama do 500 m. Nocu se najuspesnije dejstvo postize na daljinama do 400 m.Ako pogledate Zrak optiku, dole desno videcete u ili u donjem levom ugly brojeve i horizontalne linije koji pomazu u odredjivanju daljine. A to se radi tako sto se stopala ljudske figure stave na donju crtu a glava na gornju dok se ne nadje daljina gde vrh i dno figure ne popune gornju i donju crtu. Brojevima uklopljene figure se dodaju dve nule (00) u metrima ,pa je tako recimo broj 4 u stvari 400 metara. Nije istina da se na velikim daljinama vidi lice, ali je moguce videti da li je u pitanju civil,dete ili vojnik. Vecina ljudi sa optikom jeste bila trenirana da puca ali ne i da bude uspesna u odabiru polozaja za dejstvo,odabira cilja, izvlacenja...to je pocelo tek kada smo i mi izvidjaci postali "snajperisti". Tipicne greske i zla upotreba su bile da se dejstvuje sa prozora ili otvora umesto iz dubine prostorije, da se dejstvuje sa istog polizaja i ono najgore- da se dejstvuje po civilima! Ja sam bio pripadnik elitne jedinice JNA, Vj, VS...video sam sve i svasta po bivsoj Jugi,pa tako i oko Sarajeva od proleca 1993. Jeste bilo opicenih ljudi, koji su sejali smrt medju neduzni. ali moje je iskustvo da to nije bilo planski, ali takodje nije iko sprecavao. Ljudi iz moje jedinice, mog okruzenja i one koje sam ja trenirao, za glavni cilj smo imali dejstvo protiv naoruzanih neprijateljskih pripadnika, posebno ratnih bandi tipa juka(take smo i mi imali)Ono sto vecina ljudi nije uzela u obzir jeda su neki snajperisti delovali samostalno i iza linije ili "sa strane ako razumete sta hocu da kazem. Takve ubile civila niko nije voleo niti cenio,ma koliko to vama neverovatno zvucalo. Ako vas jos sta zanima, pitajte. Probacu da odgovorim.
-
goran16v
#1321 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To je teorija u i to u teoretskim uslovima u kojima ces imati vremena da se povuces na vrijeme i pogodnu lokaciju 400m od linije, a praksa je nesto drugo, a ja sam ti dao primjere upravo iz neposredne prakse i djelomicno iz licnog iskustva u kojima pricu o velikoj mobilosti i 400m iza linije mozes okaciti macku o rep, a pogotovo kad se radi o tzv odsudnoj odbrani bez povlacenja.svjezi_ustipak wrote:
snajperista ce u napadu djelovati sa 400 metara iza svoje linije. osnova napada je unistiti kostur vatre prije izlaska svoje zive sile i prvi koje ce traziti su snajperisti.
u svakom slucaju prvi put cujem o tome kako je snajperista slabo mobilan. neki bi rekli da je snajperista najmobilniji vojnik te da njegova brzina premjestanja ima uticaj na njegovu efikasnost radi cega su snajperisti izdvojeni u samostalne timove. ali nebitno...
helem, znaci u Bosni su slabo pokretni snajperisti...simpaticno.![]()
pozdrav
over and out
Last edited by goran16v on 12/05/2013 11:17, edited 1 time in total.
- svjezi_ustipak
#1322 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Primjenjuju se konvencije i na civile koji se bore i na vojnike u uniformama.goran16v wrote:Svaki vojnik zatecen u civilu ili neprijateljskoj uniformi se smatra spijunom, a ne vojnikom i na njega se ne primjenjuju pomenuta konvencija. Nedavno citam knjigu njemackog komandosa Ota Skorcenija u kojoj on u planiranju kontranapada na saveznike negdje u Belgiji, Francuskoj, itekako uzima u obzir tu cinjenicu u odluci da li obuci americku uniformu i sta se desava u slucaju zarobljavanja.Sharif wrote:Pa nije bas da je dozvoljeno, ali se desavalo. Koliko ja znam nema nikakva klauzula u Geneva Convention gdje postoji poseban tretman snajperista vs obicnog vojnika.Woody wrote:
Vojnik moze koristiti neprijateljsku uniformu za bijeg ili infiltraciju ali se neodgovarajucom primjenom smatra borba u neprijateljevoj uniformi.
Article 4 defines prisoners of war to include:
"# 4.1.1 Members of the armed forces of a Party to the conflict and members of militias of such armed forces
# 4.1.2 Members of other militias and members of other volunteer corps, including those of organized resistance movements, provided that they fulfill all of the following conditions:
* that of being commanded by a person responsible for his subordinates;
* that of having a fixed distinctive sign recognizable at a distance (there are limited exceptions to this among countries who observe the 1977 Protocol I);
* that of carrying arms openly;
4.1.6 Inhabitants of a non-occupied territory, who on the approach of the enemy spontaneously take up arms to resist the invading forces, without having had time to form themselves into regular armed units, provided they carry arms openly and respect the laws and customs of war.
I spijuni su pod zastitom su Zenevskih i Haaskih konvencija. Onakon Ota Skorcenija su konvencije dodatno dopunjavane jer su nacisti masovno krsili Konvencije.
Art. 29. A person can only be considered a spy when, acting clandestinely or on false pretences, he obtains or endeavours to obtain information in the zone of operations of a belligerent, with the intention of communicating it to the hostile party.
Thus, soldiers not wearing a disguise who have penetrated into the zone of operations of the hostile army, for the purpose of obtaining information, are not considered spies. Similarly, the following are not considered spies: Soldiers and civilians, carrying out their mission openly, entrusted with the delivery of despatches intended either for their own army or for the enemy's army. To this class belong likewise persons sent in balloons for the purpose of carrying despatches and, generally, of maintaining communications between the different parts of an army or a territory.
Art. 30. A spy taken in the act shall not be punished without previous trial.
- svjezi_ustipak
#1323 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jasta. Snajperisti ArmijeRBiH cekali neprijatelja udaljeni 20 metara...Cool. Gdje prestaje logika pocinje Bosna. Tako i sa "nemobilnim" snajperistima. Nidje veze.goran16v wrote:To je teorija u i to u teoretskim uslovima u kojima ces imati vremena da se povuces na vrijeme i pogodnu lokaciju 400m od linije, a praksa je nesto drugo, a ja sam ti dao primjere upravo iz neposredne prakse i djelomicno iz licnog iskustva u kojima pricu o velikoj mobilosti i 400m iza linije mozes okaciti macku o rep, a pogotovo kad se radi o tzv odsudnoj odbrani bez povlacenja.svjezi_ustipak wrote:
snajperista ce u napadu djelovati sa 400 metara iza svoje linije. osnova napada je unistiti kostur vatre prije izlaska svoje zive sile i prvi koje ce traziti su snajperisti.
helem, znaci u Bosni su slabo pokretni snajperisti...simpaticno.![]()
pozdrav
over and out
pozz
-
goran16v
#1324 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To je ta suplja na koju sam ja reagovao, samo sto to nije samo karta zaborava nego na kartu relativizacije i izjednacavanje krivice... Uz doboko postovanje za svaku nevinu zrtvu, pogotovo dijete, dosli smo do faze kad bez imalo stida i obraza pokusavaju stvar dovesti u istu ravan tj izjednaciti 1200 ubijene djece u Sarajevu sa 2 neduzne curice koje je maloumnik Piskic sa nase strane ubio '95-te na Grbavici (zbog cega su iz odmazde odmah i na licu mjesta ubijena 2 jednako neduzna nesrba iz radnog voda). Takodjer, po pitanju motiva tih idiota, nazalost djelovace kao odbrana, a nije nego cinjenica, postoji itekakva razlika kade snajperom s brda ubijes neduzno dijete u ljeto '92-e i iz grada u proljece 95-te nakon svega sto se u medjuvremenu desilo.Repetitor wrote:počinju da pričaju priče kako nije bitno ko je započeo rat,kako nije bitno ko je onoliko djece ubio,kako nije bitno što je moj grad bio u najdužoj opsadi od 2.svj.rata.
A šta je onda bitno?
E nesh vala!
Last edited by goran16v on 12/05/2013 12:41, edited 1 time in total.
- muha_sa
#1325 Re: Snajperisti u Sarajevu..
1600goran16v wrote:To je ta suplja na koju sam ja reagovao, samo sto to nije samo karta zaborava nego relativizacije i izjednacavanje krivice... Uz doboko postovanje za svaku nevinu ztrvu, pogotovo dijete, pokusavaju stvar dovesti u fazu da izjednace 1200 ubijene djece u Sarajevu sa 2 nuduzne curice koje je maloumnik sa nase strane ubio '95-te. Takodjer, po pitanju motiva tih idiota, nazalost djelovace kao odbrana, a nije nego cinjenica, postoji itekakva razlika kade snajperom s brda ubijes neduzno dijete u ljeto '92-e i iz grada u proljece 95-te nako svega sto se u medjuvremenu desilo.Repetitor wrote:počinju da pričaju priče kako nije bitno ko je započeo rat,kako nije bitno ko je onoliko djece ubio,kako nije bitno što je moj grad bio u najdužoj opsadi od 2.svj.rata.
A šta je onda bitno?

Ako pogledate Zrak optiku, dole desno videcete u ili u donjem levom ugly brojeve i horizontalne linije koji pomazu u odredjivanju daljine. A to se radi tako sto se stopala ljudske figure stave na donju crtu a glava na gornju dok se ne nadje daljina gde vrh i dno figure ne popune gornju i donju crtu. Brojevima uklopljene figure se dodaju dve nule (00) u metrima ,pa je tako recimo broj 4 u stvari 400 metara. Nije istina da se na velikim daljinama vidi lice, ali je moguce videti da li je u pitanju civil,dete ili vojnik. Vecina ljudi sa optikom jeste bila trenirana da puca ali ne i da bude uspesna u odabiru polozaja za dejstvo,odabira cilja, izvlacenja...to je pocelo tek kada smo i mi izvidjaci postali "snajperisti". Tipicne greske i zla upotreba su bile da se dejstvuje sa prozora ili otvora umesto iz dubine prostorije, da se dejstvuje sa istog polizaja i ono najgore- da se dejstvuje po civilima! Ja sam bio pripadnik elitne jedinice JNA, Vj, VS...video sam sve i svasta po bivsoj Jugi,pa tako i oko Sarajeva od proleca 1993. Jeste bilo opicenih ljudi, koji su sejali smrt medju neduzni. ali moje je iskustvo da to nije bilo planski, ali takodje nije iko sprecavao. Ljudi iz moje jedinice, mog okruzenja i one koje sam ja trenirao, za glavni cilj smo imali dejstvo protiv naoruzanih neprijateljskih pripadnika, posebno ratnih bandi tipa juka(take smo i mi imali)Ono sto vecina ljudi nije uzela u obzir jeda su neki snajperisti delovali samostalno i iza linije ili "sa strane ako razumete sta hocu da kazem. Takve ubile civila niko nije voleo niti cenio,ma koliko to vama neverovatno zvucalo. Ako vas jos sta zanima, pitajte. Probacu da odgovorim.