Ne naprotiv upravo suprotno ja sam 100% ZA napredne tehnologije ali koje se nece testirati na ljudima tj. studentima ili u prevodu tehnologije koje ne smiju imati niti jednu jedinu gresku prema niti jednom jedinom studentu. Nisu studenti zamorcici!doc.dr. wrote:I isto tako mi je neshvatljivo da neko ko mi je generacijski relativno blizak bude toliki protivnik upotrebe modernih tehnologija za detekciju plagijarizma. I naravno da me se tiče da li je nekom otac radio zadaću. Zadaće su za studente, a ne za očeve, a Boga mi ni za tetke. Niti za Elida koji kolektivno radi studentima zadaće na instrukcijama pa se onda čude kako to da im piše da je prepisano.
ETF
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1301 Re: ETF
-
Kataklinger
-
doc.dr.
#1303 Re: ETF
I još nešto, pošto se kolega žali da razne grupe imaju različite zadatke, meni se to isto nikako ne sviđa. Ali bi ga pitao kako bi on organizovao ispit da 400 ljudi radi ispit na računaru a da pri tome svi imaju iste zadatke (mada je očito da tolika masa ne može raditi u isto vrijeme)?
-
doc.dr.
#1304 Re: ETF
Sistem za detekciju prepisivanja u konačnici NI JEDNOM studentu nije nanio štetu. Ako tvrdite suprotno, dokažite.
-
foton
#1305 Re: ETF
Slažem se da treba izbaciti ljudski odnosno subjektivni faktor u ocjenjivanju što je moguće više, i slažem se da treba koristiti alate za pojednostavljivanje provjera originalnosti radova pa bih se složio da je sasvim legalno i produktivno koristiti spomenutu metodu. Pa nismo mi baš izmislili software za otkrivanje plagijarizma - to se redovno koristi "na famoznom Zapadu" kojem kao težimo. Onda imamo i ispovijest iz Amerike
Ne bih volio da me hrasno pogresno shvati, slazem se sa mnogim njegovim postovima, ali ne vidim razlog da se izbaci dobra stvar. I ta stvar nije samo program za otkrivanje kopija, to je i neka borba protiv mentaliteta prepisivača koji nas dugoročno sakati kao društvo. Treba se pozabaviti "prepisivačima", ali i prilagoditi obrazovni sistem tako da prosječan student može položiti predmete koji će mu pritom biti i potrebni u profesionalnom životu, bez potreba da prepisuje.
Što znači da i u Americi automat ocjenjuje radove - čisto sumnjam da profesori pregledaju stotine pitanja stotina studenata jedno po jedno (u stvari znam da se to radi automatski).hrasno38 wrote:Bit cu slobodan da sa jedne teme ovdje na forumu koja je usko vezana za ovu prenesem par zapazanja forumasa:
"Davno sam diplomirao na ETF-u u Sarajevu...
Nema usmenih ispita, niti pismenih ispita sa zadacima. Ovdje se dosta rade laboratorijske vjezbe, seminarski radovi i to kao grupni projekti i kao konacnica pismeni ispit koji se sastoji od stotina pitanja sa nekoliko ponudjenih odgovora u kojem treba zaokruziti tacan odgovor.
... Evo, ovo bi bio onako mali doprinos od mene, vise kao informacija kako je to u Americi".
Ne bih volio da me hrasno pogresno shvati, slazem se sa mnogim njegovim postovima, ali ne vidim razlog da se izbaci dobra stvar. I ta stvar nije samo program za otkrivanje kopija, to je i neka borba protiv mentaliteta prepisivača koji nas dugoročno sakati kao društvo. Treba se pozabaviti "prepisivačima", ali i prilagoditi obrazovni sistem tako da prosječan student može položiti predmete koji će mu pritom biti i potrebni u profesionalnom životu, bez potreba da prepisuje.
-
Kataklinger
#1306 Re: ETF
Kataklinger wrote:Pročitah postove i od hrasno38 i od doc.dr.
Hrasno38, zamolio bih te da više ne pišeš te gluposti, koje si vješto pokušao upakovati u smislen post. Vrijeme je da se wanna be inžinjerima (pogotovo onim koji maštaju o IT) stane u kraj.
Barem što se tiče Jurića i Ljubovića, i njihovog sistema predavanja i ocjenjivanja, bilo kakav pokušaj stajanja na stranu studenata je apsurdan. Ako je iko na tom jebenom fakultetu u stanju da nauči jednog jebenog budućeg inžinjera, INŽINJERKSOM PRISTUPU RJEŠAVANJA PROBLEMA I UOPŠTE INŽINJERSKOM RAZMIŠLJANJU, onda su to pomenuta dvojica, i naravno njihov postojeći sistem.
Pored toga što je razvijen softver za pregledanje i ocjenjivanje zadaća, ostavljena je mogućnost da student opravda zadaću pred profesorom, što je 100% korektno. Jurić sigurno neće zakinuti nijednog studenta, štaviše prije će izaći u susret. Izgleda da je bio predobar, čim se nakotilo toliko gamadi (čitaj ponovaca) koji nisu u stanju NI POKUŠATI A KAMOLI URADITI 5 JEBENIH ZADAĆA za jedan čitav semestar.
Ne postoji student na ETF-u koji je samostalno uradio svih 5 zadaća a da nije dobio 10.
Ali zato postoji milion studenata koji su prepisivali zadaće, učili zadatke napamet, peglali profesora za x nekih dodatnih rokova i imali obraza izaći pred njega polagati predmet.
-
doc.dr.
#1307 Re: ETF
A moram malo i matematičare braniti, iako imam mnoge zamjerke držanju matematika na ETF-u. Inženjerstvo i matematika imaju jednu zajedničku stvar: i jedno i drugo traži PRECIZNOST, i matematika bi trebala biti ta koja bi studente trebala naučiti preciznosti. Ali, današnji studenti su toliko neprecizni da je to za plakati, a matematika jednostavno to ne podnosi. I to se odbije od glavu studentima na ispitima iz matematika, ali nažalost oni nisu od ranije pripremljeni na to. U matematici može se izostaviti jedna riječ, ili promijeniti redoslijed riječi u rečenici da se dobije potpuno drugi i pogrešan smisao. Citiraću ovdje Jurićeve komentare (koji znaju nekad biti i pretjerano surovi, ali im se tačnost teško može osporiti) na rezultate jednog sad skorašnjeg ispita (II parcijalni iz numeričkih algoritama, izborni predmet na RI). Neupućeni neće baš možda najbolje razumjeti, ali će vjerovatno shvatiti poentu:
<CITE>
Ispiti su pregledani vrlo blago, dijelom zbog toga što se radi o izbornom predmetu. Nekih posebnih “izvala” nije bilo, ali odgovori obiluju matematičkim i jezičkim nepreciznostima. Da se ispit pregledao onako kako se inače trebaju pregledati matematički bazirani ispiti (u kojima se svaka nepreciznost smatra suštisnkom greškom i takav odgovor se ne priznaje), poeni bi bili znatno niži i priličan broj ljudi ne bi položilo.
Primjer nepreciznosti: na pitanje šta tvrdi Weierstrassova teorema, student odgovara: “Za svaku funkciju postoji polinom koji je dobro aproksimira”. Ispravna tvrdnja je: “Za svaku neprekidnu funkciju na svakom konačnom intervalu postoji polinom koji je po volji dobro aproksimira”. Sve podebljane riječi ili fraze su jako bitni. Za one kojima nije jasno šta je bitno u posljednjoj frazi, ona znači da aproksimacija može biti onoliko dobra koliko mi to želimo, odnosno greška se može učiniti da bude onoliko mala koliko mi to želimo. Ovo je samo mali primjer. Ovakvih i sličnih (pa i mnogo gorih) nepreciznosti ima kod gotovo svih studenata u gotovo svakom odgovoru.
Drugi primjer: gotovo svi studenti navode da su kubni splajnovi “polinomi trećeg reda”. Ovo je potpuno pogrešno. Istina je da su oni “po dijelovima polinomi trećeg reda”. To znači da su kubni splajnovi na pojedinim podintervalima jednaki nekom polinomu trećeg reda (pri čemu na različitim podintervalima mogu biti jednaki različitim polinomima trećeg reda), ali oni nisu u cijelosti jednaki nekom polinomu trećeg reda, odnosno kubni splajn se ne može poistovijetiti ni sa kakvim polinomom trećeg reda!
Studenti nisu navikli da obraćaju pažnju na ovakve detalje, a oni su u matematici jako bitni (recimo, fraze poput “dvije tačke” i “svake dvije tačke” imaju različito značenje). Malo o ovome razmislite kada se zapitate zbog čega padate usmene iz IM1 i IM2. Ima razloga, mada ih često ne vidite. Debelih.
</CITE>
I znam da mi se Jurić jadao nakon ovog ispita: "Kao matematičara u duši, i srce i duša me boli što ne poobaram sviju zbog ovakvih stvari, koje skroz mijenjaju smisao. Ali gdje ću to, jadni ljudi nisu naučili izražavati se kako treba, ne mogu ja sad krive drine ispravljati, pogotovo ne na izbornom predmetu".
Pametnom dosta, kako kaže kolega hrasno38.
<CITE>
Ispiti su pregledani vrlo blago, dijelom zbog toga što se radi o izbornom predmetu. Nekih posebnih “izvala” nije bilo, ali odgovori obiluju matematičkim i jezičkim nepreciznostima. Da se ispit pregledao onako kako se inače trebaju pregledati matematički bazirani ispiti (u kojima se svaka nepreciznost smatra suštisnkom greškom i takav odgovor se ne priznaje), poeni bi bili znatno niži i priličan broj ljudi ne bi položilo.
Primjer nepreciznosti: na pitanje šta tvrdi Weierstrassova teorema, student odgovara: “Za svaku funkciju postoji polinom koji je dobro aproksimira”. Ispravna tvrdnja je: “Za svaku neprekidnu funkciju na svakom konačnom intervalu postoji polinom koji je po volji dobro aproksimira”. Sve podebljane riječi ili fraze su jako bitni. Za one kojima nije jasno šta je bitno u posljednjoj frazi, ona znači da aproksimacija može biti onoliko dobra koliko mi to želimo, odnosno greška se može učiniti da bude onoliko mala koliko mi to želimo. Ovo je samo mali primjer. Ovakvih i sličnih (pa i mnogo gorih) nepreciznosti ima kod gotovo svih studenata u gotovo svakom odgovoru.
Drugi primjer: gotovo svi studenti navode da su kubni splajnovi “polinomi trećeg reda”. Ovo je potpuno pogrešno. Istina je da su oni “po dijelovima polinomi trećeg reda”. To znači da su kubni splajnovi na pojedinim podintervalima jednaki nekom polinomu trećeg reda (pri čemu na različitim podintervalima mogu biti jednaki različitim polinomima trećeg reda), ali oni nisu u cijelosti jednaki nekom polinomu trećeg reda, odnosno kubni splajn se ne može poistovijetiti ni sa kakvim polinomom trećeg reda!
Studenti nisu navikli da obraćaju pažnju na ovakve detalje, a oni su u matematici jako bitni (recimo, fraze poput “dvije tačke” i “svake dvije tačke” imaju različito značenje). Malo o ovome razmislite kada se zapitate zbog čega padate usmene iz IM1 i IM2. Ima razloga, mada ih često ne vidite. Debelih.
</CITE>
I znam da mi se Jurić jadao nakon ovog ispita: "Kao matematičara u duši, i srce i duša me boli što ne poobaram sviju zbog ovakvih stvari, koje skroz mijenjaju smisao. Ali gdje ću to, jadni ljudi nisu naučili izražavati se kako treba, ne mogu ja sad krive drine ispravljati, pogotovo ne na izbornom predmetu".
Pametnom dosta, kako kaže kolega hrasno38.
- hrasno38
#1308 Re: ETF
Ni pomislio nisam da se tako nesto izbaci i ne prizna vrijedan rad ekipe profesora sa ETF-a nego samo smatram da ta dobra stvar ne bgi smjela biti odlucujuci faktor o donosenju zakljucka da li je neko nesto prepisivao radeci od svoje kuce.foton wrote:Slažem se da treba izbaciti ljudski odnosno subjektivni faktor u ocjenjivanju što je moguće više, i slažem se da treba koristiti alate za pojednostavljivanje provjera originalnosti radova pa bih se složio da je sasvim legalno i produktivno koristiti spomenutu metodu. Pa nismo mi baš izmislili software za otkrivanje plagijarizma - to se redovno koristi "na famoznom Zapadu" kojem kao težimo. Onda imamo i ispovijest iz Amerike
Što znači da i u Americi automat ocjenjuje radove - čisto sumnjam da profesori pregledaju stotine pitanja stotina studenata jedno po jedno (u stvari znam da se to radi automatski).hrasno38 wrote:Bit cu slobodan da sa jedne teme ovdje na forumu koja je usko vezana za ovu prenesem par zapazanja forumasa:
"Davno sam diplomirao na ETF-u u Sarajevu...
Nema usmenih ispita, niti pismenih ispita sa zadacima. Ovdje se dosta rade laboratorijske vjezbe, seminarski radovi i to kao grupni projekti i kao konacnica pismeni ispit koji se sastoji od stotina pitanja sa nekoliko ponudjenih odgovora u kojem treba zaokruziti tacan odgovor.
... Evo, ovo bi bio onako mali doprinos od mene, vise kao informacija kako je to u Americi".
Isto tako su ovdje poneki shvatili da ja afirmisem prepisivace....NE....samo sam rekao da je prepisivanje sastavni dio skolskog i studentskog zivota i potpuno mi je jasno da je u danasnje vrijeme poprimilo razmjere cuda cime se sve studenti sluze ali niti su profesori naivni niti su od jucer ali isto tako rijetko koji da je zavrsio svoje studije makar jednom ne koristeci popularne "djonove":)
-
doc.dr.
#1309 Re: ETF
Šta studenti danas sve koriste, da se neko pojavi sa običnim "đonom", smatrali bi ga papkom koga niko na ulici više ne bi pozdravio...
- hrasno38
#1310 Re: ETF
prvo kuci pa tamo vici da neko pise gluposti a kao drugo neko ko studente naziva "GAMADIMA" je najobicnije ljudsko nistavilo i nije vrijedno ikakvog komentara.Kataklinger wrote:Kataklinger wrote:Pročitah postove i od hrasno38 i od doc.dr.
Hrasno38, zamolio bih te da više ne pišeš te gluposti, koje si vješto pokušao upakovati u smislen post. Vrijeme je da se wanna be inžinjerima (pogotovo onim koji maštaju o IT) stane u kraj.
Barem što se tiče Jurića i Ljubovića, i njihovog sistema predavanja i ocjenjivanja, bilo kakav pokušaj stajanja na stranu studenata je apsurdan. Ako je iko na tom jebenom fakultetu u stanju da nauči jednog jebenog budućeg inžinjera, INŽINJERKSOM PRISTUPU RJEŠAVANJA PROBLEMA I UOPŠTE INŽINJERSKOM RAZMIŠLJANJU, onda su to pomenuta dvojica, i naravno njihov postojeći sistem.
Pored toga što je razvijen softver za pregledanje i ocjenjivanje zadaća, ostavljena je mogućnost da student opravda zadaću pred profesorom, što je 100% korektno. Jurić sigurno neće zakinuti nijednog studenta, štaviše prije će izaći u susret. Izgleda da je bio predobar, čim se nakotilo toliko gamadi (čitaj ponovaca) koji nisu u stanju NI POKUŠATI A KAMOLI URADITI 5 JEBENIH ZADAĆA za jedan čitav semestar.
Ne postoji student na ETF-u koji je samostalno uradio svih 5 zadaća a da nije dobio 10.
Ali zato postoji milion studenata koji su prepisivali zadaće, učili zadatke napamet, peglali profesora za x nekih dodatnih rokova i imali obraza izaći pred njega polagati predmet.
- hrasno38
#1311 Re: ETF
hahahaha e tu cemo se sasvim sigurno sloziti!doc.dr. wrote:Šta studenti danas sve koriste, da se neko pojavi sa običnim "đonom", smatrali bi ga papkom koga niko na ulici više ne bi pozdravio...
-
The BEN10
#1313 Re: ETF
Velike kompanije sa vlastitim razvojnim alatima, poput Oraclea i Microsofta, imaju jako slične metode certificiranja za brojna zvanja koja pružaju. Svaki ispit košta ne manje od 150-200$ i bazira se na desetinama pitanja sa više ponuđenih odgovora, koji se u zehru razlikuju.hrasno38 wrote:Ovdje se dosta rade laboratorijske vjezbe, seminarski radovi i to kao grupni projekti i kao konacnica pismeni ispit koji se sastoji od stotina pitanja sa nekoliko ponudjenih odgovora u kojem treba zaokruziti tacan odgovor. Uglavnom su to teoretska pitanja i kratki blic zadacici. Ali ne varajte se da je ovo bas jako lako. Cesto su pitanja dvosmislena, dubokoumna, a po sedam ponudjenih odgovora se moze razlikovati samo za jedan veznik u recenici odgovora. I tu je taj vremenski skripac.
Ipak, ako je prolaznost ispod 70%, ispit se ponavlja ili profesor moze biti ozbiljno pitan sta je to radio sa studentima kada je prolaznost ovako mala.
Manje više ono što sam i sam konstatovao o parcijalnim dif. jednačinama, višestrukim integralima i sličnim bespotrebnim stvarima. Ponavljam, MM, Fiziku, ET, Teoriju polja i sl sam položio bez ikakvih problema, čak sam iz MM i Fizike tokom srednje škole radio teže zadatke iz pojedinih oblasti tokom priprema za takmičenja nego što su bili ispitni zadaci na faksu. Al majka mu stara, ETF sam bio upisao radi drugih stvari - inače bih upisao PMF da sam se htio baviti ljubavima iz rane mladosti.hrasno38 wrote:I vjerujte mi da takav obim matematike koji je ponudjen studentima elektrotehnike u Sarajevu je preobiman za elektro inzenjera. Mislim da je jos katastrofalniji nacin kako se ta matematika tamo prezentira sudentima koji ce sutra biti inzenjeri i baviti se veoma konkretnim stvarima. Matematika se studentima tehnike nikako ne smije prezentirati kao filozofija vec kao primjenjena nauka u oblastima iz Fizike, Teorije polja, dinamike, kinematike, digitalne obrade signala, elektromagnetike i slicno. Znaci, udariti na konkretne probleme iz inzenjerske prakse, bez previse teoretisanja, beskonacnih dokaza koje kakvih teorema i spominjanja nekakvih lema. Jako je bitna numericka matematika i statistika, kao i kombinatorika i logika jer je to jako bitno za razumjevanje raznoraznih programskih paketa kao i za kreiranje istih.
Evo, ovo bi bio onako mali doprinos od mene, vise kao informacija kako je to u Americi".[/i][/b]
"Ja se bavim informatikom, znam sta je O(n), P-NP, sta je turingova masina, sta je DFA, ali mi 90% perverzija iz Uscumlica nikada nece trebati. Matematika je samo alat, kao Excel ili Word, a ne svrha samoj sebi..
- hrasno38
#1314 Re: ETF
Napisah li ja afirmativno ili normalno jer je razlika nebo i zemlja!!!!doc.dr. wrote:I to bi trebalo biti afirmativno?
- hrasno38
#1315 Re: ETF
Da ali Cisco, Microsoft, Oracle itd svoja testiranja rade direktno na racunarima i cisto sumnjam tj bar sto se tice Microsofta ne sjecam se da je neko dosao i rekao da je okino ispit zato sto mu je software otkrio da ima isti broj bodova i isto zaokruzene odgovore kao kolega koji je polagao do njega. Naravno jasno je i dudku da je to nemoguce izvesti sa 400-500 studenata. Matematika je postala zastitni znak ETF-a i predmet o kojem se najvise prica sto je potpuno pogresno i nakaradno. Puno logicnije bi bilo da je to upravo predmet koji predaje Vedran Ljubovic ili Zeljko Juric jer se radi o predmetima koji su direktno vezani za elektrotehniku tj. racunarstvo i informatiku a ne matematika kao sto si naveo od koje ti ni 10% stvari nije zatrebalo u zivotu.The BEN10 wrote:Velike kompanije sa vlastitim razvojnim alatima, poput Oraclea i Microsofta, imaju jako slične metode certificiranja za brojna zvanja koja pružaju. Svaki ispit košta ne manje od 150-200$ i bazira se na desetinama pitanja sa više ponuđenih odgovora, koji se u zehru razlikuju.hrasno38 wrote:Ovdje se dosta rade laboratorijske vjezbe, seminarski radovi i to kao grupni projekti i kao konacnica pismeni ispit koji se sastoji od stotina pitanja sa nekoliko ponudjenih odgovora u kojem treba zaokruziti tacan odgovor. Uglavnom su to teoretska pitanja i kratki blic zadacici. Ali ne varajte se da je ovo bas jako lako. Cesto su pitanja dvosmislena, dubokoumna, a po sedam ponudjenih odgovora se moze razlikovati samo za jedan veznik u recenici odgovora. I tu je taj vremenski skripac.
Ipak, ako je prolaznost ispod 70%, ispit se ponavlja ili profesor moze biti ozbiljno pitan sta je to radio sa studentima kada je prolaznost ovako mala.Manje više ono što sam i sam konstatovao o parcijalnim dif. jednačinama, višestrukim integralima i sličnim bespotrebnim stvarima. Ponavljam, MM, Fiziku, ET, Teoriju polja i sl sam položio bez ikakvih problema, čak sam iz MM i Fizike tokom srednje škole radio teže zadatke iz pojedinih oblasti tokom priprema za takmičenja nego što su bili ispitni zadaci na faksu. Al majka mu stara, ETF sam bio upisao radi drugih stvari - inače bih upisao PMF da sam se htio baviti ljubavima iz rane mladosti.hrasno38 wrote:I vjerujte mi da takav obim matematike koji je ponudjen studentima elektrotehnike u Sarajevu je preobiman za elektro inzenjera. Mislim da je jos katastrofalniji nacin kako se ta matematika tamo prezentira sudentima koji ce sutra biti inzenjeri i baviti se veoma konkretnim stvarima. Matematika se studentima tehnike nikako ne smije prezentirati kao filozofija vec kao primjenjena nauka u oblastima iz Fizike, Teorije polja, dinamike, kinematike, digitalne obrade signala, elektromagnetike i slicno. Znaci, udariti na konkretne probleme iz inzenjerske prakse, bez previse teoretisanja, beskonacnih dokaza koje kakvih teorema i spominjanja nekakvih lema. Jako je bitna numericka matematika i statistika, kao i kombinatorika i logika jer je to jako bitno za razumjevanje raznoraznih programskih paketa kao i za kreiranje istih.
Evo, ovo bi bio onako mali doprinos od mene, vise kao informacija kako je to u Americi".[/i][/b]
"Ja se bavim informatikom, znam sta je O(n), P-NP, sta je turingova masina, sta je DFA, ali mi 90% perverzija iz Uscumlica nikada nece trebati. Matematika je samo alat, kao Excel ili Word, a ne svrha samoj sebi..
-
doc.dr.
#1316 Re: ETF
Mislim, jedna stvar treba da bude jasna. Ja ne pokušavam da branim neodbranjivo. Recimo, dobro se sjećam, bio je april 1989. godine, vanredni rok iz matematike za ponovce. 340 ljudi je izašlo na ispit. Koliko je položilo? NIKO. Ako me pitate da li je to normalno, odgovor je NIJE. Međutim, danas se ide u drugu krajnost. Neki smatraju da je profesor automatski kriv ako je prolaznost recimo 30%. Nisu Bolonjske reforme da prolaznost bude barem 60-70% nekim dekretom. Ali neki očito misle da je tako, da neko nalaže da prolaznost mora biti takva. Činjenica je da ima profesora što loše objašnjavaju, što se iživljavaju, itd. Ali ne mora značiti da ako profesor dobro objašnjava i ne iživljava se, da prolaznost automatski mora biti visoka. Nažalost, veliki broj studenata je potpuno nezainteresirano za rad, upisali su fakultet jer se još uvijek relativno lako može pronaći posao, što bi se u narodu reklo "lahak pos'o a parali". Cilj im nije da nauče, nego da polože, ne birajući sredstva. Odnosno, samo je papir bitan. Naravno, nisu svi takvi, ali odgovorno tvrdim da više od polovice jeste (i to su optimističke procjene). E sad naravno, ako ima manje od polovice zainteresiranih, ostali samo gledaju kako da se provuku, a poduzmu se mjere da se to "provlačenje" oteža, zašto očekivati prolaznost veću od polovice? Nema smisla...
-
doc.dr.
#1317 Re: ETF
I kolega hrasno38, nije ni na ETF-u neko okino što mu je softver rekao da je prepisao zadaću, nego je samo izgubio poene za prepisan zadatak, a to je uvrh glave 1 poen. Od 100 poena koliko nosi čitav kurs.
-
The BEN10
#1318 Re: ETF
Druže, Cisco, Oracle, MS i sl sam spomenuo samo u kontekstu potvrđivanja teze o načinu ispitivanja sa više ponuđenih odgovoara (između ostalog), umjesto bubanja teorije i dokazivanja teorema.hrasno38 wrote:Da ali Cisco, Microsoft, Oracle itd svoja testiranja rade direktno na racunarima i cisto sumnjam tj bar sto se tice Microsofta ne sjecam se da je neko dosao i rekao da je okino ispit zato sto mu je software otkrio da ima isti broj bodova i isto zaokruzene odgovore kao kolega koji je polagao do njega. Naravno jasno je i dudku da je to nemoguce izvesti sa 400-500 studenata. Matematika je postala zastitni znak ETF-a i predmet o kojem se najvise prica sto je potpuno pogresno i nakaradno. Puno logicnije bi bilo da je to upravo predmet koji predaje Vedran Ljubovic ili Zeljko Juric jer se radi o predmetima koji su direktno vezani za elektrotehniku tj. racunarstvo i informatiku a ne matematika kao sto si naveo od koje ti ni 10% stvari nije zatrebalo u zivotu.
I da, apsolutno se slažem da MM ne smije biti zaštitni znak fakulteta čiji studenti su tu sa namjerom da se bave nečim drugim u životu.
-
doc.dr.
#1319 Re: ETF
Gledajući ovo, neko neupućen bi mogao pomisliti da ovdje softver odlučuje ko će pasti a ko položiti ispit na osnovu kontrole prepisivanja zadaća. Dobro, kolega hrasno38 možda nije dovoljno upućen, on možda nije mislio na testiranje zadaća nego na završni ispit koji se radi na računaru. On se isto automatski ocjenjuje, ALI NE NA PREPISIVANJE. On se testira na KOREKTNOST. Naime, svakom zadatku koji student uradi šalje se određeni broj testnih ulaza, na koje se tačno zna kako program treba da odgovori. Primjera radi, ako program treba da izračuna kvadrat unesenog broja, ako mu se pošalje 3, program mora da odgovori 9. Ne može 8, niti 10, niti nešto treće. Program koji padne te testove, jednostavno NE RADI ono što se od njega traži. Onaj koji prođe autotestove, RADI. Situacija jasna i čista ko suza. To rade i Microsoft, i Oracle, i šta ja znam ko sve.
- zlaataan
#1320 Re: ETF
A čak i ukoliko je softver procijenio da je neki zadatak iz zadaće prepisan, on se može braniti, pa ako je student zaista sam radio, ne vidim kako može biti problem ta odbrana zadaće. 
-
doc.dr.
#1321 Re: ETF
U pitanju je neupućenost. Mogu misliti kako neupućenom ocu/majci djeluje kada im sin/kćerka kažu "oborio me program na završnom ispitu" (ovdje se misli za završni ispit iz OR-a koji podliježe autotestiranju). A ne znaju zapravo o čemu se radi.
- hrasno38
#1322 Re: ETF
Dobro slazem se da naravno kao neko ko ne radi u toj ustanovi nisam bas 100% upucen u funkcionalnost tih programa ali koliko sam shvatio da se radilo o zadaci koja je odbijena od samog programa jer je kao navodno od nekoga prepisana . Nije u pitanju uopste zavrsni ispit niti sam sta pricao u kontekstu njega.doc.dr. wrote:Gledajući ovo, neko neupućen bi mogao pomisliti da ovdje softver odlučuje ko će pasti a ko položiti ispit na osnovu kontrole prepisivanja zadaća. Dobro, kolega hrasno38 možda nije dovoljno upućen, on možda nije mislio na testiranje zadaća nego na završni ispit koji se radi na računaru. On se isto automatski ocjenjuje, ALI NE NA PREPISIVANJE. On se testira na KOREKTNOST. Naime, svakom zadatku koji student uradi šalje se određeni broj testnih ulaza, na koje se tačno zna kako program treba da odgovori. Primjera radi, ako program treba da izračuna kvadrat unesenog broja, ako mu se pošalje 3, program mora da odgovori 9. Ne može 8, niti 10, niti nešto treće. Program koji padne te testove, jednostavno NE RADI ono što se od njega traži. Onaj koji prođe autotestove, RADI. Situacija jasna i čista ko suza. To rade i Microsoft, i Oracle, i šta ja znam ko sve.
-
doc.dr.
#1323 Re: ETF
Ukoliko je false positive u pitanju (što niko ne isključuje u potpunosti), to je i dalje 1 poen od 100. Ne znam čemu tolika drama oko toga.
- hrasno38
#1324 Re: ETF
Nije u pitanju drama nego cisto neslaganje sa nacinom na sto nadam se imam pravo. I kazete jedan poen evo naprimjer ima student na OR sa procentom od 54,68% a 55% je prolaz dakle i taj jedan poen zna nekada biti cudo i ne treba ga omalovazavati. Ne kazem da je to slucaj kod ovog studenta nego sam samo nasao primjer gdje 1 jedini bod mijenja iz pao u polozio.doc.dr. wrote:Ukoliko je false positive u pitanju (što niko ne isključuje u potpunosti), to je i dalje 1 poen od 100. Ne znam čemu tolika drama oko toga.
-
foton
#1325 Re: ETF
O, Zemljo, otvori seThe BEN10 wrote:Manje više ono što sam i sam konstatovao o parcijalnim dif. jednačinama, višestrukim integralima i sličnim bespotrebnim stvarima.
OK, s aspekta da danas teško i postoji firma u BiH u kojoj je potrebno nešto od navedenog. Ali za bilo kakvo ozbiljno bavljenje bilo kakvim radom koji nije dosadom i manjkom kapaciteta ograničen na banalnost, jedva može bez PDE ili makar ODE, a ako su višestruki integrali pojam neke više matematike onda ne znam...