Pozdrav svima! Citam vas vec trecu noc i uspjela sam "pofatati" vecinu bitnih informacija o mackama i macicima...
Prije 4 noci nasla sam mace na ulici (curica je

)... po mojoj laickoj procjeni ima oko 2,5 do 3 mjeseca. Mislim da je mjesanac nase domace macke i neke egzoticne (perzijske mozda) jos ima neubicajeno dugu dlaku i duzi rep. Sivo-bijele je boje i naravno - premedena je.
Donijela sam je kuci, bila je prepuna buha i okupala sam je samponom protiv vaski (u apoteci mi dali, rekli da moze i za mace). Ugl spalo je s nje gomilu tih napasnika tokom kupanja, a i poslije, tokom cijelog dana su spadali "lesevi" buhica. Prvi dan je jela pilece filete i tunjevinu, i imala previse rijetku stolicu... pa je od pocetka drugog dana na suhom whiskasu. Mislim da je pomoglo, jer je sad stolica ok. U pocetku je bila sva istraumirana, na svaki korak je bjezala pod sto ili u neki zabaceni kutak... sad se vec opusta i primjeti se da joj godi okruzenje. Nasla je sebi neko mjesto za spavanje, gdje zaspi do pola noci, a kad se ujutro probudimo, nadjem je pored svog jastuka, sklupcanu kao zvrk pite.

Spava poprilicno dugo - 10-11 ujutro... To je valjda ok? Nevjerovatno je umiljat mali sejtan i bojim se da se previse vezuje za mene... dok odem u wc ona sjedne na jedno mjesto i tuzno me gleda (da, idem u wc s otvorenim vratima radi njenih nestasluka).
Trenutno sam poprilicni kokuz, i fkt nisam u mogucnosti priustiti joj puno toga, ali se trudim improvizovati i nekako se snalazimo. Dok se ne oparim, wc joj je kartonska kutija oblozena vrecicom za smece (da ne curi iz nje) a u kutiji je obicni, gradjevinski (ali sitni, bijeli) pijesak (klepila od komsije - stoji mu ispred zgrade u vreci mjesecima).
Od prvog dana bez ikakvih problema nuzdu vrsi u njemu... Samo sam je prvi put stavila u kutiju i zagrebala joj sapicom po pijesku i od tad sama ide tamo i obavlja sve sto treba, kao da je to vec radila bezbroj puta.
Da sam se registrovala na forum prvu noc kad sam je nasla, imala bih gomilu pitanja, ali zahvaljujuci mnogobrojnim postovima, sad ih imam nekoliko:
- oko nosica ima kad ustane neke mrlje, kao zgrusanu krv.. ocistim joj to blaznicom i mlakom vodom, ali opet sutradan zamrljano. Jel' zna neko sta bi moglo da bude?
- poprilicno je nestasna (shvatam mace je) i tolerisem stosta, od zavjesa, cvijeca, rusenja figurica... ali me brinu dvije stvari: grize kablove koji su ukljuceni u uticnice i veze nemam kako da je oducim. Pokusavam sa sipkicom od novina da klepim blizu nje i da je zaruzim, mislim da je skuzila, pobjegne odmah, ali nakon pola sata je opet uhvatim u istom zijanu. Strah me da je ne udari struja...

Drugi problem je balkon - djelic sekunde moje nepaznje i ona je vec tamo, viri ispod ograde ptice, insekte... i ne znam koliko puta sam je vratila sa ruba... Nemojte mi samo predlagati da zagradim balkon, jer zaista nisam u mogucnosti. Sta da radim da je naucim da je naginjanje kroz ogradu opasna igra i da se produzni kablovi i ostale zice ne grickaju?

Ok mi je i nekako dok sam ja tu (mada moram priznati da padam s nogu, jer po cio dan trckaram s njom po stanu i pazim je) ali kako da je ostavim samu?
- da li taj kupovni pijesak za macke na dnu ostavlja lokvice? Ona ovaj pijesak sad izgrebe do samog dna, napravi rupu i tu se popiski... Koliko sam shvatila - pijesak za mace se grudva ODMAH kad na njega piski, ili?
Unaprijed hvala na odgovorima i naravno, svaki savjet je itekako dobrodosao. U cetvrtak idemo na prvu vakcinu i antiparazitik...
A ovo sam ja, Maša (skr. od MAhnita i ŠAšava)
Uploaded with
[URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]
Uploaded with
[URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]